Minnertsga, 26 juni 2010

Minnertsga: geen schuldgevoel, wel ongeloof

De Winsemiusstraat in Minnertsga waar Rients Wolbers woonde (foto: Leeuwarder Courant) In Minnertsga heeft een man vier jaar dood in zijn huis gelegen, zonder dat familieleden ingrepen. De stoffelijke resten van Rients Wolbers zijn deze week gevonden. En de sociale controle dan? Een schuldgevoel hebben de dorpelingen niet.

Door Robert Jan Speerstra

Hoe bizar de omstandigheden ook zijn, veel impact heeft de dood van Rients Wolbers niet in Minnertsga. Juist omdat die omstandigheden zo uitzonderlijk zijn. Wolbers lag vier jaar dood op zijn zolderkamer, terwijl het leven in het huis aan de Winsemi-usstrjitte gewoon doorging. De stoffelijke resten van de destijds vijftigjarige man zijn deze week gevonden.

"Het klinkt misschien vreemd, maar de invloed die deze zaak in het dorp heeft valt mee", zegt voorzitter Nico Zonderland van Plaatselijk Belang Minnertsga. "Er is hier meer sprake van ongeloof dan van een enorme schok."

Wolbers woonde in één huis met zijn twee broers en twee zussen. Net als zij kwam het slachtoffer bijna niet buiten. De hele familie leidde een teruggetrokken bestaan. "Ik denk dat 95 procent van het dorp de man niet eens kende", aldus Zonderland. "Hij maakte in feite geen deel uit van de gemeenschap. Dan schrik je nu ook niet echt en mis je hem ook niet na zijn dood. Dat geluid hoor ik vooral in het dorp."

Nu de rust in Minnertsga enigszins is weergekeerd, heeft Zonderland ook een uitleg over het aspect van de sociale controle en hoe zoiets kon gebeuren in zo'n kleine gemeenschap. "Jaren geleden, toen de ouders van deze Rients nog leefden, is wel geprobeerd om de familie bij het dorpsleven te betrekken. Dat wilden ze niet. Ze stonden er niet voor open."

Hij gaat verder: "Het dorp vond het wel goed dat ze zo op zichzelf waren. Zoiets kan namelijk óók in een kleine gemeenschap." Van een schuldgevoel is dan ook geen sprake in Minnertsga, dat deze week plots in het middelpunt van de belangstelling stond. Het dorp kwam zelfs in de Engelse en Franse media, haalde de Canadese televisie en ook allerlei internationale websites.

Plaatselijk Belang en de gemeente het Bildt hebben besloten dat er eerst geen bijeenkomst wordt gehouden om de gebeurtenissen gezamenlijk te verwerken. Ook dit heeft weer te maken met het teruggetrokken leven van de familie.

Waarnemend burgemeester Gerrit Krol en politiechef Johannes Holwerda hebben in de bewuste woning gepraat met de broers en zussen waarmee het slachtoffer samenwoonde. De gemeente wil hierover alleen kwijt dat het "een goed gesprek" was waarin zij haar medeleven heeft overgebracht, zegt woordvoerder Simon Bosma namens de burgemeester. De gemeente de familie hulp aangeboden. "Over de aard hiervan kunnen wij niks meedelen", zegt Bosma. Of de hulp is aangenomen, wil hij ook niet zeggen. Dat is vertrouwelijk. "Deze situatie is voor ons uitzonderlijk, maar ook de familie zelf is in een vreemde situatie beland."

Bron: Leeuwarder Courant