Ljouwert, 18 febrewaris 2019

Twa hurdriders op 'e bon slingere

De plysje hat snein twa Fryske hurdriders oanhâlden.

In 24-jierrige bestjoerder út Sint Anne waard op de Harnzerstrjitwei yn Ljouwert troch de plysje oan de kant set. De man ried 49 kilometer te hurd op de 80-kilometerdyk. Der is proses-ferbaal tsjin de man opmakke.

In 41-jierrige Ljouwerter ried op de Wâldwei by Warten 47 kilometer te hurd op de 100-kilometerdyk. Ek tsjin him is proses-ferbaal opmakke.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 17 februari 2019

No Land X laat het ontstaan van de Oude Bildtdijk in 3D zien

Nadine Bors en Ulf Langheinrich

No Land X is een 3D-film in wording over de geschiedenis van de Oude Bildtdijk. De film wordt vrijdag 22 februari gedraaid in de Julianakerk in Oude Bildtzijl. Sytse Keizer houdt eerst een inleiding, na afloop geven de makers Ulf Langheinrich en Nadine Bors een toelichting op de stereoscopische film. Aanvang: 20.00 uur.

No Land X is een kunstfilm in wording door Ulf Langheinrich (Oostenrijks/Duits) en Nadine Bors die de ontstaansgeschiedenis van de Oude Bildtdijk laat zien door stereoscopische fotografie en video.

Nadine Bors groeide op aan de Oudebildtdijk aan de Waddenzeekust, een plek die op elk moment verandert door wind, water en licht. Bors produceerde jaren het Media Art Festival Friesland, maar woont en werkt sinds 2010 in Dresden. Uitgangspunt voor de samenwerking is de verbinding tussen de twee ‘Heimatten’ - die van de Oudebildtdijk en Dresden.

 

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 16 februari 2019

Bildtse lunch op Zwarte Haan

Heinjaap Hilarides. (© Paul de Bruin)

In restaurant De Zwarte Haan is zondag 10 maart een Bildtse Lunch waaraan wordt meegewerkt door Hein Jaap Hilarides, Gerard de Jong en Hendrik Elings.

Schrijver Hein Jaap Hilarides zal voorlezen uit zijn recent verschenen bundel Ofskaid en útsicht. Daarnaast zal hij boogiewoogie spelen, waaronder bewerkingen van klassieke boogiewoogie-nummers. Beeldend kunstenaar Hendrik Elings laat zien hoe en met welk materiaal hij werkt.

Gerard de Jong, hoofdredacteur van de Bildtse Post en schrijver, zal enkele gedichten en gedachten over afscheid en uitzicht voordragen. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door Hilarides en Elings, zij spelen Bildtse nummers. Gastheer is uitgever Eddy van der Noord.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 15 februari 2019

(© Politie Noordwest Friesland)

Politie zoekt eigenaar van deze fiets

De politie is op zoek naar de eigenaar van deze fiets.

Hij is woensdag 13 februari aangetroffen in een sloot bij de voetbalvelden in Vrouwenparochie.

Wie zijn fiets herkent kan contact opnemen met de politie via 0900-8844.

 

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 15 februari 2019

Bildtse sechys

Folg dyn hart, want dat klopt. Een Bildtse spreuk die nu op een tegeltje te verkrijgen is.

Er zijn nieuwe uitgebracht door www.bildtsaigene.nl. De stichting constateert dat de tegeltsys populaire geschenken zijn.

Andere spreuken die nieuw op tegel staan, zijn: ’t Leven is ’n fesy, maar most sels wel de slingers ophange en Ok de klaine dingen stimpele je leven.

Bron: Leeuwarder Courant / Gehoord en Gezien

Sint Annaparochie, 15 februari 2019

't Bildts diktee dut jaar in 't Beerdhuus in St.-Jabik

Schuringaweg Nij Altoenae, februari 1979 (Foto: Bildts Aigene)

Soa starigan is 't Bildts diktee 'n begryp worren. Der is 't Bildts Aigene wakker wiis met. Ok deen d’r fleden jaar ’n prot an met en der waren sy nag wizer met. Dut jaar sil ‘t diktee op dînsdeg 26 febrewary heve.

Elk jaar wort ’t diktee deur ’n ânder skreven. Dut jaar is Hein Jaap Hilarides beraid fonnen om de tekst fan ’t diktee te skriven. En elk jaar ok in ’n ânder plak. Na 2017 in St.-Anne, 2018 in Nij Altoenae wort dut jaar ’t Bildts diktee houwen in ‘t MFC ’t Beerdhuus in St.-Jabik.

Jan de Groot: "Wy sęge ’t nag maar ‘s ’n keer: ’t gaat d’r niet om ’t te winnen. Je hoeve echt niet bij de allergoeisten te sitten om met te doen. Ommers, ok bij de Elfstedentocht hewwe je ok te krijen met wedstriidrijers en toerrijers. En allenig de bęste drie worre trouwens bekindmaakt."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 14 februari 2019

Foto: De Bildtse Post

Sanne Esmee gaat voor titel 'Miss Teen of Friesland'

Sanne Esmee Walstra uit St.- Jacobiparochie is een van de achttien finalisten van 'Miss Teen of Friesland'. De 14-jarige leerlinge uit klas 3TB van csg Ulbe van Houten doet mee aan de jaarlijkse missverkiezing. Ze zet zich daarvoor ook in voor het goede doel, en zamelt statiegeldflessen in voor de Linda Foundation.

Een van de onderdelen van de missverkiezing is het ondersteunen van een goed doel. Sanne Esmee koos voor de Linda Foundation, een fonds opgezet door Linda de Mol. ”De Linda Foundation zet zich in voor kinderen die in armoede leven.

Met financiële steun kunnen ze studeren, kleding kopen of speelgoed krijgen. Ik vind het een belangrijk doel en zet me daar graag voor in,” zegt Sanne Esmee. Samen met haar zusje trekt ze de komende tijd van deur naar deur om statiegeldflessen in te zamelen. ”Ik ben al in Bolsward en Sneek geweest, en op maandag 18 februari ga ik in St.-Anna statiegeldflessen ophalen voor het goede doel."

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 14 februari 2019

Zonder Froukje Monsma was ik doodgevroren

Op 14 februari was melkrijder Tjeerd Vrieswijk 's ochtends om half zeven uit Minnertsga vertrokken.

'De wegen waren spekglad, dat kwam doordat het eerst veel had geregend en daarna was het 5 graden gaan vriezen. Toen lag er ook al veel sneeuw op de wegen maar plichtsgetrouw als ik toen was, ging ik toch op weg om de melkbussen bij de boeren op te halen. Vanaf Minnertsga naar St. Jacobiparochie en toen door naar St. Annaparochie, al waaide het een storm en was er veel stuifsneeuw.

Er hadden zich ondertussen al wat sneeuwduinen gevormd, maar ik dacht: ik moet verder. Daarna via St. Annaparochie naar Vrouwenparochie en naar Oude Leije. Hier hadden zich al enorme sneeuwduinen gevormd. Maar gelukkig, er was een sneeuwschuiver van de gemeente al druk aan het werk. Hij reed erg langzaam omdat hij ook al heel veel moeite had om door al die stuifsneeuw te komen die al bij veel huizen omhoog was gewaaid. Maar na 1,5 uur konden we weer richting Hallum en daarna naar Holwerd.'

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele arikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 14 februari 2019

Openbare Bibliotheek Sint Annaparochie

Zadenbibliotheek ook in Sint Anna

De bibliotheken in Noord-Friesland breiden uit met een zadenbibliotheek, een initiatief dat al in Joure en Leeuwarden bestaat.

Bij een zadenbibliotheek kunnen gebruikers zaden van bloemen of groentes ‘lenen’. Die moeten geplant worden en na de bloei levert de lener de zaadjes in. Die zaden kunnen dan weer uitgeleend worden.

