Leeuwarden, 30 december 2011

Aantal Bilkerts 125 in de min

kaartje: LC (gescand)

In Friesland zijn dit jaar maar weinig kinderen geboren. Met zo'n 6700 zuigelingen zit het aantal zuigelingen, op het niveau van voor 1830.

Blijkens cijfers van het CBS en de gemeentehuizen viel het aantal geboorten dit jaar ongeveer 300 lager uit dan in elk van de vier voorgaande jaren. De dip van dit jaar past volgens het statistiekbureau binnen schommelingen die geen aanwijsbare oorzaak hoeven te hebben.

Leeuwarden (plus 600) en Skarsterlân (plus 160) waren relatief de belangrijkste groeigemeenten. De meeste krimp werd genoteerd in Franekeradeel (min 250) en Het Bildt (min 125).

(Klik op het kaartje voor grotere afbeelding)
Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 30 december 2011

Nieuwjaarsrevue op het Bildt

De ruim twintig Bildtkers die dit jaar meewerken aan de nieuwjaarsrevue op het Bildt zijn al in september begonnen met de repetities voor It is tiid. Een nieuwjaarsrevue in het Bildts en Fries die is geschreven door de Berltsumer Durk Dijkstra en Douwe Zwart uit Sint-Anne.

It is Tiid is een revue met een vette knipoog naar de gejaagde maatschappij van vandaag de dag, een niet altijd te bevatten en te volgen wereld. De muziek wordt verzorgd door Hein Jaap Hilarides, Hendrik Eelings en Johannes Ebbens. Alfred Miedema tekent voor de regie. Zaterdag om acht uur, zondag om drie uur, kaarten bij Expert Meijer en Paul Feenstra in St. Anne.

Bron: Nijsnet.nl

Sint Annaparochie, 29 december 2011

Roestende ransuilen in beeld

Roestplaatsen op het vasteland van Friesland in het topseizoen 2008/2009 (Klik hier voor grotere afbeelding)

Geruisloos, met trage vleugelslag, vertrekken ze kort na zonsondergang van hun roestplaats. Ze scheren vlak boven het schuine dak en verdwijnen in de duisternis, op zoek naar voedsel.

Ransuilenonderzoeker Harry Wijnandts heeft een strategische plek opgezocht in een tuin in Sint Annaparochie. In een paar naaldbomen zit overdag een flinke groep uilen. Dat is al een jaar of twintig zo, volgens de bewoners van het huis.

's Ochtends heeft Wijnandts gepoogd de uilen te tellen. Hij kwam op 15. "Maar in het dichte groen van zo'n boom zie je ze niet allemaal", weet de onderzoeker. Dat blijkt bij de observatie van het uitvliegen. Als ze een half uur na zonsondergang allemaal uitgevlogen zijn, zijn het er 24.

(Klik op het kaartje voor grotere afbeelding)
Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 28 december 2011

Overleden wietkweker in Sint Anne gevonden

Een wietkweker uit Sint Annaparochie stierf de ochtend voor kerst tussen zijn plantjes. Dinsdag rolde de politie nog twee plantages op.

De 65-jarige teler werd de ochtend voor Kerstmis temidden van zijn plantage onwel. Hij belde zelf de hulpdiensten. Die kwamen te laat en konden enkel nog een natuurlijke dood vaststellen.

De politie, die met de ambulance meekwam om de hond van de man op afstand te houden, ontdekte de hennepplantage met 525 planten in zijn huis.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 27 december 2011

Varkenskunst in Natuurmuseum

Varkenskunst

Van 6 januari t/m 19 februari is er een expositie te zien in het atrium van het Natuurmuseum Fryslân rond Varkenskunst. In de tentoonstelling zijn litho`s te zien in zwart/wit van Theo Zwinderman naast kleurrijke schilderijen van Hendrik Elings.

Elings maakt vooral vrolijke en kleurrijke schilderijen van varkens: een varken met gebakje, een springend varken, een varken tussen de olifanten. Het zijn werken met een glimlach. Elings begon zijn carrière met het schilderen van varkens en ook zijn eerste tentoonstelling, in theater Romein in Leeuwarden, had het varken als thema.

Elings: "In die tijd waren er weinig varkensschilders. Er werden wel veel koeien en geiten geschilderd en ik dacht: kom, ik ga het opnemen voor de varkens. Varkens hebben mooie ronde vormen, mooi om te schilderen. De dieren spreken me ontzettend aan. Ze hebben bepaalde menselijke trekjes. Die zware lijven en korte pootjes, ze zijn zo weerloos. De combinatie van het kwetsbare en het menselijke vind ik prachtig. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor. En vooral die oogjes, die doen me aan mensen denken, misschien wel aan mezelf. Het is één grote spiegel!".

Bron: Natuurmuseum Fryslân
link Lees het hele bericht >>

Menaam, 26 december 2011

Dirk en Dirk, oudjaarsdâg op Eenhoorn

foto: Radio Eenhoorn

Ook deze keer weer de laatste dagen van het jaar de traditionele Marathon van Radio Eenhoorn, maar op de allerlaatste dag twee heel speciale uren. Op de normale zendtijd van het programma Even Bildts gaan presentatoren Dirk Reitsma en Dirk Leeuwen een programma maken dat twee uren lang vol zit met Bildtse Saken en bijpassende muziek.

Presentator Dirk Leeuwen is binnenkort 25 jaar bezig met radio. Hij begon illegaal met Radio Valencia en kwam in 1992 bij Dirk Reitsma in het programma Bildtse saken. De beide Dirken, allebei geboren in de Westhoek, gaan terug in de tijd met prachtige verhalen en muziek. Ze kijken ook met een paar gasten terug naar gebeurtenissen op ’t Bildt en natuurlijk zit daar ook mooie , Bildtse muziek bij.

Op zaterdag 31 december van 12.00 tot 14.00 uur heeft de Eenhoorn Marathon dus een Bildts kleurtje en verwachten Dirk en Dirk alle Bilkerts aan de radio. Het programma Even Bildts dat elke zaterdag tussen 12.00 en 13.00 uur is te beluisteren op Radio Eenhoorn bestaat in januari 2012 precies 20 jaar en dat zal gedurende de maand januari duidelijk gevierd worden.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 26 december 2011

Helden

Leerlingen van de openbare basisschool 't Fonnemint in Sint Annaparochie hebben hun superhelden in het zonnetje gezet. En dan bedoelen we niet Batman, Spiderman en Superman, maar pake, heit en mem.

De kinderen van de school schreven een verhaal over een heldendaad van een familielid. Die verhalen zijn nu gebundeld in een boekje. Daarin kunnen we lezen hoe de mem van Jesse ooit een mijnenveld uit de oorlog opgroef, hoe Mees schildpadjes redde in Abu Dhabi en hoe de oom van Mats iemand reanimeerde.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 26 december 2011

Wietplantage aangetroffen in woning overleden bewoner

Na een melding aan de alarmcentrale van een verwarde man ging de politie zaterdagnacht polshoogte nemen in een woning aan de Oudebildtdijk. Bij aankomst bleek de man reeds overleden te zijn.

Tevens trof de politie in de woning een hennepplantage aan. De wietplanten waren oogstrijp.

Door Omrin zijn de planten opgeruimd en vernietigd.

Bron: fan 'e dyk

Sint Anne, 26 desimber 2011

Man trafostasjon noch krityk

foto: omrop Fryslân

De man dy't freedtemoarn swierferwûne fûn waard by in heechspanningsmêst yn Ljouwert, leit noch altiten yn kritike tastân yn it sikehûs yn Grins.

De plysje hat noch gjin idee wat de 23-jierrige St. Anne fan plan wie yn it trafostasjon oan de Esdoornstrjitte.

Trochdat de man elektrokuteard waard ûntstie der in brân en wie der yn de stroomfoarsjenning yn Ljouwert in dip te fernimmen.

