Sint Annaparochie, 29 juni 2011

Brandweer grijpt in: zorgcentrum Sint Anna veilig

Foto Rienk Jan Schurer

Vanwege de flinke regenval dreigde een aantal inwoners van zorgcentrum Het Bildt in Sint Annaparochie dinsdagavond geëvacueerd te moeten worden. Na ingrijpen van de brandweer bleek dit niet nodig.

Het overvloedige hemelwater kon door een verstopte afvoer op het dak niet wegkomen. Het dak dreigde het daardoor te begeven, meldt de politie. Opgetrommelde spuitgasten herstelden het euvel tijdig, zodat alle bewoners van het zorgcentrum binnen konden blijven.

Bij de nooddiensten regende het dinsdagavond telefoontjes met meldingen van wateroverlast. Die kwamen onder meer uit Drogeham, De Westereen, Leeuwarden en Nes (Ameland). "Dan heb je het over ondergelopen kelders en putdeksels in de straat die omhoog komen", zegt een politiewoordvoerder.

Bron: Leeuwarder Courant

Wageningen, 26 juni 2011

Superaardappel tegen klimaatverandering

Aardappelteler Marc van Rijsselberghe gebruikt zout water bij de teelt. Foto: Edo Kooiman

Nederland heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om aardappelen. Niet voor niets vereeuwigde een van onze grootste Hollandse meesters het tafereel van 'De Aardappeleters'. Het is dan ook geen toeval dat juist de Hollandse zilte pieper wordt ingezet als wapen tegen klimaatverandering.

De testen zijn in volle gang. "Vorig jaar zijn we voor het eerst ermee het veld opgegaan, maar daarvoor waren we al drie jaar in laboratoria bezig", zegt Peter Keijzer van aardappelkweekbedrijf Fobek in het Friese Sint Annaparochie. "Er wordt gewerkt met vier rassen: de Spunta, Desirée, Hansa en Drage, pootaardappelen die voor de export zijn bestemd."

Bron: De Telegraaf

link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 26 juni 2011

Zuurstoffles ontploft bij boerderij

Foto M. Stienstra

Zaterdagavond rond 21:09 uur werd de OVD NoordWest-Friesland gealarmeerd voor een melding aan de Van Egmondstraat.

Ter plaatse was een zuurstoffles ontploft. Omdat er een grote steekvlam van de fles kwam heeft de buurman die op dat moment daar aan het werk was, zeer snel gehandeld en heeft de fles geblust met een schuimblusser.

De brandweer van Stiens is nog even ter plaatse geweest met twee man om de fles te controleren en hebben hem uit voorzorg in een slootje naast de boerderij gelegd.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 26 juni 2011

Open atelier en museum Henk Beeuwkes

Henk Beeuwkes

In juli en augustus opent beeldend kunstenaar Henk Beeuwkes op alle zaterdagen zijn deuren van atelier en museum De kunstzolder van 't Loazjemint.

Men kan hem daar gedreven bezig vinden tussen zijn verschillende kunstvormen, zoals schilderijen, grafiek, beelden, objecten, fotografie en total design, waarbij als vrije kunstuitingen dieren, natuur, landschappen en vaak de vrouw de hoofdrol speelt. Ook van zijn museale verzameldrang van natuurvondsten en andere bezienswaardigheden zal een tipje van de sluier worden opgelicht. U vindt 't Loazjemint naast de Groate Kerk aan de Noordeinde 1 H.

De kunstzolder van ‘t Loazjemint is open vanaf 2 juli tot en met 10 september op alle zaterdagen van half elf tot vijf uur.

Bron: Franeker Courant


Nij Altoenae, 22 juni 2011

De Oudebildtdijk, deel I en II

De Oudebildtdijk is een uniek stukje Nederland onder de Friese zon. De sfeer op en om de dijk, die tegelijk de langste straat in Nederland vormt (ruim 12 km), is onvergelijkbaar met welk plekje in ons land dan ook.

Deze zonovergoten autorit geeft een prachtige impressie van de dijk en haar omgeving.

Opgenomen op 20 juni 2011 met de Radio Geert videoauto. Geproduceerd door Radio Geert, het paard van de schillenboer.

Bron: Radio Geert
link Bekijk hier deel I >>
link en hier deel II >>

St.-Annaparochie, 24 juni 2011

Gemeentegids het Bildt nu ook als App

Sinds kort is de gemeentegids van het Bildt ook als gratis applicatie in de Appstore te vinden. Onder de naam Gemeentegids App zijn 1,5 miljoen actuele adressen in heel Nederland, met bijbehorende informatie, altijd en overal te raadplegen. Wat u ook zoekt, de Gemeentegids App leidt u, dankzij de ingebouwde GPS, vanaf de plek waar u zich bevindt naar de dichtstbijzijnde vestiging.

Ook is er de mogelijkheid om direct vanuit de vermelding de website te bezoeken, het bijbehorende telefoonnummer te bellen of de route ernaartoe weer te geven. Ook kunnen de gevonden gegevens worden doorgestuurd naar een e-mailadres, naar SocialMedia (Twitter, Facebook etc.) of onder Favorieten opgeslagen worden om ze de volgende keer nóg sneller te vinden.

Bron: gemeente het Bildt

St.-Annaparochie, 22 juni 2011

Werkzaamheden SportOntmoetingsPlaats van start

Foto: Paul van der Weg

De afgelopen week is er een begin gemaakt met de werkzaamheden aan de SportOntmoetingsPlaats (SOP) op het terrein van de ijsbaan te St.-Annaparochie. De aannemer heeft rijplaten op het terrein aangebracht en een graafmachine is begonnen met de aanleg van de ondergrond. De komende weken wordt er een multifunctioneel sportveld voor voetbal en basketbal aangelegd. Daarnaast worden er verschillende skatevoorzieningen geplaatst en komt er een meetingpoint voor de Bildtse jongeren.

Het idee voor een SOP is ontstaan in het sportstimuleringsproject van de Middelseegemeenten. Een SOP is een plek waar jongeren kunnen samenkomen en waar jongeren worden uitgedaagd om te sporten en te bewegen. De SOP in St.-Annaparochie wordt gefinancierd door de gemeente het Bildt, Wonen Noordwest Friesland, Bildtse Belangen en de provincie Fryslân.

Bron: gemeente het Bildt


Sint Jabik, 19 juni 2011

Scholen ruziën over kinderspelen

Dat is een heel apart verhaal. Voor het eerst in vele jaren konden de scholen het onderling niet eens worden wat te doen met de kinderspelen ter gelegenheid van St. Jaasmet. Gevolg was dat de Opstap een spelletje op het voetbalveld had georganiseerd en De Koppel spelletjes op het eigen schoolplein.

Bertus vindt het maar niks, "maar wie ben ik", en hij hoopt dat de ouderraden en de leerkrachten volgend jaar hun krachten weer zullen bundelen zodat er weer kinderspelen op het veld zijn met een klein cadeautje voor de jeugd, net als al vele jaren het geval is geweest.

Gelukkig hebben de kinderen wel genoten kijk maar naar de foto’s.

Bron: www.sintjabik.nl

link Hier de foto's >>

Nij Altoenae, 21 juni 2011

Brand in woning brandweerman

Foto W. Titsing

Dinsdagmiddag werden de korpsen van St. Annaparochie, Hallum, Ferwert en Leeuwarden gealarmeerd voor een woningbrand.

Op de Schuringaweg bleek een woning van een brandweerman van St. Annaparochie in brand te staan. De brandweer was snel ter plaatse en kon daardoor voorkomen dat de woning volledig afbrandde. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend.

De hoogwerker van Leeuwarden kwam ter plaatse om de woning van bovenaf te inspecteren. Hierbij werden ook delen van het dak weggehaald. Een ambulance kwam uit voorzorg ter plaatse.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's en video >>

Rotterdam, 21 juni 2011

'Welkom in Minnertsga'

Iedereen herinnert zich het krantenbericht over drie zussen uit Minnertsga die hun dode broer vier jaar op zolder lieten liggen. Waarom? Op theaterfestival De Parade is een vrolijke verklaring voor deze Friese familietragedie te zien.

In het theater: drie zussen kijken elkaar onderzoekend aan. Dat de Spar-man langskomt, 'een nieuwsgierige apenkop', is al lastig genoeg. Maar een BCC-vertegenwoordiger die huishoudspullen wil verkopen? Als hij maar niet naar boven loopt.

Nee, het is beter dat hij een 'kopje kofje' (speciaal bereid met de koffiestroop van Buisman) meedrinkt en zo snel mogelijk oprot. Vindt oudste zus Femmie. Zij heeft flink de wind eronder, en als middelzus Jildou protesteert is daar nog altijd de Here om de boel bij elkaar te houden. 'Een stap buiten de deur en ik laat de kaasschaaf rondvliegen met hulp van de Heer. De hele bestekla als het moet.'

Bron: www.De Pers.nl
link Lees het hele artikel >>

Stiens, 19 juni 2011

Vijf Stiensers aangehouden voor geweldpleging

De politie heeft een onderzoek afgehandeld van een openlijke geweldpleging die in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 januari plaatsvond in Sint Annaparochie en bij de Nije Poarte in Stiens.

In een discobus werd eerst een 20-jarige van Sint-Annaparochie door de vijf verdachten van 17,17,17,18 en 20-jaar, allen inwoners van Stiens, mishandeld. Het slachtoffer stapte in Sint Annaparochie uit de bus.

Toen deze verder reed kreeg een 21-jarige inwoner van Hallum ruzie met de vijf verdachten. In de bus werd hij ter hoogte van Stiens door het vijftal mishandeld. Daarnaast raakte het slachtoffer gewond aan zijn hoofd doordat een riem met daarin een bevestigde glasscherf door één van de verdachten in de bus werd gegooid. Deze kwam tegen het hoofd van het slachtoffer en hij liep daardoor een diepe hoofdwond op.

De vijf verdachten werden afgelopen week aan het politiebureau ontboden waarna zij uitgebreid door de recherche werden verhoord. Tegen alle vijf verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 19 juni 2011

Taeke Triemstra heeft succesvol weekend

foto Henk Bootsma fotografie

De formatie Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger zijn in St.-Jacobiparochie winnaar geworden van de heren hoofdklasse vrije formatie wedstrijd. Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Marten Feenstra hadden in de finale geen schijn van kans. Het was een 'walk-over'. Op 5-0 en 6-2 plaatste voorbest opslager Gert Anne van der Bos een perfecte zitbal op de voorin staande Marten Feenstra.

Gert Anne van der Bos werd net als in 2009 koning van de partij. In de tweede omloop werd het partuur van Jan Dirk de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Pier Piersma overtuigend verslagen. Toch waren er kansen voor De Groot c.s. wel punten geen eersten. Pas op twee spel werd het eerste eerst gewonnen. Op 4-1 6-6 was er kans op het tweede eerst. Dit gelukte niet omdat Daniël Iseger de door Jan Dirk de Groot boven sloeg. In de eerste omloop versloegen Van der Bos c.s. het trio Jan Brandt Wiersma, Pieter Jan Plat en Jouke Bosje.

Voor Triemstra was het een bijzonder succesvol kaatsweekeinde. Zaterdag won hij met Rutmer van der Meer en Pier Piersma de uitnodigingswedstrijd in Ternaard. Triemstra kreeg na afloop de koningstitel uitgereikt.

Bron: www.knkb.nl

link Lees het hele artikel en bekijk meer foto's >>

Leeuwarden, 19 juni 2011

Man aangehouden voor aanranding

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad een 27-jarige inwoner van Sint-Annaparochie aangehouden op verdenking van aanranding.

De verdachte betaste een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden onzedelijk in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad.

De verdachte werd direct na de melding aangehouden en werd voor verhoor ingesloten. De Leeuwardense deed aangifte.

Bron: www.politie.nl

Den Haag, 19 juni 2011

'Veiligheidsranglijst zegt niets'

Rotterdam doet het slecht en staat dus 1 op de lijst van onveiligste gemeenten, Eindhoven heeft zijn best gedaan en is dús gezakt naar de 6e plaats. Zo worden de misdaadmeter van het AD en andere ranglijsten gelezen en dat is kwalijk. Dat vindt Tof Thissen, directeur van KING, het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten.

KING heeft op het laatste VNG-congres in Ulft de vernieuwde vergelijkingssite waarstaatjegemeente.nl gepresenteerd, waarop per gemeente in kaart is gebracht in hoeverre overlast en onveiligheid verklaard kunnen worden uit de typische kenmerken van de eigen gemeente.

Thissen: 'En dan blijkt dat Rotterdam het goed doet en er gemeenten zijn met meer overlast en onveiligheid dan je zou verwachten op basis van hun kenmerken. Zwartewaterland in Overijssel bijvoorbeeld, of het Friese Het Bildt, in de AD-meter een uitzonderlijk veilige gemeente.'

Bron: www.binnenlandsbestuur.nl

link Lees het hele artikel >>

Marssum, 19 juni 2011

Aangehouden voor auto inbraak

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op It Aldlan een 19 en 20-jarige man, beide met een Poolse nationaliteit, aangehouden op verdenking van een auto inbraak. Surveillerende agenten zagen om 01.00 uur twee personen op een carpoolplaats verdacht bij een geparkeerde auto staan. Toen de agenten de mannen aanspraken en naar de auto keken, bleek dat de betrokken auto niet meer op slot te staan en dat de audio apparatuur was weggenomen.

Vervolgens vroegen de agenten even om de auto van de beide Poolse verdachten te mogen kijken. Daar troffen de agenten de gestolen audioapparatuur aan waaronder een autoradio, subwoofer en een versterker. Beide mannen werden aangehouden en voor verhoor ingesloten.

De eigenaar, een 42-jarige inwoonster van Sint-Annaparochie deed aangifte.

Bron: www.politie.nl

Sint Anne, 19 juni 2011

Afscheid van bestuurslid Arie Bouma

Arie Bouma

Al vroeg in het seizoen werd bekend dat 2010-2011 het laatste seizoen zou zijn voor Arie Bouma als bestuurslid van VV St. Anne. Na jarenlang penningmeester (1971 - 2007) te zijn geweest, hield hij zich, als bestuurslid, vanaf 2007 voornamelijk met de sponsoring bezig. Deze functie draagt hij na dit seizoen over aan de sponsorcommissie.

Wel heeft Arie aangegeven na dit seizoen nog het één en ander voor de club te willen blijven doen. De vervanger van Arie is Schelte Lep. Hij zal in het bestuur de taak van Arie overnemen en maakt inmiddels deel uit van de sponsorcommissie.

Voor Arie wordt er op zaterdag 17 september a.s. nog een speciale avond georganiseerd waarbij stilgestaan wordt bij het afscheid van Arie als bestuurslid.

Bron: www.vvstanne.nl

Leeuwarden, 17 juni 2011

Het spel en de regels van herindeling

Jitse Kingma

Jitse Kingma, gemeentesecretaris van Leeuwarderadeel, deed bij zijn afscheid deze week opmerkelijke uitspraken. Hij zei dat de gemeenteraden van het Bildt, Menameradiel, Ferwerderadiel en van zijn eigen gemeente de boot vijf jaar geleden hebben gemist. Toen hadden ze vaart moeten maken met een fusie tot een gemeente Middelsee, maar in plaats daarvan bleef het bij ambtelijke samenwerking zonder verderreikende doelstellingen.Die ambtelijke samenwerking blijkt nergens houdbaar te zijn. Waar gemeenten taken delen, volgt herindeling in de meeste gevallen vanzelf. Of fusie is in elk geval een einddoel. Door hardnekkig vol te blijven houden dat herindeling géén optie was, hebben de Middelseegemeenten hun eigen glazen ingegooid. 'Anders waren we een speler op het bord geweest', aldus Kingma.

In het geval van de Middelseegemeenten blijkt uit Kingma’s woorden wel dat in hun geval iemand anders aan zet is. De provincie wellicht, want die heeft het overzicht. De Commissie van Wijzen wees in het advies aan Gedeputeerde Staten eerder dit jaar Leeuwarderadeel al toe aan Leeuwarden. Menameradiel zou gesplitst kunnen worden tussen Leeuwarden en Franeker. Het Bildt gaat in dat scenario ook op in de grote gemeente Noordwest-Fryslân, met Franeker en Harlingen. En Ferwerderadiel? Dat moet dan maar bij Dongeradeel en Dantumadiel.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 17 juny 2011

Tomke in St. Annaparochie

Op woensdeg 8 juny is 't nije Bildtstalige Tomkeboeky prissenteerd in 'e bibletheek fan St.-Anne. Soa’n 40 krôben en kleuters met begelaiders, Tomke sels, een fan de bedinksters fan Tomke, Alian Akkermans, en andere belangstellenden waren der getuge fan.

’t Eerste eksimplaar worde anboaden an wethouwer Boukje Tol. De Afûk het de útgave in samenwerking met, fertaald en foor ’n groat part bekostigd deur de Stichting Ons Bildt en ’n finânsjele bijdrage fan de gemeente ’t Bildt mooglik maakt.

Ok in de toekomst hoopt de Stichting dat ’t mooglik weze sil om met regelmaat ’n Tomkeboeky in ’t Bildts ferskine te laten. De Bildtse taal komt soa in ’n prot húshouwings met jonge kines te lâne en kin soa ’n stimulâns weze foor ’t brúkken derfan in de form fan foorlezen, singe en spelletsys doen.

