St.-Annaparochie, 30 september 2008

Onderzoek naar koopstroom in Vrouwenparochie

Begin oktober 2008 ontvangen inwoners van Vrouwenparochie een brief van de gemeente het Bildt, met het verzoek om een enquête in te vullen. De gemeente onderzoekt hoe de koopstromen lopen en wat de inwoners aan voorzieningen wensen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Janke Hof, student Bestuurskunde/Overheidsmanagement en is onderdeel van haar afstudeerstage.

Eerder verrichtte de Provincie Fryslân en de Kamer van Koophandel een koopstromenonderzoek in de gemeente het Bildt. De nadruk lag toen op St.-Annaparochie.Bron: gemeente het Bildt


Beetgumermolen, 29 september 2008

Aanrijding met letsel

De politie heeft zondagavond geassisteerd bij een aanrijding op de Menamerdyk. Een personenauto bestuurd door een 69-jarige man uit Menaldum was op de kruising van de Westergoawei met de Menamerdyk in botsing gekomen met een motorfiets bestuurd door een 58-jarige man uit Sint Annaparochie.

De personenauto zag de motorfiets niet aankomen tot het moment dat hij de kruising opreed. De auto stopte en de motorrijder probeerde door te remmen en een stuurcorrectie een botsing te voorkomen. Dit lukte maar de motorrijder kwam ten val. Hij en zijn bijrijdster raakten daarbij gewond en zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bron: www.politie.nl


Groningen, 28 september 2008

Tante Griet

Tante Griet is het verhaal van de zoektocht naar een familiegeschiedenis in Het Bildt, in Noordwest Friesland. Die geschiedenis wordt verteld met behulp van archiefmateriaal en interviews, en concentreert zich rondom de persoon van 'Tante Griet' die in de eerste helft van de 20e eeuw een kruidenierswinkeltje dreef.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de bijzondere geschiedenis en het karakteristieke landschap van Het Bildt. Tante Griet is één van de projecten van Stichting Het Filmverhaal. De stichting stelt zich ten doel verhalen te vertellen over de geschiedenis van Noord-Nederland.

Oprichter Frits Boersma (1953) was jarenlang werkzaam als docent economie bij het voortgezet onderwijs. Enige jaren geleden besloot hij een oude passie nieuw leven in te blazen en zich geheel te wijden aan het bedenken, schrijven en vervaardigen van documentaires.

Bron: www.hetfilmverhaal.nl

Klik hier voor een videofragment   >>

Sint Annaparochie, 28 september 2008

Expositie Sware Grônd

In restaurant De Zwarte Haan is momenteel een expositie van foto's van de voorstelling Sware Grônd, gemaakt door Johan Visbeek.

De foto's zijn gemaakt tijdens de beide voorstellingen van Sware Grônd op 29 en 30 augustus aan de zeedijk bij Zwarte Haan. De bestuurders van de tractoren en machines eisten het uiterste van hun werktuigen om de choreografie samen met de danseressen uit te voeren, ondersteund door zang, tekst en begeleid door muziek.

In de fotoserie spelen de landbouwmachines ook de hoofdrol, versterkt door de dynamiek van de kleuren en het spel van licht en schaduw met de invallende duisternis.

Bron: persbericht


Sint Jabik, 28 september 2008

Sint Jacobiparochie op een mooie zondagmorgen

Bertus is vanmorgen, zondagmorgen, even op de fiets door Sint Jabik gegaan. Er schijnt een mooi zonnetje alhoewel er boven het wad al wat bewolking aankomt. Herfst staat voor de deur, dat is te zien aan sommige bomen waarvan de bladeren al beginnen te verkleuren. Toch is het best mooi als je zo door het dorp fietst. Geniet maar van de mooi plaatjes, aldus Bertus.Bron: www.sintjabik.nl

Klik hier voor de foto's   >>

Leeuwarden, 27 september 2008

Hendrik Elings heeft de groei te pakken

Het vroegere werk van Hendrik Elings ben ik nooit zo gek op geweest. Ik kende van hem vooral zijn dierschilderijen: olifanten, varkens en koeien. Vaak opgeleukt met menselijke attributen als badmutsen en zwembandjes en uitgevoerd in harde pastelkleuren. Met die herinnering in het achterhoofd was de tentoonstelling bij De Roos van Tudor een aangename verrassing.

Thema's van Elings die op de expositie aan bod komen zijn het naakt en het portret. Een aparte plaats neemt op de tentoonstelling een serie over het zwembad in. (Elings is zelf een verwoed waterpoloër). Een compositorisch hoogstandje is, ondanks de ogenschijnlijke eenvoud, het schilderij 'Zwemles'.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>

Sint Annaparochie, 27 september 2008

Onderwijsgroep Fier feestelijk van start

Met een bijeenkomst van alle 225 meesters en juffen van de aangesloten basisscholen is gisteren Onderwijsgroep Fier officieel begonnen. Hieronder vallen negentien openbare scholen in het noordwesten van Friesland. In Sint Annaparochie kon iedereen kennismaken met alle collega's tijdens een lunch, een serie workshops en een toespraak van Tjisse Wallendal, directeur van Sportstad Heerenveen en afkomstig uit Sint Jacobiparochie. Hij sprak over het verband tussen sport en onderwijs.

De zaal in Ons Huis was opgefleurd met werkstukjes, die leerlingen in de ochtend hadden gemaakt over het thema 'Fier'. Ook kleurde de lucht 's ochtends groen door de ballonnen, die 2200 leerlingen oplieten.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>

Sint Anne, 26 septimber 2008

Rekreaasje by Swarte Haan

Undernimmers kinne oan de slach mei ideeên foar in rekreaasjebestimming by Swarte Haan.

Der is romte foar in lyts tal fakânsjewenningen en foar de ûntwikkeling fan in rekreaasjegebiet, mei boarterstastellen en in kuierpaad. De ried hat der tongersdei grien ljocht foar jûn. Der binne fuort al wat ideeën presintearre.


Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Wethâlder Hans Kaper   >>

Sint Anne, 26 septimber 2008

It swimbad wurdt opknapt

Leaver nijbou fan swimbad

Oer tsien jier is swimbad de Bildtse Slag alwer bot ferâldere. It is dêrom skande dat de ried opdracht jûn hat foar renovaasje ynstee fan nijbou. Dat seit direkteur Jan Veenma fan it swimbad yn Sint Anne.

It bad wurdt no foar 8,5 ton opknapt. Der komme nije tegels en in nij fentilaasjesysteem. Ek wurdt it bûtenplak oanpakt. It swimbad krijt nei alle gedachten alle jierren in ton ekstra om it swimbad te ûnderhâlden.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Wethâlder Hans Kaper en direkteur Jan Veenma   >>

Sint Annaparochie, 26 september 2008

Bildt kiest voor opknappen zwembad

foto Leeuwarder Courant

De raad van Het Bildt wil geen geld steken in nieuwbouw voor zwembad De Bildtse Slag in Sint Annaparochie. Besloten is €850.000 uit te trekken voor het opknappen van het bad, zodat het nog tien jaar mee kan.

Tegen die tijd moet worden bezien of er alsnog nieuwbouw moet plaatsvinden. Voorstanders van nieuwbouw nu waren de fractie van Werkgroep Het Bildt en de PvdA'er Leendert Ferwerda. De VVD trok haar aanvankelijke steun voor een nieuwbouwvariant tijdens de discussie in.

Dick Nauta, voorzitter van het zwembadbestuur, is teleurgesteld. Bestuur en directie waren voorstander van nieuwbouw. De jaarlijkse exploitatiesubsidie zal bij renovatie zeker moeten stijgen van de huidige €425.000 tot €580.000. Hier moet de gemeente nog over beslissen.

Komt deze verhoging er niet, dan beraadt het bestuur zich op haar positie. Voor de renovatie zal het bad vanaf volgend voorjaar zeker een half jaar dicht moeten.

Bron: Leeuwarder Courant


Heerenveen, 25 september 2008

Aanwinst SC Heerenveen

Sinds begin deze week hangt in het voetbalstadion van Heerenveen een geschilderd portret van Abe Lenstra. Het kunstwerk is geschilderd door Hendrik Elings uit Sint Annaparochie. De kunstenaar baseerde zich voor het werk op een zwartwitfoto van Abe uit de collectie van het eigen museum van SC Heerenveen.

Dat Abe op het schilderij nu de kleuren van Heerenveen draagt, haalt hem volgens de kunstenaar een beetje naar deze tijd toe. Elings mocht het stadion gebruiken als locatie voor de presentatie van een boek dat over zijn werk is verschenen. Als tegenprestatie besloot hij in overleg met de clubleiding een levensgroot portret van Abe Lenstra te schilderen. "Een beeld van hem was er al wel, maar een schilderij nog niet," aldus de kunstenaar.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>

Stiens, 24 september 2008

Samen zwemmen in Middelseeverband

zwembad It Gryn

Twee zwembaden met hoge tekorten in samenwerkende buurgemeenten. Dat kan een stuk slimmer.

Morgen buigt de raad van Het Bildt zich over het plan om het zwembad in Sint Annaparochie te renoveren dan wel opnieuw te bouwen. Een operatie waarmee nogal wat geld gemoeid zal zijn. Een exploitatietekort in de naaste toekomst valt niet uit te sluiten.

Als raadslid van Leeuwarderadeel voel ik mee met de moeilijke beslissing die Het Bildt moet nemen. Dit nu is waar het mij om gaat. U zult begrijpen dat ik het jammer vind dat onze buurgemeente Het Bildt morgen een besluit gaat nemen over opknappen of zelfs herbouw van het zwembad. Dit terwijl er in Leeuwarderadeel een uitstekend binnen- en buitenbad aanwezig is.

Bron: Leeuwarder Courant
REITZE KETELLAPPER, Gemeentebelangen Leeuwarderadeel

Lees verder >>

Leeuwarden, 23 september 2008

Het Bildt in scheurkalender NL

Het Bildt haalde als gemeente met opvallende plaatsnaam de scheurkalender NL 2008, vol met feiten en eigenaardigheden over Nederland en de inwoners. De vermelding is op de datum van gisteren.

Positief was het niet. Het Bildt wordt omschreven als "onbetekenende gemeente in Friesland die u niet moet verwarren met De Bild in Utrecht, het centrum van de Nederlandse weerkunde."

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN


Sint Jabik, 23 septimber 2008

Foto Wetterskip Fryslân

Test seedyk Sint Jabik

Tiisdei en woansdei wurdt der 36 oeren lang hast in heal miljoen liter wetter pompt troch de seedyk by Sint Jabik. It giet om in proef om te testen oft de dyk sterk genôch is by heech wetter.

De proef is in ferfolch op in eardere test by it selde stik seedyk yn febrewaris. Doe waard besjoen wat der mei de seedyk bart by in stoarm.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân In ferslach fan Wytse Vellinga   >>

Minnertsga, 22 september 2008

foto Aise van Beets

De hulpdiensten zijn maandag in de vooravond massaal uitgerukt naar de Hermanaweg bij Minnertsga, waar een fietser te water zou zijn geraakt. Duikploegen van de brandweer uit Harlingen en Leeuwarden werden even voor half zes naar de plaats van het ongeval gedirigeerd, evenals ambulances en een traumaheli.

Aanleiding was een fiets die bij de wal was gevonden. Een zoektocht leverde niks op. Het rijwiel was eigendom van een inwoonster van Minnertsga. De politie heeft met haar gesproken.

Bron: Leeuwarder Courant
foto Aise van Beets

Voor videoverslag en foto's  >>

Minnertsga, 22 september 2008

"Drenkeling" zit gewoon thuis

foto bildtweb.nl

Vanmiddag rond half 6 werd er op de Hermanawei een damesfiets met daaraan een tas met boodschappen onbeheerd in de buurt van een sloot gevonden.

Omdat de eigenaresse niet in de buurt was werd alarm geslagen omdat men het vermoeden had dat deze persoon in de sloot lag. Twee ambulances, de brandweer van Sint Annaparochie en de brandweerduikteams van Leeuwarden en Harlingen werden gealarmeerd om te komen assisteren op de Hermanawei. Het MMT team werd per traumaheli ingevlogen vanuit Groningen.

Na enige tijd zoeken werd de zoekactie afgeblazen ; de eigenaresse van de fiets bleek thuis te zitten. Na het afspoelen van de duikers met behulp van een hogedrukstraal keerden de korpsen weer huiswaarts.

Bron: www.112fryslan.nl
foto Roelof Varkevisser, bildtweb.nl

Voor videoverslag en foto's  >>

Leeuwarden, 22 september 2008

Het kaatslandschap na de Oldehovepartij

Foto: KNKB

Het hele seizoen stond al een beetje in het teken van het afscheid van vijf kaatsers van naam en faam. Gisteren was het dan zover, de allerlaatste keer dat Chris Wassenaar, Auke van der Graaf, Simon Minnesma, Klaas Berkepas en Tjitte Bonnema in de hoofdklasse actief waren. Het kaatslandschap zit na de Oldehovepartij niet met een gat, maar met een krater.

Zaterdag maakte Triemstra bekend dat hij Rutmer van der Meer los heeft geweekt bij het partuur van Feenstra. Johan van der Meulen maakt op zijn beurt de overstap naar Jacob Wassenaar en Feenstra. Opvallend is dat Herman Sprik plaats moet maken voor Renze Pieter Hiemstra. Daarmee heeft Triemstra een vrijeformatiepartuur dat voor St. Jacobiparochie tevens uitkomt op de afdelingspartijen.

Triemstra is zwaar ontevreden over het afgelopen seizoen. Met twee PC-zeges op zak hadden Van der Meulen of Triemstra een aanval moeten doen op het puntenklassement. Er werd te weinig gewonnen. En dat heeft gevolgen. "Wy hawwe in min jier hân, der gie te min út fan ús partoer. Dat moast oars en we kinne inoar fan it fuotbaljen en fan de keatsferiening yn Sint Jabik. Dat we no ek it hiele seizoen mei inoar keatse fyn ik geweldich", aldus Triemstra.

Bron: Friesch Dagblad

Dossier Teake Triemstra  >>

Sint Annaparochie, 22 september 2008

Voorverkoop Bildts Songfestival

Het is alweer zover, het jaarlijkse muzikale hoogtepunt van Het Bildt is aanstaande: Het Bildts Songfestival! De voorverkoop vindt dit jaar plaats op zaterdag 04 oktober aanstaande vanaf 16.00 uur tot 17.30 uur in dorpshuis Ons Huis. Komt allen want waarschijnlijk vliegen de kaarten weer weg. Ook dit jaar was het maximum aantal van 18 deelnemende acts in no time bereikt dus dat belooft weer veel voor de kaartverkoop. De kaarten zijn nog steeds te verkrijgen voor het vriendenprijsje van 10 euro per stuk.

De begeleiding is ook dit jaar in de vertrouwde handen van de beste en bekendste feestband van Friesland en omstreken en dan hebben we het uiteraard over LAYS! En de presentator, tja, wat kunnen we over hem zeggen? Een heleboel maar dat doen we nog even niet. We hebben een zeer bekende Friese entertainer kunnen strikken die de presentatie dit jaar voor zijn rekening zal nemen. We verklappen zijn naam nog niet maar u kunt er vanuit gaan dat hij voor een hele bijzondere noot op het songfestival zal zorgen.

Op de video het personeel van de gemeente het Bildt in 2007 met het lied Mexico. Zij wonnen de publieksprijs.

Bron: www.bildtssongfestival.nl

Lees het hele bericht  >>

Sint Jacobiparochie, 21 september 2008

Beginnend bestuurster met drank op

Dit is een andere situatie !

De politie heeft vrijdagavond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In acht gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze teveel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen ze opgemaakt.

In vier gevallen had men zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Op de Middelweg-West in Sint Jacobiparochie werd zondagnacht om vier uur een 22-jarige automobiliste uit Sint Jacob aangehouden. Zij bleek 405 ug/l alcohol in haar bloed te hebben. Het betrof hier een beginnend bestuurster.

Bron: www.politie.nl


Sint Jabik, 21 septimber 2008

Mishanneling yn Sint Jabik

In man (47) út Menameradiel is sneontenacht yn St Jabik oanhâlden op fertinking fan swiere mishanneling fan in man (43) út Deventer. In froulike kunde fan de man út Menameradiel hie de man út Deventer út har wente oan de G. Veenhuizenstrjitte set.

Doe 't de man út Deventer letter werom kaam, wie de fertochte by de frou yn 'e hûs. Hy kaam mei in ketting nei bûten en sloech de man út Deventer dêrmei yn it gesicht. Se plysje stie te posten en koe de fertochte oanhâlde.

Bron: omrop Fryslân


Minnertsgea, 20 septimber 2008

Chris Wassenaar: tiid om te fiskjen

Gisteravond was de afscheidsavond van Chris Wassenaar. In de Boppeslach in Minnertsga kwamen familieleden, fans en kaatscollega's 'De grutte fan Minnertsgea' de hand schudden.

Het was een afscheid is stijl. Wassenaar ontving veel kado's, bloemen en waren en mooie woorden voor een groot man. Jelle Bangma presenteerde zijn nieuwe boek over de loopbaan van Chris. Daarnaast waren Wethouder Hans Kaper, Wilma Wassenaar als bestuurslid van K.v. Het Noorden, Anne Krikke sprekers.

Mem Maatsje kwam als koningin op de planken en overhandigde Chris de stoel die als koningszetel werd beschreven. Het was de oud stoel van Pake Christ die opnieuw is bekleed. Na afloop was er muziek van De Wiko's en duurde het feest tot in de kleine uurtjes.

Bron: www.knkb.nl

Dossier Chris Wassenaar  >>

Leeuwarden, 20 september 2008

'Vredeswerkers moeten opstaan'

Er moet een nieuwe generatie vredewerkers opstaan, zegt Jan Bosman van het Fries Vredesplatform. Hij reageert op een onderzoek dat is gehouden onder 45 predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland over de aandacht die zij besteden aan de Vredesweek, die zaterdag begint.

Protestantse predikanten besteden vooral op Vredeszondag - die zondag gehouden wordt - aandacht aan het thema van de Vredesweek: Kiezen voor Vrede. Bij activiteiten die in de week plaatshebben, zijn zij nauwelijks betrokken, blijkt uit het onderzoek dat Kerk in Actie samen met IKV Pax Christi heeft uitgevoerd.

Ds. René Silvis uit Sint Annaparochie staat zondag ook stil bij de vredeszondag. "Zondagmorgen vieren we Avondmaal", vertelt Silvis. "Bij het Avondmaal wordt gebeden: Lam Gods, geef ons vrede. Het past dus heel goed bij elkaar: vredeszondag en Avondmaal. Avondmaal kun je ook alleen maar vieren als je met elkaar in vrede leeft. Het is dus eigenlijk een concreet uitbeelden en doen van die vrede." Silvis maakt gebruik van de liturgiekrant, die IKV Pax Christi voor de vredesweek heeft uitgegeven. "De liederen, de teksten en de preek zijn gekleurd door deze vredeszondag."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

Sint Jabik, 20 septimber 2008

Foto: Omrop Fryslân

Triemstra mei Rutmer vd Meer

Foar it keatsseizoen fan takom jier binne in tal ferskowingen yn de gearstalling fan de partoeren bekend makke. Taeke Triemstra fan Sint Jabik stapt út it partoer mei Johan van der Meulen en Herman Sprik. Triemstra keatst it oare jier mei Rutmer van der Meer en Renze Pieter Hiemstra.

Johan van der Meulen sil yn 2009 keatse mei Jacob Wassenaar en Marten Feenstra. Herman Sprik hat yn 2009 stelt mei Jan Dirk de Groot en Alle Jan Anema.

Bron: omrop Fryslân

Dossier Teake Triemstra  >>

Oude Leije, 20 september 2008

Alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdagavond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In dertien gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze teveel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen ze opgemaakt.

In drie gevallen had men zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof o.a. een 31-jarige bestuurder van een bestelauto uit Vrouwenparochie. Hij werd zaterdag om 01.20 uur op de Leijester Hegedyk in Oude Leije staande gehouden. Hij blies niet minder dan 995 ug/l!

Bron: www.politie.nl


Sint Annaparochie, 20 september 2008

De hondenkar werd halverwege de jaren twintig ingeruild voor een fiets. Foto slagerij Bijlsma (gescand)

Een toonbank en een hakblok

In 1908 telde Sint Annaparochie maar liefst zes slagers. Aize Bijlsma werd de zevende. Honderd jaar later floreert de zaak in de Warmoesstraat nog altijd. Vandaag viert de winkel zijn eeuwfeest.

In de slagerij van Eize Bijlsma in Sint Annaparochie stonden een toonbank en een hakblok. Dat was in 1908 en eigenlijk is dat nog steeds zo. De historie is aan de honderd jaar oude zaak in de Warmoesstraat blijven kleven.