Bron: omrop Fryslân

Leeuwarden, 24 december 2011

Man zwaar gewond na val uit mast

foto: 112 Fryslân/E. Brandsma

De politie onderzoekt de val van een 23-jarige inwoner van Sint Annaparochie uit een elektriciteitsmast aan de Kanaalweg. Rond 08.15 uur zagen getuigen een man de mast inklimmen en vervolgens naar beneden vallen. Vermoedelijk is man met de elektriciteitskabel in aanraking gekomen en vervolgens geëlektrocuteerd waarna hij naar beneden viel.

De man werd zwaar gewond door omstanders aangetroffen die direct via 1-1-2 de politie en ambulance belden. Het slachtoffer is met brandwonden en in zorgwekkende toestand per trauma helikopter overgebracht naar het Martiniziekenhuis in Groningen. De getuigen kregen slachtofferhulp aangeboden.

Bron: politie.nl
link Bekijk ook het bericht, de foto's en de video op 112 Fryslân >>

Leeuwarden, 23 december 2011

Man in brand in hoogspanningsmast

foto: LC

Een man is vrijdagochtend zwaargewond geraakt nadat hij in een 110.000 Voltmast was geklommen in een transformatorstation aan de Kanaalweg in Leeuwarden.

Omwonenden zagen een lichtflits en een vuurbal naar beneden vallen. Passanten vonden kort na achten iets brandend op de grond en waarschuwden de hulpdiensten. De man ademde nog, maar was niet meer aanspreekbaar.

De politie maakte vrijdagmiddag bekend dat het gaat om een 23-jarige man uit Sint Annaparochie. Hij ligt met zware brandwonden in het Martiniziekenhuis in Groningen. Waarom de man de elektriciteitsmast beklom is nog niet bekend.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 23 december 2011

Herbouw boerderij familie Hilarides St Jacobiparochie

Zo snel mogelijk na de brand en na een korte maar doeltreffende voorbereiding is gestart met de herbouw van de boerderij. We hebben heel veel overleg gehad met de opdrachtgever over de uitvoering. De eigenaar heeft zijn hele leven op deze boerderij gewoond en moest van de een op de andere dag over zijn nieuwe huis gaan nadenken. Uiteindelijk zijn we er samen met zijn vrouw goed uitgekomen.

Er is voor gekozen om dit werk via de afdeling renovatie en onderhoud uit te laten voeren. Er is gekozen om op de bestaande muren van het woonhuis een traditionele kap te plaatsen en de hals en romp nieuw te bouwen d.m.v. een staalconstructie. Vooral in het opknappen van de restanten van het voorhuis is veel tijd gaan zitten. Omdat de nieuwe schuur straks niet meer gebruikt wordt voor het opslaan van aardappelen, maar voor caravans, is gekozen voor een wat luxere binnenafwerking van het dak.

Bron: Bouwbedrijf Lont
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 december 2011

Gaslek in woonwijk

foto: Andrew Calsbeek

Donderdagavond werd de brandweer rond 19:50 uur gealarmeerd voor een gasontsnapping aan de K. van Zandbergenstraat.

De ter plaatse gekomen brandweerlieden hebben de straat afgezet en stonden voor de zekerheid stand-by met een hogedruk slang. Wat er precies aan de hand was is ons niet bekend.

 

Bron: 112 Fryslân
link meer foto's >>

Leeuwarden, 22 december 2011

Automobilist veroorzaakt ravage in Leeuwarden

Foto: Leeuwarden.dichtbij.nl

Woensdagavond botste een 27-jarige automobilist uit Sint Annaparochie op de Nieuweburen in Leeuwarden tegen de gevel van een woning. De bestuurder raakte daarbij gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Na politie-onderzoek in de straat en het horen van getuigen, bleek dat de 27-jarige automobilist eerst een geparkeerde auto had geraakt en vervolgens tegen de gevel van de woning was gereden. Aan beide auto's en de woning ontstond veel schade.

De agenten hadden het sterke vermoeden dat de bestuurder onder invloed van drugs of medicijnen was. Reden om zijn rijbewijs in te vorderen en een bloedproef bij hem af te nemen. Ook zijn auto werd voor nader onderzoek in beslag genomen.

Bron: GPTV
GPTV Bekijk hier de reportage op GPTV >>

Sint Annaparochie, 22 december 2011

FOTO LC/NIELS WESTRA (gescand)

Slopen bij zorgcentrum Beuckelaer

Onverstoorbaar rollen deze dames door het zorgcentrum het Bildt terwijl buiten de kraan van TN Sloopwerken uit Scharsterbrug tekeer gaat.

Een deel van het verouderde zorgcentrum Beuckelaer wordt aÍgebroken om 15 aanleunwoningen en 52 zorgappartementen te kunnen bouwen. Behalve de appartementen komt er ook een nieuwe groepsruimte en nieuwe kantoren.

De verbouwing, totale kosten € 10 milioen, duurt twee jaar.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Stiens, 20 december 2011

Op de foto (v.l.n.r). Directeur Johannes de Boer, burgemeester Joop Boertjens en Mark Hoekstra bij één van de fonkelnieuwe drainreinigers. (foto Tea Geertsma, gemeente Leeuwarderadeel)

Homburg Holland al decennia in Stiens

Homburg Holland is een internationaal opererend bedrijf dat spuitmachines en drainreinigers verkoopt. Het bedrijf kreeg onlangs burgemeester Joop Boertjens en bedrijvencontactfunctionaris Hetty Gaastra op bezoek.

Directeur Johannes de Boer: "Homburg Holland komt van oorsprong uit VrouwenParochie, maar inmiddels zitten we al 30 jaar aan It Noarderfjild in Stiens. Historisch zijn we dus sterk verbonden met Stiens en bijna al ons personeel komt hier uit de omgeving." Johannes de Boer leidt zijn bezoek rond langs de felgekleurde machines in de bedrijfshal. Middenin de hal staat een knaloranje drainreiniger die lijkt op een reusachtige haspel met een meterslange opgerolde slang.

Bron: www.leeuwarderadeel.nl
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 20 december 2011

Gebied rond Wad donkerst van Nederland

Het gebied rond de Waddenzee is het meest donkere deel van Nederland. De provincie heeft vanuit het programma ruimtelijke kwaliteit onderzoek laten uitvoeren naar de donkertesituatie van Fryslân. De uitkomsten daarvan zijn, behalve in een onderzoeksrapport, uitgedrukt in de hemelhelderheidskaart, waarmee in een beeld is te zien hoe donker Fryslân is.

De provincie Fryslân is van de tot nu toe gemeten provincies, met afstand de donkerste provincie van Nederland. Het donkerste gebied in Fryslân, rond de Waddenzee gelegen, kan zich in sterrenpracht meten met de beste locaties van Europa. Ook gebieden ten zuiden van Franeker en de Fryske Wâlden zijn zeer donkere gebieden.

"Het is prachtig om de sterren en de maan goed te kunnen zien. Het is voor de dieren en planten ook goed dat ze zo min mogelijk last hebben van onnatuurlijk licht. We wisten al dat Fryslân de mooiste provincie was en nu ook nog de donkerste." Zo sprak Gedeputeerde Sietske Poepjes bij de presentatie van de Friese hemelhelderheidskaart.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 december 2011

Bisschopsmijter van Bisdom Haarlem-Amsterdam

Mijters afzetten

Het was halverwege de viering afgelopen zondag in Sint Annaparochie toen ik zag dat er maar drie kaarsen brandden op de adventskrans. Ik maakte de aanwezigen daarop opmerkzaam en vroeg een misdienaar om ook de vierde kaars aan te steken. Op dat moment stond er iemand op die zei: "Ik zou hem maar uit laten". Ik vroeg waarom de kaars uit moest blijven. "Dat past beter bij wat er nu in de kerk speelt", antwoordde de parochiaan.

