Leeuwarden, 30 juni 2010

Boete voor aardappeldiefstal

Het is een uniek verschijnsel dat op het platteland nog altijd veel voorkomt: boeren en tuinders die aan de weg in onbeheerde stalletjes aardappelen, groente en fruit verkopen. Van de klant wordt verwacht dat deze eerlijk en precies betaalt voor wat hij meeneemt.

Dat had een 64-jarige Drachtster niet gedaan, toen hij vorig jaar tot twee keer toe twee zakken aardappelen had meegenomen die een boer uit Vrouwenparochie langs de weg verkocht. Volgens de boer was er beide keren, eind januari en begin maart, niet betaald. Een omwonende had gezien dat de Drachtster de zakken aardappelen in zijn Mercedes laadde en vervolgens wegreed zonder af te rekenen.

Bron: Wâldnet
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 28 juni 2010

‘Bouwvergunning zorgcentrum Sint Annaparochie vernietigen’

De Raad van State moet de bouwvergunning voor het omstreden zorgcentrum in Sint Annaparochie vernietigen. Dat eisten de exploitanten van de nabijgelegen supermarkt van Albert Heijn maandag tijdens een hoger beroep bij de Raad.

Als het zorgcentrum, waarvan de bouw al vergevorderd is, wordt voltooid, komt de supermarkt in de problemen met het laden en lossen van vrachtwagens. Het lawaai bij de nieuwe zorgappartementen wordt dan te groot.

De exploitanten voeren een al jaren durend juridisch gevecht over de komst van het zorgcentrum. Aanvankelijk deden ook ruim 20 andere middenstanders in het dorp mee aan het verzet tegen het zorgcentrum aan de Cingel middenin het winkelgebied. Ze willen het zorgcentrum op een andere plek in het dorp, maar voor het gemeentebestuur van Het Bildt is het complex een prestigeobject geworden, dat koste wat kost moet worden doorgezet.

Bron: Dé Weekkrant.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 28 juni 2010

Vaarwel, klein theater aan de dijk

Leopold Wijdeveld voelt zich als een circusdirecteur zonder circus: leeg. Foto: LC/Catrinus van der Veen

De veertig theaterstoelen heeft hij al weggehaald. Hij kon het niet aanzien - het rode pluche dat er zo verlaten bij stond. Leopold Wijdeveld, directeur van een van de kleinste theaters van Nederland, moet ermee stoppen. Vanwege elf parkeerplaatsen.

'Dool niet maar vind', schreef Sido Martens in de hoes van zijn plaat Zilverziel die hij aan Leopold Wijdeveld schonk. Een vergeefse kreet, want Wijdevelds minitheatertje genaamd De Dolende Ridder, gaat dicht. Of eigenlijk: het is al dicht. Potdicht. En de directeur is diepbedroefd. "Ik ben al lang niet boos meer. Ik ben verbijsterd."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

St.-Jacobiparochie, 28 juni 2010

Grafsteen van Kapitein Rabi van Wezel permanent zichtbaar in Groate Kerk St.-Jacob

Tekst op de grafsteen van van Rabi van Wezel. Foto: De Bildtse Post (gescand)

Bij de renovatie van de vloer van De Groate Kerk in St.-Jacobiparochie is de grafsteen van Rabi van Wezel bloot komen te liggen. Van Wezel was kapitein van een schip dat in 1807 voor de Bildtse kust verging. Meer dan veertig mensen kwamen om. Eigenaar Alde Fryske Tsjerken en De Groate Kerk hebben nu het plan om de zerk permanent zichtbaar te maken in de nieuwe vloer, door middel van een glasplaat.

De grafzerk van kapitein Rabi van Wezel in De Groate Kerk in St.-Jacobiparochie spreekt van "den woedende storm", en dat is niets teveel gezegd. In de nacht van 30 september op l oktober 1807 verging voor de Bildtse kust het schip De Noodweer van de Bataafse Marine.

Het schip lag voor anker bij de Abt, een ondiepe plek in de Waddenzee, vlak boven St.-Jacob. De bemanning moest smokkelhandel met Engeland voorkomen. De bemanning bestond uit meer dan veertig opvarenden. De meesten daarvan spoelden na de ramp aan op de Bildtse kust. Zij werden begraven in de 'drenkelingenhoek' op het kerkhof van St.-Jacob. In 2003 werd daar het Bildtse drenkelingenmonument geplaatst, ter nagedachtenis aan alle drenkelingen.

Bron: De Bildtse Post (23 juni 2010)
link Lees verder >>

Leeuwarden, 27 juni 2010

Brandweer druk met natuur en dieren

De hoge temperaturen hebben verschillende Friese brandweerkorpsen zondag flink wat werk bezorgd. De spuitgasten moesten uitrukken omdat dieren in de sloot waren beland en omdat er branden waren in de natuur.

Aan de Hemmemaweg in Sint Annaparochie raakte een schaap in de sloot en aan de Skieppereed bij Ee een paard, waarschijnlijk omdat zij verkoeling zochten. In beide gevallen waren de dieren al gered toen de brandweermannen aankwamen.

Onder meer bij De Triemen, De Westereen en Smalle Ee waren er brandjes in de natuur. In De Triemen, aan het Hamsterpaad, ging het om broei in een bult met gemaaid gras.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 26 juni 2010

Aantasting monument voor pelgrimscentrum

De komst van een informatiecentrum voor pelgrims is van grote waarde voor de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie. Om deze reden vindt monumentencommissie Hûs en Hiem het aanvaardbaar om enkele waardevolle elementen van het monument aan te tasten. Het gebouw moet namelijk flink worden verbouwd.

De classicistische kerk vormt het begin van het Sint Jabikspaad, dat aantakt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In het gebouw moet informatie worden verstrekt aan mensen die deze route willen volgen. Hiervoor worden verschillende ruimtes gemaakt om als stiltecentrum, boekenvitrine en voorlichtingszaal te dienen.

Boven de orgelruimte komt een nieuwe tussenverdieping. Verschillende deurpartijen worden aangepakt, terwijl enkele vasten banken zullen moeten verdwijnen. Hûs en Hiem aarzelde wel over deze aanpassingen in het vrij ongerepte gebouw, maar ging akkoord. Zij vraagt oude elementen zoveel mogelijk te behouden. Ook moet de tussenverdieping zo worden aangelegd dat duidelijk is dat deze niet bij het oorspronkelijke gebouw hoort.

Bron: Leeuwarder Courant

Emmapolder, 26 juni 2010

Huzarenstuk in de Emmapolder

Nels Lont: 'Je moet onderaan in de voedsleketen beginnen' Foto: Leeuwarder Courant

Milieuclubs dwongen nieuwe natuur af in ruil voor de belofte om nieuwe energiecentrales niet langer te dwarsbomen. 50 hectare beste landbouwgrond ten westen van de Eemshaven is er aan geofferd. De mannen van grondverzetbedrijf Van der Woude uit Vrouwenparochie hadden er afgelopen winter een helse klus aan.

"Hé?" Nels Lont richt de verrekijker op de steile wand van zand en zeeklei. "Oeverzwaluwen. Ze graven nestruimte uit!" Hij klautert een paar meter verder omhoog en veegt het zweet van zijn voorhoofd. "Onvoorstelbaar. We zijn hier amper een week weg." "Daar. Kluten. Scholeksters. Bergeenden." Niet een paar. Kloften. "Tjee. We hebben eer van ons werk."

Wolbers kwakkelde bij leven met zijn gezondheid. Het OM onderzoekt of de familie kan worden aangeklaagd voor nalatigheid.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Minnertsga, 26 juni 2010

Minnertsga: geen schuldgevoel, wel ongeloof

De Winsemiusstraat in Minnertsga waar Rients Wolbers woonde (foto: Leeuwarder Courant)

Hoe bizar de omstandigheden ook zijn, veel impact heeft de dood van Rients Wolbers niet in Minnertsga. Juist omdát die omstandigheden zo uitzonderlijk zijn. Wolbers lag vier jaar dood op zijn zolderkamer, terwijl het leven in het huis aan de Winsemiusstrjitte gewoon doorging.

"Het klinkt misschien vreemd, maar de invloed die deze zaak in het dorp heeft valt mee", zegt voorzitter Nico Zonderland van Plaatselijk Belang Minnertsga. Er is volgens hem meer sprake van ongeloof dan van een enorme schok of van schuldgevoel.

Wolbers woonde in één huis met zijn twee broers en twee zussen. Net als zij kwam het slachtoffer bijna niet buiten. "Ik denk dat 95 procent van het dorp de man niet eens kende", aldus Zonderland. "Dan schrik je nu ook niet echt en mis je hem ook niet na zijn dood."

link Lees verder >>
Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 25 juni 2010

'Opperwezen zorgde voor Rients'

Foto: Anne van der Wouden

De familieleden van Rients Wolbers, die vier jaar lang dood in hun huis lag, gingen ervan uit dat ’het opperwezen’ wel voor hun broer zou zorgen.

De twee broers en twee zussen, die al die jaren niet omkeken naar hun broer, hangen een soort van eigen geloof aan, liet de persofficier van justitie weten. Om die reden werd eten en drinken dus niet gebracht, want 'daar zou wel voor gezorgd worden'.

Wolbers kwakkelde bij leven met zijn gezondheid. Het OM onderzoekt of de familie kan worden aangeklaagd voor nalatigheid.

Bron: De Telegraaf
link Lees het hele artikel >>

Goutum, 25 juni 2010

Twee doden bij ongeval Goutum

Foto: www.112fryslan.nl

Donderdagavond zijn bij een ongeval op de Hendrik Algeraweg een 78-jarige man en een 79-jarige vrouw uit Leeuwarden om het leven gekomen. Een 41-jarige inwoner van Minnertsga raakte zwaar gewond. Deze man, die in een blauwe Volkswagen Golf reed, kwam vanuit de richting Heerenveen en reed via de Goutum de Hendrik Algraweg op. Door nog onbekende oorzaak kwam hij met zijn auto op de verkeerde weghelft terecht. Hier reed hij frontaal tegen de auto van het echtpaar die vanuit de richting Deinum kwam. Het echtpaar kwam hierbij om het leven. De man is zwaargewond per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Van de 41-jarige gewonde automobilist is een bloedproef afgenomen. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd. De politie wil graag in contact komen met getuigen die iets van het ongeval hebben gezien gebeuren of misschien iets hebben gezien wat in relatie met het ongeval kan worden gebracht. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

Bron: www.politie.nl
link Foto's en video op 112Fryslân.nl >>
GPTV Bekijk hier de reportage op GPTV >>

Minnertsga, 24 juni 2010

Familie oud lijk in Friesland mogelijk vervolgd

In het hoekhuis speelde het drama zich af. De man zat al jaren op zijn kamer, maar zijn broers en zussen gingen nooit kijken hoe het met hem was.foto Catrinus van der Veen/GPD

De twee broers en twee zussen van de dode man die deze week werd gevonden nadat zijn lijk al vier jaar bij hen op zolder lag, zijn verhoord voor hun rol bij zijn dood. Het Openbaar Ministerie ziet ze als verdachten en bekijkt of ze worden vervolgd. Het lichaam werd maandag in het Friese dorp Minnertsga gevonden.

Het 50-jarige slachtoffer is onderzocht en lijkt niet door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Een uitgebreider en inwendig onderzoek moet dat nog bevestigen. Dat zal naar verwachting begin volgende week plaatsvinden.

De broers en zussen die ook in het huis wonen, worden verdacht van verlating van een hulpbehoevende met de dood als gevolg. De vier claimen dat ze niet wisten dat hun broer dood in zijn zolderkamer lag. Hij zou ze hebben gevraagd hem met rust te laten.

Bron: Trouw
link Lees het hele artikel >>
link Lees ook: OM bestudeert vervolging familie Minnertsga (Volkskrant) >>
link Lees ook: Vier jaar dood in bed, maar wel met rust gelaten (Volkskrant) >>
link Lees ook: 'Ik schaam me dat ik in Minnertsga woon' (De Telegraaf) >>

Minnertsga, 24 juni 2010

Buitenwereld moest buiten blijven

Familieleden zijn zichtbaar achter de vitrage van het rijtjeshuis. foto Catrinus van der Veen/GPD

Als ze iets altijd hebben vermeden, dan is het wel contact met de buitenwereld. Nu staan ze in het middelpunt van de belangstelling, de nabestaanden van Rients Wolbers, die maandag na vier jaar dood in bed te hebben gelegen, werd gevonden.

Journalisten lopen door de Winsemiusstrjitte in Minnertsga en praten met buurtbewoners. De broers (61 en 67) en zussen (44 en 71) zijn zichtbaar achter de vitrage van hun rijtjeshuis. Ze spreken met niemand.

Ze leidden altijd al een teruggetrokken bestaan, vertellen buurtbewoners. De mannen zijn af en toe buiten en groeten dan ook vriendelijk, maar de vrouwen komen slechts sporadisch op straat. Het is een familie met een eigen geloof, vermoedelijk in de orthodox protestants-christelijke sfeer. Diensten houden ze thuis, met orgelspel, zang en een broer als voorganger. Radio en tv hebben ze niet en ze schakelen nimmer de hulp van een dokter in.

Bron: DeStem.nl
link Lees het hele artikel >>

Minnertsgea, 24 juny 2010

Gjin byienkomst Minnertsgea

Yn Minnertsgea wurdt foarearst gjin byienkomst holden foar ynwenners dy't prate wolle of fragen hawwe nei oanlieding fan in doarpsbewenner dy't fjouwer jier lang dea yn hûs lein hat. Dit wylst ek syn bruorren en susters yn deselde wenning libben. Dat hat de gemeente It Bilt yn oerlis mei doarpsbelang Minnertsgea besletten.

Mocht der fanút it doarp dochs in soad ferlet wêze fan in byienkomst, dan sil dy der dochs noch komme, sa lit in wurdfierder witte.

 

Bron: Omrop Fryslân

Minnertsga, 23 juni 2010

Minnertsgaaster lag 4 jaar dood in door broers en zussen bewoonde woning

Vandaag een wel heel bizar bericht. In een woning aan de Winsemiusstraat in Minnertsga werd maandag het lichaam gevonden van de 50-jarige heer Wolberts. De man moet 4 jaar dood in de slaapkamer hebben gelegen. Het feit dat in diezelfde woning al die tijd zijn twee broers van 61 en 67 en twee zussen van 44 en 71 jaar woonden, maakt het geheel haast onbegrijpelijk. Volgens de officiële verklaring aan de politie hebben ze hun broer voor het laatst gesproken in het voorjaar van 2006. Toen was hij niet lekker en wilde hij op zijn kamer met rust gelaten worden. Dat heeft de familie dus 4 jaar volgehouden.

De familie Wolbers staat in Minnertsga bekend als een strenge gelovige familie. Nooit wilden ze de dokter over de vloer hebben. De buren hebben weinig contact en omschrijven hen vooral als degelijk. Toch kunnen de omwonenden niet geloven dat zij vier jaar lang het lichaam van hun broer in zijn kamer hebben laten liggen zonder ooit de deur open te maken. Buurtbewoners gaan er van uit dat de aanstaande renovatie van hun woning door de woningstichting de boers en zussen heeft doen besluiten om het bericht van de dood van de broer naar buiten te brengen.

Bron: GPTV
GPTV Bekijk hier de reportage op GPTV >>

Minnertsgea, 23 juny 2010

Minnertsgea: skrokken reaksjes

Foto: omrop Fryslân

Yn Minnertsgea binne se bot skrokken fan de fynst fan in deade man yn de Winsemiusstrjitte. Fral omdat de man al fjouwer jier lang dea op bêd lei. Ek de buorlju fan 'e man hawwe yn dy fjouwer jier neat fernaam. En ek de wenningboustifting wist fan neat.

Sterker noch: Sels de broers en susters fan de man, dy't yn itselde hûs wennen, hawwe al dy tiid neat yn de gaten hân. Moandei waard de man dea op bêd fûn. De buorlju hiene gjin of amper kontakt mei de famylje.

De buorlju hawwe yn alle gefallen fjouwer jier lang neat fernaam fan de dea fan de man. De plysje docht op dit stuit ûndersyk yn de saak. De plysje giet út fan in natuerlike dea.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Beharkje de reportaazje >>
Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân >>

Sint Anne, 23 juny 2010

Krol: gjin idee fan stjergefal

Boargemaster Krol hat op dit stuit ek mear fragen as antwurden. Foto: omrop Fryslân

De gemeente It Bilt hie neat dwaan kinnen om foar te kommen dat in man út Minnertsgea fjouwer jier lang dea yn syn hûs lei. De gemeente hat nea sinjalen krigen dat der wat mis wêze soe mei de man of syn famylje. Dat seit boargemaster Gerrit Krol.

It lichem fan de man waard moandei fûn yn in hûs oan de Winsemiusstrjitte. De famylje fan de man, twa bruorren en twa susters, wennen al dy tiid gewoan yn itselde hûs. It giet om in 50-jierrige man.

Op it lichem fan de man wurdt seksje dien. Neffens boargemaster Gerrit Krol wie de famylje net bekend by herlpferlieningsynstânsjes. De gemeente hat yntusken slachtofferhelp oanbean oan de famylje.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Boargemaster Gerrit Krol >>

Minnertsga, 22 juni 2010

Man ligt vier jaar dood in huis Minnertsga

In dit huis heeft vier jaar lang een dode man gelegen. Foto: omrop Fryslân

Een man uit Minnertsga heeft vier jaar dood in zijn huis in de P.B. Winsemiusstrjitte gelegen. De man werd maandag door zijn familie gevonden in zijn kamer. Zijn broers (61 en 67 jaar) en twee zussen (44 en 71) wonen ook in het huis.

