Vrouwenparochie, 31 december 2007

In de kleedkamer van CVO. In het midden trainer Henry Vos, links van hem aanvoerder Christian van der Mossel en rechts keeper Hendrik Bakker.

CVO heeft een succesje nodig

Vier doelpunten voor, tachtig tegen. De voetballers van CVO, de Combinatie Vrouwenparochie/Oudeleije, weten wat incasseren is. "We beginnen altijd positief, maar als de bal er dan vijf keer in vliegt, gaan de koppies wel eens hangen."

'Nou jonge, hiest dyn fiskfergunning wol by dy?' Een cynische opmerking die Hendrik Bakker de laatste maanden diverse keren moest aanhoren. Hij is doelman van CVO, de Combinatie Vrouwenparochie/Oudeleije. In de kelder van het noordelijk amateurvoetbal, zesde klasse B, is CVO de grote verliezer. Alle tien duels verloren, doelsaldo 4-80.

Bron: Leeuwarder Courant
foto Niels Westra

Lees verder   >>

Sint Anne, 30 december 2007

foto betreft andere situatie!

Ernstig ongeval Sint Anne

De politie heeft zaterdagavond een ongeval onderzocht, waarbij een 43-jarige man uit Vrouwenparochie om het leven is gekomen. Omstreeks 22.00 uur ontdekte een voorbijganger het levenloze lichaam op het fietspad van de Middelweg-Oost.

Omdat aanvankelijk niet duidelijk was, wat er was gebeurd, werd de weg afgesloten. Door het Bureau Ongevalsanalyse en de technische recherche werd een sporenonderzoek ingesteld. Vermoedelijk is het slachtoffer met de fiets over de kop is geslagen en heeft hij daarbij zodanig hoofdletsel opgelopen, dat hij is overleden.

Bron: www.politie.nl


Sint Anne, 30 desimber 2007

Skea troch brân AZC Sint Anne

Brân hat sneontejûn foar skea soarge by it asylsikerssintrum yn Sint Anne. De brân begûn yn in kontainer, nei alle gedachten troch fjoerwurk. Troch de brân rekke ien fan de wasserettes fan it sintrum sa beskeadige dat er foarearst net mear brûkt wurde kin.

De brân koe troch persoaniel fan it asylsikerssintrum blust wurde. De brânwacht hat noch wol oan it neiblussen west. Moandei wurdt besjoen hoe grut de skea krekt is.

Bron: Omrop Fryslân


St.-Annaparochie, 28 december 2007

Burgemeester wil chillen met Bildtse jeugd

Burgemeester Van der Werff van de gemeente het Bildt heeft 50 jongeren uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie op 7 januari. De burgemeester wil graag in gesprek raken met de jeugd. Komend jaar gaat de gemeente integraal jeugdbeleid formuleren. Dat betekent samenwerken en praten met jongeren zelf en met bij de jeugd betrokken instanties en organisaties. Van der Werff heeft de jongeren in een brief gevraagd wat de hen bezighoudt en wat zij graag veranderd zouden willen zien.

Om het belang van jongeren te benadrukken zijn met name jongeren en ook professionals uit de jeugdsector op deze receptie uitgenodigd. De jongeren kunnen kennismaken met Bildtse bestuurders en andere Bildtse bobo's. De nieuwjaarsreceptie is van 17.00 uur tot 19.00 in Ons Huis in St.-Annaparochie. Het jeugdhonk, gevestigd in hetzelfde gebouw, is die avond ook geopend, zodat de jongeren zich desgewenst kunnen terugtrekken.

Bron: www.blikopnieuws.nl

Lees het hele bericht


Leeuwarden, 27 december 2007

Rol bij wietkwekerijen: 240 uur werkstraf

Voor zijn aandeel in enkele hennepkwekerijen is donderdag een dertigjarige Harlinger veroordeeld tot 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Om wat bij te verdienen verleende hij hand- en spandiensten bij de wietplantages. De officier van justitie had 240 uur dienstverlening en een half jaar voorwaardelijke celstraf geëist.

Op de avond van 19 april dit jaar ontdekte de politie na tips van omwonenden 164 hennepplanten en ongeveer 6,5 kilogram henneptoppen in een bedrijfspand aan de Galvanistraat te Harlingen. Een dag later werd een wiettelerij met 1272 planten in een loods in Sint Jacobiparochie ontmanteld. Bij de man thuis trof de politie ruim een halve kilo henneptoppen aan. Hij was voorts betrokken bij een hennepkwekerij aan de Ynfeart in Heerenveen.

Bron: Leeuwarder Courant


Vrouwenparochie, 26 december 2007

foto van een andere situatie

Ingebroken in kantoor

De politie onderzoekt een inbraak in een kantoor van een bedrijf aan de Vrouwbuurstermolen. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men het pand binnen door een deur te forceren, waarna een geldbedrag van enkele honderden euro’s werd weggenomen. Een 40-jarige inwoner van Vrouwenparochie deed aangifte.
Bron: www.politie.nl


Berlikum, 25 december 2007

foto 112fryslan.nl

Brandweer Sint Anne assisteert bij brand in Berlikum

Een uitslaande brand heeft vannacht een voormalig pakhuis aan de Wiersterdyk in Berlikum totaal verwoest. De melding kwam omstreeks 3 uur binnen bij de brandweer als buitenbrand. Het bleek echter om een pand achter een woonhuis te gaan.

Het vuur werd bestreden door de brandweerkorpsen van Menaldum, Sint Annaparochie en Leeuwarden. Het naastliggende opvangpension moest ontruimd worden ; zo'n 20 bewoners werden opgevangen in discotheek The Dance Factory. Er raakte niemand gewond. De brand is vermoedelijk veroorzaakt door een defecte houtkachel.

Bron: www.112fryslan.nl

 Bekijk het videofragment

Sint Anne, 24 desimber 2007

foto Omrop Fryslân

Krystpakket foar earme minsken

Kor Wijmenga fan Sint Anne soarget mei de Krystdagen foar de earme minsken. Al sa'n tsien jier sammelt er mei syn stichting De Barmhartige Samaritaan guod yn en dielt dat wer út.

Dit jier hat er it drok mei pakketten snobbersguod. Yn in skuorre yn Aldebiltsyl steane 1200 doazen. In part dęrfan giet nei dakleaze-opfang De Terp yn Ljouwert. Oare pakketten binne foar bernetehuzen, de Goederenbank en asylsikerssintra.

Omrop Fryslân Besjoch it fideofragmint

Bron: Omrop Fryslân


Oude Lije, 24 december 2007

foto van een andere situatie

Man met rijontzegging de vaart in

Een vijftigjarige inwoner van Oude Bildtzijl is in de nacht van zondag op maandag bij Oude Leije met zijn auto in de Finkumervaart gereden. Hij kon zelf uit de wagen komen en is naar huis gelopen. De man had echter een rijontzegging en zijn auto was niet verzekerd. Hiervoor, en voor het verlaten van de plaats van een ongeval, kreeg hij een boete.

De politie kwam de man op het spoor nadat een fietser de auto in de vaart had zien liggen. Een duiker van de brandweer onderzocht de wagen en een deel van de Finkumervaart, maar trof dus geen bestuurder aan. Toen het voertuig door een takelbedrijf boven water werd gehaald, werd het kenteken zichtbaar. Agenten troffen de man, die eerst nog ontkende dat hij had gereden, vervolgens thuis aan.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 24 december 2007

Park Sint Annaparochie op de schop

Het park achter het gemeentehuis van het Bildt in Sint Annaparochie wordt volgend jaar opgeknapt. De brug komt hoogstwaarschijnlijk terug. Ook veel sierlijke beplanting, verwoest bij een storm begin dit jaar, wordt hersteld.

De klus kost €150.000 tot €300.000, afhankelijk van de variant waarvoor de gemeenteraad volgende maand kiest. Mogelijk komen er aan de westzijde van het park, aan de Beuckelaerstraat, parkeerplaatsen bij.

Bron: Leeuwarder Courant


St. Annaparochie, 24 december 2007

Stichting Roemenië gaat voor de superoliebol !!

Een grote groep vrijwilligers is bezig met de voorbereidingen van de jaarlijkse oliebollenaktie. Deze wordt gehouden in Minnertsga en Sint Jacobiparochie op zaterdag 29 december en in Sint Annaparochie op maandag 31 december.
U kunt de schoolkinderen met begeleiders aan de deur verwachten vanaf 9.30 uur. Tevens kunt u voor de verkoop van een warme oliebol terecht op 27, 28, 29 en 31 december bij Plaveka aan de van Harenstraat 49 in Sint Annaparochie (volg de borden) vanaf 10.00 uur.
De prijs voor 11 oliebollen is 4 euro 75; oliebollen met krenten kosten 5 euro.

Smaken verschillen, maar toch denken we door de aanschaf van een doseermachine aan ieders smaak tegemoet te kunnen komen. Dit ingenieuze apparaat zorgt ervoor, dat de oliebollen per baksel gelijktijdig in de olie worden gedropt, waardoor elke oliebol van dezelfde goede kwaliteit is! Onze vrijwilligers hebben donderdagavond 20 december proefgedraaid. Zij zijn er klaar voor om rond Oud en Nieuw ongeveer 23.000 oliebollen te kunnen bakken.

De opbrengst is wederom bestemd voor de kinderen van het internaat in Sacel. Andries Hiemstra heeft begin december het internaat bezocht. Geniet van onze "verbeterde" oliebol en steun daarmee het kindertehuis in Romenië.

Bron: persbericht


Vrouwenparochie, 24 december 2007

foto Catrinus van der Veen

Mensch, durf te leven

Gewoon is uit. Het alledaagse is saai en passé. Beroemd en uniek willen we zijn, een ster op televisie, op het podium of op het ijs. Maar als iedereen bijzonder is, wat is dan nog gewoon? Een zoektocht naar het uitzonderlijke in Friesland.

Op weg naar school kwam ik vroeger altijd voorbij dat ene huis in Vrouwenparochie. Witgepleisterde muren, de kozijnen lichtblauw: een opvallend geheel tussen het standaard standgroen en roomwit. En dan stond er boven de deur ook nog die ene spreuk: 'mens durf te leven'.

Die paar woorden bezaten een vreemde aantrekkingskracht. Ze droegen de belofte in zich van een ontsnapping uit het grauwe en kleingeestige van het platteland, van 'dat doarp dat niks oars koe as dy mei in goare finger nei te wizen', om met de dichter Tsjêbbe Hettinga te spreken.

Bron: Leeuwarder Courant, Kerstbijlage
foto Catrinus van der Veen

Lees verder   >>

Oudebildtzijl, 23 december 2007

foto: Ellen Floris, fotografie 'zonder titel'

Kunst in Verplicht Wit

De vijfentwintig kunstenaars die deelnemen aan de open atelierroute Slikwerk noemen zichzelf vanaf nu Kunstkring Uytland. Het collectief organiseert het hele jaar door groepsexposities in De Witte Klok te Oudebildtzijl. Om de nieuwe naam te benadrukken heeft de huidige tentoonstelling van Kunstkring Uytland als thema ‘Verplicht Wit’. Het wit, het nieuwe begin, een nieuw jaar, de tabula rasa. En wit, zoals het Bildtse landschap er in de winter uit kan zien. De expositie toont schilderijen, tekeningen, fotografie en objecten, van pure abstractie tot fijn realisme, met als overeenkomst dat alles in meer of mindere mate wit is.

Kunstkring Uytland presenteert van 26 december t/m 24 februari ‘Verplicht Wit’ in De Witte Klok te Oudebildtzijl, open di t/m vrij 10 – 16 uur zaterdag en zondag 13 – 17 uur (nieuwjaarsdag gesloten). Vrij entree.
Bezoekers maken kans op een gratis kunstwerk

Bron: persbericht


Minnertsga, 22 december 2007

Hermana met de grond gelijk

foto: Cor Jensma

Na 95 jaar is er een eind gekomen aan dit toch wel bijzondere pand. De laatste bewoner was de inmiddels overleden Klaas Hamer. Wellicht uit voorzorg is het pand nog voor de jaarwisseling gesloopt. Naast het pand, aan de westkant, stond een garagepand dat inmiddels ook gesloopt is. De grond die met de sloop van deze panden is vrijgekomen zal zeker worden opgevuld met nieuwe bebouwing.

In 1912 heeft de timmerman en aannemer Lieuwe Stienstra het pand gebouwd met de bedoeling er een café in te exeploiteren. In oktober van dat jaar is het café geopend dat de naam 'Hermana' had. In een advertentie maakt hij reclame voor zijn horecabedrijf dat waarschijnlijk voor het grootste gedeelte door zijn vrouw is gerund. Slechts vier jaar heeft het geduurd, want in april 1916 is het café geveild. Mogelijk heeft deze bedrijfsuitbreiding Lieuwe en zijn vrouw de das om gedaan, want kort daarna zijn ze geëmigreerd naar Amerika.

Bron: Plaatselijk Belang Minnertsga

Lees het hele bericht


Menaam, 22 desimber 2007

20 jier Radio Eenhoorn

It giet yn alle opsichten goed mei Radio Eenhoorn, de lokale omrop foar de gemeenten Menameradiel, It Bilt en Frjentsjeradiel. De organisaasje is finansjeel sűn, de studio hat in opknapbeurt hân en binne der sa'n 120 frijwilligers.

Eenhoorn stjoert út fia de kabel, de eter en ynternet. Oan televyzje wurdt foarearst noch net tocht. Radio Eenhoorn bestiet âldjiersdei 20 jier. Dęrom wie der in jubileumprogramma.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân harkje nei de reportaazje

St.-Annaparochie, 21 december 2007

Certificaten Visbeek Installatietechniek

bedrijfspand

Op 20 november werden aan Visbeek Installatietechniek BV aan de Wissel 17a in Sint Annaparochie een aantal certificaten uitgereikt. Namens Kiwa-Gastec was de heer W. Van Ophem aanwezig, om de bij de gehaalde mijlpaal van Visbeek Installatietechniek BV behorende certificaten uit te reiken.

Visbeek Installatietechniek BV - specialist in duurzame energietechnieken - is erg trots met het behalen van deze certificaten. Het bedrijf maakt sinds 2006 deel uit van Damstra Driesum Holding waartoe ook Damstra Installatietechniek BV, Iedema Installatietechniek BV, TRD Techno Service BV en Westermann Installatietechniek BV behoren.

Bron: www.waldnet.nl

Lees het hele bericht


Sint Annaparochie, 21 december 2007

Verzetsstrijdster krijgt geldt terug

De gemeente het Bildt heeft de incassokosten teruggestort op de rekening van oud-verzetsstrijdster Akke van der Meer-Groen. De 85-jarige inwoonster van Sint Annaparochie kreeg een boete van €40, omdat ze tijdens haar verblijf in het ziekenhuis een gemeentelijke heffing onbetaald had laten liggen.

Aanvankelijk wilde de gemeente niks weten van Van der Meers uitleg: door haar ziekbed was de bejaarde vergeten te betalen. Later kwam gemeentesecretaris Ruud Goeman met een bloemetje naar het verpleeghotel in De Hofwijck.

"Ik krige in tillefoantsje fan Goeman", aldus Van der Meer. "Se stoarte, by wize fan útsûndering it jild werom. Hy frege: bent u nu tevreden? Ik sei: dit is niks meer als rechtvaardig."

Bron: Leeuwarder Courant


St.-Annaparochie, 20 december 2007

Natuurwaarden het Bildt op kaart

foto: Roelof Varkevisser

De gemeente het Bildt heeft samen met allerlei organisaties en liefhebbers beschermde planten en dieren binnen de gemeentegrens in beeld gebracht in de zogenaamde Ecologische Basiskaart. Het concept van deze kaart ligt met ingang van donderdag 20 december 2007 gedurende vier weken t/m donderdag 17 januari 2008 voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis (afdeling Wonen), gedurende de openingstijden.

De kaart dient als hulpmiddel bij het ruimtelijke ordeningsbeleid. Het is van belang dat de gemeente weet waar binnen de grenzen belangrijke natuurwaarden voorkomen. Reden hiervoor is dat de gemeente, maar ook particulieren, de laatste jaren steeds meer rekening moeten houden met beschermde natuurwaarden bij het uitvoeren van landschappelijke ingrepen. Zo kan er in een vroeg stadium bij allerlei nieuwe ontwikkelingen (bijv. woningbouw) rekening worden gehouden met de aanwezige natuurwaarden van dat gebied waar de ontwikkeling betrekking op heeft. De kaart is gerealiseerd met hulp en steun van allerlei organisaties en liefhebbers die zich met de natuur bezig houden en veel kennis van de natuur hebben op het Bildt.

Bron: www.hetbildt.nl

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 19 december 2007

'Je leve en storve met je mimmetaal'

foto Jan Bonefaas

Ut hannen fan wethouwer Hans Kaper ontfong Stannebuurtster Henk Kas ôflopene frijdeg de Bildtse-Kultuurpriis 2007. Kas (66) kreeg de priis - 'n oorkonde en € 500 - foor syn ferdiensten foor de Bildtse taal en 't hoeden en noeden fan 't Bildts aigene.

" 'n Mooie, langferwachte winner," saai Mariet Spiertz fan de Kulturele Raad an 't begin fan 'e seremony, frijdeg in Ons Huis. De naam Henk Kas dook de leste jaren hyltyd faker op tidens 't spekuleren over 'n nije winner fan de Bildtse-Kultuurpriis. 'n Rasechte Bilkert, met-oprichter fan de Stichting Ons Bildt, en al jaren degene die't Bildtse les geeft: 't kon niet útblive. 'n Loochise winner, meer dan terecht.

De passy foor 't Bildts sat d'r al froeg in, deen bliken út 'n anekdoate die't Kas' ouwe skoalmeester Bloembergen met de saal deelde. "Doe't Henk bij mij in 'e klas sat, hadden wy 's 'n skoalraisy na de Efteling. Der waar doe ok krekt 'n groate pratende pop, die't na saai wat jou 'm fertelden. Henk Kas gong foor die pop staan en saai: 'Kînst wel Bildts ouwehoere?' De pop saai Henk na. Sont die tiid praat half Brabant Bildts."