Bron: De Bibliotheek Noordwest
link Lees het hele bericht >>

Oudebildtzijl, 17 juni 2011

Workshop koken met kruiden

Donderdag 26 mei 2011 was het in dorpshuis "De Syl" een drukte van belang, vooral in de keuken. Onder leiding van twee dames van het IVN (Instituut Voor Natuureducatie), werd er gekookt met allerlei lekkers uit de natuur.

Het resultaat van alle inspanning werd aan de feestelijk gedekte tafel met veel plezier en verbazing over de smaak gegeten! Iedereen was erg enthousiast, wat ons betreft voor herhaling vatbaar!

Met kruidige groeten van Gijsje de Fockert

Bron: www.ouwe-syl.nl

Sint Anna, 16 juni 2011

VV St. Anna tachtig jaar

Foto Roelof Varkevisser

Dit jaar bestaat VV St. Anna tachtig jaar. In het kader daarvan houdt de club op zaterdag 10 september a.s. een feestdag.

Tijdens een bijeenkomst tussen het bestuur en de activiteitencommissie over het programma opperde Baukje Westra het idee om de klaine Bildtse Kemedy (KBK) te laten optreden in een soort van best of. Dus vanaf het eerste programma uit 1989 tot en met 2011. En het zou mooi zijn dat degenen die ooit deel van de Kemedy uitmaakten, ook dan weer optreden. Douwe Zwart en Jan K. de Groot zijn momenteel bezig met het samenstellen van de tekst. Zij kunnen putten uit de programma’s van 1989 en 1990 en vanaf 2004 tot en met 2011.

Verder is het de bedoeling dat er livemuziek in de kantine aanwezig zal zijn. En het spreekt voor zich dat er het één en ander voor de jeugdleden georganiseerd wordt.

Bron: www.vvstanna.nl


Amsterdam, 15 juni 2011

'Welkom in Minnertsga' op De Parade

Vrijdag 17 juni is het zover, dan opent rondreizend theaterfestival de Parade haar tournee officieel in Rotterdam. Op donderdag 16 juli is de try-out avond, de opening van de Parade vindt plaats op het, nog niet officieel geopende, nieuwe evenemententerrein op het Museumpark. Vanuit Rotterdam reist het festival via Den Haag en Utrecht naar Amsterdam. Daar is op 21 augustus een feestelijk Gala als sluitstuk van de 21e tournee.

Circuswerkplaats Boost speelt ‘Uitblinkers’, No Can Do (Marisa van Eyle, Roos Drenth, Arend Niks en Mick Paauwe) ‘Welkom in Minnertsga’ en Club Guy & Roni laat de pijnlijke ervaringen van een soldaat zien in ‘l’Histoire du Soldat’. Theater aan het Spui heeft een eigen tent waarin twee voorstellingen spelen; ‘Rijk Alleen’ en ‘De Cowboy en De Papegaai’ en in Galerie Wonst verrast suppoost Joke van den Berg bezoekers met verhalen over de alledaagse gebruiksvoorwerpen. Toneelgroep Oostpool speelt de neppe docudramacomedy ‘Thuis ben je nooit alleen’ met Tina de Bruin, Rick Paul van Mulligen en Roy Baltus. En natuurlijk ontbreken ook de vertrouwde Parade-klassiekers niet; De Levende Jukebox, Café IK en de Silent Disco.

Bron: www.theaterparadijs.nl

link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 14 juni 2011

Foto 112 Fryslân, René van der Heide

Paard in sloot

Dinsdagmorgen om half 9 kwam er een melding van "dier in sloot" aan de Sudhoekstermiddelweg.

De brandweer van Stiens reed naar de melding en trof een paard in de sloot aan. De boer en eigenaar van het paard had al verschillende pogingen gedaan maar was het niet gelukt om het paard er uit te krijgen en heeft de hulp ingeroepen van de brandweer.

In waadpakken gehuld werden de hijsbanden onder het paard door gehaald waarna hij door de tractor uit de sloot werd gehesen. Hierna kon het dier naar de warme stal en de brandweer terug naar de kazerne.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Schiphol, 14 juni 2011

De Bildtse Jongeren in Actie zelf in actie in Wheel of Energy

Woensdag 8 juni was het eindelijk zo ver. Er vertrokken maar liefst 3 auto’s vanuit het bovenste puntje uit Friesland richting Amsterdam. Lopen in het Wheel of Energy was voor de Bildtse Jongeren in Actie een ontzettend grote eer. “Het is natuurlijk te gek om hier in Friesland ook te laten zien wat er in Amsterdam allemaal opgezet is met dit prachtige project. De ziekte kanker onder de aandacht brengen en geld inzamelen voor meer onderzoek is erg belangrijk", aldus Annelies van der Zee, die zelf actief meedoet aan dit project.

De Bildtse Jongeren in Actie is een groep jongeren uit gemeente het Bildt (Friesland) die het hele jaar 2011 acties organiseren voor het goed doel : KWF Kankerbestrijding. De jongeren konden bij dit project zelf aangeven voor welk goede doel ze het hele jaar geld wilden inzamelen. De jeugd koos direct met alle stemmen voor de KWF Kankerbestrijding.

Bron: www.wheelofenergy.org
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 13 juni 2011

Minnertsga winnaar NK kaatsen

FOTO LEEUWARDER COURANT

Minnertsga heeft voor de vijfde keer in de historie het NK kaatsen (voorheen Bondspartij) gewonnen. Chris Wassenaar, Hylke Bruinsma en Hendrik Kootstra waren met 5-1 en 6-4 te sterk voor Easterlittens.

In de halve finale hadden de Minnertsgasters het aanmerkelijk lastiger. Tegenstander Witmarsum kwam op een 3-5 voorsprong, maar kon die uitgangspositie uiteindelijk niet verzilveren.

Easterlittens, met Jochum Bouma, Feiko Broersma en Pier Piersma, haalde in de eindstrijd niet meer het niveau van eerdere omlopen. Minnertsga kende geen genade.

Bron: Leeuwarder Courant

Tsjummearum, 13 juny 2011

Burgemeester Fred Veenstra feliciteerde Fokke en Froukje met hun platina bruiloft. Foto: Anton Kappers (Dé Weekkrant)

Echtpear santich jier troud

Fokke en Froukje Wallendal út Tsummearum wiene Pinkstersnein santich jier troud. Se fierden it yn soarchsintrum Nij Bethanië yn Tsjummearum. Dêr wennet it echtpear sûnt in pear jier. Dêrfoar ha se altyd op It Bilt wenne, yn Westhoek. Dêr hiene se in lânboubedriuw.

It echtpear krige twa dochters, fiif bernsbern, allegear jonges, en seis oerpake- en beppesizzers. Fokke en Froukje Wallendal binne beide 92 jier.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei it lûdsfragmint >>

Franeker, 11 juni 2011

NK junioren, St.-Anne wint na spannende finale tegen Hartwerd

K.F. St.-Anne / Drie spul is út (Sjoerd de Jong, Pieter-Jan Plat en Roelof de Jong) is winnaar geworden van het NK Junioren (Jong Nederlandpartij). In een spannende finale werd met 5-5 6-2 gewonnen van het verrassend sterk kaatsende Hartwerd (Fokke Jan Kooistra, Sjoerd Teake Kooistra en Gerrit Jan Duiven).

St.-Anne stond vliegensvlug met vier schone eersten voor. Hartwerd met een sterk kaatsende Gerrit Jan Duiven zette de inhaalrace in. Al moet gezegd worden dan Hartwerd werd geholpen de Sjoerd de Jong die te maken had met een inzinking. Hartwerd kwam voor met 5-4. Op 5-4 2-6 hielp Duiven St.-Anne aan de vijf eersten door buiten te slaan. Via drie bovenslagen en een zitbal werd het 5-5 6-2. Sjoerd de Jong behield de kaats door tot voor de kaats te retouneren.

Bron: www.knkb.nl
link Bekijk ook de video >>

Tzummarum, 11 juni 2011

Een leven lang samen aan de Oudebildtdijk

Fokko en Froukje Wallendal zijn zeventig jaar getrouwd. FOTO DICK MANSHANDE (gescand)

In 1941 trouwde Fokko Wallendal (92) met zijn Froukje (92). Wie het aanzoek deed, weten ze beiden niet meer. "It wie fanselssprekkend."

Ze kennen elkaar al sinds hun geboorte. Fokko en Froukje waren buren aan de Oudebildtdijk in De Westhoek. Er waren in de kindertijd nog geen concrete trouwplannen. "Mar wy hopen it altyd wol", vertelt Fokko.

Zondag is het officieel zover. Dan vieren ze in kleine kring hun zeventigste bruiloftsjaar en komt de burgemeester langs. Er is aandacht volop. Fokko schudt zijn hoofd, maar de pretlichtjes staan in zijn ogen.

Bron: Leeuwarder Courant

link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 11 juni 2011

Invordering rijbewijs na rijden onder invloed

Het Verkeershandhavingsteam van de politie Fryslân heeft vrijdagavond op de Hemmemaweg het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige bromfietser uit Stiens.

Surveillerende agenten zagen de man rijden en stelden een onderzoek in. Vanwege het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 510 ug/l en omdat het een beginnend bestuurder betrof werd zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

St.-Annaparochie, 10 juni 2011

Bekendheid Bildtse Fairtradegemeente hoog

De inwoners van gemeente het Bildt zijn veel bekender met Fairtrade (74%) dan de rest van de Nederlandse bevolking (40%). Dat blijkt uit een onderzoek dat Gemeente het Bildt heeft laten uitvoeren door studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Van de ondervraagden weet 71 procent dat gemeente het Bildt een Fairtrade gemeente is. Vrouwen (78 procent) weten vaker dan mannen (62 procent) dat de gemeente Fairtrade is. Van de jongere inwoners (18-65 jaar) weet 80 procent dit, tegenover over 54 procent van de oudere inwoners (66 jaar en ouder). Ook hoger opgeleiden zijn beter op de hoogte van lager opgeleiden. Inwoners met een partner hebben hiervan meer kennis dan alleenstaanden. Bijna de helft van de geënquêteerden weet via de krant dat gemeente het Bildt een Fairtrade gemeente is (vooral de Bildtse Post wordt vaak genoemd). Bijna een kwart weet dit door het bordje bij binnenkomst van de gemeente.

Bron: gemeente het Bildt


Sint Annaparochie, 10 juni 2011

De Slotschool winnaar van de Himmelwikebokaal

CBS De Slotschool uit St.-Annaparochie is de winnaar geworden van de Himmelwikebokaal. Op woensdag 8 juni kwam wethouder Boukje Tol de prijs aan de leerlingen uitreiken. De kinderen van CBS De Slotschool hebben met 37 leerlingen maar liefst 126 kilo zwerfafval opgehaald. Naar verhouding het meeste van alle deelnemende scholen.

Dit voorjaar hebben 8 basisscholen en dorpsbelang van Froubuurt meegedaan aan het Himmelwike project. Hierbij gingen de leerlingen, voorzien van een grijper en vuilniszak, de straat op om zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen. Diverse gemeenten in de provincie en Omrin binden jaarlijks samen met basisschoolleerlingen de strijd aan tegen zwerfafval. Het doel van de actie is om de leerlingen, maar ook hun familie bewust te maken van zwerfafval en vooral dat ze er zelf wat aan kunnen doen.

Bron: gemeente het Bildt

Leeuwarden, 9 juni 2011

Twee jaar cel voor dodelijk ongeluk

De rechtbank heeft de 42-jarige inwoner van Minnertsga die vorig jaar een Leeuwarder echtpaar van 78 en 79 jaar doodreed, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en drie jaar rijontzegging.

Volgens de rechtbank staat vast dat de man onder invloed van drugs verkeerde toen hij op de Hendrik Algraweg in Leeuwarden over de dubbele middenstreep reed en frontaal tegen de auto van Sytse van der Wal en Rinske Sluis botste. Door zijn zeer onvoorzichtige en onoplettende rijgedrag is hij schuldig aan hun dood.

In het vonnis rept de rechtbank niet over de bizarre omstandigheden waaronder het ongeluk plaatsvond. Tijdens de zitting twee weken geleden kwam aan het licht dat de verdachte vrouwenkleren droeg, met ontbloot onderlijf achter het stuur zat en een zogenaamde cockring droeg.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Annaparochie, 8 juni 2011

Supermarktketen Emté introduceert Mijnboer

Supermarktketen Emté introduceert deze week Mijnboer, een duurzaam merk voor aardappelen, groente en fruit (AGF). De producten van Mijnboer liggen op hun normale plaats in de schappen van EMTÉ, naast de reguliere producten. De klant kan zo zelf het verschil zien. De afgelopen weken waren er al enkele producten – bijvoorbeeld de koolsoorten – van Mijnboer verkrijgbaar. Vanaf deze week biedt EMTÉ het gehele assortiment aan.

Mijnboer is een concept van Smeding Groenten en Fruit en valt onder het Eerlijk & Heerlijk assortiment. Van ieder product is precies bekend waar het vandaan komt. Dat is terug te lezen op de verpakking. Marco Duinenveld van Smeding: "Als je weet van wie de producten afkomstig zijn, dan kun je veel gemakkelijker een constante kwaliteit leveren aan de klant. De telers van Mijnboer zijn niet alleen leverancier, maar ook onze samenwerkingspartners."

Bron: www.levensmiddelenkrant.nl

Westhoek, 8 juni 2011

Bilkert pionier in Baltische staten

Bildts ambtenaar en adviseur Oene Krist onderneemt graag motorreizen met toeristen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF (gescand)

Oene Krist leeft in twee werelden die hij handig met elkaar combineert. Als part-time-ambtenaar van het Bildt is hij thuis in Europese subsidies. De kennis gebruikt hij voor zijn eigen adviesbedrijfje dat plattelandsgemeenten in de Baltische staten en Finland helpt. Tussendoor organiseert hij motorreizen.

Al dertien jaar vertoeft Krist in de regio. Hij viel voor de gastvrijheid van de bevolking. "Sy binne autentyk en iepen nei it Westen ta." Doordat het gebied buiten de steden "soms fjirtich jier achter rint op ús" kan de Bilkert oplossingen aandragen waarmee hij in Friesland ruime ervaring heeft.

Om er zaken te doen, moet je de landen kennen en vertrouwen winnen, weet Krist. Het heeft hem jaren gekost een goed netwerk op te bouwen. Hij helpt plattelandsgemeenten wegwijs te worden in de Brusselse subsidiemolens. "Yn de slipstream dêrfan kom ik bedriuwen tsjin."

Bron: Leeuwarder Courant

link Lees verder >>

St.-Annaparochie, 7 juny 2011

Drinkwatervoorziening St.-Annaparochie weer hersteld

De drinkwatervoorziening in St.-Annaparochie is weer hersteld. Vitens heeft de breuk in de transportleiding gerepareerd. Op woensdagochtend was in de leiding door heiwerkzaamheden een breuk ontstaan.

Na afloop van de werkzaamheden kan er bruin water bij u uit de kraan komen. Dit ziet er niet smakelijk uit, maar is volgens Vitens niet schadelijk voor de gezondheid. Ook kan er volgens Vitens een tijd nog een verminderde druk op de leiding aanwezig zijn.

Meer informatie over bruin drinkwater vindt u op de website van Vitens.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 7 juni 2011

Foto's van de ruiters op 'de Blikvaart'

foto Roelof Varkevisser

Afgelopen weekend was er een hippisch evenement op 'de Blikvaart'. De pony`s op zaterdag en de paarden op zondag. Het programma bestond uit dressuur en een springwedstrijd. Bildtweb heeft alle deelnemers op de foto gezet.

Een paar prachtige dagen, die wat betreft het weer wel heel verschillend waren. Zaterdag was het verbranden en zondag moest de regenjas aan. Helaas kon de fotograaf door de regen op een gegeven moment niet verder fotograferen.

Een linkje naar de pony`s op zaterdag,
en eentje voor de paarden op zondag.

Bron: Bildtweb.nl


Minnertsga, 7 juny 2011

foto NDC Mediagroep

Weer een overwinning voor Cornelis Terpstra

Sinds Cornelis Terpstra een maand geleden in Menaam zijn rentree maakte op de kaatsvelden kan het niet op voor de voormalige PC-koning.

In Minnertsga vierde Terpstra, die vanwege een ernstig kitesurfongeval jarenlang niet kon kaatsen, gisteravond al weer zijn derde zege. Met Pieter Bakker (koning) en Tjibbe Hansma won Terpstra de zondag afgelaste vrije formatiepartij. In de finale werden Arnold Zijlstra, René Anema en Gert-Jan Meekma met 5-1 en 6-0 verslagen.

Bron: Friesch Dagblad

Sint Jacobiparochie, 7 juni 2011

Warme Langste straat van Nederland loop

SV Friesland trof het zaterdag 4 juni met de 2e Langste straatloop van Nederland over de karakteristieke Oudebildtdijk. Voor veel lopers was het te warm met het windje in de rug, achteraf had SV Friesland er nog wel een verzorgingspost bij kunnen zetten maar dit weer had men ook niet verwacht. Met 6 posten voor de 30 km met water sponzen en banaan was dat voor de meeste lopers ook wel voldoende.