Vanaf eind maart bieden de bibliotheken in Buitenpost, Schiermonnikoog, Sint Annaparochie, Terschelling, Vlieland en De Westereen deze mogelijkheid.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 februari 2019

Pak slaag in eigen huis voor Sint Anne

In de zondagse Tweede Klasse K kreeg Sint Annaparochie in eigen huis ongenadig hard op de broek van Frisia. De Leeuwarders wonnen met 0-6. Tot overmaat van ramp zag de thuisploeg Gerlof Glazema en aanvoerder Sytse Jorritsma voortijdig met rode kaarten het veld verlaten.

"Dat maakt het allemaal wel extra zuur", concludeerde verliezend trainer Duco Mulder. Hij had bovendien gezien dat zijn ploeg vanaf de eerste minuut achter de feiten aanliep.

"Dit was een fikse, maar terechte nederlaag. We waren in alle duels te laat en zijn afgetroefd op slimmigheid en snelheid."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 9 februari 2019

Elfstedentocht 1963, bron: Pinterest

Elfstedentocht

De Leeuwarder Courant plaatste een oproep om herinneringen van lezers aan de Elfstedentocht te delen. Eén van de inzendingen is afkomstig van J. Hilarides en heeft als titel 'Naar huis Alle inzendingen zijn terug te vinden op link www.lc.nl/silitnochheve

Ondergetekende was in 1963 militair in Nunspeet. De verhalen over een Elfstedentocht werden steeds nadrukkelijker. En op vrijdag 18 januari was het zover. Ik had twee Friese maten, die minstens zo goed reden als ik, maar die haakten af. "Fierstente swier, it wurdt dochs neat", zeiden ze.

Na een grondige voorbereiding vertrokken we donderdags per bus naar Leeuwarden. We sliepen in de oude kazerne op het Hoeksterend, waar nu de parkeergarage is. In het donker startten we op het Van Harinxmakanaal. Mijn maat viel al gauw. Even later viel hij weer en had een kromme schaats, dus leende ik hem mijn reserveschaatsen, die ik op advies van mijn vader bij me had. Het bleek een kansloze missie. Ik besloot de tocht alleen te vervolgen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele verhaal (pdf) >>

Sint Annaparochie, 8 februari 2019

Pleidooi voor een bed-bad-broodregeling

Talea Jansma pleit voor een bed-bad-broodregeling in de gemeente. (© Suwarda Vis)

Rond het azc in Sint Annaparochie zwerven uitgeprocedeerde asielzoekers. Waadhoeke moet daarom met een bedbad-broodregeling komen.

Er moet snel een oplossing komen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zwerven. Ook in Waadhoeke speelt dit probleem, aldus Talea Jansma uit Sint Jacobiparochie. Zij sprak gisteravond in bij de gemeenteraad van Waadhoeke en vroeg om een bed-bad-broodregeling.

Het gaat dan om een vaste plek waar uitgeprocedeerden terecht kunnen voor de eerste levensbehoeften en een kans krijgen om in beroep te gaan. Het landelijk beleid wordt dat bestaande bed-bad-broodregelingen zo snel mogelijk afgebouwd worden om plaats te maken voor vijf LVV’s (Landelijke Vreemdelingen-voorzieningen). Jansma wil weten of Waadhoeke dan door gaat verwijzen naar de LVV in Groningen of zelf de verantwoordelijkheid neemt voor daklozen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele arikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 8 februari 2019

Alde Biltdyk krijt wer wat glâns werom

Foto: Omrop Fryslan

It is ien fan de langst bewenne strjitten yn Nederlân, in begryp, en dochs wiene de huzen oan de Alde Biltdyk bot fertutearze. Sa bot dat der yngrypt wurde moast. It projekt Herstel Dorpen en Bildtdijken moast dit oplosse, en nei wat wurk hawwe se no de earste resultaten.

Twa wenningen op de Alde Biltdyk dy't der min oan ta wiene, binne wer hielendal opknapt. Ek is úteinset mei it renovearjen fan trije wenningen dy't eigendom binne fan de stichting.

De wenningen wurde as se klear binne oanbean op de huzemerk. De stichting krige fan de eardere gemeente It Bilt de opdracht om minimaal tsien huzen op te knappen om it oansjen fan de dyk te ferbetterjen.

It projekt wurdt finansjeel stipe troch de provinsje en de gemeente Waadhoeke. It doel is om yn 2019 de opdracht foar de tsien opknapte wenningen klear te krijen.

Bron: Omrop Fryslân
 Harkje nei in reportaazje oer de opknapte wenningen >>

Sint Annaparochie, 7 februari 2019

Bezorgde inwoners Waadhoeke willen bed-bad-broodregeling

Open dag azc St.-Anna, 2018

Een groep inwoners pleit vanavond bij gemeente Waadhoeke voor een bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zijn beland. Volgens hen zijn er rond het azc van St.-Anna opnieuw dakloze asielzoekers. Ze willen van de gemeente weten of zij kunnen worden opgevangen.

De actie is op touw gezet door Talea Jansma uit St.-Jacobiparochie, namens een groep van zestien vrouwen uit de gemeente. "Enige jaren geleden is in de gemeente het Bildt onder de aandacht gebracht dat er in de straten van St. Annaparochie dakloze asielzoekers waren. Burgemeester Gerrit Krol reageerde toen: 'Ze kunnen zich melden bij mij. In mijn gemeente slapen er geen mensen op straat.' Helaas had de burgemeester buiten de angst van uitgeprocedeerden gerekend. Niemand meldt zich vrijwillig in het hol van de leeuw om opgepakt te worden door de I.N.D.," zo schrijft Jansma namens de groep inwoners aan het college van B en W.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparoxhie, 7 februari 2019

Gewonde bij botsing tussen auto en bus

(© Van Oost Media)

Op de Van Harenstraat in Sint Annaparochie zijn woensdagavond een auto en een bus tegen elkaar gebotst. Omdat sprake zou zijn van een beknelling, werd ook de brandweer gealarmeerd. Al vrij snel werd duidelijk dat er geen sprake was van een beknelling, waarna de komst van de brandweer kon worden geannuleerd.

De automobilist knalde op de Van Harenstraat met zijn voertuig op de lijnbus van Arriva. De bestuurder van de personenauto heeft vermoedelijk een black-out gehad.

De man is gecontroleerd in de ambulance en overgebracht naar het ziekenhuis. Zowel de bus als de personenauto raakten beschadigd door de klap.

Een berger heeft de bus en de auto afgevoerd. De politie heeft het ongeval in kaart gebracht. Passagiers in de bus kwamen met de schrik vrij. Ze zijn met een andere bus naar hun bestemming gebracht.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 7 februari 2019

Stichting herstel dorpen en Bildtdijken boekt vooruitgang

Voor de verbouwing (© SHDB)

Het afgelopen jaar zijn aan de Bildtdijken twee woningen die er slecht aan toe waren helemaal gerenoveerd. Het gaat in beide gevallen om woningen waar de eigenaren zelf flink hebben bijgedragen aan het eindresultaat. De stichting Herstel dorpen en Bildtdijken (SHDB) hoopt dat aan het eind van dit jaar tien woningen zijn opgeknapt.

Inmiddels is in opdracht van de stichting gestart met de grondige renovatie van drie van haar eigen woningen. Het betreft de panden Oudebildtdijk 1066, Oudebildtdijk 816 én Oudebildtdijk 818. Deze woningen staan al langere tijd leeg en zijn recent door de stichting aangekocht.

Samen met architectenbureau Adema in Dokkum zijn hiervoor aansprekende renovatieplannen gemaakt. Deze woningen worden te koop aangeboden, waarbij het de verwachting is dat oplevering rond de bouwvak van dit jaar zal plaatsvinden.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 7 februari 2019

Waadhoeke wil Fairtrade-gemeente worden

Uitreiking Fairtrade-logo aan gemeente het Bildt, 16 augustus 2010

Gemeente Waadhoeke wil een Fairtrade-gemeente worden. Het college heeft dat dinsdag besloten.

