Leeuwarden, 20 december 2010

Restauratie Sint Jacobiparochie voorspoedig verlopen

Onder de vloer van de Croate Kerk kwam de grafsteen van kapitein Rabi van Wezel uit 1807 te voorschijn. Foto: Willem de Graaf (gescand)

De restauratie van de Groate Kerk te Sint Jacobiparochie is voorspoedig verlopen. Eigenlijk waren er maar twee tegenvallers. De eerste zat onder de vloer. Wie de kerk vóór de restauratie bezocht, kon soms het gevoel hebben dat de vloer wat deinde. Toen de planken verwijderd waren, werd de oorzaak duidelijk.

Onder de vloer liggen dwarsbalken die steunen op stenen muurtjes in de lengterichting van de kerkzaal. Zowel de dwarsbalken zelf als de stenen muurtjes waarop de balken rusten, waren in een bijzonder slechte conditie. Besloten is om de muurtjes opnieuw op te metselen en grote delen van de houten vloer te vervangen. De tweede tegenvaller zat in de lantaarn, waarin veel houten onderdelen waren aangetast en waar tevens al het lood vervangen moest worden.

Tijdens de werkzaamheden zijn waarnemingen gedaan door het Argeologysk Wurkferban van de Fryske Akademy en is er genealogisch onderzoek verricht naar de grafstenen die bloot kwamen te liggen. Het bijzonderste is de grafsteen die werd teruggevonden van de kapitein van het schip De Noodweer, dat in

de nacht van 30 september op 1 oktober 1807 voor de Bildtse kust verging.

Het schip lag voor anker bij de Abt, een ondiepe plek in de Waddenzee, om smokkelhandel met Engeland te voorkomen. De volledige bemanning kwam om. De meeste opvarenden spoelden aan op de Bildtse kust. Zij werden begraven in de 'drenkelingenhoek' op het kerkhof. In 2003 werd daar een drenkelingenmonument geplaatst. De grafzerk van kapitein Rabi van Wezel blijft na de restauratie zichtbaar voor het publiek, onder een glasplaat in de vloer.

Tijdens de restauratie van de Groate Kerk te Sint Jacobiparochie bleek de lantaarn in slechte staat. Al het lood moest vervangen worden, en grote delen van het hout. Foto: Willem de Graaf (gescand)

Tijdens de restauratie werd op verzoek van de provincie Fryslan een kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd. Daarbij werd gezocht naar de oudste verflagen uit 1844, het bouwjaar van de kerk, die inderdaad nog aanwezig bleken. Besloten is om de kerk weer op te schilderen in deze oude kleuren, die door architect Romein bedacht zijn. De Groate Kerk is de eerste Friese kerk uit het oeuvre van Romein die de oorspronkelijke kleuren heeft teruggekregen.

Bron: "Alde Fryske Tsjerken", nr. 2 december 2010