Bron: De Bildtse Post
foto Jan Bonefaas

Lees verder   >>

St.-Jacobiparochie, 19 december 2007

Tiende en lêste overdekte Ouwedykster Korsttydsmet

De tiende Korsttydsmet bij mesinefebryk Meijer Plaatbewerking an 'e Ouwe-Dyk 894 ênder St.-Jabik worde houwen op saterdeg 15 desimber. Deuze leste met worde weer best besocht en waar ok frij toeganklik foor rêlstoelbrúkkers.

De baide korsttydsbengels hadden foor de klaintsys snêbersgoed. D'r waar 'n groat ferskaid an dissys w.ê. inkele met kerststikkys. Ok dut jaar 'n levend Korsttydtafreef met 'n ezel en 'n paar bokkys in 't forse stroa. Op de kûnstiisbaan fermaakten de kines hur poerbest

Bron: De Bildtse Post


Leeuwarden, 19 december 2007

Minirotondes bij Marssum

Bij de afslag Marssum van de snelweg A31 (Leeuwarden-Harlingen) komen twee extra minirotondes. De klus moet nog voor de zomer beginnen. Automobilisten die vanuit de hoofdstad richting Sint Annaparochie willen, komen straks direct bij het verlaten van de snelweg al een rotonde tegen. Ruim 100 meter verderop ligt dan de volgende minirotonde.

De dorpsbelangen van Marssum, Deinum en Ritsumazijl dringen al enige tijd aan op een ingreep. Zij vinden de situatie nu onveilig. Volgens de provincie en Rijkswaterstaat is de ombouw van de kruispunten tot minirotondes een voorschot op de Haak om Leeuwarden. De rotondes ,,passen in het eindbeeld van de volledige renovatie'', aldus de provincie.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees het hele bericht


Heerenveen, 18 december 2007

Simulator 'hot' door supergolf-hype

De ruime aandacht voor monstergolven van het afgelopen jaar heeft geleid tot extra drukte bij metaalbedrijf Nijholt in Heerenveen. De belangstelling voor de golfsimulator die Nijholt in eigen huis ontwikkelde, is de afgelopen drie maanden sterk gegroeid. De simulator lijkt op een zeecontainer met een klep. Eenmaal gekanteld donderen er massa's water uit, sterk gelijkend op overslaande golven. Met randapparatuur wordt vervolgens gemeten wat de effecten zijn op de landzijde van de dijk.

In Friesland wordt de golfoverslagsimulator maart komend jaar voor het eerst beproefd. Dat gebeurt op de Boonweg in Sint Jacobiparochie. Later staan proeven gepland op de Afsluitdijk, in Petten en in Zeeland. Afgelopen maart werd de noviteit voor het eerst getest in Delfzijl.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 18 december 2007

Bloemetje voor niet betalende verzetsstrijdster

Gemeentesecretaris Ruud Goeman van het Bildt heeft voormalig verzetsstrijdster Akke van der Meer-Groen een bloemetje aangeboden als goedmakertje voor het dwangbevel dat zij onlangs ontving. De 85-jarige inwoonster van Sint Annaparochie kreeg de gemeentelijk deurwaarder achter zich aan, omdat een rekening onbetaald was blijven liggen.

De alleenstaande Van der Meer moest in juni acuut worden opgenomen met een geperforeerde darm. Sindsdien verbleef ze in het Leeuwarder MCL en in het verpleeghotel van De Hofwijck. De verzetsheldin vroeg tevergeefs om clementie: de belastingambtenaar wilde haar de incassokosten van €40 niet kwijtschelden. Goeman kwam persoonlijk naar De Hofwijck. "Ik krige in prachtich boeket blommen", aldus Van der Meer.

Bron: www.Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Den Haag, 17 december 2007

Geld voor restauratie Friese kerken

Voor tien kerken in Friesland lijkt restauratie sinds gisteren een stap dichterbij. Cultuurminister Ronald Plasterk versoepelt waarschijnlijk de subsidieregels. De gebouwen komen dan opnieuw in aanmerking voor rijksgeld. In totaal is zo'n €5,7 miljoen nodig.

Het gaat om godshuizen in Leeuwarden (Koepelkerk), Workum (Gertrudiskerk), Kimswerd, Cornwerd, Raerd, Dongjum, Baaium, Dedgum, Vrouwenparochie en Bolsward (hervormde kerk).

Bron: Leeuwarder Courant


Vrouwenparochie, 17 december 2007

Vrouwenparochie: inbraak woning

De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Vrouwbuurstermolen. De inbraak is tussen zondagmiddag en zondagavond gepleegd. Men kwam binnen door een raam aan de achterkant te verbreken.

Gestolen is een aantal pasjes en een geldbedrag. Aangifte is gedaan door een 65-jarige inwoner van Vrouwenparochie.

Bron: www.politie.nl


Ljouwert, 17 desimber 2007

Ofspraken tusken skoallen

VMBO-skoallen yn Ljouwert en Sint Anne hawwe ôfspraken makke tsjin wyldgroei fan opliedings. Deselde oplieding kin faker oanbean wurde, wylst der net genôch learlingen binne. De kwaliteit fan it ûnderwiis wurdt dan minder en de kâns op skoalferlitters grutter.

Der is ek ôfpraat dat VMBO-opliedings better oanslute moatte op de MBO-ferfolchstúdzjes. It ministearje fan ûnderwiis moat de ôfspraken noch goedkarre.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân harkje nei it lûdsfragmint

Franeker, 11 december 2007

Bildtse Aardappelweken krijgt positief advies

Het Gebietsplatfoarm Noardwest Fryslân adviseert positief aan Gedeputeerde Staten van Fryslân over de subsidiëring van tien projecten die bij Plattelânsprojekten Noardwest Fryslân in Franeker zijn ingediend. Eén van de projecten die een bijdrage van € 45.000 uit het provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP), thema Landbouw kan verwachten, is de organisatie van de Bildtse Aardappelweken: fan grônd tot mônd.

Door de eeuwen heen is het Bildt een vooraanstaand aardappelgebied geworden. 2008 is wereldwijd uitgeroepen tot het jaar van de aardappel. In dit kader zijn er het hele jaar door diverse activiteiten op het Bildt. Van 27 juni tot 13 juli 2008 zijn er de Bildtse Aardappelweken: fan grônd tot mônd. Dit betekent dat er een aantal activiteiten zijn die het promoten van de akkerbouw en de aardappel en daarmee de promotie van het Bildt centraal stellen.

Bron: www.fryslan.nl

Lees het hele bericht


Leeuwarden, 11 december 2007

Dealen en geweld door jongens Sint Anne

Voor drugshandel en geweld zijn twee inwoners van Sint Annaparochie (16 en 17) maandag door de rechtbank veroordeeld tot werkstraffen van 200 en 160 uur. De jongste, die al eerder door diverse vernielingen het predikaat veelpleger had verworven, kreeg voorts een half jaar voorwaardelijke jeugddetentie. Voor zijn kompaan hadden de rechters tevens vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie in petto.

Op 22 juni dit jaar werd iemand in Sint Annaparochie met een deels gevuld bierflesje tegen het hoofd geslagen. Een ander kreeg een flesje tegen het hoofd gegooid. De beide jongens dealden verder in cocaďne. De zestienjarige stal bovendien een draagbare computer bij scholengemeenschap Piter Jelles in Sint Anne. De twee komen onder toezicht van de jeugdreclassering. Daaronder kan het volgen van een intensief begeleidingsprogramma vallen.

Bron: Leeuwarder Courant


Nij Altoenae, 10 december 2007

In maart 40 jaar Utwyk

Op 2 maart 1968 is op de Oudebildtdijk 400- 402 de societeit de Utwyk opgericht. Door meestal ouderen werd in een aangepaste dubbele woning gebiljard en gekegeld. Nadat de christelijke school in 1984 naar 't Kortmorn verhuisde, kon de societeit de Utwyk zijn intrek nemen in het oude houten kleuterschooltje. De activeiten werden steeds meer uitgebreid. Sinterklaas werd er binnengehaald, de peuterspeelzaal kreeg hier een plekje. Het oude gebouwtje was best gezellig, maar toch wel wat te klein voor al deze activiteiten. Na heel wat discussies is in 2000 met de inzet van heel veel vrijwilligers de bouw van het multifunctonele dorpshuis tot stand gebracht.

Voor maart 2008 heeft het Utwyk bestuur plannen om uitgebreid aandacht te geven aan het 40-jarig jubileum van de Utwyk. Het bestuur heeft uw hulp daarbij heel hard nodig. Heeft u filmmateriaal en foto's van de oude Utwyk gebouwen, dan wil het bestuur die heel graag van u in bruikleen hebben. Op een zaterdag in maart kunnen deze foto' bekeken worden in de Utwyk. Voor heel veel (oudere) mensen natuurlijk harstikke leuk. Hebt u film- of fotomateriaal of weet u mensen, die dit in hun bezit hebben, laat het weten aan het bestuur. Ook anekdotes, verhalen of historische feiten over het ontstaan en de geschiedenis van de Utwyk zijn van harte welkom.

Bron: www.nij-altoenae.nl

Lees het hele bericht


Sneek, 9 december 2007

Waterpoort, Sneek

Caféruzie in woning voortgezet

Een 27-jarige Bolswarder en een 22-jarige man uit Sint Annaparochie kregen het in de nacht van zaterdag op zondag met elkaar aan de stok in Sneek. Na een ruzie in een cafe liep de Bolswarder rond half vier een woning aan de Albertina Agnesstraat binnen, waar hij de Stannebuurster een klap met een glas gaf.

Het slachtoffer was hier op bezoek. Zijn hoofdwond is behandeld in het ziekenhuis. De verdachte raakte ook gewond aan zijn hoofd. Hij is na behandeling in het ziekenhuis ingesloten op het politiebureau.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 8 december 2007

'Paul de Leeuw' opent nieuw dorpshuis Sint Annaparochie

Met een variatie op het populaire televisieprogramma Mooi weer! De Leeuw werd gisteren het vernieuwde multifunctionele centrum Ons Huis in Sint Annaparochie heropend. Na een ruim een jaar durende verbouwing, die in totaal €2,5 miljoen kostte, kon het oudste dorpshuis van Friesland gistermiddag weer in gebruik worden genomen.

Onder andere speel-o-theek 't Boemeltsy, peuterspeelzaal de Krobbekeet en de bibliotheek huizen in het verbouwde pand. Alle 'bewoners' werden door twee lookalikes van Paul de Leeuw en Adje verblijd met een welkomstcadeau, variërend van een picknicktafel tot een digitale camera.

Bron: Leeuwarder Courant


Schaarsbergen, 8 december 2007

De namme fan Rosier op it monumint yn Schaarsbergen | foto: omrop Fryslân

Namme Rosier op monumint

Martijn Rosier fan Sint Anne is freed eard op in byienkomst yn Schaarsbergen. Dêr is syn namme ûntbleate op in oarlochsmonumint. Dat monumint is jierren lyn oprjochte troch feteranen foar kameraden dy't yn Ynje omkommen binne.

No binne der ek nammen byset fan militêren dy't yn Afganistan sneuvele binne. Neffens de famylje fan Rosier wie it in emosjonele byienkomst. Martijn Rosier sneuvele yn augustus.

Bron: omrop Fryslân


Sint Annaparochie, 7 december 2007

Achtien bekeuringen bij controle fietsverlichting

De politie heeft donderdagochtend ruim een uur met zes agenten een fietsverlichtingscontrole gehouden. Gecontroleerd werd op de Rijksweg tussen Harlingen en Franeker. Hier werden vijf bekeuringen uitgedeeld. Op de Bredyk te Stiens werden elf bekeuringen uitgedeeld.

Ook werd gecontroleerd in Sint Annaparochie, Berlikum en Beetgumermolen. Hier werden twee bekeuringen uitgedeeld voor het niet voeren van voor- en/of achterlicht.

Bron: www.politie.nl


Den Haach, 7 december 2007

Mooglik komt it Waad op de Wrâlderfguodlist | foto: omrop Fryslân

Waadsee oanmelden foar list

It kabinet hat de Waadsee freed oanmelden foar de Wrâlderfguodlist. De ministers ha derta beslúten no't de gemeenten en provinsjes der ek achter stean. It foarige kabinet woe it ek al dwaan, mar der wie ferset fan de waadeilannen. Dy wiene benaud dat de ekonomy en rekreaasje op slot gean soe troch ekstra maatregels.

It kabinet ferwachtet in ekstra ympuls fan dy sektoren at de Waadsee op de list stiet.

Bron: omrop Fryslân


Sint Annaparochie, 7 december 2007

De digitalisering gaat niet aan de bibliotheken voorbij. Lezers kunnen al via de computer boeken opzoeken, maar via de nieuwe website kunnen ze nu ook thuis in het aanbod snuffelen. | Foto Simon Bleeker

Op ontdekking in de moderne bieb

In de strijd tegen de afkalving presenteren de Friese bibliotheken vandaag een gezamenlijke website en een ledenwerfcampagne. Op www.ontdekdebieb.nl kan de lezer kennismaken met de schatten van de bibliotheek.

De afgelopen jaren daalde het aantal leden van de bibliotheken in Friesland behoorlijk. Van 169.575 in 2003 naar 167.488 in 2006. Reden genoeg voor het Fries Bibliotheken Netwerk, om in actie te komen. "We willen ons meer laten zien en dat kan op deze manier", aldus Barbra Bloemink van Bibliotheekservice Friesland.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

St.-Annaparochie, 6 december 2007

Dwangbevel verbittert zieke verzetsheldin

De aanhef van het gemeentelijk schrijven sneed haar door de ziel. Voormalig verzetsstrijdster Akke van der Meer-Groen (85) had niet gedacht dat ze ooit nog eens een "dwangbevel in naam der koningin" zou ontvangen. En dat allemaal om een rekening die door haar langdurig ziekbed even was blijven liggen.

In de oorlog was ze lid van de Hemriker verzetsploeg. Als koerierster smokkelde Van der Meer distributiebonnen en berichten. Toen Prins Bernhard de Friezin en haar man met een onderscheiding wilde belonen, bedankten de twee voor die eer. Het gebaar kwam veertig jaar te laat, zo vond het echtpaar.

Bron: www.Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

St.-Annaparochie, 6 december 2007

Het Bildt start Project Servicenormen

De gemeente het Bildt gaat sneller werken. Vanaf december belooft zij iedere briefschrijver binnen twee weken een reactie. Dit is één van de dertig beloftes, waar de Bildtse gemeente mee naar buiten treedt.

De gemeente het Bildt heeft dertig servicenormen geformuleerd. Servicenormen zijn beloftes die de gemeente doet aan haar klanten. De servicenormen zeggen hoe de medewerkers van de gemeente omgaan met brieven, e-mails, telefoontjes en baliebezoek. De gemeente verplicht zich zichzelf hiermee om duidelijker te vertellen hoe zij werkt. Daardoor weten anderen beter wat zij kunnen verwachten. Klanten en inwoners kunnen de gemeente daardoor beter en sneller aanspreken als zaken onduidelijk zijn of lang duren. De gemeente wil met deze duidelijkheid haar dienstverlening verbeteren.

Bron: www.hetbildt.nl


Den Haag, 5 december 2007

Weer procedure over complex Sint Anne

Voor de vierde keer in korte tijd boog de Raad van State in Den Haag zich gisteren over de bouw van een zorgcomplex in Sint Annaparochie. Vraag was of het College bouw zorgvoorzieningen in Utrecht een beschikking had mogen afgeven voor de bouw. De bouwvan het zorgcentrum ligt stil, nadat Wassenaar en andere ondernemers met succes het bestemmingsplan en de bouwvergunning aanvochten bij de Raad van State. Het college, dat de minister adviseert over zorgplannen en daarover ook beslist, had volgens supermarkteigenaar Herman Wassenaar bezwaren tegen een bouwplan van Zorggroep Noorderbreedte moeten honoreren.

Er is te weinig parkeerruimte, er is sprake van geluidsoverlast en het complex past niet op de plek. Het College bouw zorgvoorzieningen vindt dat sprake is van een goed en doelmatig project. Het plan past prima in de eisen die het college aan bouwlocaties stelt. Het ligt in het centrum, is goed bereikbaar, winkels zijn vlakbij, er is ruimte voor autós en fietsen. Een nadeel is dat er geluidsoverlast is, maar beslissend is dit niet. Ook de Zorggroep Noorderbreedte oordeelt dat het bouwplan doelmatig is en op een goede plek staat.

Bron: Leeuwarder Courant


Wellington, 5 december 2007

Nieuw-Zeelandse prijs voor Fries

De uit Minnertsga afkomstige Willem Wassenaar heeft in het Nieuw-Zeelandse Wellington de jaarlijkse Chapman Tripp Award gekregen in de categorie 'meest veelbelovende nieuwe regisseur van het jaar'. Wassenaar krijgt de prijs voor zijn regie van 'Angels of America' van Tony Kushner.

Willem Wassenaar (27), wiens liefde voor theater ontstond bij de Fryske Amateur Teater Skoalle (Frats), studeerde theaterwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toen hij daarna niet tot de regieopleiding in Amsterdam werd toegelaten, volgde hij de tweejarige masteropleiding voor regisseur aan de toneelschool Toi Whakaari, een onderdeel van de Victoria University in Wellington. In november 2006 rondde hij die opleiding af.

