Sint Annaparochie, 11 februari 2011

Het Bildt wijst grote windmolens af

Het Bildt wijst in een raadsbrede motie de komst van grote windmolens in het open Bildtse landschap resoluut af.

Gesteld wordt dat "het historisch gevormde Bildtse landschap met haar kenmerkende unieke open karakter" door de molens zal worden aangetast. De projecten zoals genoemd in de Houtskoolschets Windstreek 2011 zullen "ontegenzeggelijk leiden tot een onaanvaardbare landschaps- en horizonvervuiling", zo staat in de motie. Ze zullen bovendien leiden tot "blijvende schade" voor de economische pijlers wonen, recreatie en toerisme, stellen de fracties.

Burgemeester en wethouders krijgen de opdracht het standpunt dat "de windmolenplannen in geen geval doorgang mogen vinden" over te brengen aan provinciale staten. De motie wordt donderdag in de raad behandeld.

Omdat provinciale staten woensdag al een beslissing nemen, hebben de gezamenlijke colleges van burgemeester en wethouders van de Middelseegemeenten inmiddels ook een afwijzende brief aan provinciale staten gestuurd.

"Wy woenen dat yn Middelseeferban dwaan en dat is slagge", zegt wethouder Nel Haarsma van het Bildt. Het betreft hier naast het Bildt de gemeenten Menameradiel, Leeuwarderadeel en Ferwerderadiel.

De gemeenten - en de Bildtse raad - zijn vooral tegen de grootte van de molens die 100 tot 120 meter hoog zullen worden. Daar komen de wieken dan nog bij. "It wurde enorme dingen en dy wolle wy hjir net". In het gehele gebied zijn 70 van deze molens voorzien, per stuk hoger dan de 114 meter hoge Bonnematoren in Leeuwarden.

De plannen voor grote molens van gedeputeerde Hans Konst, toen nog het inmiddels aangepaste plan van Atelier Fryslan, leidden in maart 2009 al tot geschrokken reacties op het Bildt.

Het had mooi bij houtkoolschetsen moeten blijven, reageert Frans Hiemstra (PvdA). Hij vreest dat de raad weinig in te brengen heeft als het ministerie en producenten van windmolens eenmaal tot een akkoord zijn gekomen. "Wy hale se een foor een del", zegt Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts) strijdlustig.

Griet de Boer-Zoodsma (CDA) wijst er op dat grote molens met een ashoogte van 100 meter of meer een enorm ruimtebeslag vragen, omdat zulke molens 500 meter uit elkaar moeten staan. "Kin jo neigean wat der dan komt te stean."

Bron: Leeuwarder Courant