Daarop stond een ander op die zei: "Dan kun je ze maar beter allemaal uitblazen". Een instemmend gemompel kwam er van de andere aanwezigen. "Goed", zei ik, "dan blazen we ze allemaal uit. Maar laten we ze aan het eind weer aansteken want het licht moet het laatste woord hebben". Aldus geschiedde. De misdienaar blies de kaarsen uit en de geur van pas gedoofde kaarsen vulde de kerk. "Laten we die vieze lucht ook maar als symbolisch beschouwen", merkte ik op.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 december 2011

Ondernemer en Burgemeester allebei dik tevreden

Een tevreden ondernemer voor zijn pas in gebruik genomen nieuwe werktuigenhal én een tevreden Burgemeester bij zijn nieuwe Falc klepelmaaier

Zo vlak voor de 25e verjaardag van Mijno van Dijk Mechanisatie, heeft het Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Het Bildt 'behaagd', een order te plaatsen voor een nieuwe klepelmaaier. Na advies van gemeentemedewerker en 'oud-Mijno van Dijk-collega' Jelle Hoekstra, werd gekozen voor een Falc met een werkbreedte van 180cm. Een moderne klepelmaaier die zowel in verstek als recht achter de trekker grasvelden, bermen en natuurterreinen kan kortwieken tot een aanvaardbare hoogte.

Heel aardig vonden wij het, dat burgemeester Gerrit Krol, zelf de moeite nam, even bij ons langs te komen, om de machine te inspecteren. Het bezoek was eigenlijk twee-ledig, want natuurlijk was hij ook nieuwsgierig naar het resultaat van de dit jaar gereed gekomen nieuwbouw, die ons bedrijf samen met Kees-Jan Faber van Faber Audio-Visueel heeft gerealiseerd.

Bron: www.mijnovandijk.nl
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 17 december 2011

Kleinere accommodatie voor Minnertsga

De nieuwe multifunctionele accommodatie van Minnertsga wordt kleiner dan voorzien. Het budget van € 1,5 milioen is te krap.

In het pand zou ruimte komen voor een dorpshuis, bibliotheek, kinderopvang, zalencentrum en een gymzaal. En naast het centrum was een kunstgrasveld gepland voor voetbalvereniging Minnertsga.

"Dy oardel miljoen is samar op," vertelt voorzitter Nico Zonderland van plaatselijk belang. "Allinnich in keunstgersfjild kostet al fjouwer, fiif ton."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Leeuwarden, 16 december 2011

Grotere gemeente, kleinere provincie

Klik voor grotere afbeelding

De gemeentelijke herindeling in het zuidwesten van de provincie is nog niet rond of het volgende fusieproces staat voor de deur. Het noorden van Fryslân gaat bestuurlijk minder een lappendeken worden.

Het is wettelijk de gemeente zelf die beslist over het al dan niet opgaan in een grotere gemeente, en lang niet alle noordelijke gemeenten willen fuseren. Leeuwarderadiel wil niet bij Leeuwarden. Ferwerderadiel, Littenseradiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel willen blijven zoals ze zijn. Maar de mantra ‘van onderop’ is aan slijtage onderhevig.

En dus is het niet verwonderlijk dat de provincie Fryslân de regie - eindelijk - stevig laat gelden in een duidelijk advies: vorm vier grote gemeenten in het noorden van de provincie Fryslân. Harlingen, Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel bij elkaar. Ferwerderadiel, Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland ook; Tytsjerksteradiel samen met Achtkarspelen en tot slot hoofdstad gemeente Leeuwarden dat uitgebreid wordt met Leeuwarderadeel.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 december 2011

Foto: Leeuwarder Courant

Het Bildt gaat onteigenen

De onteigening van gronden op het Bildt voor de Elfstedenvaarroute kan beginnen. De raad stemde er donderdag mee in. Het Bildt heeft lappen grond nodig om de vaarroute uit te diepen en te verbreden. Met vijf grondeigenaren lopen de onderhandelingen spaak, en is onteigening noodzakelijk.

De vijf boeren voelen zich voor het blok gezet door het dreigen met onteigening. Een van hen weigert elk gesprek met de gemeente. Zolang de onteigeningsprocedure loopt, blijft de gemeente echter met de boeren praten in de hoop alsnog een deal te sluiten. Lukt dat niet, dan volgt de gang naar de rechter. De vaarroute moet begin 2013 klaar zijn.

Bron: Leeuwarder Courant

Amsterdam, 15 december 2011

Actie Knuffels voor Knuffels

Deze week is de actie "Knuffels voor Knuffels" van start gegaan. Initiatiefnemer Jeffrey van Eck, ondernemer die voor zijn werk veel in Suriname komt, bezocht onlangs een aantal weeshuizen. "In Suriname zitten ongeveer 1600 kinderen in de leeftijd van 2 - 12 jaar in weeshuizen. Behalve dat ze geen ouders hebben, hebben ze verder ook niks. Ik ben vorige maand bij een aantal langs geweest en ik schrok me kapot. De meeste kinderen hebben niet eens een knuffel om mee te slapen. Domweg omdat er geen geld voor is. Hier wil ik verandering in brengen."

Inmiddels is er een team van mensen aan het werk. Er zijn al inzamelingspunten voor de knuffels opgezet in Amsterdam, Nieuwegein, Laren, Minnertsga (Ferniawei 1e), Gorinchem, Harderwijk en Maartensdijken er wordt hard gewerkt om de actie bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Er is een Facebookpagina in de lucht en een groot aantal mensen is al aan het Twitteren geslagen.

Bron: NoSpang.com
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 14 december 2011

Zeldzame ring bij archeodag Bildt

De in Leeuwardenen geslagen plak uit de vijftiende eeuw, gevonden in Waaksens door Bram Bus. FOTO BRAM BUS (gescand)

Bij Minnertsga is een zeldzame gouden ring met christelijke motieven gevonden. Deze is meer dan duizend jaar oud.

Het is een bijzonder exemplaar, zegt Evert Kramer van het Fries Museum, die hem zaterdag onder ogen kreeg op de determinatiedag in museum de Aerden Plaats in Oudebildtzijl. De vinder, die hem al een tijdje had, toonde het voorwerp hier. De precieze ouderdom en typering zijn nog niet duidelijk.

Bram Bus vond in Waaksens een zilveren muntje dat in 1494 in Leeuwarden werd geslagen. Ook dit voorwerp is uniek, vanwege dit iaartal, zo blijkt uit een artikel dat binnenkort in het landelijke blad De Detector-Amateur verschijnt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 14 december 2011

Ron Schaft voorzitter WMO-raad

Ron Schaft

Het gemeentebestuur heeft Ron Schaft benoemd tot voorzitter van de WMO-adviesraad Het Bildt. Deze raad adviseert het college van burgemeester en wethouders over het te voeren beleid zoals omschreven in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ook heeft de raad een functie bij het overleg en samenwerking tussen organisaties, instellingen, groepen en personen die in of door de gemeente te maken krijgen of willen krijgen met maatschappelijke ondersteuning.

Verdere bestuursleden zijn: Mw. Tammenga (secretaris/penningmeester), mw. Keizer-van Vaals ( (vicevoorzitter), mw. Stok- Stap, mw. Boomsma- Weijer, mw. de Bruyn, mw. Wassenaar, mw. Lemstra- Timmermans. De leden van de WMO-adviesraad Het Bildt zijn betrokken bij één of meerdere sociale en maatschappelijke doelgroepen van de WMO of hebben een maatschappelijke c.q. sociale betrokkenheid met de raad.

Bron: bericht R. Schaft

Oude Bildtzijl, 14 december 2011

Klik voor grotere afbeelding

Atelierroute op het Bildt tussen kerst en oudjaar

Dit jaar wordt voor het eerst Slikwerk in de Winter georganiseerd; vanaf tweede kerstdag langs twaalf locaties op het Bildt, met een overzicht van de deelnemende kunstenaars in de Aerden Plaats te Oude Bildtzijl.

Van 26 tot en met 30 december kan men de ateliers van Henk Rusman, Lucie de Blécourt, Hein Kocken, Geertjan Plooijer, Simy Sevenster, Marco Goldenbeld en Brenda van der Laan bezoeken. Op 26 en 27 december zijn ook de ateliers van Mark Glotzbach, Henk Beeuwkes, Annette Dieles van Dijk, Ber Stekelenburg, Anno Huidekoper en Ebbing Sipma geopend. Overal vrij entree van 13.00 tot 17.00 uur. Een folder met plattegrond is gratis verkrijgbaar bij de Aerden Plaats, of te downloaden via www.slikwerk.nl.