Afgelopen zomer was hij te gast op Oerol, waar hij de klassieke tragedie 'Antigone' ensceneerde met zijn eigen groep Almost a Bird Theatre Collective. Met datzelfde gezelschap speelde hij begin oktober ook de prijswinnende voorstelling 'Angels of America' in een theater in Wellington.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Stiens, 4 december 2007

De Jint, Stiens

Middelsee basisscholen vergroten slagkracht

Op dinsdag 4 december aanstaande, 14.00 uur, zullen de vier portefeuillehouders Onderwijs van de Middelsee Gemeenten, onder toeziend oog van de notaris, de oprichtingsakte ondertekenen voor de verzelfstandiging van het Openbaar Onderwijs vanaf 1 januari 2008. Met deze officiële actie staat de weg vrij voor de komst van een gezamenlijk bestuur voor de achttien openbare scholen. Plaats van handeling: de OBS 'De Jint' aan de Plataanstrjitte 2 in Stiens. Uiteraard zal dit feit niet ongemerkt aan de kinderen van de school voorbij gaan.

Het zijn de Middelsee Gemeenten zelf geweest die voorstelden het bestuur van het openbaar onderwijs helemaal los te koppelen van de gemeente. Dat wil niet zeggen dat de gemeenten niets meer met de scholen te maken zullen hebben. De Nederlandse Grondwet verplicht gemeenten om te zorgen dat er voldoende openbaar onderwijs beschikbaar is. Die plicht blijft dus in de Middelsee Gemeenten gewoon bestaan. Omdat de gemeenten deze plicht hebben, zullen ze ook altijd enig toezicht moeten houden op het openbaar onderwijs. Het nieuwe schoolbestuur zal daarom in de toekomst jaarlijks verslag blijven uitbrengen aan de gemeenteraden.

Bron: www.hetbildt.nl

Lees het hele bericht


Amsterdam, 30 november 2007

Klacht G.H. de Jong tegen Leeuwarder Courant ongegrond

Bij brief van 9 augustus 2007 met vijf bijlagen heeft dr. ir. G.H. de Jong te St. Annaparochie een klacht ingediend tegen de hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Naar aanleiding van het artikel “Bouwstop blijft voor zorgflat in hartje Sint Annaparochie” heeft klager een ingezonden brief gestuurd met de kop “Gekleurde berichtgeving zorgcentrum St. Annaparochie”. Klagers brief is in gewijzigde vorm in de Leeuwarder Courant geplaatst onder de kop “Zorgcentrum Sint Anne”.

Volgens de Raad heeft klager onvoldoende duidelijk in zijn brief naar voren gebracht dat de voornaamste reden van het inzenden daarvan was gelegen in zijn stelling dat verweerder bij het opstellen van het artikel ten onrechte geen hoor en wederhoor had toegepast. Verweerder heeft zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat de essentie van klagers brief bestond uit de daarin vier opgesomde punten. Nu die punten in de publicatie juist zijn weergegeven, heeft verweerder geen grenzen overschreden door de brief van klager in te korten op de wijze zoals hij heeft gedaan. De klacht is ongegrond verklaard.

Bron: Raad voor de Journalistiek

Lees het hele bericht


Leeuwarden, 30 november 2007

Straf steekpartij na eerdere vrijspraak

Gerechtshof Leeuwarden

Een inwoonster van Berlikum (35), die eerder van een steekpartij was vrijgesproken, is donderdag in hoger beroep toch veroordeeld. Het Leeuwarder gerechtshof legde haar, conform de eis, drie jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging op. Officier van justitie Henk Mous had appčl aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank om haar vrij te spreken.

In de nacht van 3 op 4 november 2004 werd een man, die op een bank in de woning van zijn moeder aan de Oudebildtdijk bij Sint Annaparochie lag te slapen, met een vleesmes in de buik gestoken. De Berlikumse, die op bezoek was, verbleef in dezelfde kamer als het slachtoffer. Volgens het hof kan niemand anders dan zij de dader van de steekpartij zijn geweest.

Bron: www.Leeuwarder Courant

Lees het hele bericht


Sint Annaparochie, 30 november 2007

Feestelijke opening MFC Ons Huis

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 december zal het Multi Functioneel Centrum Ons Huis in St. Annaparochie op feestelijke wijze worden geopend. De officiële opening voor genodigden is op vrijdagmiddag. Zaterdags zal er een open dag worden gehouden waar iedereen die belangstelling heeft van harte welkom is. Het dagprogramma met bijdragen van Bildtse kunst, cultuur en welzijn duurt van 11.00 tot 17.00 uur. In het hele gebouw zullen door de gebruikers leuke activiteiten worden georganiseerd. Vanaf 20.00 uur is er een spetterend muziekfeest, waarbij diverse Bildtse bands op zullen treden.

Na bijna 40 jaar was het Dorpshuis Ons Huis toe aan een grondige opknapbeurt. Het voldeed bij lange na niet meer aan de eisen en voorschriften en het geheel begon een sleets aanzien te krijgen. Reden voor het bestuur om nieuwe plannen te maken, waarbij een lange adem nodig bleek. Al in 2000 werden nl. de eerste plannen voor de verbouw besproken. Er werd contact gezocht met het gemeentebestuur en Doarpswurk Fryslân om de financiën rond te krijgen. In oktober 2006 kon eindelijk de eerste schep voor de bouw de grond in en vanaf medio oktober 2007 konden de meeste gebruikers hun nieuwe onderkomen betrekken.

Bron: www.hetbildt.nl

Lees het hele bericht


Sint Annaparochie, 30 november 2007

Twijfels het Bildt over zelfstandig onderwijs

OBS 't Fonnemint

Verschillende fracties van de gemeenteraad van het Bildt houden twijfels over de verzelfstandiging van het basisonderwijs. Samen met de gemeentes Ferwerderadeel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel wordt het beheer van het openbaar basisonderwijs op het Bildt per l januari 2008 overgedragen aan de stichting Openbaar Primair Onderwijs Middelsee Gemeenten.

De grootste zorg is er over de financiële positie van de nieuwe stichting. Het CDA en de PvdA zijn bang dat het teruglopen van de aantallen leerlingen en de leegstand die daardoor ontstaat een molensteen om de nek van de nieuwe stichting zullen worden. Dit ondanks het feit dat de stichting van het Bildt een bruidschat meekrijgt van bijna €900.000.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Sint Annaparochie, 30 november 2007

Reconstructieplan verdeelt raad het Bildt

Ansichtkaart Ons Huis

Een reconstructieplan voor de Hollandse straat in Sint Annaparochie heeft de raad van de gemeente het Bildt gisteravond ernstig verdeeld. Met zeven stemmen voor en zeven stemmen tegen werd het plan aangehouden. Op de raadsvergadering in december stemt de raad opnieuw over het plan. De gisteravond door ziekte afwezige PvdA-fractie-voorzitter Frans Hiemstra kan dan de doorslag geven.

Het grootst was de verdeeldheid binnen de PvdA-fractie. Daar stemde Leendert Ferwerda tegen het plan, terwijl de overige fractieleden voor waren. Ferwerda meent dat de bewoners van de Hollandse Straat onvoldoende bij de plannen zijn betrokken.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Nij Altoenae, 30 november 2007

Omzetten postcode kost kwart ton

Het omzetten van de postcode van Nij Altoenae. dat sinds oktober 2006 de dorpsstatus heeft, kost de gemeente Het Bildt een kwart ton. Elk van de 143 adressen in het dorp krijgt verhuiskaarten. TNT rekent bovendien €125 exclusief btw voor het omzetten van de postcodes.

Niet alleen de adressen in Nij Altoenae krijgen een andere postcode. Ook de code van 36 huishoudens in Oude Leije verandert. Dat dorp had namelijk twee postcodesm waarvan er een beschikbaar is gesteld aan Nij Altoenae. De veranderingen gaan op l mei volgend jaar in.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Anne, 29 november 2007

Rome aan de waddenzee

Na de uit India gedrukte briefkaart van OLVrouw van Nij Altoenae zal begin 2008 een serie van 4 briefkaarten met Maria van Middenzee verschijnen. Zo komt men tegemoet aan de behoefte van de pelgrims die Het Bildt in de komende zomer hoopt te mogen begroeten naar aanleiding van de recente Mariale gebeurtenissen.

Op één van de kaarten staat een lid van de lijfwachten van de paus, de zogeheten Zwitserse Garde, op een wad nabij Zwarte Haan. Deze afbeelding zal sommigen misschien bekend voorkomen. Hij werd ook gebruikt op de flyer die in grote aantallen in jongerencaravans in de buitengebieden rond Nij Altoenae en Vrouwenparochie werd uitgedeeld. Op de achterkant stond met de oproep: Wurde Bildts Zouaaf. Het betrof een wervingscampagne onder de jeugd om als Bildtse Garde de katholieke pylger te lieden en beskermje.

Bron: De Bildtse Bode

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 29 november 2007

Gemeente zet nieuwe strooimachines in tegen winterse gladheid

Met de aanschaf van de nieuwe strooimachines heeft de gemeente gekozen voor een andere wijze van gladheidsbestrijding. Het verschil zit in de wijze van strooien. Strooide de gemeente voorgaande jaren droog, nu strooit zij nat. Bij droog strooien - ook wel curatief - strooien genoemd, wordt het zout droog over de weg uitgestrooid. Bij nat strooien - ook wel preventief strooien genoemd - wordt het zout met een zoutoplossing vermengd.

De gemeente verwachten dat het strooibeeld van een nog betere kwaliteit zal zijn dan de voorgaande jaren. De strooing is namelijk gelijkmatiger, waardoor het wegdek op alle plekken goed gestrooid wordt. De nieuwe apparatuur is uitgerust met moderne electronica, waarmee alle handelingen van het strooien kunnen worden geregistreerd en waarmee diverse strooipatronen kunnen worden ingesteld.

Bron: www.hetbildt.nl

Lees het hele bericht


Leeuwarden, 28 november 2007

Geweldpleger woedend over celstraf

De inwoner van Sint Annaparochie (23) vloekte. Hard smeet hij met de deur, toen hij de rechtszaal woensdag verliet. Zoëven had de politierechter hem voor poging tot zware mishandeling veroordeeld tot drie maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk. "Op een gegeven moment is het afgelopen", hield de rechter hem voor. Het was de vierde keer dat de man voor geweld terechtstond. "Ik ga in hoger beroep", reageerde hij woedend.

Eind april hadden de verdachte, die tien bier op had, en een andere bezoeker elkaar in discotheek TDF in Berlikum geraakt. Een woordenwisseling en geduw waren gevolgd. De 23-jarige werd ervan beticht dat hij de aangever op de neus had geslagen. Beveiligers hadden de partijen daarna vastgepakt. De beklaagde slaagde er echter in om los te komen en de op de grond liggende man nog enkele malen in het gezicht te slaan. De verdachte stelde dat het slachtoffer was begonnen. De officier van justitie vorderde voor mishandeling twee maanden detentie.

Bron: Leeuwarder Courant


St.-Annaparochie, 28 november 2007

Jaar van de aardappel op het Bildt

Van 27 juni tot en met 13 juli 2008 worden de Bildtse Aardappelweken gehouden in 9 schuren van historische boerderijen. Er is informatie over de historie van de aardappel, het productieproces of de moderne bedrijfsvoering. Een aantal schuren is ook ingericht als kunsttentoonstellingen (schilderijen, fotografie, poëzie, installaties etc) die te maken hebben met de aardappel.

Het centrale punt van de Bildtse Aardappelweken is de boerderij van de familie van der Werff aan de Attesweg 29 (hoek Oude Bildtdijk), Oude Bildtzijl. Daar is het symposium, de opening, het kweekveld, de historische tentoonstelling, de aardappelproeverijen, een beeldententoonstelling en kunt u alle informatie over de Bildtse Aardappelweken vinden.

Bron: www.bildtseaardappelweken.nl

Bezoek de website


Berlikum, 28 november 2007

Rotonde in weg tussen Berlikum en Marssum

Deze week wordt begonnen met de aanleg van een rotonde in de provinciale weg van Marssum naar Sint Annaparochie (N383) ter hoogte van Berlikum. De provincie hoopt dat de afslag in deze weg daardoor veiliger wordt. Daar schort het nu aan, omdat de afslag in een bocht ligt. Daardoor schatten automobilisten die vanuit Berlikum de weg op willen de snelheid van het verkeer op de provinciale vaak slecht in.

Begonnen wordt met de aanleg van een hulpweg. Daar wordt het doorgaande verkeer over geleid gedurende de komende drie maanden dat aan de rotonde wordt gewerkt. Het verkeer van en naar Berlikum maakt gedurende de werkzaamheden nog gebruik van de oude afslag.

Bron: Leeuwarder Courant


Minnertsga, 27 november 2007

Verwarde man dreigt met mes

De politie heeft maandagavond een 50-jarige man uit Minnertsga aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerst bedreigde hij een 55-jarige man uit Minnertsga, die met koekjes langs de deur ventte en ook bij de woning van de verdachte aan De kamp kwam. De verdachte was daar kennelijk niet van gediend en kwam naar buiten met een mes.

Volgens de aangever maakte hij enkele stekende bewegingen. Buurtbewoners, die de verdachte op zijn gedrag aanspraken, werden eveneens bedreigd. Twee van hen deden eveneens aangifte van bedreiging. De verdachte was verward. Hij is aangehouden en voor medisch onderzoek en strafrechtelijke afhandeling eerst ingesloten.

Bron: www.politie.nl


Leeuwarden, 27 november 2007

Vijf kerken in Het Bildt praten over streekgemeente

Vijf protestantse kerken in Het Bildt onderzoeken de mogelijkheid van vorming van een streekgemeente. Sint Jacobiparochie (protestants in wording), Sint Annaparochie (protestants), hervormd Vrouwenparochie en de gereformeerden van Oudebildtzijl en Nij Altoenae zijn betrokken. Minnertsga doet niet mee.

Kleine gemeenten, vooral die van Oudebildtzijl en Nij Altoenae, kampen met dalend kerkbezoek, minder inkomsten en hebben moeite ambtsdragers te vinden. In een streekgemeente wordt intensief samengewerkt en blijven de gemeenten zelfstandig. Voorbeelden hiervan zijn binnen de provincie gemeenten als Winsum-Easterlittens-Baart en Frieslands End.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Jabik, 25 november 2007

Jeugdhonk "'t Groene Hok" St.Jabik krijgt nieuwe bestrating

Afgelopen zaterdag zijn een paar vaste bezoekers van Jeugdhonk "'t Groene Hok" druk in de weer geweest. Na het plaatsen van hekken rond het honk, moest nu de bestrating aangepast worden. En dat deden de jongens zelf, om de kosten binnen de perken te houden natuurlijk. Graven, kruien en straten kortom een hele klus. Toch mooi dat ze zelf het initiatief nemen om het Jeugdhonk wat op te pimpen. Een teken dat ze er wat voor over hebben om, hun eigen stekkie, mooi te maken. Als straks de bestrating klaar is zal er nog een houten berging komen, voor de stoelen, barbecue etc. Dan is het pas echt af.

Bron: www.sintjabik.nl


Minnertsga, 24 november 2007

Minnertsga doet mee aan energiebesparingwedstrijd

Plaatselijk belang van Minnertsga vraagt inwoners mee te doen aan de energiebesparingwedstrijd van Wonen Noordwest Friesland en de Friese Milieu Federatie. U wint altijd! Sowieso een lagere energierekening voor de individuele deelnemers en misschien wel als groep de hoofdprijs van € 8000,- voor ons dorp! Ook zijn er een tweede prijs en een derde prijs voor de bewoner die het meeste energie bespaart.

Tijdens de energiebesparingwedstrijd strijden drie dorpen (circa 15 tot 20 deelnemers per dorp) uit het werkgebied van Wonen Noordwest Friesland tegen elkaar wie het meeste energie kan besparen. De wedstrijd vindt plaats in de periode januari tot juni (vijf maanden). In deze periode worden om de vijf weken leuke bijeenkomsten gehouden in ons dorp waarbij u allerlei tips krijgt om energie te besparen en kleine cadeautjes zoals tochtstrips om daarbij te helpen.

Bron: Plaatselijk Belang Minnertsga

Lees het hele bericht


Sint Annaparochie, 24 november 2007

Rijk medeplichtig aan ontstaan spookdorpen

De invoering van vennootschapsbelasting voor woningbouwcorporaties, zoals het kabinet dat wil, zal er toe bijdragen dat de leefbaarheid op het platteland nog meer afneemt. Dat meent voorzitter Rudolf Winius van de raad van bestuur van de corporatie Wonen Noordwest Friesland. De corporaties in Nederland moeten miljarden aan belasting afdragen. Dat, komt nog bovenop de afdracht aan minister Ella Vogelaar van volkshuisvesting om achterstandswijken in grote steden op te knappen.

Bij de opening van het nieuwe kantoor van de corporatie gisteren in Sint Annaparochie zei Winius dat de corporatie zelf het geld hard nodig heeft om verergering van deze problemen te voorkomen. Hij doelde daarmee op de achteruitgang van het aantal inwoners en de vrees voor spookdorpen, zoals die onlangs werd geuit door directeur Rein Hagenaars van Wonen Noordwest Friesland en wethouder Lieuwe Miedema van Franekeradeel.

Bron: Leeuwarder Courant


Leeuwarden, 22 november 2007

Een tweede leven voor de oude NTM loods aan de Tramstraat

De NTM-Loods aan de Tramstraat in Leeuwarden begint in Stavoren een tweede leven als het gebouw voor Museum Treinen op Zee. Donderdag 22 november werd begonnen met het vakkundig demonteren van de historische tramloods door de heer Lont (directeur Bouwbedrijf Lont) en de heer Kooijmans (voorzitter Stichting Museum Treinen op Zee).

De loods was in januari 1899 in gebruik genomen bij de opening van de tramlijn Leeuwarden- St. Jacobiparochie. Op de plek waar nu de loods staat, verrijst binnenkort het nieuwbouwproject 'Tramkwartier'. Ten westen van het centrum van Leeuwarden tussen de Pier Panderstraat, Tramstraat, Harlingerstraat en Westerparkstraat komen onder andere commerciële ruimten met voornamelijk op zorg gerichte voorzieningen. Daarboven komen koop- en huurappartementen. De wens van de gemeente Leeuwarden was om de loods op te nemen in het nieuwbouwproject. Uiteindelijk is er een geheel nieuwe locatie gevonden voor deze historische loods.