De antieke autoclub had deze dag een Elfstedentocht en was net op dat moment op de Oudebildtdijk schitterende auto’s en motoren maar de lopers hadden last van hun uitlaatgassen er waren er bij die flink stonken, een voordeel was wel dat er nu meer publiek langs de dyk stond dan vorig jaar. Ze kregen dan ook veel applaus.

Het was genieten voor degene die oog hadden voor de natuur, de gewassen op het vruchtbare Bildtse land staat er geweldig bij. 170 deelnemers gaven zich op voor de vier verschillende afstanden de 30-21.1-16.1-11 km. Een tiental lopers verkoos een kortere afstand dan waarvoor eerst was gekozen. Dit kon, je moest dan gewoon een eerdere afslag nemen, deze routes waren duidelijk met pijlen aangegeven. Verkeerd lopen kon bijna niet, toch waren er die de pijlen over het hoofd zagen en liepen een langere afstand

Bron: SV Friesland

link Lees verder >>

Zwarte Haan, 7 juny 2011

Wetterskip inspecteert perskokers zeegemaal

Wetterskip Fryslân is maandag gestart met de voorbereidingen voor de inspectie van de perskokers van de zeegemalen bij Roptazijl en Zwarte Haan. De betonnen kokers onder de zeedijk worden eens in de vijf tot zes jaar gecontroleerd.

Eventuele gebreken kunnen de stabiliteit van de dijk namelijk aantasten. Om de 80 meter lange kokers goed te kunnen beoordelen op zwakke plekken en scheurtjes worden de zeegemalen helemaal drooggelegd.

De werkzaamheden starten in Roptazijl. Een kraan plaatst dinsdag 7 juni schotten, waarna het gemaal kan worden drooggepompt. Drie duikers assisteren daarbij.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 7 juni 2011

GH+O medewerkers knutselen mee op AZC

Afgelopen woensdag draaide de eerste delegatie van GH+O een middagje mee met Stichting de Vrolijkheid. Met vier man sterk reisden we af naar het AZC in Sint-Annaparochie, waar animatiekunstenaar Jorrit van Kaam en centrumcoördinator van Stichting de Vrolijkheid Ella de Jong een knutselactiviteit organiseerden.

En dat bleek niet zomaar een knutselactiviteit. De kinderen waren bezig met een heuse animatiefilm! Deze keer op het programma stap twee in het proces: het tekenen van een aap of een boom en fruitsoorten zoals een peer met een grote zwarte stift. Voor de kleintjes nog best lastig. Want wat zijn druiven eigenlijk? De kinderen helpen elkaar het moeilijke woord te vertalen en gaan aan de slag. Na een uurtje - waarin prachtige apen met lange staarten op papier verschijnen - staan de grote kinderen al te trappelen voor de deur

Bron: Groot Haar + Orth

link Lees het hele bericht >>

Sint Anne, 7 juny 2011

Foto: Jan Durk de Haan (Omrop Fryslân)

Wetterlek yn Sint Anne

In part fan Sint Anne sit op it stuit sûnder wetter troch in lekkaazje yn de Van Harenstrjitte. Dêr is in wetterlieding stikken rekke. Inkelde tsientallen húshâldens hawwe gjin wetter.

Om healwei achten hinne wiene se yn de buert fan de Rabobank oan it heien. Dêrby is in peal dwers troch de lieding hinne slein. Neffens Vitens duorret it seker oant fan 'e middei foardat de steuring oplost is. Yn de strjitte is flink wat wetteroerlêst.

Omrop Fryslân Besjoch it fideofragmint >>
Bron: omrop Fryslân

West-Terschelling, 5 juni 2011

Roeiers van Zeeleeuw II uit OuweSyl 5e bij HT race

Anne Kingma

De HT-race (Harlingen - Terschelling) is een top-evenement voor sloeproeiend Nederland. Een wedstrijd waar allerlei soorten en maten sloepen tegen elkaar roeien, maar waar door berekeningen (vorm van de boot, 6 of 8 roeiers, en nog een aantal variabelen) de eindtijden toch vergelijkbaar gemaakt worden.

Het heren sloeproeiteam uit Ouwe Syl (Zeeleeuw II) is 5e geworden met de HT race. Door de harde tegenwind was de 38e HT-race erg zwaar. De Zeeleeuw II kwam na 3 uren en 54 minuten roeien als 3e sloep de haven van West binnen. De prijsuitreiking was zaterdagavond in de feesttent op West. Na de handicapberekening is de Zeeleeuw II als 5e geëindigd.

Een geweldig goeie prestatie - 5e van de totaal 130 sloepen.

Bron: Bildtweb.nl (Anne Kingma)

link Lees het hele bericht >>

Leeuwarden, 5 juni 2011

Jan de Vries derde op Liet 2011

Jan de Vries

Zangeres Janna Eijer (22) uit Jubbega heeft het Friese songfestival Liet 2011 gewonnen met haar gevoelige pianoballad 'Yn 1 klap'. Ze mag in november Friesland vertegenwoordigen tijdens Liet International in het Italiaanse Udine. De publieksprijs was voor popkoor FromUs uit Dronryp met 'Net genôch'.

Het festival vierde zijn twintigjarig bestaan op een bijzondere locatie: in de open lucht, op het terrein van de Kenniscampus in Leeuwarden.

De jury kende de tweede plaats toe aan Lammertjan, Jelte en de Pingo's (‘Yn Fryslân bleaun') en de derde plaats was voor Jan de Vries met het Bildtstalige nummer ''n Ewighyd met dij'.

Bron: Leeuwarder Courant
link Het optreden van Jan de Vries op YouTube >>

Froubuurt, 5 juni 2011

Rommelmarkt Froubuurt zeer geslaagd

Zaterdag 28 mei was de rommelmarkt van CMV Burdine op het Kerkplein van Vrouwbuurt. Vanaf 8 uur ’s morgens waren leden druk in de weer met kramen opzetten, rommel uitstallen, catering opstarten, etc. Rond 10 uur was het al gezellig druk. De eerste koopjesjagers waren er vroeg bij. Vanaf 10 uur werd er druk verkocht!
Ook het draaiend rad ging een aantal keer in het rond. Hier waren mooie prijzen te winnen; o.a. waardebonnen voor de sauna, restaurant Bij de Molen, rollades en taarten, etc. menig bezoeker ging met een mooie prijs naar huis.

Daarnaast waren er diverse uitdagingen die men aan kon gaan; Wie kon de langste noot blazen? Wie slaat een spijker met zo weinig mogelijk slagen in een blok hout? Wie raad hoeveel nootjes er in de pot zitten? Ook hier waren prijzen te verdienen; van muziekstandaards tot een tafelgrill. De langste noot duurde maar liefst 54,69 sec. (ouder dan 12 jaar) en 20,31 sec. (jonger dan 12 jaar). In de pot bleken 979 nootjes te zitten en de spijker ging er bij 1 persoon in 5 slagen in! De winnaars/winnaressen hebben hun prijzen inmiddels ontvangen.

Bron: www.burdine.nl

link Lees het hele bericht en bekijk de video >>

Dongjum, 4 juni 2011

Twee gewonden bij aanrijding Dongjum

Twee vrouwen zijn vrijdagavond gewond geraakt bij een aanrijding op de Franekerweg in Dongjum.

Een 21-jarige vrouw uit Franeker, die uit Leeuwarden kwam en linksaf sloeg in de richting van Franeker, botste daar op een bestelbus. Ze verwachtte dat die zou afslaan richting Harlingen, maar de bus reed rechtdoor.

Twee van de vijf inzittenden, een zeventienjarige vrouw uit Midwolda en een achttienjarige vrouw uit Minnertsga, werden met nek- en rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 4 juni 2011

Bildtse woorden in beeld

De 'kines' op de zeedijk

Ooit gehoord van kines, irpel of offens? Een bezoekje aan de Van Harenkerk in Sint Annaparochie en je weet wat het betekent. Met 'mijn' fotoclub zetten we Bildtse woorden op de foto.

In Sint Annaparochie, zo’n vijftien kilometer ten noordwesten van Leeuwarden, werd de tentoonstelling van Bildtse woorden in beeld geopend. De burgemeester startte de zomeropening van de Van Harenkerk en de fototentoonstelling. Leuk detail is dat op deze weinig bekende plek Rembrandt zijn Saskia in 1734 het jawoord gaf, in een voorloper van de huidige kerk.

Voor de tentoonstelling maakte ik foto’s van de kinderen van het restaurant in Zwarte Haan. Zwarte Haan? De weg loopt er dood tegen de zeedijk. Het einde van de wereld. Zelf vinden ze het 'het begin'. De moeite waard, dit stuk Friesland: Het Bildt. Plat, winderig, leeg.

Bron: Astrid Schoenmaker

Tzummarum, 2 juni 2011

Taeke Triemstra: grote roerganger op generale bondspartij

Taeke Triemstra. Foto Henk Bootsma

Het partuur van kaatsvereniging Het Noorden uit Sint Jacobiparochie heeft de jaarlijkse afdelingswedstrijd van VvV Tzummarum op haar naam geschreven. In een weinig hoogstaande finale werd Wommels met 5-3 en 6-6 naar het tweede geld verwezen. Rutmer van der Meer, Renze Pieter Hiemstra en Taeke Triemstra waren in het perk superieur aan het Wommelser duo Erik en Jacob Klaas Haitsma. Opslager Redmer Strikwerda kreeg nooit greep op Renze Pieter en Taeke wat resulteerde in veertien bovenslagen eerlijk over beide kaatsers verdeeld. De gebroeders Haitsma bleven steken op vijf rake klappen. Aan de opslag ontliepen beide parturen elkaar maar weinig getuige de acht missers van de Sintjabuurtsters en de zes aan de kant van Wommels. De spanning in de partij was ver te zoeken. Van de negen verkaatste eersten werden zeven beslecht op de stand 6-0 of 6-2. Tweemaal werd het zes gelijk en beide malen stond Sint Jacobiparochie op scherp. Op 4-3 en 6-6 rammelde Taeke Triemstra de bal ver over de bovenlijn en op 5-3 en 6-6 kon Erik Haitsma de kaats bij de middenlijn niet passeren. Dat laatste was de verdienste was van Renze Pieter Hiemstra die de eerste opslag van de onzekere Rutmer van der Meer had overgenomen.

Bron: www.kaatsnieuws.nl
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 2 juni 2011

Man gewond bij aanrijding

De politie heeft woensdagavond een aanrijding met letsel op de Langhuisterweg afgehandeld. Een 43-jarige inwoner van Vrouwenparochie die op zijn bromfiets reed, verleende geen voorrang aan een 54-jarige automobilist uit Grou. Door de aanrijding raakte de Vrouwbuurtster gewond aan zijn knie. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

De automobilist uit Grou bleek onder invloed van alcohol te zijn en moest met de agenten mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 675 ug/l waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd en werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Ook kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

Bron: www.politie.nl

Nijmegen, 1 juni 2011

Ritske Dankert

Promotie Bilkert Ritske Dankert aan TU Delft

Op 10 juni a.s. promoveert Ritske Dankert aan de Technische Universiteit te Delft. Ritske is geboren te Leeuwarden op 11 maart 1981 en is opgegroeid in St.-Annaparochie. Hij bezocht daar basisschool 't Fonnemint en drie jaar voortgezet onderwijs op Slauerhoff (nu Piter Jelles / De Foorakker).

Na de HAVO studeerde Ritske Ruimtelijke Ordening en Planologie aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer te Breda. Hij vervolgde zijn studie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij Sociale Geografie en Planologie studeerde en ook nog Filosofie. Tijdens deze periode bezocht hij ook een halfjaar de Humboldt Universiteit in Berlijn.

Bron: De Bildtse Post

link Lees verder >>

Oudebildtzijl, 1 juni 2011

Snelheidscontroles Politie Middelsee

De politie controleerde afgelopen 2 maanden regelmatig de snelheid van de automobilisten in de bebouwde kom van Oudebildtzijl. Hiervan toont het Politie Team Middelsee enkele resultaten:

16 maart: Controleplaats Monnikenbildtdijk. Geen overtredingen boven de 50 km/u.
23 maart: Controleplaats Oudebildtdijk. 1x bekeuring voor 62 km/u. Wat opviel was dat erg veel bestuurders rond de 50 km/u reden. 30 is toegestaan.
29 april: Controleplaats Oudebildtdijk, t.h.v. duidelijk aangegeven wegwerkzaamheden. 3x bekeuring voor snelheden van 49, 52 en 56 km/u.
18 mei: Controleplaats Oudebildtdijk. Meerdere bestuurders aangesproken op hun snelheid (ca. 50 km/u) en gewaarschuwd, 1x bekeuring voor 61 km/u. De politie staat er de komende tijd nog wel een paar keer, ook bij de werkzaamheden elders langs de Dijk.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Zwarte Haan, 30 maaie 2011

De plysje oan it dreggen (foto: Robertjan Boonstra)

Froubuorster omkommen

In 67-jierrige frou út Froubuorren is dit wykein om it libben kaam yn har wenplak. De frou waard moandei fûn yn in sleat yn it doarp. Se is nei alle gedachten by de hege wâl delfallen en yn it wetter bedarre.

De plysje tinkt net dat it om in misdriuw giet. Ek liket it der net op dat de frou net goed wurden is. Der sil noch fierder ûndersyk dien wurde nei it ûngelok.

Bron: omrop Fryslân
link meer foto's op 112 Fryslân >>

St.-Annaparochie, 30 mei 2011

Jubileumeditie Elfstedenwandeltocht door het Bildt

Op vrijdag 3 juni zal de Elfstedenwandeltocht voor de vijfenzestigste keer worden gehouden. De wandelaars zullen voor de tweede keer in de lange historie van de tocht ook het Bildt passeren. Een bijzondere gebeurtenis!

Vanuit Franeker via Minnertsga, St. Jacobiparochie, St. Annaparochie en Vrouwenparochie, gaat de wandeling door naar Dokkum. Wanneer u langs de route woont, hangt u dan de vlag uit. Zo worden de wandelaars nog eens extra aangemoedigd tijdens deze feestelijke editie.

Bron: gemeente het Bildt

Zwarte Haan, 30 mei 2011

Het Bildt, vlakbij Zwarte Haan

Ritske Velstra heeft op de 'community site' van National Geographic een foto geplaatst, die hij verleden jaar had gemaakt in de buurt van Zwarte Haan.

Zijn begeleidend commentaar: "op weg naar zwarte haan regenachtig en zon, dus goed om je heen kijken. Ja dus, een stukje regenboog boven de dijk."

Gr. Ritske

Bron: nationalgeographic.nl
link Hier de betreffende foto >>

Veghel, 30 mei 2011

Nederlandse horeca betrekkelijk rustig onder 'komkommer-kwestie'

Sligro heeft maandag 'wat minder komkommers en komkommer producten verkocht dan op een reguliere maandag.' Een percentage aan de daling hangen, kan de groothandel echter nog niet. Diverse Duitse horecabedrijven hebben rauwkost al geschrapt van het menu. Dit gebeurt in Nederland niet massaal.

Sligro-woordvoerder Wilco Jansen weet te melden dat er diverse klanten van de groothandel zijn die overwegen te stoppen met rauwkost. 'Die geluiden horen we wel. De berichtgeving over de hele EHEC-bacterie is zo tegenstrijdig. De consument neemt het zekere voor het onzekere en neemt geen komkommer meer. Daar speelt de horeca dan weer op in.'

Sligro heeft veel overleg met leverancier Smeding uit St. Annaparochie. 'Feit is dat wij alleen zaken doen met Nederlandse telers. Dat laten we ook weten aan onze klanten.' Sligro krijgt wel vragen binnen van klanten, zowel van de kleine bedrijven als van de grote ketens.

Bron: Misset Horeca
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 30 mei 2011

'Ehec-drama kan voor tuinder nekslag zijn'

De ehec-affaire komt voor de glastuinders in Nederland op een hoogst ongelegen moment. De glastuinders krabbelden net weer uit een diep prijsdal die een aantal jaren heeft geduurd.

"Als er nu weer een klap volgt, betekent dat de nekslag voor telers", vreest Riny Smeding van de gelijknamige groente- en fruit-groothandel uit Sint Annaparochie (350 werknemers). Smeding levert aan de Spar en de Emté-supermarkten van Sligro. Daarnaast is het Bildtse bedrijf de vaste leverancier voor het horecabedrijf van Sligro.

Exporteren naar Duitsland doet Smeding niet meer. "Maar als Duitsers geen komkommers en tomaten meer kopen, kampt de Nederlandse markt snel met grote overschotten."

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 28 mei 2011

Man gooit fiets in Leeuwarder gracht

Een 23-jarige inwoner van Sint Annaparochie is opgepakt nadat hij op de Nieuwestad in Leeuwarden een fiets in de gracht had gegooid.

Een getuige zag dat de man rond 04.00 uur een fiets in de gracht op de Nieuwestad gooide. Hij sprak surveillerende agenten aan die de verdachte zagen lopen. Hij werd ingehaald en staandegehouden.