(Klik op de poster voor grotere afbeelding)

Bron: Cultuurnet.nl

Leeuwarden, 14 december 2011

Leeuwarderadeel samen met Leeuwarden

Tineke Schokker

Gedeputeerde Staten willen door fusies drie sterke gemeenten in het noorden van Friesland smeden. Dat heeft gedeputeerde Tineke Schokker woensdag meegedeeld. "Onze visie is niet vrijblijvend", zegt Schokker. GS willen voor 1 april een schriftelijke reactie van de gemeenten.

Met ingang van 2018 moet Leeuwarderadeel fuseren met Leeuwarden (115.000 inwoners). "Heel Fryslân is gebaat bij een sterke positie van Leeuwarden, zowel in het regionale als landelijke krachtenveld", aldus Schokker.

Verder moeten Dongeradeel, Dantumadiel, Ferwerderadiel en Kollumerland één gemeente worden (65.000 inwoners). Hetzelfde geldt voor Harlingen, Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel (70.000 inwoners).

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 14 december 2011

Klik voor grotere afbeelding

Nijjaarsrevu "It Is Tiid!!!"

De nieuwjaars revu van toneelvereniging Selskip A.M. speelt zaterdag 7 en zondag 8 januari in de grote zaal van MFC Ons Huis te Sint Annaparochie.

Zaterdag 7 januari 20:00 uur
Zondag 8 januari 15:00 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar via Expert Meijer en via Paul Feenstra van MFC Ons Huis.

(Klik op de poster voor grotere afbeelding)

Bron: paulfeenstra.nl

Sint Annaparochie, 14 december 2011

Aangehouden voor messteek

Arjen Visserman

De politie heeft dinsdagavond in een opvangcentrum aan de Middelweg-west een 38-jarige inwoner van Sint-Annaparochie aangehouden op verdenking van mishandeling.

De verdachte kreeg door nog onbekende oorzaak ruzie met een 31-jarige inwoner van Dronten. Daarbij pakte de verdachte een mes en begon met het slachtoffer te vechten. Deze raakte tijdens het gevecht door het mes licht gewond.

De verdachte werd vervolgens door de gealarmeerde agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Bron: politie.nl

Stiens, 13 december 2011

Lepelaar profiteert van natuurplan

Tegelijk met het bevaarbaar maken van de noordelijke elfstedenroute wordt in het noordwesten van Friesland gewerkt aan het opkrikken van de natuur.

Zo gaat het water omhoog in de Wide Mar bij Stiens en wordt het Wiersylster Rak aangepakt. Vogels als lepelaar, kluut en visdief zullen er van profiteren, verwacht Staatsbosbeheer.

Bron: Leeuwarder Courant

Menaam, 13 december 2011

Krimp: mear gearwurkje

Arjen Visserman

Ljouwerteradiel, Menameradiel en It Bilt wolle mei trije oare gemeenten prate oer gearwurking. Dat binne Frjentsjerteradiel, Harns en Littenseradiel. Earder foel Ferwerderadiel ôf dy't net fierder gearwurkje wol. Der is dêrnei nij ûndersyk dien. Dêr docht út bliken dat de gearwurking him mear rjochtsje sil op oplossings fan problemen lykas bygelyks de krimp.

Oant no ta is de gearwurking te folle oer praktyske saken gien, sa docht bliken út it ûndersyk. No wurdt ek mear sjoen nei oplossings foar maatskiplike problemen lykas de krimp en it mooglik minder wurden fan foarsjennings.

Bron: omrop Fryslân

Menaam, 13 december 2011

Gemeentehuis Menaam

Zieltogend Middelsee praat weer met buren

Het Bildt, Leeuwarderadeel en Menameradiel richten zich niet langer enkel op een fusie met elkaar. Anderen zijn welkom. In een persconferentie maakten zij vanochtend bekend dat alle opties weer open zijn.

In de praktijk worden nu Harlingen, Franekeradeel en Littenseradiel als mogelijke fusiepartners gezien. Gerrit Krol, burgemeester op het Bildt: "Als je het heel zwart-wit zegt, is dit het einde voor Middelsee."

De samenwerking kon vanaf het begin op stevige kritiek rekenen. Er zou te weinig uit voortkomen.

Bron: Leeuwarder Courant

Uitwellingerga, 11 december 2011

Arjen Visserman laat recordsporen na

Arjen Visserman

Arjen Visserman (1965) uit Uitwellingerga woont al weer jaren in Vrouwenparochie. Hij was een begenadigd atletiekbeoefenaar die zelfs na 25 jaar nog altijd het Nederlandse atletiek-record 400 meter outdoor op zijn naam heeft. Daarnaast bezit hij het Nederlands record op de 400 meter indoor en 4×400 meter estafette voor clubteams.

De atleet uit Uitwellingerga begon zijn sportcarrière op negenjarige leeftijd bij voetbalclub H.J.S.C. Na een jaar zag hij, maar vooral zijn moeder, dat voetbal niet de geschikte sport voor hem was. Moeder Visserman was zelf een begenadigd atlete en ze spoorde haar zoon aan om ook eens deel te nemen aan een cross. Arjen wist direct te winnen. Al snel werd hij lid van AV Horror en zijn prestaties op de korte afstand vielen direct op. Hier was sprake van een groot talent.

Bron: wijd-en-zijd.nl
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 11 december 2011

Duo uit St. Annaparochie aangehouden voor mishandeling portiers

De politie heeft in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 december omstreeks 03.45 uur op de Nieuwestad in Leeuwarden een 18- en 19-jarige man uit St. Annaparochie aangehouden voor mishandeling.

Agenten kregen de melding dat er ruzie was geweest in een horecazaak. Toen de portiers ingrepen werden zij mishandeld door de beide mannen. Zij werden hierbij geschopt en geslagen. Hierop werden zij aangehouden en overgedragen aan de politie. Het duo werd voor verhoor ingesloten. De portiers deden aangifte.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 11 december 2011

Kerstmarkt in de Bildtse Slag

Kerstmarkt in de Bildtse Slag

De kerstmarkt 2011 in "de Bildtse Slag" te Sint Annaparochie, een fotoimpressie en video-opnamen van de muzikale optredens van Roelof Varkevisser.

Bron: bildtweb.nl

 

link De fotoimpressie en video's >>

Sint Jabik, 11 december 2011

Eerste Weihnachtsmarkt in St.-Jacobiparochie

Na de vele gezellige kerstmarken bij Meier op de OBdijk eindelijk weer iets nieuws. De winkeliers van St.-Jabik, verenigd in de HIM en het bestuur van "de Groate Kerk", hadden de koppen bijeengestoken en organiseerden deze gezellige Weihnachtsmarkt op het plein voor "de Groate Kerk".

En zoals het een Sintjabuursterfeest verdient waren de weergoden ons goed gezind. Vele dagen zware storm en dan precies op de zaterdag geen wind, geen regen en zelfs een beetje zon. Natuurlijk was het wel koud, maar wat wil je in december. 's Middags was het lekker druk bij de vele kraampjes. Er was toen ook veel te beleven: Kinderactiviteiten, Oude ambachten,muziek m.m.v. Sjoerd Meijer, een Dickenskoor, verhalen door Klaas Dankert en Telea Jansma, workshops en het gezamenlijk maken van het Sintjabuurster kerstverhaal.

Bron: sintjabik.nl
link Lees het hele verslag met de foto's >>

Aldebiltsyl, 11 desimber 2011

It Bilt siket boaiemfynsten

foto: omrop Fryslân/Oetze Deelstra

Yn Aldebiltsyl komt takom jier in eksposysje oer boaiemfynsten út It Bilt. Yn it archeologysk stipepunt De Aerden Plaats is no benammen guod te sjen fan bûten de gemeente. It bestjoer wol dat dêr feroaring yn komt. Dit wykein koene ynwenners dêrom âld guod en fynsten nei it besikerssintrum tabringe, sadat se letter tentoansteld wurde kinne.