Grondlegger Eize Bijlsma werd in 1884 geboren als politiezoon. Vader Lykle Bijlsma was als veldwachter in Stiens direct betrokken bij de beruchte Hogerhuis-zaak: hij verscheen op 5 december 1895 als eerste op de plek van het misdrijf. Zoon Eize koos voor het slagersvak.


Bron: Leeuwarder Courant
foto slagerij Bijlsma (gescand)

Lees verder >>

Ljouwert, 19 september 2008

Nij libben foar âlde seediken

De âlde seediken lykas de Aldebiltdyk wurde better ûnderhâlden. Mooglik binne se ea noch nedich by in grutte oerstreaming. It is ien fan de útstellen yn in nij plan foar de wettterhúshâlding. De klam leit dêr yn op de feiligens. Sa moatte alle seediken sterk genoch wêze om de stiging fan de seespegel oan te kinnen.

Dêrneist wurdt it dreger om yn gebieten mei in grut risiko op wetteroerlêst húzen te bouwen.

Bron: Omrop Fryslân


Leeuwarden, 18 september 2008

Historie schoolmeesters bij Fryske Akademy

Hajo Hommesz werd in juli 1592 schoolmeester "to Bexterswaegh" en nadat Sjoukje Jans Hardenberg op 1 juli 1867 met pensioen ging, hief Gedeputeerde Staten pardoes de school van Edens op. De Fryske Akademy heeft historische gegevens van duizenden Friese schoolmeesters op haar website beschikbaar gesteld .

Stamboomonderzoekers en dorpshistorici hebben nu 600 digitale pagina's tot hun beschikking over met name schoolhoofden van tussen 1600 en 1950. Het materiaal is verzameld door oud-onderwijzer Hartman Sannes (1890-1956). Deze Bilkert won in 1952 de Halbertsmaprijs voor zijn 'Geschiedenis van het Bildt'.

Behalve informatie over de salarissen, aanstellingen en ontslagen, noteerde Sannes ook gegevens over bijvoorbeeld leerkrachten die voor kindermisbruik werden veroordeeld of dramatische verdrinkingsgevallen van meesters op het ijs.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 18 september 2008

Bejaarde man wordt sloot in gereden

Een 83-jarige man uit Sint Annaparochie is woensdagmiddag gewond geraakt nadat hij door drie jongens van de weg werd gereden. De daders hebben zich inmiddels op het bureau gemeld.

De bejaarde man reed in zijn scootmobiel toen drie jongens hem tegemoet kwamen fietsen. De fietsers gingen niet opzij en een van hen raakte zijn voertuigje. De man raakte hierdoor van de weg en belandde in het water. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Bron: Hart van Nederland


Zaandam, 18 september 2008

Onder invloed en zonder rijbewijs

Op de Watering heeft de politie dinsdagavond een 51-jarige man uit Sint Jacobiparochie aangehouden wegens het rijden onder invloed.

Reden om de man aan de kant te zetten was het opvallende rijgedrag van de automobilist. Bij controle bleek de man niet meer in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, dit was vier jaar geleden namelijk ongeldig verklaard door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). De man had een alcoholgehalte van 0,3. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.nieuwsbank.nl


Leeuwarden, 18 september 2008

Bestemmingsplan Bildts woonzorgcomplex goedgekeurd

Het College van Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Fryslân heeft in zijn vergadering van 16 september het bestemmingsplan voor het woonzorgcomplex Van Harenshuus in St.-Annaparochie hernieuwd goedgekeurd. Dit betekent dat GS zich kan vinden in de bestemming van het Van Harenshuus op die plek. Uit deze goedkeuring blijkt dat de gemeente het Bildt volgens het oordeel van GS een plaats voor het zorgcomplex heeft gekozen, die planologisch aanvaardbaar is. Met planologisch bedoelt GS rekening houdend met de inrichting van de ruimte en passend in de omgeving.

De gemeente het Bildt heeft de bouw van het zorgcomplex Van Harenshuus aan de Cingel in het centrum van St.-Annaparochie in juni vorig jaar stilgelegd. Het gemeentebestuur nam deze beslissing, omdat de Raad van State de bouwvergunning had geschorst, nadat enkele ondernemers bezwaar hadden aangetekend. Eerder oordeelde de Raad van State dat GS het goedkeuringsbesluit onvoldoende had onderbouwd. GS heeft de gemeente daarop om aanvullende informatie gevraagd. De gemeente heeft nieuwe onderzoeken laten uitvoeren en op basis daarvan een herstelnotitie geschreven. Op basis van de bestaande informatie en de herstelnotitie heeft GS het bestemmingsplan nu hernieuwd goedgekeurd.

Bron: www.bildtweb.nl

Lees het hele bericht  >>

Sint Annaparochie, 18 september 2008

Bejaarde te water

In het Medisch Centrum Leeuwarden is gistermiddag een onderkoelde bejaarde afgeleverd. Deze 83-jarige inwoner van Sint Annaparochie was met zijn scootmobiel te water geraakt.

De bejaarde was een sloot ingereden na een aanrijding met 3 pubers. Die kwamen de man tegemoet rijden, maar wilden niet voor hem uitwijken. De scootmobiel schampte één van de tieners en karde vervolgens het water in.

De pubers staken vervolgens geen vinger uit naar de bejaarde. Ze fietsten door en lieten hem in het water liggen. De politie is naar het drietal op zoek.

Bron: SPITS


Sint Annaparochie, 18 september 2008

Politie zoekt getuigen

MCL Leeuwarden

De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval met een scootmobiel, waarbij de bestuurder, een 83-jarige man uit Sint Annaparochie, gewond raakte. Woensdagmiddag rond 16.25 uur reed de man met zijn grijze scootmobiel over de Langhuisterweg in de richting van de Middelweg-Oost. Drie naast elkaar rijdende jeugdige fietsers kwamen hem tegemoet en geen van de jongeren ging aan de kant. Eén van de fietsers raakte de scootmobiel.

De fietsers reden door richting Beetgum; de scootmobiel belandde in het water naast de weg. De bestuurder is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het MCL in Leeuwarden. De politie is op zoek naar de drie jongens op de fiets en naar getuigen van het ongeval. Die kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844.

Bron: www.politie.nl


Oudebildtzijl, 16 september 2008

Bilkerts

La douce France

In de recensie van de film 'Bienvenue chez les ch'tis' (LC 12 september) worden inwoners van het Bildt door Asing Walthaus primitief genoemd. Dit in vergelijking met een noordelijke streek in Frankrijk, waar de genoemde film over gaat. Alhoewel deze recensie met een kwinkslag is geschreven, vraag ik me af of bovengenoemde absoluut noodzakelijk is en iets toevoegt aan de recensie. Toegegeven, het opleidingsniveau is gemiddeld genomen laag, maar om al generaliserend Bilkerts als onderontwikkeld of onbeholpen te schetsen gaat te ver.

Walthaus geeft aan het einde van de recensie weer dat het met het noorden van Frankrijk uiteindelijk niet zo bar gesteld is. Zou hier een parallel worden getrokken met het Bildt, dan had de opmerking wellicht nog enige waarde gehad en mogelijk 'een vrolijke inval' voor een 'Friese filmmaker' tot resultaat gehad. Verder een puur redactioneel punt: de letter 'h' bij het Bildt dient niet een hoofdletter te zijn.

Taeke Zijlstra.

Bron: Leeuwarder Courant
INGEZONDEN


Oudebildtzijl, 16 september 2008

foto De Bildtse Post (gescand)

Jongeren Ouwe Syl willen niet op straat of in keet

Jongeren van Oudebildtzijl willen niet langer rondhangen in zuipketen of op straat. Vanochtend overhandigde een afvaardiging een subsidieaanvraag van €85.000 aan wethouder Hans Kaper voor de bouw van een jeugdhonk. Een groep jonge Bilkerts ontwikkelde zelf het plan voor een centrum, dat op €253.000 is begroot.

"Over vijfjaar zullen er meer dan 150 jongeren zijn in Ouwe Syl", voorspelt jongerenwerker Teye Barkema. "Al jaren leven we met een situatie die met name voor de jeugd verre van ideaal is", vindt voorzitter van Dorpsbelang Eppie van der Veer. Bewoners ergeren zich volgens hem aan hangjongeren.

Bron: Leeuwarder Courant


Drachten, 16 september 2008

Sint Anne beter, Drachtster Boys effectiever

Zaterdag stond de wedstrijd Drachtster Boys - St. Annaparochie op het programma, een wedstrijd uit de 2e klas. Voor Drachtster Boys was het de eerste wedstrijd van het seizoen (vorige week afgelast) en voor St. Anna de tweede wedstrijd (vorige week gelijk spel). De weersomstandigheden waren uitmate prettig en iedereen had er zin in.

Beide ploegen probeerden vanaf het begin het initiatief naar zich toe te trekken en dat resulteerde in haastig spel, met veel balverlies. Na de eerste onrustige 10 minuten was het St. Anna die een paar goede aanvallen via rechts opzette, en was het Emma Offringa die uit een prima voorzet van Sanderijn de Wilde een goede kans kreeg. Helaas lukte het niet de bal met het linker been in het doel te krijgen.

Bron: www.vrouwenvoetbalfriesland.nl

Lees het hele bericht  >>

Froubuurstermolen, 16 september 2008

foto Roelof Varkevisser

Molen Froubuurt weer een pronkje

De molen is weer klaar. Na een jaar lang restaureren, waaronder de omloop, het rieten dek, heel veel ververij enz, konden de trotste molenaars hun pronkje weer tentoonstellen tijdens de 10e friese molendag op 13 september.Bron: www.bildtweb.nl


Leeuwarden, 15 september 2008

Ambtenaren Het Bildt spelen 'Traveler pursuit' in Leeuwarden

foto gemeente Leeuwarden

Burgemeester Ferd Crone ontving donderdagmiddag 11 september burgemeester Aucke van der Werff van Het Bildt en een groep van ruim 70 van zijn ambtenaren in de raadszaal van het Leeuwarder Stadhuis. Daaronder ook de wethouders Kaper en Haarsma en gemeentesecretaris Goeman. De gemeenteambtenaren hielden hun jaarlijkse "teambuildingsdag" in Leeuwarden. Het spel ‘Traveler pursuit’ werd Blackberry's en digitale camera’s in het centrum van de stad gespeeld.

De ambtenaren moesten langs uiteenlopende locaties opdrachten uitvoeren waarin het thema stad en platteland, wat (ver)bindt ons en wat valt op? verwerkt was. Zo kwam de groep langs onder andere Tresoar, het Stadskantoor, de Harmonie, de Mercuriusfontein, en het Zaailand. Uiteindelijk kwam de groep naar het Stadhuis aan het Hofplein. Burgemeester van der Werff vertelde over de bevindingen van de dag en prees Leeuwarden voor haar duidelijke beleid en visie op het gebied van de buurtgemeenten. Hij sprak van een geslaagde en inspirerende dag. Burgemeester Crone wees de ambtenaren op het goede contact tussen de gemeenten, en deed de belofte om de agenda’s te trekken voor een tegenbezoek. In de Oranjezaal werd daarna nog nagepraat met een hapje en een drankje.

Bron: gemeente Leeuwarden


Sint Jacobiparochie, 15 september 2008

Peren optillen en laten knakken

foto Dick Manshande (gescand)

Met zijn trekkertje rijdt Aad van Alfen over een smalle grasstrook met aan weerszijden een haag van perenbomen. Het minivoertuig trekt een soort stellage op wielen met vier fruitkisten, elk te vullen met zo'n 400 kilo peren. "Mooie peren, prachtige peren", jubelt de fruitteler uit Sint Jacobiparochie.

Ondanks het geronk van de motor is het gefluit van Van Alfen duidelijk hoorbaar. De fruitteler is in zijn nopjes. Voor zijn 7 hectare pruimen, peren en appels beurt hij dit jaar prima prijzen.

De hoogte geeft hij niet prijs, wel dat ze ongeveer 50 procent beter zijn dan in de rampjaren 1999 en 2000. Toen zag hij zich genoodzaakt om 20 hectare pachtland over te doen aan een akkerbouwer. "Iedere kilo fruit kostte geld", zegt Van Alfen wiens accent nog altijd zijn Betuwse afkomst verraadt.

Bron: Leeuwarder Courant
foto Dick Manshande (gescand)

Lees verder >>

Westhoek, 15 september 2008

Motorrijder gewond na aanrijding

De politie heeft zondagochtend op de Oudebildtdijk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 49-jarige motorrijder uit Parrega gewond raakte. Het slachtoffer liep lestel op zijn been en werd per ambulance overgebracht naar ziekenhuis in Leeuwarden.

Een 45-jarige tractorbestuurder uit Westhoek wilde met zijn tractor de weg oprijden. De bestuurder was nog gestopt om te kijken of hij de weg op kon rijden. Op dat moment was er geen verkeer en hij besloot om op te rijden. Net op dat moment kwam de 49-jarige motorrijder aanrijden. Hij kon een aanrijding niet meer voorkomen en raakte de voorlader van de tractor.

Bron: www.politie.nl


Marsum, 14 september 2008

Chris Wassenaar (foto: Martin de Jong)

Partoer V.d. Meer wint Marsum

De lêste frijeformaasjepartij fan dit keatsseizoen is snein yn Marsum wûn troch it partoer Rutmer van der Meer, Chris en Jacob Wassenaar. Yn de finale wâde it partoer Van der Meer mei 5-1 en 6-4 oer it trijetal Johan van der Meulen, Herman Sprik en Taeke Triemstra hinne.

Chris Wassenaar makke de wedstriid út mei in geweldige boppeslach. Troch de winst yn Marsum is Chris Wassenaar de winner fan it punteklassemint.


Bron: omrop Fryslân

Dossier Chris Wassenaar  >>

Sint Jabik, 13 september 2008

Een stukje Amsterdam op het Bildt

Twee weken geleden is cafetaria "de Amsterdammer" in St.Jabik geopend. De opening was zeer geslaagd, mede dankzij de aktie een frikandel of kroket plus patat voor maar één euro. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn opnieuw in de verf gezet.

Er is ook een cafetaria "de Amsterdammer" op de Oude Bildtdijk tussen St.Jabik en St.Anna. Dat die ook zo heet is geen toeval want het is dezelfde eigenaar. "Het is er best gezellig geworden, daar zal het niet aan liggen. We wensen jullie veel succes met de nieuwe zaak, een stukje Amsterdam op het Bildt, wat wil je nog meer", aldus Bertus.

Bron: www.sintjabik.nl

Meer foto's  >>

Minnertsga, 13 september 2008

Ongekende opslager

Chris Wassenaar: 'Ik tink dat ik wol hûnderttûzen kear op 'e foto west ha.'

Als een reïncarnatie van Grutte Pier werd hij wel omschreven. Diverse bijnamen kreeg Chris Wassenaar toebedeeld. "Dy fan Reus fan Minnertsgea fûn ik wol grappich." De 36-jarige kaatser met het rode haar, 2,10 meter lang en schoenmaat 53, stopt volgende week zondag met kaatsen. In de omgang met jeugd is hij onovertroffen. "Bern binne entûsjast en dan dochst sels in bytsje gek mei. Fine se prachtich."

Nooit doet men tevergeefs een beroep op Chris Wassenaar, in het dagelijks leven automonteur. Op de avond van het gesprek wordt hij gebeld. Of hij een dag later bij een kaatsvereniging misschien nog even wat prijzen voor de jeugd wil uitreiken. Dat is kort dag. Zijn vrouw heeft uitgerekend die avond iets en moet de auto mee. "Ik moat even wat regelje, mei oppas en in auto, mar it komt wol goed", zegt Chris Wassenaar door de telefoon. Echtgenote Eelkje: "Syn neidiel is dat hy noait nee sizze kin."

Bron: Leeuwarder Courant
foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Lees verder >>
Dossier Chris Wassenaar  >>

Leeuwarden, 12 september 2008

Het Bildt van Frankrijk

Philippe (Kad Merad) opgepakt door de politei in Bergues

In februari ging 'Bienvenue chez les ch'tis' in Frankrijk in première, en van de ene op de andere dag brak de ch'timanie uit. Het noorden van het land, altijd als doods en lelijk gezien, werd een hippe streek. Journalisten trokken erheen met toeristen in hun kielzog, die zich in het frietkot de patat goed lieten smaken. Het woord biloute (iets als 'maat' of 'klojo') schijnt inmiddels ingeburgerd te zijn.

Monsieur Philippe Abrams (Kad Merad), directeur van een postkantoor in het warme Zuiden, wordt voor straf overgeplaatst naar Bergues, in Nord Pas de Calais. Zijn vrouw Julie, toch al wat depressief, valt bijna dood van schrik als ze erachter komt. Een oom, die als kind in die streek gewoond heeft, vertelt horrorverhalen over hoe primitief de mensen er zijn en wat een bittere poolkou daar heerst. Een soort Het Bildt, kortom - want zo'n film had ook makkelijk over Friesland gemaakt kunnen worden, als er Friese filmmakers zouden zijn met zelfspot en vrolijke invallen.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>

Oudebildtzijl, 11 september 2008

Klaar wakker in de Witte Klok

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Sterker nog, thuis tikt het helemaal niet. Geluidloos staat onze digitale wekker naast het bed. Even wennen dus, de klok van het Julianakerkje pal naast dorpslogement De Witte Klok in Oudebildtzijl. Elk half uur laat die van zich horen.

Ze doet het allemaal vrijwillig. Dus als wij de sleutel komen halen bij het woonhuis van de familie Talsma, tegenover De Witte Klok, hoeft de vrouw des huizes ons blijkbaar niet naar onze kamer te brengen. "Jim fyne it wol, dochs", zegt ze als ze ons de sleutel van kamer 3 in de handen drukt. Door het hek, de brandtrap op, over het dakterras naar de laatste kamer, instrueert ze nog.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>

Wirdum, 11 september 2008

Burgemeester opent tentoonstelling "Het Jacobspad"

Burgemeester Ferd Crone heeft op woensdag 10 september in de St. Martinuskerk in Wirdum de tentoonstoonstelling "Het Jacobspad" geopend.

Galerie de Roos van Tudor is gevraagd om in de kerk van Wirdum een expositie te organiseren met als thema “het Jacobspad”. De tentoonstelling bestaat uit negentien etsen die allen een stukje vormen van het Jacobspad. De route, opgezet tussen 1998 en 2000, loopt vanaf Sint Jacobiparochie in Friesland naar Hasselt in Overijssel. In Hasselt is aansluiting op het Hanzestedenpad. Het volgende doel is Maastricht waar men aansluiting heeft op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

In het kader van het “Jaar van het religieus erfgoed 2008” worden er door de Stichting Alde Fryske Tsjerken diverse festiviteiten georganiseerd. Periode: 10 september t/m 21 september 2008.

Bron: gemeente Leeuwarden


St.-Jacoparochie, 11 september 2008

Red het volleybal in St.Jabik

Waar zijn ze toch gebleven de tijden dat er nog 4 senioren en 2 jeugdteams volleybal speelden, de meesten zelfs in competitie verband. Toen leefde het spelletje als nooit te voren, net als tijdens het stratenvolleyballen nu. Momenteel hangt de vlag er even anders voor. Na vele jaren trouw lid te zijn geweest, en tot het laatst toe in de top van de dorpencompetie te hebben gespeeld, is het doek voor het dames volleybalteam van de GV St.Jacob gevallen. Geen trainer, te weinig aanwas vanuit de jeugd plus de nodige blessures hebben de dames doen besluiten te stoppen.

"Wij als bestuur van de GV St.Jacob betreuren het besluit maar kunnen er ook begrip voor op brengen. Na zoveel jaren spelvreugde en goede prestaties is het gewoon even een bittere pil voor beide partijen. Natuurlijk doet zich deze situtatie niet alleen in St.Jacob voor, vele andere dorpen kampen met de zelfde problemen, gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen. Wat de reden is dat er geen nieuwe leden bij komen, wie zal het zeggen, maar we blijven het proberen nu vooral via de jeugd maar als het mogelijk is natuurlijk ook weer graag met senioren", aldus het bestuur.

Bron: www.sintjabik.nl

Lees het hele bericht  >>

Sint Annaparochie, 10 september 2008

Winkeliers weer boos op Het Bildt

Winkeliers in Sint Annaparochie zijn opnieuw boos op de gemeente Het Bildt vanwege het plan van burgemeester en wethouders voor een tweede winkelgebied in het dorp. Dit zegt Klaas Tuinstra namens de ondernemers in het dorp.

Als gevolg van het nieuwbouwplan van de christelijke scholengemeenschap Ulbe van Houten komt er grond vrij. Deze wil de gemeente gebruiken voor nieuwe winkelvoorzieningen. De gemeente zal nog wel laten onderzoeken of het haalbaar is aan de Steven Huygenstraat winkelruimte neer te zetten.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>

St.-Annaparochie, 9 september 2008

Boskdykje Minnertsga krijgt er tien bedrijfskavels bij

Het bedrijventerrein Boskdykje in Minnertsga wordt uitgebreid met een derde fase. Het terrein is inmiddels bouwrijp gemaakt en de verkoop is gestart.