Op het bureau is de 23-jarige ingesloten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 28 mei 2011

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Daarbij werden vier rijbewijzen ingevorderd. Het gaat onder andere om het volgende geval (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

03.34 uur, Waling Dykstrastraat in Vrouwenparochie, 50-jarige inwoonster van St. Jacobiparochie, 725 ug/l.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 27 mei 2011

Opening MLP in St. Annaparochie door wethouder Baukje Tol

Onder ruime belangstelling werd op 19 mei 2011 het Makkelijk Lezen Plein in Sint Annaparochie geopend door Baukje Tol, wethouder in het Bildt. Op het Makkelijk Lezen Plein staan spannende en vlot leesbare boeken, daisy-roms van mooie kinderboeken, dvd's en luisterboeken. Naast verhalende boeken vinden kinderen van 8 tot en met 12 jaar ook informatieve boeken voor spreekbeurten of werkstukken. Ook voor ouders of leerkrachten is informatie te vinden over leerproblemen.

Nanda Geuzebroek, grondlegger van het eerste Makkelijk Lezen Plein in Haarlem, sprak voor de opening een aandachtig publiek van bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en wethouders toe in een volle zaal van Ons Huis. Voor kinderen met dyslexie, maar ook voor kinderen met concentratieproblemen, zijn Makkelijk Lezen Pleinen een belangrijke bijdrage van de bibliotheek om weer het plezier in lezen terug te krijgen.

Bron: De Bibliotheek Noordwest

Sint Jacobiparochie, 27 mei 2011

Bildtse kunst gaat op de toeristische toer

Anno Huidekoper in zijn schuur c.q. exppositieruimte in Sint Jacobiparochie.    FOTO LC/SIEP VAN LINCEN (gescand)

Wat is waddenkunst? Fotograaf Anno Huidekoper tuurt naar het dak van de grote, lege boerenschuur waarin hij zijn fotostudio heeft ondergebracht. Buiten rijdt een trekker over de Oudebildtdijk. Na enige tijd peinzen: "Er is geen gemene deler. Er zitten hier natuurlijk wel veel uit Holland afkomstige kunstenaars. Zij laten zich inspireren door het landschap. Door het licht. De ruimte die hier is."

Zo vergaat het Huidekoper zelf ook - zijn fotowerk gaat over het glooiende boerenlandschap, de bolle akkers vol strakke lijnen, over de koeien, de uienoogst. Maar hij noemt zichzelf zeker geen 'waddenfotograaf. "Ik kom er vaak, maar heb zelden een camera bij me."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 26 mei 2011

Bildtse Jongeren kalender

foto Roelof Varkevisser

De Bildtse jongeren in actie stonden afgelopen dinsdag op "Lammetsymet" in Sint Annaparochie. De Bildtse jongeren hebben op de braderie kalenders verkocht voor het goede doel : KWF kankerbestrijding. De allereerst gedrukte kalender werd om 13.00 uitgereikt aan wethouder Boukje Tol.

Deze kalender is mede mogelijk gemaakt door: Financiële bijdrage: Wonen Noordwest Friesland, Drukkerij: Van Leer en de Jong, Foto’s: Elisabeth Fotografie, Visagie: Corine Arends, Kleding: Kas Kledingverhuur, Productie: Buro 1266. Door de vele sponsoren die dit project mogelijk hebben gemaakt gaat de gehele opbrengst naar het goede doel: KWF Kankerbestrijding.

U kunt vanaf vandaag uw kalenders kopen bij: Expert Meijer en Jetty`s Hoeky te Sint Annaparochie

Bron: Bildtweb.nl

Sint Annaparochie, 26 mei 2011

Het Bildt verhoogt collecteopbrengst hulporganisaties

Amnesty International afd. het Bildt viert zaterdag 28 mei het 50-jarig jubileum van deze mensenrechtenorganisatie in de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie. De gemeenten het Bildt reikt daar cheques uit aan drie organisaties op het gebied van vluchtelingenzorg, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten.

Uit handen van Boukje Tol zullen Amnesty International, ZOA Vluchtelingenzorg en Simavi ieder een gemeentelijke bijdrage ontvangen. De bijdrage voor de drie organisaties is gebaseerd op de opbrengsten uit de collecten die in 2011 in de gemeente zijn gehouden. In totaal stelt de gemeente een bedrag beschikbaar van € 4.500.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 26 mei 2011

Bildtse Jongeren halen enorm bedrag op voor KWF

Afgelopen dinsdag hebben een tiental enthousiaste jongeren op de Lammetsymet de eerste kalenders verkocht, die ze met behulp van sponsoren hebben gemaakt. De volledige opbrengst van de verkoopprijs van € 5,= gaat daardoor naar het goede doel. De jongeren hebben voor elke maand op de verjaardagskalender een prachtige foto van zichzelf laten maken op aansprekende locatie`s op Het Bildt. Dus naast het inzamelen van geld voor het Koningin Wilhelmina Fonds, is dit ook een prachtige reclameactie voor gemeentelijke bezienswaardigheden.

Er waren niet alleen kalenders te koop. De jongeren hebben de plaatselijke winkeliers bereid gevonden spullen te doneren voor de verloting. Er werd van alles aangeboden; van aardbeien tot kattenvoer, van lingeriebonnen tot beertenders. De lootjes vonden gretig aftrek, en de totale opbrengst van de verloting en de verkoop van de kalenders bedroeg op deze eerste dag € 835,=.

Heeft u de stand gemist en wilt u alsnog een kalender kopen of een donatie doen? U kunt vanaf vandaag de kalender kopen bij: Expert Meijer en Jetty`s Hoeky te Sint Anna-parochie. Op de website kunt ook informatie vinden over de volgende acties van de Bildtse Jongeren in Acte! Zij gaan het hele jaar door om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Bron: Bildtweb.nl

Minnertsga, 26 mei 2011

Twee jaar geëist voor masturberende doodrijder

Een 42-jarige Fries die vorig jaar een bejaard echtpaar doodreed moet twee jaar de cel in en mag veertig maanden niet rijden. Dat heeft justitie donderdag geëist. Waarschijnlijk masturbeerde de man tijdens het ongeluk. Hij zat er verder bepaald niet alledaags bij: hij was onder invloed van drugs, droeg vrouwenkleren en had een cockring om zijn geslachtsdeel.

Het ongeval vond plaats op 24 juni vorig jaar. De man uit Minnertsga reed op de N32 bij Leeuwarden en botste met zijn blauwe VW Golf frontaal op de Mitsubishi Space Star van de 78-jarige Leeuwarder en zijn 79-jarige echtgenote. De verdachte was in een flauwe bocht naar rechts rechtdoor gereden.

De twee overleden ter plekke aan hun verwondingen. Het Openbaar Ministerie vindt dat de man schuld heeft aan het ongeval. Hij heeft volgens de officier van justitie 'zeer onvoorzichtig en onoplettend' gereden. De officier vermoedt dat de man bezig was zichzelf te bevredigen toen hij op de auto van de slachtoffers botste.

Bron: Transport Online
link Lees het hele bericht >>

Sint Jacobiparochie, 26 mei 2011

'Het Bildt is het begin van Friesland!'

Peter Tuinamn (foto gescand)

Met zijn oneindige vergezichten en romantische binding met de zee is Het Bildt een inspirerende plek voor lieden die hun vak op ambachtelijke wijze verstaan, kunstenaars en cultuurliefhebbers. Alle reden voor de Leeuwarder Zaailandkrant om juist hier af te spreken met Peter Tuinman, één van de grootste Friese cultuurmakers van dit moment. Een middagje fietsen over de Oudebildtdijk brengt nieuwe inzichten op Het Bildt...

"Ik ben een eilandengek en hoor net dat de veerboot naar Ameland tot 1948 vanaf De Zwarte Haan vertrok", vertelt de rasacteur Peter Tuinman (64) in het gelijknamige restaurant aan de Nieuwebildtdijk in Sint Jacobiparochie. Hij vervolgt: "Wat een sprookjesachtig plekje hier. Ik hoor sommigen wel eens zeggen dat Het Bildt als het einde van Friesland wordt gezien, maar ik zou het graag willen omdraaien: dit gebied met zijn rijke cultuurhistorie, schitterende uitzichten en heerlijke verwennerij is een prachtig beginpunt als poort naar de rest van Friesland!"

Bron: Leeuwarder Zaailandkrant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 26 mei 2011

'Haar leven is mijn leven'

Foto: Bloedverwant

Plasmadonor Dirk de Jong stond een nier af aan zijn vrouw. Eigenlijk kon dat niet, want hij heeft bloedgroep A en zij heeft bloedgroep O. Toch ging het goed. Het verhaal van een nuchter echtpaar op de Friese klei.

Ze hoeven niet zo nodig meer 'met de kop in de krant', had Hiltje door de telefoon al gezegd. 'Maar als er daardoor ook maar één nierdonor bijkomt, is het niet voor niets geweest.' Hiltje (58) lijdt aan een erfelijke nierziekte. 'Lang ging het goed', vertelt ze thuis in St.-Annaparochie, een rustig dorp niet ver van de Friese waddenkust. 'Maar na twintig jaar functioneerden mijn nieren nog maar voor 6 procent.'

Dialyse, het spoelen van de nieren om de afvalstoffen te verwijderen, was niet meer tegen te houden. Gelukkig mocht ze de dialysemachine thuis installeren. Elke nacht sloot ze zich aan op het apparaat. 'Terwijl ik 's nachts sliep deed de machine het werk.'

Bron: Bloedverwant, Stichting Sanquin bloedvoorziening
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 25 mei 2011

Bildtse studio vindt opname De Groot

Foto: Omrop Fryslân

Studio-eigenaar Leopold Wijdeveld uit Sint Jacobiparochie heeft een testopname van zanger Boudewijn de Groot gevonden uit 1967.

De Groot zingt daarop het liedje 'De voorstad', dat hij samen met Lennaert Nijgh geschreven had voor de artieste Lia Dorana, een tante van Leopold Wijdeveld. Ook waagt hij zich aan een vertolking van 'Sounds of silence', een nummer van Simon and Garfunkel.

De opname staat op een kleine bandrecordertape. Die kwam te voorschijn uit de nalatenschap van Wijdevelds tante Beppy van Werven, die onder meer optrad met Wim Sonneveld en bekend werd onder de naam Lia Dorana. Ze overleed eind vorig jaar.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >> Omrop Fryslân Leopold Wijdeveld fertelt oer syn unike fynst op omrop Fryslân >>

Sint Annaparochie, 25 mei 2011

Jacob van Lennep

Sint Annaparochie

In St Anna Parochie, ook een mooi dorp, rustten wij uit en zagen een begrafenis langs de herberg naar het kerkhof gaan. Twintig mannen volgden een voor een het lijk, gevolgd door evenveel vrouwen. De eerste had een hoepelhoed op haar hoofd waar een zwarte sluier rondom van afhing. De overige hadden sluiers over hoeden en kleren heen.

Wij aten pannenkoeken en bezichtigden de kerk, waar wij het graf van zekere Willem van Haren, vader of grootvader van de beruchte broers vonden, en ook veel wapenborden die door de mannen van '95 onherkenbaar gemaakt waren. Vanaf de torentrans hadden wij een ruim uitzicht over een tachtigtal dorpen en we zagen over de zee het eiland Ameland, dat er uitziet als een duinketen.

(Uit: Jacob van Lennep - Dagboek. Van mijne reis; in 1823 door de provintiën Noord-Holland, Friensland, Groningen, Drenthe, Over-ijssel, Gelderland, Noord-Braband, Utrecht en Zeeland gedaan, van den 28sten Mei tot den 2den September.)
Bron: www.jacobvannennep.nl

Sint Annaparochie, 25 mei 2011

Joukje Poorte kampioen schillen van Bildtstars

Foto: Roelof Varkevisser

In 286 seconden schilde zij 2726 gram Bildtstars. De kersverse kampioen Bildtstarschillen blijft er nuchter onder: "Ik werd vanochtend helemaal niet anders wakker."

Poorte runt samen met haar man het VVV-kantoor en een fietsenhandel. "En dat gaat ook gewoon door." Ze gebruikte haar eigen aardappelschilmesje. Vorig jaar sneed ze zich met een mesje van de organisatie een paar keer in de vingers.

Het record van 2904 gram stamt uit 2009. Poorte deed in 2009 voor het eerst mee. Toen werd ze derde. Vorig jaar tweede, en nu dus eerste.

In de Leeuwarder Courant staat hier een filmpje.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 25 mei 2011

Joukje Poorte kampioen schillen van Bildtstars

In 286 seconden schilde zij 2726 gram Bildtstars. De kersverse kampioen Bildtstarschillen blijft er nuchter onder: "Ik werd vanochtend helemaal niet anders wakker."

Poorte runt samen met haar man het VVV-kantoor en een fietsenhandel. "En dat gaat ook gewoon door." Ze gebruikte haar eigen aardappelschilmesje. Vorig jaar sneed ze zich met een mesje van de organisatie een paar keer in de vingers.

Het record van 2904 gram stamt uit 2009. Poorte deed in 2009 voor het eerst mee. Toen werd ze derde. Vorig jaar tweede, en nu dus eerste.

Bij de Leeuwarder Courant vind je hier een filmpje.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 25 mei 2011

De kersenontpitter

Verzamelaar Gerrie Chaineux heeft in zijn winkel in Sint Jacobiparochie de wereld aan verzamelingen.

En daarbij hoort ook deze kersenontpitter, die vooral werd gebruikt door bakkers om de kersen te ontpitten voor de Limburgse kersenvlaai.

Zie in dit filmpje hoe het apparaat werkt. Dit filmpje hoort bij de rubriek Vragen?! in de Leeuwarder Courant.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 24 mei 2011

Het Bildt geeft bijdrage voor waterputten in Afrika

Waterproject Humana

Tijdens de Lammetsymet heeft wethouder Boukje Tol een bedrag aan Humana in de vorm van een symbolische cheque overhandigd. Als één van de meest inspirerende millenniumgemeenten in Nederland heeft gemeente het Bildt verschillende acties uitgevoerd om geld in te zamelen voor de waterprojecten van Humana in Zambia en Mozambique. Tijdens de Lammetsymet op 24 mei heeft wethouder Boukje Tol de bijdrage van 2011 aan Humana gegeven. Humana kreeg een bedrag van EUR 1.652.

Vanaf 1993 zamelt Humana kleding en schoenen in binnen gemeente het Bildt. Met de opbrengst uit de kledinginzameling steunt Humana projecten op het gebied van economische ontwikkelingen, onderwijs en gezondheid in Afrika. In 2010 doneerden de inwoners van gemeente het Bildt in totaal meer dan 40.000 kilo kleding aan Humana.

Bron: Humana.nl

Minnertsga, 24 mei 2011

Minnertsga biedt spektakel in 'Doch it foar dyn doarp'

Verleden week waren de uitzendingen van Doch it foar dyn Doarp in Minnertsga op omrop Fryslân. De Minnertgaasters hebben een spektakel van de uitzendingen gemaakt.

Rode draad in het geheel vormden twee baldadige jongeren, die in een overmoedige bui een krat bier op een verkeersaanwijzer hebben gezet op Mooie Paal. Helaas werden ze door de politie op heterdaad betrapt, gearresteerd en opgesloten in het hûnegat, een kerker onder de kerk. De beide heren wisten echter te ontsnappen en via onderaardse gangen kwamen ze dinsdag uit op het terrein van Dorpshuis De Boppeslach. Toevallig ook de locatie van de uitzendingen. Beide mannen kregen van rechter "O J" Jensma een taakstraf opgelegd. Vijf dagen lang moesten ze voor het programma taken uitvoeren. Wie dat het beste deed, kreeg zijn vrijheid terug.

De in Minnertsga gemaakt films vind je hier >>.

Bron: Geert van Tuinen Producties

Grou, 23 mei 2011

Veel kwaliteit op expositie Waterpalet Grou

tentoonstelling 2010

De hoofdprijs van Waterpalet Grou is in de wacht gesleept door R. Poort-Schuitema uit St.-Annaparochie, met een schilderij zonder titel met een Fries paard aan het strand. H. van Gent-Jansen eindigde als beste Grouster op de 14e plek met 'gezicht op Grou'. J. van der Mei-Wester eindigde met haar werk 'Slenk' als tweede Grouster op een 22ste plek.

Zondagavond was in Hotel Oostergoo de slotavond van de jaarlijkse expositie voor amateurschilders. In zijn openingswoord meldde voorzitter Jan Pieter Rottiné dat er dit jaar door de amateurschilders uitstekend werk is ingestuurd, waarbij een opvallend feit was dat er sprake was van kwalitatief zeer goed werk over de hele breedte van de expositie.

Bron: De Grouster

Sint Annaparochie, 22 mei 2011

Feenstra koning in Sint Annaparochie

foto LC

Het partuur van Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Marten Feenstra heeft zondag de vrijeformatiepartij van Sint Annaparochie gewonnen. Feenstra werd tot koning uitgeroepen.

Het winnende partuur nam in de finale revanche op het drietal Jan Dirk de Groot, Renze Hiemstra en Pier Piersma. Die waren een week eerder in Stiens als winnaars van het veld gestapt. Ditmaal trok het trio Olijnsma op 5-3 en 6-2 aan het langste eind.

Opslager Olijnsma moest zich tijdens de finale veelal afzijdig houden vanwege een knieblessure. Feenstra nam de eerste opslag met succes over en leidde zijn partuur naar de eerste vrijeformatiezege van 2011. De derde prijs ging naar het eersteklassepartuur van Jan Brandt Wiersma, Pieter Jan Plat en Jouke Bosje.