De ynbringers koene yn it archeologysk stipepunt ek ynformaasje krije oer de eigen fynsten. De bedoeling is dat de tentoanstelling oer boaiemfynsten út It Bilt yn de hjerst fan 2012 te sjen is.

Bron: omrop Fryslân
link besjoch de reportaazje op omrop Fryslân >>

Sloten, 10 december 2011

Montefiore-molen in Jeruzalem herrijst door Friese handen

De Montefiore-molen

Nederland is het land van tulpen, klompen én molens. Maar een molen midden in Jeruzalem, dat is wel heel speciaal. Door Friese inzet wordt de Montefiore-molen daar nu compleet gerestaureerd.

Aannemer Arjen Lont (61) uit Sint-Annaparochie en molenbouwer Willem Dijkstra (36) uit Sloten zijn de twee ‘gekken’ die zich met hart, ziel én geloof op de restauratie van het monument in Israël storten. Want, eerlijk is eerlijk, gek moet je wel een beetje zijn om een dergelijke monsterklus aan te durven. Willem Dijkstra zet er op dit moment alles voor opzij. Zelfs het afbouwen van zijn eigen huis in Sloten. Hij is iemand die begint op te leven "als iets onmogelijk is". ‘Het kan niet’, ontbreekt in zijn woordenboek. "Een tijd geleden hebben wij een windmotor voor het eerst gerestaureerd. Deze draait al jaren succesvol."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 9 december 2011

Malversaties gesignaleerd bij adopties Peru

Rutmer van der Meer

Rutmer uit Friesland, vader van vier kinderen, is mogelijk slachtoffer van een omvangrijke kinderhandel in Peru. Vermist spoorde zijn moeder op maar die blijkt slechts haar naam geleend te hebben voor op de adoptiepapieren.

Rutmer: 'In de jaren '80 schijnen er veel illegale adopties te zijn uitgevoerd voor geld. Als dat ook voor mij geldt, kom ik er nooit meer achter wie mijn ouders zijn.'

In het programma 'Vermist' van de Tros gaan we op zoek naar de waarheid.

Bron: TROS
Tros Bekijk de reportage op Uitzending gemist (begin op 08.40 min.) >>

Sint Annaparochie, 8 december 2011

Havo en atheneum in Sint Annaparochie blijven

Tieners uit Noordwest-Fryslân kunnen ook na dit schooljaar in Sint Annaparochie naar christelijk havo- of atheneumonderwijs. Csg Comenius neemt de onderwijsvorm over van csg Ulbe van Houten. De school uit Leeuwarden begint een nevenvestiging in het gebouw van Ulbe van Houten.

'De Ulbe' moet op last van de Inspectie van het Onderwijs stoppen met haar onderbouw, omdat ze geen bovenbouw heeft - en ook nooit heeft gehad. "Sinds jaar en dag - vanuit de voormalige middenschooltraditie - verzorgen wij voor de eerste drie leerjaren havo- en vwo-onderwijs, waarna de leerlingen overstappen naar bijvoorbeeld Comenius in Leeuwarden", legt directeur Jan de Vries uit. "Een paar jaar geleden kregen we bericht van de Inspectie dat dit niet meer mag: een school mag alleen de volledige opleiding aanbieden, dus tot en met het examen."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Menaam, 8 desimber 2011

'Eenhoorn' swier yn problemen

Radio Eenhoorn, de Lokale Omrop fan Menameradiel, It Bilt en Frjentsjerteradiel hat grutte finansjele problemen. Op jierbasis is der in tekoart fan 8000 euro. De problemen binne ûntstien trochdat de gemeente de subsydzje ynlûkt. De kosten fan in sike berôpskreft drukke ek swier op de stjoerder.

Boppedat moat Eenhoorn meikoarten hier betelje foar de studio. Oant no ta sieten se dêr fergees. Oan de ynkomstekant is it innen fan de bydragen fan de 1500 donateurs wat lizzen bleaun. Radio Eenhoorn siket no nije donateurs en sponsoaren.

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 7 december 2011

Kerstmarkt St.-Anne verplaatst

Wegens de slechte weersvooruitzichten van vrijdag a.s. 9 december wordt de Kerstmarkt verplaatst naar Sporthal 'de Bildtse Slag' te St.-Anne. De tijd blijft gelijk: vanaf 16.00 - 21.00 uur.

De organisatie doet ook hier haar uiterste best om het geheel feestelijk in te richten. De grote hal is gevuld met 50 kramen, sfeervolle inrichting en diverse horeca pleintjes. De bezoekers worden op deze unieke overdekte kerstmarkt verrast met de nodige lekkernijen en drankjes. Live muziek door het koor de Flammen, CMV Burdine en speciale optredens van jonge Bildtse solisten. De levende kerststal heeft een prominente plaats bij de hoofdingang, direct naast de handelaren met kerstbomen. De organisatie verwacht een groot publiek mede omdat de toegang gratis is.

Bron: bildtweb.nl

Leeuwarden, 6 december 2011

Krol: asielbeleid kan menselijker

Gerrit Krol

Is een asielzoeker voldoende geworteld en heeft hij een goede toekomst in Nederland?

Die vragen moeten voortaan ook een rol spelen bij een asielverzoek, zo staat in een voorstel van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken dat vandaag is gepresenteerd aan minister Gerd Leers van immigratie en asiel.

Het advies gaat over het toepassen van de zogeheten 'discretionaire bevoegdheid' van de minister, waarmee hij kan besluiten individuele uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning te geven. Leers maakt hier, vergeleken met zijn voorgangers, zeer spaarzaam gebruik van.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Ljouwert, 5 desimber 2011

Piet Visser in Fryslân DOK

Piet Visser

Modestas Gorosko is 12 jier. Hy wennet yn in doarpke mei 400 ynwenners flakby Panevezys yn Litouwen. Hy komt út in kânsearm miljeu. Heit hat mei alkoholproblemen te krijen en ek mem is net altyd yn steat him te fersoargjen. Mei tank oan it inisjatyf fan Piet Visser út it Fryske Nij Altoenae, hat Modestas no sicht op in bettere takomst.

Piet Visser is korpsdirigint. Yn syn oldtimer Opel Ascona riidt er by de basisskoallen yn Fryslân del. Syn passy: jonge minsken entûsjast meitsje foar de doarpskorpsen.

Fyftjin jier ferlyn kaam Visser yn kontakt mei leden fan de eardere Litouwske militêre kapel, dy`t op syk wienen nei âlde ynstruminten om spylje bliuwe te kinnen. Piet Visser mobilisearre de korpsen yn Fryslân en luts mei in buske fol trompetten, bassen, baritons en oare blaasynstruminten nei Panevezys. Dêr moete hy klarinettist en amtner Kulturele Saken, Remigijus Vilys. De twa waarden freonen foar it libben en hawwe yntusken yn de doarpen om Panevezys hinne sa'n 20 amateurkorpsen oprjochte. Ien dêrfan is it lytse korps dêr`t Modestas yn spilet. It wurdt laat troch Ligita Bileviciene, in sosjaal belutsen muzyklearares, dy`t Modestas en oare jonge bern fan de strjitte ôfhelle en yn oanrekking brocht mei de muzyk.

Bron: bildtweb.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint annaparochie, 4 december 2011

Coos van Kooten verlengt contract

Koos van Kooten

Coos van Kooten is ook volgend seizoen hoofdtrainer van vv St.-Annaparochie. Dat wordt dan zijn vijfde seizoen bij onze club.

Althans, zijn vijfde seizoen als trainer van eerste selectie van de zondagafdeling. Daarvoor was Coos decennialang jeugdtrainer bij onze club. Daarnaast voetbalde hij vanaf de jeugd bij de Bildtse club.