Wethouder Jan Dijkstra maakt zich hard om het label ‘Fairtrade Gemeente’ te krijgen. Waadhoeke wil zo meewerken aan de wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling, het behalen van de titel is een belangrijke stap richting een duurzame en groene gemeente.

Gemeente het Bildt was de eerste gemeente in Friesland die de titel ‘Fairtrade-gemeente’ behaalde. Met het opgaan van het Bildt in Waadhoeke is deze titel verdwenen. In 2018 heeft Waadhoeke geďnventariseerd en de voorbereidende stappen gezet om Fairtrade gemeente te worden. Jan Dijkstra: "Fairtrade biedt de kâns om sjen te litten hoe’t wy yn de wrâld stean.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 februari 2019

Nij Bildts kynderboeky over 't hondsy Bruno

Sytse Buwalda leest foar an Joutsen Buwalda, syn pakesęger. Links Ita Spoelman dy de tekeningen maakte. (© Eigen foto)

D'r is deur De Bildtse Boekerij/BildtTaal 'n kynderboeky útgeven dat gaat over 'n heel lief hondsy, dat Bruno hyt.

Bruno is geboren in St.-Jabik en opgroeid in St.-Anne. Hij weunt in ‘e huus bij hait en mim met twee lieve kines. Baide kines kinne och soa fijn met Bruno speule. De hait fan de kines waar heel wiis met ‘t hondsy. Bruno mocht soms wel de hele aven bij him op de skoat sitte. En mim maakte altyd lekker eten foor him klaar.

’t Boeky, in kleurendruk, het ’n handig formaat en is foor kines fan fijf jaar en ouwer, om foor te lezen en ok om sels te lezen. De tekeningen binne fan Ita Spoelman, de tekst fan Sytse Buwalda.

Bruno is te koop bij Primera, slachterij Bijlsma en Albert Heijn in St.-Anne, in Luwt bij de AFUK, en in Beetgummoln bij bakkerij Friso. Feerder te bestellen bij elke boekhandel.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 6 februari 2019

Blije mensen van Bildts mannenkoor

Het Christelijk Bildts Mannenkoor repeteert voor de jubileumuitvoering onder leiding van dirigent Sieb Leenstra. FOTO NIELS WESTRA

'Zingende mensen zijn blije mensen', is de leus van het Christelijk Bildts Mannenkoor, dat komend weekend het vijftigjarig bestaan viert.

Negentien mannen meldden zich in 1969 aan als lid van het nieuw op te richten Christelijk Bildts Mannenkoor. Ze waren enthousiast geraakt door een optreden van het Sexbierumer Mannenkoor. De onkosten van het optreden moesten nog wel worden gedekt. De negentien lapten ieder 5 gulden.

Niet veel later voegde Jelte Pars zich bij de groep, nu met Geert Dijkstra verantwoordelijk voor de organisatie van het jubileum. Pars heeft vijf medekoorleden die er vanaf het begin bij zijn: Remmeren Snijder, Wijmer Snijder, Girbe Kerkstra, Freek Dijkstra en Aldert Cuperus.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele arikel (pdf) >>

Sint Annaparoxhie, 5 februari 2019

Leerlingen Campus Middelsee op snuffelstage

Anouck de Groot en stagebegeleider Marja Terpstra van sportcentrum Benefit bezig met de warming-up voor een leerzame stagedag. (© Foto Ulbe van Houten/Comenius)

De leerlingen van Campus Middelsee uit klas drie van de theoretische leerweg zijn vorige week op snuffel- of oriëntatiestage geweest. Het krijgen van een goed beroepsbeeld moet ze helpen bij de juiste opleidingskeuze.

Om te kijken in de praktijk hebben de leerlingen zich eerst op school georiënteerd. Daarbij stelden ze vragen aan zichzelf zoals ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik’. Als leerlingen na het vmbo een vervolgopleiding willen volgen, is het van belang dat ze de opleiding kiezen die past bij het beroep dat ze in de toekomst mogelijk willen uitoefenen.

Loopbaancoördinator Jellie Smit van de Ulbe van Houten/ Comenius: "Stage lopen kan jongeren daar goed bij helpen. Kom je er namelijk na of tijdens de stage achter dat een bepaald beroep niet biedt wat je ervan had verwacht, dan is het duidelijk wat je vooral niet moet kiezen, klikt het wel, dan is dat mooi meegenomen. Het is namelijk altijd goed!”

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 4 febewaris 2019

Biltsk berneboek oer hûntsje Bruno

Foto: Afűk Fryske boek- en kadowinkel

De Bildtse Boekerij en BildtTaal hawwe in berneboek útjûn yn it Biltsk. Sytse Buwalda hat it skreaun en Ita Spoelman hat foar de tekeningen soarge. It boek giet oer it hűntsje Bruno.

Bruno is hikke yn Sint-Jabik en tein yn Sint-Anne. It boek is foar bern fan fiif jier en âlder.

"Bruno weunt in 'e huus bij hait en mim met twee lieve kines. Baide kines kinne och soa fijn met Bruno speule. De hait fan de kines waar heel wiis met 't hondsy. Bruno mocht soms wel de hele aven bij him op de skoat sitte. En mim maakte altyd lekker eten foor him klaar."

Bron: Omrop Fryslân

Maarssen, 2 februari 2019

Syrische Mohammad Azkahi na klein jaar wachten herenigd met vrouw en zoons

 Mohammad bij zijn caravan op het azc van Sint Annaparochie, waar hij van maart tot oktober woonde. FOTO LC

De 57-jarige Mohammad landt op Schiphol vanuit Turkije. Het was een lange reis. Vanuit zijn woonplaats is hij per auto met mensensmokkelaars de Turks-Syrische grens overgestoken. In Istanbul is hij op het vliegtuig naar Amsterdam gestapt.

Als hij bij de douane vertelt dat hij vluchteling is, wordt hij naar het aanmeldcentrum Schiphol gebracht. Hier krijgt hij een paar dagen om bij te komen van de reis voordat de echte asielprocedure begint. Tijdens deze rust- en voorbereidingstijd krijgt hij informatie over de procedure, medisch advies en hulp van een advocaat. Tijdens een gehoor van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), in aanwezigheid van zijn advocaat en een tolk, vertelt hij wat hij in zijn land heeft meegemaakt en waarom hij is gevlucht.

Op 11 maart wordt Mohammad met een taxi naar het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie gebracht, een dorp helemaal in het Noorden van Nederland, zo krijgt hij te horen. Hier mag hij de uitkomst van zijn asielaanvraag afwachten. Hij krijgt een slaapplek toegewezen in een van de witte caravans op het winderige terrein, samen met twee andere Syrische mannen en twee jongemannen uit Turkmenistan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 2 februari 2019

Rijke oogst aan LF2018-boeken op het Bildt

foto: Ellen Floris

Wie schrijft die blijft. Een deel van de erfenis van LF2018 zit 'm in een aardige stapel papier. Boeken met terugblikken op evenementen van het afgelopen jaar, catalogi van exposities of speciale uitgaven die verschenen met het oog op de duizenden bezoekers die het culturele topjaar zou trekken naar Leeuwarden en de provincie.

Een eveneens tijdig verschenen dichtbundel was Poetic Potatoes, omdat de organisatoren dit evenement al ver voor 2018 waren begonnen met de gedichtenuitwisseling tussen het Bildt en Malta. Poetic Potatoes was onderdeel van Potatoes Go Wild, zoals het 2018-programma van het Bildt werd gedoopt. Onderdeel hiervan was de kunstmanifestatie Fruchtbere Grônd/Fertile Soel/Vruchtbare grond, waarbij een drietalige catalogus verscheen.

De grootste evenementen van afgelopen jaar zijn bedacht met hun eigen fotoboek. Van De Stormruiter zagen zelfs twee exemplaren het levenslicht. Een vertaling van de novelle De Stormruiter van Theodor Storm, en een boek over de voorstelling met interviews met allerlei betrokkenen (acteurs, film- en decormakers en anderen) voorzien van tientallen foto’s. Bij de LF2018-exposities in het Fries Museum verschenen eveneens catalogi: Escher op reis en – op de valreep van 2018 –Rembrandt en Saskia, liefde in de Gouden Eeuw.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Amsterdam, 1 februari 2019

Rembrandt als voyeur

Teake Brandsma wijst Jan Six waar de zuster van Saskia woonde

Rembrandt was dol op vrouwen maar hij trouwde er maar eentje. Veel vaker zette hij met zijn nietsontziende en eerlijke blik naakte vrouwen op het doek.

