Sint Jacobiparochie, 16 augustus 2016

Pelgrimeren naar Friese waddenkust

campus

In 2018 moet de Friese waddenkust niet het beginpunt zijn van het Jabikspaad, maar finishplaats van Europese pelgrims.

De Stichting Santiago aan het Wad wil onder de noemer ‘Camino der Lage Landen’ met dit initiatief aansluiten bij Culturele Hoofdstad 2018. Het Jabikspaad is het Friese begin van de Camino, de eeuwenoude pelgrimsroute naar de Spaanse bedevaartsplaats Santiago de Compostela.

Het Jabikspaad is zo’n 130 kilometer lang en voert via Sint Jacobiparochie naar Hasselt. Het Jabikspaad is in 2000 geopend en wordt door de Stichting Jabikspaad Fryslân beheerd. In Sint Jacobiparochie is in de Groate Kerk een Pelgrimsinformatiecentrum.

"Voor een jaar is niet alleen Santiago de Compostela de eindplaats, maar zijn Sint Jacobiparochie en Zwarte Haan het doel van de tocht", aldus Lammert de Hoop, woordvoerder van Santiago aan het Wad. De Camino is door de Europese Unie en Unesco erkend als werelderfgoed en als de eerste culturele route van Europa.

Pelgrimeren blijft onverminderd populair. Sterker nog, zegt De Hoop, het aantal pelgrims naar Santiago neemt nog elk jaar "explosief" toe. "In 2009 kwamen 145.000 mensen in Santiago de Compostela aan, vorig jaar waren dat er maar liefst 262.500."

De Hoop over het succes van pelgrimeren: "Wie de Camino loopt of fietst, heeft grensoverschrijdende contacten, beleeft authentieke natuur en cultuur onderweg, leeft maandenlang eenvoudig en neemt afstand van de dagelijkse hectiek van carrière, consumptiedwang en prestatiedruk."

De stichting heeft verschillende plannen, zoals de pelgrimsestafette vanaf de Nederlandse zuidgrens, een internationaal Jacobsfestival in juli 2018, digitale route-informatie en vernieuwing van het Pelgrimsinformatiecentrum. Ook wordt de komst van ‘refugio’s’ gestimuleerd, pleisterplaatsen voor pelgrims. "Een lint van refugio’s moet blijvend resultaat zijn van Culturele Hoofdstad 2018 en een impuls voor ‘slow tourism’ in het landelijk gebied."

‘Lint van refugio’s moet impuls zijn
voor slow tourism in het gebied’

De plannen van Santiago aan het Wad heeft de stichting op anderhalve ton begroot. "waarbij rekening wordt gehouden met de inzet van vele tientallen vrijwilligers". De stichting hoopt op subsidies van overheden, fondsen en instellingen "die pelgrimeren en ‘slow tourism’ in Fryslân een warm hart toedragen".

Santiago is een initiatief van het Pelgrimsinformatiecentrum, het Kultureel Sintrum De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie, het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en stichting Inspirerend NO Fryslân. Steun is er van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en de gemeenten het Bildt en Franekeradeel.

Bron: Leeuwarder Courant