Bron: Gemeente Leeuwarden


St.-Anne, 21 november 2007

Een scherp bestuurder en een aimabel, bescheiden mens

Een rechtlijnig en scherp bestuurder, en een aimabel, bescheiden en warm mens. Zo wordt Henk Hornstra, oud-wethouder en voorzitter van It Fryske Gea, door zijn oud-collega's herinnerd. Henk Hornstra overleed afgelopen vrijdag. 16 november, na een slopende ziekte in zijn woonplaats St.-Annaparochie. Hij werd 59 jaar.

Hornstra was een politiek en bestuurlijk zwaargewicht, wiens werklust en visie alom respect oogste. In de raadszaal straalde hij een natuurlijk gezag uit. Hij was als wethouder benaderbaar en geduldig, maar als hij in zijn ogen onterecht werd aangevallen, sloeg hij verbaal dikwijls terug met een op feiten gestoeld maar vlammend betoog.

Bron: De Bildtse Post

Lees verder   >>

Nij Altoenae, 20 november 2007

Mariaverschijning in Nij Altoenae

Tussen de Oude en Nieuwe Bildtdijk bij het Friese dorp Nij Altena (Nij Altoenae in het Hollands) is afgelopen zondag opnieuw de Heilige Maagd waargenomen. Ook in Berlikum en Sint Annaparochie werd ditmaal een groene gloed boven Nij Altoenae gezien. Nadat de verschijning daar enige tranen had geplengd "zweefde" ze volgens getuigen via de Schuringaweg naar het Strandhuis. Onder de gelovigen is de daar gelegen bushalte van lijn 73 een waar genadeoord. Hier schoot de verschijning van de Moeder Gods vervolgens loodrecht de hemel in.

In Nij Altena houden de ongeveer 280 inwoners de lippen stijf op elkaar. De bewoners van dit gehucht aan de Oudebildtdijk moeten, ook al hebben ze het met eigen ogen gezien, niets hebben van dit soort "Roomse fratsen". Een lid van de vereniging voor Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwe Bildtdijken wil slechts onder garantie van strikte annonimiteit loslaten dat die "Mariapoppenkast" wel het laatste is waar de mensen van Nij Altoenae op zitten te wachten, "zeker niet in de kom ons dorp". Zij benadrukt dat het voornamelijk bezoekers van de jongerencaravan (bij de plaatselijk jeugd bekend als 't Klemzuiphok) achter de kerk zijn. Dat jeugdige drankorgels iets gezien hebben, kan ze zich wel voorstellen, want "die zien wel vaker rare dingen." Dat ook minder jeugdige burgers de verschijning hebben gezien noemt ze "treurig, want zo gaat de goede naam die het dorp heeft opgebouwd te grabbel."

Bron: RK NetNieuws

Lees het hele bericht


Sint Annaparochie, 19 november 2007

Nog zoveel met de hand

foto LC/Catrinus van der Veen

In de hal van Hessing Supervers in Sint Annaparochie wordt hard gewerkt. Alle soorten kolen, kroppen sla, champignons en andere groenten worden hier verwerkt tot kant- en klare pakketten voor horeca, luchtvaartmaatschappen en broodjesfabrikanten. Alles wat tussen de detailhandel en kleine horecazaken zit gaat van hieruit het land in. Aan de overkant staat groothandel Smeding, waarmee een innige samenwerking bestaat. De klant kan hier op maat bestellen en dat is letterlijk in het geval van Hessing. Paprika in blokjes of in stripjes van diverse millimeters. Veel gebeurt met machines, maar handwerk is hier ook nog volop.

Aan de tafel met pompoenen staat Matgorzata Borkovska het vruchtvlees te ontdoen van pitje en meeldraden on de harde schil. Dit is werk dat niet anders dan met de hand kan gebeuren. En wat onder haar mes vandaan komt vindt zijn weg naar vele afnemers. Er is veel kans dat een vliegtuigpassagier verpakte groente uit Sint Annaparochie voorgeschoteld krijgt. Carlo de Ridder werkt al jaren in de groentebranche. Trots vertelt hij hoe Hessing groente in alle maten en soorten verwerkt. Waar aan de overkant bij Smeding de kool het liefst gezien wordt in de kleine varianten voor de supermarkt, wil Hessing het allerliefst zo groot mogelijke kolen hebben.

Veel blijft zo handwerk. Het biedt 95 mensen werk. Om maar even aan te geven hoe snel het bedrijf gegroeid is sinds de overname door Hessing: een jaar geleden waren dat er nog maar 25.

Bron: Leeuwarder Courant
foto LC?Catrinus van der Veen


Sint Annaparochie, 17 november 2007

Henk Hornstra: van actievoerder tot scherp bestuurder

Henk en Tineke

Een scherp bestuurder met een analytisch denkvermogen en een innemende, bescheiden persoonlijkheid. Zo typeert directeur Ultsje Hosper van It Fryske Gea bestuursvoorzitter Henk Hornstra van deze organisatie. Hornstra overleed gisteren op 59-jarige leeftijd in zijn woning in Sint Annaparochie, na een slopende ziekte die ruim anderhalf jaar duurde. Naast voorzitter van It Fryske Gea was Hornstra jarenlang wethouder en raadslid van de gemeente Het Bildt en leraar aan de scholengemeenschap Ulbe van Houten.

Na twintig jaar raadslidmaatschap werd Hornstra in 1994 wethouder van Het Bildt. Die functie bleef hij twaalf jaar behouden. Vorig jaar, na de gemeenteraadsverkiezingen, werd hij ziek. Hornstra bleef de afgelopen anderhalf jaar nauw betrokken bij de partij. In de wetenschap dat hij niet lang meer te leven had en niemand er meer van wist dan hij, stelde Hornstra de geschiedenis van de Werkgroep Het Bildt op schrift.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Den Haag, 16 november 2007

minister Verburg

Amper plannen voor Fries platteland

Geld voor plattelandsontwikkeling blijft op de plank liggen als er niet meer projecten komen. Van de €70 miljoen die dit jaar beschikbaar is, is nog maar €18 miljoen besteed. Minister Gerda Verburg van landbouw roept op tot een voortvarende aanpak. Geld dat voor 2007 klaar ligt, moet uiterlijk over twee jaar zijn uitgegeven.

Sinds gisteren is er een comité van toezicht voor het plattelandsprogramma. Dat heeft meteen een advies afgegeven over de selectie van gebieden voor kleinschalige plannen. In Friesland gaat het om Oost stellingwerf, Nijefurd, Gaasterlan-Sleat, Ferwerderadeel, Dongeradeel, Dantumadeel en Kollumerland Wûnseradiel, Bolsward, Littenseradiel, Franekeradeel en Het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 16 november 2007

Impasse rondom zorgflat Sint Anne

Een compromis in de zorgflatkwestie tussen gemeente Het Bildt en de dertig bezwaarmakende ondernemers zit er voorlopig niet in. Een van die ondernemers, supermarkteigenaar Herman Wassenaar, wil niet ingaan op de uitnodiging van raadsvoorzitter Aucke van der Werff over de kwestie te praten.

"De raad heeft geen enkele zeggenschap", stelt Wassenaar. "Waarom zou ik dan met de raad gaan praten. Bovendien hoort die zorgflat hier niet. Een andere plek lijkt me de enige mogelijkheid toe." Hij kan nu een uitnodiging van het college verwachten, zegde burgemeester Aucke van der Werff gisteravond tijdens de commissie toe.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 16 november 2007

Flinke meevaller voor Het Bildt

De gemeente Het Bildt houdt dit jaar een flinke som geld over. Naast de ruim €500.000 die het gemeentebestuur bij het maken van de begroting al verwachtte over te zullen houden komt nog eens €900.000 aan meevallers. Daarom houdt de gemeente maar liefst €1,4 miljoen over.

Het grootste gedeelte komt van een dividenduitkering ter grootte van ruim €600.000 van de Nederlandse Bank. Verder zijn diverse afdelingen van de gemeente dit jaar zuinig geweest. Ze hebben bijna €250.000 minder uitgegeven dan gepland.

Bron: Leeuwarder Courant


Leeuwarden, 16 november 2007

Noord-Friesland

Was ik weer eens verliefd, had ik intens bezoek of moest ik met iemand een moeilijk gesprek voeren - waar ging ik dan naartoe? Naar Zwarte Haan natuurlijk. De leegte daar bleek heilzaam voor lichaam en geest. De ruimte bevorderde gevoelens van kalmte en het feit dat de horizon er altijd en eeuwig ongenaakbaar bij ligt, stimuleerde het romantische welbevinden.

De Fryske Sauna in Vrouwenparochie was wat dat betreft een gouden vondst. Het zilte, eeuwenoude water was opgepompt uit de oude Middelsee, zo stond er in de folder. Het bevatte tal van heilzame mineralen. En, dat hoort nu eenmaal bij een natuurgevoelig mens zoals ik, dat slikte ik onmiddellijk voor zoete koek. Zilt! Eeuwenoud! Mineralen! Opgepompt! Ik voelde de harmonie al over mij neerdalen en ik had mijn sokken nog aan.

Kirsten van Santen

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Franekeradeel, 14 november 2007

Is het zo bar in Noord Friesland?

Leegstand op Het Bildt fotoLC/Catrinus van der Veen

Het is pompen of verzuipen in Noord-Friesland, stellen Rein Hagenaars en Lieuwe Miedema. Verpaupering, armoede, drugs- en alcoholproblemen onder jongeren en een hoge werkloosheid zijn er aan de orde van de dag. Is het echt zo slecht gesteld met Noord-Friesland?

"Ze slaan de spijker op zijn kop, al zetten ze het wel zwaar aan", reageert Willem Spoelhof. Hij is bestuurslid van de federatie van dorpsbelangen in Franekeradeel. Ook Spoelhof onstateert in zijn woonplaats Tzummarum de problemen die Hagenaars van Wonen Noordwest Friesland en wethouder Miedema van Franekeradeel analyseren.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Sint Annaparochie, 14 november 2007

Brandje in dorpshuis

Kortsluiting in een tl-armatuur heeft vanmorgen vroeg een klein brandje veroorzaakt in dorpscentrum Ons Huis in de Beuckelaerstraat in Sint Annaparochie. De brandweer rukte rond half tien uit, maar een monteur wist voortijdig het vuur met een poederblusser te doven.Bron: Leeuwarder Courant


Franeker, 13 november 2007

Vrees voor spookdorpen in Noord-Friesland

Verpaupering en leegstand in het noorden van Friesland nemen zodanig toe, dat zonder ingrijpen spookdorpen ontstaan. Dat zegt Rein Hagenaars van Wonen Noordwest Friesland. Hij pleit voor een masterplan voor de streek waarbij problemen als armoede, drugs- en drankgebruik onder jongeren, afname van de bevolking, maar ook de verzilting van het landbouwgebied bij de kop worden gepakt. "Het is pompen of verzuipen."

De leegloop in het noorden van de provincie is al een tijdje aan de gang. Hagenaars merkt dat door langere leegstand van zijn huurwoningen en daling van het aantal reacties op vrijkomende huizen. Het laatste jaar daalde bovendien het inwonertal in Ferwerderadiel, Het Bildt, Menaldumadeel en Franekeradeel met ongeveer vijfhonderd personen. In verschillende dorpen verkrotten panden en nieuwbouwlocaties blijven leeg, zoals in Tzummarum.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees het hele bericht


Leeuwarden, 10 november 2007

Zes aanhoudingen na drugsactie

Dit is een andere situatie!

De politie heeft donderdagmiddag op de handel in harddrugs gecontroleerd op het Wilhelminaplein. Er zijn zes verdachten aangehouden. De reden was dat diverse winkeliers hadden geklaagd dat er veelvuldig in de nabijheid van hun winkels werd gedeald door een grote, voornamelijk Afrikaanse, groep.

Na het aanhouden van een koper van drugs heeft de politie negen mensen gecontroleerd. Bij een 25-jarige inwoner van Heerenveen werden 16 bolletjes cocaďne aangetroffen. De man is in verzekering gesteld. Bij een 20-jarige inwoner van Balk werd 85 XTC-pillen aangetroffen. Bij een 19-jarige inwoner van Sneek werden 30 XTC-pillen aangetroffen en drie bolletjes cocaďne. Bij een 41-jarige inwoner van Sint Annaparochie werden vier bolletjes heroďne gevonden, een mes en een bolletje cocaďne. Tegen deze laatste drie verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl


Harlingen, 9 november 2007

Vergunning Bildt 'achtervang'

Als het technisch en qua regelgeving lukt om zout onder de Waddenzee te winnen, dan geeft zoutfabriek Frisia de helft van zijn rechten voor zoutwinning onder land op. Uitbreiding naar het Bildt en Menaldumadeel is dan van de baan. Het gaat om een concessie van 24 miljoen ton zout. Dat maakte directeur D. van Tuinen van het zoutbedrijf gisteren bekend in Harlingen, bij de opening van een informatiemarkt over de toekomstplannen van Frisia. Vandaag staat diezelfde markt in De Beuckelaar in Sint Annaparochie.

Frisia dient binnenkort een vergunningsaanvraag in om naar zout te boren onder de havenmond van Harlingen. Tegelijk gaat ook een aanvraag de deur uit voor nieuwe winning in het gebied oostelijk van de huidige winput bij Tzummarum, op grondgebied van het Bildt en Menaldumadeel. Die laatste aanvraag moet gezien worden als "een achtervang, een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de fabriek stil komt te liggen, mocht over vijf, zes jaar blijken dat zoutwinning onder het wad niet kan", zegt Van Tuinen. "Onze eerste en absolute prioriteit ligt echter onder het wad."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


Sint Annaparochie, 8 november 2007

Hoofdleiding gas raakt zomaar lek

Een hoofdleiding van het gasnet is vanochtend op de Stadhoudersweg in Sint Annaparochie gaan lekken. "Het sist", aldus Willem Brouwer. "Maar ik moet nu ophangen, want de politie staat voor de deur."De leiding ligt op 10 meter van zijn woning, aan de overzijde van de vaart.

Brouwer sloeg alarm. Volgens Rob Meenderink van gemeente Het Bildt is de leiding spontaan gaan lekken. Er zijn, voort zover hij weet, geen graafwerkzaamheden. "Wij hebben het wel eens eerder gehad, aan de zuidkant van Sint Anna." Brandweer en monteurs van Essent probeerden vanochtend de lekkage te verhelpen.

Bron: Leeuwarder Courant


St.-Anne, 7 november 2007

Bildtse-Kultuurpriis foor Henk Kas

De Bildtse-Kultuurpriis 2007 is deur de sjury fan de Bildtse Kultuurpriis, toekind an Henk Kas foor syn inset fan 1979 ôf foor 't hoeden en noeden fan t Bildts in e breedste sin. Kas het ' him fanôf die tiid altyd inset foor 't Bildts op skoal en d'r foor plait dat naast 't Frys ok 't Bildts 'n plak krije most. De lesuren Bildts an de openbare basisskoal 't Fonnemint het-y dan ok altyd met feul enthoesjasme geven. Hij sat fan 1979 ôf in 'e "Kemissy Bildts". 'n Kemissy die't beston út 'n ploeg onderwiismînsen die't him doende houde met 't maken fan lesmateriaal in 'e Bildtse taal.

Henk Kas is in 1980 met-oprichter weest fan de Stichting Ons Bildt. Hij waar ant 1996 bestuurslid. Namens de de stichting sat-y 'n paar jaar in de "Ried fan de Fryske Beweging" der't-y de pesisy fan 't Bildt ok altyd onder de andacht brocht het. Het altyd feul korreksywerk deen en doet dat altyd nag. Kas fersorgt de fan 1979 ôf de Bildtse kursus an niet-Bildtstaligen, hij skreef hierfoor de metoade "Eerst lere, dan kinne". In 2002 froeg de S.O.B. him om ok de kursus Bildts foor Bildtstaligen te geven. Hierfoor skreef-y de methoade "'t Sil weze".

De kursisten omskrive Kas dan ok as 'n gedreven en andacht fasthoudend lesgever die't d'r alles an doet om 't op 'n angename menier 't lezen en 't skriven fan 't Bildts te beforderen en met Bildtse útspraken, gedichten en sechys de ouwe taal "levend" prebeert te houwen. Neffens de sjury fan de Bildtse-Kultuurpriis ferdient Henk Kas de Bildtse Kultuurpriis as waardering foor 't feule dat Kas deen het en hopenlik nag doen mâg. In die sin is de priis ok bedoeld as stimulâns om met syn aktiviteiten foor 't Bildts en 't Bildts aigene deur te gaan.

Bron: De Bildtse Post

St.-Annaparochie, 7 november 2007

Hendrika 'Dusty' Vrij wint 22e Bildts Songfestival

copyright Bildtssongfestival.nl

Zaterdagavond 21.00, het lijkt wel Oud en Nieuw in de Beuckelaarstraat. Een hele drukte en allemaal Bilkerts die elkaar sinds lange tijd weer ontmoeten in het verbouwde Ons Huis. Er wordt dan op een dergelijk avond heel wat bij gekletst door een ieder. Vorig jaar waren er 600 kaarten verkocht, nu kan er heel wat meer publiek in. Even was er een lichte twijfel bij de organisatie: hoeveel kaarten zullen er verkocht worden? Maar in twee weken tijd was het uitverkocht.' En zelfs op de dag zelf moesten er mensen teleurgesteld worden omdat het echt uitverkocht was.

Na 18 acts lag er voor de jury een moeilijke taak weggelegd. Geert van Tuinen vertelde dat de jury niet unaniem was. Er is heel wat gediscussieerd: wie zong het mooist, wie had de beste presentatie en wie was het meest origineel? De uitslag was als volgt:
1. Hendrika Vrij, Son of a Preacherman, Dusty Springfield;
2. Margriet van der Veen, One way or another, Blondie;
3. Personeel gem. het Bildt, Mexico, Les Humphries Singers;
De originaliteitsprijs ging naar Henkie, Gerard. Wiebe-Jan, Dirk, Anne en Jarco, I want you to want me, Cheap Trick.
Of je het er mee eens bent of niet. de jury heeft gesproken. De avond werd afgesloten met een spetterend optreden met lichtshow van Lays. Er werd gedanst, gezongen en gefeest. Dat het ook dit jaar weer een succes was bleek wel uit alle enthousiaste reacties.