Zij hebben in het voorjaar van 2006 voor het laatst met de toen 50-jarige man gesproken. Hij had aangegeven dat hij met rust gelaten wilde worden op zijn kamer.

Deze week meldde de woningstichting de familie dat er onderhoud in het huis moest worden gepleegd. Een van de bewoners ging daarom toch maar kijken in de kamer van de broer. Hij werd dood liggend in zijn bed gevonden. Een gewaarschuwde huisarts belde de politie. Een misdrijf wordt uitgesloten.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 juni 2010

Weer eendenkeikentjes dood in 'horrorvijver'

Silke Heinsma diende in 2009 al een petitie in

Tranen met tuiten in Sint Annaparochie. Opnieuw vanwege de 'horrorvijver' achter het gemeentehuis. Die is nog steeds dodelijk gevaarlijk voor kleine eendenkuikens, zo meldt Martina Heinsma. Met haar dochter Silke stond ze deze week huilend op de brug. Voor hen dreven de kuikenlijkjes in het water.

Een paar weken geleden plaatste een vriend van Heinsma nog een eilandje in de vijver. Maar ook dat kon het leed niet beëindigen. Het probleem blijft dat de kuikens de vijver niet uit kunnen, omdat de randen te hoog zijn.

Omwonenden hadden loopplanken neergelegd, maar die werden weggehaald, omdat ze te rommelig leken, zo kreeg Heinsma te horen. Maar de plankjes van de gemeente zijn volgens haar te smal. Zij heeft al uren doorgebracht met het overzetten van pasgeboren kuikentjes. "Ik ben erg verdrietig en boos."

Bron: Leeuwarder Courant (GEHOORD EN GEZIEN)

Ljouwert, 22 juny 2010

Nije haadredakteur by Omrop

foto: omrop Fryslân

Jan van Friesland (52) fan Minnertsgea wurdt de nije haadredakteur fan Omrop Fryslân. Van Friesland wennet yn Utrecht en wurket as sjef binnenlânsk nijs by de NOS yn Hilversum. De beneaming giet yn op 1 septimber 2010.

Van Friesland hat politikology en filosofy studearre oan de Frije Universiteit Amsterdam. Hy wurke by ûnder oare de VARA, VPRO, NPS, RVU en TROS. Hy folget Hans Snijder op dy't haadredakteur fan 'e Ljouwerter Krante wurden is.

Van Friesland wurde as Jan Nagel berne yn Ljouwert en groeide op yn Minnertsgea. Om betizing mei de eardere VARA-koryfee Jan Nagel foar te kommen, liet er him tenei Jan van Friesland neame.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Petear mei Jan van Friesland >>

Froubuorren, 22 juny 2010

Opknapbeurt Atteswei

De gemeente It Bilt wol de Atteswei tusken Aldebiltsyl en Froubuert opknappe en der in apart fytspaad neist oanlizze. Oer de dyk wurdt al lang praat, mar no't ek de provinsje meibetellet wol ferkearswethâlder Haarsma trochpakke. It plan dat in lyts heal miljoen euro kostet, wurdt op 8 july yn de ried bepraat.

Doel is om dit jier noch mei it wurk te begjinnen. As de Atteswei klear is, wurdt de maksimumsnelheid ferlege fan 80 nei 60 kilometer yn de oere.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân wethâlder Nel Haarsma >>

Sint Jacobiparochie, 21 juni 2010

Triemstra vindt eindelijk rust

Met de krans om de nek elkander adieu zeggen behoort tot één der beste gewoontes in de kaatssport. Als door een wonder zetten Renze Pieter Hiemstra en Taeke Triemstra die traditie gisteren in een kil en winderig St. Jacobiparochie voort.

Dat er van een klein mirakel gesproken mocht worden was helder. Immers; in de tien jaar dat Triemstra in de hoofdklasse paradeert won hij nog nooit in eigen dorp. Met z’n dorpsgenoten Rutmer van der Meer en Renze Pieter Hiemstra zou het dan moeten gebeuren, maar tegenover de zeldzame hoogtepunten stonden veel meer dieptepunten. Na anderhalf seizoen verbrak Triemstra de samenwerking, vereerd dat hij was door de uitnodiging van Gert-Anne van der Bos en Daniël Iseger.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 19 juni 2010

J.L. (Jan) Hoogland

Boerenzoon uit Het Bildt, die landbouw- en waterstaatswoordvoerder was van de PvdA-Eerste Kamerfractie. Van vrijzinnig-democratische huize.

Veertien jaar als gedeputeerde verantwoordelijk voor de provinciale waterstaat (wegen en natte waterstaat) in Friesland. Als lid en voorzitter van de Zuiderzeeraad nauw betrokken bij de ontwikkelingen in het IJsselmeer en de ingepolderde gebieden.

Voorzitter van de Jachtraad en van vereniging "De Friesche Elf Steden". Natuurliefhebber en levensgenieter.

Bron: www.europa-nu.nl
link Lees het hele overzicht >>

Sint Jabik, 19 juni 2010

Ondanks regen en wind gezellige St.Jaasmet

Een koude zaterdag met buien en een harde noord-wester, dat klinkt als thuiszittersweer. Maar niet in St.Jabik, daar waren vanmorgen om 10.00 uur ca 150 volleyballers in het spier. Voor hun straat of ploeg volleybalden ze vol vuur tot precies 13.00 uur. De prijzen gingen naar De Kadal (voor het eerst sinds 1979 want so lang doen we dat al), naar het jeugdteam van Jesper Bokma en naar het funteam de Toppers.

Hierna met zijn allen voetbal kijken in de tent. In de tent was het gezellig en buiten kon je wel een kanonskogel door de straten en over de kermis schieten want daar was werkelijk helemaal niemand. Later na de 1-0 winst werd dat gelukkig anders.

Ook het Ei-gooien trok veel publiek, maar liefst 50 stellen deden er aan mee. Ondertussen is de KV bezig met het velden leggen voor de Heren Hoofdklasse partij, veel adviseurs en weinig uitvoerenden zoals gewoonlijk, maar het komt weer piko bello voor elkaar, reken daar maar op. Gelukkig zal het weer morgen een stuk beter worden, zeggen de geleerden. Vanavond maar weer even kijken wat er allemaal gebeurt, als het net zo gezellig is als vrijdagavond kan de kermis al niet meer kapot.

Bron: www.sintjabik.nl (Bertus)
link Meer foto's >>

Sint Jabik, 19 juni 2010

St.Jaasmet voorzichtig van start

Voor veel kinderen is het dan eindelijk de grote dag, de opening van de kermis. Ik kan jullie vertellen dat het tussen 16.00 uur en 18.00 uur al aardig druk was. Natuurlijk is nog niet alles klaar. Zo werden vanavond de volleybalvelden opgezet. Jitske kwam bepakt en gezakt aan, toch mooi zo'n aanhangertje.

Het bestuurshokje van de KV Het Noorden werd even netjes naar de juiste plaats gesleept door Rinus Dorst, Jitske en Maartje konden ondertussen gewoon doorgaan met het plakken van de volleybalschema’s. Op Het kaatsveld werden de finales gespeeld van het ouder/kindkaatstoernooi. En om 20.00 uur begon het ook al weer wat drukker te worden op de kermis. Nu maar hopen dat het weer een beetje mee werkt, wind ok maar regen ......, vindt Bertus

Bron: www.sintjabik.nl (Bertus)
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 19 juni 2010

Bouwer Lont houdt moed na energiedomper

Het afschieten van de strengere bouwregels voor het Noorden - deze week- is een teleurstelling voor aannemers die juist hadden ingezet op energiezuinig bouwen. Bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie is er zo een. "Maar we geven niet op", zegt Jetze Lont. Lont (100 werknemers) stak flink veel energie, tijd en geld in de ontwikkeling van een energiezuinige woning. Literatuurstudies, reizen, beursbezoek, testopstellingen en €50.000 verder is Lont er uit: het bedrijf heeft een woning ontwikkeld met een energieprestatie coëfficiënt (epc) van 0,5.

Precies de norm die in het Noorden zou gaan gelden. Ware het niet dat demissionair minister Eimert van Middelkoop (wonen) deze week zijn medewerking introk. Hij oordeelde dat het draagvlak voor een noordelijke status aparte te gering was. Voorlopig houden we een epc van 0,8, en per l januari van 0,6.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jabik, 18 juni 2010

Opbouw St.Jaasmet en Ouderkind kaatstoernooi

Zoals jullie al wel in het programma hebben kunnen lezen was het donderdagavond het ouder/kind kaatstoernooi. Een verslag hiervan zal straks wel op de site van de KV Het Noorden komen. Maar alvast een paar foto’s gemaakt om de sfeer te laten proeven. Naast de vele vrijwilligers die zich bezig houden met de opbouw, gewoon een kaatspartij, gezellig.

Toch een prachtig sportcomplex, onze "Fijfskaar", vindt Bertus, met al zijn mogelijkheden. Zo met de kermis erbij een prachtig geheel. Hij heeft gehoord dat er ook wat aan de snelheid van het verkeer gedaan zal worden, nu de ingang aan het Oosteinde is gekomen. Morgen maar weer even een rontsy maken.

Bron: www.sintjabik.nl (Bertus)
link Meer foto's >>

Ljouwert, 17 juny 2010

Ald-wethâlder Gerrit Krol fan Ljouwert

Underskieding foar Gerrit Krol

Ald-wethâlder fan de gemeente Ljouwert en tydlik boargemaster fan gemeente It Bilt, Gerrit Krol, is tongersdei riddere. By syn lêste gearkomste as foarsitter fan de Verening Friese Gemeenten krige Krol de fersiersels fan Ridder yn de Oarder fan Oranje Nassau opspjelde troch boargemaster Ferd Crone fan Ljouwert.

Gerrit Krol wie ûnder oare njoggen jier wethâlder yn Ljouwert yn de perioade fan 2001 oant en mei 2010. Foaral oan de projekten fan de Kenniskampus en it Nij Saailân hat Krol in belangrike bydrage levere.

Bron: omrop Fryslân

Aldebiltsyl, 17 juny 2010

Jildpine foar doarpshûs De Syl

Doarpssintrum 'De Syl' kin net mear út. Foto: omrop Fryslân

No't de grutste hierder fuortgiet moat doarpssintrum De Syl yn Aldebiltsyl mooglik slute. Yn it doarpssintrum wie plak foar it pjutteboartersplak, de Lytse Byb en de aktiviteitekommisje.

It doarpssintrum begûn mei ferskate hierders yn 1987 yn de eardere beukerskoalle. De lêste jierren binne ferskate hierders lykas in bank en in fysioterapeut fuortgien. No't ek it pjutteboartersplak nei in oar plak ferhuzet kin De Syl net mear rûnkomme.

Op dit stuit besjogge doarpsbelang en de gemeente noch wat foar mooglikheden der binne om it doarpssintrum iepen te hâlden.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>
Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân >>

Sint Annaparochie, 17 juni 2010

Geslaagd! Een hele opluchting voor leerling en mem

Zeker 108.000 vmbo'ers in Nederland hebben gisteren gehoord of ze geslaagd zijn voor hun examen. Leerlingen van de csg Ulbe van Houten in Sint Annaparochie hoefden niet in spanning naast de telefoon te wachten. Zij kregen bezoek van een leraar, met het goede óf slechte nieuws.

Zeker veertig docenten vullen de lerarenkamer van de csg Ulbe van Houten. Examensecretaris Jeroen Kloosterman leest in sneltreinvaart alle examenkandidaten en hun cijfers op. Bij de lage cijfers slaakt het team af en toe een teleurgestelde zucht, maar meestal klinkt enkel instemmend gemompel.

Lang niet alle aanwezigen geven les aan de examenklassen, maar iedereen is benieuwd naar de oogst van vier jaar onderwijs. Die betrokkenheid toont zich ook in een spontaan applaus bij de onverwacht goede cijferlijst van een hard werkende, maar zwakke leerlinge. Dan is de uitslag bekend. Van 83 leerlingen zijn twee definitief gezakt en krijgen vijf leerlingen een herkansing. De leraren kunnen op pad.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Spannum, 17 juni 2010

Duurzame bedrijven in het Waddengebied

In het vroege voorjaar: De grond vlak bij de zeedijk ligt klaar voor de eerste teelt verfplanten. (Foto: Studio Claudy Jongstra)

De overheid moet weliswaar de kaders scheppen om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren, de krachtigste initiatieven op weg naar meer duurzaamheid komen echter uit het bedrijfsleven zelf. Een voorbeeld bij uitstek is Studio Claudy Jongstra in Friesland. Kunstenares Claudy Jongstra maakt unieke vilten stoffen, haar kunstwerken en installaties hangen in grote musea en sieren openbare gebouwen over de hele wereld. Terwijl haar focus juist op een productieproces ligt dat zo dicht mogelijk bij huis is.

Claudy Jongstra heeft het hele productieproces al vanaf het begin van de oprichting van haar bedrijf (in de jaren 90) in eigen hand en zo dicht mogelijk aan huis willen houden. Het begint met haar eigen kudde Drentse Heideschapen, die in Nederlandse natuurgebieden graast en bijdraagt aan het landschapsbeheer. De wol van deze schapen vormt het basismateriaal voor Claudy's werk.

Dit jaar gaat Jongstra een stap verder in haar bijzondere manier van werken. Zij wil haar eigen verfplanten telen - in het Waddengebied. In samenwerking met twee boeren uit de gemeente Het Bildt en onder begeleiding van wetenschappers van de universiteit van Wageningen zal dit najaar de eerste oogst Sint Janskruid, Rode Klaver en Ridderspoor worden binnengehaald. De teelt kan met het keurmerk 'Waddengoud' worden gecertificeerd, als duurzaam product uit het Waddengebied. De kring van een geheel zelfvoorzienend productieproces is dan gesloten.

Bron: www.waddenzee.nl
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 16 juni 2010

Fietsvoorziening langs de Attesweg

Een jarenlange wens van de bevolking aam de oostzijde van het Bildt is een fietspad lang de Attesweg. In het concept-GVVP waren eerst twee varianten voor vrijliggende fietspaden opgenomen. De gemeenteraad wilde echter ook de mogelijkheden van een wegverbreding met fietsstroken als derde variant onderzoeken. Ook werd in de motie aandacht gevraagd om toepassing van openbare verlichting langs de fietsvoorziening.

Inmiddels zijn de diverse varianten uitgewerkt en voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders, dat hierover dinsdag 15 juni uitvoerig heeft vergaderd. Het college heeft een lichte voorkeur voor de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Attesweg. In een raadsvoorstel zal het college de gemeenteraad op 7 juli voorstellen om deze voorkeur over te nemen. Het laatste woord hierover is echter aan de gemeenteraad.

De komende RadeRaad op 23 juni 2010 en in de raadsvergadering van 8 juli 2010 staat het voorstel op de agenda.

Bron: www.hetbildt.nl

Sint Annaparochie, 15 juni 2010

Ontslagen bij 'Wat zegt de bijbel'

foto: LC

De interkerkelijke stichting 'Wat zegt de bijbel' in Sint Annaparochie, die dertien evangelische boekhandels beheert, heeft vier van de zeven medewerkers ontslag aangezegd.

Ook gaat het kantoorpand in de verkoop. Het is nog niet bekend waar de stichting zich wil vestigen. De nieuwe directeur, Adri Veldwijk, weigert voorlopig nog commentaar te geven. Bij de organisatie zijn zo'n driehonderd vrijwillige medewerkers betrokken die met name de winkels bemannen.

Het rommelt al langer bij de stichting. Drie jaar geleden verkeerde de stichting ook al in problemen en moesten managers en bestuur opstappen. Vorige maand werd bekend dat al weer een directeur is vertrokken: Roelof Santing. Tussen hem en het bestuur van de stichting bestond verschil van mening over de koers van de organisatie.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 15 juni 2010

Reünie Vrouwenparochie - Oude Leije

Zaterdag 18 September is het na een flinke tijd aan voorbereiding eindelijk zover. De reünie van Vrouwenparochie en Oude Leije zal plaatsvinden in een tent op het weiland van de heer R. Hoogland (naast garage Winands).

De ontvangst van de reünisten zal plaatsvinden tussen 10.00 -11.00 uur met koffie en gebak. De muzikale omlijsting tijdens de ontvangst zal verzorgd worden door Piet Poelstra. Daarna kunnen de reünisten de Aldleister dei bezoeken. Er zullen ook een aantal activiteiten in Vrouwenparochie plaatsvinden.

De Aldleister dei begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Het dorp Oude Leije zal tussen 10.00 en 17.00 uur volledig afgesloten zijn voor alle verkeer. Er zal weer een keur van oude ambachten etc. te bezichtigen zijn. Voor het vervoer van de reünisten naar Oude Leije is de waddenexpres van De Seedykster Toer uit Marrum ingehuurd.

Bron: www.froubuurt.nl
link Lees het hele artikel >>

Haren, 15 juni 2010

Bildtboer op het Binnenhof

dr. Kees Kuiken

In het juninummer van het landelijke historisch-genealogische tijdschrift De Nederlandsche Leeuw komt een biografie van Dirk Cornelis Kuiken (1746-1811), die na de revolutie van 1795 als eerste Bildtse politicus zitting had in de Eerste Nationale Vergadering in Den Haag. 'Deze Bildtboer op het Binnenhof' staat in de Friese geschiedenis bekend als een radicale patriot. In Den Haag pleitte hij onder meer voor de scheiding tussen kerk en staat. Hij dankte zijn politieke loopbaan vooral aan zijn vroege lidmaatschap van de hervormingsgezinde patriotse 'Fraterniteit' in Leeuwarden. Op bildtweb is een verwijzing waar hij te boek staat als stamvader van een tak van de Bildtse familie Kuiken.