Jansma Projectontwikkeling ontwikkelt de uitbreiding van het bedrijventerrein. Burgemeester Van der Werff en de heer Heslinga van Jansma Projectontwikkeling B.V. uit Drachten hebben maandagochtend een overeenkomst getekend voor de uitbreiding van het bedrijventerrein. De voorzitter van de Feriening Pleatselik Belang Minnertsgea, de heer Zonderland was daarbij aanwezig. Plaetselik Belang heeft zich jaren sterk gemaakt voor deze uitbreiding die nu gerealiseerd gaat worden.

Boskdykje ligt aan de Hermanawei ten noorden van Minnertsga. Deze, zogenaamde, derde fase heeft een oppervlakte van circa twee ha en is zodanig van opzet dat er circa 10 bedrijfskavels kunnen worden ontwikkeld.

Bron: Gemeente het Bildt


St.-Annaparochie, 9 september 2008

Meerderheid Bilkerts is voor behoud zwembad

Uit telefonisch onderzoek blijkt dat een meerderheid van de inwoners (91%) de aanwezigheid van een zwembad in de gemeente belangrijk vindt. Om het belang van de aanwezigheid van het zwembad binnen de gemeente het Bildt gedetailleerder in kaart te kunnen brengen, is de burgers een vijftal keuzes voorgelegd. Men kon kiezen tussen extra geld voor het zwembad of meer geld voor andere voorzieningen binnen de gemeente, variërend van onderhoud van wegen tot open vaarwater. Bij al deze keuzes gaat de voorkeur van de burgers in meer of mindere mate uit naar extra geld voor het zwembad. Iets meer dan de helft van de burgers (57%) zou het er voor over hebben om € 30,- extra aan gemeentelijke belastingen te betalen om het zwembad open te houden.

In de afgelopen twaalf maanden heeft 42 % van de mensen die gebeld zijn, gebruik gemaakt van een zwembad binnen of buiten de gemeente het Bildt. Nadere analyse heeft aangetoond dat 65 % van de gezinnen met kinderen een zwembad bezoekt. Van de mensen die afgelopen twaalf maanden gebruik hebben gemaakt van een zwembad, bezocht 68% De Bildtse Slag. Het gemiddelde gebruik per bezoeker ligt op 43 bezoeken per jaar. Het gemiddelde van alle Bildtkers ligt op 12 keer per jaar. Het zwembad wordt vooral gebruikt voor recreatief zwemmen.

Bron: Gemeente het Bildt

Lees het hele bericht  >>
Dossier Zwembad  >>

Sint Annaparochie, 7 september 2008

Woninginbraak aan de Langhuisterweg

De politie heeft een onderzoek in gesteld naar de inbraak in een woning aan de Langhuisterweg vrijdag tussen 16.00 en 16.45 uur.

De bewoonster verlaat om 16.00 uur de woning. Als zij drie kwartier later thuiskomt, ziet zij dat een ruit in haar woonkamer met stenen is ingegooid. Uit haar woning is een computer meegenomen. De 51-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Bron: www.politie.nl


Minnertsga, 6 september 2008

Eerste prijs met lof voor 'Monopoly'

Er reden niet minder dan 17 prachtige wagens mee in de optocht in Minnertsga. Naast 'De Aardappeleteres van Vincent van Gogh', Swiebertje, Uri Geller, 'Boerinne siket fint' reed er ook een wagen mee met een Egyptische piramide. De wagen 'Gayniaal' met een knipoog naar de Gayparade kreeg de publieksprijs.

De jury kende de eerste prijs met lof toe aan de wagen met de titel 'Monopoly'. "Het thema van deze wagen is op dit moment zeer actueel. De kinderen moeten achter de computer en tv vandaan. Er moeten samen meer spelletjes worden gedaan, vond de jury. De wagen heeft een hoge waardering gekregen door de manier waarop zij het bordspel tot leven hebben gebracht. Het publiek werd er op deze manier ook bij betrokken. De locomotief was een prachtige vondst en gaf de wagen net dat beetje extra.

Bron: Vereniging Plaatselijk Belang Minnertsga

Lees het hele bericht  >>

Zwarte Haan, 6 september 2008

Jongen treedt na negenen op: berisping 'Sware Grond'

Anne Zwaga, een van de makers van de voorstelling met landbouwmachines 'Sware Grond', heeft een berisping van de Arbeidsinspectie gekregen. Tijdens de generale repetitie had hij vorige week donderdagavond in Zwarte Haan de elfjarige Guido Idzinga om tien over negen laten optreden.

Dat was te laat, stelden de twee inspecteurs die Zwaga erop aanspraken. Negen uur had nog wel gemogen. Op de uitvoeringen van vrijdag- en zaterdagavond was het geen probleem, omdat Guido de dag erna geen school had.

Bron: Leeuwarder Courant

Dossier Sware Grônd  >>

Westhoek, 6 september 2008

Nederland is nog steeds de agrarische wereldtop

Oosterhof legt de buitenlandse journalisten de kunst van het bewaren van aardappelen uit. Foto LC/Catrinus van der Veen

Nederland staat op agrarisch gebied nog altijd aan de absolute wereldtop. Daarover bestond gisteren weinig twijfel bij een groep van zo'n twintig journalisten uit de hele wereld op het aardappelbedrijf van Ate Jo Oosterhof in de Westhoek.

Friesland vormde gisteren het sluitstuk van een bezoek van de internationale journalisten aan de pronkstukken van de Nederlandse landbouw. Het bezoek was begonnen met de opening van het academisch jaar van de Wageningse universiteit door de voorzitter van Verenigde Naties Kofi Annan.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>

Ljouwert, 5 septimber 2008

Sware grônd yn K-rûte

It ofrûne wykein wie by Swarte Hoanne in dûnsfoarstelling mei lânboumasines. Op in komposysje fan Peter Sijbenga en op goreografy fan Grietine Molenbuur . In bûtenfoarstelling yn it ramt fan it Jier fan de Ierdappel op It Bilt.

Tongersdei 4 septimber wurde yn it programma K-rûte fan omrop Fryslân oandacht oan dit barren bestege. K-rûte is it keunst- en kultuerprogramma fan Omrop Fryslân TV. Hjiryn is in breed ferskaat oan ûnderwerpen op kultureel mêd, fan rappers oant NNO en fan jeugdteater oant Tryater. Omrop Fryslân lit sjen wat der spilet, dûnset, skilderet en sjongt yn Fryslân en bytiden ek dêrbûten.

At jo hastich binne; Sware Grônd begjint op 7.35 minuut.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Besjoch it programma K-rûte op omrop Fryslân
Dossier Sware Grônd  >>

Sexbierum, 5 september 2008

Zeekraal

Nu snel gewassen voor de zilte grond kweken

Noordwest-Fryslân kan heel goed behouden blijven voor de landbouw, maar alleen als landbouwtechnologen alle ruimte krijgen om gewassen te creëren die tegen zilt of zelfs helemaal zout water kunnen. Dat zegt Upt Hiddema van de afdeling akkerbouw van LTO Noord, in reactie op het advies van de Deltacommissie.

Rond 2050 is het landbouwgebied van Franekeradeel en het Bildt, een van de belangrijkste aardappelgebieden van het land, vergeven van de zoute kwel, stelt de commissie. Die wetenschap zal een belangrijke rol spelen in de Gebiedsontwikkeling Franekeradeel-Harlingen, het project waarin tien partijen sinds begin dit jaar bespreken hoe de toekomst van het gebied eruit moet zien.

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

Sint Annaparochie, 5 september 2008

Bildts college kiest voor behoud zwembad

Uit twee inspraakavonden en een telefonisch onderzoek blijkt dat burgers een zwembad in de gemeente belangrijk vinden. Het college kiest uit de twee mogelijkheden (nieuwbouw of verbouw) voor de variant renovatie. Door voor renovatie te kiezen blijft het zwembad behouden en houdt de gemeente bovendien genoeg geld over voor investeringen op andere terreinen. De raad en het college willen namelijk ook dorpsvisies ontwikkelen en uitvoeren, het gemeentelijk verkeer- en vervoersplan vaststellen en uitvoeren, jeugdbeleid formuleren, investeren in recreatie en toerisme, en het voortgezet onderwijs versterken. Dit laatste punt staat als prioriteit in het collegeprogramma.

Het college ziet het zwembad als een belangrijke schakel in het voorzieningenniveau van de gemeente. Jaarlijks zijn er bijna 70.000 bezoeken aan het zwembad. Ook inwoners die zelf geen gebruik van het bad vinden het een belangrijke voorziening, zo blijkt uit het telefonische onderzoek. Met een grondige renovatie kan het bad volgens het college weer jaren vooruit. De gemeenteraad behandelt dit voorstel op 10 september in voorbereidende zin en neemt op 25 september een beslissing.

Bron: www.bildtweb.nl

Dossier Zwembad  >>

St.-Annaparochie, 4 september 2008

Bildts college wil nieuwbouw middelbaar onderwijs met Havo-top

Het Bildts college wil graag dat beide scholen voor middelbaar onderwijs, de Ulbe van Houten en de Piter Jelles intensiever samenwerken. Het college stelt voor dat de scholen gebouw(en) en/of ruimtes delen en ook inhoudelijk meer samen optrekken. Volgens het college biedt het nieuwbouwplan uitstekende mogelijkheden om een soort middelbaaronderwijs'campus' te bouwen in de D. Janszstraat in St.-Annaparochie. In die buurt zijn namelijk ook al ruime sportvoorzieningen een kinderdagverblijf en een basischool aanwezig.

Daarnaast stelt het college voor dat de beide scholen een onderzoek instellen naar de realisatie van een Havo-top opleiding. Burgemeester en wethouders zien het onderwijs als één van de belangrijkste bouwstenen voor de regionale centrumfunctie van St.-Annaparochie. Een Havo-top zou gemeente het Bildt een sterke impuls geven als onderwijsgemeente.

Bron: Gemeente het Bildt

Lees het hele bericht  >>

Sint Annaparochie, 4 september 2008

LET'S PLAY!

In atelier 't Bosch in Sint Anne starten binnenkort de volgende cursussen:

*  dinsdag 9 september van 19.00 - 20.30 Djembé spelen voor volwassenen (percussiegroep "WePlay")
*  woensdag 10 september van 13.00 - 14.30 Djembé spelen voor kinderen (percussiegroep "WePlay2")

Er worden Afrikaanse ritmes gespeeld. De lessen worden gegeven i.s.m. Richard Amana van percussiegroep "Dunekpoe", bekend van het optreden op muziekfestival Bildtbeat.
    (kijk hier voor een fotoverslag en voor een You Tube-filmpje op www.doarpen.eu).

Voor meer informatie: email sjoke.wassenaar@home.nl, tel. 06-20733467 (na 17.00 uur)

Bron: persbericht


Sint Annaparochie, 4 september 2008

Bilkerts willen hun zwembad niet kwijt

De inwoners van Het Bildt willen hun zwembad De Bildtse Slag niet kwijt. Dit bleek gisteravond tijdens een speciale raadscommissie over de toekomst van het zwembad.

Die toekomst staat al jaren ter discussie omdat het bad sterk verouderd is. De gemeente stelt de inwoners nu drie oplossingen voor: sluiten, opknappen of complete nieuwbouw van het bad. Opknappen kost de gemeente eenmalig €850.000 plus jaarlijks €580.000. Voor een nieuwbouw moet de gemeenschap eenmalig €5 miljoen op tafel leggen en vervolgens jaarlijks nog eens €140.000.

Veruit de meerderheid van de 150 bezoekers gisteravond vindt dat het zwembad hoort bij de basisvoorzieningen van de gemeente. Ze lieten in het midden of het bad moet worden gerenoveerd of nieuw gebouwd moet worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>
Dossier Zwembad  >>

Sint Anne, 4 septimber 2008

Bilkerts net bliid mei swimbad

De nije plannen foar it swimbad De Bildtse Slag falle rau op it dak fan de partijen yn 'e ried. Juster by in ynsprekjûn oer it ûnderwerp makke projektûntwikkelder Procee fan Sumar bekend dat it tegearre mei Eneco soarget foar in nij duorsem swimbad. Yn ruil dêrfoar wol it 140 hûzen bouwe yn it noarden fan St. Anne.

Der wurdt al in skoftlang praat oer de takomst fan it swimbad. Oer trije wiken wurdt in definityf beslút nommen.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Chiel van der Werff fan Procee ...   >>
Omrop Fryslân Harkje nei reaksjes fan politike partijen   >>
Dossier Zwembad  >>

St.-Annaparochie, 4 septimber 2008

Inspraak over onderzoek naar milieueffecten van zoutwinning gestart

De Minister van Economische Zaken (EZ) heeft de procedure om onderzoek te doen naar de milieueffecten van de voorgenomen zoutwinning gestart op 3 september jongstleden. Frisia Zout b.v. te Harlingen heeft namelijk het voornemen om in de toekomst zout te gaan winnen in twee nieuwe gebieden, onder andere in de gemeente het Bildt. Inmiddels is hiervoor een vergunning aangevraagd bij EZ. Bij de beoordeling van die aanvraag door EZ moet er duidelijkheid zijn over de gevolgen van nieuwe zoutwinning. Hiervoor wordt er een zogenaamd milieueffectrapportage (MER) opgesteld die moet voldoen aan de daarvoor gestelde richtlijnen.

De inspraakprocedure voor het vaststellen van richtlijnen voor de MER is op 3 september jl. gestart door het ter inzage leggen van een startnotitie. Uiterlijk binnen dertien weken zal het bevoegd gezag richtlijnen vaststellen voor de inhoud van de MER. Gedurende deze periode biedt EZ iedereen de gelegenheid voor inspraak op de startnotitie. Deze notitie bevat informatie over het voornemen van Frisia Zout b.v. te Harlingen. De startnotitie ligt tijdens de openingstijden van 4 september 2008 tot en met 16 oktober 2008 onder meer ter inzage op het gemeentehuis te St.-Annaparochie (balie Wonen). De startnotitie is tevens in te zien/ kan worden gedownload van website: www.frisiazout.nl. Ook wordt er op woensdag 8 oktober 2008 een (inloop) informatiebijeenkomst georganiseerd door Frisia Zout b.v. vanaf 17.00 uur tot 22.00 uur in het zalencentrum Trebol Harlingen, Zuideroostersingel 1 te Harlingen.

Bron: Gemeente het Bildt

Lees het hele bericht  >>

Sint Annaparochie, 3 september 2008

'Parkeerkelder met winkels in centrum St.-Anna'

Er staan mogelijk grote veranderingen in het hart van St.-Annaparochie op stapel: Onder de voormalige bibliotheek, fietshandel Poorte en café Wapen fan 't Bildt komt een parkeergarage. Bovengronds komen zeven winkelunits, met daar weer boven 27 seniorenappartementen. De gemeente bekijkt de plannen momenteel.

De herinrichtingsplannen komen uit de koker van aannemersbedrijf Procee uit Suameer, waar oud-Stjabuurtster Chiel van der Werff mede-eigenaar van is. De plannen en tekeningen liggen nu ter beoordeling bij gemeente het Bildt

Bron: De Bildtse Post

Lees verder >>

Oudebildtzijl, 3 september 2008

Slikwerk-route langs kunst en cultuur

In het weekend van 6 & 7 september kan men uitgebreid kennis maken met de kunstenaars van Kunstkring Uytland. Ruim twintig open ateliers en kleine galeries zetten tegelijk hun deuren open tussen 11.00 en 18.00 uur. Overal vrij entree. Iedere locatie is weer een wereld op zich, de grote variatie aan stijlen en technieken geeft een goede indruk van de verscheidenheid aan kunstenaars die sinds de jaren zestig op en om het Bildt zijn neergestreken. De aantrekkingskracht van dit bijzondere gebied, aan de rand van het wad, met de karakteristieke Oude- en Nieuwebildtdijk, de uitgestrekte akkervelden en oneindige wolkenluchten, komt tot uitdrukking op ieders eigen wijze.

Wie ook geïnteresseerd is in de cultuurhistorische achtergrond van deze streek kan o.a. terecht bij Groeneveld`s museum in Minnertsga, en de Yeb Hettingaskoalle in Firdgum. De in totaal 27 locaties bieden tezamen een boeiende route waarbij het landschap, de cultuur en de moderne kunst een harmonieus totaalbeeld scheppen.

foto: Meindert Gorter - fotografie, 'Bildts Triptiek'

Bron: www.slikwerk.nl


Sint Annaparochie, 2 september 2008

Het Bildt wil beide middelbare scholen houden

Het Bildt wil beide middelbare scholen in de gemeente behouden. Hiervoor dienen de christelijke scholengemeenschap Ulbe van Houten en osg Piter Jelles wel bereid te zijn om "tot een robuuste samenwerking te komen". Dit staat in een gemeentelijke notitie over het voortgezet onderwijs op Het Bildt.

Ulbe van Houten liet in juni al weten te willen verhuizen van de Steven Huygenstraat naar de Dirk Janszstraat. Hier zou voor miljoenen euro's een nieuw schoolpand moeten komen, met daarbij een nieuw gemeentelijk zwembad. Het sporthalgedeelte van de nabijgelegen Bildtse Slag kan blijven staan, het zwembadgedeelte gaat dan tegen de vlakte.

Osg Piter Jelles zit in de Hartman Sannesstraat, om de hoek bij de Dirk Janszstraat. De twee scholen zijn, zij het nog niet zo lang, zelf ook al in overleg over het zogenoemde 'campusplan'.

Bron: Leeuwarder Courant


Zwarte Haan, 1 september 2008

Sware Grônd op Bildts aardappelland bij Zwarte Haan

Afgelopen vrijdag en zaterdag werd het ballet voor landbouwmachines 'Sware Grond' tegen de Waddendijk bij Zwarte Haan uitgevoerd. Muziek met landbouwmachines, die zich voortbewegen op een akker tegen de Nieuwebildtdijk bij Sint Annaparochie. De zeedijk zelf dient als tribune. Machines die normaal gebruikt worden voor de aardappelteelt speelden een hoofdrol in de voorstelling.

Het stuk, met een compositie van Peter Sijbenga en een choreografie van Grietine Molenbuur, verhaalt over de relatie tussen Moeder Aarde, de elementen en de Bildtse aardappel. Met deze locatieproductie heeft het Bildt een primeur: het is voor het eerst in Nederland dat een artistieke productie wordt uitgevoerd met dergelijke machines.

Bron: Persbureau Press4All (YouTube)

Dossier Sware Grônd  >>

Nij Altoenae, 1 september 2008

De graan- en aardappeloogst kan eindelijk weer beginnen

Na weken van regen wordt het op zaterdag 30 augustus eindelijk droog en zonnig. De weervoorspelling voor maandag 1 september zijn opnieuw buien. Voor de boeren betekent dit alle hans aan dek en proberen om met name zoveel mogelijk graan binnen zien te krijgen.

Op Nieuwe bildtdijk is Dirk Swart bezig om het graan te oogsten. Tussen Nij Altoenae en St. Annaparochie is Palsma met twee combines bezig om het graag binnen te krijgen. Vlakbij is ook Schuiling bezig om het graan eraf te krijgen en ondertussen gaat ook de aardappeloogst verder. Het is een drukte van jewelste.

Bron: www.nij-altoenae.nl

Meer foto's:  >>
Dossier Oogst 2008  >>

Swarte Hoanne, 1 septimber 2008

Sware grônd lûkt 1500 man

Lânboumasines dy't de haadrol spylje yn in grut teaterstik. Dit ûngewoane tafriel wie dit wykein te sjen by de seedyk by Swarte Hoanne op it Bilt. Dêr waard yn it ramt fan it jier fan de Ierappel bûtenproduksje Sware Grônd opfierd.

Keunstner Loet Hin is de betinker fan it stik. Syn fasinaasje foar masines waard oanwakkere doe't er jûns let de bouboeren yn it tsjuster oan it wurk seach. De 'oade oan de lânbou' luts dit wykein mear as 1500 taskôgers.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Besjoch de reportaazje op omrop Fryslân
Dossier Sware Grônd  >>

Goutum, 1 september 2008

Rijbewijs ingevorderd

De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 29-jarige automobilist uit Sint Jacobiparochie. De man reed op de Overijsselsestraatweg 121 km/u, terwijl ter plaatse 70 km/u is toegestaan.Bron: www.politie.nl


Zwarte Haan, 1 september 2008

Sware Grônd - een succes

Foto: Roelof Varkevisser

Sware Grônd, een idee van Loet Hin en Bildtse akkerbouwers, werd afgelopen vrijdag- en zaterdagavond uitgevoerd op een perceel bij Zwarte Haan. Door de meeste bezoekers werd de voorstelling als een succes ervaren. Wat kan je van zo`n onderwerp maken was voor velen een groot vraagteken.