Bron: De Bildtse Post


Amsterdam, september - oktober 2007

De dichter wilde de tocht naar Moddergat alleen over dijken laten voeren

foto: Martin Bril

Lang geleden had ik een vriend die zich dichter noemde. Hij woonde aanvankelijk in Amsterdam, maar verhuisde op een dag naar Friesland. Daar betrok hij in de buurt van Nij Altoenae een arbeiders-woninkje aan de Oude Bildtdijk. Hij onderhield zijn contacten met de hoofdstad via de fax, een apparaat dat toen net bestond, en de ouderwetse brief met postzegel. Met grote regelmaat lager een levensbericht van hem op mijn deurmat. Ik had namelijk geen fax, en ook geen geld om er eentje te kopen.

Het was een hele expeditie, maar de dichter had het goed uitgelegd. Ik moest met de trein naar Leeuwarden, of met de bus, over de Afsluitdijk. In Leeuwarden moest ik overstappen op de bus naar Stiens en Holwerd. In Stiens moest ik eruit en de bus naar Sint Annaparaochie nemen; als ik me goed herinner. Die zou me langs Nij Altoenea voeren, en daar moest ik uitstappen bij een halte waarvan ik de naam ben vergeten, maar volgens mij is er maar een en die heet: Stadhouderweg. Vervolgens moest ik een paar honderd meter teruglopen, tot ik de oude, rode brandweerwagen langs de dijk zag staan. In het huisje daar tegenover woonde de dichter achter een groene voordeur.

TEKST EN FOTO MARTIN BRIL

Bron: NOORDERBREEDTE

Lees verder   >>

Burgum, 3 november 2007

Radio-item Omrop nominearre

Dit is Brent Rosier, broer fan de omkommen militęr Martijn Rosier. Foto: Omrop Fryslân

It radio-ynterview mei de broer fan de omkommen militêr is nominearre foar de publykspriis fan it Wereld Audio Festival. Yn de reportaazje fan Auke Zeldenrust praat er mei Brent Rosier út Sint Anne. Syn broer Martijn kaam ein augustus om yn Uruzgan.

Op de webside fan Radio 1 kin stimd wurde (www.radio1.nl/publieksprijs). Der binne fiif nominearren foar de publykspriis. De winners wurde 19 novimber bekend makke.

It is de twadde kear dat in meiwurker fan Omrop Fryslân nominearre is foar dizze priis. Femke de Walle wie ferline jier suksesfol mei har bydrage oer Frans Bauer en in tal fans. Se waard twadde.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân harkje hjir nei it ynterview

Minnertsga, 5 november 2007

foto: 112 Fryslân

Passagiere gewond na eenzijdig ongeval

De politie heeft zondagmiddag op de Hermanawei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 60-jarige vrouw uit Workum gewond raakte. De bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) verklaarde dat hij net voor de verkeersheuvel werd verblind door een tegenligger. Hij miste hierdoor de knik in de weg en reed tegen de verkeersheuvel.

Eén van de passagiers, de 60-jarige vrouw, zat bekneld en moest door de brandweer uit het voertuig worden gehaald. Ze werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.


Bron: www.politie.nl


Burgum, 3 november 2007

Samuel út Sierra Leone sit ek yn it duo. Foto: Omrop Fryslân

Iepen dei asylsikerssintra

Hûnderten belangstellenden hawwe sneon by Fryske asylsikerssintra op besite west. Se koene dêr yn 'e kunde komme mei de bewenners en sjen hoe't de sintra troch de tiid komme. De bewenners wiene bliid mei de besite.

Fryslân hat no noch fiif asylsikerssintra: yn Dokkum, Drachten, Appelskea, Sint Anne en Burgum. Mei-inoar wenje dêr noch 2200 minsken fan wa't 800 rjocht hawwe op in generaal pardon.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Besjoch it fideofragmint

Sint Jacobiparochie, 3 november 2007

Achtervolging in Sint Jacobiparochie

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Kadal een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden inzake rijden onder invloed. Toen de agenten de man lieten stoppen om een blaastest uit te laten voeren weigerde de bestuurder dat. De man reed daarna met hoge snelheid weg.

Na een korte achtervolging kon de bestuurder alsnog aangehouden worden. Hij gaf een valse naam op en is voor verhoor naar het bureau gebracht. De verdachte kreeg een rijverbod van 24 uur en zijn rijbewijs is ingevorderd omdat hij een blaastest weigerde. Er is proces-verbaal opgemaakt voor het opgeven van een valse naam en voor het rijden onder invloed van alcohol. De man is daarna weer vrijgelaten.


Bron: www.politie.nl


Sint Annaparochie, 3 november 2007

Biografie Nynke-Rixt Jukema (28)

Nynke-Rixt Jukema: 'Andere meisjes speelden met poppen, ik met Lego.' Foto: Niels Westra

Nynke-Rixt Jukema (28) heeft aantrekkingskracht. Van de rijksbouwmeester kreeg het aanstormend architectuurtalent de vrije hand bij het scheppen van toekomstplannen voor de Afsluitdijk. Het lijkt of alles meezit. Al komt de roem haar niet aanwaaien.

Een zelfbewuste jonge vrouw, die valt op in het door mannen gedomineerde wereldje van de Friese architectuur. Nynke-Rixt Jukema timmert flink aan de weg. Behalve docente op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en medewerkster bij welstandsorganisatie Hûs en Hiem is ze succesvol als vrij gevestigd architect.

Bron: Leeuwarder Courant
foto Niels Westra

Lees verder   >>

Sint Annaparochie, 3 november 2007

Ziek, scherp en soms verdrietig

foto: Wietze Landman

Ze krijgt een kaal hoofd, en zal de komende tijd vaker moeten verzuimen. Gedeputeerde Anita Andriesen liet vorige week een persbericht versturen waarin staat dat de kanker in haar lijf verder is uitgezaaid.

Met het persbericht wilde Anita Andriesen indianenverhalen voorkomen. Ja, de ziekte is uitgezaaid naar haar lever en mogelijk ook naar haar heup, zegt ze. "En dat is it." Ze wil er zakelijk mee omgaan. Door het officiële bericht weet iedereen nu van de chemobehandelingen die haar te wachten staan, en daarmee is de kous af. Aan het begin van een vergadering mogen mensen haar best even sterkte wensen, maar daarna wil ze aan de slag.

Bron: Leeuwarder Courant
foto Wietze Landman

Lees verder   >>

Sint Annaparochie, 2 november 2007

De Bilkerts hoeven geen bussen vol met Japanners

De recreatie in Het Bildt mag best nog wat groeien, maar het toerisme moet er wel kleinschalig blijven. Het is niet de bedoeling dat het gebied over een tijdje bussen vol Japanners aantrekt en de gemeente lokale ondernemers een cursus Japans moet aanbieden, zo verwoordde PvdA'er Leendert Ferwerda gisteravond de gedachten van de gehele gemeenteraad.

Grote vakantieparken passen niet in Het Bildt. Ook op extra huisjes die permanent bewoond mogen worden, zit de gemeente niet te wachten. Zelfs een nieuwe recreatiepias is eigenlijk al te veel van het goede. Recreatieondernemers moeten het vooral zoeken in cultuurtoerisme, aldus de raad. Het Bildt mag de oude dijken en de geschiedenis van Rembrandt en zijn Saskia wel wat meer onder de aandacht brengen. Eerder deze week is al afgesproken dat de gemeente op recreatiegebied meer gaat samenwerken met de drie andere Middelseegemeenten Menaldumadeel, Leeuwarderadeel en Ferwerderadeel.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 2 november 2007

'Erfgoedstatus Wadden duwt Frisia Het Bildt in'

De status van Werelderfgoed voor de Waddenzee kan wel eens helemaal verkeerd uitpakken voor Het Bildt. Dat vreest de VVD-fractie in de gemeenteraad.

Mochten de Wadden binnenkort op de erfgoedlijst van de Verenigde Naties belanden, dan zou dit volgens de WD tot gevolg kunnen hebben dat Frisia er in de toekomst geen zout mag winnen. Het bedrijf wil dan nieuwe putten slaan op het land, en wel in Het Bildt en buurgemeente Menaldumadeel, zo liet de zoutwinner begin deze week weten.


Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Sint Annaparochie, 2 november 2007

CDA: betrek jeugd azc bij nieuw beleid

Bij het maken van nieuw jeugdbeleid moeten ook de jongeren van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie worden betrokken. Dat vindt het CDA in de gemeenteraad van Het Bildt. De partij krijgt steun van andere fracties.

De Bilkerts doen er de laatste tijd alles aan om 'hun' vreemdelingen te behouden. Volgens de christendemocraten is het daarom belangrijk om ook dejeugdige asielzoekers aan het woord te laten. De raad vergaderde gisteravond voor het eerst over het nieuwe jeugdbeleid.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 2 november 2007

Bildt hoopt op oplossing zorgflat

Burgemeester Aucke van der Werff van Het Bildt en een afvaardiging van de gemeenteraad willen op zeer korte termijn om de tafel met een groep ondernemers in Sint Annaparochie. Zij zijn uit op een compromis in de 'zorgflat-kwestie' en hopen de boel volgende week al vlot te trekken, zo bleek gisteravond tijdens de raadsvergadering.

Zo'n dertig ondernemers in het centrum van het dorp hebben met succes bezwaar gemaakt tegen de bouw, die al gestart was. Het aantal parkeerplaatsen bij de flat is te klein en de geluidsbelasting te hoog. Er is momenteel een bouwstop. De ondernemers willen dat het complex wordt verplaatst. Met welk 'tegenbod' de gemeente volgende week komt, is afwachten.

Bron: Leeuwarder Courant


St.-Annaparochie, 2 november 2007

Familie gesneuvelde militair dankbaar voor steunbetuiging

De familie van de in augustus in Afghanistan omgekomen sergeant Martijn Rosier uit Sint Annaparochie is dankbaar voor alle steun die zij na het tragische verlies heeft ontvangen.

Dat heeft zij in een brief, die gisteravond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Het Bildt door burgemeester Aucke van der Werff werd voorgelezen, laten weten. In de brief bedankt de familie burgemeester en wethouders, de politie en alle inwoners voor hun medeleven.

Bron: Leeuwarder Courant


St.-Annaparochie, 1 november 2007

Groothandel Smeding in zee met The Walt Disney

AGF groothandel Smeding BV te Sint Annaparochie introduceert een Disney-kinderlijn in groente en fruit. De samenwerking is in overeenstemming met Disney’s filosofie om verantwoorde voedingskeuzes aan ouders te bieden én tegelijkertijd plezier aan de kinderen.

Onder de naam Disney FunFruit zal er vanaf 12 november in alle winkels van EM-TE, Golff, Meermarkt en Attent, en bij de Sligro-groothandels, fruit verkrijgbaar zijn met afbeeldingen van onder andere Donald Duck en Mickey Mouse. De totale kinderlijn bestaat uit 11 producten. Smeding zegt met haar producten één van de belangrijkste tools in handen te hebben, om het steeds groter wordende probleem van overgewicht bij kinderen te lijf te gaan. Door groente en fruit op een kindvriendelijke en vrolijke manier onder de aandacht te brengen bij kinderen, met een knipoog naar de ouders, verwacht het bedrijf een positieve bijdrage te kunnen leveren aan dit probleem.

Bron: Vakblad Agf

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 1 november 2007

Middelsee gemeenten zetten in op toerisme en recreatie

Camping 'De Roos'

De Middelsee gemeenten hebben gisteren in een bijeenkomst van de vier gemeenteraden gekozen voor ontwikkeling van een gezamenlijke visie op recreatie en toerisme. Dit is de eerste keer dat de vier raden besluiten een concreet beleidsveld vanuit een gezamenlijke visie te benaderen. Eerder ging het om uitvoeringskwesties.

De gezamenlijke aanpak komt voort uit het in 2007 afgesloten convenant tussen de vier gemeenten. In dat convenant is o.a. de bundeling van de ambtelijke organisaties en de aanpak van gebiedsgericht beleid vastgelegd. Het convenant noemt vier peilers voor dat gebiedsgericht beleid: landbouw, ruimte, toerisme en recreatie en economie.

Bron: gemeente het Bildt

Lees het hele bericht


Harlingen, 31 oktober 2007

Actiegroep: pak Frisia juridisch aan

Overheden als de provincie, het waterschap en de gemeenten het Bildt, Menaldumadeel en Franakeradeel zouden naar de rechter moeten stappen om nieuwe zoutwinning onder land tegen te gaan. Dat vindt voorzitter F. Jukema van de actiegroep Laat het Zout maar Zitten. "Zij zijn in naam wel tegen, maar ze moeten ook concreet iets doen."

Frisia maakte maandag bekend dat het bij de minister van Economische Zaken drie gebieden heeft gereserveerd voor toekomstige zoutwinning: de Waddenzee westelijk van Harlingen en de ondergrond van de gemeenten het Bildt en Menaldumadeel. Jukema noemt de plannen "gewoon hartstikke fout": "We hebben allemaal gezien welke desastreuze gevolgen de huidige activiteiten hebben: waarom dan nu alsnog doorgaan?" Laat het Zout maar Zitten had de stap van Frisia overigens wel verwacht. "Dat bedrijf heeft zoveel investeringen gedaan; die zullen ze echt niet zomaar opgeven nadat in 2013 de huidige vergunningen aflopen."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 31 oktober 2007

Nationaal Schoolontbijt op 't Fonnemint

Met nog wat slaperige oogjes genoten de jongste scholieren van 't Fonnemint dinsdagochtend van een royaal ontbijt. Er kon in alle rust gegeten én geluisterd worden; Tjerk Bosje las de kinderen tijdens het ontbijt voor uit 'Pukky'.

Deze week doen weer zo'n 2000 basisscholen mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaarlijks evenement moet kinderen al vroeg bewust maken van het belang van een goed ontbijt.

Bron: De Bildtse Post
foto: Jan Bonefaas


St.-Annaparochie, 31 oktober 2007

Snelheidscontrole na klachten van bewoners

De politie heeft dinsdag op de Oude Bildtdijk zowel in Sint Jacobiparochie als in Sint Annaparochie op snelheid gecontroleerd naar aanleiding van klachten van de bewoners van beide dorpen. Van 08.00 uur tot 11.00 uur werd er op snelheid gecontroleerd in Sint Jacobiparochie.

Tijdens de controle passeerden 85 voertuigen de radar, waarvan er vier te snel reden. Van 11.00 uur tot 14.00 uur werd er in Sint Annaparochie gecontroleerd. Hier passeerden 108 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 22 te snel reden. Op de Oude Bildtdijk is een snelheid van 60 kilometer per uur toegestaan.

Bron: www.politie.nl


St. Annaparochie, 30 oktober 2007

Swanneblom foar Hornstra

De Sulveren Swanneblom is útrikt oan Henk Hornstra fan Sint Anne. De Swanneblom is in spjelde fan It Fryske Gea foar immen dy't him ynsetten hat foar de natuer.

Hornstra is krapoan 25 jier bestjoerslid fan It Fryske Gea. Hy soarge der űnder oare foar dat it tal leden ferdubbele nei 25.000. Sűnt 1992 is Hornstra foarsitter fan It Fryske Gea.

Bron: Omrop Fryslân


St. Annaparochie, 30 oktober 2007

Groei in EurepGap stagneert

Het aantal aanmeldingen van akkerbouwers om zich te certificeren voor EurepGap stabiliseert. Dat komt omdat de supermarkten minder druk uitoefenen op hun leveranciers om mee te doen aan het voedselveiligheidssysteem, nu er op een aantal grondstofmarkten sprake is van tekorten.

De supermarkten willen graag wereldwijd dezelfde eisen stellen aan de producten die ze inkopen. Daarom hebben ze tien jaar geleden EurepGap ingevoerd." Maar de druk om mee te doen aan EurepGap neemt af. "Als sprake is van een overschotmarkt, dan ligt er veel druk op de leveranciers om zich te certificeren. Nu sprake is van een tekortmarkt, wordt daar minder nadrukkelijk naar gevraagd", zei Staring vandaag in Sint Annaparochie waar NAK Agro een voorlichtingsbijeenkomst hield voor akkerbouwers.

Bron: Agrarisch Dagblad

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 30 oktober 2007

Gemeente het Bildt helpt u energiebesparen

De gemeente Het Bildt organiseert samen met een zestal andere gemeenten het komende half jaar een aantal informatiemarken en themabijeenkomsten over energiebesparing. Woensdagavond 31 oktober is in het gemeentehuis een informatieavond energiebesparing, aanvang 20.00 uur. Tijdens deze informatiebijeenkomst informeren wij u over het fenomeen klimaatverandering, geven wij u praktische informatie over energiebesparing in en om het huis, er is een quiz met prijzen en er zijn demonstraties van energiebesparende apparaten. U kunt bijvoorbeeld ook de film van Al-Gore bekijken over de bedreigingen voor ons klimaat.De zaal en infomarkt zijn open vanaf 19.30 uur.

Voor iedere bezoeker hebben we een gratis dimbare spaarlamp beschikbaar dankzij een waardebonactie. Zo kunt u thuis direct beginnen met het besparen van energie. Deze spaarlamp is eenvoudig met een normale schakelaar in drie standen te dimmen.

Bron: gemeente het Bildt

Lees het hele bericht


Harlingen, 29 oktober 2007

Frisia wil nieuwe zoutputten

Frisia wol mooglik sâlt winne yn Menameradiel en it Bilt. Foto: Omrop Fryslân

Zoutfabriek Frisia wil zout winnen in Het Bildt en Menaldumadeel als er geen of beperkte mogelijkheden zijn het zout te halen onder de Waddenzee.