De auteur, godsdiensthistoricus dr. Kees Kuiken (www.prosopo.nl), doet onder meer onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van Het Bildt. In De Vrije Fries 90 (2010) verschijnt dit najaar nog een beschouwing van zijn hand over ruim vijfhonderd jaar historische cultuur op Het Bildt.

K. Kuiken, 'Bildtboer op het Binnenhof. De burger D.C. Kuiken (1746-1811) in Den Haag`, De Nederlandsche Leeuw 127 (2010) 38-44 (onder meer in te zien op Tresoar te Leeuwarden).

Bron: prosopo.nl

Leeuwarden, 15 juni 2010

Straten leeg tijdens eerste wk-wedstrijd

Het lijkt wel zondagmiddag, gistermiddag rond de klok van half twee. Straten zijn zo goed als leeg: her en der fietst nog een in oranje gehulde fan richting café of huis. Alles lijkt in het teken te staan van de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika.

De grote zaal op de eerste verdieping van het Medisch Centrum Leeuwarden is oranje en rood-wit-blauw aangekleed. Wie naar binnen gaat, krijgt een oranje fluitje en een oranje lauwerkrans omgehangen. Zestig, misschien zeventig mensen hebben zich verzameld om samen naar de wedstrijd tegen Denemarken te kijken. Tegen de wand, recht tegenover het grote scherm, staan de bedden opgesteld. Daarvoor zitten de rolstoelers en helemaal vooraan staan gewone stoelen voor de wandelende patiënten en het personeel.

Heel af en toe, bij een bijna-kans van het Nederlands elftal, klinkt her en der een kreet van opwinding, gevolgd door een zucht van teleurstelling. Mevrouw Jansen uit Sint Annaparochie ligt achterin de ruimte op bed. "Bijna." Een bal van Van der Vaart vliegt over het doel. "Ze moeten er een beetje meer tempo ingooien. Maar ze zijn volgens mij wel beter, vindt u niet?" De bejaarde vrouw - een van de oudsten in de zaal aanwezig - schudt het hoofd. Alle voetbal dat op televisie te zien is, volgt ze. Misschien heeft het matige spel wat te maken met de spanning van de eerste wedstrijd, denkt ze. Zelf krijgt ze de spanning nog niet echt te pakken, en ook de sfeer niet. "Ik dacht dat het hier misschien gezelliger zou zijn dan kijken op de kamer. Maar tot nu toe komt dat er niet uit. Maar wat niet is, kan nog komen."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Drachten, 14 juni 2010

Gosse Jan Visser wint opnieuw solistenprijs

Geen enkele Friese brassband heeft afgelopen zaterdag op de negende editie van Eurobrass in De Lawei in Drachten een hoofdprijs weten binnen te halen. Fries succes was er wel in de persoon van Gosse Jan Visser (27) uit Minnertsga. De euphoniumspeler van Pro Rege won net als vorig jaar de solistenprijs. Hij speelde nu Rhapsody for Euphonium van Johan Evenepoel, een stuk dat nog beter op zijn lijf was geschreven. "Dit stik is in hiele moaie ôfwikseling mei de band. It is in grut ferhaal en leit my wol."

Visser leeft helemaal voor de muziek. Het is een belangrijke uitlaatklep in zijn leven. "Sûnder muzyk is myn libben ferlern." Als dertienjarige jongen kreeg hij de ziekte van Pfeiffer en nog altijd speelt hem dat parten. Hij probeerde de vooropleiding van het conservatorium te doen, maar conditioneel kon hij deze niet volgen. Op zijn zevende begon hij bariton te spelen. Op zijn vijftiende stapte hij over op euphonium. Hij speelde onder meer in de Friese Jeugd Brassband, bij diverse fanfares en bij brassband Excelsior in Feanwâldsterwâl. Vorig jaar kwam hij bij Pro Rege terecht en mocht op Eurobrass meteen een solo spelen en won de hoofdprijs. Afgelopen zaterdag flikte hij dat weer. "Ik hie in hiele goede tarieding hân. Ik hie wol in bytsje tocht dat ik wol wer in goede kâns makke", vertelt Visser.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Stiens, 14 juni 2010

Triemstra kiest voor zichzelf en duo Van der Bos en Iseger

Na een gemist sms'je gaat zaterdagmiddag om een uur of twee de formatiecarrousel in de hoofdklasse op de wagen. 48 uur voordat de inschrijvingstermijn voor de opgave van de parturen voor de tweede cyclus, waarin ook de PC valt, sluit. Taeke Triemstra krijgt een onverwacht telefoontje van Daniël Iseger of de achterinse uit Sint Jacobiparochie niet voorinse wil worden in het partuur met Gert-Anne van der Bos en zijn eigen persoontje. De Sintjabuurster vraagt bedenktijd en na enig overleg met verschillende partijen hapt Triemstra aan het begin van de avond gretig toe. "Ik heb wat mensen gebeld om raad en ik heb het er met mijn vader over gehad", vertelde Triemstra.

"Ik heb er goed over nagedacht en het was nu de tijd. Het loopt bij ons nog altijd niet en ik vond dat ik nu eens voor mezelf moest kiezen." Triemstra maakte er in het verleden nooit een geheim van graag met opslager Van der Bos in één partuur te willen kaatsen. Ook na vorig seizoen is er al toenadering geweest tussen beide partijen, die contractueel nog vast zaten aan hun team en sponsor. Maar nu was de tijd rijp voor een stap. "Daniël gaf aan dat het niet lekker liep bij hun in het partuur en dat is bij ons ook het geval. Ze wilden mij er graag bij hebben als voorinse", vertelde Triemstra, die daar ondanks de positiewisseling wel oren naar had. "Ik sta geregeld voor in het perk te kaatsen en die positie ligt me ook wel."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 14 juni 2010

Schade aan geparkeerde auto na rijden onder invloed

De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 63-jarige man uit Franeker. De auto van een 44-jarige man uit Sint Jacobiparochie stond geparkeerd op de Zilverstraat. De vrouw van de aangever zag dat de 63-jarige automobilist langs hun auto reed en deze raakte. Hierdoor ontstond lakschade en een kapotte spiegel.

De aangever besloot achter de man aan te rijden en waarschuwde de politie. De man verdween in een woning waar agenten hem even later aantroffen en een blaastest afnamen. De ademanalyse op het politiebureau had een uitslag van 915 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt. De auto-eigenaar heeft inmiddels aangifte gedaan.

Bron: www.politie.nl

Hallum, 12 juni 2010

Plat pakt eerste krans in hoofdklasse

Het was gisteren een heuglijke dag voor kaatser Pieter Jan Plat bij de uitnodigingspartij van Hallum. Aan de zijde van Gert-Anne van der Bos en Marten Feenstra pakte de voorinse uit Sint Annaparochie zijn eerste krans in de hoofdklasse. Met twee bovenslagen had de kaatser van de nieuwe lichting een doorslaggevend aandeel.

Dat was in een fase dat Van der Bos c.s. door eigen toedoen de regie in de eindstrijd waren kwijtgeraakt. Op 4-5 en 2-6 leek het gedaan met het partuur van eersteklasser Pieter van Althuis, opgeroepen als vervanger voor de geblesseerde Hendrik Tolsma, Karel Nijman en Johannes Boersma. Maar het trio profiteerde dankbaar van het geknoei aan de kant van de Holwerder opslager, die op 4-6 met twee buitenslagen het eerst cadeau deed aan Van Althuis c.s.

Op dat moment kneep Pieter Jan Plat hem nog wel even. "Ik dacht op 4-5 en 2-6 dat de buit met drie matchpoints binnen was. Maar dat pakte anders uit. Ze sloegen beiden een hoop ballen uit, maar dat hoort tegenwoordig zo in de hoofdklasse", zei Plat lichtelijk ironisch. Op 5 om 5 begon het eerst met een opslagmisser van Feenstra, zijn zevende in de finale tegen negen voor Van der Bos, maar met elk twee bovenslagen van het duo Plat/Feenstra kregen de trio Van Althuis uiteindelijk toch plat. "Gelukkig zat het toen even mee."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 juni 2010

PvdA meeste stemmen op het Bildt

Bij de Tweede Kamer verkiezingen zijn op het Bildt de meeste stemmen uitgebracht op de PvdA (23,4 %). De sociaal-democraten bleven het CDA met 22,2 % net voor. In 2006 waren de rollen duidelijk omgekeerd: 31,4 % CDA tegen 24,8 % voor de PvdA. Ook bij de 2e Kamer verkiezingen in 2003 en 2002 behaalden de Christen Democraten veruit de meeste stemmen.

De VVD mag ook op het Bildt met 14,4 % tevreden zijn, de drie voorgaande verkiezingen voor de Tweede Kamer was het stemmenaantal steeds 10 à 11 procent. De SP kon met 13,5 % van de stemmen de topuitslag van 2006 (19,7 %) niet evenaren maar scoorde wel het dubbele van 2003 en 2002.

11,4 Procent van de uitgebrachte stemmen gingen naar de PVV van Geert Wilders. De PVV werd daarmee op het Bildt de vijfde partij. Bij de vorige 2e Kamer verkiezingen behaalde de toen nog nieuwe beweging 4,1 % van de stemmen. Het percentage kiezers ligt echter nog wel iets lager dan de score van de LPF in 2002 (13,6 %)

Bron: www.verkiezingskaart.nl
link Hier een volledig overzicht >>

Sint Annaparochie, 9 juni 2010

Aapje in Het Bosch

Op deze spannende verkiezingsdag, waarbij de zwaarte in het stembureau bijna was te voelen en de politici kennelijk óf geen zin hadden óf de opdracht hadden gekregen niet met de burgers in gesprek te gaan, fietste de Bildtse stemmer huiswaarts. Iets wat er eerst niet was en nu wel, trok de aandacht. Een aapje in het Bosch, wat een prachtig aapje.

Dit schattige beestje wil vast wel graag weer naar huis. Hij zit in de boom ter hoogte van Bosch nr. 5a. Kent u dit aapje, of de verdrietige eigenaar ervan, fiets na het stemmen even door het Bosch. U herkent het beestje aan zijn lieve glimlach. Het brengt u ook vast weer in een vrolijke stemming.

Bron: Sjoke Wassenaar (bildtweb.nl)

Sint Jacobiparochie, 6 juni 2010

Geld voor infocentrum Jabikspaad

De bouw van een informatiecentrum over het Jabikspaad in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie krijgt steun van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland.

De corporatie steunt de komst van het centrum met € 15.000, aldus Gerhard Bakker van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, de eigenaar van de kerk. Het informatiecentrum dat de start vormt voor het Jabikspaad, kost € 100.000. In november moet het werk klaar zijn. Dan is ook de restauratie van de Groate Kerk gereed.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 5 juni 2010

Bildt gokt op Haags geld voor campus

Staatssecretaris van onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft gistermiddag een bidboek ontvangen over het campusplan in Sint Annaparochie. In het boek staan de plannen voor de bundeling van de twee middelbare scholen uitgelegd. Gemeente Het Bildt hoopt op een financiële bijdrage uit Den Haag, omdat de eigen bijdrage niet voldoende zal zijn. Met het project is zeker €10 miljoen gemoeid.

De campus moet de problemen die de bevolkingskrimp en de vergrijzing met zich meebrengen tegengaan. Het is de bedoeling onderwijs aan te bieden dat aansluit op de behoeften van de ondernemers in de regio. Dit moet leiden tot werkgelegenheid en innovatie, waardoor leerlingen na het examen een baan in de eigen regio kunnen vinden.

Wethouder Nel Haarsma overhandigde Van Bijsterveldt het bidboek op locatie De Foorakker van scholengemeenschap Piter Jelles. De staatssecretaris zegde toe dat het plan op het ministerie verder bestudeerd zal worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 5 juni 2010

Muziekclub Oranje kan blijven spelen

Muziekvereniging Oranje in Minnertsga kan gewoon blijven oefenen in gebouw Oranjehiem. Een buurtbewoner die een klacht had ingediend over geluidsoverlast, zet zijn bezwaar niet door. Dit is de uitkomst van een gesprek donderdag tussen de klager, de muziekvereniging en de gemeente Het Bildt.

Waarnemend burgemeester Gerrit Krol spreekt van een goed overleg. De gemeente heeft de buurtbewoner geen toezeggingen gedaan, aldus Krol. "De situatie blijft precies zoals die nu is."

Voorzitter Hilco Wagenaar van de muziekvereniging onthoudt zich van een toelichting, omdat afgesproken is dat de gemeente de woordvoering voor haar rekening neemt.

link Lees verder >>
Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 4 juni 2010

Clandestien kunstwerk eert Bildt en Bilkerts

Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Met het in de grond zetten van acht scheppen in het Henk Hornstra Park in Sint Annaparochie heeft kunstenaar Ron Schaft vanmorgen een eerbetoon gebracht aan Het Bildt en haar bewoners.

De scheppen staan symbool voor de gemeente en de zeven dorpen. „Alles is hier tot stand gebracht met een scheppie", aldus de uit Zaandam afkomstige beeldend kunstenaar, die sinds een jaar in Sint Anne woont.

Schaft plaatste zijn kunstwerk clandestien, omdat het wachten op de vergunning hem te lang duurde. Hij had zijn aanvraag vorige maand ingediend. Op de foto v.l.n.r. Jan Pieter Monsma, Jan Pit, Ette Regnerus en kunstenaar Ron Schaft.

Bron: Leeuwarder Courant

Ferwert, 3 juni 2010

Agenten op bezoek bij senioren

De medewerkers van het politieteam Middelsee zijn dinsdag in de gemeenten Ferwerderadiel, Menaldumadeel, Leeuwarderadeel en Het Bildt in gesprek gegaan met senioren. Er werden onder andere verzorgingstehuizen bezocht, waar vervolgens een lezing werd gegeven.

Ook op straat werd er gesproken met senioren. De agenten gingen met hen in gesprek over allerlei onderwerpen op het gebied van veiligheid. "Wij werden overal met open armen ontvangen en mensen waren zeer geïnteresseerd", aldus buurtagent Hans Haven. "De senioren in ons gebied voelen zich veilig en zijn zeer tevreden over hun woon- en leefsituatie."

Bron: Dockumer Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 31 mei 2010

Sint Annaparochie: open dag Score

Foto Klaas Koopmans

Stichting Score heeft jeugdkaatsers vanuit geheel Friesland in de leeftijd van 8-16 jaar de mogelijkheid geboden een "Bewegings-kaatsochtend" bij te wonen. In 2003 is Stichting Score opgericht en heeft als doelstelling jeugdkaatsers en hoofdklasse kaatsers in trainingen te voorzien en faciliteiten te bieden om tot betere resultaten te komen.

Een kaatsveld vol enthousiaste jeugdkaatsers zijn op 23 mei naar Sint Annaparochie gekomen om aan deze “Bewegings- kaatsochtend” deel te nemen. Alle facetten van het kaatsen werden behandeld onder leiding van. gediplomeerde trainers van Stichting Score. Als klap op de vuurpijl was het eindspel, vanaf een opslaglijn de bal in een Sita Afvalcontainer te slaan. Taeke Hofman uit Dronrijp en Pieter Gerbens uit Warga slaagden er in om na drie opslagballen een kaatsbal in de container op te slaan.

Bron: Franeker Courant

Dongjum, 31 mei 2010

De koning is terug op zijn troon

foto: Leeuwarder Courant

Al toeterend reed Chris Wassenaar gisteren na zijn rentree in de hoofdklasse met een overwinning in Dongjum nog even langs het huis van Johannes Brandsma. De Minnertsgaster vond het wel lachen om een lange neus te maken naar de kaatslegende die hij door zijn drie punten voorbij stak in het kaatsklassement aller tijden.

Het was eigenlijk meer de vraag wanneer dan of Wassenaar zijn grootste criticaster voorbij zou gaan. Met een beperkt aantal afdelingspartijen had het nog wel even kunnen duren, maar omdat ‘De Grutte’ nog altijd een opslager van formaat is, is hij bij uitstek de kaatser die gevraagd wordt bij blessures van hoofdklassers. Door uitgerekend een enkelkwetsuur van Johan van der Meulen kwam Wassenaar voor een langere periode in beeld bij het partuur van zijn broer Jacob en Marten Feenstra.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 mei 2010

Lelijke Eendjes klaar voor elf steden

Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Camping De Blikvaart in Sint Annaparochie is dit weekeinde de uitvalsbasis voor een enorme collectie Lelijke Eendjes. Alle uitvoeringen van de Deux Cheveaux, genoemd naar de twee paardekrachten waarmee de eerste Citroen van dit type in 1952 was uitgerust, rijden de Elfstedentocht.

Vandaag de zuidelijke route van circa 150 kilometer, morgen de noordelijke rest van zo'n 90 kilometer. Beide trajecten mogen in beide richtingen worden bereden.

De organiserende stichting 2CV Friends heeft op de camping een feestelijk gezinsprogramma samengesteld. Deelnemers komen ook uit verwante clubs met auto's als de Citroen Dyane en Mehari.

Bron: Leeuwarder Courant

St. Annaparochie, 28 mei 2010

Officiële aftrap Centra Jeugd & Gezin Middelsee

In de Middelsee Gemeenten gaat maandag 31 mei aanstaande het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Middelsee officieel van start. De wethouders Arend Dijkstra (Menaldumadeel), Gelly Visser (Leeuwarderadeel), Jaap Hijma (Ferwerderadiel) en Boukje Tol (het Bildt) openen ieder in de eigen gemeente symbolisch het Centrum voor Jeugd en Gezin in bijzijn van jongeren, kinderen en ouders.

Peuterspeelzaal De Krobbekoer te Beetgumermolen is als eerste aan de beurt om 10.15 uur. Om 11.30 uur volgt OBS de Twilling in Stiens, om 13.30 uur het Dockinga College te Ferwert en om 15.30 de jongerensoos in Ons Huis te Sint Annaparochie. Aansluitend is er een feestelijke bijeenkomst in Ons Huis waarbij Jaco de Rapper een lezing over opvoeden komt geven. Jaco de Rapper is gedragswetenschapper en ruim twintig jaar actief als gezinstherapeut.