Uiteindelijk werd het een zeer verrassende voorstelling. Een andere kijk op de aardappel, de machinerie eromheen, uitgevoerd in beeld en geluid.

Klik op de foto voor veel meer foto's, gemaakt door Roelof Varkevisser.

Bron: www.bildtweb.nl

Dossier Sware Grônd  >>

Leeuwarden, 31 augustus 2008

'Het Jacobspad' in de kerk van Wirdum

Abe Gerlsma: Oan 'e Alddyk

In het kader van het "Jaar van het religieus erfgoed 2008" worden er door de Stichting Alde Fryske Tsjerken diverse festiviteiten georganiseerd. Galerie de Roos van Tudor is gevraagd om in de kerk van Wirdum een expositie te organiseren met als thema 'het Jacobspad'.

Op woensdag 10 september wordt de expositie geopend door Dhr. F. Crone, burgemeester van Leeuwarden. De expositie loopt t/m 21 september 2008 en is geopend van woensdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur. De Bildtse kunstenares Sjoke Wassenaar is één van de exposanten. Het hier afgebeelde werk is van Abe Gerlsma: Oan 'e Alddyk

Bron: Galerie de Roos van Tudor

Lees het hele bericht  >>

Swarte Hoanne, 30 augustus 2008

Soad publyk by Sware Grônd

Mear as 1000 taskgers binne freed ôfkommen op Sware Grônd, de dûnsfoarstelling mei lânboumasines by Swarte Hoanne. Op in komposysje fan Peter Sijbenga en koreografy fan Grietine Molenbuur dûnsen masines en trekkers dy't normaal brûkt wurde foar de ierappeltylt.

It stik hyt Sware Grônd en giet oer de relaasje tusken de ierde en de eleminten. De foarstelling is yn it ramt fan it Jier fan de Ierappel en de Bildtse Eerappelweken.

Bron: Omrop Fryslân

Dossier Sware Grônd  >>

Wier, 29 augustus 2008

Geschonden door het leven

Jippe Burmania uit Wier met een van zijn Haflingers. Hij vertrouwt dieren meer toe dan mensen, zo blijkt uit zijn boek 'Skeind'. Foto LC/Gitte Brugman (gescand)

De 51-jarige Jippe Burmania uit Wier heeft 51 moeilijke jaren achter de rug. Zijn vader mishandelde hem en een knecht van zijn vader misbruikte hem. Het bepaalt het leven van de paardenliefhebber nog altijd. Alleen zijn dieren kenden het verhaal. Nu geeft Burmania zijn geheimen ook prijs aan de mensen, in het boekje 'Skeind'.

Geld was er nooit in Minnertsga, volgens Jippe Burmania "it Sodom en Gomorra fan 'e Bilthoeke", elektriciteit al evenmin. De Burmania's hadden één waterkraantje. "Mige dienen je bûtendoar, dat doch ik noch altyd trouwens. Ik sil noait gau nei in húske gean. As ik de kâns krij om bûtendoar te migen dan doch ik dat noch."

Bron: Leeuwarder Courant
foto LC/Gitte Brugman (gescand)

Lees verder >>

Vrouwenparochie, 29 augustus 2008

Parkeerterrein dicht voor saunagasten

Bezoekers van sauna Hotstones in Vrouwenparochie moeten voortaan zo'n 200 meter verder lopen om van hun auto bij de sauna te komen. Zij mogen niet meer parkeren op grond van de buren. Ook mogen zij daar niet langer overheen rijden om de parkeerplekken van Hotstones te bereiken. Dat heeft de rechter in Leeuwarden gisteren bepaald.

Bij de aankoop van een naastgelegen pand zou volgens de eigenaar van de sauna niets gebleken zijn van een verbod op het gebruik van de grond. De buren krijgen zelf echter ook geregeld bezoek. Zij hebben volgens de rechter belang bij de parkeerruimte op het eigen terrein.

Bron: Leeuwarder Courant


St. Annaparochie, 29 augustus 2008

College doet voorstellen over recreatie bij Zwarte Haan

Het college van burgemeester en wethouders wil van de gemeenteraad weten welke invullling zij wil geven aan het dagrecreatieterrein bij Zwarte Haan. Het college denkt zelf aan dagrecreatie al of niet gecombineerd met verblijfsrecreatie. Mogelijkheden zijn: speelvoorzieningen, zoals een avonturenheuvel en een spetterplas; een wandelpad; kunst- en educatie. Overnachtingsmogelijkheden komen ook in beeld. Gedacht wordt aan tenten, trekkershutten en campers. Daar zou dan ook een sanitair gebouw bij. Daarnaast stelt het college voor om een aantal recreatiewoningen te bouwen.

De gemeente bezit een dagrecreatieterrein bij Zwarte Haan. Dit terrein is door zijn bijzondere ligging, aan de Nieuwe Bildtdijk, aan de waddenzeekust, van bijzondere betekenis. Het buurtschap aan het einde van de smalle dijk heeft een grote aantrekkingskracht. Het college zoekt daarom naar een aantrekkelijke, maar bescheiden invulling.

Bron: gemeente het Bildt

Lees het hele bericht  >>

Zwarte Haan, 29 augustus 2008

Sware Grond - generale repetitie

Foto: Roelof Varkevisser

Gisteravond flitsten de schijnwerpers over het Bildt. De puntjes werden op de i gezet bij Zwarte Haan. Na alle voorstukjes die we in krant en op internet hebben kunnen bekijken, moesten nu de bedenkers, makers, spelers, techneuten en alle andere betrokken laten zien wat ze waard zijn. En dat is heel wat.

Hoe zou het gaan ? Nu, de regisseur zal hier of daar nog wel een opmerking hebben, maar voor de niet ingewijde toeschouwers ging het perfect. Als dat vanavond en morgenavond weer zo gaat, kunnen de toeschouwers zich voorbereiden op een meer dan geslaagde avond.


Bron: www.bildtweb.nl

Dossier Sware Grônd  >>

St. Jacobiparochie, 29 augustus 2008

Dit is een andere situatie

Fietser ten val

De politie heeft donderdagavond hulp verleend bij een omgeval op De Kieuwhoek. Een 69-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie was daar door nog onbekende oorzaak met zijn fiets ten val gekomen.

Omwonenden hadden de man met een bloedende hoofdwond buiten bewustzijn op straat gevonden. Een ambulance vervoerde hem naar het MCL.


Bron: www.politie.nl


Nij Altoenae, 29 augustus 2008

Juf Jessica getrouwd

Op 22 augustus is juf Jessica van de Christelijke Basisschool De Noordster met André in het huwelijk getreden.
Bron: www.nij-altoenae.nl

meer foto's:  >>

Berlikum, 28 augustus 2008

Aanrijding met letsel

De politie heeft woensdagmorgen een aanrijding op de Bitgumerdyk afgehandeld tussen een bromfietser en een automobilist. Een 61-jarige bromfietser uit Berlikum reed vanuit de richting Beetgum richting Berlikum, toen een 37-jarige man automobilist uit St. Jacobiparochie vanuit een bedrijfsterrein de weg op reed.

De automobilist zag de bromfietser te laat en een aanrijding kon niet meer worden voorkomen. De bromfietser is met letsel aan het hoofd en een been per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Bron: www.politie.nl

meer foto's:  >>

Zwarte Haan, 28 augustus 2008

Dansende landbouwmachines

Foto LC/Siep van Lingen (gescand)

Wat zouden we zijn zonder de aardappel. Dat is zo'n beetje de achterliggende gedachte van de festiviteiten in het Jaar van de Aardappel. Tijdens de zomermaanden zijn er al heel veel evenementen geweest, maar 'Sware Grond', vrijdag en zaterdag op een geprepareerde akker bij Zwarte Haan, op de klei aan de Waddenzeedijk, is wel een heel bijzonder onderdeel.

Op een compositie van Peter Sijbenga en naar choreografie van Grietine Molenboer dansen landbouwmachines die normaalweg in de aardappelteelt worden gebruikt. Met muziek, dans, zang en voordracht van onder andere Tsjêbbe Hettinga en Hein Jaap Hilarides wordt verhaald over de relatie tussen de aarde, de elementen, de speciale machines en de beroemde Bildtse aardappel.

Het publiek kan over een lengte van 200 meter kijken naar de verrichtingen van de Grimme GT170 2-rijenrooier, de AVR bunkerrooier 230B en de Wulff zelfrijdende rooier R4000Mega. Met ernaast tractoren met 2- of 3-assige kipwagens waarin de aardappels terecht komen, en poters, veldspuiten, ploegen, rijenfreezen, loofkappers en selectiewagens. Elegant trekken de machinale monsters hun figuren over de akker.

Bron: Leeuwarder Courant,uit
Foto LC/Siep van Lingen (gescand)

Dossier Sware Grônd  >>

St.-Annaparochie, 27 augustus 2008

Haven De Blikvaart

Onder toeziend oog van de campinggasten is afgelopen woensdag de wal tussen de Blikvaart en de gelijknamige camping doorgestoken. De camping wil een haventje aanleggen waar boten kunnen aanleggen. De 'insteekhaven' van camping De Blikvaart is hiermee een feit.

De camping van de familie Werkhoven is straks prima bereikbaar voor de verwachte bootjestoeristen die de Elfstedenvaarroute - die over het Bildt voert - met zich meebrengt. De al aanwezige brug bij de camping wordt in september opgehoogd, zodat boten met een maximale hoogte van 2,50 meter er onderdoor kunnen.

Bron: De Bildtse Post


St. Jacobiparochie, 26 augustus 2008

Friese graanoogst in kritiek stadium

De Friese graanoogst neemt snel in kwaliteit af, nu nog steeds niet meer dan 40 procent is geoogst. Vorige week waren de telers nog optimistisch, maar 30 millimeter regen op donderdag en 10 op vrijdag heeft het weekeinde uitgeschakeld voor de oogst.

Volgens zaadhandelaar Jelte Pars uit Sint Jacobiparochie gaat de tarwe nu snel achteruit. Voor baktarwe is de Friese oogst al niet meer geschikt. Dat betekent al een waardevermindering, omdat het graan weggaat als louter veevoer. Bovendien heeft de aanhoudende regen veel schimmel veroorzaakt, de wind heeft aren geknakt en veel aren liggen te laag om nog door de combine te worden opgepikt.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees het hele bericht  >>

Leeuwarden, 26 augustus 2008

Zuivelboerderijen komen niet onder inspectie uit

Boerderijen die zelf melk verwerken tot zuivelproducten krijgen geen vermindering van het aantal controles. De sector had daarop aangedrongen. Kleine zuivelboerderijen krijgen het steeds moeilijker omdat ze kosten van de controles niet meer kunnen opbrengen. Volgens de branche zou het aantal controles verminderd kunnen worden wanneer de betrokken bedrijven mee zouden doen aan de 'Hygiënecode voor de boerderijzuivelaar' van het Productschap Zuivel.

Minister Klink van Volksgezondheid ziet echter geen mogelijkheden om het aantal controles omlaag te brengen. Bereiders van zuivelproducten moeten op basis van verordeningen van de Europese Unie worden erkend. Omdat de bedrijfstak rauwmelkse zuivelproducten voortbrengt kan de frequentie van een keer per jaar niet nog verder teruggebracht worden, stelt Klink.

Jaap Hartog van geitenkaasboerderij De Molkerij in Oude Bildtzijl pleit voor een andere manier van controleren. "Nu worden ze aangekondigd, maar er zouden onverwachte controles moeten komen. Dan kun je zien wie goed is en wie niet. De bedrijven die altijd prima scoren kunnen dan volstaan met minder controles en de bedrijven die de zaak niet goed voor elkaar hebben krijgen vaker de inspectie op bezoek."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

St. Jacobiparochie, 26 augustus 2008

Zware jongens dansen in vette klei

Klik op het plaatje voor de video.

Kunstenaar Loet Hin raakte gefascineerd door landbouwmaterieel toen hij tien jaar geleden naar Friesland verhuisde. Dat resulteerde in een dansvoorstelling voor dertig machines. Maak plaats voor de Grimme Rooier!

Bron: Volkskrant TV

Bekijk de video  >>
Dossier Sware Grônd  >>

Sint Jacobiparochie, 25 augustus 2008

Schade aan Friese tarwe loopt op richting 150 euro

De schade door het natte weer loopt voor Friese tarwetelers op tot 150 euro per hectare. Zestig procent van het graan staat nog op het land, omdat het door de regen niet kan worden geoogst. Dit komt neer op een vertraging van twee weken. In zo’n 5 procent van het resterende graan zit in meer of mindere mate schot, waarbij de tarwe in de aar begint te kiemen.

Dat concludeert Jelte Pars, directeur van George Pars Graanhandel in Sint Jacobiparochie, na een inventarisatie in zijn werkgebied. "We komen steeds dichter bij het kritieke punt. Als het mooi weer blijft en er binnen zes dagen kan worden gedorst, is het drama nog te overzien."

Bron: Agrarisch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

Nij Altoenae, 25 augustus 2008

M. Smitstraat en de Ds. Veenstraat herstraat

De plannen waar er al heel lang, maar het gaat nu dan toch echt gebeuren. De M. Smitstraat en de Ds. Veenstraat worden herstraat door de Gemeente Het Bildt.

Plaatselijk Belang gaat samen met de bewoners van deze straten in contact om de wensen in kaart te brengen en om deze aan de gemeente mee te geven.

Hopenlijk zijn de bewoners over enige tijd verlost van de waterplassen en liggen de straten en troittoirs er binnenkort weer netjes bij.

Bron: www.nij-altoenae.nl


St. Jacobiparochie, 23 augustus 2008

Oogstfeest op de Oude Bildtdijk

Op 23 en 24 augustus is het oogstfeest bij de Fa Meyer aan de OBDijk. Dit feest is in de plaats gekomen van de Kerstmarkt, die vorig jaar voor het laatst gehouden werd. Bertus vindt dit Oogstfeest leuker dan een Kerstmarkt, tenminste dat is zijn mening. Oude tijden herleven als je op het land de mannen op de oude manier het graan ziet oogsten. Nog veel mankracht en weinig techniek.

Vervolgens gaat het naar de oude dorstmachines, waarvan er een stuk of vier actief waren. Ook hier weer veel mankracht, geplof van de tracktoren en stof, een machtig mooi gezicht. Ook waren er vele oude tractoren van veel verschillende merken, soorten en leeftijden. Als extra atractie kon je met een oud amfibievoertuig een rondritje en rondvaart maken in de grote vijver achter de fabriek.

Bron: www.sintjabik.nl

Een heleboel prachtige foto's  >>

Sint Jacobiparochie, 22 augustus 2008

Nog veel graan vast in Noorden

In Friesland moet nog een derde tot 40 procent van het land worden gehaald. De combines staan klaar, het is hopen op goed weer begin volgende week.

Volgens directeur Jelte Pars van George Pars Graanhandel uit Sint Jacobiparochie zat het weer in Friesland niet mee. "We hebben veel regen gehad. We hoopten zaterdag het graan te kunnen laten drogen en dan binnenhalen, maar het weer speelt ons waarschijnlijk weer parten."

De kwaliteit is volgens Pars achteruitgegaan, maar nog altijd behoorlijk. "We begonnen begin augustus met een hectolitergewicht van ongeveer 80. We zijn gedaald tot 77 en als het volgende week weer grotendeels nat wordt zitten we op de handelsnorm."

Bron: Agrarisch Dagblad


Berlikum, 21 augustus 2008

Lijnbus vast op rotonde

Donderdagmiddag om 12:15 kwam een lijnbus van Connexxion vast te zitten op de Bitgumerdyk. De chauffeur reed bij het verlaten van de rotonde te krap door de bocht en zakte in de berm weg en kon daardoor niet verder rijden.

De politie kwam toevallig langs rijden en heeft de situatie bekeken en wat gegevens genoteerd. Een berger heeft de bus uit de berm getrokken. De bus kon op eigen kracht naar de stalling in Leeuwarden rijden.

Bron: 112fryslan.nl

Meer foto's  >>

Sint Jacobiparochie, 20 augustus 2008

Nieuwe aanwinst voor vorkmaker

Meijer Special Equipment (MSE) uit Sint Jacobiparochie investeert zo'n €2 miljoen in een nieuwe productielijn. Om aan de stijgende vraag te voldoen schafte de producent van vorken voor heftrucks zes nieuwe diepboorbanken en een zogeheten nieuw CNC-bewerkingscentrum aan.

Vanochtend arriveerde de nieuwe machine, die het werk van een boormachine en draaibank in een apparaat mogelijk maakt, op een vrachtwagen vanuit Duitsland. In de machinehal werd hij vervolgens opgebouwd. De medewerkers van MSE gebruiken de nieuwste aanwinst om schroefdraad in telescopische vorken te draaien en om een dwarsboring te verrichten.

Het Friese bedrijf levert nu ook al aan Amerika, maar verwacht er veel extra werk vandaan te halen wegens het binnenhalen van een nieuwe agent.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Jacobiparochie, 20 augustus 2008

Friese graanoogst op nippertje binnen

Friese graantelers rekenen erop dit wekeinde toch nog hun graan binnen te kunnen halen. Vorige week zag de situatie er nog weinig hoopvol uit met slechts 5 procent graan geoogst. In het weekeinde hebben de telers evenwel een ongekende slag gemaakt na twee dagen droog weer.

Volgens graanhandelaar Jelte Pars uit Sint Jacobiparochie is er ruim 30 procent van de oogst binnen gehaald. Voor het komende weekeinde lijkt het weer ook weer goed. Dat biedt de graantelers de kans de rest van de oogst binnen te halen zonder verlies van kwaliteit. Ook de opbrengst is nog steeds goed. Het is wel met de hakken over de sloot, zo meent Pars.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Jacobiparochie, 19 augustus 2008

Olympische Spelen jagen Fries bedrijf op kosten

Een vreemde tegenvaller treft Meijer Special Equipments (MSE) in Sint Jacobiparochie. De producent van vorken voor heftrucks krijgt een stevige verhoging van de inkoopprijs van een toeleverancier voor de kiezen. Reden? De Olympische Spelen in Peking. Het evenement vergt zoveel elektriciteit dat de kosten daarvan voor Chinese bedrijven de pan uit rijzen. En dat berekenen ze dus gewoon door, zo bleek gisteren.

"We kregen een fax van een toeleverancier, dat ze per onmiddellijk de prijs met 11 procent verhoogden", aldus Folkert de Graaf van MSE. "Dat de Olympische Spelen in China zelfs invloed hebben op ons, was wel het laatste wat wij verwachten." Het is zuur, erkent De Graaf, maar MSE kan niet anders dan de bittere pil slikken. "Chinees ijzer is nog altijd goedkoper dan ijzer uit Europa."

Bron: Leeuwarder Courant


Oudebildtzijl, 19 augustus 2008

Gehaktballen met een hoedje

De fraai versierde gehaktballen van Roelie Siderius. Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Vlees of vis, rauwkost of gekookt. Maar is benieuwd hoe u uw dagelijkse kostje bereidt en gluurt iedere week bij iemand in de pannen.

Het is elf uur 's morgens en de etensgeuren komen de bezoeker van huize Siderius in Oudebildtzijl al tegemoet. Net als in veel boerenbedrijven wordt het warme maal in de stelpboerderij van Broer en Roelie Siderius om twaalf uur 's middags opgediend. Op het aanrecht staat een schaal rabarbercompote. Op het fornuis een braadpan met vier gehaktballen. Het is duidelijk: Roelie is een vrouw die kan plannen.

Bron: Leeuwarder Courant
foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Lees verder >>

Minnertsga, 19 augustus 2008

Van pispaal tot model

Drie Friezen staan over anderhalve maand in de finales van de modellenwedstrijd Het Gezicht van 2008. Bij de meiden strijdt Ingrid (15) uit Surhuisterveen om de eerste plaats, bij de vrouwen Katinka(18) uit Harllngen en bij de mannen Ramon (18) uit Minnertsga. Die laatste is van ver gekomen.

'Ik ben jong, fris en sta voor wie ik ben' valt er te lezen bij zijn foto's op de site van Het Gezicht van 2008. Ramon Heinhuis zit in de eindronde van deze landelijke modellenwedstrijd. Na verschillende voorrondes is de Minnertsgaster een van de zes mannelijke finalisten. Hij is van heel ver gekomen.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>

Oosthoek, 18 augustus 2008

Potig benzineballet in de klei

Dansers en landbouwmachines oefenden dit weekeinde voor 'Sware grônd' dat eind deze maand in première gaat

Bij Zwarte Haan werd dit weekeinde, in het kader van het Jaar van de Aardappel, hard geoefend voor 'Sware grond', een bijzondere dansvoorstelling met landbouwmachines. Choreografe Grietine Molenbuur raakt al aardig thuis in de Kippers en Grimmes.