Modellen hiervoor waren in zijn tijd moeilijk te vinden. Waarschijnlijk kijken we op zijn schilderijen regelmatig naar het lichaam van zijn vrouw Saskia.

Jan Six – nazaat van Rembrandts goede vriend Jan Six 1e – en tevens Rembrandtkenner, neemt ons in het leven van Rembrandt als voyeur. Benieuwd wat in de 17de eeuw het meest sexy en shockerend was?

Bron: uitzendinggemist.net
  Bekijk hier de uitzending >>

Vrouwenparochie, 1 februari 2019

Natalie Monsma 2000 - 2019

Bruisende Natalie, opeens was ze weg

Er zijn boeken over zwangerschap, over ziektes, over opvoeden. Maar hoe je verder moet als opeens je achttienjarige kind overlijdt? "Daar zijn geen boeken over", zegt Jan Sikke Monsma uit Vrouwenparochie. Was er maar een malletje waarin je je verdriet kon stoppen of een methode waardoor je antwoorden krijgt hoe je in vredesnaam verder moet na zo’n onnoemlijk groot verdriet. "Niks kan verwoorden hoe je je voelt."

Natalie Monsma overleed op 13 januari. Zomaar, plotsklaps eindigde haar jonge leven. Zonder afscheid, verrast door de dood. "Elk moment verwacht ik een appje van haar: wat eten we vandaag? Maar ze komt hier nooit meer binnenstormen", zegt moeder Maria Monsma. Uit hun gezin van drie meisjes is de middelste, de vrolijke, sociale, energieke Natalie weggerukt. Die harde werkelijkheid is nog maar amper te bevatten voor het gezin.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele IN MEMORIAM (pdf) >>

Sint Annaparochie, 30 januari 2019

foto: Jan Bonefaas

Kerstmarkt-cheque Ulbe voor World Servants

Woensdagmiddag 23 januari is op de Campus Middelsee de uiteindelijke opbrengst van de Kerstmarkt 2018 aan Renate Wolswinkel, coördinator support van World Servants, overhandigd.

De opbrengst bedroeg liefst € 6.000. Ewoud Struiksma en Sylvana Hellinga, beide leerling van het 3e leerjaar van de Campus Middelsee, gaan binnenkort op reis naar Ghana om daar een school te gaan bouwen. Het geld, tijdens de Kerstmarkt opgehaald, komt daaraan ten goede.

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl, 30 januari 2019

Try-out Margje Wittermans in Schuilschuur op Ouwe-Syl

Actrice Margje Wittermans en acteur/componist Jeroen Mesker

Actrice Margje Wittermans en acteur/componist Jeroen Mesker werken aan een nieuwe theatervoorstelling, ‘Nestgoud’. Poëzie, muziek en theater ineengevlochten tot een intieme vertelling over de innerlijke strijd van een vrouw die moeder is geworden. De eerste try-out van Nestgoud wordt op 2 februari gespeeld in het schuurhuis van Neeltje van den Brand op Oudebildtzijl.

Nestgoud gaat over de magie van het blijven op een plek en wat thuis betekent. Slauerhoff heeft plaatsgemaakt voor de dichteres Vasalis. Margje over haar nieuwe voorstelling: “Nestgoud is een voorstelling over de zoektocht naar: waar kom je thuis? Een huis bouwen, nestdrang, het creëren van je eigen thuis, familie en werkelijkheid. ‘Een onderneming die alleen kan slagen in een gedicht, lied of toneelstuk.’ (J.J Slauerhoff).

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Nieuwebildtzijl, 30 januari 2019

foto: Ellen Floris

Nog altijd containerafval op het Noorderleeg

Fotograaf Ellen Floris van de Nieuwebildtdijk is vaak op het Noorderleeg te vinden. Ook zij zet zich in met het opruimen van de rotzooi die aanspoelt uit de over boord geslagen containers van de MSC Zoe.

“Ik heb deze week in totaal vier vuilniszakken verzameld bomvol plastic flesjes, verroeste blikjes, grote en kleine stukken piepschuim, verpakkingsmateriaal, roze poppenpispotjes en andere troep. Maar de troep komt echt niet alleen van deze containerramp. Ik hoop dat het wad en de kwelders deze woestenij overleven.”

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 30 januari 2019

Opnames Van Harenskerk in tv-programma Six over Rembrandt

Dit meesterwerk van Rembrandt is na ruim 250 jaar terug in Nederland en te zien in het Fries Museum. (© Gemäldegalerie Alte Meister, Kassel)

In vijf korte afleveringen vertelt Jan Six over Rembrandt van Rijn op NPO 2. Voor het tv-programma zijn ook opnamen gemaakt in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie.

In Six over Rembrandt komt Rembrandtkenner Jan Six met een aantal verrassende weetjes over onze belangrijkste schilder.

Zo vertelt Six dat Rembrandt dol was op drama en hij heeft overwogen om theoloog te worden. En ook dat hij aan het begin van zijn carričre wel heel veel van zijn voorgangers heeft afgekeken en niet bepaald de leukste man was om mee samen te wonen.

Er zijn opnames gemaakt in de Van Harenskerk in verband met het huwelijk van Rembrandt en Saskia in de kerk in 1634.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 30 jannewaris 2019

HEA! Groene Loods yn Sint-Anne hâldt op

Momint út útstjoering fan HEA!

De 'Groene Loods' is in begryp yn Sint-Anne en omkriten, mar dy namme ferdwynt. Tjeerd van der Veen hâldt der nei sawat tritich jier mei op. De hannel yn âld guod wurdt him te swier. De hannel is ek bot feroare. Guod dat in pear jier lyn noch goed jild opbrocht, stiet no foar in pear euro te keap. Dochs sjocht soan Roelof der takomst yn.

Hea! is in programma oer gewoane minsken mei in bysűnder of somtiden “hea-larysk” ferhaal. Hea! is te sjen op telefyzje fan moandei o/m tongersdei om 17.35 oere. Hawwe jo in tip? Mail dan nei hea@omropfryslan.nl of sjoch op omropfryslan.nl/hea.

Bron: Omrop Fryslân
  Sjoch hjir de útstjoering fan HEA! >>

Oudebildtzijl, 30 januari 2019

Nooit klaar met graven in de geschiedenis

Sytse Keizer: 'Geschiedenis is geen exact vak. Er is geen waarheid. Je zoekt naar een waarheid die het meest aannemelijk is, en probeert vooral veel aanwijzingen en bewijzen te vinden. FOTO MARINE VAN DER LINDEN

Een desastreuze stormvloed trof Zuidwest-Nederland in 1953 met vernietigende kracht. Het nieuws schokte heel het land. Doordat op een gegeven moment de wind draaide naar het noordwesten, ontstond in het Noorden de vrees dat hier het natuurgeweld eveneens zou toeslaan. De angst sloeg onder meer toe bij een zwangere vrouw in een dijkshuisje aan de Oudebildtdijk. Ze nam het zekere voor het onzekere, en vluchtte de zolder op.

Gelukkig: het Noorden bleef gespaard. Dat jaar wordt Sytse geboren. Toen de timmerman, die dat jaar bezig was met de bouw van het broeihok, later hoorde van de vlucht naar de zolder tijdens de angstige uren van de storm, zei hij: "Uw zoon wordt vast en zeker weg- en waterbouwer." Dat kwam uit. Mischien toeval, misschien geďnspireerd door deit verhaal, misschien ook wel doordat grond en water altijd een rol in zijn leven hebben gespeeld.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 januari 2019

Eelco Bruinsma: Campus Middelsee groeibriljant

Campus Middelsee: groeibriljant Waadhoeke 'tegen de krimp in'

De CSG Ulbe van Houten/Campus Middelsee blijkt als middelbare school een groeibriljant van de Waadhoeke. Het groeit zelfs tegen de krimp in, omdat steeds meer ouders kiezen voor het aantrekkelijke aanbod van de school, constateert directeur Eelco Bruinsma. "Geen leerling is dezelfde. De mogelijkheden van elk individu staan centraal. Wij spelen daarop in met maatwerk, in aandacht, het Leerwerkplein met werkgarantie en Talentstromen."