Het bestuur, de seniorenvoetbalcommissie, spelersgroep en technische staf zijn uitermate content met de contractverlenging.

Bron: vvstanne.nl

Oudebildtzijl, 4 december 2011

CBS De Korenaar doneert €1000,- aan brandwondencentrum Nigeria

In het weekend van 23 t/m 25 september is het 125 jarig jubileum van CBS De Korenaar uit Oude Bildtzijl op grootste wijze gevierd. Om dit te kunnen financieren werd een bijdrage van de reünisten gevraagd. Mede door de grote opkomst en de meevallende kosten, hield de commissie een leuk bedrag over.

De €1000,- gaat niet, zoals misschien verwacht naar een eigen project. CBS De Korenaar doneert het geld aan een nieuw te bouwen brandwondencentrum in Nigeria. Met dank aan de reünisten.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Het Bildt, 5 december 2011

Bildtse Aardappelweken 2012 WERELDWIJD

Bildtse Aardappelweken 2008

Het Bildt is een van de kerngebieden voor de pootaardappel export van Nederland. De klimatologische omstandigheden (dicht bij zee, waardoor er relatief weinig bladluizen voorkomen die de overbrengers van aardappelvirusziekten zijn) en de grondsoort (zeeklei) maken het Bildt tot een pootgoedgebied bij uitstek. Naast het telen van aardappelrassen zijn er ook veel nieuwe rassen gekweekt, bijvoorbeeld Bildtstar, Red Scarlett, Desirée en Frieslander. De pootaardappelen worden naar landen over de hele wereld geëxporteerd.

2008 was door de Verenigde Naties uitgeroepen als Internationaal jaar van de Aardappel. Op het Bildt zijn door de Stichting Bildtse Aardappelweken, gedurende dat jaar diverse activiteiten georganiseerd. De impact van die activiteiten, de grote hoeveelheid mensen die bereikt zijn en het enthousiasme waarmee de aardappelsector geparticipeerd heeft, heeft de stichting doen besluiten De Bildtse Aardappelweken 2012 te organiseren. Het thema 'Wereldwijd' geeft het belang aan van een groot deel van de Bildtse aardappelboeren: de export van hun pootgoed over de hele wereld, van Scandinavië tot Middellandse zee gebied en Afrika, van Rusland en het verre Oosten tot West Europa en Amerika.

Bron: bildtseaardappelweken.nl

Oudebildtzijl, 5 december 2011

Slecht weer reduceert aantal lopers Molenloop

Zaterdag 3 december heeft SV Friesland voor de 29ste keer de Vrouwbuurster molenloop georganiseerd.

De slechte weersvooruitzichten maakte, dat er slechts 117 lopers in vier afstanden aan de start verschenen. Zoals gebruikelijk deden de hardlopers ook Ouwe-Syl aan.

Op ouwe-syl.nl een kleine foto-impressie van de lopers door Ouwe-Syl.

Bron: ouwe-syl.nl

Sint Annaparochie, 3 december 2011

Elbow gooit het roer om

Vanaf 2012 is Atelier Elbow aan de Nieuwebildtdijk niet meer elke eerste zondag van de maand open, maar een heel weekend aan het begin van de seizoenen, waarbij ook werk van gastexposanten te zien zal zijn.

Eigenaars Ellen Floris & Bowe Roodbergen gaan hun energie steken in nieuwe creatieve ontwikkelingen. Ellen Floris is jarenlang als waddenfotograaf actief geweest. Ze zoekt het nu meer en meer in de abstracte fotografie en de schilderkunst.

Partner Bowe Roodbergen is creatief gezien ‘op drift'. Zoekend naar eenvoud en perfectie, stilering. Maar ook naar nieuwe vormen. Momenteel werkt hij aan een serie nuances van het zwart. Zondagmiddag zijn de deuren nog open voor publiek tussen twee en vier op de Nieuwebildtdijk 220 in St. Annaparochie.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 3 december 2011

Exporteur Tjerk Nagel: 'Normaal stiet it hjir hielendal fol mei kisten.' FOTO LC/CATRINUS VAN DER VEEN (uitsnede gescand)

Uiengekte

De scherpe geur van uien waait je tegemoet door de open deuren van het Bildtse exportbedrijf Konaxx. Binnen staan tientallen zwaar afgevulde kisten te wachten. In een met tl-lampen verlicht hokje monsteren twee mannen aan een lopende band de aanvoer. Rotte exemplaren vissen ze er tussenuit. Een en al bedrijvigheid, daar in Sint Jacobiparochie.

Dat is slechts schijn, vertelt directeur Tjerk Nagel. Ja, natuurlijk werken zijn mensen hard, maar gewoonlijk is er veel meer te doen. Wijzend op de grotendeels lege hal: "Normaal stiet it hijr hielendal fol mei kisten." Met de uienhandel is het momenteel dramatisch gesteld.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 3 december 2011

Reinder Triemstra

Reinder Triemstra krijgt licentie van kaatsbond

Reinder Triemstra (55) heeft van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB) een licentie gekregen om kaatsballen te mogen maken. Hij gaat de vaste ballenmaker van de kaatsbond Jan Scheepvaart uit Makkum ondersteunen.

Triemstra, oud-topkaatser en bekend als kaatswantenmaker, fabriceert al jaren kaatsballen maar omdat de Bilkert geen officiële licentie had mocht die ballen niet bij officiële wedstrijden worden gebruikt. Dat mag nu dus wel.

Bron: Friesch Dagblad

Marsum, 2 december 2011

Bananenspin doorstaat gifaanval

foto LC

Bij de vogelopvang in Marsum is vrijdagmiddag een exotische spin uit Colombia binnengebracht die als verstekeling is meegereisd in een tros bananen. Het insect kwam tevoorschijn uit een doos bij fruithandel Smeding in Sint Annaparochie.

Het is nog niet bekend om wat voor soort spin het gaat. "Waarschijnlijk is hij wel giftig", zegt Frieda van der Veer, eigenaar van de vogelopvang.

Dat het dier de reis overleefd heeft is opmerkelijk. De bananen worden in containers vervoerd die met gas worden volgespoten om beestjes te verdelgen.

Bron: Leeuwarder Courant

Zwolle, 2 december 2011

Boete voor bedreiging pedo Sytze van der V.

De politierechter in Zwolle heeft vrijdag een 30-jarige man uit het Friese Oudebildtzijl een boete opgelegd van 700 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De man bedreigde in oktober vorig jaar de toen in Zwolle verblijvende pedoseksueel Sytze van der V. via twitter.

Volgens de verdachte had Van der V. zich op 13 oktober vorig jaar provocerend uitgelaten op internet. Vanuit Zwolle zou hij een twitterbericht naar een slachtoffer van kindermisbruik hebben gestuurd, waarin hij zou hebben geschreven dat het meisjes zichzelf maar moest ophangen om van haar trauma af te komen. "Deze uitlating, die Van der V. overigens zelf weer van internet heeft verwijderd, schoot me in het verkeerde keelgat", zei de Fries vrijdag. Hij twitterde Van der V. dat hij dood moest en dat er op de bodem van het kanaal genoeg plek was voor hem. Ook stuurde hij dat de man op de brandstapel moest. Van der V. deed hierop aangifte van bedreiging bij de politie.

Bron: De Stentor
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 2 december 2011

Eerste reanimatiecursus succesvol

De eerste reanimatiecursus was woensdag 23 november jl. in de sportkantine van Minnertsga. Onder de deskundige leiding van de instructeurs van Stichting Reanimatie- en AED-onderwijs Noordwest Fryslân volgden 12 deelnemers de cursus. De sfeer was goed, jong en oud door elkaar met maar één doel samen leren reanimeren. Samen reanimeren. Zo doen we dat.

Het enthousiasme was erg groot en alle cursisten zijn geslaagd en ontvingen na afloop het door de Europese Reanimatieraad uitgegeven NRR-certificaat.