"Stop Grimme. Snarenbedpootmachine, doooorrrr!" Choreografe Grietine Molenbuur sprak zaterdagochtend in een weiland bij Oudebildtdijk een soort geheimtaal. Ze regisseerde reusachtige landbouwmachines, die eind deze maand (op 29 en 30 augustus) samen met danseressen bij Zwarte Haan de voor stelling 'Sware grond' spelen.

Daar staat ze, portofoon in een hand, koptelefoon op het hoofd en een priemende vinger.

Bron: Leeuwarder Courant
foto LC/Siep van Lingen (gescand)

Lees verder >>
Dossier Sware Grônd  >>

St. Jacobiparochie, 18 augustus 2008

Foto: Henk Brinkman

Dansende boeren en machines in St. Jacobiparochie

'Boerinnen' dansen op een akker bij St. Jacobiparochie. Het opmerkelijke tafereel vormt een scène uit de voorstelling Sware Grond, waarin landbouwmachines de hoofdrol hebben. Op een compositie van Peter Sijbenga en een choreografie van Grietine Molenbuur dansen de aardappelmachines door het weidse dijklandschap. Afgelopen weekend werd gerepeteerd voor de voorstelling die 29 en 30 augustus te zien is.

Bron: Friesch Dagblad
Foto: Henk Brinkman (gescand)

Dossier Sware Grônd  >>

Sint Annaparochie, 18 augustus 2008

Belangrijke prijs voor Molkerei

Bij de geitenkaasmakerij De Molkerei in Sint Annaparochie is iedereen blij verrast met de gouden medaille van het Duitse testcentrum DLG in Frankfurt. "Het is een belangrijke steun in onze plannen om meer te exporteren", zegt Els Hartog. Het gerenommeerde testcentrum onderscheidde De Molkerei vanwege de uitmuntende kwaliteit van de 'geitenkaas onder olie' die De Molkerei had opgestuurd.

Aan de kwaliteitstest nemen 267 bedrijven uit dertien verschillende landen deel met maar liefst 2299 producten. "Wij hadden een van de hoogste resultaten met 4,93 van 5 te behalen punten. Nu mogen we twee jaar het zegel van DLG op onze producten plakken. Dat wordt vooral in Duitsland en Oostenrijk hoog gewaardeerd."

Bron: Leeuwarder Courant


Vrouwenparochie, 18 augustus 2008

PC winnaar zegeviert met maten ook op KNKB Froumet partij

Liefst 27 vrije formatie parturen KNKB hadden zich opgegeven voor de 22e Froumet partij om te strijden voor de prachtige Polarsporthorolges met een waarde van meer dan 2500 euro Met het partuur met PC winnaar Jochem Bouma. Pieter Scharringa en Pier Piersma kreeg deze Froumet partij op 17 augustus uitstekende winnaars.

Dit partuur won in spannende en goede finale van het deze dag ook sterke en enthousiast kaatsende selektiepartuur met Pieter van Althuis, Rene Anema en de jongeling Frederik van der Meij. Nadat in de finale de eerste twee spellen de bordjes om en om naar de parturen gingen was het in het vijfde eerst op 4-4- door uitslagen van Pieter van Althuis dit belangrijke 5 e bordje voor Jochem c.s. Op 5-4 en 6-2 wist Anema de prima door Bouma opgeslagen bal Jochem niet te retourneren.

Door de hevige regen val van de voorgaande week moest uitgeweken worden naar de voetbalveld en de trainingshoek op het sportcomplex van Vrouwenparochie. Terreinmeester Jan van der Veen had met de KV Klaine Izak er voor gezorgd dat hier in een zevental perken de wedstrijden overzichtelijk konden worden afgewerkt.

Bron: Aktueel Friesland

Lees het hele bericht  >>

St. Jacobiparochie, 17 augustus 2008

Oefenballet voor Bildtse boeren op taaie kleigrond.

Eigenlijk hebben de Bildtse boeren er geen tijd voor. De oogst moet namelijk van het land. Maar het is toch een stuk promotie voor het boerenvak. 'Sware Grônd' een ballet voor landbouwmachines op akkerbouwgrond. Afgelopen weekend werd er geoefend.

Niet alleen de buren komen kijken wat voor vreemds er gaande is, ook de Volkskrant, de Leeuwarder Courant, Omrop Fryslân komen het bijzondere schouwspel van dichtbij bekijken. Nu nog zonder muziek dus die moet de nieuwsgierige toeschouwer er maar bij denken. En hoewel de oogst van het land moet, luisteren de Bildtse boeren geduldig naar de aanwijzingen van choreografe Grietine Molenbuur. Regisseur Loet Hin vult aan en overziet het schouwspel afwisselend met een fronsende wenkbrouw en glimlach.

Bron: YouTube

Lees het hele bericht  >>
Dossier Sware Grônd  >>

Appelscha, 17 augustus 2008

Nij Smellinghe in Drachten

Stannebuurster aangereden in Appelscha

De politie heeft zaterdagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Boerstreek. Een 41-jarige automobiliste uit Oosterwolde verzuimde daar op de kruising met de Drentseweg voorrang te verlenen aan een 66-jarige fietser uit Sint Annaparochie.

Een aanrijding was het gevolg, waarbij de fietser letsel opliep. Een ambulance vervoerde hem naar het ziekenhuis in Drachten.


Bron: www.politie.nl


St. Annaparochie, 17 augustus 2008

Bildtbeat was succesvol

En ook dit jaar was het muziekfestijn in St.-Anne een succes. Het plein voor het gemeentehuis stond was goed bezet.

Het zonnetje scheen lekker, de muziek klonk goed, en Vos Catering had de zaken ook weer goed voor elkaar, kortom: 'een geslaagde en gezellige Bildtbeat-middag'.

Dirk Spek had het vorig jaar over 'de start van een traditie', hij heeft er dit jaar in ieder geval een prachtig vervolg aan gegeven.

Bron: www.bildtweb.nl

Voor heel veel mooie foto's  >>

St. Jacobiparochie, 16 augustus 2008

Oogst rondom St.Jabik in volle hevigheid losgebarsten

Dit weekend is de oogst in volle hevigheid los gebarsten. Afgelopen vrijdagavond was het al druk op de landerijen rondom St.Jabik. Maar zaterdag brak de drukte in volle hevigheid los. Dorsen, aardappelrooien, stro van het land halen en bieten of rapen oogsten . Het gebeurde allemaal en zal, als het weer vast blijft tenminste, nog wel even doorgaan.

"Een mooie periode altijd, al die drukte bij Pars en de boeren waar de loodsen weer optimaal gevuld worden. En al die tractoren die af en aan rijden, alles wat maar kan oogsten wordt in deze periode ingezet", vindt Bertus.

Bron: www.sintjabik.nl

Voor meer foto's  >>

Zwarte Haan, 16 augustus 2008

Filmer hengelt naar Friese jeugdherinneringen

Regisseur Tjepke Zijlstra is even terug in Friesland om een vierluik te filmen. Zijlstra duikt zijn verleden in, op zoek naar de sensaties van het jongzijn. Een bezoek op de filmset: de zeedijk bij Zwarte Haan.

Zijlstra, die in Utrecht woont en niet van plan is daar vandaan te gaan, is zo iemand. Hij wilde als Jirnsumer jochie niets liever dan weg uit Friesland. Hij zocht iets bruisenders, een plek met minder 'leegte' en 'niksigheid'. Die gevoelens van een groot noordelijk niks zullen ook in zijn film verwerkt zitten.

Want die leegte, die blijft je hoe dan ook bij. "Myn beppe kaam ut Sint Jabik. Wannear 't wy sneins op besite by har wiene en üs ferfeelden, gongen wy altyd wol efkes de dyk op, te kuierjen. En wat tinksto? Doe 't wy hjir fan 'e moarn by Swarte Haan oankamen, woe ik fuortendaliks efkes op'e dyk sjen."

Bron: Leeuwarder Courant
foto LC/Niels Westra (gescand)

Lees verder >>

Den Haag, 14 augustus 2008

Raad van State beslist ten gunste van AH

Het maatwerkvoorschrift wat de gemeente heeft bedacht, waarbij AH in zijn mogelijkheden ten aanzien van nachtelijk laden en lossen werd beperkt is door de Raad van State bij wijze van voorlopige voorziening geschorst.

Wassenaar mag dus voorlopig gewoon doorgaan met het in de vroege uren laden en lossen van product. Alweer een vertraging in het proces rond de bouw/afbraak van het zorgcomplex. We moeten dus in ieder geval nog weer een half jaar tegen dat betonskelet aankijken.

Bron: www.bildtweb.nl

Zie de uitspraak van de Raad van State  >>

St. Annaparochie, 14 augustus 2008

Fittest voor inwoners gemeente het Bildt

Uit onderzoek blijkt dat met het ouder worden, het op peil houden van de gezondheid steeds belangrijker wordt. Daarom organiseert het breedtesportproject GO-4 Sport in samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen weer een fittest voor alle inwoners in de leeftijd van 55 t/m 69 jaar uit de gemeente het Bildt. Deze fittest vindt plaats op vrijdag 24 oktober in sporthal De Bildtse Slag in St. Annaparochie. Tijdens deze dag kan iedereen in de leeftijd van 55 t/m 69 jaar zijn of haar fitheid testen.

De fittest bestaat uit een aantal eenvoudige testonderdelen, die voor iedereen (dus ook voor niet-sporters!) prima uit te voeren zijn. Vanzelfsprekend wordt voor deskundige begeleiding gezorgd, bovendien is er een arts aanwezig. Na afloop van de fittest worden de resultaten besproken in een één-op-één gesprek met een deskundige van de provinciale sportraad SPORT fryslân.

Bron: GO-4 Sport

Lees het hele bericht  >>

Vrouwenparochie, 13 augustus 2008

Winnaars ballonvaart gaan zondag de lucht in

Uit de mededingers naar een gratis ballonvaart vanuit Froubuurt zijn de zes gelukkigen getrokken. Het spektakel gaat beginnen na het kaatsen om ca. 18.00 uur en laten we hopen dat het zondag een beetje knap weer is.

Mocht het weer tegenvallen, dan zal er een ander weekend worden gekozen om de lucht in te gaan, maar daar rekenen we niet op. Winnaars gefeliciteerd!

Bron: www.froubuurt.nl


St. Annaparochie, 13 augustus 2008

Gemeente start inspraak zwembad De Bildtse Slag

Het zwembad De Bildtse Slag is verouderd. De gemeente besluit daarom in september over de toekomst van het zwembad. Er zijn drie mogelijkheden: een grondige opknapbeurt, een nieuw zwembad of definitieve sluiting. De gemeenteraad vindt het belangrijk om te weten wat u als Bilkert, een goede keuze vindt. Daarom laat de gemeente een telefonische onderzoek uitvoeren.

Daarnaast zijn er twee inspraakbijeenkomsten. Daar kunnen gebruikers van het zwembad en inwoners van het Bildt hun mening geven. In de Bildtse Post van 13 augustus staat een special over de inspraak. En 27 augustus wordt ze herhaald. In die special staat meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Bron: gemeente het Bildt

Lees het hele bericht  >>

Minnertsgea, 11 augustus 2008

Keet skoppe foar goed doel

Twa groepen 'keetjeugd' hawwe sneon op it sportfjild sjen litten as sy ek noch wat oars kinne dan sûppe sa as de measte omsteanders fan harren tinke.

Yn Minnertsgea steane der in stikmanninch saneamde keten dy't troch de jongelju brukt wurde om mei elkoar in pilske te drinken en wat slap houwehoere. Om't de measte omsteanders tinke dat it der raar om wei giet yn sokke keten, steane dizze keten as sûpketen bekint en hawwe de jongelju sels faaks ek net in goede namme.

Dat moast oars tochten twa groepen út twa ferskate keten en dêrom hawwe hja in fuotbalwedstriid foar it goede doel op touw set. Beide groepen wiene it der fuortendaliks oer iens dat it goede doel Kika (Stichting Kinderen Kankervrij) wêze moast.

Bron: Vereniging Plaatselijk Belang Minnertsga

Lees het hele bericht  >>

St. Jacobiparochie, 10 augustus 2008

'De Fijfskaar' volop in gebruik

Wat een drukte op sportcomplex "de Fijfskaar". Vandaag was er weer volop aktie op ons mooie sportcomplex "de Fijfskaar". Op het kaatsveld was een KNKB wedstrijd. Op een voetbalveld speelde het nieuwe 1e van St.Jabik een vriendschappelijke wedstrijd tegen Nicator. Op de tennisbaan werd een dubbel wedstrijd voor de competitie gehouden en op de Jeu de Boulles baan speelden de leden ook voor de competitie.

"Als toeschouwer hoefde je je dus niet te vervelen, voor elk wat wils. Toch mooi al die verschillende sporten tegelijk op één plek, daar zal menig dorp jaloers op zijn", vindt Bertus.

Bron: www.sintjabik.nl

Voor meer foto's  >>

Leeuwarden, 10 augustus 2008

Hendrik Elings – recente schilderijen

Hendrik Elings: Langs de Friese zeedijk

Galerie De Roos van Tudor krijgt een "face lift" van binnen en is daarom tot 3 september alleen op telefonische afspraak geopend. Op 6 september start de solo expositie van Hendrik Elings : recente schilderijen, met de presentatie van zijn boek.

Hendrik Elings is geboren en getogen aan de rand van het plattelandsdorp St. Annaparochie gemeente het Bildt. Daar, altijd maar die luchten, altijd maar die zeedijk, en altijd nieuwsgierig naar wat er achter die dijk was te zien, te ruiken, te voelen. Sinds een jaar woont hij er weer, ergens middenin dat gebied, en heeft deze nieuwsgierigheid een plek gevonden in zijn schilderijen.

Donkere avondluchten in maanlicht, de zeedijk die het vlakke landschap en tweeën klieft of verlaten lege plekken die met beelden van vroeger te maken hebben; een ijsbaan in het voorjaar of een buitenbad dat er nu niet meer is. Herinneringen....komen ze overeen met hoe het werkelijk was? Misschien doet het er niet toe in dit geval : ’t levert schilderijen op die op hun beurt weer eigen herinneringen oproepen.

Bron: www.roosvantudor.nl

Lees het hele bericht  >>

Leeuwarden, 10 augustus 2008

Dit betreft een andere situatie !

Aanrijding met letsel in Sexbierum

De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding onderzocht op de Frentsjerterdyk tussen een personenauto en een motorfiets. Een 21-jarige motorrijder uit Minnertsga schrok vermoedelijk van een afslaande auto voor hem.

Hij ging onderuit en gleed tegen de auto, bestuurd door een 42-jarige man uit Arnhem, aan. De motorrijder is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bron: www.politie.nl


Oude Bildtdijk, 9 augustus 2008

Waddenzee krijgt vrij spel in polder Bildtpollen

foto: Leeuwarder Courant

In het buitendijkse Bildtpollen wordt op korte termijn 60 hectare zomerpolder omgevormd tot kwelder. De zomerdijk wordt doorgestoken om het zeewater tot aan de deltadijk vrij spel te geven en er worden slenken gegraven om na een overstroming het zeewater te laten terugvloeien.

It Fryske Gea heeft het plan bestekklaar. De aanbesteding staat gepland voor komende herfst. Uit het Waddenfonds komt €540.000 voor de uitvoering van het project.


Bron: Leeuwarder Courant

Lees verder >>
Dossier Waddenzee  >>

Nieuwebildtzijl, 9 augustus 2008

Albert Ferwerda bij het oude sluisje in de nieuwe kwelder: 'Altyd op'e nij under de yndruk'. Foto: LC/Niels Westra

Jonge kwelderrijkdom

In 2001 werden in het Noord-Friese buitendijkse land zomerdijken doorgestoken. Het zeewater kreeg vrij spel, bij wijze van proef. Er zou een nieuwe kwelder moeten ontstaan. Zes jaar later blijkt dat de plannenmakers in hun opzet zijn geslaagd.

Twee uur in de middag. Het is hoog water op het Wad, de lucht is helder. Het zijn uitgelezen omstandigheden voor een bezoek aan het kwelderproject in het buitendijkse gebied Noarderleech. Bij wijze van welkom komt een vlucht van honderden wulpen omhoog. Het maakt Albert Ferwerda, opzichter van It Fryske Gea, bijkans lyrisch. "Hoe faak ik hjir ek kom, ik reitsje hjir altyd wer fan ûnder de yndruk."

Bron: Leeuwarder Courant
Foto: LC/Niels Westra (gescand)

Lees verder >>
Dossier Waddenzee  >>

St. Jacobiparochie, 9 augustus 2008

Moeizame start oogst 2008

Elke dag een bui , te weinig zon en wind, kortom het blijft net te nat om de oogst van het land te krijgen. Volgends Jelte Pars in de Leeuwardercourant, is er nog niks aan de hand en zou de oogst als die nu van het land zou kunnen worden gehaald , goed zijn. Maar het moet niet al te lang meer duren, dan gaat de kwaliteit en de hoeveelheid wel naar beneden.

Gelukkig was er vandaag hier en daar een boer die wel kon oogsten. Bertus heeft geprobeerd een globaal overzicht te geven van de stand van zaken rond St.Jabik, daar was vandaag overigens niemand op het land.

Bron: www.sintjabik.nl

Voor meer foto's  >>

Vrouwenparochie, 9 augustus 2008

Friese Molendag 2008

Zaterdag 13 September is het weer zover, dan is het weer tijd voor de Friese Molendag. Dit jaar alweer de 10e editie van dit evenement. Er zijn ruim 80 molens in Friesland die de deuren openen voor het grote publiek om iedereen een kijkje te laten nemen. Natuurlijk staat ook de Vrouwbuurstermolen weer open voor de bezoekers. Na een grondige renovatie ziet deze er ook weer prachtig uit. Vanaf 10.00 uur openen de molens de deuren tot zo'n 16.00 uur.Bron: www.froubuurt.nl


St. Jacobiparochie, 8 augustus 2008

Oudebildtdijk 771, St. Jacobiparochie

Welkom op mtshoogterp.nl

Deze website geeft een indruk van het akkerbouwbedrijf van maatschap Hoogterp. Het bedrijf is gelegen aan de Oude Bildtdijk 771 te St. Jacobiparochie. Dit is in het noordwesten van Friesland, de gemeente "Het Bildt". Op zavel/lichte klei worden pootaardappelen, suikerbieten, granen en zaaiuien verbouwd.Bron: www.mtshoogterp.nl


Franeker, 8 augustus 2008

Energiefeestjes aan huis in NW-Fryslân

De provincie Fryslân moet samen met woningcorporaties huiseigenaren en installatiebedrijven in Noordwest-Fryslân aan huis voorlichting gaan geven over energiebesparing. Dat vindt Sicco Boorsma, projectleider duurzame energie van Plattelânsprojekten. Boorsma wil ,,een soort Tupperware-party’s” gaan organiseren. Deskundigen komen bij de mensen thuis om besparingstips te geven. Buren en kennissen mogen aanschuiven, zodat de huiskamers vol zitten als de voorlichters langskomen. Als alles doorgaat heeft Bolsward dit najaar de primeur van de eerste energy-party van Fryslân.

Zeven gemeenten in het noordwesten van de provincie willen hun energiebeleid verbreden, door ook particulieren erbij te betrekken. Het gaat om het Bildt, Harlingen, Franeker, Wûnseradiel, Bolsward, Littenseradiel en Nijefurd. Aanleiding voor de gemeenten om hun burgers actiever bij het besparingsbeleid te betrekken, is dat veel woonhuizen lang niet voldoen aan de moderne eisen van energiezuinigheid. Boorsma: "Je kunt grofweg stellen dat woningen die ouder zijn dan dertig jaar niet voldoen aan de eisen en wensen van het energielabel."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

Vrouwenparochie, 8 augustus 2008

Dieven van haspel aangehouden

Tankstatiopn Vrouwenparochie

De politie heeft vrijdag een 50-jarige man uit Hindeloopen en een 17-jarige Workum aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 02.30 uur zagen surveillerende politiemensen bij het benzinestation in Vrouwenparochie een auto met aanhanger met daarop ene grote haspel staan. Ze vertrouwden het niet en draaiden hun auto. Op dat moment reden de inzittenden van de auto met aanhangwagen weg richting Stiens. Daarop werd de achtervolging ingezet. Ze hadden dat kennelijk in de gaten en reden met hoge snelheid en gedoofde verlichting over het midden van de rijbaan weg. Daardoor kon de politieauto hen niet inhalen en klemrijden.

Op de Bredyk reed de auto de inrit van een boerderij in, ging dwars door een haag en kwam iets verder weer op de rijbaan. Op de Tsessingawei verloor de aanhanger zijn lading, de haspel en een groot verlengsnoer. Op de kruising met de M. van Coehoornstraat verloor de bestuurder de macht over het stuur en belandde in de berm. Daar kwam hij tot stilstand. Twee inzittenden, de verdachten, konden worden aangehouden. Een derde inzittende wist te vluchten en rende het maisveld in. Ondanks een zoekactie met een politiehond werd hij niet gevonden. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau en ingesloten. De politie onderzoekt onder andere waar de haspel en snoer vandaan komen. Die zijn vermoedelijk gestolen.