Bron: gemeente Leeuwarderadeel
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 26 mei 2010

Eiland in de vijver

Op zaterdag 22 mei is er een eiland geplaatst voor de eenden in het plantsoen in Sint Anna-parochie. Nadat er vorig jaar heel veel pykys waren verdronken, doordat ze er niet uit konden komen, de randen zijn te hoog, de brug ligt te diep in het water, kortom een zeer dieronvriendelijke lelijke waterbak waar zelfs een keer een kat in is verdronken.

Vele omwonenden maakten zich hier zorgen over en hebben aan de gemeente gevraagd om een eiland te plaatsen. De gemeente wilde zelf niets doen voor de diertjes maar, als burgers dit meenden te moeten doen, stonden ze daar niet onwelwillend tegenover. En zodoende heeft Arjen Smits een eiland gemaakt en geplaatst, daarbij een nat pak gekregen, in het midden is het zo`n 1.70 diep. RISS steigerbouw uit Damwoude heeft het gesponserd en al zeer snel zaten de pykys gezellig tegenelkaar aan op het eiland. De lelijke waterbak is er een stuk van opgeknapt en lijkt nu meer op een vijver.

Bron: bildtweb.nl

Oudebildtzijl, 25 mei 2010

Openingsweekend Aerden Plaats 29 & 30 mei

De Aerden Plaats te Oude Bildtzijl staat na de gedane make-over helemaal klaar voor het toeristisch seizoen. Op vrijdag 28 mei is de officiële heropening voor genodigden. Tijdens het Openingsweekend op 29 & 30 mei, kan iedereen tussen 10.30 en 16.30 uur de vernieuwde Aerden Plaats komen bekijken.

Het Archeologisch Steunpunt heeft een fraaie update gekregen. De ontstaansgeschiedenis van het Bildt krijgt zo weer z`n welverdiende plek in het bezoekerscentrum. De kosterskamer is gerestaureerd en wordt voor het eerst bij het bezoekerscentrum betrokken. In deze kamer kan lees- en beeldmateriaal over het Bildt worden bekeken. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling "Ouwe-Syl in beeld" ingericht met onder meer oude foto`s en digitale presentaties van Oude Bildtzijl.

De bijbehorende Julianakerk komt meer voor het voetlicht. Het verhaal van de Julianaklok wordt permanent getoond en men kan naar boven, naar de kraak waar het orgel staat. Een treetje hoger kan men een blik werpen op het uurwerk van de klok. In de kerk zelf is een tentoonstelling ingericht over de doopsgezinde geschiedenis van het Bildt en van het kerkje in het bijzonder.

Bron: bildtweb.nl

Minnertsga, 25 mei 2010

Man valt door plafond

De politie heeft geassisteerd bij een ongeval waarbij een 52- inwoner uit Minnertsga ernstig gewond is geraakt.

Maandag rond 15.00 uur werd via 1-1-2 een melding ontvangen dat in een bedrijfspand aan de Stasjonsstrijitte iemand door een plafond was gevallen. De agenten troffen in het pand de gewonde man aan. Bij het verwisselen van TL buizen is hij waarschijnlijk op het systeemplafond gaan staan en hier doorgezakt.

De man is onder begeleiding van twee politie motorrijders in een ambulance overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

Bron: politie.nl

Sint Annaparochie, 20 mei 2010

GPTV: Kampioenschap Bildtstarschillen

Op de Lammetsymet in Sint Annaparochie werd dinsdag het derde Open Bildts kampioenschap Bildtstarschillen gehouden. Iedereen kon zich ter plekke opgeven bij de stand.

Vorig jaar was Gerry Kampen de beste met 2904 en 2710 gram geschilde Bildtstar. Dat was natuurlijk een stevige uitdaging om haar te verslaan én het record te verbeteren.

Deelnemers mochten met hun eigen mesje of dunschiller schillen. Maar voor spontane deelnemers waren er ook allerlei messen beschikbaar. GPTV filmde op de Lammetsymet.

Bron: GPTV

Sint Annaparochie, 20 mei 2010

Politie wil fansite om jeugd te binden

Om jongeren al vroeg aan zich te binden, wil de politie op internet een fanclub beginnen. Dankzij zo’n fansite zal de jeugd op latere leeftijd positiever denken over de politie en beter tegen gezag kunnen.

Dit verwacht Johannes Holwerda, chef van het politieteam Middelsee in Noord-Friesland. Holwerda wil voor de fanclub leden werven van elf en twaalf jaar. Als deze jongens en meiden rond hun zestiende soms moeilijker worden in de omgang, wat volgens de politiebaas heel natuurlijk is, nemen ze waarschijnlijk een andere houding aan tegen de politie dan voorheen.

Jongeren zijn tegenwoordig niet alleen meer te vinden in jeugdhonken en bij hangplekken. "De wereld verandert”, aldus de politiechef. De computer is ook een ontmoetingsplek, met onder meer Hyves, Msn en Twitter onder handbereik. „Daar moet de politie ook zichtbaar zijn."

Bron: de Gelderlander
GPTV Lees het hele artikel >>

Stiens, 20 mei 2010

Gemeentehuis Stiens

Crisis in Stiens na afblazen fusieonderzoek Leeuwarden

De inkt van het coalitieakkoord van Leeuwarderadeel is nog maar net droog, of het kan naar de prullenmand. Want anders dan in het akkoord staat wordt er geen onderzoek gedaan naar een fusie met Leeuwarden. Coalitiepartner PvdA is het daar niet mee eens en bezint zich op haar positie.

De raad is de afgelopen week zwaar onder druk gezet door de colleges van Ferwerderadiel, Het Bildt en Menaldumadeel, de Middelsé-gemeentes waarmee Leeuwarderadeel samenwerkt.

Die wilden een duidelijke uitspraak van de gemeenteraad. Stoppen met lonken naar Leeuwarden en volledig gaan voor samenwerking in Middelsé-verband. Coalitiepartijen CDA en de FNP, die in tegenstelling tot de PvdA Middelsé verkiezen boven Leeuwarden, gingen hier in mee.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 19 maaie 2010

Aksje by bushokjes

Vluchtelingencordon Friesland freget woansdei mei in aksje by bushokjes omtinken foar útprosedearre asylsikers. Neffens it kordon wurde dy noch te faak op strjitte set, neidat har oanfraach foar in ferbliuwsfergunning op neat útrûn is.

Der is keazen foar in aksje by bushokjes omdat dat neffens Vluchtelingencordon faak it iennichste plak is dêr't útprosedearre asylsikers noch hinne kinne. Fanwege de aksje binne bushokjes omboud ta wenkeamer, ek yn Sint Anne.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Wytse Vellinga by in bushokje yn Sint Anne >>

Aldebiltsyl, 19 maaie 2010

De Aerden Plaats (foto omrop Fryslân

Stipepunt It Bilt fernijd

It archeologysk stipepunt yn Aldebiltsyl hat in opknapbeurt hân. Yn it stipepunt is neist ynformaasje oer de skiednis fan de gemeente it Bilt ek toeristyske ynformaasje te finen. It stipepunt sit yn De Aerden Plaats, dêr't ek de Julianatsjerke diel fan út makket. Dy tsjerke kin ek besjoen wurde, krekt as de âlde kosterskeamer dy't de ôfrûne tiid restaureard is.

It fernijde stipepunt wurdt ein dizze moanne iepene en hâldt dan ek iepen hûs.

Bron: omrop Fryslân

Leeuwarden, 18 mei 2010

In het Bildt staat het gras er beter voor

Het heeft gisteren nog plaatselijk geregend in de provincie, vanaf vandaag stijgen de temperaturen en blijft het droog. Voor veel boeren is dat hét teken om het gras, dat vaak al een redelijke lengte heeft, te maaien. Ze vinden dat ze al redelijk laat zijn, en willen nu doorpakken.

Niet altijd slim om te doen, vindt bedrijfsbegeleider en grasdeskundige Germ van der Meulen van De Weidse Blik uit Joure. "In het Bildt en op de klei staat het gras er beter voor dan in de rest van de provincie. Maar voor het grootste deel van de provincie geldt dat het beter is om nog even te wachten met maaien."

Volgens de deskundige is het eiwitgehalte in het gras nu nog te laag. Het gras heeft door de kou van de afgelopen weken nauwelijks eiwit op kunnen nemen. "Dat is ook te zien aan de kleur, die is niet mooi groen. In de afgelopen weken heeft het gras alle ingrediënten wel gehad - voldoende vocht en mest - maar niet voldoende warmte. Voldoende eiwit in het voer is voor de melkproductie van de koe echter wel van groot belang."

Bron: Friesch Dagblad
GPTV Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 17 mei 2010

Het Bildt wil ruimte voor stoepreclame

De ruimte voor reclame-uitingen op de stoep moet niet kleiner worden dan die is. Het nieuwe reclamebeleid van Het Bildt is veel te beperkend, aldus de gemeenteraad. Leendert Ferwerda van de Frije Bilkerts noemde het beleidsvoorstel "te star". Er staat in dat ondernemers tot maximaal 1,5 meter uit de gevel zaken mogen uitstallen.

De hoogte is maximaal 2 meter. En dit betekent dat sommige Bildtse winkeliers hun reclame-uitingen moeten aanpassen, zo stelde Ferwerda. Wethouder Nel Haarsma legde uit dat het college met de nieuwe regels tegemoet wil komen aan minder validen. Zij kunnen hinder ondervinden van de uitstallingen op de stoep. Volgens Ferwerda levert de huidige situatie niet of nauwelijks problemen op.

Toen Haarsma meldde dat het reclamebeleid nog niet met de ondernemers besproken was, zag de raad geen heil meer in het nemen van een besluit. De raadsleden voerden het voorstel af van de agenda.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 17 mei 2010

Lichtregels Bildt

De regels voor nachtelijk licht in het Bildtse buitengebied blijven gehandhaafd. Het college had de regels uit het nieuwe bestemmingsplan geschrapt, in afwachting van de uitkomst van een provinciaal onderzoek naar lichtuitstraling.

Frans Hiemstra van de PvdA vreesde een juridisch vacuüm. "Wêrom litte wy de besteande bepalingen net stean, oan't der nije beliedsrigels binne?" Volgens de bestaande regels mag er in de winter van zes tot twaalf uur 's avonds geen licht naar buiten komen.

In het voor- en najaar is dit van acht uur 's avonds tot twee uur 's nachts. In de na-nacht zijn de regels iets minder streng. De regels zijn hoofdzakelijk bedoeld om te zorgen dat boerenbedrijven de duisternis niet verstoren.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 17 mei 2010

Noordelijke Elfstedenvaarroute in 2013 bevaarbaar

Jannewietske de Vries, gedeputeerde provincie Fryslân, Jaap Keizer, voorzitter stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute en Roel de Jong, lid dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân, ondertekenen de tweede samenwerkingsovereenkomst onder toeziend oog van de overige leden van de stuurgroep.

De leden van stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute hebben onlangs de tweede samenwerkingsovereenkomst gesloten. Hiermee zijn de afspraken over het baggeren en (deels) verbreden van de vaarwegen en het realiseren van aanvullende natuurmaatregelen vastgelegd. De financiering van het project is hiermee ook officieel rond. In 2013 is de route bevaarbaar voor pleziervaartuigen met een diepgang van 1.30 meter en een maximale hoogte van 2.50 meter.

De kosten van deze maatregelen, 28,3 miljoen euro, worden voor een groot deel gefinancierd uit een bijdrage van het Waddenfonds. Daarnaast hebben de zes betrokken gemeenten, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân naar vermogen financieel bijgedragen. Voor het opwaarderen van de vaarweg en de natuurmaatregelen zijn stroken landbouwgrond nodig langs de vaarweg. Grondverwervers zijn momenteel in de streek actief om medewerking te krijgen van de betrokken eigenaren en grondgebruikers.

Jaap Keizer, voorzitter van de stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute, is blij dat deze stap nu gezet is. "Na het binnenhalen van de subsidie uit het Waddenfonds lag de weg open om ook het laatste deel van de route bevaarbaar te maken. Ik ben er trots op dat we als overheden met elkaar nu ook de extra financiën rond hebben, zodat we het project kunnen afronden. Al met al een belangrijke mijlpaal in dit project. Ik kijk er naar uit om straks in 2013 de eerste vaarrecreant op de bevaarbare Elfstedenroute te kunnen verwelkomen."

Bron: gemeente het Bildt
GPTV Lees het hele bericht >>

Sint Anne, 16 maaie 2010

Partoer Van der Bos wint

It winnende partoer yn Sint Anne (foto: Henk Bootsma)

De finale fan 'e frijeformaasjepartij yn Sint Anne gong tusken de partoeren Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei, Daniël Iseger en Jan Dirk de Groot, Karel Nijman, Pier Piersma. Yn in iensidige finale wûn it partoer fan Gert-Anne van der Bos mei 5-2 en 6-2.

De lytse preemje wie foar Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Alle Jan Anema. Gert-Anne van der Bos waard ta kening útroppen fan 'e partij.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei Gert-Anne van der Bos >>
Omrop Fryslân Harkje nei Folkert van der Wei >>

Sint Jabik, 14 mei 2010

Mear promoasje Jabikspaad

In ynformaasjesintrum yn de Groate Kerk fan Sint Jabik moat mear minsken oerhelje om it Jabikspaad te rinnen. Dat pylgerpaad rint fan Sint Jabik nei Santiago de Compostella yn NW-Spanje. Op dit stuit rinne 300 minsken yn it jier de folsleine tocht, mar dat oantal kin folle heger.

Woansdei stelde de gemeente It Bilt in ton beskikber foar de plannen foar de Groate Kerk. It is foar in opknapbeurt fan it ynterieur en foar in ynformaasjesintrum oer it Jabikspaad. Dat sintrum moar komme yn it foarportaal fan de tsjerke.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Foarsitter Wiep Koehoorn fan de Stichting Jabikspaad >>

Sint Annaparochie, 14 mei 2010

foto: www.kaatshistorie.nl ( 1ste prijswinnaars PC 1928. Staand v.l.n.r: Klaas Kuiken St. Annaparochie, Ids Jousma Dokkum en Teade Zijlstra Witmarsum)

St.-Annabuurtsters op de PC in Franeker

Willem Hiemstra heeft voor K.F. St.-Anne / Drie spul is út alle deelnemers van de PC in Franeker uitgezocht. Een interessante serie documenten wat het lezen meer dan waard is. Wij wensen u veel lees plezier.

Op de foto de 1ste prijswinnaars op de PC van 1928. Staand v.l.n.r: Klaas Kuiken St. Annaparochie, Ids Jousma Dokkum en Teade Zijlstra Witmarsum. (bron: www.kaatshistorie.nl)

Klik hier om deel I te lezen.

Bron: kfstannedriespulisut.dewaaie.nl

Tzummarum, 13 mei 2010

foto: Henk Bootsma

Opslag Chris Wassenaar geeft in Tzummarum de doorslag

De in 2008 gestopte Chris Wassenaar is zijn gewicht nog altijd in goud waard. Met zijn maten Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra leidde hij Minnertsga met vaste hand na een dik verdiende zege op de traditionele afdelingwedstrijd van vvv Tzummarum.

In de finale leek Hijum-Finkum met Helmer Hofman, Martijn Olijnsma en Marten Feenstra lang de beste papieren te hebben maar na 4 om 2 achterstand was het de jonge veelbelovende achterinse Hendrik Kootstra die voor Minnertsga de partij deed kantelen. Kootstra begon zich in het achterperk danig te roeren. Sloeg vier keer vorstelijk boven met als gevolg dat zowel Feenstra als Olijnsma daarop elk tweemaal het perk misten. De laatste keer gebeurde dat op 4 om 3 en 2-6. Minnertsga rook zijn kans en mede door de sterke opslag van Wassenaar werd het 5 om 4. De snee was er bij Hijum uit en Minnertsga profiteerde optimaal. Op 5-4 en 6-4 kon Feenstra de dikke kaats niet passeren. Voor de in 1973 opgerichte kaatsvereniging In Nij Begjin was het de eerste keer dat een partuur op een hoofdklassenwedstrijd in de prijzen viel. Met de sterke opslag van Chris Wassenaar is Minnertsga weer een regelrechte kandidaat voor de komende bondswedstrijd.

Bron: kaatsnieuws.nl
GPTV Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 13 mei 2010

Prachtprijs voor Stannebuurtster

Je ouwe mobieltje kwijt, goed voor het milieu en ook nog eens een prachtprijs: Anne Kleiterp uit Sint Annaparochie was woensdagmiddag de koning te rijk. Na het inleveren van een oud toestelletje tijdens de Nationale Retourweken werd zijn naam getrokken. Dit bleek goed voor een reis voor twee personen naar Zuid-Afrika.

Inderdaad, tijdens het WK voetbal, inclusief kaartjes, voor de wedstrijd Nederland-Japan, vijf overnachtingen in een vier-sterrenhotel en een excursie naar een National Park. De prijs werd hem aangeboden in de Leeuwarder BelCompany.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

Sint Annaparochie, 13 mei 2010

Bildt wil ruimte voor stoepreclame

De ruimte voor reclame-uitingen op de stoep moet niet kleiner worden dan die is. Het nieuwe reclamebeleid van Het Bildt is te beperkend, aldus de gemeenteraad woensdagavond.

Er staat in dat ondernemers tot maximaal 1,5 meter uit de gevel zaken mogen uitstallen. De hoogte is maximaal 2 meter. Dit betekent dat sommige Bildtse winkeliers hun reclame-uitingen moeten aanpassen, stelde Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts).