De deur van Eelco Bruinsma, directeur van de Ulbe van Houten/Campus Middelsee in St. Annaparochie staat wagenwijd open. Dat is meer regel dan uitzondering. "Leerlingen, leraren en anderen kunnen gewoon binnenlopen", zegt de derecteur met een brede glimlach.

Bron: Van Wad tot Stad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 januari 2019

Met elektrische fiets naar de bus

De bus van Arriva neemt de rotonde bij de invalsweg van Sint Annaparochie. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Minder buslijnen in de Noordwesthoek van de provincie is aanvaardbaar, maar dan moeten de reizigers met elektrische fietsen op de opstapplek kunnen komen.

Subsidieer elektrische fietsen of stel ze gratis beschikbaar bij openbaar vervoerplekken. Dan zouden er minder buslijnen kunnen rijden en kan iedereen toch bij de haltes komen. Voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn, zou een taxi naar de opstapplekken moeten rijden.

Het is een van de meest genoemde oplossingen voor de toekomst die bedacht zijn door inwoners van Noordwest Friesland, vertelt Alies Hoitsma van Partoer. De organisatie houdt in opdracht van de Provinsje Fryslân zes bijeenkomsten verspreid over het gebied onder het motto Bűtengewoan Berikber. Gisteravond was de vijfde in Sint Annaparochie. Er volgt nog één in Marsum op donderdag.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Amsterdam, 29 januari 2019

De Facebookvrienden van Rembrandt

Detail van het portret van de negentienjarige Titus, dat rond 1660 is geschilderd en voor het eerst in Europa tentoongesteld wordt. BALTIMORE MUSEUM OF ART

Als Rembrandt een Facebookprofiel had gehad, had hij nog voor zijn huwelijk met Saskia zeker drie gemeenschappelijke vrienden met haar gehad.

Hoe kende hij Saskia van Uylenburgh, de Leeuwarder burgemeestersdochter, die bij haar zus in Sint Annaparochie woonde?

Volg de links, zegt de tentoonstelling. Saskia had familie in Amsterdam, en die kende Rembrandt weer. Zo was daar nicht Aeltje van Uylenburgh, die getrouwd was met predikant Jan Sylvius. Saskia was in 1633 bij ze op bezoek in de hoofdstad. Een jaar later trouwde ze met de schilder, Sylvius was erbij. Hij was ook bij de doop van twee van hun kinderen. Saskia zou er vier krijgen, alleen Titus zou volwassen worden, maar hij stierf ook jong.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 29 januari 2019

Burgemeester: (on)gewilde baan

Waarnemer Gerrit Krol mocht de rit uitzitten en werd uiteindelijk de langstzittende waarnemend burgemeester van Nederland.

De wil om in Friesland burgemeester te worden neemt af, zegt de provincie. Het is maar hoe je het bekijkt: het aantal sollicitanten blijkt per keer en per gemeente enorm te verschillen. Waarom eigenlijk?

Eén van de oorzaken is het voortdurende fuseren van gemeenten. Als het duidelijk is dat een kleinere gemeente mogelijk wordt opgeheven, is het lastig nog een goede kandidaat te vinden voor een kroonbenoeming. Het was de reden dat de sollicitatieronde op het Bildt in 2010 (13 kandidaten) mislukte. Waarnemer Gerrit Krol mocht de rit uitzitten en werd uiteindelijk de langstzittende waarnemend burgemeester van Nederland.

Het Bildt laat zien dat het fout kan gaan. En Vlieland ook, waar bij de sollicitatieronde in 2014 alle 39 kandidaten ongeschikt werden bevonden. Dat er veel sollicitanten zijn, is dus geen garantie voor succes.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 27 januari 2019

Het Chr. Bildts Mannenkoor bestaat in 2019 een halve eeuw. (© Eigen foto)

Christelijk Bildts Mannenkoor viert 50-jarig bestaan met jubileumweekend

Het Christelijk Bildts Mannenkoor viert het 50-jarig bestaan in het tweede weekend van februari met een jubileumconcert, een Sing-In en een dankdienst in de Gideonkerk in Sint Annaparochie.

Op 1 februari 1969 organiseerde een aantal zangliefhebbers in de toenmalige gereformeerde kerk van St. Annaparochie een zogenoemde ‘propaganda zangavond’, waar het Sexbierumer Mannenkoor optrad.

De heren wilden op deze manier bekijken of er draagvlak was voor het oprichten van een mannenkoor in St. Anne. Via een inschrijfformulier kwamen er op die avond 19 aanmeldingen binnen. Er was dus draagvlak.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >> <

Hallum, 26 januari 2019

In de put op Doniaweg Hallum

foto: Sawn Stjerren Nijs

Heel veel automobilisten waren er al lang aan gewend dat de putdeksel in Hallum op de Doniaweg ter hoogte van De Haan klepperde als je er met de auto overheen reed. Totdat het echt mis ging en voor een bizar ongeluk zorgde.

Dirkje Bakker uit Oudebildtzijl kreeg woensdag rond het middaguur de schrik van haar leven, toen een vóór haar rijdende auto er voor zorgde dat de putdeksel in de Doniaweg de lucht in vloog. Heel even dacht Bakker dat de auto vóór haar een wieldop verloor, tot zij pardoes in de put reed. Haar auto was van het ene op het andere moment onbestuurbaar, de airbags klapten uit en de remmen deden het niet meer.

Afhandeling van de schade aan de auto is uiteraard een zaak van de verzekering, maar Bakker weet dat zij met een financiële strop zit. Zij gaat de gemeente daarom aanklagen voor nalatigheid omdat al heel lang bekend was dat de putdeksel los lag en rammelde.

Bron: De Stienzer/Sawn Stjerren Nijs

Sint Annaparochie, 26 januari 2019

Opnamen in kerk voor Rembrandtserie

Rembrandt en Saskia in EO-documentaire uit 2011

Voor een vijfdelige televisieserie over de schilder Rembrandt van Rijn zijn ook opnamen gemaakt in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie.

In de kerk vond in 1634 het huwelijk plaats van de schilder met Saskia Uylenburgh.

De serie Six over Rembrandt wordt vanaf woensdag uitgezonden op NPO2 om 22.45 uur. Er is elke dag een aflevering tot en met 3 februari.

Documentairemaker Jan Six beschouwt in de serie Rembrandt van Rijn als denker, dief, voyeur, regisseur en als vader.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 24 januari 2019

Het Ulbe van Houten organiseert een bijzondere open dag

foto: Google Streetview

Voor kinderen uit groep 8 en hun ouders is het bijna weer tijd om een middelbare school te kiezen. Dus: van open dag naar open dag en kijken wat het beste bij de kinderen past. Voor middelbare scholen de taak om deze kinderen aan te trekken. School Ulbe van Houten in St.-Annaparochie doet dat al jaren met succes, want de kinderen komen overal vandaan.

De open dag in St.-Annaparochie is dit jaar echter iets anders dan anders. Als de kinderen met hun ouders arriveren, worden ze ieder een andere kant opgestuurd. De vaders en moeders zitten in een andere ruimte dan de kinderen. "De kinderen zijn elders in de school met het programma bezig.

Het is een doe-avond voor ouders én kinderen. Als ze de dag erna bij het ontbijt zitten, kunnen ze het er eens over hebben hoe leuk het hier was", vertelt Eelco Bruinsma, directeur van de school.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 23 januari 2019

Sportaccomodatie Oudebildtzijl

Vragen over vertraging van sportplannen

De fractie van Gemeentebelangen in Waadhoeke heeft vijftien vragen bij het college ingediend over de vertraging van de sportplannen in Oudebildtzijl.