Bron: Leeuwarder Courant

Het Bildt, 23 mei 2011

Vrouw aangehouden voor huiselijk geweld

De politie heeft een 32-jarige inwoonster van de gemeente het Bildt aangehouden voor huiselijk geweld. De vrouw mishandelde een 56-jarige vrouw uit die zelfde gemeente met wie zij een zakelijk conflict had.

De verdachte werd door de politie aangehouden en op het politiebureau voor verhoor ingesloten.

 

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 20 mei 2011

Bevelvoerster Meta 50 jaar

Foto: Mariska de Vries

Vrijdagavond rond 19:45 uur ging de brandweer met de tankautospuit met toeters en bellen over de Statenweg. Het was zo ver Meta werd 50 jaar. Dat werd natuurlijk groot gevierd door het korps van gemeente Het Bildt, Sint Annaparochie.

De tankautospuit reed met spoed langs haar woning op de Statenweg, op dat moment ging haar pieper met de tekst "META AL WEER EEN UITRUK GEMIST!". Iets later werd ze door haar collega's opgehaald met de tankautospuit. Met een blindoek om haar hoofd heen werd ze de brandweerwagen in geholpen en naar een andere locatie gebracht. Daar was een auto helemaal versierd, met rook en natuurlijk met het korpsnummer 50 er op.

Na even een leuke groeps foto met haar korps gemaakt te hebben kon het feest beginnen.

Bron: 112 Fryslân
link Hier meer foto's >>

Sint Annaparochie, 19 mei 2011

Fairtrade ontbijt voor nieuwe Bilkerts

foto Geja Kuiken

Op zaterdagochtend 14 mei was het een drukte van belang in het gemeentehuis. In de hal stonden keurig gedekte tafels waaraan nieuwe inwoners van het Bildt genoten van een ontbijt. Een echt 'Fairtrade ontbijt'. Het was zaterdag namelijk World Fairtrade dag'. Een mooie gelegenheid voor de gemeente het Bildt om eens kennis te maken met haar nieuwe inwoners. Ze werden welkom geheten door het Bildtse college van burgemeester en wethouders.

Burgemeester Gerrit Krol: "Wij zijn er trots op om de eerste Fairtradegemeente van Friesland te zijn. Op deze manier willen we de inwoners kennis laten maken met de Fairtradegedachte en hopen dat men deze ook uitdraagt." Op het menu stonden onder andere Fairtrade-koffie, thee, jam, hagelslag en croissantjes. Onder de klanken van 'Accordeon Melancolique' uit St.-Jacobiparochie werd het echt een gezellig samenzijn in het gemeentehuis.

Bron: gemeente het Bildt

Sint-Jabik, 19 mei 2011

Jeugdhonk protesteert tegen bezuinigingsplannen

Bezoekers en bestuurders van het jeugdhonk in Sint Jacobiparochie demonstreerden 13 mei tegen de bezuinigingsplannen van de gemeente het Bildt. De gemeente wil de subsidie voor het jeugdhonk stopzetten. De jongeren zijn uit protest bij de Groate Kerk gaan zitten om zo te laten zien hoe het zou kunnen gaan zonder jeugdhonk. "Als er geen plek meer is waar de jeugd terecht kan gaan ze vaak op straat hangen en zorgen ze voor overlast", vertelt Marijke Buurstra. "Het jeugdhonk biedt ons nu een plek om samen te komen." Van de subsidie die het jeugdhonk krijgt betalen ze het gas water en licht. Als deze subsidie wordt stopgezet moet het honk gedwongen sluiten.

Als jeugd van Sint Jacobiparochie willen wij graag het honk behouden om een vast en veilig plekje te hebben voor ons zelf. Zonder deze subsidie is dit niet mogelijk", zegt Kevin de Groot. De jongeren wilden door middel van de demonstratie laten zien hoeveel waarde zij aan het jeugdhonk hechten en dat er zonder jeugdhonk veel "hangjongeren" overblijven. Wat de jeugd het meest dwars zit is dat ze uit hun jongerenketen zijn gehaald omdat dit volgens de gemeente gevaarlijk is en voor overlast zorgt. Alle jongeren uit het dorp zijn vervolgens naar het jeugdhonk verhuisd waar een vergunning en altijd goed toezicht is. Zonder subsidie worden ze echter ook gedwongen hier weg te gaan.

Bron: bildtweb.nl
link Bekijk ook de video >>
link Meer foto's op www.sintjabik.nl >>

Sint Annaparochie, 18 mei 2011

Lont bouwt appartementen in Mantgum

Bouwbedrijf Lont wil acht seniorenwoningen bouwen in Mantgum.

Het bedrijf verwacht volgend voorjaar met de bouw van de ongeveer 110 vierkante meter grote appartementen te beginnen.

Woningstichting Elkien zou aanvankelijk aan de Seerp van Galemawei veertien appartementen bouwen, maar zag daar later vanaf.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 mei 2011

Het Bildt houdt muziekclubs buiten schot

Het Bildt laat korpsen, koren en toneelverenigingen bij de bezuinigingen buiten schot. Dit na felle pleidooien van de bevolking.

Aanvankelijk wilde de gemeente de totale jaarlijkse subsidies van de verenigingen (€ 30.000) nog met een derde korten. Voorzitter Jouke Zijlstra van muziekvereniging Excelsior Oudebildtzijl: "Wij vonden de verhoudingen scheef worden. Naast de verlaging van onze eigen subsidie, zou de muziekschool ook gekort worden. En dat raakt ons indirect ook."

De gemeente bleek niet ongevoelig. Wethouder Boukje Tol: "Tijdens inspraakavonden stonden daar mensen met goede verhalen. Daarvan waren we onder de indruk."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Kampen, 18 mei 2011

Stationsplein Kampen

Aanhouding voor mishandeling

De politie heeft dinsdagmiddag 17 mei op het Stationsplein een 23-jarige man uit Dronten aangehouden voor de mishandeling van een 24-jarige vrouw uit de gemeente Het Bildt.

De man zou de vrouw in een bus op een vervelende manier hebben benaderd. Toen zij aangaf niks van hem te willen weten, kwam hij volgens de vrouw naar haar toe, pakte haar vast en draaide haar hand op haar rug. Ze wist los te komen door hem te slaan en belde daarna de politie.

De politie stelt een onderzoek in.

Bron: www.politie.nl

Minnertsga, 17 mei 2011

Foto Nick den Boer

Autobrand valt mee

De brandweer van Sint Annaparochie werd dinsdagavond opgeroepen voor een auto brand aan de Tjessingawei.

Ter plaatse bleek de motor van een Volvo personenauto overhit te zijn geworden. De brandweer heeft een controle uitgevoerd en keerde vrij snel terug naar de kazerne. Een bergingsbedrijf zal de auto afvoeren.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Oudebildtzijl, 17 mei 2011

Schoolkaatsproject Oudebildtzijl

De kaatsvereniging de Kolk uit Oudebildtzijl heeft met nieuwe bestuursleden en nieuwe voorzitter Jitse Porte inmiddels een frisse doorstart gemaakt.

Vorige week is er gestart met een nieuw schoolkaatsproject, van 4 weken, op beide basisscholen in Oudebildtzijl. Alle groepen van basisschool de Korenaar en de Oprel krijgen vier weken lang een uur kaatstraining onder leiding van Romy van der Veen.

Plaatselijke kaatstopper Margriet Koelmans assisteert bij de trainingen en samen met Romy probeert zij de jeugd weer enthousiast te maken voor het kaatsen!

Bron: www.knkb.nl

Sint Jacobiparochie, 17 mei 2011

Langste Straat van Nederland-loop is op 4 juni

De gemeente Het Bildt heeft de langste straat van Nederland en de langst bewoonde straat van Europa, de karakteristieke Oude Bildtdijk 14½ km lange oude zeedyk van Oudebildtzijl naar het eind van de Westhoek. Vorig jaar werd ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de SV Friesland deze loop georganiseerd en dat was zo’n succes dat SV Friesland heeft besloten deze loop weer op de hardloopkalender te zetten.

Zaterdag 4 juni is de datum, dan zullen de pootaardappels die over de gehele wereld worden geëxporteerd in bloei staan. De Bildtse klei is de vruchtbaarste grond van deze aardbol. Het hardlopen op deze asfaltweg is een genot. Heel veel loopliefhebbers willen graag nog eens deze Oude Bildtdijk hardlopend overbruggen. De start is bij het café Het Graauwe Paard van Auke Kooistra die zelf ook de 10 km mee zal lopen.

Inschrijven bij SV Friesland.nl

Stiens, 15 mei 2011

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Daarbij werden drie rijbewijzen ingevorderd.

Op de Hynsterwaed in Stiens werd zondag om 00.45 uur een 17-jarige beginnend bromfietser uit Sint Annaparochie aangehouden. hij werd meegenomen naar het buro. Daar blies hij 350 ug/l.

 

Bron: www.politie.nl

Menaam, 13 mei 2011

Vier gemeenten Middelsee steeds minder op één lijn

De fractievoorzitters uit Menameradiel willen niet praten met hun collega’s van het Bildt, Leeuwarderadeel en Ferwerderadiel. Een uitnodiging van de andere drie gemeenten om eens vrijuit van gedachten te wisselen over het Middelsee-samenwerkingsverband, werd door Menameradiel afgeslagen.

Na het herindelingsrapport van de Commissie van Wijzen - in opdracht van de provincie Fryslân opgesteld - waarin de samenwerking als niet levensvatbaar werd benoemd, en het verschil in visie tussen de vier colleges van burgemeester en wethouders over de toekomst van de samenwerking, is dat het derde opeenvolgende probleem in korte tijd voor het Middelsee-verband.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Sint Jacobiparochie, 14 mei 2011

'Legen die zakken, schaam je niet'

Hinsje van der Klift schept orde in de administratieve chaos van haar cliënten. FOTO LC/NIELS WESTRA

Elke avond, vier jaar lang, zat Hinsje van der Klift in de boeken. "Ik hou van studeren. Mijn zoon zat toen op de middelbare school en samen maakten we ons huiswerk." Van der Klift volgde de vierjarige hbo-opleiding marketing, economie en recht aan de NHL. Op dat moment, in 2004, werkte ze als media-adviseur en hoofd ordermanagement bij een drukkerij.

"Fulltime ja, mijn beide opleidingen volgde ik terwijl ik een volledige baan had." Tijdens de twee avonden dat ze college had kon ze haar zinnen even verzetten. Want het waren roerige tijden in de grafische wereld.

"Er waren veel spanningen door reorganisaties en dreigende faillissementen. Ik heb ontslagen collega's huilend de deur uit zien gaan. Dat was ook de reden dat ik een studie ging doen. Je hoopt het niet, maar ik dacht: misschien ben ik de volgende."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 11 mei 2011

'Dirk Appeltsy' van Ouwesyl honderd jaar

Dirk Tjepkema deed tot voor kort nog ochtendgymnastiek.    FOTO LC/NIELS WESTRA

Stralend ontvangt Dirk Tjepkema in zorgcentrum Het Bildt de felicitaties van burgemeester Gerrit Krol. Hij is honderd geworden. Er gaat volgens hem geen bijzonder geheim schuil achter zijn hoge leeftijd. "Gewoan it sykheljen net ferjitte", zegt hij lachend. Maar zijn kinderen verklappen dat heit tot voor kort veel aan lichaamsbeweging deed. "Elke moarn om seis oere begûn er." En er is nog iets anders, vertelt zoon Johannes: "Gjin stress." Tjepkema hoort het glimlachend aan.

Dirk Tjepkema, geboren in Oudebildtzijl, was getrouwd met Grietje Lep, die in 1992 is gestorven. Samen kregen zij vier kinderen. Tjepkema heeft acht kleinkinderen. Zestig jaar larig was Tjepkema groenteboer. Hij begon toen hij van de lagere school kwam. De route liep over het Bildt, naar Feinsum en Alde Leije. Hij had later een winkel aan de Leisterstreek in Oudebildtzijl.

In het begin reed hij zijn route met de kruiwagen. Daarna kwamen de hondenkar en de motorfiets, gevolgd door een paard en wagen en uiteindelijk de auto. Van de kinderen uit de buurt kreeg hij de bijnaam 'Dirk Appeltsy': hij gaf hun op zijn ronde vaak een appel.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 10 mei 2011

30.000 Evacués, Eddy van Noort (klik voor het boek)

Riet uit Voorburg is echt deel van de familie geworden

Op achtjarige leeftijd kwam Riet Hoogendam als 'hongerkindje' bij het echtpaar De Vries in Oudebildtzijl terecht. Het echtpaar overleed jong, maar dochter Tiete heeft altijd contact gehouden met haar. En Tietes dochter heeft weer bij Hoogendam in de kost gezeten tijdens haar studie.

November 1944. De achtjarige Riet Hoogendam is samen met haar drie broers in Voorburg op de bus gezet. Haar ouders kunnen thuis de monden niet meer voeden en hebben hun hoop op Friese gezinnen gevestigd. Riet komt terecht in Nieuwebildtzijl, bij Sierk en Trijntje de Vries. Sierk is chauffeur en onderhoudt een bodedienst tussen het Bildt en Harlingen.

Het echtpaar De Vries neemt het meisje uit het Westen met alle liefde op. Ze hebben zelf twee dochtertjes en kunnen er best nog een meisje bij hebben. Bovendien beschouwen ze het opnemen van zo’n kind als hun christenplicht.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 5 mei 2011

Brand onder dakpannen bij woning

Foto: Mariska de Vries

Rond de klok van 11.00 uur kreeg de brandweer een melding van een woningbrand aan de Johs Kuikenstraat.

Hier was een persoon bezig met werkzaamheden op het dak toen er kortsluiting in het elektrische gereedschap ontstond waardoor het dakbeschot vlam vatte. De brandweerkorpsen van Sint Annaparochie en Stiens kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. Bij een poging om water te verkrijgen via de brandkraan stuitten brandweerlieden op een door modder bedekte brandkraan welke moeilijk wilde openen.

Na de pannen van het dak te hebben verwijderd was het vuur snel onder controle. Een ambulance is voor de zekerheid nog ter plaatse gekomen maar er hoefde niemand naar het ziekenhuis te worden vervoerd.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 5 mei 2011

Uitbreiding weekmarkt Sint-Annaparochie

De weekmarkt van St. Annaparochie wordt uitgebreid met een achttal vaste marktkramen. Het totaal komt hiermee tijdens de donderdag markt op ongeveer tien handelaren. In de zomermaanden wordt de markt aangevuld tot ca. twintig kooplui met handel gericht op het seizoen.

Dit is een gezamenlijk initiatief van Plaatselijk Belang, Ondernemers Vereniging St. Anna Vooruit en Stichting Markt Beheer. De voorinschrijving van de ambulante handelaren uit Friesland is geslaagd. De organisatoren laten ook de lokale handel toe op de markt. Hiervoor gaat de oproep uit naar de kooplui uit de directe omgeving van St. Annaparochie. De toevoeging van deze groep met streekproducten en de rijkelijk voorhanden kunst en cultuur maakt de weekmarkt bijzonder.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 5 mei 2011

Overdag de zon, ’s nachts kleumen op de camping

Camping De Blikvaart

Kamperen in de meivakantie. Dat is vooral ’s nachts afzien. Geen nood, want een echte kampeerder is inventief genoeg om lijf en leden warm te houden, blijkt op boerderijcamping De Blikvaart in St. Annaparochie.

Overdag, uit de wind, is het best aangenaam genieten van de zon. Maar zodra de zon is vertrokken, daalt de temperatuur in het voorjaar snel naar minimale waarden. Fransisca Martens uit Alkmaar heeft zo haar trucjes om de kou te lijf te gaan. "Een jaar geleden, op Texel, was het ’s nachts min vier graden. We hebben toen lege limonadeflessen met warm water gevuld en als kruik in de slaapzakken van de kleinkinderen gestopt. Ze sliepen zo."

Ze verwacht echter niet dat het de komende nachten zó koud wordt dat extra maatregelen nodig zijn. Ze is zojuist met haar man Karl en hun dochter Wendy en haar gezin gearriveerd op de camping. Ze zijn bezig met het opzetten van de voortent van de vouwwagen. Daarin slapen Wendy en haar man Henk. De kleinkinderen hebben een eigen tentje.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Sint Jacobiparochie, 4 mei 2011

Meijer SE bindt strijd aan met pallets

Meijer Special Equipment heeft met de 'Roll-PushPull' twee bestaande voorzetapplicaties handig gecombineerd in één voorzetunit voor heftrucks. Hiermee wordt transport van lading op pallets volledig overbodig.

Met de Roller Forks wordt lading op slipsheets gehandled. Het systeem en de werking is te zien in hal 26 op de Cemat. De hydraulische scharnierende pantograaf met push/pull functie reikt dieper in de stellingen of zeecontainer. Het resultaat van de combinatie van beide is sneller laden en lossen en meer nuttige laadruimte en lagere transportkosten vanwege het ontbreken van pallets.

"Het idee is onstaan vanuit de markt", verklaart Folkert de Graaf van Meijer Special Equipment uit het Friese Sint-Annaparochie. "Vooral voor exportdoeleinden in zeecontainers wil je zoveel mogelijk nuttige lading en zo min mogelijk ruimtevretende en zware ladingdragers verschepen." Hetzelfde geldt volgens hem overigens ook voor het transport met vrachtwagens en trailers. Opvallend is de splitfunctie van het voorkenbord. Hiermee heeft de heftruckbestuurder veel beter zicht op de op te nemen lading.