De directie van de fabriek voert als argument aan dat de continuïteit van de onderneming anders in gevaar komt. Het plan op het land nieuwe putten te slaan strijkt recht tegen de haren in van de beide gemeenten en de provincie.

Frisia zegt in de eerste plaats in te zetten op zoutwinning onder de havenmond van Harlingen. Volgens directeur Laurens Mulder van de fabriek levert die plek vermoedelijk de minste verstoring van het wad op en ligt die locatie dichtbij de fabriek. Momenteel onderzoekt Frisia of winning onder de havenmond mogelijk is en hoeveel zout er gewonnen kan worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees het hele berichtSint Annaparochie, 26 oktober 2007

Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied

foto: G. Boskma

Al geruime tijd is de gemeente het Bildt bezig met het maken van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Inmiddels is dit in voorontwerp klaar en wil het gemeentebestuur graag van u weten hoe u over dit bestemmingsplan denkt. Woensdag 17 oktober heeft in de Bildtse Post een publicatie gestaan met als onderwerp inspraak voor het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied. De inspraakprocedure is begonnen op maandag 22 oktober en duurt vier weken.

U kunt het bestemmingsplan inzien op het gemeentehuis, de bibliotheek in Minnertsga en vanaf zaterdag 27 oktober ook in de bibliotheek in St.-Annaparochie, op de nieuwe locatie in multifunctioneel centrum 'Ons Huis'. Binnen deze periode is het mogelijk om schriftelijk op het nieuwe bestemmingsplan te reageren. Mondeling kan worden gereageerd tijdens drie inspraakavonden, waarvan de eerste inmiddels is geweest in gemeenschapshuis de Boppeslach in Minnertsga.

Bron: gemeente het Bildt

Lees het hele bericht


It Heidenskip, 25 oktober 2007

Tryntsje Beimers is hier samen met Moses Siame druk aan het werk.

'Tryntsje Beimers voelde zich altijd gedragen'

In 2003 ontmoette Hanny Bakker-de Vroed (44) uit It Heidenskip voor het eerst Tryntsje Beimers (1922-2006). "Ik was verbaasd over haar. Een kleine, gebogen, oude vrouw die zoveel deed en losmaakte." Nu, vier jaar later, ligt er een biografie van Bakker over de in Sint Annaparochie geboren Friese 'moeder Teresa'.

Het boek Mama Katarina. Waarin een klein mens groot kan zijn is het verhaal van een levensmissie in Oost-Afrika. Het verhaal van de onvermoeibare Tryntsje Beimers. Het was Beimers eigen wens dat er ooit een boek over haar leven zou verschijnen. "Al vanaf 1998 probeerde ze tijd te vinden om haar levensverhaal te boek te stellen. In het besef dat dit ook een goede manier zou zijn om mensen van haar geloof te vertellen".

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


Sint Annaparochie, 25 oktober 2007

Bouw zorgcentrum maanden vertraagd

toen men nog volop aan het werk was ....

De bouw van zorgcentrum Van Haarenshuus in Sint Annaparochie blijft nog maanden stil liggen. De Raad van State in Den Haag heeft de bouwstop, die in september werd opgelegd, omgezet in een definitieve vernietiging van de bouwvergunning. Dat betekent dat de gemeente het Bildt bijna alle procedures opnieuw moet doen.

"Het komt dus vooral op het geluid aan", vat Van der Werff samen. "Daar moeten we de besluitvorming repareren." Dat kan volgens hem langs twee wegen: ofwel krijgt de supermarkt opdracht minder lawaai te maken, ofwel moeten er andere isolatie-eisen aan het zorgcomplex worden gesteld. "Dat vergt uiterste zorgvuldigheid, want we kunnen ons niet wéér eindeloze procedures veroorloven." Om die reden verwacht Van der Werff dat het nog maanden duurt voor de bouw hervat kan worden. "Dit jaar wordt het niets meer."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


Leeuwarden, 24 oktober 2007

foto: Omrop Fryslân

Gedeputeerde strijdt weer tegen kanker

Gedeputeerde Anita Andriesen kampt opnieuw met ziekte. Dit maakte de provincie Friesland vanochtend bekend. Andriesen lijdt al enkele jaren aan borstkanker. Deze week zijn nieuwe uitzaaiingen geconstateerd, nu in de lever en mogelijk ook op de heup.

Dit is volgens Andriesen goed te behandelen. Zij zal hiervoor chemotherapie moeten ondergaan. De behandeling begint volgende week in het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. De gedeputeerde blijft naar eigen zeggen optimistisch en strijdbaar en ze zal haar werk "zoveel mogelijk" blijven doen.

Bron: Leeuwarder Courant


Den Haag, 24 oktober 2007

foto: Omrop Fryslân

Boustop Sint Anne bliuwt

De gemeente It Bilt krijt it plan foar it nije fersoargingshûs yn Sint Anne der net troch. De Raad van State hat woansdei de omwenjenden dy't beswier meitsje tsjin de lûds- en ferkearsoerlêst op 'e nij yn it gelyk steld. De boustop dy't yn juny oplein waard bliuwt dêrmei fan krêft.

De Raad van State fynt dat der fierstente folle lûdsoerlêst yn it gebou te ferwachtsjen is fan de supermerk neist it gebou. De gemeente It Bilt kin noch net reagearje. Dêr binne se noch oan it studearjen op de útspraak.

Bron: Omrop Fryslân


Tuitjenhorn, 23 oktober 2007

Pelgrims starten op Wieringen

Ruim baan voor de pelgrims in Noord-Holland. Eindelijk kunnen ze met hun staf en rugzak van kust tot kust lopen. Van Den Oever naar het pelgrimsoord Santiago de Compostela in Spanje. Een tippel van 2500 kilometer.

De immer tot de verbeelding sprekende pelgrimsroute naar Santiago (er zijn in Frankrijk drie wegen die naar Santiago leiden) heeft eindelijk aansluiting tot Noord-Holland. In Friesland ging het Jabikspaad al voor van Sint-Jacobiparochie naar Santiago. Maar sinds enkele dagen kan de pelgrim met het boekje 'Van Wad tot IJ' de aansluiting vinden op het wereldberoemde pelgrimspad.

Bron: Noordhollands Dagblad

Lees het hele bericht


Oude Bildtzijl, 23 oktober 2007

Oppassubsidiebureau Friese Kleintjes adviseert Leeuwarders

Gastouderbureau Friese Kleintjes te Oude Bildtzijl opende in juli 2006 haar deuren. Op 1 november aanstaande, 16 maanden later, opent het bureau in Leeuwarden een tweede vestiging. Door de toenemende vraag heeft Friese Kleintjes besloten een tweede vestiging te openen. Vanuit het kantoor in Leeuwarden zal Leeuwarden en omgeving worden bestreken. Het hoofdkantoor blijft in Oude Bildtzijl; van daaruit wordt de rest van de provincie bediend.

Friese Kleintjes verzorgt oppassubsidie voor werkende ouders die hun kinderen naar een particuliere oppas brengen (opa’s, oma’s, vrienden of buren). Het financiële voordeel dat ouders en oppas hierdoor verkrijgen varieert tussen € 500 en € 6.000 netto op jaarbasis.

Bron: Liwwadder Nieuws

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 22 oktober 2007

Rioolrenovatie middels een polyester kous

foto: www.hetbildt.nl

Op woensdag 25 september heeft er een reparatie plaatsgevonden van de riolering in de Stadhoudersweg. Hiervoor is een speciale techniek toegepast. Op een aantal plaatsen zijn boven de riolering verzakkingen in het asfalt zichtbaar. Reden voor een nadere inspectie met een camera in het riool. Het bleek dat er op die plaatsen de rioolbuizen waren verzakt waardoor er zandinspoeling plaatsvindt met als gevolg de verzakkingen in het asfalt.

Er is gekozen voor renovatie van het riool "van binnen uit" over een lengte van 150 meter middels de Insituform kousmethode en twee zogenaamde deelrenovaties. Er wordt als het ware een buis in de rioleringsbuis aangebracht. De zandinspoeling wordt daarmee gestopt en daarmee ook de verdere verzakkingen in het asfalt. Alvorens de kous wordt ingebracht moet het riool worden afgesloten, nog weer een keer schoongemaakt en leeggezogen. Vervolgens wordt er plastic "zak" door het riool getrokken en vol lucht geblazen. De zak zorgt er voor dat de kous op het moment dat hij wordt aangebracht niet in aanraking komt met nog resterende water in het riool.

Bron: gemeente het Bildt

Lees het hele bericht


Nieuwe Bildtzijl, 22 oktober 2007

Lootsma ontkomt aan kort geding

foto: www.florindo.nl

It Fryske Gea spant geen kort geding aan tegen paardeneigenaar Piet Lootsma uit Slappeterp. De boer heeft afgelopen weekeinde al zijn paarden uit het buitendijks gebied Noarderleech gehaald.

It Fryske Gea dreigde vorige week met gerechtelijke stappen als het vee vandaag niet weg zou zijn. Het besluit hem volgend jaar niet een nieuw pachtcontract aan te bieden, blijft overeind.

Lootsma heeft namelijk het contract geschonden waarin staat dat zijn vee tot 15 oktober ingeschaard mocht zijn in het gebied. Via de media had hij verkondigd zich niet te zullen houden aan die datum. Dat stak It Gea, mede omdat de natuurorganisatie Lootsma vorig jaar steunde tijdens de gebeurtenissen in het Noarderleech. It Fryske Gea heeft Lootsma enkele keren gewaarschuwd.

Bron: Leeuwarder Courant


Leeuwarden, 22 oktober 2007

Winnaar Klaas Jan Feitsma van de Z-dressuurcompetitie neemt tijdens de prijsuitreiking de felicitaties in ontvangst van de nummer twee Tina de Jong. Foto Jacob Melissen

Sterke proef Feitsma in Z-finale

Oud-Stannebuurster Klaas Jan Feitsma (Menaldum) stond gisterochtend aan de start van de finaledag van de M/Z competitie al 32 punten voor op de nummer twee: Tina de Jong met Un Amie. In het goed gevulde WTC Expo reed hij een ijzersterke finale-proef, waarmee hij zijn voorsprong met zestien punten vergrootte en uiteindelijk met 48 punten voorsprong overwon en w innaar van de Z-competitie is geworden.

Het hele seizoen eindigde hij al bovenaan met Unvra's Uma. Het zesjarige paard liet tijdens de finale geen enkel steekje vallen en gaf de ruiter op alle fronten een goed gevoel. "Ik geloof niet dat ik eerder zo fijn gereden heb", aldus de dertigjarige professional.

Bron: Leeuwarder Courant
Foto Jacob Melissen


Sint Jabik, 21 oktober 2007

IJzersterke come-back van Swee in Groate Kerk

Na een lange periode van rust trad de band Swee weer in de spotlights. De laatste keer dat Swee op de planken stond was volgens mij bij de presentatie van hun CD LOK. Nou ik kan jullie vertellen dat de band zaterdag 20-10-07 een ijzersterke comeback op het podium maakte. Zoals Tjerk bij de opening vertelde zou het een bijzondere avond worden waarbij we van de Reboelje periode naar het huidige Swee repertoire zouden worden gevoerd en bijzonder werd het.

Zoals mevrouw Hilarides in haar dankwoord zei: Wij hebben vanavond met volle teugen mogen genieten van een band die van alle markten thuis is, prachtige nummers vol emotie en overgave gespeeld, brachten het publiek in vervoering. Al met al een voorstelling waaraan zowel Swee als het cultureelsintrum "De Groate Kerk" met trots aan kunnen terug denken. (Gr. Bertus)

Bron: www.sintjabik.nl

Lees het hele bericht


Sint Annaparochie, 21 oktober 2007

Dit is een andere afbeelding!

Rijverbod voor dronken bromfietser

De politie heeft zaterdagavond een 45-jarige bromfietser gecontroleerd op de Middelweg-oost. De man had te veel gedronken. Op het bureau blies hij 640 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur.
Bron: www.politie.nl


Deventer, 20 oktober 2007

De Brink, Deventer

Stannebuurster aangehouden in Deventer

In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 oktober werd een 18-jarige Deventenaar aangehouden op de Brink voor openbare dronkenschap. Hij was na een ruzie in een horecagelegenheid naar buiten gezet en bleef daar staan schreeuwen.

Bij een ander horecabedrijf gaven twee ruziënde groepjes elkaar na bemiddeling de hand, waarna hen werd verzocht zich van de Brink te verwijderen. Eenmaal buiten gingen beide partijen ieder huns weegs, maar troffen elkaar even later toch opnieuw op de kruising Brink-Menstraat. Een 21-jarige jongeman uit Sint Annaparochie werd daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij weigerde te voldoen aan een bevel of vordering.

Bron: www.politie.nl


Boston, 20 oktober 2007

Jannie Regnerus special guest op Noordelijk Filmfestval

Na special guests uit onder andere New York en Letland, kiest het Noordelijk Film Festival er dit jaar voor om een Nederlandse multi-kunstenaar onder de aandacht te brengen: Jannie Regnerus tegenwoordig woonachtig in Haarlem, maar geboren en getogen in Oudebildtzijl, Friesland. Jannie is een artistiek multitalent. De nadruk in haar oeuvre ligt op foto's, film-stills en korte films. Ook zijn van haar hand intussen twee boeken gepubliceerd, waarvan de laatste Het geluid van vallende sneeuw, bekroond is met de Bob den Uyl Prijs 2007 voor het beste reisboek.

Het werk van Jannie is 'verleidelijk toegankelijk' omdat zij op het eerste gezicht esthetisch aantrekkelijke scenario's biedt, waarbij de natuur altijd als magische setting fungeert. Eenmaal in de ban van haar mooie beelden wordt de kijker automatisch in het scenario gezogen en meegesleept in haar intensieve belevingswereld. Het werk van Jannie is gedurende het Noordelijk Film Festival op verschillende plekken en tijdstippen te zien. Foto’s van Jannie zijn gedurende het hele festival te zien in de foyer van het filmhuis.

Voor wie meer over werk en werkwijze van Jannie Regnerus wil weten, verzorgt ze zelf op vrijdagmiddag 9 november om 14.00 uur een workshop, nivo noord zaal, entree gratis. Aan de hand van voorbeelden van foto’s en filmisch werk, neemt Jannie Regnerus de luisteraars mee op reis door haar wereld.
Wilt u verzekerd zijn van een plek dan kunt u tot 1 november reserveren via info@filminfriesland.nl

Bron: Noordelijk Filmfestival


Boston, 20 oktober 2007

Floris Foijer zoekt in gezelschap van Nobelprijswinnars naar de oorzaak van kanker. Foto: Maartje Blijdenstein

Bilkert speurt in Boston naar oorzaak kanker

Hij komt uit Het Bildt en doet nu belangrijk kankeronderzoek in de Amerikaanse stad Boston. "Het is een geweldig inspirerende onderzoeksomgeving", zegt Floris Foijer. Toch komt hij zeker terug naar Nederland.

Dankzij drie Nobelprijswinnaars voor geneeskunde kreeg vorige week de knock-out muis grote bekendheid. Aan de diertjes is genetisch zo geknutseld, dat bepaalde genen zijn uitgeschakeld. Bijvoorbeeld om kankervorming op te wekken. Voor Floris Foijer (31) is de knock-out muis in Boston dagelijks gezelschap. Hij werkt er met muizen waarbij een rem op de woekering van borstkankercellen genetisch is uitgezet. Daardoor kan hij zijn fundamentele onderzoek naar oorzaken van kanker doen.

Foijer werkt sinds februari in Boston aan de Harvard Medical School met een beurs van Kankerbestrijding KWF. "Het is een geweldige ervaring", zegt hij. "Er zitten Nobelprijswinnaars op loopafstand, bij wie je kunt binnen stappen om iets te vragen. Er zijn heel veel slimme mensen en er is veel geld."

Bron: Leeuwarder Courant
SNEON EN SNEIN

Lees verder   >>

Joure, 19 oktober 2007

Elf koren strijden om nieuwe trofee

In totaal elf koren strijden dit jaar voor het hoogste aantal punten tijdens het tweejaarlijkse concours Frisia Cantat in Joure. Het beste koor krijgt een nieuwe prijs: de nieuwe Frisia Cantat trofee. "De afgelopen jaren reikten we de Kalverdatrofee uit: een borstbeeld", zegt secretaris Rinny Pijpker-van der Stoel van de Koninklijke Christelijke Zangersbond (KCZB) afdeling Friesland. "We vonden het dit jaar tijd voor iets nieuws. Het beste koor van het concours krijgt nu een beeldhouwwerk van een groepje zingende mensen."

Naast de trofee voor het beste koor van het hele concours zijn er ook nu weer wisselbekers voor de beste koren per afdeling. In de eerste afdeling is vooralsnog het Christelijk Gemengd Koor Looft den Heer uit Oudebildtzijl (onder leiding van Durk de Vries) de beste. Het koor kreeg 340 punten en een eerste prijs.

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


Midsland, 19 oktober 2007

Fietsster gewond

Een 75-jarige fietsster uit Sint Annaparochie is gistermiddag aangereden op de Midslanderhoofdweg op Terschelling. De vrouw wilde bij de kruising met de Oosterburen in Midsland oversteken, maar twijfelde halverwege.

Een 67-jarige automobilist van Hoorn kon haar niet meer ontwijken. Het slachtoffer viel en brak een enkel. De politie zette de weg af om een traumahelikopter te laten landen.

Bron: Leeuwarder Courant


Nieuwe Bildtzijl, 18 oktober 2007

Paardenboer nooit meer in kwelder

Paardeneigenaar Piet Lootsma mag volgend jaar zijn dieren niet meer laten grazen in het Noarderleech. It Fryske Gea verbreekt het contract met hem.

"Wy hawwe der genoch fan", aldus directeur Ultsje Hosper. Lootsma moest maandag zijn vee uit het gebied hebben verwijderd. Dit is niet gebeurd. Zijn de paarden na het weekeinde nog niet weg, dan spant het Gea een kort geding aan.

Lootsma is woedend op Hosper.