Wethouder Nel Haarsma legde uit dat het college met de nieuwe regels tegemoet wil komen aan minder validen. Omdat het beleid nog niet met de ondernemers besproken was, voerde de raad het punt af van de agenda.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 13 mei 2010

Geen nieuw onderzoek Westhoekschool

Er komt geen nieuw onderzoek naar de toekomst van de school in Westhoek. Een motie van de Frije Bilkerts haalde het woensdagavond niet.

Volgens fractievoorzitter Leendert Ferwerda zitten de inwoners vol ideeën voor het leegstaande schoolgebouw. Een actie leverde 233 handtekeningen op.

Het college stelt dat er geen rendabele bestemming te bedenken is voor het pand. Overleg met de streek heeft al plaatsgevonden, zei wethouder Boukje Tol. Verkoop rest als enige optie. De motie van de Frije Bilkerts kreeg alleen steun van Werkgroep Het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 13 mei 2010

Gerrit Krol officieel geïnstalleerd als waarnemend burgemeester

Op donderdag 13 mei is Gerrit Krol door de gemeenteraad officieel geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van de Gemeente het Bildt.

Uit handen van loco-burgemeester Nel Haarsma kreeg Krol de ambtsketting overhandigd.

Gerrit Krol is waarnemend burgemeester tot er een burgmeester is gevonden die Aucke van der Werff zal opvolgen. Van der Werff is per 1 mei benoemd tot burgemeester van de Gemeente Noordoostpolder.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 13 mei 2010

'Nieuwe burgemeester Bildt niet meer nodig'

Jaap de Haan foto: gemeente het Bildt

Het zoeken van een nieuwe burgemeester voor Het Bildt is niet meer nodig, zegt VVD'er Jaap de Haan. Volgens hem gaat de gemeente binnen drie tot vier jaar op in een groter geheel. Een combinatie met Franekeradeel ligt het meest voor de hand, aldus De Haan. De Middelsee-samenwerking is ten dode opgeschreven, omdat Leeuwarderadeel met Leeuwarden verder wil, zegt hij.

Het heeft volgens De Haan daarom geen zin meer om nog een nieuwe burgemeester aan te stellen voor Het Bildt. Voormalig wethouder van Leeuwarden Gerrit Krol kreeg woensdagavond de ambtsketting omgehangen als waarnemend burgemeester. De Haan: "We hebben een goede interim, die nog jaren mee kan."

De VVD stemde niet tegen het instellen van een vertrouwenscommissie. "De andere fracties willen een nieuwe burgemeester, dus die komt er toch."

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 11 mei 2010

Mennonieten op bezoek in de Aerden Plaats

De Aerden Plaats zit nog midden in de verbouwing, toch kwam er afgelopen zaterdag al een bus met buitenlanders op bezoek. Ieder jaar maken vele Mennonieten vanuit de hele wereld groepsgewijs een tiendaagse reis door Europa. Ze gaan dan op zoek naar hun roots en reizen langs historische plekjes die te maken hebben met de Doopsgezinde geschiedenis. Oude Bildtzijl heeft wat dat betreft een pronkje, de Vermaning met een toren is zeldzaam in z`n soort.

Arjen Hoogland heeft contact met de organisatie in Berlikum en haalt zo de Mennonieten naar het Bildt. Zaterdag was het Nationale Molendag zodat de bus met vijftien gasten uit Amerika, Australie en Canada eerst de Froubuurtstermolen bezochten. Daarna kwam het gezelschap naar Ouwe-Syl. Helaas kon men nog niet de vernieuwde Aerden Plaats bezichtigen, maar de Julianakerk was wel toegankelijk en ook de pas gerestaureerde Kosterkamer kon al met trots worden getoond.

Bron: www.bildtweb.nl

Sint Annaparochie, 11 mei 2010

Met Tomke op de foto

Tijdens het Fertel & Foarlês Festival organiseren alle bibliotheken een voorlees – en foto sessie met een "echte en levensgrote" Tomke. In St.Annaparochie vindt dit gebeuren plaats op woensdagmiddag 9 juni van 13.30 tot 14.30. Deze activiteit is bedoeld voor peuters en kleuters en hun ouders of verzorgers. Er wordt voorgelezen uit het nieuwe Tomkeboekje, en de ouders kunnen een foto maken. Ouders worden opgeroepen hun eigen fototoestel mee te nemen.

Met deze actie vestigen de bibliotheken er de aandacht op dat ouders hun kleintjes gratis lid van de bibliotheek kunnen maken. Dat is al mogelijk vóór dat hun kind zelf begint te lezen. Bovendien kunnen ouders in de bieb terecht voor objectieve informatie over opvoeden in een meertalige omgeving

Bron: Bibliotheek St. Annaparochie

Sint Annaparochie, 11 mei 2010

foto gemeente het Bildt

Familie Keizer kwartaalwinnaar van de Containerloterij

De familie Keizer uit Froubuurt is de kwartaalwinnaar geworden van de Containerloterij. Op dinsdag 11 mei kwam wethouder Boukje Tol van de Gemeente het Bildt hen de kwartaalprijs, een cheque van 25 euro, met een bloemetje overhandigen. De Containerloterij is een initiatief van Omrin en de Gemeente het Bildt. Gedurende een jaar wordt elk kwartaal een aantal willekeurige containers in de gemeente gecontroleerd.

De inhoud van de container wordt door Omrin beoordeeld op hoe het afval is gescheiden. Zit bijvoorbeeld alle restafval in de juiste container, of is alle gft-afval wel in de groene bak terechtgekomen? Uit steekproeven van Omrin bleek dat de familie het afgelopen kwartaal het best hun afval hadden gescheiden. De familie Keizer dingt nu mee naar de hoofdprijs van 250 euro. Die prijs zal na de zomer worden uitgereikt.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Jacobiparochie, 11 mei 2010

Eindelijk voor de wind op de langste straat van Nederland

Startnummer ophalen in de feesttent te Sint Jacobiparochie, dan met de bus naar Oudebildtzijl en vervolgens per benenwagen terug via routes over 30, bijna 21, 16 en 10,6 kilometer. Het unieke feestje van de dertigjarigjarige Sportvereniging Friesland trekt 310 atleten naar wat als de langste bewoonde straat van Nederland bekend staat: de Oudebildtdijk. Alles liep op rolletjes tijdens de Langste straat van Nederland-loop. Nou ja, Syb van der Ploeg liep niet, want zweepslag, maar de zanger haalde wel alles uit de kast tijdens het aansluitende feest van de jubilerende SV Friesland.

'Mister SV Friesland' Jan Kooistra –zaterdag gesteund door zo'n veertig vrijwilligers – heeft volgens velen een lijntje gelegd met hogere machten. Niet alleen is het lekker loopweer (droog en niet te warm) maar de matige wind komt ook nog eens uit het oosten. Dat betekent op zeker 85 procent van het parcours windje mee. "Dat is hier wel eens anders", weet Stefan van der Pols. Breek hem de bek niet los! De 43-jarige atleet (vorig jaar winnaar van de Leeuwarder halve marathon) woonde tussen zijn twaalfde en twintigste aan de Nieuwebildtdijk en zat op school in Leeuwarden. "Ruim twintig kilometer heen, ruim twintig kilometer terug. Op de fiets, ook over de dijken. Voor je gevoel had je altijd tegenwind. Vreselijk. Nou ja, het is in elk geval een aardige basis geweest voor het hardlopen."

Bron: hardloopnieuws.nl (© Leeuwarder Courant)
GPTV Lees het hele artikel (en klik vooral even op 'Bekijk hier de fotos')>>

Sint Annaparochie, 10 mei 2010

Open Bildts kampioenschap Bildtstar schillen

De Stichting De Bildtse Aardappelweken houdt op disndag 18 mei in samenwerking met de organisatie van de jaarmarkt Lammetsymet in St. Annaparochie voor de derde keer het Open Bildts Kampioenschap Bildtstarschillen.

Om half elf wordt het startsein gegeven. Iedereen kan zich ter plekke opgeven bij de stand voor de winkel van Boterhoek Bloemen. Tot kwart over drie zijn de voorrondes en vervolgens wordt in de finale gestreden om de titel ‘Bildts Kampioen Bildtstarschillen’. In 2009 was Gerry Kampen de beste met 2904 en 2710 gram geschilde Bildtstar. Wie (Bilkert of niet-Bilkert) neemt de uitdaging aan haar te verslaan én het record te verbeteren.

Deelnemers kunnen z’n/haar eigen mesje of dunschiller schillen. Er zijn ook diverse soorten messen aanwezig. De zelf geschilde Bildtstar mogen worden meegenomen. De commissie Lammetsymet stelt 3 geldprijzen beschikbaar. De finale is om 15.15 en daarna worden de prijzen uitgereikt.

Bron: Franeker Courant

Minnertsga, 10 mei 2010

Fanfare klem door klacht over lawaai

De christelijke muziekvereniging Oranje in Minnertsga kan zwaar in de problemen komen door een anonieme klacht van een buurtbewoner. Al sinds het begin van de jaren tachtig gebruikt Oranje de oude lagere school als oefenruimte. Nu blijkt dat de fanfare te veel geluid produceert. Geluidswerende maatregelen zijn duur. „Dat kostet ús dat €55.000. Dan kinne wy wol ophalde", zegt voorzitter Hilco Wagenaar.

De klacht kwam volledig uit de lucht vallen, vertelt Wagenaar. "Wy tochten, wat ha wy no? Wy hawwe nea earder klachten hân. It doarp draacht de muzykferiening." Eén klacht kan verstrekkende gevolgen hebben.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Britswert, 9 mei 2010

Twee doden bij ongeluk Britswert

Foto Jaring Rispens/Stjoerder.nl

Bij een ongeval op de Froonackerdyk (N384) bij Britswert zijn gisterdagavond twee mensen om het leven gekomen. De slachtoffers zijn een man (33) van de Westhoek en een vrouw (44) uit Franeker. Een man (29) en jongen (5) uit Franeker zijn zwaargewond overgebracht naar het UMCG in Groningen. Een vrouw (27) van Westhoek is opgenomen in het MCL in Leeuwarden.

Het ongeluk gebeurde rond zevenen, toen de bestuurder ter hoogte van de afslag naar Britswert een rij auto's wilde inhalen. De chauffeur zag een links afslaande wagen over het hoofd en raakte de macht over het stuur kwijt. De auto belandde in een sloot en klapte op damwand. Getuigen en brandweerlieden uit Mantgum haalde de inzittenden uit het wrak. De Froonackerdyk was tot tien uur afgesloten.

Bron: Leeuwarder Courant
GPTV Lees het artikel met video op Stjoerder.nl >> GPTV Veel meer foto's op 112Fryslân >>

Ouwe-Syl, 9 mei 2010

Openingsweekend Aerden Plaats

Het weekend van 29 & 30 mei, direct na de officiële heropening, kan iedereen kennismaken met de vernieuwde Aerden Plaats.

De totale invulling is drastisch veranderd. Het Archeologisch Steunpunt heeft een nieuwe vormgeving gekregen. Kunstkring Uytland exposeert hun werk onder de noemer 'Open!' De opgeknapte Kosterkamer is ingericht met informatie over het Bildt en Ouwe-Syl. En het aanbod van toeristische informatie heeft een prominentere plek gekregen.

Voor de bezoekers is er tijdens het Openingsweekend van 10.30 tot 16.30 uur een gratis kopje koffie of thee met een lekkernijtje. (Vrij entree)

Bron: kultureleaginda.nl

Sint Jacobiparochie, 9 mei 2010

Hertje te water

Foto M. Stienstra

Zondagochtend kwam er bij de brandweer een melding binnen van een dier in de sloot aan 't Kaatsgat.

De brandweer van Sint Annaparochie kwam zeer snel ter plaatse maar was voor een reddingsactie te laat, het hertje lag er al enige tijd en had het koude water niet overleefd.

Brandweerlieden hebben het hertje op een ladder gelegd en meegenomen naar de weg. Vervolgens kwam de dierenambulance om het beestje mee te nemen.

Bron: 112Fryslân
GPTV Klik hier voor meer foto's >>

Menaam, 8 mei 2010

Boerenprogramma op Radio Eenhoorn

Radio Eenhoorn komt met een programma dat speciaal bedoeld is voor boeren. ‘It aktuele boerepraatsje', zoals het programma heet, is dinsdagavond om zeven uur voor het eerst te horen.

Het agrarische programma wordt om de week op dinsdagavond uitgezonden. Radio Eenhoorn zendt uit in de gemeenten Menaldumadeel, Franekeradeel en het Bildt.

 

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 8 mei 2010

Yvonne Kassenberg

Kassenberg snelste vrouw over langste straat

Jan Albert Veenema heeft zaterdagmiddag de Langste straat van Nederland-loop gewonnen. De Sneker atleet had voor de 30 kilometer (start in Oudebildtzijl, finish in Sint Jacobiparochie) 1.52,56 nodig, een tempo van 15.939 kilometer per uur.

De wedstrijd ging over de ruim 14 kilometer lange Oudebildtdijk, die geldt als de langste bewoonde straat van Nederland. SV Friesland, de sportvereniging viert de dertigste verjaardag, begroette 310 deelnemers, waarvan 111 deelnamen aan de 30-kilometerloop. Beste vrouw was Yvonne Kassenberg uit Burgum. Zij noteerde 2.02,28.

De halve marathon werd gewonnen door Klaas Miedema uit Franeker in 1.32,00. Mirjam Ruiter uit Oostwoud was de snelste vrouw.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 8 mei 2010

Annemarieke Coenders en Wim Sebo in Theater De Dolende Ridder

Op zondag 30 mei spelen Annemarieke Coenders en Wim Sebo in Theater De Dolende Ridder te Sint Jacobiparochie. Dit concert sluit een eerste seizoen af, waarin het theater vele bekende artiesten heeft mogen ontvangen. Ook Annemarieke Coenders is geen onbekende bij de liefhebbers van de betere Folkmuziek. Na jaren zeer succesvol door heel Europa getoerd te hebben met de groep Ygdrassil, waarin o.a. Linde Nijland speelde, is ze nu solo te beluisteren. Haar stem, haar gitaarspel hebben een echt herkenbare sound. Mooie teksten, soms melancholiek, dan weer vrolijk.

Wim Sebo is al jaren een veelgevraagd prof drummer die in vele bands heeft gespeeld. Zijn bijzondere manier van spelen op een deels electronisch drumstel, het gebruiken van samples naast gewone drumgeluiden zorgen ervoor dat de muziek een eigen dimensie krijgt. De combinatie van Annemarieke en Wim blijkt live heel boeiend te zijn. Tijdens het optreden zullen er veel nummers gespeeld worden van hun nieuwste cd die in juni in een aantal landen uit zal komen.

Bron: folkforum.nl
Alle info en reserveringen op: www.leopoldwijdeveld.nl >>

Ter Apel, 8 mei 2010

Herman Janssen, Bilkert om ferens

foto Herman Janssen

Ik kijk zo nu en dan nog steeds eens op de site voor wat Bildts nieuws, aangezien ik er niet zo vaak meer kom. Ik denk zo een of twee keer per jaar. Ben als Bildtker 'verdwaald' in Ter Apel. Geen onaardige plek ook overigens.

Ondertussen zelf ook een site gemaakt met vooral foto's, waaronder ook een paar van het Bildt. Misschien eens iets om te bekijken in een verloren moment? In ieder geval veel plezier met het wonen op het Bildt.

Bron: e-mail Herman Janssen (www.noorderzonfoto.nl)
GPTV Hier de foto's van het Bildt >>

Sint Annaparochie, 8 mei 2010

Nieuwe Waaie heeft Sint Anne nog sterker gemaakt

"Het was 6 juni 2009. Midden in de nacht een telefoontje. Ik dacht: laat rinkelen, maar mijn vrouw zei: 'als ze nu bellen, dan is er wat'. En dat was zo."

Voorzitter Rin Westra van Stichting De Waaie kan zich de nacht dat sportkantine De Waaie in het hart van Sint Annaparochie in brand stond, nog levendig herinneren. Gisteren deelde hij zijn herinnering aan die nacht - de uitslaande vlammen, de verslagenheid, en daarna de woede - op de plek waar het elf maanden geleden allemaal gebeurde.

"De hele bovenbouw was verwoest. Door drie jongens die al meer op hun kerfstok hadden. Maar voor teleurstelling, woede of haat hadden we maar weinig tijd", aldus Westra.

Bron: Friesch Dagblad
GPTV Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 7 mei 2010

Foto: omrop fryslân

Nije kantine De Waaie iepene

De fuotbal- en keatsferiening yn Sint Anne iepenje freed offsjeel de nagelnije kantine fan sportkompleks De Waaie. Nijbou wie nedich neidat it âlde ûnderkommen yn juny 2009 folslein ôfbaarnde.

De frijwilligers binne út 'e skroeven. Fuortdaliks nei de dramatyske brân fan ferline jier gie de knop om en is wurke oan in nij kantinekompleks. Mei de help fan in soad minsken is dat binnen it jier slagge.

 

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân >>

Sint Jabik, 7 mei 2010

De bille-foto fan Angelien Pot (foto: Studenten.net)

Biltse studinte yn billefinale

Studinte Angelien Pot (22) fan 'e NHL yn Ljouwert sit yn de finale fan de ferkiezing wa't de moaiste studintebillen hat fan Nederlân. Studenten.net hat yn gearwurking mei in ûnderbroekemerk de ferkiezing betocht. Mei-inoar ha 40 studinten har foar de ferkiezing opjûn. Tsien dêrfan sitte no yn de finale.

Angelien Pot studearret ferpleechkunde oan de NHL yn Ljouwert en komt fan Sint Jabik. Of se de moaiste billen hat wurdt op 20 maaie bekend makke.