Bron: defriesland.nl
link Meer foto's >>

Naarden, 30 november 2011

Tjibbe Ferwerda wint De Stemband op Radio Veronica

Tjibbe Ferwerda uit het Friese St. Annaparochie heeft afgelopen maandag tijdens de ochtendshow op Radio Veronica de juiste stem geraden in het radiospel De Stemband. John Ewbank was het enige juiste antwoord en leverde Tjibbe € 3.100,- op! De blije winnaar kwam vanochtend naar de studio om live in de uitzending de cheque in ontvangst te nemen uit handen van dj Rick van Velthuysen.

Tjibbe Ferwerda: 'Ik kan dit bedrag goed gebruiken! Na 20 jaar ben ik onlangs mijn baan kwijt geraakt. Daarnaast hebben wij een huis gekocht en is ons oude huis nog steeds niet verkocht. Met dit gewonnen bedrag kunnen we nu alsnog een bescheiden Sinterklaas feestje vieren. Radio Veronica bedankt!'

Bron: Radio Veronica

Oudebildtzijl, 30 november 2011

Kleuters Ouwe-Syl op visite bij Bildtse Sunterklaas

Afgelopen vrijdagmorgen zijn achtereenvolgens de kleuters van CBS De Korenaar en OBS De Oprel op visite geweest bij Sint en Piet. Bij binnenkomst in het culturele hart van het Bildt, "de Aerden Plaats", staan de bekkies nog verlegen en is de spanning voelbaar. Zowel de Bildste Sunterklaas als de met een Surinaams accent sprekende Zwwwarte Piet weten de kinderen gerust te stellen. De roe wordt al jaren niet meer gebruikt, laten Sint en Piet geruststellend weten.

Nadat in het Nederlands, Fries, maar gelukkig ook in het Bildts Sint en Piet zijn toegezongen, is het de hoogste tijd voor een praatje met de oude Spanjaard. En dan komen soms gevoelige maar ook de meest onverwachte opmerkingen en verhalen voorbij. Wanneer Sunterklaas aan een van de kinderen belangstellend vraagt: "Wer komt dien mim weg", krijgt hij het niet verwachte antwoord "Bij beppe út de búk".

Bron: ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 30 november 2011

Bewoningsgeschiedenis van het Bildt

In de Aerden Plaats in Oudebildtzijl start op 10 december in samenwerking met het Fries Museum het project: `Bewoningsgeschiedenis van het Bildt`. Doelstelling is het vergroten van de kennis van en de belangstelling voor de cultuurgeschiedenis van het Bildt. In de Aerden Plaats bevindt zich het archeologisch steunpunt. In een aantal vitrines wordt de ontstaansgeschiedenis van het Bildt getoond. Daar liggen ook bodemvondsten. Deze vondsten komen niet allemaal van het Bildt en dat willen we graag anders zien.

We starten op zaterdag 10 december. Tussen 13.00 en 17.00 uur kan iedereen dan bodemvondsten van het Bildt laten beoordelen, denk aan b.v. botten, scherven, knopen, munten, pijpekoppen. Drie deskundigen zullen de vondsten beoordelen:
Evert Kramer - aardewerk
Jan Zijlstra - metaal
Johan van Gent - botten
Op basis van de meest interessante vondsten en toekomstige vondsten wordt een expositie samengesteld.

Bron: bildtweb.nl
link Lees het hele bericht >>

Nij Altoenae, 29 november 2011

Fryske trompetten yn Litouwen

In tegestelling tot wat eerder was aangekondigd komt is dirigent Piet Visser uit Nij Altoenae zondag 11 en 18 december op Nederland 2 om 15.30 uur in Fryslan DOK.

Het programma, Fryske trompetten yn Litouwen, bestaat uit een collage van muziek, landschap en aandoenlijke verhalen. Korpsdirigent Piet Visser uit het Friese Nij Altoenae brengt kansarme kinderen in Litouwen in aanraking met muziek. Omrop Fryslân regisseur Piter Tjeerdsma volgde Piet Visser bij zijn werk in Litouwen en dat leverde bijzondere verhalen op.

Bron: nij-altoenae.nl

Leeuwarden, 29 november 2011

CDA-ers hebben zorgen over euro en Europa

Sybrand van Haersma Buma

Als van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vooraf bang was voor een confrontatie met kritische Friese leden, dan was die vrees ongegrond. Zorgen zijn er genoeg onder de CDA-leden in Fryslan: over de slechte peilingen, over de euro, Europa en de economie. Maar stevige kritiek op de houding van de CDA-fractie ten opzichte van gedoogpartner PVV of inzake de kwestie-Mauro bleef achterwege, gisteravond tijdens de ledenvergadering in de Kurioskerk in Leeuwarden.

Het CDA, dat is enerzijds de menselijke maat, anderzijds het oog op de wereld, de wereldeconomie, zo hield Van Haersma Buma de volle zaal voor. De menselijke maat zoals hij die ’s middags bij een werkbezoek aan sociale werkvoorziening Empatec op het Bildt had mogen zien. Daar zijn werknemers bezig met de productie en ontwikkeling van siergras. "Zij zijn vanachter de geraniums weggehaald en achter het siergras gezet", grapte Van Haersma Buma, die op die manier probeerde duidelijk te maken dat het actief betrekken van mensen bij de samenleving een kernpunt van het CDA is. Maar tegelijkertijd was het werkbezoek aan Empatec ook dat andere punt: het oog op de wereld, de wereldeconomie. Het siergras wordt namelijk ook geëxporteerd naar landen als Italië.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint annaparochie, 29 november 2011

Sint Anne zoals meester Swerms het zag

Meester Swerms, foto LC/WIETZE LANDMAN (gescand)

Met zijn vilten hoed, vlotte overhemd, wandelschoenen en rugzak trok Andries Hermannus Swerms in de eerste helft van de vorige eeuw de wijde wereld in. Maar hij had ook oog voor de wereld dichtbij. Hij maakte series foto's van het Sint Annaparochie van zijn tijd, die hij zelf ontwikkelde en afdrukte. En aan de hand daarvan maakte hij een serie aquarellen van de Westerdijk, nu Statenweg geheten, waar een sloot de huizen toen nog scheidde van de hoofdweg.

Dochter Koos Krap-Swerms woont aan de Statenweg en heeft van de veertien aquarellen twaalf in huis hangen - de andere twee zijn bij de kinderen. Haar vader, vertelt ze, was een bekende verschijning in Sint Annaparochie. Iedereen kende 'meester Swerms'.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Ferwert, 28 november 2011

Norma: liefde voor afdankertjes van de maatschappij

Norma Miedema

Ze heeft vijf honden, elf paarden, een koe en een handvol varkens. Tel daar een zwikkie eenden, kippen, ganzen, hanen, andere vogels, vissen en heel veel katten bij op en het huishouden van Norma Miedema (44) uit Ferwert is compleet. Oh ja, ze heeft ook nog een vriend. "Antoin accepteert mij zoals ik ben. Hij heeft een groot gevoel voor de dieren. Dat vind ik echt geweldig. Al had hij in het begin wel even de hoop dat we een andere plek zouden vinden voor de vijf honden die altijd bij mij op bed slapen."

Haar dierenliefde begon negentien jaar terug in Griekenland, waar ze na omzwervingen was beland. Ze woonde met haar zus in Thessaloniki en verdiende de kost als zangeres/danseres. Een zwaar motorongeluk trok een streep door dat bestaan. Later, tijdens een paardrijtocht, zag ze een veulentje in een veld liggen. Dat was, met zijn vier benen aan elkaar vastgebonden, achtergelaten om te sterven. Ze ontfermde zich over het dier. Al snel kwamen er ook een kat, hond en ooievaar bij. Toen haar zus naar Nederland ging om te bevallen en zij zelf als danseres meekon met een Griekse zanger die enkele optredens in Duitsland had, keerde ze met al die dieren terug in haar geboorteplaats Oudebildtzijl.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 28 november 2011

Nieuwe seniorenwoningen Sint Annaparochie

Tien levensloopbestendige woningen verrijzen in opdracht van Wonen Noordwest Friesland aan de Albertine Agnesstraat in Sint Annaparochie. De bouw moet voor de zomervakantie 2012 afgerond zijn.