Bron: www.politie.nl


Sint Jacobiparochie, 8 augustus 2008

Regen brengt Friese graanoogst in gevaar

De Friese graanoogst blijft flink achter op de rest van het land. Terwijl Groninger en Zeeuwse boeren al ruim de helft van het graan in de schuur hebben, is dit in Friese amper 5 procent. Volgens graanhandelaar Jelte Pars uit Sint Jacobiparochie zijn de kwaliteit en de opbrengst nog goed, maar het moet niet lang meer blijven regenen.

Friese graanboeren zijn meer dan collega's elders getroffen door de vele regenbuien. De Zeeuwen zijn doorgaans enkele weken eerder met oogsten, en in Groningen ontsnapten de boeren vooral vorige week aan de ergste buien. In Friesland kan het nog goed komen als het binnen een week droog wordt. Dan kan de opbrengst oplopen tot 9000 kilo per hectare, meent Pars. Nog een week regen zal de kwaliteit en opbrengst doen inboeten. Het weerbericht stemt wat dit betreft niet vrolijk.

Bron: Leeuwarder Courant


Leeuwarden, 7 augustus 2008

Grote verschillen in maïsgroei

De teelt van maïs kenmerkt zich dit jaar door een sterk verschil in groei tussen de verschillende percelen. De maïskorrels die in het afgelopen voorjaar vroeg gezaaid zijn, hebben dit jaar grote planten opgeleverd en vertonen een goede korrelvulling. "Deze planten hebben vroeg gebloeid, net zoals in de afgelopen jaren", zegt adviseur Granen en Maïs Berend Terluin van Graanhandel Pars uit St. Jacobiparochie. "Deze planten en hun kolven zullen er later dit jaar voor zorgen dat ze in de kuil de hoogste zetmeelpercentages hebben."

Voor de korrels die later dit voorjaar zijn gezaaid is de groeiachterstand veel groter dan op basis van het verschil in zaaitijdstip verwacht mag worden. Debet is vooral het warme weer van dit voorjaar. "Deze maïsplanten staan nu pas net in bloei. Naar verwachting zal dit tot een fors lagere zetmeelopbrengst leiden."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

Oudebildtzijl, 7 augustus 2008

Alles komt samen

Momo Dolkar, Tibetaanse vluchtelinge in Dehra Dun, India, gefotografeerd door Netty Way-Jonker

Op vrijdag 8 augustus om 16.00 uur vindt de presentatie van de autobiografie van Netty Way-Jonker uit Oudebildtzijl plaats in De Witte Klok. Er is bewust gekozen voor dat tijdstip, omdat juist dan de Olympische Spelen van start gaan in Beijing, in China, het land dat in 1950 op gewelddadige wijze Tibet in bezit nam, en sindsdien met harde hand bezet houdt.

Het leven van Netty Way-Jonker en haar man Pé Way is nauw verbonden met Tibet. Tijdens één van hun reizen naar Azië kwamen zij in Nepal in contact met Tibetaanse vluchtelingen. Het lot van de Tibetanen gaat hun aan het hart, en al jaren zetten Netty en Pé zich in voor met name het welzijn van een Tibetaanse vluchtelingengemeenschap in het Indiase Dehra Dun. Het boek 'Alles komt samen' is een levensverhaal dat zich afspeelt in Noord-Holland, Leeuwarden, Azië en Oudebildtzijl.

Bron: kirstenz.weblog

Lees het hele bericht  >>

Zwarte Haan, 6 augustus 2008

Liefdesverhaal met landbouwmachines

foto: Robert Posthumus (gescand)

Waar nu de tarwe bij Zwarte Haan wacht op de dorser, dansen eind deze maand 28 rijenrooiers, poters, veldspuiters, ploegen, rijenfreezers, loofkappers, selectiewagens, tractors en elf mensen. Ze zullen de liefde vertolken tussen landbouwmachines en de aardappel in de voorstelling 'Sware grond' in het kader van het Jaar van de Aardappel.

Een spuitmachine laat doorgaans zijn spuitbomen horizontaal naast de tractor boven de grond zweven. Een rijenfrees rijdt nooit twee keer over hetzelfde stuk grond. Het is niet waarschijnlijk dat een poter kriskras door het veld toert. Toch zullen ze het op 29 en 30 augustus doen.


Bron: Leeuwarder Courant
foto: Robert Posthumus (gescand)

Lees verder >>
Dossier Sware Grônd  >>

Sint Jacobiparochie, 4 augustus 2008

Alcohol in het verkeer

De politie heeft zondagavond en -nacht in Fryslân weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit alles resulteerde in negen processen-verbaal en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd.

Zondagavond om 20.20 uur werd op het Westeinde in Sint Jacobiparochie een 31-jarige automobilist uit Franeker aangehouden. Hij blies 760 ug/l. Na onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man sinds een week ongeldig was verklaard en dat zijn auto niet was verzekerd. Ook hiervoor kreeg de bestuurder proces-verbaal.

Bron: www.politie.nl


Witmarsum, 4 augustus 2008

Revanche voor Triemstra c.s.

foto: www.knkb.nl

De eerste hoofdklassenpartij na de PC heet de revanchepartij. Zich revancheren voor de uitschakeling in Franeker was precies wat Johan van der Meulen, Herman Sprik en Teake Triemstra deden in het verregende Witmarsum. In de finale was het trio met 5-5 en 6-0 te sterk voor het gelegenheidspartuur van Simon Minnesma, Auke van der Graaf en Tjibbe Hansma.

Triemstra werd na de finale uitgeroepen tot koning, een eer die hem ook in 2006 al eens ten deel viel. Voor de Sint Jabuurster voelde Witmarsum ook al een revanche. "Je wolle doch graach sjenlitte dat je keatse kinne. Woansdei woe it net sa. Ik haw hjoed super lekker keatst. Ik hie it goede gefoel fanôf de earste slach." Van der Meulen gaf aan dat zijn partuur na het verlies op de PC alleen maar gretiger is geworden. "Wy wolle der in moaie twadde seizoenshelte fan meitsje."

Bron: www.knkb

Lees het hele bericht  >>
Dossier Teake Triemstra  >>

Leeuwarden, 4 augustus 2008

Stannebuurster mishandeld met ijzeren staaf

De politie onderzoekt de mishandeling van een 21-jarige man uit Sint Annaparochie. De man werd door politie en ambulance op het Zaailand aangetroffen met letsel aan zijn hoofd en nek.

Het slachtoffer had ruzie met twee mannen op de Vrouwpoortsbrug gehad en werd geslagen met een ijzeren staaf op zijn hoofd. De toedracht van de ruzie is nog onbekend. De 21-jarige is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Bron: www.politie.nl


Sint Jabik, 3 augustus 2008

Eerste training selectie VV St.Jacob

Zondag heeft het grootste gedeelte van de selectie voor het eerste en tweede elftal van de VV St.Jacob de training voor het komende seizoen weer opgepakt. Aan de entourage kan het niet liggen, want de velden bij "de Fijfskaar" liggen en prachtig bij. Na een eerste kennismaking heeft de nieuwe trainer Harry Wasch de jongens eerst toegesproken. Hierna volgde een conditietraining van 45 minuten, om 12 uur een broodje en van één tot twee een wedstrijdje met een barbecue als afsluiting voor de teambuilding.

Totaal bestaat de selectie voor het eerste en tweede uit 41 man, de trainer bepaald wie in welk elftal speeld. Ieder zal zich zelf dus gedurende het hele seizoen moeten bewijzen. Zouden we, met de nieuwe spelers erbij, nu eindelijk eens uit de zesde divisie kunnen komen?

Bron: www.sintjabik.nl

Voor meer foto's  >>

Het Bildt, 2 augustus 2008

Werkgroep het Bildt Recreatietour


Bron: djpostma


Ljouwert, 1 augustus 2008

Temanûmmer Hjir oer De ierappel

Yn Hjir steane in oantal tekeningen dy't Sjoke Wagenaar makke foar in keunstprojekt op It Bilt.

Hjir 3, it temanûmmer is wijd oan De ierappel. It tema is liend fan de Feriene Naasjes, dy't 2008 ta 'It jier fan de ierappel' útroppen hawwe. Yn Hjir 3 steane in oantal tekeningen dy't Sjoke Wagenaar makke foar in keunstprojekt op It Bilt.

Wa't samar wat tritigers, fjirtigers en fyftigers freget hoe faak se it tradisjonele Nederlânske gerjocht fan ierappels mei fleis en griente ite, krijt antwurden as 'ien kear wyks' en 'ien kear yn 'e fjirtjin dagen'. Inkeld is it antwurd sels: "Noait." Wylst in soad fan har- dat jildt benammen foar de fyftigers - nei alle gedachten grutbrocht binne mei fiif of seis kear ierappels yn 'e wike. Gjin niget dus dat it temanûmer fan Hjir oer de ierappel gauris weromgiet yn 'e tiid.

Dat jildt benammen foar de dichters. Sa skriuwt Andries Miedema oer syn heit, in fabryksarbeider dy't sels ierappels boude: "Mar foei de Borger op syn board/dan droech en krommelich útinoar,/fan syn grutskens noch in spoar:/'Se binn' wer poerbêst', wie it koart."

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Jabik, 31 juli 2008

Eerste granen en aardappelen van het land

De eerste granen zijn gedorst, tenmiste de eerste die Bertus heeft gezien. Ook was men bij Joostema frieslanders en dore’s aan het rooien voor de consumptie denkt hij.

Wat een groot materiaal , straks als er meer aktie op het land is zal er nog wel wat ouder spul ingezet worden, Bertus houdt jullie op de hoogte.

Bron: www.sintjabik.nl

Voor meer foto's  >>

Franeker, 31 juli 2008

Friezen nuchter? Niet tijdens het kaatsen

In Franeker wordt jaarlijks de PC gehouden, het grootste kaatsevenement. Iedere kaatser droomt ervan de nieuwe koning te worden.

Twee inzittenden stappen uit, twee anderen blijven zitten. Om op de autoradio, bij Omrop Fryslân, nog even te luisteren naar de openingsspeech bij het jaarlijkse kaatsspektakel, de PC (Permanente Commissie), die PC-voorzitter Minne Dijkstra klokslag acht uur begonnen is. De PC is met zijn tijd meegegaan en heeft zijn authenticiteit behouden, zegt hij in de Koornbeurs in het centrum van het Friese stadje. Op de ochtend van de 155ste PC stelt hij vast dat zijn evenement geen ‘commercieel monster’ is geworden, zoals de Olympische Spelen of het EK voetbal dat in zijn ogen wel zijn. „Dizze wedstrijd sprekt mear tot de ferbylding as de Spullen.” Hoezo nuchtere Friezen?

Af en toe staande ovaties op het Sjûkelân. Die klinken als een partuur is uitgeschakeld met daarin een speler die voor het laatst heeft meegedaan aan de PC. De 36-jarige opslager (serveerder) Klaas Berkepas uit Hoornsterzwaag bijvoorbeeld, na achttien PC’s, waarvan hij er één won, in 2000. En opslager Simon Minnesma (35) uit Dronrijp, de (door een geheim driemanschap gekozen) koning van 1995 die ooit het avontuur koos door een commerciële kaatsploeg op te zetten. Hij loopt een ererondje, en voor de tribune met genodigden maakt hij nog een sierlijke buiging. Ook ‘achterinse’ (positie achter in het perk) Chris Wassenaar (35), ‘de reus van Minnertsga’, stopt er na veertien PC’s mee. Hij is de meest opvallende verschijning onder de kaatsers, drievoudig PC-winnaar en in 2001 en 2005 verkozen tot koning. Met een strakke worp gooit de reusachtige Wassenaar – een ruwe bonk die qua lichaamsbouw niet zou misstaan in een rugbyploeg – zijn bos bloemen in het publiek.

Bron: NRC Next

Lees het hele bericht  >>
Dossier Chris Wassenaar  >>

Franeker, 30 juli 2008

Wassenaar verlaat Sjûkelân met staande ovatie

Foto: Leeuwarder Courant

Begeleid door een ovationeel applaus heeft Chris Wassenaar voor de laatste keer in zijn kaatsloopbaan het Sjûkelân in Franeker verlaten. De Reus van Minnertsga, drievoudig PC-winnaar en tweevoudig koning, verloor met zijn maten Rutmer van der Meer en Jacob Wassenaar met 5-3 en 6-4 van Gert-Anne van der Bos, Tjitte Bonnema en Folkert van der Wei. In zijn uiteindelijk laatste optreden op de haalde Wassenaar nooit zijn topniveau. De tegenstanders daarentegen vormden een homogeen team, waartegen het moeilijk kaatsen bleek.

Op 4-3 en 6-6 verzuimde Rutmer van der Meer zijn partuur op gelijke hoogte te brengen door in het tussenspel de punten niet te pakken. Het bleek cruciaal. Van der Bos behield vervolgens met een mooie zitbal de kaats. Van der Meer miste op 5-3 en 6-4 het perk, waarmee de partij was beslist.

Ik wie miskien noch wat te lang dwaande mei dy slach fan Rutmer", zei Wassenaar. "Dat je ferlieze is balen, mar dit is dochs wol in moai ôfskied op dizze manier. Ik waard der suver emoasjoniel fan. Dan komt alles der yn ien kear wol wat út. Dat ik de PC trije kear wûn ha is moai, mar ik hie 'm achterôf eins wol in kear as seis winne kind. Mar ik ha in moaie karjêre hân."

Bron: Leeuwarder Courant

Lees het hele bericht  >>
Dossier Chris Wassenaar  >>

Beetgummermolen, 28 juli 2008

Aanhouding na mishandeling

De politie heeft maandagavond een 20-jarige man uit Sint Annaparochie aangehouden nadat hij op de J.H. van Aismawei met zijn auto op de auto van een 48-jarige man uit Beetgummermolen ingereden was. Daarna had de 20-jarige man de Beetgummer geslagen en geprobeerd hem met een ketting en krik te slaan.

Getuigen konden dit verhaal bevestigen. De ondertussen ter plaatse gekomen politie wilde de 20-jarige man aanhouden, maar de man werkte pas mee nadat er gedreigd was met pepperspray. Beide auto’s en de in de auto aangetroffen ketting en krik zijn voor nader sporenonderzoek in beslag genomen.

Bron: www.politie.nl


Ljouwert, 28 july 2008

Froulju biten troch hûnen

Twa froulju út Ljouwert en Sint Anne binne snein troch twa hûnen biten. De frou út Ljouwert liet op de Schieringerwei yn de stêd har hûntsje út doe't der twa boxers op har hûn ôfkamen. Doe't se it bistje drigen te biten, tilde de frou har hûntsje op.

Ien fan de boxers sprong omheech en biet de frou in pear kear yn de earm. In oare frou dy't har helpe soe, waard ek biten. Beide froulju moasten nei it sikehûs.

Ut ûndersyk hat bliken dien dat de hûnen thúshearden by minsken yn de Wilgenstrjitte. De eignaresse miste har hûnen al de hiele moarn. Nei alle gedachten hat ien dy't op besite wie it túnhek iepenstean litten, sadat se ûntkomme koene.

Bron: Omrop Fryslân


Sint Jabik, 27 juli 2008

Hans en Eelkje Hilarides 40 jaar getrouwd

Zaterdag 26 juli was het 40 jaar geleden dat Hans en Eelkje in het huwelijk traden. Hans en Eelke doen veel vrijwilligerswerk in St.Jabik, en waren actief voor de Bildtse VVD.

Velen hebben hen gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal tijdens het feest in de fraai versierde schuur. Sint Jabik hoopt dat ze nog jaren betrokken blijven bij "de Groate Kerk" en de vele andere activiteiten waar ze actief in zijn.

Bron: www.sintjabik.nl

Voor meer foto's  >>

Sint Jabik, 27 juli 2008

Nieuwe borden onder telegraaf KV Het Noorden

Op woensdag 4 juni was het bestuur van de KV Het Noorden samen met Teake, zijn vriendin, heit en mem en de burgemeester naar de telegraaf aan westkant van St. Jacob getogen. Peter Bokma had deze telegraaf helemaal opgeknapt, alle roest weg en van een nieuw fris kleurtje voorzien.

In het oude bord stond ook een kaatser, maar die kwam uit Arum. Nu we zelf een zeer succesvol kaatser in de gelederen hebben moest die natuurlijk ook het "KV Het Noorden" bord sieren, dacht het bestuur. Zo gezegd zo gedaan, vanaf nu staat Taeke Triemstra prominent op het bord onder de telegraaf. Taeke en Peter mochten samen het bord onthullen, en het is best fraai geworden.

Bron: www.sintjabik.nl

Voor meer foto's  >>

Vrouwenparochie, 26 juli 2008

Verboden wapens in Froubuurt

De politie heeft vrijdagavond enkele verboden wapens aangetroffen in een woning in Vrouwenparochie. De politiemensen kwamen op het adres in verband met het innen van een achterstallige boete. Op een slaapkamer van de woning werden een op echt gelijkend nepvuurwapen en een werpmes aangetroffen. Die werden in beslag genomen.

Een 28-jarig familielid, die op dat moment aanwezig was, was het daar niet mee eens en probeerde te voorkomen dat de wapens werden meegenomen. Hij werd aangehouden en verzette zich fysiek en verbaal tegen zijn aanhouding. Hij kon worden overmeesterd en is overgebracht naar het politiebureau.


Bron: www.politie.nl


La Haye, 26 juli 2008

Pays-Bas: un juge ordonne à une femme de se séparer de 50 chats

Une femme logeant sous son toit quelque soixante chats devra se séparer de cinquante d'entre eux d'ici au mois de novembre, a ordonné un juge du tribunal de Leeuwarden (nord des Pays-Bas).

La femme logeait les félins orphelins dans le jardin et toutes les pièces de sa maison de Sint Annaparochie (nord). Mais après une plainte de ses voisins immédiats, la commune l'avait mise à demeure de s'en débarrasser sous peine d'amende.

Voulant contester cette décision, elle s'était adressée à un juge. Celui-ci a cependant estimé que soixante chats, c'était un peu trop, et qu'elle avait jusqu'au 1er novembre pour leur trouver un nouveau propriétaire. Elle pourra en garder dix, a ajouté le juge.

Bron: AFP (Agence France-Presse)


Leeuwarden, 23 juli 2008

Farmers Union

Via Willem Scholte, de voormalige technicus van de legendarische Leeuwarder popband Farmers Union en nu vrijwilliger bij Tresoar, is een band met unieke live-opnames boven water gekomen.

De band Farmers Union heeft maar een jaar bestaan, maar er zaten gerenomeerde musici in, zoals Piet Kok, Nanne Kalma en Sido Martens. De opnamen zijn uit 1973, gemaakt op een locatie in Het Bildt.


Bron: Tresoar

Lees het hele bericht  >>

Oude Bildtzijl, 23 juli 2008

foto: Bertus Dijkstra

Voor de sanitaire stop

Bertus Dijkstra kreeg niet bepaald aandrang bij het kruispunt van de Vijfhuisterdijk en de Monnikebildtdijk, maar het had wel zomaar gekund. De Bildtse wind verwaait in ieder geval alle luchtjes.Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN


Sint Jacobiparochie, 23 juli 2008

Man aangehouden voor bedreiging

De politie heeft dinsdagavond een 48-jarige man uit Sint Jacobiparochie aangehouden op verdenking van bedreiging. De man was op bezoek bij een kennis in de Steven Willemsstraat. De hond van de verdachte viel volgens de buurman, een 25-jarige man, de honden van de buurman lastig. De buurman wilde de honden uit elkaar halen en gaf de hond van de verdachte een schop. Daarop kwam de verdachte met een opengeklapt zakmes naar de buurman en dreigde met de dood.

Toen buurtbewoners erbij kwamen, vertrok de verdachte. Even later kwam hij terug. De politiemensen waren inmiddels ter plaatse en hielden de verdachte aan. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Het mes werd in beslag genomen.

Bron: www.politie.nl


Sint Anne, 22 juli 2008

foto: Omrop Fryslân

Jirpels kweke op sâlte grûn

Jirpelkwekers yn it noarden binne drok dwaande in jirpel te ûntwikkeljen dy't oer sâlt wetter kin. De jirpel is bedoeld foar boeren oan de Waadkust. Dy hawwe grut ferlet fan sa'n jirpel omdat har grûn hieltyd sâlter wurdt.

It ûntwikkeljen fan it nije ras is in drege saak, it kin neffens de kwekers noch wol 25 jier duorje foar't de nije jirpel der is. De kwekers besykje in bydrage út it Waadfûns te krijen om de kosten fan it ûntwikkeljen mei te beteljen.