Bron: Omrop Fryslân
GPTV De site fan 'e billewedstriid >>
GPTV Bekijk hier de reportage op GPTV >>

Sint Anne / Sint Jabik, 5 mei 2010

foto Roelof Varkevisser

Herdenkingen 4 mei

's Middags eerst een herdenking in Sint Annaparochie van slachtoffers uit voormalig Nederlands Indie, Afghanistan en KP-ers uit Sexbierum.

's Avonds onder grote belangstelling de dodenherdenking in Sint Jabik.

Oorlog, vrede en vrijheid en wat daar de consequenties van zijn, werd ook op het Bildt weer door velen herdacht.

Bron: www.bildtweb.nl
GPTV Hier veel meer foto's >>

Sint Annaparochie, 4 mei 2010

Kantine Sint Anne lijkt op skybox

foto LC/Niels Westra

Tien maanden na de verwoestende brand is de kantine van sportcomplex De Waaie in Sint Annaparochie weer klaar voor gebruik. Door de herbouw heeft het gebouw een moderne uitstraling gekregen. De ruiten staan schuin naar voren. Vergelijkingen met de kajuit van een viskotter en een skybox in een voetbalstadion zijn al gemaakt.

Het kantinegedeelte is een beetje kleiner dan voorheen. De ingeleverde ruimte is gebruikt om twee vergaderkamers te maken. Het sanitair zit in een vierkant stuk in het midden van de kantine. De benedenverdieping met de kleedruimten was redelijk intact gebleven en kon vrij snel weer in goede staat gebracht worden. Aan het opruimen, verven en timmeren deden zo'n 75 vrijwilligers mee. De kantine is sinds enkele weken weer in gebruik en wordt vrijdag officieel geopend.

Bron: Leeuwarder Courant

Emmeloord, 3 mei 2010

foto LC

Burgemeester gaat proefwonen in gemeente

De nieuwe burgemeester van de gemeente Noordoostpolder, Aucke van der Werff, gaat proefwonen in zijn nieuwe gemeente.

De oud-burgemeester van Het Bildt doet mee aan het project 'Proef Noordoostpolder' om zijn nieuwe werkgebied wat beter te leren kennen. Hij neemt maandag zijn intrek in zijn tijdelijke woning.

Met dit project hoopt de gemeente dat meer mensen de mogelijkheden van de Noordoostpolder ontdekken. Inmiddels hebben al 75 mensen proefgewoond.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 3 mei 2010

Door koude winter deze zomer flink meer wespen

Er dreigt een flinke wespenoverlast in de zomer en het najaar. Uitgerekend de strenge winter heeft ervoor gezorgd dat er dit jaar veel wespen zijn. Door de constante vorst kwamen de koninginnen niet in de verleiding hun winterschuilplaats te verlaten. Bij kwakkelende winters doen zij dat wel en lopen ze het risico dood te vriezen.

Bovendien was 2009 een gunstig jaar voor wespen. Het was warm en droog. Ideaal voor de wesp om er op uit te gaan, voedsel te zoeken en grote nesten te bouwen. Vervolgens zochten de insecten beschutting tegen de winterkou tussen hout, stenen of in schuurtjes. Omdat het continu koud was bleven ze daar zitten en overleefden ze massaal de winter. "Bij winters met 6 of 7 graden komen ze er uit, omdat ze dan een voorjaarsgevoel krijgen", aldus plaag-dierenbestrijder Albert Boek uit Vrouwenparochie. "Als er dan weer vorst komt, vriezen ze dood."

Voor Boek betekent het werk aan de winkel. Omdat hij dit jaar met steun van de gemeente begonnen is als plaagdierenbestrijder, biedt hij alle Bilkerts zijn diensten elke eerste maandag van de maand gratis aan. "Zo kan ik wat teruggeven aan de gemeente." Andere Friezen kunnen op deze dag voor €22,50 bij hem terecht, de helft van de normale prijs.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 3 mei 2010

Man aangehouden voor bedreiging met nepvuurwapen

De politie heeft zondagavond een 16-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van bedreiging met een vuurwapen. De verdachte die samen met een andere man bij een bushalte stond te wachten, vroeg aan een 16-jarige inwoonster van Sint Annaparochie die op haar fiets reed, of hij mee mocht rijden. Toen het meisje dit weigerde werd zij bedreigd door de verdachte en toonde hij haar een op een vuurwapen gelijkend voorwerp.

Toen zij thuis kwam belde zij direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement door. Toen de verdachte in Stiens uit de bus stapte, werd hij door de agenten aangehouden. De man bleek een nepvuurwapen bij zich te hebben. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen de man werd opgemaakt. Het wapen werd in beslag genomen.

Bron: www.politie.nl

St.-Jacobiparochie, 3 mei 2010

Gemeente het Bildt zwaait Aucke van der Werff uit

foto Geja Kuiken

Donderdag 29 april werd 's middags in de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie de druk bezochte afscheidsreceptie van Aucke van der Werff gehouden. Van der Werff is per 1 mei officieel burgemeester van de Gemeente Noordoostpolder. Vele Bilkerts kwamen Aucke van der Werff en zijn echtgenote Aline nog even de hand drukken. Drumfanfare Oranje uit Minnertsga en de Rebound Boogie Bent zorgden voor de muzikale omlijsting tijdens dit feestelijk gebeuren.

Tot slot kwam de brandweer het echtpaar van der Werff ophalen. Het was de brandweer die zeven jaar geleden van der Werff letterlijk de gemeente binnenreed, nu brachten de spuitgasten de burgemeester ook weer buiten de gemeentegrenzen. Bezoekers van de receptie werd gevraagd of zij een financiele bijdrage wilden schenken aan OikoCredit, het fonds waar Aucke van der Werff namens de Nederlandse gemeenten ambassadeur van is.

Bron: gemeente het Bildt (foto: Geja Kuiken)

Sint Annaparochie, 1 mei 2010

Laatste seizoen voor drie PC-winnaars

De kaatsers Jacob Wassenaar, Rutmer van der Meer en Daniël Iseger beginnen morgen aan hun laatste seizoen. Voor Wassenaar, winnaar van het Klavertje Vier en tweevoudig PC-winnaar, is het daarbij zeker dat hij een laatste ronde over de kaatsvelden maakt. Hij heeft het te druk met zijn werk en studie.

Voor Iseger is het een principebesluit en Van der Meer houdt een slag om de arm. De Sint Jabuurster kampte vorig seizoen met blessureleed aan enkel en elleboog en noemt de kans dat hij stopt vijftig procent. "Maar misschien draai ik wel een superseizoen", houdt de tweevoudig van de PC een slag om de arm. Iseger, die steeds meer last ondervindt van zijn heupafwijking, kondigde na de het winnen van zijn tweede PC vorig jaar al aan nog één seizoen te willen kaatsen.

Bron: Friesch Dagblad

Oudebildtzijl, 30 april 2010

Buitenbrand valt mee

foto Wiep Koehoorn

Vrijdagavond rond 7 uur werden de brandweerkorpsen van Sint Annaparochie en Hallum gealarmeerd voor een buitenbrand aan de A.C. Bakkerstraat in Oudebildtzijl.

Bij aankomst van de brandweer van Hallum blijkt een klein bultje hout en wat papier in de brand te staan. De brandweer heeft de brand met water snel gedoofd.

De brandweer van Sint Annaparochie kwam ook ter plaatse maar er was voor dit korps geen inzet meer nodig en is daarom teruggekeerd naar de kazerne.

Bron: 112Fryslân.nl

Sint Jacobiparochie, 29 april 2010

Afscheid burgemeester Aucke van der Werff

foto Wiep Koehoorn

Uit hoofde van mijn functie van bestuursvoorzitter van de Stichting Jabikspaad Fryslân woon ik vanmiddag het afscheid van de burgemeester bij in de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie. Er staat voortdurend een lange rij mensen te wachten om op persoonlijke wijze afscheid te nemen van burgemeester Van der Werff. Uiteraard zijn er ook de verschillende toespraken met welverdiende lovende woorden voor deze gewaardeerde burgemeester, die in zijn eigen afscheidsspeech worden beantwoord met evenzo lovende woorden. Vooral zijn rol als promotor van recreatie & toerisme in deze bijzondere gemeente wordt gememoreerd, iets waar wij als Stichting Jabikspaad Fryslân ook zeker van kunnen meespreken, vanwege zijn betrokkenheid en inzet voor de positionering en profilering van het Jabikspaad dat in Sint-Jacobiparochie, in deze gemeente begint.

Tussen de toespraken en alle persoonlijke afscheidswoorden door klinkt muziek. Op een gegeven moment komt burgemeester Aucke van der Werff op het podium, trekt zijn jasje uit en pakt zijn electrische gitaar om de Bildtse band bij een volgend nummer met zijn gitaarspel te begeleiden. Een opvallend muzikaal intermezzo. Enige tijd later vult de grote kerkzaal van de Groate Kerk zich als het muziekkorps "Oranje" uit Minnertsga op de bühne verschijnt en er met een aantal muziekstukken vrolijk op los speelt. De feeststemming zit er dan behoorlijk in.

Bron: weblog Wiep Koehoorn

St.-Annaparochie, 29 april 2010

Vier Bilkerts Koninklijk onderscheiden

Traditiegetrouw staat de dag voor Koninginnedag in het teken van de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen. Dit jaar werden vier inwoners van het Bildt verrast met een Koninklijke blijk van waardering. Zij kregen van burgemeester Aucke van der Werff de versierselen uitgereikt.

Jieske Wassenaar-Overal (64) uit St.-Jacobiparochie kreeg haar lintje onder andere vanwege haar jarenlange activiteiten op kerkelijk gebied. Zij was jarenlang leidster van de Zondagsschool en ook was zij actief als Kerkvoogd en Kerkrentmeester.
Tjipke Bloemhof (75) eveneens uit St.-Jacobiparochie was van 1969 tot 1994 de heer Bloemhof voorzitter van de Vereniging Groene Kruis in het dorp. Tot vandaag de dag bezoekt Bloemhof ook veel zieke mensen, zowel in het ziekenhuis als thuis. Op kerkelijk gebied was de heer Bloemhof ook zeer actief.
Al sinds 1987 poetst Tjettje Miedema-van der Zee (75) uit St.-Annaparochie samen met enkele andere dames ieder jaar het zilverwerk in het Old Burgerlijk Weeshuis te Leeuwarden. Daarnaast zit zij jaarlijks in de bediening bij het etentje van de regenten van het Old Burgerlijk Weeshuis. Vanaf 1984 is mevrouw ook werkzaam in de huishoudelijke hulp.
Tjipke Lolkema (69) uit Minnertsga zet zich al sinds 1967 in op kerkelijk en maatschappelijk gebied. Sinds 1967 verzorgt de heer Lolkema al het drukwerk van de kerk en is hij lid van de redactie van het kerkblad, van de voormalige Nederlands Hervormde Gemeente, de tegenwoordigeProtestantse Gemeente Minnertsga.

Bron: gemeente het Bildt
GPTV Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 28 april 2010

Oldtimerhappening Minnertsga

Industrieterrein Kokersyl in het vlak boven Leeuwarden gelegen Minnertsga staat op vrijdag 30 april aanstaande voor de zestiende keer op rij in het teken van de oldtimer. Behalve auto’s zullen er traditioneel een paar honderd klassieke trekkers te bewonderen zijn. Waaronder steevast een paar zeer bijzondere, zoals een set stoomtrekkers uit lang vervlogen tijden.

Ook voor een duik in de geschiedenis van klassieke bromfietsen en motoren is men op Koninginnedag in Minnertsga op het juiste adres. Behalve diverse bezoekende partijen zal ook medeorganisator Jilles Groeneveld de deuren van zijn museum met een indrukwekkende verzameling klassieke bromfietsen openzetten. Dit biedt de bezoeker dan meteen de gelegenheid live zijn oldtimerauto’s en -vrachtauto’s te bewonderen.

Bezoekers kunnen eveneens kosteloos terecht. De oldtimerhappening inclusief vrijmarkt begint om 9.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Bij slecht weer openen de zestien deelnemende bedrijven op het industrieterrein hun loodsdeuren. Het evenement wordt dan grotendeels naar binnen verplaatst.

Bron: www.amklassiek.nl

Sint Annaparochie, 28 april 2010

foto Leeuwarder Courant

Nieuwe burgemeester moet Bildts verstaan

De nieuwe burgemeester van Het Bildt moet positief staan tegenover de Friese en Bildtse taal. Spreken is niet vereist, verstaan wel.

De burgemeester moet een ‘verbindende netwerker' zijn, volgens de profielschets. Hij of zij moet mensen laten samenwerken en kansen en mogelijkheden hiervoor creëren.

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Annaparochie, 28 april 2010

Denkt u ook mee over de nieuwe burgemeester?

Zoals bekend is dhr. A.van der Werff per 1 mei 2010 benoemd tot burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. Daarom is inmiddels de procedure opgestart voor de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Voor de werving van een nieuwe burgemeester is een profielschets opgesteld. Hierin staat aan welke kwaliteiten, condities en vaardigheden de nieuwe burgemeester volgens de gemeenteraad moet voldoen.

De gemeente wil de inwoners van het Bildt graag in de gelegenheid stellen om een reactie te geven op de profielschets. Uw eventuele op- of aanmerkingen, suggesties en ideeën zijn van harte welkom en zullen worden betrokken bij de vaststelling van de profielschets.

Bron: gemeente het Bildt
GPTV De profielschets en procedure vindt u hier >>

Sint Annaparochie, 27 april 2010

Inzicht, Coby de Boer

Het Bildt

Ik ben woonachtig in Sint Annaparochie in de omgeving het Bildt in Noord-Friesland. Een gebied verkregen van de Middelzee met z'n eigen bijzondere uitstraling; bewerkte akkers, dijkhuisjes, koeien en schapen, winkelhaak boerderijen, rechte wegen, diverse ateliers en dagelijks de wind door je haren!

Deze foto is genomen vanaf het uitzichtpunt op de dijk bij Zwarte Haan en in de directe omgeving. Op de foto zie je drie flamingo's. Ik wilde het bijna niet geloven, maar na even zoeken op internet blijkt dat deze vogel hier ook gesignaleerd is in 2009.

Bron: cobydeboer.webklik.nl
GPTV Meer (grotere) foto's >>

Sint Anne, 26 april 2010

Boarstbyld foar Sannes

Hartman Sannes, de skoalmaster en skriuwer fan de skiednis fan It Bilt, hat in boarstbyld krigen. It brûnzen byld, dat makke is troch keunstner Frans Ram, is moandeitejûn ûntbleate troch Henk Kas en Aldert Cuperus. Beide binne, krekt as Sannes, ek folop dwaande mei de taal en de skiednis fan It Bilt.

It byld is der kaam op inisjatyf fan de Stichting 'Ons Bildt' en stiet yn it Bilts dokumintaasjesintrum yn Sint Anne.

 

Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>
Bron: Omrop Fryslân

Amsterdam, 23 april 2010

1 Mei viering

In 1890 was 1 mei nog geen vrije dag maar er werden wel talloze bijeenkomsten georganiseerd, vooral in de Randstad en in het noorden van het land. Domela Nieuwenhuis sprak in Den Haag, de zaal was stampvol en er stonden nog duizenden mensen die geen plaats konden vinden, buiten. In Amsterdam had de burgemeester het houden van een optocht verboden maar er waren wel 2 grote bijeenkomsten.

Het meest massaal sloeg het 1 mei vieren aan in Friesland. De provinciale meeting in Leeuwarden werd bezocht door naar schatting 10.000 tot 12.000 mensen. De demonstranten kwamen van alle kanten met karren, stoomboten of te voet naar de Friese hoofdstad. Alleen al uit Het Bildt was er een stoet van ongeveer 600 mannen in rijen van vier en daarachter 15 rijtuigen met vrouwen en meisjes opgekomen.

De Leeuwarder autoriteiten hadden extra versterking van politie en leger opgetrommeld, zelfs de losliggende straatstenen verwijderd. Maar alles verliep heel ordelijk.

Bron: vakbondsvernieuwing.blogspot.com/2010/04/1-mei

St.-Annaparochie, 23 april 2010

foto Jan Bonefaas

Gemeenteraad neemt afscheid

Donderdagavond 22 april heeft de gemeenteraad van het Bildt afscheid genomen van burgemeester Aucke van der Werff en wethouder Hans Kaper. In een speciale zitting nam wethouder Hans Kaper na vier jaar afscheid van de Bildtse politiek. Hij kreeg als dank een prachtig schilderij aangeboden.

Ook burgemeester Aucke van der Werff nam donderdagavond officieel afscheid van de gemeenteraad. Op 29 april aanstaande vanaf 15:00 uur kan iedereen hem de hand schudden tijdens een afscheidsreceptie in de Groate Kerk te St.-Jacobiparochie.

Bron: gemeente het Bildt

Spannum, 23 april 2010

Plantages op Het Bildt voor oude verfplanten

Kunstwerk van Claudy Jongstra in het Lincoln Center, New York

Viltkunstenares Claudy Jongstra start op Het Bildt met plantages voor oude verfplanten. Binnen nu en twee weken gaan de eerste zaden de grond in. Het gaat om twee pilot-projecten op land van Bildtse boeren. Later gaat Jongstra wellicht nog experimenteren met een 'plantage' op zandgrond. Wetenschappers van de Universiteit van Wageningen begeleiden het project.

Jongstra, die graag zelfvoorzienend is en bijvoorbeeld met wol van haar eigen schapen werkt, wil oude heemplanten en kruiden zoals sint-janskruid, wede en rode klaver gaan verbouwen. Dat doet ze al in een kleine botanische tuin bij haar werkplaats in Spannum, maar nu wil ze dit op grotere schaal gaan proberen, op percelen van tussen de 3 en 4 are groot.