Bron: www.logistiek.nl

Vrouwenparochie, 4 mei 2011

Hond bijt kind

De politie heeft dinsdagmiddag op de Vrouwbuurtstermolen tegen een 77-jarige inwoner van Vrouwenparochie proces-verbaal opgemaakt. De man had zijn hond niet aangelijnd waarna vervolgens een 5-jarig jongetje uit Vrouwenparochie werd gebeten.

Het jongetje speelde samen met een vriendje op het trottoir toen de hond naar de kinderen rende en deze omver gooide waarna het kind werd gebeten. Het jongetje heeft zich onder medische behandeling moeten stellen.

De eigenaar van de hond kreeg proces-verbaal omdat hij verantwoordelijk is voor zijn huisdier en de hond volgens de Algemene Plaatselijke Verordening aangelijnd had moeten worden.

Bron: www.politie.nl

Oudebildtzijl, 4 mei 2011

Tentoonstelling Walls between people

Het Groninger 4Mei-Projekt komt naar het Bildt. Hun programma Walls between people wordt opgedragen aan alle mensen die door muren gescheiden leven van familie en vrienden en belemmerd worden in hun vrijheid en ontwikkeling. De dansvoorstelling is 15 mei in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie. De bijbehorende tentoonstelling kan men van 9 t/m 13 mei bezichtigen in de Julianakerk te Oude Bildtzijl.

De fototentoonstelling Walls between people is van het Nederlandse Rode Kruis en geeft impressies van de huidige muren in Korea, Cyprus, Marokko, Noord-Ierland, tussen Mexico en de Verenigde Staten, Pakistan en India, Israel en Palestina en in de Sahara.

Meer info op www.4meiprojekt.nl.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 3 mei 2011

De Keatsfreon: it kin net altiten in juwieltsje wêze

Omslag De Keatsfreon

Lykas wenst yn oanrin nei elk eatsseizoen litte De Vrienden van het Kaatsmuseum harren ek dit jier wer jilde mei de útjefte fan De Keatsfreon. Dat it net sa maklik is en kom alle jierren mei in juwieltsje bewiist it sânde nûmer. It is allegear de drege kant it neist, it liket derop dat de redaksje op syk nei aardige kultuer-histoaryske ûnderwerpen te djip spit hat. Details wurde haadsaken, mar as dy lytsichheden neat om de hakken hawwe slacht men fansels de planke mis.

Aardich is fansels wol dat minsken as Toering yn De Keatsfreon in poadium krije om oer it keatsen te skriuwen. Njonken Toering meitsje ek Amber Boomsma (mei in ferhaal oer de keatssters Afke Hylkema en Géjanna Buma, de nûmers ien en twa fan it ivige punteklassement), Teake Zijlstra (oer ‘kaatsvereniging Leek en Omstreken’) en Hein Jaap Hilarides harren debút. De lêste, muzikant en sûnt in pear jier ek (roman)skriuwer, nimt de lêzer mei werom nei de Freule fan 1986. Dat docht er yn syn memmetaal: it Bildts.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Den Haag, 3 mei 2011

Sahar heeft verblijfsvergunning

Foto ANP

Het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar Hbrahim Gel en haar familie hebben dinsdag een verblijfsvergunning gekregen. Zij zijn de eersten die in Nederland mogen blijven nadat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) besloot dat verwesterde Afghaanse meisjes in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning.

Dat heeft een woordvoerder van Leers dinsdag laten weten. De nieuwe regeling is maandag gepubliceerd in de Staatscourant. De advocaat van de familie dreigde eind april nog naar de rechter te stappen als Sahar, haar ouders en haar twee broers niet binnen twee weken een verblijfsvergunning zouden krijgen.

Bron: AD.NL
link Lees het hele bericht >>

Oudebildtzijl, 3 mei 2011

Ouwe-Syl Paasmaandag 'Survivalcity'

Stichting dorpsfeest heeft paasmaandag het Open Bildts Survival Kampioenschap georganiseerd. Met een record aantal deelnemers (126), in combinatie met het schitterende weer werd het een topdag. Met de dertien hindernissen - die via outdoor buro van de Nieuwebildtdijk zijn gerealiseerd – werd in vijf categorieën de wedstrijd gespeeld.

Bij de één overheerste de Olympische gedachte, de ander had maar één doel voor ogen, zo snel mogelijk de finish halen. Voor Jacob Koornstra ging deze droom in vervulling, hij werd de kampioen in een recordtijd van 17.33 minuten.

Er was ook Ouwe-Sylster succes, Remco Kooistra werd de winnaar in de categorie 8-9 jarigen. Annemiek Wouters was de snelste jongedame van alle deelnemers, met 24.02 minuten kwam ze bij de 10 tot 12 jarigen als tweede binnen.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 3 mei 2011

Koninginnedag St.-Annaparochie stond als een huis

Foto Roelof Varkevisser

Het Bildt heeft er op Koninginnedag weer een regionale trekker bij. Afgelopen zaterdag stond het gevarieerde programma van het 'Koninginne Feest 2011' als een huis. De organisatie had groot uitgepakt met muziek, dance, sport en gezelligheid.

Vanaf acht uur s morgens tot half twee `s middags was het centrum gevuld met de vrijmarkt. Aan de Van Harenstraat werd goede handel gedaan onder een lekker zonnetje. Het publiek kon zich tegoed doen aan ijs, suikerspin, hapjes en drankjes op diverse terrasjes.

Gratis reizen met openbaar vervoer was voor de organisatie een meevaller. Reizigers op weg naar Leeuwarden bezochten als voorproefje de festiviteiten in St. Annaparochie.

Muziek en Dance was bij het open podium in handen van DJ King en op de vrijmarkt werd door jonge muzikanten voor een goed doel gespeeld. Liefhebbers van draaiorgels kwamen op de vrijmarkt ook aan hun trekken. Het concert van korps Excelsior trok publiek richting Ons Huis.

Bron: www.bildtweb.nl
link Lees het hele bericht >>
link Foto's van het ringsteken >>

Stiens, 30 april 2011

Gesprekken Middelseegemeenten liggen stil

De vier burgemeesters in vrolijker tijden

De gesprekken over vergaande samenwerking tussen de Middelseegemeenten liggen stil. In oktober vorig jaar besloten de vier gemeenten de samenwerking verder uit te bouwen. Met op dat moment als gezamenlijk doel: door de handen ineen te slaan zelfstandig te kunnen blijven. Van die eensgezindheid is weinig meer over.

Herindeling was voor de vier gemeenteraden destijds geen optie. In 2012 zou er een tussenevaluatie volgen, in 2014 zou bekeken worden wat de samenwerking oplevert. Tot die tijd zou de discussie over herindeling niet opnieuw geopend worden.

Afgesproken werd om vijf taakvelden - openbare orde en veiligheid, juridische zaken, control, inkoop en personeel en organisatie - per 1 januari van dit jaar samen te voegen. Ambtenaren binnen de taakvelden zouden voor alle vier de gemeenten gaan werken. Ambtenaren van de ene gemeente zouden ook aan het werk kunnen gaan in het gemeentehuis van een andere gemeente. Maar op dat gebied is er nog niks gebeurd, erkent burgemeester Boertjens van Leeuwarderadeel.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 29 april 2011

De John McEnroe van het kaatsen

Rutmer van der Meer:'Nei ferlies koe ik my soms net ûnder kontrôle hâlde. Dan wie thús it bêste plak'. FOTO LC/SIEP VAN LINGEN

Duizendmaal liever ging hij vroeger naar het sportveld in plaats van naar school. Voetballen, schaatsen en uiteraard kaatsen waren de passies van Rutmer van der Meer. Sport zit in zijn genen. "Ik soe elke dei wol op de sportskoalle wêze wolle."

Het uitzicht aan de Westerweg is wijds. Je kunt bijna zo ver zien als je maar wilt. Richting het zuiden pronkt de kerktoren van Minnertsga, naar het oosten valt een glimp van de Groate Kerk waar te nemen. Het neoclassicistische kerkgebouw dat markant is voor Sint Jacobiparochie, dorp van bijna 1800 inwoners in de gemeente Het Bildt.

De akkervelden liggen er mooi, maar droog bij. De natuur schreeuwt om regenwater. Hier, ruim een kilometer buiten het dorp, woont kaatser Rutmer van der Meer met vriendin Doete en hun vier kinderen. Rutmer is zo Fries als een Fries maar kan zijn, maar is wel in Peru geboren.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Alde Leije, 29 april 2011

Klein bootje kan het Bildt helemaal door

Foto: Jansma Wegen en Milieu B.V.

Duizendmaal liever ging hij vroeger naar het sportveld in plaats van naar school. Voetballen, schaatsen en uiteraard kaatsen waren de passies van Rutmer van der Meer. Sport zit in zijn genen. "Ik soe elke dei wol op de sportskoalle wêze wolle."

De sluizen zijn gisteren officieel in gebruik genomen en kregen ook een naam. Die van Alde Leie draagt de naam van de in 2008 overleden PvdA-politica Anita Andriesen, die bij Wier is Schutsluis Wierstersyl gedoopt.

Met de bouw van de sluizen was een investering van zes miljoen gemoeid en dat heeft dus een fiks deel opgeslokt van de totale kosten van ruim 28 miljoen euro. Ze zijn extra duur uitgevallen, omdat Wetterskip Fryslân een elektrische bediening eiste. ,,De iene doar giet pas iepen as de oare ticht is”, vertelt wethouder Keizer van Leeuwarderadeel, voorzitter van de stuurgroep Noordelijke Elfstedenroute.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 29 april 2011

Dirk van Dijk Lid in de Orde van Oranje-Nassau

FOTO LC

Dirk van Dijk (76) uit Vrouwenparochie is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Gerrit Krol speldde de heer van Dijk de Koninklijke versierselen op in het gemeentehuis, waar de heer van Dijk met een smoes naartoe was gelokt. Dirk van Dijk is sinds 1960 al actief met (bestuurlijke) activiteiten op het gebied van kerkelijk leven, sport, integratie en ouderenwelzijn.

Als sinds 1960 is de heer van Dijk zeer actief binnen de Christelijk Gereformeerde Gemeente in Leeuwarden. Zo vervulde de heer van Dijk de functies van ouderling en diaken en was hij voorzitter en penningmeester van de zendingscommissie van de Christelijk Gereformeerde Kerk. Daarnaast was van Dijk in 1995 en '96 medewerker van de Online Bijbel. Hij voerde evangelische boeken in en corrigeerde vanuit het Engels vertaalde boeken. Van 1961 tot 1962 was hij tevens leider van de Zondagsschool van de Christelijk Gereformeerde Kerk te Leeuwarden.

Van 1961 tot 1971 was de heer van Dijk jeugdtrainer en -leider van Voetbalvereniging Leeuwarder Zwaluwen. Hij was trainer bij de jeugdelftallen tot 17 jaar en bij de A junioren. Sinds 2001 is Dirk van Dijk vrijwilliger bij het Open Leer Centrum (OLC) van het asielzoekerscentrum te St.-Annaparochie. In dit werk begeleidt Dirk van Dijk bewoners van het AZC bij het gebruik van de computer.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 29 april 2011

FOTO LC

Verwesterde Aram moet wèl terug

Ze zijn bijna buren van de familie Hbrahim Gel op het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie en hebben ook een kind dat verwesterd is: Suzan en Dana Hassan.

In 1998 ontvluchtten zij het Irak van Saddam Hoessein. Hun kind – de twaalfjarige Aram – is echter een jongen en ‘dus' dreigt het gezin te worden teruggestuurd naar Irak.

Bron: Leeuwarder Courant

Alde Leije, 28 april 2011

De slûs is neamd nei de ferstoarne Anita Andriesen

'Anita Andriesen'-slûs iepene

De twa nije slûzen fan de noardlike alvestêderûte by Wier en Alde Leije hawwe tongersdei in namme krigen. De slûs fan Alde Leije hjit tenei 'Anita Andriessen' nei de âld-deputearre. Sy hat har altyd bot ynsetten foar de rûte.

De hoareka-ûndernimmers ferwachtsje in soad fan de rûte, it moat in grutte toeristyske ympuls foar it gebiet wurde. By de camping yn Sint Anne is der in haventsje oanlein om de ferwachte boatsjes plak te bieden.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân (1) >>
Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân (2) >>

Leeuwarden, 27 april 2011

Kunstenaar Henk Rusman op de ladder bij de plaatsing van het beeld aan de Zwettestraat.    FOTO LC/NIELS WESTRA

Beeld Henk Rusman aan invalsweg Leeuwarden

Vlakbij het viaduct aan de Fahrenheitweg in Leeuwarden is dinsdag het beeld 'Uitdaging en balans' van Henk Rusman geplaatst.

Het beeld is gemaakt in opdracht van de bedrijvenvereniging Leeuwarden-West. De verwachting is dat door de komst van de Haak om Leeuwarden de bedrijvigheid aan de westkant van de stad sterk zal toenemen. De Fahrenheitweg krijgt dan de functie van invalsweg.

Rusman maakte een kunstwerk uit cortènstaal met een hoogte van 6 meter. In een stalen kolom maakte hij inkepingen waardoor een beeld ontstond van twee met de daken op elkaar geplaatste gebouwen.

Het kunstwerk moet volgens Rusman gezien worden als een metafoor voor het ondernemerschap. „Een ondernemer staat ook steeds voor nieuwe uitdagingen die hij moet aangaan, terwijl hij steeds de balans in de gaten moet houden."

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 26 april 2011

Typisch Bildts

Een typisch Bildtse naam is Bosje (niet Bos of Bosma of wat dan ook), maar Bosje (op z'n Bildts: Bossy). Op de website van Tresoar is te zien dat de naam uitsluitend voorkomt op het Bildt. De achternaam was al in 1749 in zwang. Een achternaam is natuurlijk vooral handig om onderscheid te maken. Het patroniem deed dat eerst ook. 'Ik heb gesproken met Jan.' 'Welke Jan?' 'Jan Klazen.'

Hendrik Dirks trouwde met Japke Dirks. Ze kregen zes kinderen, van wie er twee naar de respectievelijke grootouders werden genoemd, dus tweemaal Dirk. Dus dat werd twee keer Dirk Hendriks. In 1811 namen de twee Dirken de familienaam Bosje aan, een naam die al rond 1740 in de familie voorkwam. Dat werd dus twee keer Dirk Hendriks Bosje.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jabik, 25 april 2011

Groot succes bij pleinfeestloop St.-Jabik

Ook dit jaar had Jacpop uit St.-Jabik weer een plainfeest op de kalender gezet, 23 april de paaszaterdag leek de geschiktste datum en dat bleek een schot in de roos. De weersvoorspelling was zomers en dat past mooi bij het plainfeest waar verschillende muziekbands spelen tot in de late uurtjes in een open tent waar de toegang gratis is. Dit was vanaf het eerste plainfeest een succes er kwamen heel veel bezoekers en kon men op een geslaagd feest terug zien.

Vorig jaar was er te weinig deelname voor het kaatsen en dit jaar stond dat ook niet meer in het programma. De Gymnastiekvereniging Sint Jacob had dit keer beachtsvolleybal op het programma gezet. De firma de Haan zorgde voor zand op het parkeerterrein bij de tent en dit was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar. Sportvereniging Friesland verzorgde nu de fietstocht van 25 km over Wier, Berlikum, Ried, Minnertsga. De route was uitgezet over schelpenpaden en binnenwegen waar veel fietsers nog nooit waren geweest en het bestaan ook niet van wisten. De deelnemers genoten langs het water en over de dyken was er ook nog verkoeling van een lekker windje. De jeugd die meefietste wilde niet een kortere route nemen omdat ze het een te mooi parkoers vonden, de ouders genoten mee.

Bron: SV Friesland
link Lees het hele bericht >>

Franeker, 23 april 2011

Sintjabuurster raakt rijbewijs kwijt

De politie heeft zaterdag rond 11.30 uur een 57-jarige man uit Sint Jacobiparochie aangehouden. Hij reed met zijn auto op de Hertog van Saxelaan in Franeker. Bij controle bleek hij 365 ug/l alcohol in zijn bloed te hebben.

Het betrof een beginnend bestuurder. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd.

Bron: politie.nl

Hilversum, 23 april 2011

Advocaat Sahar dreigt met nieuwe rechtszaak

Foto: LC

De advocaat van het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar Hbrahim Gel dreigt opnieuw naar de rechter te stappen om een verblijfsvergunning voor zijn cliënt af te dwingen. Paul Stieger schrijft dat in een brief op de website van het tv-programma Rondom 10, dat zaterdagavond over uitgeprocedeerde asielzoekers gaat.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zegde enkele weken geleden toe dat Sahar een verblijfsvergunning zou krijgen. De raadsman stelt dat hij direct heeft geprobeerd die zo snel mogelijk verleend te krijgen. Volgens hem gaat het om de definitieve bevestiging dat de familie kan blijven. "Een einde aan een zenuwslopende periode. De schriftelijke vergunning is een vereiste voor het zoeken naar huisvesting, werk, scholing etc."