Bron: Leeuwarder Courant


Nieuwebildtdijk, 17 oktober 2007

foto: Alco de Jong

Land Alco de Jong kleurt geel

Op de drempel van de herfst, biedt het land van Alco de Jong aan de Nieuwebildtdijk een prachtige aanblik. De groenbemesting - bedoeld om de grond vruchtbaarder te maken - stond te glunderen in de nazomerzon.

Volgens De Jong waren er de afgelopen tijd veel mensen die even halt hielden bij het land. Gewoon om even te kijken, of met het fototoestel in de aanslag om deze praktische én esthetische landbouw vast te leggen.

Bron: De Bildtse Post
foto: Alco de Jong


Oudebildtzijl, 17 oktober 2007

Astrid Salman: 'Fall', sculptuur in speksteen

Indian Summer in De Witte Klok

Het is herfst, maar op het Bildt houden we de zomer nog even vast. Twintig kunstenaars hebben in De Witte Klok te Oudebildtzijl een tentoonstelling ingericht met als titel: 'Indian Summer'. Via schilderijen in olieverf en acryl, fotografie, gemengde techniek, of objecten van steen en keramiek, wordt de sfeer van dit seizoen in beeld gebracht. Het ene moment is nog zwoel en zomers, het volgende is stil en grijs en even later schijnt de zon weer vanuit een lage stand over het kleurrijk vergaan van boom en gewas.

De kunstenaars van de Slikwerk-route nodigen u van harte uit om te komen kijken naar deze gevarieerde expositie. Bezoekers maken tevens kans op een gratis kunstwerk dat door John Maes beschikbaar is gesteld. Genoeg reden om eens op een herfstige dag richting Oudebildtzijl te toeren en te genieten van een bonte verzameling kunst. De expositie duurt t/m 16 december, toegang gratis.

Bron: www.bildtweb.nl


St.-Annaparochie, 17 oktober 2007

Nieuwe zoutwinning op het Bildt?

Frisia BV heeft de gemeente gevraagd om medewerking te verlenen aan het organiseren van een communicatietraject over zoutwinning. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om hier niet aan mee te werken. Frisia BV wil in oktober 2007 een communicatietraject starten voor inwoners, bedrijven en andere betrokkenen binnen het gemeentelijke grondgebied. Bedoeling van Frisia BV is om een aantal inloopsessies in de gemeente te organiseren. Tijdens deze sessies worden de toekomstplannen toegelicht.

Het college vindt dat er in dit proces volstrekte duidelijkheid moet zijn over de positie van de gemeente. Bovendien vindt het college het belangrijk dat er op korte termijn afstemming plaatsvindt met bestuurlijke vertegenwoordigers van andere overheidspartijen, zoals provincie Fryslân. De gemeente bepaald daarna in hoeverre daarbij nog (juridische) ondersteuning nodig is met betrekking tot het verdere proces.

Bron: www.hetbildt.nl


St.-Anne, 17 oktober 2007

I love St.-Anne

Dat de meeste Stannebuursters heel tevreden zijn met hun woonplaats hoeft geen verwondering te wekken. Waar vindt je zo'n mooi dorp met zoveel voorzieningen? Maar dat de 'maisies" in het Belgische Waterloo zelfs in t-shirts rondlopen met 'I love St.-Anne' mag toch wel bijzonder heten. (Bekijk de eerste video maar eens ....)
Nu we toch aan het rondkijken zijn in de rijke archieven van YouTube kwam ik een video tegen die kennelijk tijdens het dorpsfeest in St.-Anne is gemaakt .... (Video 2). En wist je dat Johann Sebastian Bach zich door St.-Anne heeft laten inspireren tot het componeren van een muziekstuk, een Prelude en fuga. Video 3 laat een uitvoering zien en horen van miss Denise Hewitt.
Nu we toch in muziekland zijn beland; wist je dat er in Ierland al sinds mensenheugenis een hele populaire balade wordt gespeeld, de St. Anne's Reel? Op video 4 hoor en zie je een vertolking van Truman Price op zijn viool.
Video 5 laat in The St. Anna County Crossers een kijkje achter de schermen zien van de harde wereld van de motorcrossers.
En ten slotte een uitzending van het in Amerika populaire televisieprogramma 'Amarica's Funniest Home Video's' met daarin de vermakelijke capriolen van twee slootjespringers uit St. Anne.

Video's:

I love St.-Anne
Dorpsfeest deel 1
'St. Anne' Prelude, J.S. Bach
St. Anne's Reel
The St. Anna County Crossers
Amarica's Funniest Home Video's

Bron: eigen nieuwsgaring


Leeuwarden, 16 oktober 2007

Bijdrage Wetterskip aan Elfstedenvaarroute

Wetterskip Fryslân draagt ruim een miljoen euro bij aan het project Noordelijke Elfstedenvaarroute. Dat heeft het dagelijks bestuur vandaag besloten. Het geld van het waterschap wordt besteed aan onder andere de aanleg van vispassages en natuurvriendelijke oevers en de automatisering van sluizen.

Het project van het bevaarbaar maken van de Noordelijke Elfstedenvaarroute is al enkele jaren in voorbereiding. Wetterskip Fryslân maakt deel uit van de stuurgroep die het plan begeleidt. In de ontwerpfase zijn er eisen gesteld aan het vaartraject om de waterschaptaken goed uit te kunnen voeren. Via het project kan het waterschap nu een aantal doelstellingen realiseren of verbeteren. Dat geldt ook voor integrale doelstellingen op het gebied van recreatie en natuur.

Bron: www.wetterskipfryslan.nl

Lees het hele bericht


Nieuwebildtzijl, 16 oktober 2007

Lootsma's paarden nog steeds in Noarderleech

It Fryske Gea beslist deze week of ze het pachtcontract met paardeneigenaar Piet Lootsma volgend seizoen voortzet. De boer uit Slappeterp heeft zich niet gehouden aan de overeenkomst.

Hierin staat dat hij gisteren al zijn vee uit het Noarderleech verwijderd moest hebben. De afgelopen dagen heeft Lootsma enkele tientallen paarden uit het buitendijks gebied gehaald. Er staan nu nog ongeveer tweehonderd dieren.

Bron: Leeuwarder Courant


St.-Anne, 15 oktober 2007

Mart, bildts talent op de trampoline

De eerste loopjes van Mart
Mart: loopjes, deel 2
Jumpstyle van Mart
Mart klaar voor het Bildts kampioenschap trampolinespringen

Rondzwervend over het wereldwijde web kwam ik op YouTube een onbekend bildts talent tegen. Het blijkt ene Mart uit Sint Annaparochie te zijn. Al vanaf jonge leeftijd beoefent hij het trampoline springen.

Mart is momenteel dagelijks aan het trainen voor het eerstvolgend nationaal kampioenschap trampolinespringen. Door de filmpjes hierboven aan te klikken krijg je een indruk van zijn kunnen.

Bron: eigen nieuwsgaring


Oude Bildtzijl, 15 oktober 2007

Hynders fan Lootsma op it Noarderleech, foto Omrop Fryslân

Lootsma's paarden nog op Noarderleech

Het is 15 oktober en de ongeveer tweehonderd paarden van Piet Lootsma staan nog steeds buitendijks in het Noarderleech. Vrijdag haalde hij slechts een aantal bij de kudde weg, omdat die verkocht waren.

De afgelopen week heeft de paardeneigenaar uit Tzummarum van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea te verstaan gekregen de dieren te verwijderen. Directeur Ultsje Hosper van It Fryske Gea reageert gelaten op het feit dat de schare vee nog steeds buitendijks staan. "De dei is noch net om. Moarn sjogge wy wol wer ris. Wy kinne gjin izer mei hannen brekke." Lootsma wil niet reageren.

Bron: Leeuwarder Courant


Vrouwenparochie, 15 oktober 2007

Schoorsteenbrand bij café / restaurant

Maandagmiddag kwam er bij de meldkamer een meldng binnen van een schoorsteenbrand op de Vrouwbuurstermolen in Vrouwenparochie. Hierop werden de vrijwilligers van het korps van Sint Annaparochie gealarmeerd die met spoed ter plaatse kwamen.

Ter plaatse bleek de schoorsteen vlam te hebben gevat en heeft de brandweer het brandje geblust en hebben daarna controle uitgevoerd. Na ongeveer een half uur konden ze dan ook terugkeren naar de post.

Bron: www.112fryslan.nl


Wier, 15 oktober 2007

Record 'baltsje fuortdriuwe'

Sinds zaterdag bestaat er een heus Fries record 'baltsje fuortdriuwe'; hooghouden met een kaatsbal. Topkaatsers Chris Wassenaar en Rutmer van der Meer sloegen in Wier een balletje 1553 keer over. Het 'fuortdriuwe' van de bal is zo ongeveer de basis van het kaatsspel, maar een echt record bestond nog niet.

Het kaatsduo had meer dan vijftig minuten nodig om het record te vestigen. Na de poging hadden de twee lichte nekpijn. Als tweede, met 18 keer overslaan veel minder succesvol dan de topkaatsers, eindigden de Wiersters Tineke Groendijk en haar vriend Freerk Tuininga. Het evenement was georganiseerd rond het kerkje van Wier, dat deze maand in een televisieprogramma strijdt om €1 miljoen voor een grote restauratie.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees ook het verslag in het Friesch Dagblad


Leeuwarden, 15 oktober 2007

Man mag bewoner niet: inbraken

Eind 2005, begin 2006 brak een inwoner van Sint Annaparochie (23) twee maal in een woning in Marrum in. Hij kwam wel bij de bewoner over de vloer, maar mocht de man niet. Politierechter Bert Dölle veroordeelde hem vrijdag tot honderd uur werkstraf en 165 dagen celstraf, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. Bovendien werd een voorwaardelijke straf omgezet in nog eens zestig uur dienstverlening.

Beide malen bestond de buit uit geld. De eerste keer werd een kluis meegenomen en €2000 volgens een verklaring 'eerlijk' onder de inbrekers verdeeld. Dölle sprak de beklaagde vrij van een inbraak in een woonboerderij in Noardburgum. Hij was begin februari dit jaar in de auto blijven zitten, terwijl anderen inbraken. Volgens de rechter was hij wel behulpzaam geweest bij de inbraak, maar dat was niet ten laste gelegd. Ondanks deze vrijspraak vonniste Dölle conform de eis.

Bron: Leeuwarder Courant


St. Anne, 14 oktober 2007

'Ons Huis' - een eerste indruk

De grote zaal

Al flink wat mensen hebben vorige week bij Cuby and the Blizzards al en kijkje in het nieuwe 'Ons Huis' genomen. Voor diegene die dat gemist heeft, gistermorgen was bildtweb er even en Paul was zo vriendelijk hem even rond te leiden.

Eerste indruk: wat een gigantisch gebouw. Iedereen komt ruim in zijn/haar jasje te zitten. Maar hoewel de oplevering door de bouwer is geweest, moet er nog een flink stuk werk worden verzet om het 'af' te noemen.

Bron: www.bildtweb.nl

Bekijk alle foto's   >>


St.-Jabik, 13 oktober 2007

Rebound Boogie Bent samen met Sytse Jansma

Op zondag 25 november 2007 vindt in het kerkje van Wijnaldum een bijzonder optreden plaats van de Rebound Boogie Bent samen met Sytse Jansma, Fries dichter en filmmaker. In 2006 tourde de Rebound Boogie Bent met hun Bildtstalige liedjes langs een aantal Friese kerken in het kader van de "Klaine Kerktocht". Deze kerktocht was een programma van Bildtstalige liedjes in combinatie met o.a. bekende Friese dichters, historici en muzikanten.

In het kerkje van Wijnaldum laat de Rebound Boogie Bent nieuw materiaal horen en spelen zij op de gedichten van Sytse Jansma. In februari 2008 komt er een dvd met dichtbundel van Sytse Jansma uit op muziek van de Rebound Boogie Bent. Het optreden in Wijnaldum is hier alvast een voorproefje van. Een prachtig, sfeervol optreden waar muziek, beeld en verhalende poëzie op unieke wijze samensmelten.

Bron: www.bildtweb.nl

Luister naar Rebound Boogie Bent met "Foor de Wyn"


St. Anne, 13 oktober 2007

'The Secret', film waarover je niet uitgepraat raakt

Op initiatief van Frie-Vit wordt op vrijdag 19 oktober wordt in Sint Annaparochie de veelbesproken film "The Secret" (Nederlandse ondertiteling) vertoond.

De film "The Secret" kwam vorig jaar uit. In de film vertellen mensen hoe zij hun leven naar eigen hand hebben weten te zetten. Niet door het toeval of hard werken, maar het gebruiken van de Wet van Aantrekking. Zij noemen deze wet de meest krachtige universele wet. Kort gezegd komt het er op neer dat je aantrekt in je leven waar jij je op richt. Bewust of onbewust, positief of negatief.

Vrijdag 19 oktober 20.00 uur in "Ons Huis" te St. Annaparochie

Bron: www.bildtweb.nl

Lees het hele bericht


Leeuwarden, 13 oktober 2007

De Guds voor Amy Tolman-Jensma

De jaarlijkse provinciale paardensportprijs De Guds is gisteren uitgereikt aan Amy Tolman-Jensma uit Leeuwarden. De 74-jarige Tolman-Jensma heeft een belangrijke rol gespeeld in de Friese paardensport. Ze was oprichtster van de Molenruiters te Vrouwbuurs- termolen, tien jaar bestuurslid van de Poptaruiters te Dronrijp en tien jaar voorzitter van de kring Noord-West van de Bond van Landelijke Ruiters. Daarnaast was Amy Tolman-Jensma twintig jaar mede-organisator van het concours hippique in Sint Annaparochie. Ze is nu nog actief voor onder andere Indoor Friesland. De Guds wordt sinds 2003 uitgereikt.

Op de foto heeft gedeputeerde Tineke Schokker (links), zelf ook fervent paardenliefhebster, de prijs met toebehoren uitgereikt.

Bron: Leeuwarder Courant
Foto LC/Niels Westra


Oude Bildtzijl, 13 oktober 2007

De mooiste woonkamers: Anna van 't Blik

Al vanaf haar geboorte woont Anna op dezelfde boerderij en nooit zou ze ergens anders hoeven wonen. Als kind woonde ze er met haar ouders, als volwassen vrouw met haar echtgenoot - al zat die ook maanden achtereen op zee - en haar kinderen. Nadat ze haar man op jonge leeftijd verloor, besloot ze de grote ruimte te gebruiken om een eigen antiekwinkel te beginnen. "Oh jongen, dat was zo leuk", herinnert ze zich. "Ik reisde naar België en Engeland en de klanten kwamen van heinde en verre hier naartoe."

Tien jaar lang liep de zaak uitstekend, daarna begon de belangstelling voor antiek af te nemen, merkte Anna. "Ik stopte met de zaak, maar toen werd het huis wel weer heel groot voor mij alleen." Ze bood haar zoon de woning aan, die er met zijn gezin in trok. Zelf hield ze een deel van de boerderij, met een eigen badkamer, woon- en slaapkamer en een keukenge deelte. Ook heeft ze een eigen ingang, zo dat zowel zij als de andere bewoners hun privacy hebben.

Bron: Leeuwarder Courant
foto's Paul Zijlstra

Lees verder   >>

Berlikum, 12 oktober 2007

Poolse kasarbeiders komen voor het grote geld

Daniel, zijn vriendin Monika en huisgenoot Sylyia (van links naar rechts) wonen in
de voormalige Lagere Tuinbouwschool van Berlikum.	Foto LC/Wietze Landman

De huisvesting van Polen die werken in de kassen in en rond Berlikum kan op termijn een probleem worden, zegt de PvdA in Het Bildt. De Polen hebben recht op nette huizen en mogen geen overlast veroorzaken.

Daniel, uit Gdansk, heeft er weer een lange dag in de kassen van Berlikum opzitten. Zo rond zessen - hij is net thuis - is het tijd voor een peuk, Poolse televisie via de schotel en een beetje gezelligheid. Het voorste gedeelte van de oude Lagere Tuinbouwschool van Berlikum, waar Daniel en zes andere werknemers uit Polen door uitzendbureau AB Fryslan zijn gehuisvest, is de plek van samenkomst.

Daniel en zijn vriendin Monika (22) - de twee hebben elkaar in Friesland voor het eerst ontmoet - zijn sinds januari in Berlikum. In december zijn ze klaar, maar beiden willen vervolgens in januari het liefst aan een tweede periode in de kassen beginnen. "Dit is voor ons big money", legt Daniel in het Engels uit. "Hier verdienen wij in een week tijd wat we in Polen in een maand verdienen."

Bron: Leeuwarder Courant
Foto LC/Wietze Landman

Lees verder   >>

Sint Anne, 11 oktober 2007

Frisia hat plannen om sâlt te winnen op it Bilt

Biltse soargen oer sâltwinning

It Bilt makket him soargen oer mooglike sâltwinning yn de gemeente. It sâltfabryk Frisia hat plannen om op it Bilt te boaren nei sâlt. Dêr is Menameradiel ek foar yn byld. Frisia boarret no noch yn Frjentsjerteradiel. Mar as it sâlt dêr op is, moatte der nije putten komme.

Yn Frjentsjerteradiel soarget de sâltwinning foar in soad diskusje, trochdat de grûn op plakken flink fersakket.

Omrop Fryslân Jan Durk de Haan yn petear mei wethâlder Haarsma

Bron: Omrop Fryslân


Sint Annaparochie, 11 oktober 2007

Huisvesting Polen bij kassen is probleem

De huisvesting van Polen die werken in onder meer de kassen van Berlikum wordt een groot probleem. De gemeente moet daarop anticiperen, vindt de PvdA-fractie in de raad van Het Bildt.

Sjoerd Simon Kuipers van deze partij vroeg gisteravond zowel aandacht voor de woon- en leefruimte van de Polen als voor de mogelijke overlast voor inwoners van Het Bildt. De glastuinbouw mag in deze gemeente niet verder groeien, maar in buurgemeenten wel. Voor huisvesting kijken Polen uiteraard over gemeentegrenzen heen, aldus Kuipers. "Zij komen steeds meer ook in onze gemeente wonen."