Het dorp wil investeren in verbetering van de sportaccommodatie nu er geld beschikbaar is uit een succesvolle huisverloterij in 2017.

Het college wil eerst een totaalbeeld van de staat en spreiding van alle sportaccommodaties in de gemeente hebben.

"Op deze manier gaat het nog jaren duren. Dorpsbelang ervaart dat ze aan het lijntje gehouden worden.”

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 23 januari 2019

Egon Kracht en Noortje Braat. (© Eigen foto)

Nieuwjaarsconcert Blaast de Bazuin met Egon Kracht en Noortje Braat

Tijdens de muziektheatervoorstelling Altyd Seumer kwam brassband Blaast de Bazuin in contact met Egon Kracht en Noortje Braat uit Almere. De samenwerking krijgt nu een vervolg tijdens het nieuwjaarsconcert.

Egon was als muzikaal leider betrokken bij het project en Noortje als dirigent van het koor. Ook vormden ze samen met toetsenist Paul Maassen, het combo voor de muzikale begeleiding van de hele voorstelling.

Egon Kracht is een zeer veelzijdig musicus. Hij speelt contrabas en is een veelgevraagd componist. Zijn muzikale bereik ligt tussen jazz en Mattheus Passion, breed en vooral vernieuwend.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 januari 2019

Loterijgeld Ouwe Syl blijft op de plank liggen

Burgemeester Gerrit Krol maakt winnend lot bekend

Het geld dat voetbalclub Ouwe Syl in 2017 verdiende met de verloting van een huis, moet noodgedwongen op de plank blijven liggen. De gemeente Waadhoeke wil wachten op nieuw sportbeleid.

In 2017 hield voetbalclub Ouwe Syl zo’n 350.000 euro over aan een succesvolle verloting. Toen was al bekend dat de opbrengst ten goede zou komen aan het hele dorp. Dorpsbelang Ouwe-Syl stapte daarom naar de gemeente Waadhoeke met een omvangrijk plan om het huidige sportcomplex te vernieuwen.

De overtuiging van het dorp is dat de nieuwe sportvoorziening een regiofunctie gaat vervullen. Het college van Waadhoeke vindt dat dit onvoldoende aangetoond is. Burgemeester en wethouders willen daarom eerst nader onderzoek naar de regiofunctie en vitaliteit van verenigingen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 21 januari 2019

Marijn de Vries

Waarom er nooit meer een Elfstedentocht komt

Nu de nachtvorst al een dag of drie de neus aan het venster drukt en er flinterdunne vliesjes ijs op sloten en plassen ontstaan, moet het hoge woord er maar eens uit. Er komt geen Elfstedentocht meer. Nooit meer. Ja, dat is een heel ongezellige mededeling. Maar ik denk het echt.

Mijn opwinding was groot, in de nacht van 3 op 4 januari 1997. Ik was 18 en samen met mijn vriendje was ik naar mijn oom en tante gereden. Zij bewoonden de pastorie van het dorpje Nij Altoenae, helemaal bovenin Friesland, vlak bij de Waddenzee.

Een grote pastorie was het, zo'n mooie oude. Ruime vertrekken. Nauwelijks geďsoleerd. Dikke ijsbloemen bedekten de ramen van de slaapkamer waar wij logeerden. Onder een dikke vracht dekbedden lagen we. Mijn vriendje had het zo koud dat hij een muts tot ver over zijn oren getrokken had. Zo sliep hij die nacht.

Bron: Trouw
link Lees de hele column >>

Franeker, 19 januari 2019

Nijjaarsresepsy gemeente Waddenhoek

Bildtse raadsleden over een jaar Waddenhoek

De nije gemeente Waadhoeke, of Waddenhoek op syn Bildts bestaat inmiddels een jaar. Dat waar anlaiding foor 'Even Bildts' om op 'e nijjaarsresepsy 'e Bildtse folksferteugenwoordigers te fragen naar hur erfarings.

Ok Luwter Krant-sjoernalist Maria Delgrosso is deselde fraag foorlaid. 't Is nag niet allegaar 'Joechij en lange dagen', dat is wel dúdlik.

Fooral de wize werop de inweuners betrokken worre bij de foorberaiding fan 't belaid werkt nag niet goed. En dat 'Nabij besturen' is just speerpunt bij de gemeente.

Bron: Radio Eenhoorn: Even Bildts
 Belúster hier de opname >>

Sint Annaparochie, 19 januari 2019

Voormalige school Piter Jelles verkocht

Foto: Google Maps

Het voormalige pand van middelbare school De Foorakker van Piter Jelles, voorheen de openbare mavo van Sint Annaparochie, aan de Hartman Sannesstraat, is verkocht.

De school zetelt nu aan de overkant in de campus. Sinds de verhuizing beheert antikraak-instelling Carex het pand.

Dat is nu door de gemeente Waadhoeke voor 265.000 euro verkocht onder de voorwaarde dat het gebouw behouden blijft en een nieuwe invulling krijgt. Er is ruimte voor maximaal tien woningen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 januari 2019

'De Skimmelrútter' nou as boeky te krijen

De fleden jaar in de Bildtse Post publiseerde sery De Skimmelrútter is nou as boeky útgeven deur De Bildtse Boekerij/BildtTaal.

Al heel wat jaren leden waar Der Schimmelreiter deur Sytse Buwalda en (wijlen) Arjen Dijkstra op pepier in ’t Bildts útskreven.

De Stormruiter waar foor Sytse Buwalda anlaiding om met Leendert Ferwerda, de skrevene tekst onder de titel De Skimmelrútter as sery geskikt te maken foor publikasy.

De opfoerings fan De Stormruiter, septimber en oktober in ’t WTC in Luwt, waren ok baseerd op ’t oorspronklike werk Der Schimmelreiter fan de Dútse skriver Theodor Storm.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 16 januari 2019

Brandweer Fryslân zoekt ook nieuwe collega's in Sint Annaparochie

Brandweer Fryslân is op zoek naar mannen en vrouwen die zich willen inzetten voor een veilig Fryslân. Wij zoeken brandweercollega’s voor de posten in Hallum, Stiens, Menaldum, Franeker, Harlingen, Sint Annaparochie, Grou, Marssum, Leeuwarden (post Noord) en Vlieland.

Jouw inzet voor de brandweer is goed te combineren met een fulltime baan. Het verschil met je beroepscollega’s is dat zij bij de brandweer een dagtaak hebben. Jij wordt ingezet wanneer het nodig is. Dit kan bij brand zijn, maar ook bij verkeersongevallen, het redden van dieren, stormschade en tal van andere soorten incidenten.

Hoe vaak dit is, is onvoorspelbaar. Je moet dus klaar kunnen staan om op onverwachte momenten in actie te komen.

Bron: Franeker Actueel
link Lees het hele bericht >>

Vrouwenparochie, 16 januari 2019

(foto: Laas Bonnema)

Zieke bomen in Froubuurt gerooid

Op vrijdagmorgen 11 januari zijn de laatste kastanjebomen gerooid aan de Waling Dijkstrastraat in Vrouwenparochie.

De klus werd geklaard door de boomrooier de firma Drijfhout uit St.-Annaparochie.

De karakteristieke bomen voor de voormalige schoolmeesterswoning waren aangetast door een schimmelziekte en moesten daarom het veld ruimen.

Bron: De Bildtse Post

Franeker, 16 januari 2019

Jan en Josefien Kooistra zijn 'Sterren van Waadhoeke'

Bij de foto: v.l.n.r.: Josefien Kooistra, Thijs Span, burgemeester  Waanders, kinderburgemeester Piter Murk de Groot en Jan Kooistra. (foto: Joachim de Ruijter)

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis in Franeker dinsdag 8 januari zijn Jan en Josefien Kooistra uit St.-Jacobiparochie uitgeroepen tot 'Ster van Waadhoeke'.