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND) zou hebben laten weten eerst het beleid op papier te willen zetten, dat naar de Tweede Kamer te sturen en daarna naar de zaak van Sahar en andere vergelijkbare gevallen te kijken.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 april 2011

Veteranencomité organiseert herdenkingsplechtigheid 4 mei

Het Veteranencomité het Bildt nodigt u hierbij van harte uit tot het bijwonen van de herdenkingsbijeenkomst op woensdag 4 mei a.s. om 16.00 uur in het gemeentehuis te St. Annaparochie. We herdenken dan samen onze omgekomen kameraden in Indië in de jaren 1945 - 1950 en Martijn Rendert Rosier, die op 26 augustus 2007 is omgekomen in Afghanistan.

Namens de Bildtse veteranen zullen twee bloemstukken worden gelegd bij de twee herdenkingsmonumenten. Door een vertegenwoordiger van de gemeente zal een bloemstuk worden gelegd bij de plaquette ter nagedachtenis aan de drie verzetsmensen die in februari 1944 zijn gefusilleerd. De slachtoffers behoorden tot de verzetsgroep die in september 1943 een nachtelijke overval op het gemeentehuis St. Annaparochie hebben gepleegd, waarbij het bevolkingsregister werd meegenomen en later vernietigd.

Namens het Veteranencomité het Bildt, B. Hoogland, Tel. 403050

Ljouwert, 22 april 2011

Line-up Liet 2011-finale hast kompleet

Anne Feebstra en Band

De sjuery hat justerjûn byinoar west en hat nochris 4 finalisten selektearre. Dat binne:
- Methusalem
- Anne Feenstra en band
- Grytsje Kingma & Rob Du Jardin
- Angeline

Sy fergeselle De 3 B’s, Jan de Vries, Popkoar FromUs, Bigband Friesland, Lammertjan, Jelte & de Pingo’s en Janna Eijer yn de finale, dy’t holden wurdt op 4 juny yn Ljouwert.

Foar de net-selektearre bands is der noch hope, sy kinne noch in wildcard fertsjinje fia de poll op ús webside. Dy poll set op freed 22 april om 12.00 oere útein en rint oant en mei snein 1 maaie om 23:59 oere.

Bron: Liet 2011

Sint Annaparochie, 22 april 2011

Sint Annaparochie beleeft unieke koninginnedag

foto: Roelof Varkevisser

Koninginnedag wordt voor Sint Anna-parochie dit jaar actief, gezellige en spannend. Op zaterdag 30 april van negen tot twee uur kunt u vanaf het centrum tot Ons Huis genieten van vrijmarkt, muziek, zang, dans, kaatsen, wandeltocht, paarden en pony's. Het evenement start s' morgens om 9 uur met de Vrijmarkt in het winkelcentrum. De winkels en horeca ter plaatse zijn tijdens de druk bezochte festiviteiten open. De drukte wordt gespreid over de van Harenstraat en Beuckelaerstraat. Tussen de vele evenementen bieden diverse terrasjes een gezellige straatbeeld.

Het open podium, in de Beuckelaerstraat, is the place to play. Hier kunnen jonge bands, zangers solisten en groepen zich presenteren. Optredens van o.a. dansgroepen van Aerobics-centrum Marije en DJ King I . Muziekvereniging Excelsior, muzikanten van het plaatselijke centrum voor kunsten Muzarthe en het dweilorkest De Wadlopers zorgen van negen tot twee uur voor een vrolijke omlijsting.

Bron: www.bildtweb.nl
link Lees het hele bericht over de Bildtse Koiertocht, het Bildtse ringsteekkampioenschap en de 'Straat teugen Straat' kaatspartij >>

Sint Annaparochie, 21 april 2011

Smeding AGF wil uitbouw eind juni klaar hebben

De uitbreiding bij Smeding Groenten en Fruit in Sint Annaparochie verloopt voorspoedig. Gisteren werden de verdiepingsvloeren in de uitbouw van achtduizend vierkante meter gelegd. Op 28 juni wil de groothandel in aardappelen, groente en fruit het nieuwe gedeelte voor laden en lossen in gebruik nemen.

Nadat het dak al eerder werd geplaatst, hees kraanverhuurbedrijf Kielstra, met vestigingen in Heerenveen, Leeuwarden en Emmen, gisteren de vloeren van de eerste verdieping in de aanbouw. Dat gebeurde in opdracht van bouwbedrijf Dijkstra Draisma.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 21 april 2011

'Jo wil altijd even over de Nieuwebildtdijk rijden'

"Als ik op televisie vluchtelingen zie die met hun schamele bezittingen uit een oorlogsgebied proberen weg te komen, denk ik vaak aan Jo van Hien. Zo moet het in 1944 ook voor haar zijn geweest", zegt de 77-jarige Jan de Jong uit Sint Annaparochie.

Jan de Jong en zijn zus Jantsje Folkertsma-de Jong (75) hebben nog steeds contact met het destijds zeventienjarige meisje dat ontredderd aan de Nieuwebildtdijk arriveerde en zes maanden bleef hangen. Die Jo van Hien is inmiddels 82 jaar oud en keert jaarlijks wel een keer terug in Sint Annaparochie. Voor de gezelligheid neemt ze dan haar zus Jans mee.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 20 april 2011

Zware jongens op nieuwbouw Smeding

FOTO LC/WIETZE LANDMAN (gescand)

Aannemingsbedrijf Dijkstra Draisma werkt stevig door aan de uitbreiding van groenten- en fruithandel Smeding in Sint Annaparochie. Vanochtend arriveerden twee identieke kranen van Kielstra (Leeuwarden, Heerenveen) op de bouwplaats voor een aantal flinke hijsklussen. Het gloednieuwe exemplaar op de achtergrond werd voor het eerst ingezet.

Kielstra heeft de afgelopen twee crisisjaren drie telescoopkranen van dit type besteld waarmee een investering van zo'n €3 miljoen was gemoeid. De machines hebben een capaciteit van 140 ton en reiken tot 90 meter hoog. Volgens projectleider Lieuwe Ynema neemt de vraag naar zware kranen op de bouw toe, doordat steeds meer zware betonelementen kant en klaar van de fabriek komen en op hun plek gehesen moeten worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 20 april 2011

Verdachte betrokken bij zeven misdrijven

De politie heeft met de aanhouding van een 24-jarige inwoner van Sint Annaparochie zeven misdrijven op kunnen lossen.

Zaterdag 19 maart werd een pizzeria aan de Schrans door een gewapende en gemaskerde man overvallen. Aan de hand van het door getuigen opgegeven signalement van de dader werd 24-jarige op het Wilhelminaplein aangehouden.

Uit het politie onderzoek kwam vast te staan dat de verdachte bij nog meer gepleegde misdrijven betrokken was. Op donderdag 17 maart werd een vrouw beroofd toen zij geld gepind had bij een geldautomaat in de Borniastraat. Op de beelden van de bewakingscamera was te zien dat een man het slachtoffer een mes op de keel zet en dat zij het gepinde geld aan de dader af moest geven.Op dinsdag 15 maart legden bewakingscamera’s vast dat de verdachte een weegschaal uit een horecabedrijf stal. Enkele dagen later, op zaterdag 19 maart, nam hij een mobiele telefoon uit een telecomwinkel weg. Ook dit werd geregistreerd door camera’s. Ook was de 24-jarige betrokken bij de diefstal van mobiele telefoons bij een horecagelegenheid aan de Wirdumerdyk in Leeuwarden en in Sint Annaparochie. In 2010 deed de verdachte een greep uit de kassa van een kringloopwinkel in Drachten.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 18 april 2011

Man overleden aan waterkant

Foto Mariska de Vries

Rond 18:36 uur werden ambulance en politie gealarmeerd voor de Kade. Ruim een kwartier later werd ook de hulp ingeroepen van de traumaheli uit Groningen. Deze kwam dan ook ter plaatse en landde op het voetbalveld. Het traumateam werd door een politieauto naar de Kade gebracht waar ambulance personeel van twee ambulances inmiddels bezig was om een man aan de waterkant te reanimeren.

De man die daar dagelijks aan de waterkant zat te vissen zat ook vandaag te vissen aan de waterkant op de Kade. Vermoedelijk kreeg de man een hartaanval en viel hij voorover in het water. Voorbijgangers zagen het gebeuren en haalden de man uit het water. Reanimatie door politie, ambulance personeel en persooneel van de traumaheili mocht niet meer baten. De man is ter plaatse overleden.

Bron: 112Fryslân
link Meer foto's en video >>

Kampen, 17 april 2011

Bildtse dievegge betrapt in Kampen

Een 59-jarige vrouw uit de gemeente Het Bildt (Friesland) is afgelopen zaterdagmiddag aangehouden voor diefstal uit een kledingzaak in het centrum van Kampen.

De vrouw wilde de winkel aan de Oudestraat verlaten met een kledingstuk zonder deze af te rekenen. Ze is meegenomen naar het politiebureau. Ze kan een flinke boete tegemoet zien.

 

Bron: De Stentor

Sint Annaparochie, 16 april 2011

Zingen met uitzicht

Een buitenhuis hoeft niet per se een ver-weg-villa met zwembad te zijn. Tuinhuizen kunnen ook een rijkdom zijn. Wonen&Co bekijkt ze vanbinnen en vanbuiten. Vandaag staat Het Buitenhuis in Sint Annaparochie.

Het was een cadeau van haar man, Jan-Hendrik, Op de dag dat Rennie Bolma 65 werd, plaatste hij het prieeltje in de tuin. Een geweldig geschenk, waar ze dag in dag uit van geniet. En ze hadden al zo'n mazzel met hun tuintje. In 1997 verhuisden ze van Sint Jacobi- naar Sint Annaparochie. Net een halfjaar woonden ze daar, toen verderop in de straat de hoek-woning vrij kwam. Die lag helemaal aan de rand van het dorp. "Anderen verklaarden ons voor gek", herinnert Rennie zich. "Net alles opgeknapt, ga je weer verhuizen. Maar wij twijfelden geen moment. Zodra we het hoorden, vlogen we naar de woningstichting. En het lukte, het huis was voor ons. Nooit hebben we er spijt van gehad. Dit plekje is onbetaalbaar."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 15 april 2011

Fietsster breekt been

De politie heeft donderdagmiddag op de Kade een aanrijding afgehandeld, waarbij een 86-jarige fietsster uit Sint Annaparochie gewond raakte.

De vrouw raakte de auto van een 34-jarige automobiliste uit Sint Annaparochie waardoor ze ten val kwam. De bejaarde vrouw brak daarbij haar been en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 11 april 2011

"Wat wordt het mooi schoon bij onze school!"

Zo klonk de reactie van een leerling van CBS De Slotschool in St.-Annaparochie. Daar werd namelijk maandag 11 april het startsein gegeven voor de Himmelwike. Burgemeester Krol en de wethouders Nel Haarsma en Boukje Tol gaven op de Slotschool het startsein voor de Himmelwike.

Gewapend met afvalgrijper en vuilniszak gingen zij samen met de leerlingen van groep 7 en 8 het zwerfvuil rond de school opruimen. Blikjes, snoeppapiertjes, batterijen en grote stukken papier, was slechts een kleine greep uit de oogst van die middag. Ook de vlakbij gelegen woonwijk ontkwam niet aan de schoonmakers. Aan het eind lag alles er weer prachtig schoon bij.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Jacobiparochie, 11 april 2011

Het Jabikpaad in nieuwe videoclip van de Feetwarmers

De Bildtse band de Feetwarmers heeft een nieuwe videoclip opgenomen. Deze gaat, hoe kan het ook anders over het "Jabikspaad"

Het nummer gaat over de lange pelgrimsroute van St. Jacobiparochie naar Santiago de Compostela. Het Jabikspâd begint bij de net gerestaureerde "Groate Kerk". Deze werd op 8 april 2011 feestelijk heropend.

De clip is opgenomen met medewerking van de kinderen van de basisscholen in het Bildt.

Bron: De Feetwarmers
link Klik hier voor de clip op Youtube >>

Sint Annaparochie, 11 april 2011

Hero Brinkman zoekt de innerlijke Nederlander

Sahar mag blijven. De rechter heeft beslist dat terugsturen naar Afghanistan véél te gevaarlijk is, en Gerd Leers heeft zich daar bij neergelegd. Het was feest in Sint Annaparochie – zo'n echt gezellig Nederlands feest met bloemen, taart, ballonnen en een blije burgemeester.

De rechter had vastgesteld dat Sarah te veel ‘verwesterd’ was om terug te kunnen keren. Gerd, die wat dat betreft niet van rechters afhankelijk wil zijn, had zijn eigen ambtenaren om een ‘ambtsbericht’ gevraagd over de toestand in Afghanistan en daarin stond (welk een verbazing!) dat meisjes die lang in Nederland hebben gewoond, het risico lopen aldaar geïntimideerd te worden, waarna ‘psychosociale problemen’ kunnen ontstaan. Op grond van deze fenomenale ontdekking besloot Gerd dat ze mocht blijven. En haar familie. En hij voorspelde dat er nog zo’n veertig meiden op dezelfde gronden mochten blijven.

Bron: De Pers
link Lees het hele bericht >>

Sint Jacobiparochie, 10 april 2011

Eerste pelgrims halen stempel

Het nieuwe Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacob was zaterdag amper open, of de eerste pelgrims kwamen al een stempel halen voor het paspoort van de route naar Santiago de Compostella.

Vijf fietsende vrienden hadden zaterdag de 125 kilometer lange tocht vanuit hun woonplaatsen Beilen en Hoogeveen naar De Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie gemaakt. Ze willen de fietstocht naar Santiago in vier weken volbrengen.

De Noordelijke Jacobsdagen, georganiseerd rond de opening, brachten dit weekeind zo'n 750 mensen op de been.

Bron: Leeuwarder Courant

Drachten, 10 april 2011

Jan de Vries yn finale Liet 2011

De earste trije finalisten fan it festival Liet binne sneon bekend wurden. De prizen giene nei frouljuskoar FromUs út Dronryp, De 3B's mei Adri de Boer en de Biltske sjonger Jan de Vries. De earste heale finale wie yn in drok besocht Iduna yn Drachten. Takom wike snein is yn it Bolwurk yn Snits de oare heale finale.

De grutte finale is op 4 juny yn Ljouwert. De sjuery kiest tsien dielnimmers en it publyk bepaalt de alfde troch ynternetstimming.

De winner fan it Fryske sjongfestival Liet mei wer nei Liet Ynternasjonaal yn it Italiaanske Udine.

Bron: omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 9 april 2011

De Witte Klok bekroond met Waddengoud

Hotel De Witte Klok op Ouwe-Syl heeft het certificaat Waddengoud ontvangen. Om deze reden is het Sylster Hotel Logement zaterdag 9 april verrast met een korte pitstop van de wielerploeg L.V. 't W. Oet Grunn. Omstreeks 10.45 uur razen de veelal van grijze haren voorziene sportievelingen Ouwe-Syl binnen.

Bij Hotel de Witte Kolk worden de fietsers een halt toegeroepen door Toneeltje en een twintigtal met fraai gekleurde boa versierde Ouwe-Sylsters. Een van de heren krijgt symbolisch het plaquette van "Witte Kolk waddengoud" overhandigd.

Na het eerste deel van de 185 kilometer lange wielerronde krijgen de heren een versterkend bakje koffie in de Aerden Plaats. Eerder die ochtend is gestart in Hogebeintum, waar na tussenstops in Oosterbierum, Ouwe-Syl, Peassens/Moddergat en het Groningse Kloosterburen in de namiddag de waddenroute finish is.

Bron: bildtweb.nl
link Meer foto's >>

Sint Jabik, 9 april 2011

'Reis 2018' begjint op It Bilt

De reis 2018. Dat is de namme fan de kampanje, dy't derfoar soargje moat dat Fryslân yn 2018 kulturele haadstêd fan Europa wurdt.

Yn Sint Jabik is sneontemiddei de ôftraap jûn. Fryslân wol yn 2018 graach kulturele haadstêd fan Europa wurde en giet earst de striid oan mei Den Bosch, Den Haach, Maastricht en Utrecht, dy't allegearre deselde ambysje ha. De kommende jierren wurde tsientallen doarpen oandien om sa de ynwenners entûsjast te meitsjen.

 

Omrop Fryslân Besjoch ús reportaazje >>
Bron: omrop Fryslân

Sint Jabik, 8 april 2011

Ynfosintrum foar pilgrims

Sint-Jabik hat in nij ynformaasjesintrum foar pilgrims dy't te foet nei Santiago de Compostela yn Spanje gean. It sintrum sit yn de alhiel opknapte Groate Kerk yn it doarp. It ynfosintrum is fan it Nederlânsk Genoatskip fan Sint Jakob.

De restauraasje fan de Groate Kerk wurdt freedtemiddei offisjeel ôfsletten. It gebou is fernijd en ek flink enerzjysuniger makke om de hege stookkosten te drukken. De restauraasje hat 9 ton koste.

 

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Besjoch it fideofragmint >>

Sint Annaparochie, 8 april 2011

Familie Sahar: blijdschap en ongeloof

Blijdschap, ongeloof en veel telefoon. Het was vrijdag een uitgelaten boel in het huis van de veertienjarige Sahar Hbrahim Gel, die hoorde dat ze in Nederland mag blijven.