Bron: Omrop Fryslân

Dossier Aardappelteelt  >>

Sint Annaparochie, 21 juli 2008

Onderzoek aardappel met zouttolerantie

foto: Aliet Lautenbag (www.bildtweb.nl, foto van de week)

Het Friese aardappelveredelingsbedrijf Fobek wil samen met de regionale collegabedrijven Biemond en Sloot een aardappelras ontwikkelen dat tolerant is voor een hoog zoutgehalte in het grondwater. "Zout water is een groeiend probleem voor de aardappelteelt langs de Waddenzee”, aldus directeur Peter Keijzer van Fobek.

In literatuur is bekend dat er wilde aardappelrassen met een zekere zouttolerantie zijn. Het kweekbedrijf uit Sint-Annaparochie wil onderzoeken in hoeverre deze wilde rassen gebruikt kunnen worden om nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Dossier Aardappelteelt  >>

Oudebildtzijl, 21 juli 2008

Waar de wolken worden gemaakt


doe't ik klain waar,
docht ik werklik dat alle wolkens in 'e lucht út deuze febriken kwammen,
doe fertelden se my dat ik 't bij 't ferkeerde eand had.
maar nou dink ik dat ik 't dos wel goed sien hè.
Kirsten (fertaling KD)
when i was a child,
i really did think that all the clouds in the sky came from these factories,
then they told me i was wrong about that.
but now i think i may have seen it correctly.
Kirsten

Bron: kirstenz.web-log.nl


Sint Annaparochie, 21 juli 2008

'Edison' voor aardappelrassen

Fobek, het aardappelveredelingsbedrijf bij Sint Annaparochie heeft een trofee in het leven geroepen voor bijzondere nieuwe aardappelrassen. Pootgoedtelers die erin slagen een nieuw ras met opvallende kwaliteiten op de rassenlijst van aardappelsoorten te krijgen, kunnen dingen naar de nieuwe prijs.

Er is al een mogelijkheid waardering te krijgen door erkenning van het Geert Veenhuizenfonds. Dat blijkt in de praktijk voor de meeste telers een stap te ver. Directeur Peter Keijzer noemt dit de Oscar voor de telers. Zijn eigen bronzen trofee karakteriseert hij als de Edison voor de teler. De eerste 'Edisons' zijn toegekend voor de nieuwe rassen Ikone, Fabiene en Bastion, alle uit de polder.

Bron: Leeuwarder Courant

Dossier Aardappelteelt  >>

Leeuwarden, 20 juli 2008

Triemstra koning op Rengersdag

Vandaag in Leeuwarden de 4e klassieker van dit jaar, "de Rengersdag". Aan het eind van de kaatsdag waren Taeke Triemstra, Herman Sprik en Johan van der Meulen de sterksten. In de finale werd met 5-3 en 6-6 gewonnen van Simon Minnesma, Hylke Bruinsma en Marten Feenstra.

In de finale kaatsten Johan van der Meulen cs. tegen Simon Minnesma cs. Trio van der Meulen was er op gebrand om de winst naar zich toe te halen. De vorm van Johan van der Meulen zit er qua opslag aan te komen, twee weken voor de PC. Herman Sprik kaatste net als Taeke bijna foutloos. Trio Minnesma kon niet voorkomen dat de partij werd verloren met 5 – 3 en 6-6. Taeke Triemstra werd koning.

Bron: www.knkb

Lees het hele bericht  >>
Dossier Teake Triemstra  >>

Makkum, 19 juli 2008

Chris Wassenaar breekt record Schuil

Chris Wassenaar schreef zaterdag kaatsgeschiedenis. Voor de 84ste keer in zijn loopbaan won hij een koningstitel, waarmee hij het record van de legendarische Hotze Schuil, die tot 83 koningsschappen kwam, brak.

Wassenaar won in Makkum zijn vierde krans binnen zes dagen. Met Jan Dirk de Groot en Auke van der Graaf was hij in de finale op 5-3 en 6-6 te sterk voor Rutmer van der Meer, Tjitte Bonnema en Daniël Iseger.

Bron: Leeuwarder Courant

Dossier Chris Wassenaar  >>

Sint Annaparochie, 19 juli 2008

BildtBeat Muziekfestival op 16 augustus

Op zaterdagmiddag 16 augustus 2008 vindt de tweede editie van het Bildt Beat Festival plaats, met medewerking van een groot aantal bekende Friese muzikanten. Dit muziekfestival zal plaatsvinden op het plein voor het gemeentehuis te St. Annaparochie en start om 14.00 uur. Het gratis toegankeljke programma op het dubbel podium ziet er als volgt uit:

 • Dunekpoe djembégroep - opzwepende djembépercussie van zo'n 30 djembéukers
 • Bacon and Bones - country (blues) rock
 • Addictive - goud van oud/jong en fris
 • Healers - Fryske bluesrock
 • The Hangouts - lekkere Stonesgetinte rock
 • Virus - top 100 coverband
 • Junkyard Dogs - rock/coverband

 • Bron: Persbericht

  Zie ook www.bildtbeat.nl  >>

  Leeuwarden, 19 juli 2008

  Krapte van hoogwaardig pootgoed verwacht

  Akkerbouwers moeten als gevolg van de droogte in de afgelopen maanden rekening houden met schaarste aan hoogwaardig pootgoed. Daarvoor waarschuwt Peter Keijzer, directeur van aardappelveredelingsbedrijf Fobek uit Sint Annaparochie. "In de kuststrook is het verschrikkelijk droog geweest. We moeten er rekening mee houden dat van de hoogste klassen S en SE er 40 procent minder aan nieuwe knollen uit de grond komt."

  De grote verschillen in opbrengst worden ook gesignaleerd door aardappelhandelshuis HZPC in Joure. "Wij durven nog geen beeld te geven van de totale opbrengst. De verschillen tussen de verschillende telers zijn groot", zegt directeur Jan Hoogenboom. "Dat maakt het moeilijk om een goede raming te maken. Op basis van proefrooiingen die we in september uitvoeren komen we pas met een eerste inschatting."

  Bron: Friesch Dagblad

  Lees het hele bericht  >>
  Dossier Aardappelteelt  >>

  Minnertsga, 17 juli 2008

  Aanrijding tussen twee personenauto’s

  Foto: F.Hiemstra

  Donderdag middag rond half 6 heeft op de kruising Minnertsga-Wier-Sint Jacob een aanrijding tussen twee auto's plaats gevonden. Een auto uit de richting van Wier verleende geen voorrang aan de rode Peugeot die uit de richting van Sint Jacobiparochie kwam. Een aanrijding tussen beide voertuigen was het gevolg.

  Een ambulance uit Harlingen is ter plaatse gekomen om de slachtoffers te onderzoeken. Gelukkig hoefde geen van de personen mee naar het ziekenhuis. Bergingsbedrijf ketellapper heeft de schade auto's meegenomen.

  Bron: www.112fryslan.nl

  Voor meer foto's  >>     www.112fryslan.nl Bekijk de video van A. Hiemstra   >>

  Sint Annaparochie, 17 juli 2008

  'Krapte op pootgoedmarkt'

  De aardappelsector wordt als gevolg van de droogte de komende jaren geconfronteerd met krapte in de hoogste pootgoedklassen, S en SE. Dat zegt Peter Keijzer, directeur van aardappelveredelingsbedrijf Fobek in het Friese Sint Annaparochie. De droge periode tijdens het groeiseizoen veroorzaakt in het Noorden tot 50 procent minder opbrengst en 40 procent minder knollen. Dat verwacht Keijzer op basis van waarnemingen op zijn eigen proefvelden.

  Ik vrees dat dit representatief is voor de pootgoedteelt in de hele noordelijke kuststrook”, zegt de Fobek-directeur. ”Juist in deze regio worden de hoogste pootgoedklassen geteeld. Dat betekent dat de piramide, zoals de pootgoedsector in klassen is opgebouwd, van boven af wordt uitgeknepen. Dat ga je de komende jaren merken."

  Bron: Agrarisch Dagblad

  Lees het hele bericht  >>
  Dossier Aardappelteelt  >>

  De Pol, 16 juli 2008

  Gewonde en dode hond bij brand

  Dit is een andere situatie!

  Bewoners van camping 't Veentje in De Pol zijn vanmorgen opgeschrikt door een felle uitslaande brand in een caravan. Hierbij kwam een hond om het leven en raakte de eigenaresse van de caravan zodanig gewond, dat ze met brandwonden naar het ziekenhuis in Meppel moest worden vervoerd.

  De slachtoffers van de brand, Auke uit Mindertscha, gelegen in de buurt van het Friese St. Annaparochie en zijn vriendin Sjoukje werden rond de klok van zeven uur vanmorgen wakker van het brandalarm. Toen ze de vuurzee in de caravan zagen, wisten ze zich snel door de ramen naar buiten te werken. Maar voor een ruim zes maanden oude hond was het te laat.

  Bron: Steenwijker Courant

  Lees het hele bericht  >>

  St. Annaparochie, 16 juli 2008

  Aanrijding fietsster

  Dit is een andere situatie!

  De politie heeft dinsdagavond geassisteerd bij een verkeersongeval op de Van Harenstraat. Een 15-jarige fietsster uit St. Annaparochie botste tijdens het oversteken van de kruising met een personenauto, bestuurd door een 46-jarige automobiliste uit Leeuwarden.

  Het meisje is per ambulance overgebracht overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor controle.  Bron: www.politie.nl


  Sint Annaparochie, 14 juli 2008

  Een strakke en een ietwat wilde Dankert

  Weidse vergezichten vanuit de tuin van Klaas en Truida Dankert, Foto LC/Wietze Landman

  Twee Dankerts, twee tuinen. In Sint Annaparochie stellen Dirk en zijn achterneef Klaas beiden hun erven open voor publiek. De ene gaat voor strak, de ander houdt het wat rommeliger.

  Alles wat de natuur doet, is goed. Dit was de stellige overtuiging van de vorige bewoner van Op Halfweg, de woonboerderij tussen de Nieuwe en de Oudebildtdijk in Sint Annaparochie. Toen Klaas en Truida Dankert zich hier in februari 2000 vestigden, leek het erf wel een oerwoud. "Er was zeven jaar niets aan de tuin gedaan. En hier op de klei wil het wel groeien", vertelt Truida.

  Bron: Leeuwarder Courant
  Foto LC/Wietze Landman

  Lees verder >>

  Bolsward, 14 juli 2008

  'Piet Jetze, De Brand en Sake; Chris slacht se der allegear ôf'

  foto: www.knkb.nl

  Pas als-ie gestopt is zullen zijn prestaties mythische proporties aannemen. Voor sommige romantici is Chris Wassenaar nog altijd een aardige kaatser die veel punten bij elkaar sprokkelde. Hij is geen Hotze Schuil, geen Johannes Brandsma. Maar met een recordaantal van 83 koningstitels (net zoveel als Hotze Schuil) en 829 punten staat de Minnertsgaster sinds gisteren waar hij hoort te staan: in de toptien allertijden. De illustere Bilkert Klaas Kuiken (1902-1984) heeft zijn plekje na vele decennia moeten afstaan aan de achterinse.

  De toptien allertijden is een lijstje met imposante namen uit meer dan honderd jaar kaatsgeschiedenis. Piet Jetze Faber leidt de dans met 885 punten, gevolgd door de meest tot de verbeelding sprekende kaatser aller tijden; Hotze Schuil. Hij kwam tot 876 punten. Wiebren van Wieren (785), Sake Saakstra (770), Tunno Schurer (695), Taede Zijlstra (672), Klaas van Wieren (669), Johannes Brandsma (658) en Dirk Talsma (639) volgen. De lijst liegt niet, al zal er altijd discussie blijven onder de romantici wie nu beter was. "Ik no ek legendarysk? Sa sjoch ik it net", zegt Wassenaar bescheiden.

  Bron: Friesch Dagblad

  Lees het hele bericht  >>
  Lees ook "Wassenaar is een fenomeen"  >>
  Lees ook "Wassenaar kaatste slechts met drie vaste opslagers"  >>
  Dossier Chris Wassenaar  >>

  Boalsert, 13 july 2008

  Chris Wassenaar 83 kear kening

  Hotze Schuil

  Chris Wassenaar hat snein yn Boalsert skiednis skreaun by it keatsen. Hy koe by de frije formaasjepartij syn 83e keningspriis pakke. Dêrmei kaam er it rekord fan Hotze Schuil benei en koe er yn de top tsien komme fan it totaalklassemint mei 629 punten.

  De grutte fan Minnertsgea pakte beide trofeeën. Hy wûn de finale mei broer Jacob Wassenaar en Rutmer van der Meer mei 5-2 en 6-6 fan Klaas Berkepas, Jan Willem van Beem en Daniël Iseger. It wie ek noch syn 142e oerwinning.

  Bron: Omrop Fryslân

  Omrop Fryslân Harkje nei Chris Wassenaar   >>
  Dossier Chris Wassenaar  >>

  Sint Jacobiparochie, 12 juli 2008

  Zomerexpositie in de Groate Kerk

  In "De Groate Kerk" in Sint Jacobiparochie is op 4 juli jl. de Zomerexpositie van start gegaan. Afgelopen zaterdag bezochten ruim 70 belangstellenden deze boeiende en veelzijdige tentoonstelling.

  Op de kerkenpadzaterdagen exposeren twaalf cursisten van docent en beeldend kunstenaar Marco Goldenbeld hun werk in steen. Daarnaast is er een expositie van 4 schilders. Hendrik Elings, Fred Thoolen en Sjoke Wassenaar wonen op het Bildt. Amy de Boer-Jensma woont in Leeuwarden. Ook de jaarlijkse expositie over het Jabikspaad is deze zomer weer te bezichtigen.

  Elke zaterdag geopend van 11.00 - 16.00 uur (t/m 13 september). Entree: gratis.

  Bron: www.bildtweb.nl

  Lees het hele bericht  >>

  Sint Jacobiparochie, 12 juli 2008

  Van Kane tot de Beatles: iedereen naar Sint Jabik

  Een kamer op de boerderij, een comfortabel plekje op een woonboot of een knusse zolder in een alledaagse woning. Bijzonder zijn ze allemaal, de tientallen Bêd en Brochjes die Fryslân rijk is. Het Friesch Dagblad gaat deze zomer op zoek naar het verhaal erachter. Vandaag: de Jacobshoeve in Sint Jacobiparochie.

  Het leven hangt soms van toevalligheden aan elkaar. Douwe Wijbenga uit Nij Altoenae zou op Tweede Paasdag 2002 met zijn zoons naar een motorcrossevenement. "Maar die ochtend was het slecht weer, dus werd het afgelast.", vertelt zijn vrouw Klaske. Zij had wel een ander idee wat ze die dag konden gaan doen: "Toen zijn we langsgegaan bij een bed en breakfast in Sint Jacobiparochie dat te koop stond, om eens te kijken en te praten met de eigenaars." Nu is het echtpaar al vijf jaar trotse eigenaar van dat bed en breakfast: de Jacobshoeve.

  Bron: Friesch Dagblad

  Lees het hele bericht  >>

  Zwarte Haan, juli 2008

  Loet Hin, foto: Robert Posthumus (gescand)

  Landbouwmachines dansen op Bildts aardappelland

  Een zwoele zomeravond in Fryslân, eind augustus 2008. Op de zeedijk bij Zwarte Haan zitten 1500 mensen. Ze aanschouwen de realisatie van een droom, waarmee de Amsterdamse kunstenaar Loet Hin al tien jaar rondloopt.

  Als kind was hij al gefascineerd door machines en mechanica. Dat droeg eraan bij dat Loet Hin, toen hij voor het eerst bij zijn vriendin op Het Bildt kwam, geboeid raakte door het schouwspel van die grote trage landbouwmachines, die over het vlakke Bildtse land bewogen. Hin: 'Ze bleven maar doorgaan op het veld, 's avond laat, met de lichten aan. Zoveel machines bij elkaar is mooi. Daar wilde ik iets mee doen.'


  Bron: Friesland Post
  foto: Robert Posthumus (gescand)

  Lees verder >>
  Dossier Fan Grônd tot Mônd  >>

  Terherne, juli 2008

  Er gaat niks boven de aardappel

  foto: Anne van der Woude (gescand)

  Pizza, spagetti en rijst: buitenlands eten is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar hoe populair is de jirpel anno 2008 nog? Dit jaar werden Friesland Post lezers opgeroepen te laten weten of ze nog vaak aardappelen eten. Een reactie van trouwe aardappeleters.

  Naam: Arjen Kaper (71) en zijn vrouw Anna (69)
  Woonplaats: Terherne
  Favoriete aardappel: Borgers van de klei uit Het Bildt

  Gaat u wel eens aardappelvreemd?
  'Ja, want aan het begin van het seizoen eten we Dorés, Friese pootaardappelen uit Spanje of Malta. Dan de Borgers, de Eigenheimers en daarna de Rode Star, want die blijft lang lekker. Een enkele keer eten we Irenes, voor de afwisseling. Vroeger had je Botergeeltjes, die waren helemaal lekker.'

  Bron: Friesland Post
  foto: Anne van der Woude (gescand)

  Lees verder >>
  Dossier Aardappelteelt  >>

  Sint Annaparochie, juli 2008

  Fan Grônd tot Mônd

  Piet Hoekstra, foto: Robert Posthumus (gescand)

  De Verenigde Naties heeft 2008 uitgeroepen tot het internationaal jaar van de aardappel om de wereldwijde verbouw en consumptie te stimuleren. De aardappel moet in ontwikkelingslanden hét basisvoedsel worden, vanwege de voedingswaarde en omdat de ombrengst per hectare vele malen groter is dan bijvoorbeeld maïs of graan. Bovendien groeit hij ook nog eens sneller in warme landen. Kortom: het bescheiden en onderschatte knolletje wordt ingezet in de strijd in de strijd tegen honger en armoede.

  Het Bildt besteedt dit jaar vanzelfsprekend extra aandacht aan de aardappel, de Solanum Tuberosum. De aardappeltelers in de streek willen de boer dichter bij de burger brengen. De Bildtse eerpel staat in het middelpunt van allerlei festiviteiten, zoals schoolprojecten, een filmfestival, een wedstrijd Bildtstars jassen en een open-luchtvoorstelling met aardappelwerktuigen. Tijdens de Bildtse Aardappelweken van 27 juni tot en met 13 juli kunnen belangstellenden op tal van boerderijen rondkijken, eerpel-kunst bewonderen en eerpels proeven. De Friesland Post ging voor u op vooronderzoek naar het thema van de Bildtse Aardappelweken: Fan grônd tot mônd.

  Bron: Friesland Post
  foto: Robert Posthumus (gescand)

  Lees verder >>
  Dossier Bildtse Aardappelweken  >>

  Sint Annaparochie, 11 juli 2008

  Gesopt en gebezemd

  foto: LC/Niels Westra (gescand)

  Er is niets mis met de Van Harenstraat in St. Annaparochie. Er is een groot aantal verzorgde winkels, er ligt geen propje of drolletje op straat en de zon schijnt ook nog.

  In de Van Harenstraat in St. Annaprochie is het best druk. Er rijdt heel veel verkeer doorheen, maar dat valt niet zo op omdat de stoepen breed zijn, de bomen groen en de winkels welvoorzien. Dan kijk je dus naar de etalages en de uitgestalde waren ervoor. Meubelstoffeerder Piet Cuperus maakt oude meubelen weer 'als nieuw' en dat is mooi nu vintage zo gewild is. Je koopt ergens een in potentie aardig, maar wat verwaarloosd meubel en je rijdt naar Piet. Hij maakt er vast iets bijzonders van.

  Bron: Leeuwarder Courant
  foto LC/Niels Westra (gescand)

  Lees verder >>

  St. Jacobiparochie, 10 juli 2008

  Dit is niet in Sint Jabik!

  Sintjabuurtster valt van het dak

  De politie heeft woensdagmorgen het ambulancepersoneel geassisteerd toen op de Stadhoudersweg een man van het dak gevallen was. Een 62-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie was vermoedelijk op een gladde dakpan gaan staan en van ongeveer drie meter hoogte naar beneden gevallen.

  Het slachtoffer is met letsel aan zijn been met de ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.  Bron: www.politie.nl


  Vrouwenparochie, 9 juli 2008

  'Wanneer plukt u de aardappels mevrouw?'

  Chef-kok Jacob Bote Jensma van restaurant De Zwarte Haan mocht de bezoekers bij fam. Van der Werf zaterdagmiddag verwennen op allerlei aardappelhapjes. Jensma had onder andere een truffelsoep gemaakt van de truffelaardappel. Ook presenteerde hij een cocktailprikker met zoete aardappel eraan. Van de Amerikaanse truffelaardappel worden eveneens chips gemaakt, die ook konden worden geproefd,	(foto: Johan Visbeek)

  Het project Bildtse Aardappelweken kan door de grote belangstelling in de eerste week al een groot succes worden genoemd. De tentoonstellingen in de boerenschuren trekken veel mensen, en ook de 'proef-sessies' met aardappelhapjes zijn in trek.

