Sint Annaparochie, 9 oktober 2010

Gemaksgroente uit Sint Annaparochie

De vrachtwagen van Messing rijdt dagelijks meerdere malen naar de 100 meter verderop gelegen overbuurman Smeding. Foto LC/Wietze Landman (gescand)

AAN DIRK VAN DER MEULEN
FOTO'S LC/WIETZE LANDMAN

Zeven dagen per week lossen vrachtwagens duizenden kilo's groente bij Hessing in Sint Annaparochie. Een dag later ligt de groente gewassen, gesneden en verpakt bij horecabedrijven, in bedrijfskantines en instellingkeukens. De productverscheidenheid is groot. Hessing heeft met gemak 650 producten in het assortiment. "Dat is veel, maar met die al varianten rauwkost, roerhak- en wokmixen tikt het snel aan", verklaart bedrijfsleider Martin Schaap uit Makkum.

Hessing streek drie jaar geleden neer in Sint Annaparochie. Het moederbedrijf staat in het West-Friese Zwaagdijk waar groenteteler Jan Hessing veertig jaar geleden een groentesnijderij begon. Een gouden greep, want de gesneden en verpakte groente is niet meer weg te denken uit het supermarktschap. Inmiddels telt het bedrijf vijfhonderd medewerkers in Zwaagdijk en tweehonderd in het Brabantse Uden.

Charel Hoekstra (I) en Mariene Buda verdelen de ingepakte groenten in kratten. Foto LC/Wietze Landman (gescand)

Ook in Sint Anne gaat het rap. Van vier uur 's ochtends tot half een 's nachts is het er een en al bedrijvigheid. Hessing heeft er 65 medewerkers op de loonlijst staan en 15 Poolse uitzend-krachten. Die groei is te danken aan de expansie van overbuurman Smeding op bedrijventerrein De Wissel. Die was met horecagroothandel en partnerbedrijf Sligro op zoek naar een gespecialiseerde groentesnijderij voor horeca en instellingkeukens die zich nabij Smeding wilde vestigen. Dat laatste vanwege de logistieke voordelen.

Smeding-Sligo is veruit de grootste klant. Sligro verstuurt de groenteorders naar Smeding, die vervolgens het 'gesneden' gedeelte

doorspeelt naar Hessing. Dat snijden gebeurt in twee afdelingen. In de bloksnijderij worden harde groenten als komkommers, wortel, paprika en rode bieten gesneden en gehakt in blokjes en reepjes. Zachte groenten als sla, andijvie, prei en witlof voeren de boventoon op de bandsij-afdeling. Het is zo'n beetje de laatste groente van Hollandse bodem. De komende maanden komt de aanvoer het uit zuidelijker oorden, tot aan Afrika toe.

Suparat Savaengchit verzamelt de gewassen en gesneden sla in wasmand. Foto LC/Wietze Landman (gescand)

De medewerkers dragen in de snijderij dikke, gele regenpakken. Geen overbodige luxe, want groente gaat na het snijden twee keer door een trillende wasstraat. Het water is ijskoud om alle bacteriën te doden. Dagelijks gebruikt Hessing circa 6000 liter spoelwater.

Edyta Koscielniak plaatst tomaten in een snijmachine. Foto LC/Wietze Landman (gescand)

Niet alleen het water is koud, ook in de productieruimten heersen winterse temperaturen. Nergens komt het kwik boven de acht graden uit. Na het snijden volgt het inpakken, eventueel voorafgegaan door het mixen. De groente verdwijnt via de lopende band merendeels in plastic zakken en zogenoemde gastronoombakken.

De ingepakte groente staat in het crossdock gereed voor transport. Foto LC/Wietze Landman (gescand)

De groentebewerking voor de horeca is anders dan die voor supermarkten. Omdat koks en cateraars alleen het beste van het beste willen hebben. „Het accent ligt nog meer op vers en kwaliteit", aldus de bedrijfsleider.

De ingepakte groente belandt in kratten in het zogeheten crossdock. Die worden vervolgens ingeladen in een koelauto voor de 'lange' reis van honderd meter naar Smeding. Dat gebeurt in een afgestelde 25 kilometer-truck zodat de chauffeur geen vrachtwagenrijbewijs nodig heeft. Het Hessing-product gaat vervolgens samen met het Smeding-product naar de diverse distributiecentra van Sligro.

Bron: Leeuwarder Courant