Bron: Leeuwarder Courant

 


Sint Annaparochie, 23 april 2010

Antennes op leugenbankje

Aucke van der Werff Foto LC/Catrinus van der Veen

Aucke van der Werff zat gisteravond zijn laatste raadsvergadering voor als burgemeester van Het Bildt. Hij gaat naar de Noordoostpolder.

De naam Van der Werff is een bekende als het gaat om burgemeesters in Nederland. Pieter Adriaansz van der Werff was de legendarische burgemeester die tijdens het Beleg van Leiden (1574) zijn uitgehongerde stadgenoten ervan wist te overtuigen zich niet over te geven aan de Spanjaarden. "Mijn vader was daar trots op", vertelt Aucke van der Werff (56), burgemeester van Het Bildt. "Totdat bleek dat hij helemaal geen familie was."

Er klinkt zelfspot in de anekdote. Van der Werff wil zichzelf ook niet vergelijken met zijn historische naam- en beroeps-genoot. Hij wil maar aangeven dat het burgemeesterschap een thema was in zijn ouderlijk huis. En niet alleen vanwege de geschiedenisboekjes. Zijn opa in Stavoren was wethouder en loco-burgemeester. Inmiddels is Van der Werff zelf zeven jaar burgemeester. Hij zat gisteravond zijn laatste vergadering voor op Het Bildt. Hij vertrekt naar de Noordoostpolder.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 22 april 2010

Start bouw Middelweg - Oost Sint Annaparochie

Ter markering van de start van de bouw wordt op donderdag 6 mei om 14.30 uur de eerste paal geslagen van 12 woningen aan de Middelweg Oost in Sint Annaparochie.

De eerste paal wordt geslagen door de heer A. Visser en mevrouw L. van Zwol-van der Veen, die beiden (als buren) al jaren woonachtig zijn aan de Middelweg Oost en erg enthousiast zijn over de geplande nieuwbouw.

Bron: Wonen Noordwest Friesland

St.-Annaparochie, 22 april 2010

Dubbel feest bij het Van Harenshuus in Sint Annaparochie

Het is vandaag dubbel feest bij de bouwers van het Van Harenshuus in Sint Annaparochie. Na een bouwstop van 2,5 jaar is in februari weer met de bouw begonnen en werd vandaag het hoogste punt bereikt. Tegelijk was er een uitspraak van de Raad van State dat een nieuw schorsingsverzoek van omwonenden is afgewezen en dat mag worden doorgebouwd.

Daarom ging de vlag in top en was er gebak van de opdrachtgevers Zorggroep Noorderbreedte en Wonen Noordwest Friesland voor de werknemers van bouwbedrijf SHP.

Bron: Wonen Noordwest Friesland

St.-Annaparochie, 22 april 2010

Rapport kwaliteit Kinderopvang ter inzage

foto: gemeente het Bildt

Onlangs heeft het college een nieuwe notitie 'Toezicht en handhaving kwaliteit kinderopvang gemeente het Bildt' vastgesteld.

In deze nota wordt aangegeven dat het college het advies van de VNG heeft opgevolgd om als gevolg van nieuwe regelgeving een nieuw toezicht- en handhavingsbeleid kinderopvang vast te stellen.

De nota "Toezicht en handhaving kwaliteit kinderopvang gemeente het Bildt 2009" ligt kosteloos tijdens openingstijden ter inzage op het gemeentehuis, Van Harenstraat 47 te St. Annaparochie.

 

Bron: gemeente het Bildt
De nota is hier ook te downloaden >>

Stiens, 22 april 2010

Burgemeesters geven startsein voor Burgernet

foto gemeente het Bildt

Op 22 april is Burgernet gestart in tien Friese gemeenten. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeenten. In Stiens werd de officiële aftrap gegeven voor Burgernet.

De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Burgernet start in de gemeenten het Bildt, Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland.

Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn in die gemeenten al 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel. Na meer dan een jaar zijn er zo’n 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 25 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Bron: gemeente het Bildt
GPTV Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 20 april 2010

Laatste vergadering college Van der Werff-Kaper-Haarsma

foto: gemeente het Bildt

Dinsdag heeft het Bildts college Van der Werff - Haarsma- Kaper haar laatste vergadering gehad. Wethouder Hans Kaper van de PvdA komt niet terug in het nieuwe college en neemt donderdag afscheid. Wethouder Nel Haarsma (CDA) komt wel terug in het nieuwe college. Dit afscheid is extra bijzonder, omdat burgemeester Van der Werff eind april vertrekt.

Het college blikte terug op vier jaren van prettige samenwerking en goede prestaties. Hans Kaper bedankte zijn collega's voor de prettige samenwerking.

Het nieuwe college wordt donderdagavond in de raadsvergadering geïnstalleerd.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 21 april 2010

CBS de Koppel uit Sint Jacobiparochie opnieuw winnaar Leesvirus 2010

Voor de tweede keer wint CBS de Koppel uit Sint Jacobiparochie op 14 april in Ons Huis in Sint Annaparochie het leesproject Leesvirus waaraan 165 leerlingen uit groep zes van elf basisscholen in Noordwest Friesland deelnemen. Van de prijs van € 50,00 gaat juf Tine Meindertsma nieuwe boeken voor in de groep kopen. Besmet raken met het leesvirus is een aangenaam virus waardoor je veel gaat lezen , quizvragen, boekreacties en kunstwerken maakt over de tien gelezen boeken. De resultaten zijn te bewonderen op de site www.leesvirus.nl

Groep 6 van CBS de Koppel behaalde met de opdrachten 166 punten, gevolgd door leerlingen van de Ds. Vossersschool van Terschelling (138 punten) en OBS de Zeester (133 punten) van Vlieland. Het meest gelezen boek is dit jaar van de zeer populaire schrijver C.S. Stilton: De mysterieuze mummie. Het boek kreeg 117 stemmen.

Het feest in Sint Annaparochie is georganiseerd door tweedejaars leerlingen voor onderwijs-assistent van het ROC Friesland College als praktijkopdracht in samenwerking met en in opdracht van Bibliotheken NoordWest Fryslân. De leerlingen deden een ren-je-rot spel met quizvragen over de gelezen boeken en konden in de boekenstandjes opdrachten maken.

Bron: Bibliotheken NoordWest Fryslân

Aldebiltsyl, 20 april 2010

Aldebiltsyl oantrekliker

foto: omrop Fryslân

De Aerden Plaats yn Aldebiltsyl moat ien fan de plakjes wurde dêr't toeristen op It Bilt net om hinne kinne. De ynwenners fan Aldebiltsyl wolle safolle mooglik boatsjeminsken dy't de Noardlike âlvestêderûte farre nei it doarp lûke. Dêr kin it toeristysk kultuersintrum by de Julianatsjerke in rol yn spylje.

It sintrum krijt in nij jaske fan ynterieur-arsjitekt Brenda vd Laan. It argeologysk stipepunt en it toeristysk ynformaasjepunt krije in better plak.

Der komt ek mear romte foar keunstwurken út It Bilt. Fierders kinne de toeristen aanst de opknapte tsjerke besjen en teedrinke yn de fernijde teeskinkerij. Op 28 maaie giet De Aerden Plaats wer iepen.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>

St.-Annaparochie, 19 april 2010

Eend vast in het park

Vrijdag 9 april zat er voor de zoveelste keer een eend vast onder de brug in het plantsoen in St. Annaparochie. Deze keer ging het om een volwassen eend, die door de Dierenambulance (en met behulp van bouwbedrijf v/d Meer) is bevrijd. Vorig jaar heeft de 6 jarige Silke Heinsma aandacht gevraagd voor de klaine pykys die er massaal verdronken, doordat ze er niet uit kunnen komen. De randen zijn te hoog, de brug ligt te diep in het water, de kleintje kunnen nergens naartoe en verdrinken. De volwassen eenden kunnen er wel uit maar, komen wel vast te zitten onder de brug.

Silke Heinsma heeft de burgemeester in een brief gevraagd om aandacht hiervoor. Deze heeft verbetering belooft en toegezegd het zo te zullen maken dat er geen eenden meer vast zouden kunnen komen onder de brug.

Nu is het zo gemaakt dat ze gaas hebben gespannen waar de eenden onder door duiken maar, niet (altijd) meer terug kunnen. Het gaas is niet ver genoeg naar beneden gespannen, daar kwam de Dierenambulance achter tijdens de reddingsactie en is kapot geknipt door de Dierenambulance om de eend te bevrijden, ook is er een dode eend onder vandaan gekomen, die de duik terug niet heeft kunnen vinden. Nu hangt het gaas er zo bij dat het een gevaarlijke situatie is voor de eenden en die zich er raar aan kunnen bezeren.

Bron: www.bildtweb.nl

Sint Annaparochie, 18 april 2010

Weer een feesttent op De Waaie

Traditioneel start het kaatsseizoen voor kaatsvereniging St.-Anna/Drie Spul Is Ut met de kermis. En uiteraard is dat dit jaar ook weer het geval. En het bestuur en alle commissies zijn er klaar voor!

Op zaterdag 15 mei begint om 12.00 uur de Dorpspartij voor senioren (heren en dames). Ben je niet in de gelegenheid om mee te doen, dan is het nog steeds mooi om er bij te zijn, want als toeschouwer ben je van harte welkom om de gezelligheid rondom de kaatsarena te vergroten. Over gezelligheid gesproken: ’s avonds is er ook livemuziek aanwezig op De Waaie. Op De Waaie? Jazeker! Na enkele jaren afwezigheid komt er weer een tent op De Waaie te staan. Op zaterdagavond 15 mei treedt de Top140-band Virus daarin op.

Klapper is natuurlijk de Heren Hoofdklassepartij vrije formatie-beperkt op zondag 16 mei. Deze partij begint om 11.00 uur op sportcomplex De Waaie te St.-Annaparochie. Dit jaar wordt er om geldprijzen gekaatst. En natuurlijk om de wisselbeker: ‘De Koaningspriis’. Houder hiervan is Daniël Iseger.

Bron: De Weekkrant.nl
GPTV Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 17 april 2010

Straf voor stiekeme opname vrijpartij

Zelf vond hij het een uit de hand gelopen grap. Na een feestje had hij met zijn mobiele telefoon stiekem gefilmd hoe een vriendin en een vriend met elkaar de liefde bedreven in haar slaapkamer. Politierechter Mare Brinksma zag er de lol niet van in. Hij veroordeelde de 23-jarige man uit Sint Jacobiparochie tot 60 uur werkstraf.

Officier van justitie Roelof de Graaf had een taakstraf van 140 uur geëist. Op grond van uitspraken in vergelijkbare zaken beschuldigde hij de verdachte van aanranding. Het heimelijk filmen van seksuele handelingen is volgens de officier een ontuchtige daad. Er was in juridische zin sprake van dwang. Vrijwillig zou het meisje nooit seks hebben gehad als ze wist dat er werd gefilmd. Om aanranding in dit geval te bewijzen, vond de rechter echter een stap te ver gaan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Heerenveen, 16 april 2010

SV Friesland wint Sportstimuleringsprijs

SV Friesland heeft donderdag 15 april tijdens het Sportgala Fryslân 2010 in Heerenveen de Sportstimuleringsprijs 2010 ontvangen.

De Sportstimuleringsprijs wordt jaarlijks door Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân uitgereikt aan een sportvereniging die zich buitengewoon inzet voor de stimulering van de (breedte)sport. SV Friesland heeft de Sportstimuleringsprijs gewonnen omdat ze meer dan 30 sportevenementen per jaar organiseert, waaronder enkele aansprekende wedstrijden zoals de Berenloop, de Triathlon Fryslân en de Glazenstadloop.

Jan Kooistra ontving de prijs namens het bestuur uit handen van de voorzitter van DOV (Door Ontspanning Valide). Deze vereniging uit Leeuwarden mocht vorig jaar de Sportstimuleringsprijs in ontvangst nemen vanwege haar inzet voor de gehandicaptensport.

Bron: SV FRIESLAND - ONLINE

Zwarte Haan, 15 april 2010

Henk Gemser reikt Waddengoud uit aan De Zwarte Haan

Vandaag zijn zo`n 100 genodigden getuige geweest van Henk Gemser die het Waddengoud heeft uitgereikt aan restaurant De Zwarte Haan in Sint Jacobiparochie. De Chef de Mission van de Nederlandse Olympische ploeg overhandigde Jacob en Loes Jensma van De Zwarte Haan een Waddengoudschild en –certificaat. Het horecabedrijf is hiermee het eerste Waddengoudrestaurant in het Waddengebied, zowel nationaal als internationaal.

De in Berlikum geboren Henk Gemser vergeleek de Zwarte Haan met topsport. "Een sporter werkt hard en doet zijn uiterste best om ergens naar toe te werken. Dat is met de familie Jensma net zo. Ook zij werken hard om het bedrijf te laten zijn zoals het nu is. Het keurmerk Waddengoud benadrukt dit".

Loes Jensma kon haar geluk niet op. "We werken al erg lang met streekproducten en zoveel mogelijk uit de eigen regio. Waddengoud is de bekroning op ons werk". Na de uitreiking maakte het publiek kennis met het nieuwe concept en proefde van overheerlijke Waddengerechten als oesters, kokkels, garnalen en Texels lamsvlees.

Bron: bildtweb.nl
GPTV Bekijk hier de reportage op GPTV >>

Zwarte Haan, 15 april 2010

De Zwarte Haan eerste Waddengoud-restaurant

Restaurant De Zwarte Haan in St. Jacobiparochie is vanaf donderdag 15 april het allereerste, officiële Waddengoud-restaurant.

Hiermee voldoet het restaurant van Jacob en Loes Jensma aan de criteria van het streekkeurmerk Waddengoud voor de horeca. Dit betekent ondermeer dat zij minimaal vijf gerechten serveren gemaakt van typische ingrediënten uit het Waddengebied zoals de Wadoesters, Texels lamsvlees, zeebaars en duindoorn.

"Om het keurmerk te verdienen beoordeelt de controleur niet alleen de menukaart, maar ook of het gebouw een bepaalde cultuurhistorische waarde heeft en of de omgeving van het bedrijf een typische Waddenuitstraling heeft", aldus Jacob Jensma.

Bron: Horeca Entree
GPTV Lees het hele artikel >>

Sint-Jacobiparochie / Oudebildtzijl, 15 april 2010

Politie rolt twee hennepkwekerijen op

De politie heeft woensdagmiddag twee hennepkwekerijen op het Bildt ontmanteld. In een schuurtje achter een woning aan het Westeinde in Sint Jacobiparochie troffen agenten 144 hennepplanten aan. Een 40-jarige man uit Sint-Jacobiparochie werd aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Op de Nieuwebildtdijk in Oudebildtdijk werden in drie verschillende schuren 774 hennepplanten aangetroffen. Hier werd een 28-jarige man aangehouden die illegaal in ons land verblijft. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor ingesloten werd. Na verhoor zal de man ons land moeten verlaten. Bij beide kwekerijen werd de elektriciteit illegaal afgenomen. Alle planten en elektrische apparatuur werden in beslaggenomen.

Bron: www.politie.nl

Ljouwert, 15 april 2010

foto omrop Fryslân

Krol as waarnimmer nei It Bilt

De gemeente It Bilt krijt tydlik Gerrit Krol as boargemaster. De âld-wethâlder fan Ljouwert begjint op 1 maaie as ferfanger fan Aucke van der Werff. Dy set dan as boargemaster fan de gemeente Noordoostpolder út ein.

De ferwachting is dat Gerrit Krol in healjier aktyf wêze sil op It Bilt. De proseduere foar it beneamen fan in fêste boargemaster begjint yn juny, de gemeenteried fan It Bilt bepaalt dan oan wat foar easken dy nije boargemaster foldwaan moat.

 

Bron: omrop Fryslân

Den Haag, 14 april 2010

Van Harenshuus, gewoon doorbouwen

De Raad van State heeft in het geschil over het Van Harenshuus besloten dat men volgens de wet mag doorbouwen. Hoewel er voor de gemeente uiteraard nog wel de opdracht ligt om hiervoor een levensvatbaar bestemmingsplan te maken. Er zijn geen zwaarwegende bezwaren om de bouwvergunning nu al af te fluiten. Een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen werd gisteren afgewezen.

Wel merkt de RvS op dat de bouwers geheel voor eigen risico bouwen. "Besluiten zijn in het algemeen uitvoerbaar, ook als daartegen een rechtsmiddel is ingesteld. Wel neemt de bouwer, door gebruik te maken van een nog niet in rechte onaantastbare vergunning, een risico, waarvan de eventuele negatieve gevolgen voor zijn rekening komen."

Op 28 juni zal er een vervolg worden gemaakt met een bodemprocedure rond deze zaak.

Bron: bildtweb.nl
GPTV Hier de uitspraak >>

Oudebildtzijl, 14 april 2010

Make-over Aerden Plaats

De Aerden Plaats in Oudebildtzijl krijgt een make-over. Binnenhuisarchitect Brenda van der Laan heeft hiervoor een prachtig en praktisch ontwerp gemaakt. Extra wanden in de centrale ruimte zorgen voor meer mogelijkheden. Het archeologisch steunpunt krijgt er weer een plek. Daarbij krijgt het verhaal over de ontstaansgeschiedenis en de cultuurhistorie van het Bildt een nieuw jasje. De groepsexpositie van Kunstkring Uytland wordt gecentreerd. Deze zal regelmatig wisselen en vormt zo het kloppend hart van de Aerden Plaats. Ook komt er een aparte hoek met toeristische informatie. Om alles mooi uit te lichten wordt de totale verlichting vernieuwd. Een verfbeurt frist het geheel op.

