Sint Annaparochie, 23 april 2010

Antennes op leugenbankje

Aucke van der Werff Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand) Aucke van der Werff zat gisteravond zijn laatste raads- vergadering voor als burgemeester van Het Bildt. Hij gaat naar de Noordoostpolder.

Door Pier Abe Santema

De naam Van der Werff is een bekende als het gaat om burgemeesters in Nederland. Pieter Adriaansz van der Werff was de legendarische burgemeester die tijdens het Beleg van Leiden (1574) zijn uitgehongerde stadgenoten ervan wist te overtuigen zich niet over te geven aan de Spanjaarden. "Mijn vader was daar trots op", vertelt Aucke van der Werff (56), burgemeester van Het Bildt. "Totdat bleek dat hij helemaal geen familie was."

Er klinkt zelfspot in de anekdote. Van der Werff wil zichzelf ook niet vergelijken met zijn historische naam- en beroeps-genoot. Hij wil maar aangeven dat het burgemeesterschap een thema was in zijn ouderlijk huis. En niet alleen vanwege de geschiedenisboekjes. Zijn opa in Stavoren was wethouder en loco-burgemeester. Inmiddels is Van der Werff zelf zeven jaar burgemeester. Hij zat gisteravond zijn laatste vergadering voor op Het Bildt. Hij vertrekt naar de Noordoostpolder.

Op Het Bildt heeft hij het vak van burgemeester geleerd, nadat hij in Wymbritseradiel CDA-raadslid, fractievoorzitter, wethouder en loco-burgemeester was geweest. "Ineens ben je de burgemeester. Dat voelt wel een beetje gek. Het eerste jaar had ik het gevoel dat ik een rol moest spelen. Ik meende dat mensen op straat naar me keken. Maar na een jaar was het in me gedaald. Toen hoefde ik niet meer te doen alsof." Wat Van der Werff vooral meeviel op Het Bildt, was dat hij nog gewoon in zijn korte broek een boodschap kon doen. "Ik kon mezelf blijven."

Het mooiste van het burgemeesterschap is knopen doorhakken, vindt Van der Werff. "Bijvoorbeeld over een bouwvergunning voor een boer, die eigenlijk niet past in het bestemmingsplan. Je hebt een bepaalde beleidsvrijheid in de marges van de wet. Ik vind dat je naar mogelijkheden moet zoeken, in plaats van het jezelf gemakkelijk maken. Ik kies meestal in het voordeel van de economische ontwikkeling." Een vergunning waar nogal wat over te doen is geweest, is die voor de bouw van de zorgflat aan de Cingel in Sint

Annaparochie. Toch is dat niet een voorbeeld van knopen doorhakken, vindt Van der Werff. Zijn college trad niet bewust een juridisch steekspel tegemoet. "De huizen die eerst op die plek stonden, stonden er dichter bij dan de zorgflat nu. Dan ga je er toch niet vanuit dat er zo'n geluidskwestie komt? Het was op dat moment een eenvoudig besluit." Van der Werff vindt dat hij terecht is blijven staan voor de keuze om de bouwvergunning te verlenen. "En als we er op teruggekomen waren, hadden we enorme schadeclaims gekregen."

Als Van der Werff wilde weten wat de inwoners van zijn beleid vonden, nam hij af en toe plaats op het leugenbankje bij de Van Harenskerk in Sint Anne. "Die mannen waren mijn antennes." Een discussie ging hij nooit uit de weg, zegt hij. Soms hoopte hij er op. "Ik zou me zeer ongemakkelijk voelen als mensen het gesprek niet aandurven omdat je de burgemeester bent." Volgens Van der Werff maken de huidige politieke omgangsvormen in Den Haag het er niet beter op. "Door die scheldkanonnades raken mensen vervreemd van de politiek. Dat werkt door op lokaal niveau."

Ondanks zijn praatjes op het leugenbankje maakte Van der Werff één inschattingsfout waarvoor hij wel sorry wil zeggen: de kwestie rond het zwembad in Sint Anne. De burgemeester vond het te duur en wilde er van af. "Daar zat ik er een beetje naast. Ik had het belang van het zwembad voor de inwoners onderschat. Ik had een te zakelijke benadering. Maar het systeem functioneerde: de raad wilde het anders." Die koos voor renovatie.

Als hoogtepunten noemt Van der Werff de jaarlange viering van het Bildt 500 en de manier waarop de Bilkerts het asielzoekerscentrum na aanvankelijke scepsis omarmden. "We hebben daar gegeten en gefeest, het was fantastisch om te zien." De gemeente is er in geslaagd een aantal asielzoekers aan zich te binden, vertelt de burgemeester. "Echte winst in tijden van krimp. Het zijn vaak hele slimme mensen."

Ondanks dat hij verknocht is geraakt aan Het Bildt, ziet Van der Werff zijn overstap naar de Noordoostpolder als een promotie. "Er wonen daar vier keer zoveel mensen. Het is een dynamische gemeente met interessante economische ontwikkelingen." Een ander voordeel voor Van der Werff is dat hij de lokale taal al spreekt. In tegenstelling tot het Bildts. "Het spijt mij dat ik er nooit in geslaagd ben mij het Bildts eigen te maken. Ik heb het geprobeerd, maar ik voel dat ik tekortschiet en daar kan ik niet tegen. Dat perfectionisme zit in mij."

Bron: Leeuwarder Courant