Het echtpaar Kooistra werd in het zonnetje gezet voor hun inzet voor SV Friesland. Ze stonden aan de basis van deze vereniging, die in 1980 werd opgericht. Inmiddels heeft SV Friesland ruim 700 leden en is het de grootste loopvereniging van Noord-Nederland.

De Junior Ster ging dit jaar naar Thijs Span uit Franeker. De eretitel ‘Ster van Waadhoeke’ is bestemd voor inwoners die zich op buitengewone en onbaatzuchtige wijze inspannen voor de samenleving. Behalve de titel krijgt de Ster een zilveren lepel met inscriptie, die speciaal voor dit initiatief is ontworpen.

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl, 16 januari 2019

Bron: Google Maps

Buren in geweer tegen windmolens

Opnieuw staan Watze en Nynke Binnema uit Oudebildtzijl vandaag voor de rechtbank in Groningen om planschade te claimen wegens windturbines achter de Monnikebildtdijk.

In 2015 stonden er twee windmolens die vervangen zouden worden door drie. Dat probeerde het stel toen tegen te houden. Inmiddels staan er drie, ondervinden de Binnema’s er overlast van en zijn er andere molens gekomen dan was aangekondigd.

Op 31 januari volgt een andere rechtszaak over handhaving.

Bron: Leeuwarder Courant

Haren, 16 januari 2019

Bijzonder boek over een bijzondere plek

Baukje Venema (links) en Gitte Brugman demonstreren het gebruik van Mooie plaatsys. FOTO KEES VAN DE VEEN

Fotografen Baukje Venema en Gitte Brugman grepen een gemeentelijke herindeling aan voor een lofzang op dat wat verandert en blijft. Het resultaat, de cassette Mooie plaatsys, is een potentiële kandidaat voor de titel ‘Best verzorgde boek’.

Als je het in één zin wilt samenvatten, dan is Mooie plaatsys een monument voor het Bildt, de gemeente die is opgegaan in de gemeente Waadhoeke, vertellen de fotografen Baukje Venema en Gitte Brugman in de studio van eerstgenoemde in de verdwenen gemeente Haren.

Op tafel staat een rood-grijze cassette van karton met daarin vier handgebonden fotoboekjes. In drie van de vier boekjes wordt verslag gedaan van een onderzoek: naar de band van Venema met haar geboortestreek, naar het landschap van het Bildt en naar de taal, het Bildts. Het vierde boekje is een album waarin de portretfoto’s van inwoners van het Bildt ontbreken. Ze worden bijgeleverd, de gebruiker mag ze zelf inplakken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Zie ook de video op lc.nl >>

Nieuwebildtzijl, 15 januari 2019

It Fryske Gea lit plastik fuorthelje út Noard-Fryslân bûtendyks

Noard-Fryslân Bűtendyks - Foto: Remco de Vries

Noard-Fryslân bûtendyks like gjin lêst te hawwen fan de troep dy't der op grutte parten fan de Waadseekust oanspielde as gefolch fan de kontenerramp. No wurdt dúdlik dat der ek hjir it ien en oar opromme wurdt en grypt it Fryske Gea yn.

Der leit foaral lyts guod yn it floedmerk op de dyk tusken de kwelders en de simmerpolder. En dat moat der wei. Dęrom is moandei besletten om in oannimmer yn te hieren dy't it guod masinaal opromje kin.

Neffens distriktshaad Jan Jelle Jongsma fan it Fryske Gea kin it net oars: "Dat lytse guod is folle minder goed te sjen, en it is minder goed op te romjen dus dat sil masinaal barre moatte." En elts stikje plestik kin foar in fűgel as oar bist fataal węze.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 15 januari 2019

Rechtbank Leeuwarden

Werkstraf na slaan met bezem in azc

Politierechter Willem Sikkema heeft gisteren een ex-bewoner van het azc in Sint Annaparochie veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur omdat hij op 31 oktober 2017 een medebewoner met een bezem op het hoofd had geslagen.

Het slachtoffer hield er een hoofdwond aan over die met vijf hechtingen moest worden gedicht. Een even oude medeverdachte werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Beide mannen werden vanwege het incident uit het azc verwijderd. Ze wonen nu in Amsterdam.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 januari 2019

Leendert Ferwerda: vervuiling NW-hoek door containerschip MSC Zoe valt mee

Het containerschip MSC Zoe verloor in de nacht van nieuwjaarsdag 270 containers boven de Waddeneilanden. FOTO: HOLLANDSE HOOGTE

Aan de vaste wal lijken de gevolgen in de Noordwesthoek van Friesland mee te vallen, zegt jutter Leendert Ferwerda uit Sint Annaparochie. Het zijn hoofdzakelijk grote stukken piepschuim die aangetroffen zijn en makkelijk op te ruimen waren. Het meeste is naar de binnenkant van de dijken gewaaid en is daar eenvoudig op te rapen. Ferwerda tekent daarbij aan dat hij de situatie onder water niet kent en dat door de storm begroeiing van de kwelders weggetrokken is en over het vervuilde plastic kan liggen.

De onderwaterwereld blijft vaak onderbelicht als het gaat om de wadden, stelt Lies van Nieuwerburch van de Waddenvereniging. "Het is op dit moment onduidelijk hoe de situatie precies is, maar dat ditjarenlang gevolgen zal hebben, kun je nu wel stellen." Pas als alle containers zijn geborgen is duidelijk watis weggespoeld en waarheen.

Bron: Leeuwarder Courant

Zwarte Haan, 9 januari 2019

Rommel van MSC Zoe langs Bildtse kust

Een  speelgoedbadje (nog in de verpakking) en een treintje, aangespoeld bij Zwarte Haan.

De 270 containers die vorige week van het schip MSC Zoe zijn gevallen, vormen ook een bedreiging voor de Bildtse kust. Het afgelopen weekend ruimden vrijwilligers op langs de Bildtse kustlijn, waar vooral piepschuim aanspoelde. Er wordt met angst uitgezien naar de gevolgen van de westerstorm van dinsdag op woensdag door Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea. Zij vrezen dat de kust nog lang geteisterd kan worden door afval van de verloren buit.

Ze kwamen met velen, ook op het Bildt. Vrijwilligers die afval prikken en de rotzooi opruimen. De eilanden werden enorm geholpen door grote groepen mensen die gingen opruimen op de stranden. Maar ook bij Zwarte Haan waren afgelopen week diverse mensen die belangeloos de handen uit de mouwen staken en rommel uit het buitendijkse land opruimden. Dat was nodig ook. Bij Zwarte Haan en Westhoek was vooral piepschuim te vinden, waarschijnlijk afkomstig van het enorme containerschip dat door harde wind een deel van zijn lading verloor. It Fryske Gea is vooral bezorgd over het Noorderleech: daar kan de komende weken (of maanden) veel rotzooi aanspoelen dat het buitendijkse land vervuilt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 8 januari 2019

Vlnr Josefien Kooistra, Thijs Span, burgemeester Marga Waanders, kinderburgemeester Piter Murk de Groot en Jan Kooistra. (© Foto Joachim de Ruijter)

Jan en Josefien Kooistra Ster van Waadhoeke

Tot Ster van Waadhoeke is dit jaar een echtpaar benoemd, maakte burgemeester Marga Waanders bekend op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Franeker.

Het zijn Jan en Josefien Kooistra uit Sint Jacobiparochie, in december nog uitgebreid geportretteerd in deze krant. De oprichter van SV Friesland en speaker bij loopwedstrijden staat samen met zijn vrouw altijd paraat in de loopwereld.

Junior Ster werd Thijs Span uit Franeker, voetbalscheidsrechter, Zwarte Piet en bestuurslid van het Sinterklaassprookje.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 4 januari 2019

Douwe Offringa stopt na 49 jaar met súttelen

Bij de foto: Douwe Offringa (l.) en Jan de Jong in Douwe’s Fruithal.