Dankzij Arjen Hoogland en een aantal vrienden van de Vermaning van Oude Bildtzijl om hem heen, is de kosterkamer al grotendeels opgeknapt en in de verf gezet door restauratieschilder Simon van der Meulen. Het resultaat is bijzonder fraai. In de kamer worden dvd`s vertoond over het Bildt en er is gelegenheid voor verdieping in de Bildtse cultuurhistorie middels naslag-werken en digitale informatie.

Bron: www.aerdenplaats.nl

St. Annaparochie, 14 april 2010

St. Annaparochie

Gisteren was ik bij een vriendin in St. Annaparochie en ik heb daar heel wat deurkloppers en windwijzers gezien.
Hier is al vast een collage....

 

Gisteren was ik voor het eerst in m'n leven in St. Annaparochie en maakte er een rondwandeling. Het is daar prachtig en daar wil ik jullie van mee laten genieten.... kijk maar mee.....

 

Bron: variatie.web-log.nl

Leeuwarden, 13 april 2010

Foto gemeente het Bildt

Bildts college ten strijde tegen zwerfafval

Het Bildtse college van burgemeester en wethouders trok dinsdag 13 april ten strijde tegen het zwerfafval. Gewapend met vuilniszakken en afvalgrijpers gingen burgmeester Aucke van der Werff en de wethouders Nel Haarsma en Hans Kaper zwerfvuil in het centrum van St.-Annaparochie opruimen. Zij deden dit in het kader van De Himmelwike, waaraan ook het college graag haar steentje wil bijdragen.

In de gemeente het Bildt doen in totaal 9 scholen mee aan dit initiatief, en daarnaast ook nog eens diverse verenigingen van plaatselijk belang. Het vrijwilligersaantal bedraagt in totaal bijna 500.

De Himmelwike wordt georganiseerd in samenwerking met Omrin.

Bron: gemeente het Bildt

Leeuwarden, 13 april 2010

GGZ restaureert oude houten boot

Deelnemers van de botenwerf Oldegalileën in Leeuwarden hebben een oude Hollandse boot uit de negentiende eeuw opgeknapt. Trotse eigenaar van de boot is Jip Noest uit Oude Bildtzijl. Nu de boot helemaal gerestaureerd is, wil hij deze op 17 april feestelijk weer te water laten.

GGZ Friesland is trots dat het werkproject de Werf Oldegalileën de opdracht heeft gekregen. In Nederland zijn er naar schatting nog maar drie van deze houten Hollandse boten. De Hollandse roeiboot werd vroeger veel gebruikt in de visserij als bijboot.

Noest wilde de boot restaureren maar had hier zelf de tijd niet voor. Via kennissen kwam hij terecht bij de botenwerf Oldegalileën. Deze werf bestaat al zestien jaar en is een werkproject van GGZ Friesland. Hier werken mensen met psychiatrische klachten die als dagbesteding boten onderhouden, restaureren en bouwen.

Bron: Dé Weekkrant.nl

Sint Jacobiparochie, 13 april 2010

Man aangehouden bij hennepkwekerij

De politie heeft maandagavond rond 20.00 uur een hennepkwekerij ontmanteld aan de Gerben van Tuinenstraat. Agenten kwamen de hennepkwekerij op het spoor toen zij bezig waren met onderzoek in de straat. Zij zagen een woning waarbij de ramen geheel waren afgeplakt. Toen zij bij de woning aanbelden, werd de deur opengedaan door een 47-jarige inwoner van Langweer. In de hal zagen de agenten allerlei goederen liggen die in relatie met een hennepkwekerij konden worden gebracht. Eenmaal in de woning werden 406 hennepplanten aangetroffen. In een schuurtje achter de woning werden nogmaals 376 hennepplanten aangetroffen.

De 47-jarige man werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tijdens het onderzoek in de woning troffen de agenten een gevaarlijk situatie aan met betrekking tot de elektriciteit die illegaal werd afgetapt. Alle planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen. Daarnaast werd op een dure televisie beslag gelegd.

Bron: www.politie.nl

Minnertsga, 12 april 2010

De Vliegende Post vloog vanuit Zutphen

De leden van de postduivenhoudersvereniging De Vliegende Post te Minnertsga hadden zaterdag de eerste wedvlucht op het vliegprogramma staan. Om 9.30 uur gingen de boxen open van groep noord/west van de afdeling Friesland '96 en werden gelost in Zutphen, een afstand van plm. 131 km tot Minnertsga.

De eerste duif werd geklokt om 11.24.58 uur en had een snelheid van 1143 meter per minuut. Het KNMI gaf prachtig lenteweer op, met brede opklaringen, wel was het aan de frisse kant, ook niet verwonderlijk, het was toen de duiven thuiskwamen een graad of 3. De noordenwind was zwak tot matig. Het zicht was meer dan 10 kilometer!

Het nieuwe jeugdlid Niels Visbeek van de Oudebildtdijk deed ook mee, hij heeft zijn pake (Cor Tolsma) niet kunnen verslaan op deze vlucht! Maar dat komt nog wel. Komende zaterdag staat de 2e Vitesse-vlucht vanuit Boxtel op het programma.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 12 april 2010

Coalitie het Bildt ontziet alleen lopende projecten

De coalitie van CDA en Werkgroep Het Bildt (WHB) heeft in het coalitieakkoord voor de komende periode aangekondigd dat lopende projecten als de schoolcampus ontzien zullen worden bij de bezuinigingen. Met de samenvoeging van het voortgezet onderwijs in Sint Annaparochie is zes miljoen euro gemoeid aan gemeentelijk geld maar gezien de het stadium waarin de plannen verkeren, kan de gemeente niet zomaar terug, vinden de partijen. Hetzelfde geldt voor projecten als het multifunctioneel centrum Minnertsga, en de toeristische overstapplaats Oudebildtzijl.

Verder wordt geen voorbehoud gemaakt bij de noodzakelijke bezuinigingen voor de komende jaren. Uitgangspunt is dat er zonder meer een sluitende begroting moet liggen, ook op de langere termijn. Dat dit met pijnlijke keuzes gepaard zal gaan, is onvermijdelijk, zo schrijven de partijen in het coalitieakkoord.

De coalitie spreekt zich ook uit over de toekomst van de gemeente. Daarbij is de insteek dat de zelfstandigheid van het Bildt voorop blijft staan. Samenwerking in Middelseeverband met de buurgemeentes is wat CDA en WHB betreft de beste vorm, ook na 2013. Maar als de andere gemeenten hun koers wijzigen, zal ook de positie van het Bildt heroverwogen moeten worden.

Bron: Friesch Dagblad

Leeuwarden, 10 april 2010

'Ik kaam net los fan 'e ferhalen'

Hylke Speerstra by it buortsje fan Spears der't syn foarâlden wennen, hjir wurke Ynskje  Wiebes Speerstra by in boer. Letter waard se fermoarde by Aldskou. Foto LC|Niels Westra

len kear waard er midden yn 'e nacht belle. Ut Austraalje, "Jan is stoarn." It is in foarbyld fan hoe'n sterke ban er mei de minsken hat dy't him foarôfgeand oan Simmer 2000 'It Wrede Paradys' yn 'e pinne praat hawwe. Tsien jier hat er wachte, doe is Hylke Speerstra derop útgien om te sjen wat der wurden is fan al dy Fryske emigranten.

Yn de leste jierren fan de tweintichste ieu is Hylke Speerstra de heale wrald ôfreizge - fan Brazilië oant Australië, fan Súd-Afrika oant Kanada - om mei Fryske emigranten te praten. Hy makke der yn it ramt fan Simmer 2000 in prachtich, goed ferkocht boek fan, mar dêrmei wie it foar him net dien. Hy wenne yn dy ferhalen: "Ik kaam der net los fan." Mei guon fan de emigranten briefket er tsien jier letter noch, oaren hawwe sels by him útfanhûs west.

Jan Velstra ferstoar yn 2005 yn Austraalje oan kanker. Yn 2000 hie er, alhoewol saaklik aardich oan leger wal rekke, dochs kans sjoen en sykje Sint Jabik nochris op. Ta syn grutte ferrassing hiene syn eardere skoalmaten in feest foar him organisearre yn kafee De Oosthoek. Mei de triennen yn 'e eagen hie er it Biltsk folksliet oanheard.

Fiif jier letter kaam syn widdo mei de jiske fan Jan Velstra oan yn Sint Jabik. Deselde maten fan fiif jier earder hawwe de jiske op it Waad oan de see tabetroud.

Bron: Leeuwarder Courant

Stiens, 9 april 2010

Coalitie Leeuwarderadeel zet Middelsee samenwerking op scherp

De coalitiepartners PvdA, FNP en CDA willen een fundamentele keuze maken over de toekomst van Leeuwarderadeel. Zij zien drie mogelijkheden: samenwerking Middelsee, één gemeente Middelsee of een samengaan met Leeuwarden.

Ook de gemeenten Ferwerderadiel, Het Bildt en Menaldumadeel moeten aan de slag. Als de raad van Leeuwarderadeel dit voorstel aanneemt betekent dit dat de voorgenomen samenvoeging van ambtelijke diensten van de vier Middelsee gemeenten voorlopig van de baan is.

Bron: Hallo Leeuwarden
GPTV Lees het hele artikel >>

St.-Jacobiparochie, 9 april 2010

Opening van de Himmelwike

De Himmelwike is een gezamenlijk project van de gemeente Het Bildt en Omrin om met de lokale lagere schooljeugd de strijd aan te binden tegen zwerfafval. Behalve een lesprogramma in de klas houdt dit ook in dat de kinderen de straat op gaan in de buurt van hun school en daar zoveel mogelijk zwerfvuil verzamelen. Het doel van de actie is om de leerlingen, maar ook hun familie, bewust te maken van zwerfafval en vooral dat ze er zelf wat aan kunnen doen.

De officiële opening vindt plaats bij OBS de Opstap, Oosteinde 48, St. Jacobiparochie. De openingshandeling wordt verricht door wethouder Nel Jaarsma. Daarna houden de deelnemende klassen op het schoolplein een batterijenrace. Vervolgens gaan ze voorzien van grijpers en vuilniszakken op pad om zwerfvuil in de buurt te verzamelen.

Bron: www.himmelwike.nl

Sint Jacobiparochie, 8 april 2010

Langste straat van Nederland-loop

Sportvereniging Friesland uit de Friese gemeente Het Bildt is op 1 april 1980 opgericht. Dat willen we vieren op zaterdag 8 mei met de Langste straat van Nederland-loop. Dit is de 14,5 kilometer lange karakteristieke Oude Bildtdijk die door het Bildtse landschap loopt. Om het 30 jarige bestaan van de vereniging luister bij te zetten wordt de langste afstand 30 km.

De start is in Oudebildtzijl aan het begin van de Oudebildtdijk. De deelnemers moeten zich melden in Sint-Jabik en worden met bussen naar Oudebildtzijl gebracht waar gestart wordt om 11.00 uur met de 30 km. De halve marathon start om 11.10 en de 10 Engelse Mijlen om 11.20, de 10 km gaat om 11.30 uur van start. De 4 km start om 11.00 uur in Sint-Jabik. Alle deelnemers finishen in de Geert Veenhuizenstraat, vlak bij het sportcomplex de Fijfskaar.

De route van de 30 km gaat eerst naar Nieuwebildtzijl en via de Koedyk naar het beginpunt van de Oude Bildtdijk. Dan gaat het 14,5 km over de gehele Oudebildtdijk. Vanaf het einde van de langste straat van Nederland gaat de route over de Griene Dyk naar de finish in Sint-Jabik. De kortere afstanden lopen ook voor het grootste deel over deze Oudebildtdijk.

Bron: www.runforrunners.nl
GPTV Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 7 april 2010

Veertigste puzzelfinale was moeilijkste ooit

Foto LC Niels Westra (gescand)

De finalisten van de veertigste LC-puzzelcompetitie waren het er roerend over eens: de kruiswoordpuzzel van Fokke de Jong was de moeilijkste die ze ooit gedaan hadden. Deelneemsters Ymkje Riemersma uit Grou en Durkje Zwaagstra uit Heerenveen konden het weten: zij waren bij alle veertig edities van de partij. Na een uur - ze mochten er maximaal anderhalf uur over doen - hadden nog maar dertig van de tweehonderd deelnemers hun exemplaar ingeleverd.

1e prijs:
Willem Hiemstra (68) uit Sint Annaparochie
Hij valt eigenlijk elk jaar wel in de prijzen, dus echt een verrassing was het niet dat hij deze keer als eerste eindigde. Maar moeilijk was het wel. Er was deze keer niemand die de puzzel foutloos maakte. Met zijn drie fouten en tijd van 45 minuten en 19 seconden bleek Hiemstra de beste. Jaren geleden won hij de finale ook al eens, dus is hij nu de gelukkige eigenaar van twee borden van Makkumer aardewerk. Zijn geheim? „Ach, de gelukkigste wint. Je hebt er natuurlijk ook wel kennis voor nodig, maar ik zit eigenlijk helemaal niet in de muziek. Dit was gewoon toeval."

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 6 april 2010

Kattencontrole door Het Bildt rechtmatig

Het Bildt mag poezenvrouw Jacqueline Claus uit Nij Altoenae een maximum van tien katten opleggen. De gemeente is bevoegd om op te treden als er meer poezen in haar woning zijn. Dit oordeelt de Leeuwarder rechtbank.

Claus tekende in maart bezwaar aan tegen het handelen van de gemeente, maar de rechter kan er geen fouten in ontdekken. Bij een controle op 4 maart werd vastgesteld dat het aantal katten naar tien was teruggebracht. Claus had ook bezwaar tegen deze controle, maar hierover deed de rechter geen uitspraak.

Claus had de afgelopen jaren soms meer dan tachtig katten in haar opvang aan huis Het Poezenparadijs. Buren hadden last van stank en klaagden bij de gemeente. Die bepaalde dat Claus er maximaal tien mocht overhouden. Sindsdien liggen Claus en Het Bildt juridisch met elkaar in de clinch.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 6 april 2010

Foto Jacob van Essen (gescand)

Lenny Kuhr in minitheater De Dolende Ridder

In het vestzaktheater De Dolende Ridder, een verbouwd dijkhuis in Sint Jacobiparochie, trad afgelopen weekend oud-songfestivalwinnares Lenny Kuhr op. Eigenaar Leopold Wijdeveld had haar weten over te halen tot een soloconcert.

. Normaal speelt Lenny Kuhr met een kleine band naast zich, maar daar is geen ruimte voor in de veertig plaatsen tellende zaal.

Het geplande optreden op zondagmiddag raakte zo snel uitverkocht, dat er nog een tweede concert op zaterdagavond aan werd toegevoegd. Ook toen zat De Dolende Ridder stampvol.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 5 april 2010

Beveiligingsmedewerker houdt vernieler aan

Een medewerker van een beveiligingsbedrijf heeft in de nacht van zondag op maandag op het Ruiterskwartier een 33-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden en overgedragen aan de politie. Bij het beveiligingsbedrijf was een inbraakmelding bij de ANWB-winkel binnen gekomen. Eén van de beveiligers ging ter plaatse en werd bij de winkel aangesproken door twee nog onbekende jongens. Die vertellen dat een man de ruit had ingeslagen.

De twee gaven vervolgens een signalement door. De jongens vertrokken en beveiliger hoorde op dat moment weer veel lawaai. Even verder op stond een man tegen de ruiten van een winkel te slaan. Het signalement kwam overeen met het geen de jongens hadden door gegeven. De beveiliger besloot dan ook om de man aan te houden en over te dragen aan de politie. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Bron: www.politie.nl

Den Haag, 3 april 2010

VNG-congresganger kan ook naar het Noorderleech

Het Jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten wordt dit jaar op 7 en 8 juni in Friesland gehouden. Gebruikelijk is dat de deelnemers ook een keus uit verschillende excursies kunnen maken. Eén van de excursies gaat naar Oudebildtzijl/Nieuwebildtzijl en Noorderleech, lezen we in het programma.

De gemeenten Het Bildt en Ferwerderadiel liggen aan de Waddenzeekust van Fryslân. Het landschap en het bestaan herinneren nog altijd sterk aan deze achtergrond:
     • de strijd met het water, van landaanwinning tot stormvloeden,
     • het bestaan: van oproer onder de arbeiders tot de grote landbouwbedrijven op de vruchtbare zeeklei.

Een dynamische geschiedenis, een dynamisch volk.
En dat alles verpakt in een dynamische excursie! Die begint in het historische havenplaatsje Oudebildtzijl, tevens lid van de Villages of Tradition. Daar hoort u het verhaal van het ontstaan van het gebied.

Bron: vngjaarcongres.nl
GPTV Lees de hele tekst >>

Leeuwarden, 3 april 2010

Een doener vertrekt

foto Wietze Landman (gescand)

Het is tijd om te gaan, vindt Gerrit Krol (64) na een kwart eeuw in de Leeuwarder politiek. De CDA-wethouder heeft zijn doelen bereikt. Een handig bestuurder blikt terug.

"Pfff. Zo lang heb ik nog nooit over mezelf gepraat", verzucht Gerrit Krol aan het einde van het gesprek op zijn werkkamer. Bij sommige interviews komt het gesprek na anderhalf uur pas goed op stoom, maar Krol is er de man niet naar om zijn diepste zielenroerselen bloot te leggen.

De 64-jarige oud-leraar is een doener, altijd geweest ook. Het liefst recht op zijn doel af, maar ook zigzaggend als het moet. Als bestuurder praat hij graag over 'dingen realiseren' en 'mensen overtuigen'. In zijn 24 jaar in de Leeuwarder politiek is dat zijn handelsmerk geworden: gaan voor het resultaat. Zestien jaar als raadslid en fractievoorzitter voor zijn CDA, acht jaar als wethouder financiën, onderwijs en - de laatste vier jaar - verkeer.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>
 
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)