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder   >>

Sint Annaparochie, 11 oktober 2007

Het Bildt heeft slechte asfaltwegen

Bijna een kwart (23 procent) van al het asfalt in de gemeente Het Bildt is er slecht aan toe. Deze wegen en fietspaden kampen met achterstallig onderhoud. Nog eens bijna een kwart van het asfalt dient de komende drie tot vijf jaar gerepareerd te worden, zo blijkt na een gemeentelijke inspectie.

Het Bildt heeft inmiddels maatregelen genomen. De gemeente trekt meer geld uit voor betere wegen. De komende vijf jaar wordt er voor € 3,4 miljoen aan wegen en fietspaden geklust.

Bron: Leeuwarder Courant


Nieuwe Bildtzijl, 11 oktober 2007

Lootsma laat paarden buitendijks staan

Paarden gered van dobbe in het Noorderleech

Veehouder Piet Lootsma weigert zijn paarden voor 15 oktober van het Noarderleech bij Nieuwe Bildtzijl te halen. It Fryske Gea heeft alle boeren die vee hebben lopen op de buitendijkse polder daarvoor opdracht gegeven.

Met die maatregel wil de organisatie een herhaling van het drama vorig jaar november voorkomen. Daarbij kwamen twintig paarden om in het wassende water.

De natuurorganisatie en de gemeente wachten af of er na 15 oktober inderdaad nog vee los loopt op de polder. In het zwaarste geval kan It Fryske Gea het pachtcontract met de boeren opzeggen.

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


Zwaagdijk, 10 oktober 2007

Hessing breidt haar verkoopteam uit

Marcel Kuiper (35) is in dienst getreden als accountmanager bij Hessing bv. Dat laat de groentesnijder weten. Kuiper heeft gedurende zijn loopbaan bij diverse fabrikanten in verschillende salesfuncties gewerkt. Tot 1 oktober was hij in dienst bij CSM Suiker als account manager retail/horeca grootverbruik. In die functie was hij verantwoordelijk voor de afzet en omzet bij diverse retailers.

De aanstelling van Marcel Kuiper heeft tot doel het commercieel team te versterken waardoor nog professioneler geopereerd kan worden. De markt van verse gesneden groente en fruit is de snelst groeiende categorie in de Nederlandse supermarkt. Bij Hessing zijn ruim 1.000 medewerkers dagelijks in de weer om de consument een optimaal vers product te leveren. De productie vindt plaats op drie locaties; Zwaagdijk, Uden en Sint Annaparochie. Hessing laat weten momenteel een flinke groei door te maken. "Dit is mede te danken aan onze focus op ketendenken, innovatie en bovenal kwaliteit."

Bron: www.vakbladagf.nl


St.-Annaparochie, 10 oktober 2007

foto: blikopnieuws.nl

Veel belangstelling voor Bildtse Boxen

Om 15.00 uur vanmiddag heeft burgemeester Van der Werff van de gemeente het Bildt de eerste Bildtse Box uitgereikt aan mevrouw Tekin uit Turkije. Mw. Tekin woont al 12 jaar in Nederland. Zij is de langst wachtende op een verblijfsvergunning. Nadat mw. Tekin de doos met geschenkjes van gemeente, woningstichting en Bildts bedrijfsleven in ontvangst had genomen kreeg de rest van de ongeveer 75 aanwezige genodigden de Bildtse Box uitgereikt.

De gemeente het Bildt feliciteert de ex-asielzoekers met hun aanstaande verblijfsvergunning en hoopt dat de mensen in de gemeente blijven.

Bron: www.hetbildt.nl


St.-Annaparochie, 10 oktober 2007

Frisia bekijkt het Bildt als locatie zoutwinning

Frisia Zout, Harlingen

Frisia Zout BV uit Harlingen heeft het Bildt op het oog als mogelijk nieuwe locatie om zout te winnen. Het Bildtse college is hiervan begin september op de hoogte gesteld. Om welk gebied het gaat, en of Frisia daadwerkelijk voor Bildts grondgebied kiest is nog niet bekend. Wethouder Haarsma 'hoopt van harte' dat het bedrijf zich niet op het Bildt zal richten.

De directie van Frisia Zout heeft het college in september geïnformeerd over de toekomstplannen van het bedrijf. Frisia heeft volgens Haarsma drie locaties op het oog. Optie één is de Waddenzee, tweede is het gebied Oud-Barradeel, en optie drie is het Bildt.

Bron: De Bildtse Post

Lees verder   >>

St.-Annaparochie, 8 oktober 2007

Bildtse Box voor eerste gepardonneerde

foto: blikopnieuws.nl

Woensdag 10 oktober overhandigt burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente het Bildt de eerste Bildtse Box. De Bildtse Box is speciaal samengesteld voor de Bildtse asielzoekers die na het generaal pardon in Nederland mogen blijven. De Bildtse Box bevat informatie over de gemeente, de woningmarkt en welkomstgeschenken van het Bildtse bedrijfsleven. In de box zit ook een felicitatiebrief, waarin de burgemeester zijn wens uitspreekt dat de ontvanger op het Bildt blijft.

Gemeente het Bildt wil de asielzoekers, die onder het generaal pardon vallen, graag op het Bildt houden. De asielzoekers zijn goed ingeburgerd en geven kleur aan de Bildtse samenleving. De gemeente ziet bovendien graag dat de groep nieuwe Bilkerts arbeidsplaatsen op het Bildt of in de regio vindt. Om de Bildtse asielzoekers te interesseren voor het Bildtse bedrijfsleven, hebben de gemeente het Bildt, het COA, het AZC en Wonen Noordwest Friesland deze actie georganiseerd.

Van de 365 asielzoekers uit het AZC in St.-Annaparochie, hebben al ruim 100 mensen een verblijfsvergunning gekregen. Het gaat in ieder geval om ruim twintig gezinnen en ongeveer15 alleenstaanden. De nieuwe Nederlanders hebben 15 verschillende nationaliteiten

Bron: www.hetbildt.nl

Lees het hele bericht


Sint Jacobiparochie, 7 oktober 2007

Dit is een andere foto

Motorcrosser gewond

De politie heeft zaterdagmiddag aan de Oudebildtdijk assistentie geleverd na een ongeval waarbij een 19-jarige motorcrosser uit Sint Jacobiparochie gewond raakte tijdens het uitoefenen van zijn sport.

Het slachtoffer was met een crossmotor onderuit gegaan nadat hij over een schans wilde rijden. Hij is met nekletsel per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. Over zijn conditie zijn geen details bekend.

Bron: www.politie.nl


Sint Jacobiparochie, 7 oktober 2007

Nieuwbouw in St.Jacob eindelijk van start

Zoals het er nu voor staat zal er de komende week begonnen worden met het bouwrijp maken van de kavels vooraan bij "de Fijfskaar". De Fa Lont zal het eerst huis neerzetten en mag dus de pits afbijten.

Ook op het oude voetbal en kaatsveld is enige actie waar te nemen. Een nieuw reclamebord op de locatie en een reclamecampagne in o.a de Bildtsepost moeten de aspirant kopers naar St.Jabik lokken. Het is te hopen dat het lukt, het dorp kan altijd wel een impuls gebruiken. Natuurlijk zullen op de website www.sintjabik de ontwikkelingen op de voet worden gevolgd.

Bron: www.sintjabik.nl


Sint Jacobiparochie, 7 oktober 2007

Rommelmarkt KV Het Noorden weer groot succes

Zaterdag was het dan weer zover, de jaarlijkse rommelmarkt van de KV het Noorden werd weer gehouden. Ook deze keer weer op het terrein en in de loods van Koos v.d. Ploeg. Wat een rommel hebben de leden van de KV Het Noorden het afgelopen jaar weer bij elkaar weten te brengen. Van alles zat er weer tussen.

Natuurlijk waren de echte koopjes jagers al om 13.00 uur voor de hekken om de eerste koop te hebben. Maar ook om twee uur was er nog wel wat te vinden. Vooral de verkoop bij op bod door Marty Slager, geassisteerd door Freek en Wilma, is altijd leuk om bij te wonen. Ik denk dat de penningmeester van de KV het Noorden vanavond een tevreden mens kan zijn. De organisatie was in ieder geval super mede dank zij de vele vrijwilligers.

Bron: www.sintjabik.nl


Sint Jabik, 6 oktober 2007

foto Omrop Fryslân

Drokke kuiertocht tsjin kanker

Mear as 1400 dielnimmers ha sneon meidien oan in kuiertocht tsjin boarstkanker. De belangstelling foar de tocht wie dêrmei folle grutter as de organisaasje ferwachte hie. De kuierders rûnen 25 kilometer, fan Sint Jabik nei Ljouwert.

Njonken kuierders diene ek hurdrinners en nordic walkers mei oan de tocht. Fan it ynskriuwjild fan fyftjin euro giet minimaal de helte nei boartskankerprojekten.

Omrop Fryslân Sjoch nei de reportaazje

Bron: Omrop Fryslân


Sint Jacobiparochie, 6 oktober 2007

Defibrillator voor Sint Jabuurster sportverenigingen

Sportende Sint Jabuursters kunnen er binnenkort vrijwel zeker van zijn dat er altijd iemand in de buurt is die kan reanimeren. Bovendien is er sinds kort een defibrillator op het sportcomplex in het dorp aanwezig. De plotse belangstelling kent een vervelende aanleiding. Enkele maanden geleden werd Tjerk de Jong onwel tijdens een jeu-de-boulestoernooi van de Bildtse club...

...Onderweg naar de kantine zakte hij in elkaar en bleef roerloos liggen. Hij was getroffen door een hartstilstand. Albert Meijer die aan het tennissen was, zag het en paste direct reanimatie toe die hij pas had geleerd tijdens een cursus bedrijfshulpverlening op zijn bedrijf. De Jong overleefde dankzij het snelle ingrijpen van Meijer. Hierop besloot Meijer namens zijn bedrijf Albert Meijer Plaatbewerking een defibrillator te schenken aan de Sint Jabuurster sportverenigingen. Er zijn reanimatiecursussen gestart waarvoor zich meer dan zestig mensen hebben opgegeven.

Bron: Leeuwarder Courant,
GEHOORD EN GEZIEN


Drachten, 5 oktober 2007

Tekort vrijwilligers taalles pardonners

Bewoners van het asielzoekerscentrum in Drachten, Burgum, Dokkum en Sint Annaparochie die onder het pardon vallen, krijgen geen Nederlandse les. Het lukt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet voldoende vrijwilligers te vinden die taalles kunnen geven.

Volgens Koos de Vetten van het COA heeft het ontbreken van vrijwilligers te maken met de politieke koers die het vorige kabinet had uitgezet. "Deze vier azc's zijn terugkeercentra. Hierover heeft de toenmalig minister Rita Verdonk gezegd dat de bewoners van terugkeercentra geen taalles meer mochten krijgen. Het beleid was immers gericht op terugkeer naar het land van herkomst. Daarom hebben we in de vier azc's afscheid moeten nemen van vele vrijwilligers. Die krijg je nu niet zomaar weer terug."

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 4 oktober 2007

Atelier Elbow

Aan de Nieuwebildtdijk, nu getooid in herfstkleuren, houdt Atelier Elbow weer open huis. Deze galerie-aan-huis van het kunstenaarsechtpaar Ellen Floris en Bowe Roodbergen is iedere eerste zondagmiddag van de maand open voor publiek. Van Floris zijn onder meer verstilde en schilderachtige waddenfoto's te zien, terwijl Bowe naast zijn grafisch aandoende zwartwitfoto's ook een aantal bijzondere lichtobjecten toont. Soms werken ze, onder de naam Elbowworks, samen. 'De Seconden-dans', een vrolijke kijkkast vol kleur, licht en beweging, is hiervan een voorbeeld.

St. Annaparochie, Atelier Elbow, Nieuwebildtdijk 220, zo, 14-17 u, www.elbowworks.nl


Bron: Leeuwarder Courant,
Uitkrant


St.-Jacobiparochie, 4 oktober 2007

1200 wandelaars voor borstkanker op het Jabikspaad

Zaterdag 6 oktober lopen ruim 1200 wandelaars de eerste etappe van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella om aandacht te vragen voor borstkanker. De 25 kilometer lange wandeltocht langs het Jabikspaad van St. Jacobiparochie naar Leeuwarden werd twee jaar geleden voor het eerst in Friesland georganiseerd, destijds liepen er 350 mensen mee. Koos Pot, vrijwilliger van de Stichting Wandelen voor Overleven:"We hoopten op 500 wandelaars, dat aantal werd al snel bereikt. 750 werd het nieuwe doel. Meer dan 1000 lopers hadden we niet durven hopen."

"Maar we zijn er klaar voor, 9 bussen vervoeren een deel van de wandelaars naar St. Jacobiparochie. Er zijn ruim 40 vrijwilligers die de wandelaars begeleiden en de diverse posten langs de route bemensen. En alle optredens en cultuur langs de route maken het voor de deelnemers een fantastische tocht. We vragen aandacht voor borstkanker, maar vooral op een positieve manier. Aan alle wandelaars is gevraagd om roze te dragen. Google Earth laat zaterdagochtend vast een hele lange roze slinger zien langs het Jabikspaad."

Bron: www.bildtweb.nl


Sint Annaparochie, 4 oktober 2007

'Ik wilde bij ieder bedrijf langskomen'

Henk van Dijk (48) had niets met de schoonmaakbranche toen hij zijn bedrijf in 1988 startte. "Ik zocht iets waarmee ik bij ieder bedrijf langs kon komen. En het milieu raakte net helemaal 'in'", motiveert eigenaar Van Dijk zijn keuze voor het oprichten van HD van Dijk reinigingstechniek in Sint Annaparochie, leverancier en onderhoudsbedrijf van industriële schoonmaakmachines. Vorige week opende Van Dijk zijn nieuwe pand, naast het mechanisatiebedrijf van broer Mijno (50).

Van Dijk heeft hoge verwachtingen van het importeurschap van de hogedrukreinigers van Maer dat hij onlangs binnenhaalde. En af en toe kijkt Van Dijk over de grens. Onlangs leverde hij een partij schoonmaakmachines voor de haven van Louanda, hoofstad van Angola. De grofvuilbestendige veegmachines kunnen de vele soorten stof in de haven goed aan.

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 2 oktober 2007

Wethouder overhandigt condoleanceregister

Wethouder Hans Kaper heeft maandag 1 oktober het condoleanceregister voor Martijn Rosier overhandigd aan de familie. De familie was de gemeente zeer erkentelijk. De gemeente is spreekt haar dank uit voor de vele blijken van medeleven.

Het door het gemeentebestuur van het Bildt ingestelde condoleanceregister is op 3 september 2007 om 12.00 uur gesloten. Het register was ingesteld t.g.v. het overlijden van sergeant 1e klasse Martijn Rendert Rosier, die tijdens zijn missie in de Afghaanse provincie Uruzgan het slachtoffer werd van een aanslag. Tot het moment van sluiting hebben 772 burgers het register getekend.

Bron: www.hetbildt.nl


Vrouwbuurtstermolen, 3 oktober 2007

'Laat mij maar draaien met het spul'

De Vrouwbuurtstermolen, de oostelijke poort van het Bildt, ondergaat een bijna complete 'make-over'. Molenbouwers van Hiemstra b.v. uit Tzummarum werken hard om dit pronkje van een Friese graanmolen weer een solide toekomst te geven. Het rietdek, de stelling en het hekwerk worden vernieuwd, er komen nieuwe ramen in de molen, nieuwe molenstenen en een sprinklerinstallatie. Alleen, de grondigste renovatie sinds de jaren zestig, kampt met een tekort van 20.000 euro.

"Het is nog maar de vraag of de gemeente ons uit de brand zal helpen," zegt Atje Tadema, lid van de Stichting De Vrouwbuurtster Molen. "Er is nog geen verordening aangenomen. Hopelijk gebeurt dat nog dit jaar. We hadden gebaseerd op cijfers van twee jaar geleden een budget van 143.000 euro voor de restauratie beschikbaar, maar inmiddels kijken we aan tegen een tekort."

Bron: De Bildtse Post

Lees verder   >>

Groningen, 2 oktober 2007

De Friese nationaliteit bestaat nu eenmaal niet

Een taal en een volkslied hebben de Friezen al. Een eigen nationaliteit nog niet. Dat moat oars, vindt Sjoerd Groenhof uit Harkema – dat moet anders. Hij probeert afstand te doen van zijn Nederlandse nationaliteit om die in te ruilen voor een Friese. Eerdere pogingen daartoe mislukten, maar hij houdt vol en gaat het nu bij de rechter in Den Haag proberen.

Hij schermt met de Europese erkenning van Friezen als een minderheid, en met een uitspraak van de Kroon uit 1951. Die erkende het gewetensbezwaar van de gereformeerde ondernemer Doekele Brouwer uit Sint Jacobiparochie. Brouwer wilde alleen bij de Kamer van Koophandel in de boeken staan als Fries, 'omdat God hem als Fries geschapen had'.

Bron: de Volkskrant

Lees het hele bericht


Drachten, 1 oktober 2007

Bromfietser rijdt twee fietssters aan

De foto betreft een andere situatie !

De politie heeft zondagmiddag een 23-jarige bromfietser uit Sint Annaparochie aangehouden. De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, had op de Splitting twee 17-jarige fietssters uit Beetsterzwaag aangereden. Zowel de verdachte als de twee fietssters kwamen hierbij ten val.

De drie werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bromfietser werd in het ziekenhuis aangehouden. Tevens werd er bij hem een bloedproef afgenomen. De verdachte werd met hoofdletsel opgenomen. Na behandeling mochten de twee meisjes het ziekenhuis verlaten.

Bron: www.politie.nl


 
archief 2007 (3e kwartaal) >>
archief 2007 (2e kwartaal) >>
archief 2007 (1e kwartaal) >>