Sint Annaparochie, 5 november 2016

Herkenning en respect na pestverhaal Jurjen

MARIA DEL GROSSO

Jurjen Schat

Kaarten, ook van onbekenden, appjes, mails en telefoontjes. De ouders van Jurjen Schat uit Sint Annaparochie zijn overdonderd door de reacties nadat ze zaterdag in deze krant het verhaal over zijn pestverleden naar buiten brachten.

Jurjen maakte op twintigjarige leeftijd in mei van dit jaar een eind aan zijn leven en liet een boodschap na. Dat hij door pesten op de basisschool, de middelbare school en het jeugdkorps heel onzeker was geworden en dat hij wilde dat er in het onderwijs iets verandert in de aanpak van pesten.

Daarom brachten vader Anne-Jelle en moeder Hennie zijn verhaal naar buiten. Ook als waarschuwing, zegt Hennie: "In bern is net in besit, dat ha je krigen. Węs der sunich op. Pesten kin jierren letter noch gefolgen ha. Ek al giet it better mei in bern, let op!" Jurjen bracht in zijn afscheidsbrief heel goed onder woorden waar hij mee worstelde en dat leidde tot herkenning bij anderen.

"Ik herken mij in Jurjen", schrijft een moeder aan de ouders. "Ik ben als kind ook vaak gepest. Ook ik kan niet tegen onrecht. Ik ben jaren onzeker geweest." Iemand anders schrijft: "Wij, Jurjen en personen met een gevoelig, klein hartje worden altijd geraakt."

"Je hearre en witte fan pesten, mar sa sjogge je mar wer hoe ferskriklik de gefolgen węze kinne. Respekt dat jim dit sa, as Jurjen syn winsk,nei bűten ta bringe", staat op een van de kaarten. Zijn behandelaar – Jurjen stond onder psychische begeleiding – meldt: "Dit is wat Jurjen zo graag wilde. Dat zijn ervaringen een levensles zouden zijn voor anderen. Hij zou trots op jullie zijn dat jullie zo strijdbaar zijn na zijn dood."

Een "verdrietige moeder" benaderde de redactie anoniem. "Met kippenvel het hele verhaal van Jurjen gelezen. Zo herkenbaar en dan komt weer de onmacht naar boven.

Onze zoon heeft ook op de Slotschool gezeten en is ook veel gepest. Herhaaldelijk contact gehad met hoofd en leraren van de school, maar als je kind zich iets anders gedraagt wordt al snel door school de conclusie getrokken dat het aan jouw kind ligt."

"Dan probeer je ook nog je kind te veranderen om maar van de pesterijen af te zijn. Belachelijk gewoon, want het ligt niet aan je zoon of dochter maar aan de pestkoppen. Het advies wat wij aan school willen geven is om beter naar de ouders te luisteren, want zij kennen hun kind het beste! Voor Jurjen is het te laat, maar wij zullen hem altijd blijven herinneren als een Schat van een jongen."

De Slotschool kreeg weinig reacties binnen, meldt directeur Rein Reidsma. "Wel van mensen die het onbegrijpelijk vinden. Dat wij nu zo in beeld komen, terwijl wij meer dan een gemiddelde school aandacht voor pesten hebben. Ik wil hiermee niet zeggen dat op onze school niet gepest wordt, maar dit gebeurt helaas overal."

Dat er mensen zijn die meedenken en met suggesties komen, vindt Reidsma een prima idee. Maar de suggestie om de pesters van tien jaar terug om tafel te zetten, Jurjen heeft ze in zijn afscheidsbrieven allemaal genoemd, vindt hij heel ver gaan. Ook Jurjens ouders zitten daar niet op te wachten. "As sy it ferhaal lęzen hawwe, is dat al foldwaande."

Bovendien is de boodschap op RSG MagisterAlvinus in Sneek direct opgepakt door biologielerares Pytrik de Groot in haar mentorles. Zij besteedde maandag een les aan cyberpesten. Ook een docente van de locatie Buitenbaan van OSG Sevenwolden in Heerenveen zorgde dat ze de krant te pakken kreeg. In overleg met het team wil ze kijken of en hoe ze hier op school iets mee gaan doen.

‘Pesten kin jierren letter noch grutte
gefolgen ha. Let goed op je bern!’

Hennie schreef naar de lerares in Sneek: "Ik krijg kippenvel. Dit is wat Jurjen graag wilde. Voor hem was het te laat, maar hij liet een duidelijke wens achter. Een prachtige jongen en ik wil namens ons allen Pytrik heel erg bedanken." Dat scholen hun antipestbeleid onder de loep nemen, daar was het Jurjen en zijn ouders om te doen. "It is tige drôvich dat Jurjen it slachtoffer wurden is fan pesten. Dat kin nea wer goedmakke wurde."

Bron: Leeuwarder Courant