Minnertsga, 5 april 2011

Commotie in Minnertsga om 'familiepensions'

MARIUS DUSSEL


Het dorp Minnertsga is met drie particuliere pensions voor mensen met een 'rugzakje' wel aan zijn taks.

Rennie Meerstra schenkt haar gasten een bakkie leut in. Van links naar rechts: Cees van der Kruk, Aldert Tjoelker en Herman Ritsema.     FOTO LC/IDA HESLINGADit vinden Plaatselijk Belang en de gemeente het Bildt. Zij reageren hiermee op het plan van snackbareigenaar en pensionhouder Wytze de Vries, die al -'zonder enige vorm van begeleiding' - drie pensions voor daklozen en ex-bajesklanten zou beheren, om in het centrum van het dorp nog een pand te kopen. De pensionbewoners snappen alle drukte niet.

Volgens de pensionhouder is het sop de kool niet waard. "Ik kocht een pand in het dorp, maar was helemaal niet van plan om daar een pension van te maken." En de koop ging ook nog eens niet door. De Vries kreeg de financiering niet rond. Een ander pension heeft hij naar eigen zeggen op verzoek van de gemeente ontmanteld. Alleen Weltevree, naast zijn snackbar aan de Meinardswei, heeft hij nog in gebruik als pension.

Hij trekt het deksel van een enorme pan op het fornuis: wortelen en uien. In een andere pan pruttelt een grote hoeveelheid aardappelen. Pensiongast Cees van der Krak is de kok van Pension Weltevree. "Vandaag staat er hutspot op het menu."

In de woonkamer schenkt Rennie Meerstra de koffie in. "Dat gaat de hele dag maar door", vertelt ze met een lach. "Er wordt hier wat afgeleut." De bewoners dragen haar op handen. Net als haar schoonzoon, pensioneigenaar Wytze de Vries.

"Zien wij er uit als een stel criminelen?", vraagt Aldert Tjoelker de bezoeker. "Als er in het dorp iets gebeurt, wijst iedereen meteen in de richting van het pension. Dat is lekker makkelijk, maar niet terecht", vertelt Van der Kruk. Hij woont al zestien jaar in Weltevree. Wat hem betreft is die paam meer dan terecht.

"Er kwam wel eens een rotte appel langs. Wytze nam hem dan apart en gaf hem eerst nog een tweede kans. Ging hij opnieuw in de fout, dan was hij onverbiddelijk: wegwezen!", vertelt Van der Kruk. Dat De Vries zijn gasten zou werven bij de uitgang van de Marwei-gevangenis in Leeuwarden, zoals Plaatselijk Belang beweert, is volgens Van der Kruk volkomen uit de lucht gegrepen.

Het leven is hard geweest voor de pensiongasten. „We hebben allemaal onze portie ellende gehad en dragen daarvan de littekens", vertelt Van der Kruk. „Maar we zijn geen criminelen."

De bewoners van Weltevree dragen De Vries op handen. "Het is een gouden man met het hart op de juiste plaats", aldus Tjoelker. De Vries zorgde er voor dat hij na jaren weer contact kreeg met zijn moeder. "Hij zei op een dag: 'Kom op Aldert. We kopen een bosje bloemen en gaan naar je moeder.' Dat was precies het duwtje dat ik nodig had om die stap te maken." Tjoelker is er De Vries nog altijd dankbaar voor.

Het is een gezellige boel in het pension. Zo gezellig zelfs dat Dainara Gumbs en Faizel Markx de overstap maakten van een ander pension in het dorp naar Weltevree.

Een groot aandeel in die gezelligheid heeft 'beppe', zoals de bewoners De Vries' schoonmoeder Rennie Meerstra noemen. Wanneer De Vries overdag naar zijn werk is, zwaait zij er met veel vrolijkheid de scepter.

Beppe: "We gaan hier heel ontspannen met elkaar om. Maar plagen doen we elkaar ook. Als we buiten in de tuin zitten, kan ik me voorstellen dat de mensen denken: 'Hola, wat gebeurt daar?' Maar het is allemaal gespeeld. Wij zijn een grote familie."

 
Bron: Leeuwarder Courant