Stiens, 21 januari 2014

Grote scholenfusie in Noord-Friesland

Alle christelijke en openbare basisscholen in de gemeenten het Bildt en Leeuwarderadeel gaan fuseren. Met de christelijke koepels in Ferwerderadiel en Menameradiel wordt intensieve samenwerking gezocht.

MARIA DEL GROSSO


Een eerste stap daartoe is een fusie tussen openbare onderwijsgroep Fier en VCBO het Bildt/Leeuwarderadeel. Fier gaat nog gesprekken voeren met G1 in Ferwerderadiel en het CBO Menaldumadeel over intensieve samenwerking.

Het uiteindelijke perspectief is dat alleen grote christelijke en openbare scholen in grote kernen zelfstandig blijven. In de kleinere dorpen wordt toegewerkt naar samenwerkingsscholen. Recente voorbeelden hiervan zijn te vinden in Deinum en Vrouwenparochie. Dit schooljaar volgt Oudebildtzijl. Fier vaart deze koers om vooruit te lopen op de krimp van het aantal leerlingen en tegelijkertijd de kwaliteit van het onderwijs te kunnen garanderen.

Voor onderwijsgroep Fier biedt de grote fusie op korte termijn geen voordelen. In de begroting voor 2014 moet €320.000 geďnvesteerd worden om te anticiperen op de toekomst. Dit heeft alles te maken

met de teruggang van het aantal leerlingen van nu nog 1834 naar 1597 in 2017. Het aantal scholen zal daardoor teruggaan van twintig naar twaalf, een afname van gemiddeld twee per jaar.

In het slechtste scenario gaat dit ten koste van 28 volledige arbeidsplaatsen. Detachering van collega’s bij andere openbare koepels kan dit cijfer naar beneden brengen.

Die afname of detachering van personeel vindt niet alleen onder leerkrachten plaats, zei directeur Mark Vrolijk maandag op een voorlichtingsavond voor raadsleden. Ook het aantal directeuren wordt onder de loep genomen en het personeel op het stafbureau in Stiens bezuinigt mee. Toch zal het een pijnlijke ontslagenronde worden, voorspelt Vrolijk. De leeftijdsopbouw van het personeel is niet gunstig.

Aantal scholen in vier jaar tijd
van twintig naar twaalf

Andere kostenpost voor Fier zijn de leegstaande schoollokalen. Dat zijn er nu 27 en dat neemt alleen maar toe. Verder wil de onderwijsgroep voor de kwaliteit van het onderwijs vasthouden aan enkele grenzen. Hoe klein de school ook is, er moet de beschikking zijn over een directeur voor 20 uur. De groepsgrootte moet gemiddeld de komende jaren ongeveer 25 leerlingen zijn.

Alle maatregelen moeten er uiteindelijk voor zorgen dat Fier vanaf 2015 een positieve begroting kan laten zien.

Bron: Leeuwarder Courant