  Voorzitter Froukje de Jong-Krap van de stichting Bildtse Aardappelweken vertelt dat in de eerste week de belangstelling voor de tentoonstellingen in de negen landbouwschuren verrassend groot was. "'t Gasteboek geeft an dat se ok fan ferens komme. Faak hewwe die 'n bining met 't gebied en is dut 'n prachtige gelegenhyd om 't een en andere te kombineren. Ut Grunningen, Drinte, de Polder en feerder weg komme se ok hierhine. En 't is fansels de moeite wirg, dat de eerappel op soa'n menier en in soa'n prot farianten fan presintasy spreekwoordelik op 't bord fan de kônsumint laid wort," aldus De Jong-Krap.

  Bron: De Bildtse Post
  foto Johan Visbeek (gescand)

  Lees verder >>

  Groot-Bijgaarden (Belgium), 9 juli 2008

  De overwonnen natuur

  Binnen de Friese dijken liggen de dorpjes als eilandjes in een groene winderige zee.

  Melancholie, nostalgie en misantropie. Dat zijn de gevoelens die wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker oproept bij zijn selectie van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. In ongetemde vorm is natuur vervelend. Zij jeukt, bijt, verteert en kan meedogenloos toeslaan. Een volk op zeeniveau weet dit. Daarom bepalen Nederlanders liever zelf waar de natuur zich mag uitleven.

  Het mooiste Nederlandse voorbeeld van 'tijdelijk overwonnen natuur' vormt buitendijks Friesland bij Zwarte Haan. Een eindeloze leegte, met de bijpassende naam Noorderleeg strekt zich hier uit met de horizon als grens. Weidegrond, met houten strekdammen die aanslibbende zeeklei moeten vasthouden, gaan hier over in zoute kwelders en de zee.

  Bron: De Standaard

  Lees het hele bericht  >>

  Sint Jacobiparochie, 9 juli 2008

  Alle bruggen weer open in het Bildt

  Brug over de Koudeweg

  Een laatste inspectie van de brug in de Koudeweg op maandag 7 juli is het officiéle teken dat alle bruggen in het Bildt voor de vakantie weer open zijn voor het verkeer. Hans Kaper, wethouder van het Bildt, en Jaap Keizer, voorzitter van de stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute, hebben samen met aannemer Jansma uit Drachten de inspectie verricht. ‘Dit maakt de Noordelijke Elfstedenvaarroute tastbaar en zichtbaar voor iedereen’, aldus Keizer.

  Vijf van de zes openbare bruggen langs de route in het Bildt zijn nu opgehoogd en opgeleverd. Naast de brug in de Koudeweg zijn ook bruggen in de Langhuisterweg, de Hamerenweg, in Vrouwbuurstermolen en de fietsbrug in ’t Laaisterpaadje verhoogd. Keizer: ‘We hebben vijf bruggen in vijf maanden aangepakt. Ik wil daarom iedereen bedanken voor uw begrip en geduld in de afgelopen periode.’

  Bron: gemeente het Bildt

  Lees het hele bericht  >>

  Nij Altoenae, 9 juli 2008

  Nij Altoenae heeft primeur: eerste Bildtse avondwandeltocht

  Op zaterdagavond 5 juli staan ongeveer 14 getrainde wandelaars klaar voor de eerste Bildtse avondwandeltocht. Mede geinspireerd door de Bildtse Aardappelweken hebben Ludo en Joca het initiatief genomen om een avondwandeling door de gemeente Het Bildt te organiseren.

  De bloeiende aardappel- en wuivende graanveldenvelden staan er in de maand juli op zijn mooist voor. De wandelaars kunnen daardoor genieten van prachtige uitzichten over de landerijen. Nadat de laatste wandelaar, de viervoeter Fedde, bij de start is gearriveerd gaat het onderleiding van Ludo meteen met een behoorlijk tempo richting St. Annaparochie. De wandelaars proberen te achterhalen welk land hoort bij de 80 vlaggen links van de weg. Dit lukt slechts bij een paar vlaggen. Gelukkig hangt de Friese vlag er ook bij.

  Bron: www.nij-altoenae.nl

  Lees het hele bericht  >>

  Sint Annaparochie, 8 juli 2008

  Katten in het nauw

  Jacqueline Claus tussen haar katten: 'Zij begrijpen mij.' Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

  Jacqueline Claus uit Sint Annaparochie vangt in en om haar woning op de Oudebildtdijk al acht jaar lang zeker zestig katten op. Vijftig te veel, vond de gemeente Het Bildt begin dit jaar, nadat twee buren hadden geklaagd over stank- en geluidsoverlast. Dat vindt de bestuursrechter in Leeuwarden nu ook.

  Claus (64) zegt het - als gevolg van veel persoonlijk leed eerder in haar leven - helemaal gehad te hebben met de mensenwereld. "Het gaat mij om deze schitterende beestjes. De dierenwereld, dat is mijn wereld. Ik kan echt niet zonder. Kijk dan hoe lief ze naar me kijken, die arme popjes. Deze katten begrijpen mij." Claus slaapt op een bank in de woonkamer, onder tientallen foto's van katten, zodat haar beesten extra ruimte in de slaapkamer hebben.

  Bron: Leeuwarder Courant
  foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

  Lees verder >>

  St. Annaparochie, 8 juli 2008

  Gevonden - Pauwen in Het Bosch

  De hardwerkende Bildtse burger keek verbaasd op, toen hij vanmorgen twee prachtige blauwe pauwen in zijn tuin zag scharrelen. De aanblik benam hem bijna de adem. Droomde hij? Nadat hij weer met beide benen op de grond stond, ondernam hij snel aktie en schakelde de sympathieke buurvrouw in en de behulpzame schilder die bij het pittoreske boerderijtje op de ladder stond. Nee, geen pauwen-bezitter bekend bij beiden. De Bildtse burger kreeg het advies "DE INSTANTIES" te bellen.

  Allereerst: de Politie. De vriendelijke dame sprak hem bestraffend toe: het leek haar niet aannemelijk, dat de eigenaar wegens vakantie de pauwen vrij had gelaten, "U kunt het beste kontakt opnemen met de Vogelwacht in Marssum". Zo gezegd, zo gedaan. De kordate heer van de Vogelwacht dacht vooruit: het zal moeilijk zijn de pauwen te vangen. We kunnen ook niet voor niks komen, pauwen laten zich niet gauw vangen, hooguit in hun slaap. Laatst waren er ook een paar pauwen de snelweg opgevlucht; deze hebben we af moeten schieten. Daar wilde de Bildtse burger niet aan denken. Instantie nummer 3 gebeld: de ongeduldige Dierenambulance-mijnheer sprak: u heeft zeker gisteren ook al gebeld? Je kon hem horen denken: al die burgers die al die instanties bellen, je krijgt er wat van! Zo kom ik nooit aan mijn rust toe.

  Bron: www.bildtweb.nl

  Lees het hele bericht  >>

  Sint Anne, 7 july 2008

  Toeristysk Alvestêdefytspaad

  Tusken Berltsum en Sint Anne komt mooglik in nij toeristysk fytspaad by de noardelike Alvestêderûte del. Op it stuit wurdt de rûte tusken Berltsum en Barltehiem befarber makke foar lytse boaten.

  Dêrfoar moatte ûnder oare brêgen ferhege wurde en twa slûzen oanlein wurde. Under de brêge yn de grutte dyk nei Sint Anne is alfêst in foarsjenning makke foar fytsers. Dielen fan ´e rûte moatte noch ferbrede wurde.

  De gemeente wol besjen oft dan yn ien kear ek de grûn kocht wurde kin dy't nedich is foar it fytspaad. Yn de perspektyfnota fan it Bildt is jild frijmakke foar grûnoankeapen.

  Bron: Omrop Fryslân

  Omrop Fryslân Harkje nei wethalder Hans Kaper fan it Bilt.   >>

  Sint Annaparochie, 7 juli 2008

  Kunst en aardappelen? Dat gaat best

  Een werk van Piet van Riel - 'Polderlandschap in rood, waar straks de aardappels bloeien en groeien' -in de schuur van Alco de Jong uit Sint Annaparochie. Foto LC/Jan de Vries (gescand)

  Kunst op locatie. In negen historische aardappelschuren op Het Bildt is tot en met zondag 13 juli beeldende kunst te zien. Bezoekers van de Bildtse Aardappelweken die meer geïnteresseerd zijn in rooitechnieken of landbouwwerktuigen komen er ook aan hun trekken.

  Waar doorgaans de kisten met aardappelen staan opgeslagen, hangen nu de acrylschilderijen van kunstenaar Plet van Riel uit Oosterhout. Aardappelboer Alco de Jong kijkt er een beetje meewarig naar. Hij schudt het hoofd. "Siestou irpels? Ik niet. Gyn een! Ik begryp niet wat dut met 't tema 'de aardappel' te maken het." Voor in de schuur brult Leendert Ferwerda, de bekende Bildtse strandjutter: "He-len-dal niks dus!"

  Bron: Leeuwarder Courant
  foto: LC/Jan de Vries

  Lees verder >>

  Sint Annaparochie, 7 juli 2008

  Friezin moet stoppen met kattenopvang

  foto: archief Hart van Nederland

  Een vrouw uit het Friese Sint Annaparochie moet stoppen met het opvangen van katten. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden beslist.

  De Friezin kocht in 2000 een huis in Sint Annaparochie en gebruikt zowel de voor- als achtertuin en alle kamers in de woning voor de opvang van circa zestig zwerfkatten. Volgens buren zorgde dit voor veel overlast. De gemeente Het Bildt, waar Sint Annaparochie onder valt, legde de vrouw daarom een dwangsom op om haar te laten te stoppen met de opvang. De kattenliefhebster stapte daarop naar de rechter. Deze besliste echter dat zestig katten teveel van het goede is. De vrouw krijgt tot 1 november de tijd om het merendeel van de dieren elders onder te brengen. Hierna mag ze maximaal tien katten houden.

  Bron: Hart van Nederland


  Zwarte Haan, 7 juli 2008

  Landbouwmachines dansen bij Zwarte Haan.

  Elegant trekken ze hun figuren over de akker terwijl hun motoren als muziek klinken van een steeds opnieuw gecomponeerde partituur. Robuust zijn de herhalende werkbewegingen, lichtvoetig de bewegingen tussen door; inklappen uitklappen, omdraaien, optrekken, neerleggen en weer opnieuw.

  Het kan niet anders; landbouwmachines zijn industrieel ontworpen dansers die de hoofdrol moéten spelen in de locatieproductie 'Sware Grônd'. Niet alleen deze oogstmachines en kipwagens, maar ook poters, veldspuiten, ploegen, rijenfrezen, loofkappers, selectiewagens en meer.

  Bron: www.baw2008.nl

  Lees het hele bericht  >>

  Leeuwarden, 7 juli 2008

  Rechter: kattenvrouw mag tien beesten opvangen

  Jacqueline Claus uit Sint Annaparochie mag op 1 november nog maar tien katten houden. Dat heeft de bestuursrechter in Leeuwarden bepaald. Eerder had de gemeente het Bildt dit ook al besloten. Momenteel vangt Claus bij haar huis aan de Oudebildtdijk bijna zestig katten op.

  De gemeente gaf de ‘kattenvrouw' afgelopen voorjaar een half jaar langer de tijd om het aantal beesten terug te brengen van zestig naar tien. Haar ‘Poezenparadijs' is illegaal, aldus het Bildt. Twee buren klaagden over stank- en geluidsoverlast. Heeft Claus op 1 november nog steeds meer dan tien katten, dan moet zij een dwangsom van €5000 betalen. Dit bedrag kan oplopen tot €10.000.

  Bron: Leeuwarder Courant

  Bekijk het hele bericht  >>     Omrop Fryslân Besjoch de reportaazje op omrop Fryslân

  Sint Jacobiparochie, 7 juli 2008

  De kap van de schuur van akkerbouwbedrijf familie Jensma. Foto: © R. Varkevisser

  Nog één week tentoonstellingen in boerderijen

  De tentoonstellingen zijn het resultaat van een speciale en unieke samenwerking tussen akkerbouwers en kunstenaars: exposities op akkerbouwbedrijven met kunstwerken geïnspireerd door de aardappel en het landschap naast akkerbouwpresentaties met historische tentoonstellingen.

  Voor de tentoonstellingen is als uitgangspunt gehanteerd dat in het kunstwerk een duidelijke link met de aardappel gelegd wordt, direct of indirect, een grote diversiteit wat betreft kunstsiscipline: installaties en reportages van installatie's, video´s, beelden en drie dimensioneel werk, schilderijen waarin de aardappel expliciet geschilderd is, foto's en werk dat geïnspireerd is op 'de Aardappeleters' van Vincent van Gogh, Friesche (aardappel) landschappen gemaakt door kunstenaars uit heel Nederland. Daarnaast zijn in de boerderijen tentoonstellingen van Bildtse lagere school-jeugd te zien, die zich ook door de aardappel hebben laten inspireren.

  Bron: www.bildtweb.nl
  Foto: © R. Varkevisser

  Kijk ook op baw2008.nl  >>

  Sint Annaparochie, 6 juli 2008

  Klein afval brandje zorgt voor grote buitenbrand

  Zondagmiddag rond half 3 is er brand ontstaan in de struiken rond de woning aan de Middelweg in Sint Annaparochie. Door de extreme droogte sloeg het vuur stel om zich heen. Binnen enkele minuten stond er een groot gedeelte in brand met vlammen van meer dan 4 meter hoog. De bewoners die waarschijnlijk tuin afval aan het verbranden waren hebben de brandweer gealarmeerd, die waren snel ter plaatse om te blussen.

  Die politie is ook nog ter plaatse geweest, maar kon verder niet veel doen. De tank waar het water in zit was snel leeg, terwijl er nog na geblust moest worden. Een brandkraan was in de nabije omgeving ook niet aanwezig. Daarom is de ts1 van Sint Anna eerst weer terug gegaan naar de kazerne om meer water te halen. Naar ongeveer een kwartier was die weer terug met water.

  Bron: 112Fryslân

  Bekijk het hele bericht  >>

  Sint Annaparochie, 5 juli 2008

  Eten bij de boer

               

  Bron: Sjoke Wassenaar op www.bildtweb.nl

  Bekijk alle foto's  >>

  Sint Annaparochie, 5 juli 2008

  De Maartsysbrûg in de Koudeweg. Foto: Omrop Fryslân

  Vijf bruggen in het Bildt verhoogd

  De vijfde verhoogde brug in het Bildt wordt maandag aan het begin van de middag weer opengesteld voor verkeer. Na een feestelijke slotinspectie kunnen bestuurders dan weer over de brug in de Koudeweg bij Sint Annaparochie.

  De inspectie vindt plaats door de Bildtse wethouder Hans Kaper en voorzitter Jaap Keizer van de stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute. De brug is verhoogd om de Elfstedenroute van Berlikum naar Bartlehiem en Leeuwarden bevaarbaar te maken.

  Bron: Leeuwarder Courant

  Lees het hele bericht  >>        Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje fan omrop Fryslân   >>

  St. Annaparochie, 4 juli 2008

  Sterren op het doek

  Donderdag 3 juli was in het tv-programma "Sterren op het doek" te zien hoe Paul de Leeuw uit drie verschillende portretten het portret van kunstenaar Twan de Vos koos.

  Twan de Vos is één van de deelnemers aan het Bildtse kunstprojekt "Burgers op de boerderij, boeren in de kunst".

  Zijn zeefdruk "De aardappeleters", gemaakt in 2003, is te bezichtigen op de expositie in de boerderij van de fam. Schuiling, Stadhoudersweg 80 te Nij Altoenae.

  Bron: www.bildtweb.nl

  Bekijk de uitzending  >>

  Minnertsga, 4 juli 2008

  Opmars elektrische fiets niet te stuiten

  De markt van elektrische fietsen (ook wel e-bikes genoemd) is sterk groeiende. In het eerste kwartaal van 2008 werden er 25.000 verkocht, tegen 14.000 in dezelfde periode vorig jaar, zo becijferde Bovag in samenwerking met GfK Panel Services. Fabrikanten blijken echter nauwelijks aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

  Lieuwe van der Schaaf van de gelijknamige rijwielhandel in Minnertsga verkoopt onder andere e-bikes van Gazelle en Antec. Hij ziet met name dat ouderen graag mobiel willen blijven. ,,En elektrische fietsen met trapondersteuning zijn voor deze groep een uitkomst. Vandaar de populariteit van de nieuwere modellen de afgelopen jaren.” Een forse aankoopprijs maakt in dergelijke gevallen niet uit, volgens hem. ,,Mensen willen best geld besteden aan kwalitatief hoogwaardige fietsen.” Op jaarbasis verkoopt Van der Schaaf ruim 25 elektrische fietsen. De rijwielhandelaar heeft momenteel te maken met een levertijd van vier maanden.

  Bron: Friesch Dagblad

  Lees het hele bericht  >>

  St.-Jacobiparochie, 2 juli 2008

  Ida 18, de eerste Bildtse tientonner

  Eigenaar Akkerman poseert met zijn Ida 18. Naast Jan zijn vrouw Annie en de kinderen Riemer (met het bord in de hand), dochter Jantine en jongste zoon Ype. Foto: Johan Visbeek (gescand)

  De bijna 15-jarige koe Ida 18, van Jan en Annie Akkerman uit St.-Jacobiparochie is 25 juni op het melkvee-bedrijf De Mars aan de Westerweg gehuldigd. Ida 18 heeft in haar lange productieve leven tot nu toe 128.933 kg melk gegeven, met daarin gemiddeld 4,42 % vet en 3,36 % eiwit. In totaal is dit 10.031 kg vet en eiwit. Hiermee is de bejaarde vedette de eerste koe die deze bewonderenswaardige prestatie op het Bildt neerzet.

  Sjoerd Politiek, voorzitter van de afdeling Noordwest Friesland van C R Delta, overhandigde de familie Akkerman de officiële oorkonde en een wandbord met afbeelding van Ida 18. Bij de huldiging werd ook Klaasje Thomas-Otten uit Minnertsga betrokken, de vrouw van de onlangs overleden oud-wethouder Marten Thomas. Ida 18 werd op l augustus 1993 geboren op het bedrijf van de gebroeders Thomas in het Overijsselse Oldemarkt uit de combinatie van de stier F16 Rocket C en de Sunny Boydochter Ida 17.

  Bron: De Bildtse Post
  foto: Johan Visbeek (gescand)


  Sint Jacobiparochie, 2 juli 2008

  Tymen Steputat wint vakantieviswedstrijd

  Op zaterdagmorgen 28 juni is de eerste vakantiewedstrijd gevist van HSV de Voorn en HSV De Deinende Dobber. De vislocatie was het Heerenveens kanaal bij Vegelinsoord.

  Tijdens vakantiewedstrijden worden verschillende vistechnieken (feeder, vaste stok) vaak uitgetest, waardoor soms grote verschillen in vangst (aantallen) zijn te zien tussen de vissers onderling. Mede door het vriendelijke weer was het een zeer geslaagde \isochtend. De uitslag was als volgt:
  1. T. Steputat, 5490 gram, 61 vissen;
  2. J.R. den Boer, 3970 gram, 13 vissen;
  3. F. Temme, 3815 gram, 7 vissen;
  4. F.Cuperus, 3640 gram, 65 vissen.
  De grootste vis werd gevangen door Rob den Boer, hij ving een brasem van maar liefst 50,2 cm.

  Bron: De Bildtse Post


  St.-Annaparochie, 1 juli 2008

  Het Bildt presenteert een positief saldo

  Het financieel jaarverslag van de gemeente het Bildt over 2007 toont een positief resultaat van € 465.744,-. Dit is in lijn met de verwachting. Het college stelt de raad voor het bedrag te storten in de algemene reserve.

  De gemeente het Bildt heeft haar financiën goed op orde. De accountant heeft de jaarrekening op beide onderdelen, getrouwheid en rechtmatigheid goedgekeurd. Dat betekent dat wat er in de jaarrekening staat klopt en dat de gemeente het proces goed doorlopen heeft.

  Bron: gemeente het Bildt

  Lees het hele bericht  >>

  Sint Jacobiparochie, 1 juli 2008

  Bilkert dronken

  Een 46-jarige scooterrijder uit Sint Jacobiparochie heeft een proces verbaal en een rijverbod voor twaalf uur gekregen, omdat hij te veel had gedronken. Hij werd in de afgelopen nacht aangehouden op de Oudebildtdijk. Op het politiebureau bleek uit de ademanalyse dat hij 975 ug/l had geblazen, terwijl 220 ug/l het maximum.
  Bron: Leeuwarder Courant


   
  archief 2008 (2e kwartaal) >>
  archief 2008 (1e kwartaal) >>
  archief 2007 (4e kwartaal) >>
  archief 2007 (3e kwartaal) >>
  archief 2007 (2e kwartaal) >>
  archief 2007 (1e kwartaal) >>