Een vaste klant komt voor zijn wekelijkse zakje Bildtstars, en Douwe Offringa (65) wenst hem een gelukkig nieuwjaar. Het is woensdag 2 januari, maar geen gewone woensdag dit keer: voor het eerst in 49 jaar staat Douwe niet in de Greidhoeke groente en fruit te ’súttelen’. Eind vorig jaar nam hij afscheid van zijn klanten in Easterlittens, Marsum, Winsum en Wommels. ”’t Is nag wat onwinnig. ’t Súttelen waar myn lust en myn leven.”

Pake Douwe begon in 1920 met de groentehandel, op de hoek van de Beuckelaerstraat en Van Harenstraat in St.-Anna. Hait Jan nam de zaak over in de jaren ’50. Toen de 16-jarige Douwe van school kwam, ging hij ook meteen in de zaak te werken. In 1980 begon Douwe aan de Beuckelaerstraat zijn zaak ’Douwe’s Fruithal’.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 4 januari 2019

Sylster oliebollenactie voor Ylse groot succes

Bij de foto: Tjitske Adema (links) overhandigt de oliebollen aan Julia Rodenhuis met daarnaast Susan van Caspel. (foto: Bertus Dijkstra)

Kort geleden berichtten we over de oliebollenactie n.a.v. de door JDM getroffen Ouwesylster Ylse van der Bij. De actie die de ouders Johan van der Bij en Tjitske Adema hebben opgezet, is een overweldigend succes geworden. Meer dan 1700 oliebollen werden verkocht, stichting BAS kan inclusief de hartverwarmende gulle giften minimaal € 1000 tegemoet zien.

De 8-jarige Ouwesylster Ylse van der Bij lijdt aan de zeldzame ziekte Juveniele dermatomyositis (JDM). Om meer aandacht voor de vervelende ziekte te krijgen is begin december een oliebollenactie op touw gezet. Om geld voor onderzoek naar oorzaak en oplossing van JDM te genereren. En om de getroffen lotgenoten een leuke middag te laten beleven.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 4 januari 2019

Nij Altoenae gooit Franeker uit de Elfstedenroute

Franeker eruit, Nij Altoenae als ’Elfstedendorp’ erin.

Franeker eruit, Nij Altoenae als 'Elfstedendorp' erin. Met hun nieuwjaarsstunt stoot Nij Altoenae Franeker uit de Elfstedenroute. Rond de jaarwisseling werd bij het ’Kroan op ’t Bildt’-monument een stempelpost geplaatst. Er lag een ’klúnmat’ naar de vaart, waarin tevens twee schaatsters te zien waren.

Friese doorlopers sierden de brug over het water. Een groot bord liet over de achterliggende gedachte van de stunt niets te raden over: ”Franeker ôns gemeentehuus ôf, derom nimme wij de status Elfstedenstâd over.” De nieuwjaarsstunt verwijst hiermee naar de herindeling; sinds 1 januari 2018 hoort het Bildt bij de gemeente Waadhoeke. Het nieuwe gemeentehuis staat in Franeker.

Om de boodschap in de hele provincie over te brengen werd op het beeld bij de Elfstedenhal in Leeuwarden over de plaatsnaam Franeker een Nij Altoenae-sticker geplakt.

Bron: De Bildtse Post

Zwarte Haan, 4 januari 2019

Ook langs Bildtse kust aangespoeld afval van de Zoe

Beeld uit video van Jan Keizer

Op 2 januar1 verloor de MSC Zoe 277 containers in een noorderstorm. De komende periode houdt Wetterskip Fryslân verscherpt toezicht langs de zeedijk van Zurich tot aan Lauwersoog om te kijken of er spullen zijn aangespoeld. Dit naar aanleiding van de 270 containers die dinsdagnacht overboord zijn geraakt boven het Duitse eiland Borkum. Op basis van de inspecties wordt bekeken waar opruimacties nodig zijn.

De rederij van het schip MSC Zoe is verantwoordelijk voor het opruimen van de goederen die overboord zijn geraakt. Zij heeft hiervoor het bedrijf BDS uit Harlingen ingeschakeld.

Ook langs de kust van het Bildt spoelt verspreid afval aan. Afgaand op door Jan Keizer gemaakte dronebeelden betreft het voor het grootste gedeelte verpakkingsmateriaal van piepschuim.

Bron: Wetterskip Fryslân
   De video van Jan Keizer >>

Sint Annaparochie, 4 januari 2019

Inspiratie opdoen en kennis delen tijdens Faber University

Liefst zeventig gasten reisden voor één van de vier University-dagen noordwaarts in nieuwsgierige afwachting van hetgeen hen te wachten stond.

Twee keer per jaar zet Faber Audiovisuals de deuren van haar hoofdvestiging in Sint Annaparochie wagenwijd open. Relaties en partners met interesse in kennis en innovaties in de evenemententechniek wordt ruimhartig een kijkje gegund in de keuken.

'We zijn trots op wat we doen en dat laten we graag zien aan iedereen die daar belangstelling voor heeft', verklaart Jeroen Boere het initiatief. De gemeenschappelijke noemer voor het evenement is Faber University.

'Binnen dit concept bieden we speciaal aan onze relaties en partners een eendaags kennisevent, waarin ze een aantal interactieve workshops volgen. Het doel is elkaar inspireren en kennis uitwisselen. De bonus: het felbegeerde Faber University Certificaat.'

Bron: events.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 4 jannewary 2019

Het Bildt bij Waadhoeke: 'k mot sêge, 't falt niet teugen'

Het voormalige gemeentehuis van het Bildt (© Foto Jelke de Jager)

Het eerste jaar 'Waadhoeke' zit er op. Een jaar geleden alweer dat de gemeenten Het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en een paar dorpen van Littenseradiel werden samen gesmeed tot de gemeente Waadhoeke.

De gemeente Het Bildt stond niet te juichen, met de eigen taal was het noordelijkste stuk van de gemeente een ‘apart geval’. De Bilkers waren bang dat de taal in de verdrukking zou komen. Jan de Groot van Bildts Aigene uit Sint Annaparochie blikt terug.

"Wij dochten dat wy ondersneeë souwen. ’t Bildt ferdwynt. D’r is gyn stimulâns. De fuzy kwam d’r, maar leuk waar âns. Wij waren liever selfstandig bleven. Wij binne nag al wat onwinnig fan de ouwe sitewasy. Je slape niet meer in je aigen będsy, je binne út-fan-huus. Wij binne d’r nag niet. Maar ik mot sęge, ’t falt niet teugen. D’r is wel andacht foor de Bildtse taal, meer dan ik docht had."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 2 januari 2019

Nij Altoenae prijkt op elfstedenbeeld

Nij Altoenae vervangt Frjentsjer op het elfstedenbeeld in Leeuwarden. FOTO JOHAN VAN DER KOOI

Niet Frjentsjer maar Nij Altoenae prijkt als plaatsnaam op het elfstedenbeeld in Leeuwarden.

De sticker met de dorpsnaam is over die van de academiestad geplakt. "It sil wol dien węze troch de âldjiersploeg fan Nije Altoenae", zegt Johan van der Kooi van de Elfstedenhal. Het beeld staat op het terrein voor de ijshal. "It is net fan ús mar wy passe der wol in bytsje op fansels. En wy seagen dit fannemoarn. It is frij űnskuldich. Wy litte it earst sa moai sitte en as it net fuorthelle wurdt troch de minsken dy’t it der op plakt hawwe, dan dogge wy dat oer in pear dagen sels."

Nij Altoenae ligt overigens niet aan de elfstedenroute. Alleen als de Blikfeart ten zuiden van Sint Annaparochie onbegaanbaar is, dan is een omleiding via Ouwe Faart langs Nij Altoenae mogelijk.

Bron: Leeuwarder Courant

Gelukkig Nijjaar!

Foor alle lezers fan Bildts Nijs:

GELUKKIG NIJJAAR!

 


 
archief 2018 (4e kwartaal)
archief 2018 (3e kwartaal)
archief 2018 (2e kwartaal)
archief 2018 (1e kwartaal)
archief 2017 (4e kwartaal)
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)>