Het meisje "viel vrijdag helemaal stil" toen de boodschap kreeg, stelt haar advocaat Paul Stieger. Stieger: "De hele familie kan nog niet geloven dat het na al die jaren van onzekerheid eindelijk voorbij is".

Sahar is "vooral aan het bellen met haar vriendinnen", meldt Bart Pander, haar mentor van het Piter Jelles Gymnasium in Leeuwarden. "Ik heb haar zelf nog niet kunnen spreken", meldt Pander. "Maar we gunnen haar nu ook vooral een beetje rust om het nieuws te verwerken en te delen met haar vriendinnen. Ze kan het nog niet echt geloven dat al die jaren van onzekerheid nu voorbij zijn."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele bericht >>

Den Haag/Sint Annaparochie, 8 april 2011

Afghaanse scholiere Sahar mag toch blijven

De 14-jarige Afghaanse scholiere Sahar en haar familie mogen in Nederland blijven. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wilde haar aanvankelijk laten uitzetten, maar heeft nu toch besloten een verblijfsvergunning te verstrekken. Dat maakte hij vrijdagmiddag bekend.

De rechtbank in Den Bosch oordeelde eerder dat de uitzetting niet door kon gaan omdat het niet veilig zou zijn in Afghanistan voor de verwesterde Sahar. Leers ging daartegen in beroep bij de Raad van State, maar die zaak werd op zijn eigen verzoek uitgesteld omdat hij een nieuwe analyse van de veiligheidssituatie wilde afwachten.

De zaak rond Sahar en haar familie kreeg veel aandacht. Uit een schatting van het ministerie van Leers bleek eerder dat er zo'n vierhonderd andere 'Sahars' in Nederland zijn. Het besluit betekent niet dat alle andere Afghaanse meisjes ook mogen blijven. Elk geval wordt individueel getoetst. Daarbij geldt in elk geval dat alleen meisjes tussen 10 en 18 jaar mogen blijven. Bovendien moeten ze al minstens acht jaar in Nederland zijn. Dit zijn overigens geen harde criteria, zei Leers vrijdag in een persconferentie over de zaak.

Bron: MSN Nieuws

Sint Jacobiparochie, 8 april 2011

Pelgrim begint uitgerust in Sint Jabik

"Een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela begint in Sint Jacobiparochie." Bestuursvoorzitter Wiep Koehoorn van Stichting Jabikspaad Fryslân hoopt dat deze traditie binnen nu en vijf jaar ingeburgerd raakt bij mensen die de wandel- of fietstocht naar het pelgrimsoord in Spanje willen ondernemen. Vandaag is de gerestaureerde Groate Kerk met daarin een nieuw pelgrimscentrum geopend in Sint Jacobiparochie.

De Groate Kerk, eigendom van stichting Alde Fryske Tsjerken, kwam in maart vorig jaar in de steigers te staan voor het restauratiewerk. Het dak, de vloer en het interieur van de kerk kregen een opknapbeurt. In overleg met de Stichting Jabikspaad Fryslân werd daarnaast besloten in het voorportaal van de kerk, in de ruimte die eerst dienst deed als garderobe, een informatiecentrum over het pelgrimspad te beginnen. De gemeenteraad van het Bildt stelde een ton beschikbaar voor de inrichting.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Franeker, 8 april 2011

Stadhuis Franeker

Franekeradeel wil nu ook gaan fuseren

De gemeente Franekeradeel staat open voor herindeling. Het college van B en W wil één gemeente in Noordwest Fryslân. Mogelijke partners in het gebied zijn de gemeenten het Bildt, Menameradiel, Harlingen en Littenseradiel. De gemeenteraad van Franekeradeel gaat er eind april over praten.

Een bestuurskrachtige gemeente in Noordwest-Fryslân, dat is volgens het college van Franekeradeel de oplossing voor de toekomst.

Burgemeester Veenstra ziet om zich heen een aantal buurgemeenten als geschikte partners. Twee van die mogelijke partners, het Bildt en Menameradiel, werken nu samen met Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel in het Middelseeverband en staan afwijzend tegenover een herindeling met Franekeradeel.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

Den Haag, 8 april 2011

Mooglik dúdlikens oer Sahar

Sahar. Foto: omrop Fryslân

Minister Leers fan ymmigraasje makket freed mooglik bekend oft de Afgaanske Sahar (14) út Sint Anne yn Nederlân bliuwe mei. Sy is útprosedearre, mar sa bot ferwesterske dat se net werom kin. Dat lêste fynt de rjochtbank.

Minister Leers tekene dêr berop tsjin oan, mar frege om útstel fan de behanneling by de Rie fan Steat. Hy woe earst in amtsberjocht ôfwachtsje. Dat stik is der yntusken en dêr stiet yn dat it foar ferwesterske famkes dreech is yn Afganistan te wenjen.

Bron: www.omrop Fryslân.nl

Sint Jacobiparochie, 7 april 2011

Pelgrimsinformatiecentrum in gerestaureerde Groate Kerk van Sint Jabik

Vrijdag wordt de Groate Kerk van Sint Jacobiparochier heropend na een grondige restauratie in opdracht van de eigenaar, de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In 1979 werd de voormalige Hervormde kerk ook al eens gerestaureerd. Sindsdien is de Groate Kerk het cuturele centrum van Sint Jacob en wijde omgeving.

De kerk is ook het startpunt van de pelgrimsroute Van St. Jabik naar Santiago de Compostela. Daarvoor is nu een stilte- en informatiecentrum ingericht.

Vorig jaar was de kerk opnieuw toe aan een restauratie. Dit keer zijn het dak en de lantaarntoren plus de vloer aangepakt.

Bron: GPTV
GPTV Bekijk hier de reportage op GPTV >>

Minnertsga, 6 april 2011

Jeugd plaatst nestkastjes

Groep 7 van cbs De Wizebeam heeft 14 vogelhuisjes gebouwd. Ze zijn met pake Wietse en pake Haye twee middagen druk aan de slag geweest.

Op dinsdagmiddag 29 maart gingen ze de vogelhuisjes ophangen bij het nieuwe parkje. Ze mochten de hokjes zelf in de boom ophangen, als je durfde tenminste! Oege en pake Wietse hielpen daarbij. Ook werden er foto’s gemaakt zodat iedereen kan zien wat ze gedaan hebben.

In de herfst gaan ze nog eens naar de hokjes terug om te kijken of er in gebroed is en of ze er allemaal nog hangen. Ze worden dan ook schoongemaakt. De schooljeugd hoopt dat de komende jaren de koolmeesjes en andere vogeltjes hun hokjes in het bos weten te vinden.

Bron: keallepoaten nijs, Minnertsgea
link Meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 6 april 2011

St. Jabik keunstwerk riker

Er is door Hendrik, Brand, Jan en Steven een echt kunstwerk gemaakt op het plein voor "de Groate Kerk". Dit kunstwerk is bedacht door Steven en moet straks bij de opening van "de Groate Kerk" en lang daarna het plein opfleuren. Nu nog gewoon van verf, straks in reliëf permanent aangebracht. Het stelt een Jabiksskelp voor, symbool voor het beginpunt van het Jabikspaed.

Niet alleen vanaf de grond is het een mooi gezicht, maar ook vanuit de toren van "de Graote Kerk". Natuurlijk kun je het dan niet laten om een foto van de klok en de omgeving te maken. "Steven bedankt voor de mooie foto’s, zelf heb ik last van hoogtevrees dus mij zie je daar niet boven in de toren", aldus Bertus.

Bron: www.sintjabik.nl
link Meer foto's >>

St.-Annaparochie, 6 april 2011

Stadhoudersweg tijdelijk afgesloten

In verband met werkzaamheden aan de Stadhoudersweg, zal de hoofdrijbaan tussen de bebouwde kom van St.-Annaparochie en de Oudebildtdijk worden afgesloten.

Vanaf vrijdag 8 april 07.00 tot en met donderdag 14 april tot 17.00 uur worden is de weg afgesloten voor alle verkeer.

In het weekend wordt het wegvak opengesteld voor het verkeer.

 

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 5 april 2011

Saïd Akazaz geslaagd voor cursus Smeding

Sinds 2009 volgen de medewerkers van Smeding Groenten & Fruit de opleiding Professioneel Medewerker Smeding (PMS) die verzorgd wordt door Buro voor Fysieke Arbeid. Omdat Smeding de afgelopen jaren hard is gegroeid zijn er veel nieuwe medewerkers bijgekomen. Smeding vindt dat de medewerkers bepalend zijn voor het succes van een bedrijf. Met de cursus PMS biedt Smeding haar medewerkers ondersteuning.

Saïd Akazaz werkt op de inpakafdeling van Smeding in St. Annaparochie. Ook hij heeft de cursus PMS gevolg én hij is onlangs geslaagd. Saïd: "Ik werk nu zes jaar bij Smeding, maar had geen idee hoe de hele logistiek werkte en wist lang niet alles van de producten. Dat vond ik leuk om te leren tijdens de cursus. We kregen een map met daarin informatie over Smeding. Als de kinderen naar bed waren, ging ik in alle rust op de bank de map bestuderen. Op de werkvloer kreeg ik aanwijzingen van mijn collega Fokelien de Jong over het tillen van kratten. Ik vond het een nuttige en praktische cursus."

Bron: AGF.nl
link Lees het hele bericht >>

Minnertsga, 5 april 2011

Commotie in Minnertsga om 'familiepensions'

Rennie Meerstra schenkt haar gasten een bakkie leut in. Van links naar rechts: Cees van der Kruk, Aldert Tjoelker en Herman Ritsema.     FOTO LC/IDA HESLINGA

Het dorp Minnertsga is met drie particuliere pensions voor mensen met een 'rugzakje' wel aan zijn taks. Dit vinden Plaatselijk Belang en de gemeente het Bildt. Zij reageren hiermee op het plan van snackbareigenaar en pensionhouder Wytze de Vries, die al -'zonder enige vorm van begeleiding' - drie pensions voor daklozen en ex-bajesklanten zou beheren, om in het centrum van het dorp nog een pand te kopen. De pensionbewoners snappen alle drukte niet.

Volgens de pensionhouder is het sop de kool niet waard. "Ik kocht een pand in het dorp, maar was helemaal niet van plan om daar een pension van te maken." En de koop ging ook nog eens niet door. De Vries kreeg de financiering niet rond. Een ander pension heeft hij naar eigen zeggen op verzoek van de gemeente ontmanteld. Alleen Weltevree, naast zijn snackbar aan de Meinardswei, heeft hij nog in gebruik als pension.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 4 april 2011

Zilveren Topaward van Marktplaats voor Multilogo Zonwering

Het bedrijf Multilogo Zonwering met showroom bestond al zo'n 15 jaar. Maar sinds eigenaar Minne de Geele een paar jaar geleden een webshop startte en besloot zijn zonweringen en rolluiken ook via advertenties op Marktplaats aan te bieden, ging het hard. Zijn Multilogo.nl (met de webshopdochters Rolluikentekoop.nl , screenstekoop.nl, overkappingtekoop.nl en Zonweringtekoop.nl) groeide van een regionaal bedrijf uit tot een onderneming met landelijke bekendheid en klanten tot ver over de landsgrenzen. Dit succes werd bekroond met de Zilveren Topaward. Deze onderscheiding wordt jaarlijks door Marktplaats toegekend aan de online ondernemer die de advertentiesite het meest succesvol inzette om de omzet te verhogen en bezoek aan de webshop te vergroten.

Bij de foto: Sint-Annaparochie, 24 maart 2011. Minne de Geele (rechts op de foto) van Multilogo/Rolluikentekoop.nl uit Sint-Annaparochie is de winnaar van de Zilveren Topaward van Marktplaats en wint hiermee een Admarkt tegoed t.w.v. 750 euro. Deze prijs werd uitgereikt door Rachel Leeuwenburgh, Marcom Manager AI (links op de foto)

Bron: Bildtweb.nl

Minnertsga, 4 april 2011

Minnertsga: genoeg van gevangenen

In het Minnertsga is onrust ontstaan over de komst van het zoveelste pension in het dorp voor ex-bajesklanten. De gemeente het Bildt deelt de zorgen en probeert met een planologisch noodverband de plannen te keren. Aanleiding is het voornemen van snackbareigenaar Wietse de Vries om een pand te kopen in het dorpscentrum.

De Vries heeft al drie panden waarin volgens Plaatselijk Belang daklozen en ex-verslaafden zonder enige vorm van begeleiding worden gehuisvest. Volgens Nico Zonderland van Plaatselijk Belang komen de pensiongasten rechtstreeks uit de penitentiaire inrichting De Marwei in Leeuwarden.

Bron: Leeuwarder Courant
Omrop Fryslân Burgemeester Krol op omrop Fryslân >>

Minnertsga, 4 april 2011

Dameskoor Different Sound Minnertsga eerste

De Bond van Zangkoren Friesland hield zaterdag het jaarlijks zangconcours. Rond vijf uur was het de beurt van dameskoor Different Sound onder leiding van Simon Bouma uit Harlingen in de categorie A. Het eerste nummer (I say a little prayer) was een vrij nummer. Met het zingen van de twee volgende nummers moest de vakjury overtuigd worden. Met het nummer Let's do it werd de zaal tijdens een wandeling meegenomen naar het mooie weer, weilanden vol bloemen, zingende vogels en zoemende bijen.

Tijdens het tweede nummer, 'To make you feel my love', was het muisstil in de zaal. Tot slot werd als klapstuk het vrije nummer ‘This will be' gezongen. Door de vakjury werd Different Sound beoordeeld met 239,5 punt, wat een eerste prijs met lof van de jury betekende. Ook de publieksprijs werd door het koor met ruime voorsprong binnengehaald.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele bericht >>

Oudebildtzijl, 3 april 2011

Jan de Vries doet met an 'Liet 2011'

Jan de Vries

Jan de Vries het 'm dut jaar opgeven foor Liet 2011. Hij had forig jaar al 't plan om met te doen, maar doe is't dochs maar weer overgaan, omdat-y ainlekst niet soa fan competysy in 'e mezyk hout.
Maar na de tiid ston d'r in 'e berichtgeving dat de organisasy 't spytig fon dat d'r gyneen song in 'e Bildtse taal. Dus hij docht dut jaar mot dat âns.

Fandêr. Hij doet met met 't fessy "'n Ewighyd met dij" en syn buurman René Tweehuysen sil met 'm metspeule op dobro. Saterdegaven 9 april motte se 't nummer ten gehore bringe in Iduna in Drachten.

Bron: Jan de Vries

Oudebildtzijl, 2 april 2011

Scooterrijder gewond

De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Monnikebildtdijk.

Een 32-jarige inwoner van Oudebildtzijl reed op de kruising Dominee Schuilstraat/Monnikebildtdijk een scooter aan die bestuurd werd door een 54-jarige inwoonster van Vrouwenparochie. De 54-jarige raakte gewond en is per ambulance overgebracht naar het MCL ziekenhuis in Leeuwarden.

Naar de toedracht van de aanrijding wordt nog onderzoek gedaan.

Bron: www.politie.nl

Franeker, 1 april 2011

Kunstgras op It Sjûkelân en led-licht in het Elfstedenijs

Gemeenten, verenigingen en andere organisaties hebben zich vandaag uitgeput in het uitvoeren van 1 aprilgrappen. Er zaten weer wat aardige practical jokes tussen.
Zo kondigde de gemeente Franekeradeel van de week aan dat besloten was om It Sjûkelân, het heilige gras waarop jaarlijks de PC wordt verkaatst, te gaan voorzien van kunstgras. 'De modderpartij tijdens de PC in 2010 heeft de doorslag gegeven dat aan alles een einde kan komen, ook aan het gras van het Sjukelân.'

De gemeente het Bildt pakte ook uit. In De Bildtse Post liet ze een bericht opnemen dat op luchtfoto’s veel illegale bouwwerken aan het licht waren gekomen. Bilkerts mochten zich vandaag op het gemeentehuis melden om de foto’s te bekijken en een toelichting te vragen.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele bericht >>

St.-Annaparochie, 1 april 2011

Nieuw eenden-eiland in de vijver

Vanmiddag is er een nieuw eenden-eiland in de vijver achter het gemeentehuis geplaatst. Het oude eiland was veel te klein en (achteraf) niet juist en niet van het juiste materiaal gemaakt. Dit werd verteld door de mannen (Arjen en Roelof) van Riss Steigerbouw uit Damwoude, die het eiland deels heeft gesponsord. Het eilandje is ook beduidend groter geworden, eerst een halve multiplex-plaat groot, nu 4 maal zo groot, zodat de eenden en straks ook de eendjes er ruim plaats op kunnen vinden.

Dit alles voortgekomen uit de ergernis en het medelijden van de destijds 6-jarige Silke Heinsma, die de eend-onvriendelijke vijver op de agenda van de gemeente wist te krijgen. Die gemeente die nog steeds lijdzaam toekijkt hoe bewoners dan zelf de touwtjes maar in handen nemen. Gelukkig zijn er nu brede eend-vriendelijk eendenplanken aan de brug bevestigd en nu dus dit prachtige eiland. Alleen nog wat opstapjes bij die hoge steile betonranden van de bak. Misschien kan er hier en daar een kruiwagen met zand of grond tegenaan worden gestort. Na het `jonge eendjes`-seizoen kan dat ook weer simpel worden opgeruimd.

Bron: www.bildtweb.nl
link Meer foto's >>
 
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)