De woningen hebben standaard een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Op de tweede verdieping is nog een slaap/hobbykamer.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Delfzijl, 28 november 2011

Sannemaj Betten in strijd Jonge Dichter des Vaderlands

Sannemaj Betten

Van de drie kandidaten voor de titel Jonge Dichter des Vaderlands komen er twee uit Friesland. Joanne Hoekstra uit Augsbuurt en Sannemaj Betten uit Sint Jacobiparochie, beiden zestien jaar oud, staan in de finale.

De laatste vijftien kandidaten kwamen afgelopen weekend samen in Delfzijl voor een masterclass. Zondag gaven alle deelnemers een voordracht voor een vakjury bestaande uit Frans Timmermans, Arie Boomsma, Bas Kwakman, Vrouwkje Tuinman en Nyk de Vries.

De jury koos uit de deelnemers vervolgens drie finalisten. Naast Joanne Hoekstra en Sannemaj Betten maakt Kenza Bolsius uit Amsterdam kans op de titel Jonge Dichter des Vaderlands.

Bron: Leeuwarder Courant
linkIedereen kan vanaf december stemmen op zijn of haar favoriet via de site  www.jongedichterdesvaderlands.nl >>

Ouwe-Syl, 27 november 2011

Sunterklaas hartelijk ontvangen op Ouwe-Syl

Nadat 12 november Sinterklaas officieel in Dordrecht voet op Nederlandse bodem zette, komt er voor de goedheiligman een drukke periode aan. Afgelopen zaterdag is zijn reis door het Bildt op Ouwe-Syl begonnen.

Om vijf uur ’s middags staat het aan het einde van de Leijsterstreek zwart van grote mensen, maar vooral drukke verwachtingvolle kinderen met sfeervolle lampions. Vanuit de verte doemen de lichtjes van de mast op. Terwijl we genieten van een prachtige zonsondergang komt de Sint en Pietenboot langzaam dichterbij. Het korps is er klaar voor en speelt sinterklaasliederen, de kinderen hebben het vizier op wat naderbij komt.

Bron: ouwe-syl.nl
link Lees het hele verslag >>

Zwartsluis, 26 november 2011

De HEMA in Sint Annaparochie

    

Bron: Architectenburo Schraa

Vrouwenparochie, 26 november 2011

De oude melkwagen

foto GITTE BRUGMAN (gescand)

Een kwart eeuw geleden trok Anna-Sjouk Okkema met haar man in de boerderij van haar pake. Paarden waren eerst haar hobby, maar groeiden uit tot een bedrijf met onder meer KI-station en beperkte pensionstalling. "Mijn opa is met het houden van paarden begonnen, en met die stammen fok ik nog steeds. Er zijn paarden als Totilas en Okidoki uitvoortgekomen, dus daar zijn we heel trots op."

Met mooi weer zitten Anna-Sjouk, haar man en drie kinderen graag aan de achterkant van de boerderij met zicht op de weilanden. Dan komen de paarden een kijkje nemen op het terras, waar de barbecue staat.

Maar het buitenhuis staat daar niet. Dat is gevestigd in de vroegere melkwagen, die een oom van Anna-Sjouk van zijn wielen heeft verlost en opzij van het huis heeft geparkeerd. Er ligt een terrasje voor en er staat een tweede barbecue. "Met een diggelstikje", vertelt Anna-Sjouk. Gebroken serviesgoed bewaart ze, slaat ze in kleine scherven en stort ze hier als verharding. "Soms zie je een stukje en denk je: o, dat was dat leuke kopje."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Drachten, 24 november 2011

Nieuwe meldkamer heeft kinderziektes

De nieuwe Noordelijke Meldkamer in Drachten heeft in de eerste weken te maken gehad met opstartproblemen.

Een kinderziekte was dat de centralisten nog niet helemaal op de hoogte waren van welke groepen over meer specialistische brandweerapparatuur beschikken. Niet elke blusgroep heeft bijvoorbeeld een veetakel en gierpakken in huis om vee dat in de put of gierkelder is gevallen te redden.

Afgelopen maandag was zo’n veetakel nodig in Nes (D). De brandweer in Dokkum werd opgeroepen, en binnen enkele minuten weer afgepiept, waarna die in Kollum is opgepiept. Barkhof: "Normaalgesproken zou voor dat gebied de blusgroep van Sint Annaparochie worden opgeroepen, dat beschikt ook over zo’n takel. Dat is niet gebeurd en dat heeft ook met de omschakeling naar de nieuwe meldkamer te maken."

Bron: Friesch Dagblad

Sint Jacobiparochie, 24 november 2011

Uienprijs momenteel dramatisch laag

De opbrengst van uien weegt niet op tegen de verwerkingskosten. De Bildtse exporteur Minne Meijer houdt het hoofd koel.

De Zeeuwse akkerbouwer Ad Driedijk noemt de situatie dramatisch. Hij en zijn collega's vangen momenteel slechts 1 tot 3 cent per kilo, terwijl de verwerking 13 cent per kilo vergt. In de supermarkten liggen de uien nog gewoon voor 70 cent de kilo in de schappen. "De grootgrutters zouden hun maatschappelijke verantwoordelijkheid eens moeten nemen", verzucht de uienteler uit Noord-Beveland.

Boeren vangen zulke lage prijzen doordat het gewas te veel is verbouwd, legt exporteur Meijer uit. Als drie jaar achtereen de uienprijs hoog ligt, gaan meer boeren over op de teelt. "Elkenien stapt dan op dy moaie trein." De ondernemer zegt dat het Friese uienareaal nu op zo'n 4000 hectare zit. De overproductie gaat met golfbewegingen. "lt giet op en del, krekt as de goudpriis. Der binne koarte en lange golven".

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Vrouwenparochie, 23 november 2011

Stukje grond voor altijd weg

De Súdhoeksterfaart bii Vrouwenparochie waaraan het land van Sybe van der Meer grenst. Foto LC/SIEP VAN LTNGEN (gescand)

De grond van Sybe van der Meer, boer in Froubuurt, dreigt onteigend te worden voor de Noordelijke Elfstedenvaarroute.

"De 0nderhannelingen geane wat stroef", zegt Van der Meer. Hij onderhandelt al een paar jaar met de gemeente over zijn stuk grond, zo'n 1500 vierkante meter grasland voor zijn boerderij aan de Súdhoekstermiddelweg. Dat stuk heeft de gemeente nodig voor het verbreden van de elfstedenvaarroute.

Met elf boeren wordt de gemeente het Bildt het maar niet eens. Besloten werd om een stevig breekijzer in te zetten: onteigening. Dat is tegen het zere been van de boeren, volgens Van der Meer. Over de brief van eind september, waarin de gemeente met onteigening schermt, zegt hij: "De hiele simmer hearre jo hast neat. En dan yn septimber ynienen: bam, dy ûnteigening troch de doar."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 23 november 2011

Intocht Sinterklaas Sint Annaparochie

Afgelopen zaterdag arriveerde de goedheiligman in Sint Annaparochie. Dit jaar niet per paard of auto maar via een klein bootje, dit tot groot vermaak van de aanwezige kinderen.

Jetty Boterhoek maakte een foto impressie van de middag die begon op de Stadhoudersweg en via het gemeentehuis naar MFC Ons Huis leide. In MFC Ons Huis konden de jongste kinderen genieten van een goochelaar, er werd wat af gelachen in de bomvolle zaal.

Daarna was het tijd voor de pietendisco, de wat oudere kinderen dansten samen met de pieten. Als extra was er nog een optreden van de zumba dames van ABC Marije, dit optreden vonden de kinderen zo mooi dat ze spontaan mee deden, ook de pieten lieten zien dat ze erg lenig zijn.

Bron: Paul Feenstra
link Bekijk hier de foto's van Jetty Boterhoek >>

Sint Jacobiparochie, 23 november 2011

Groate Kerk krijgt Bildtse cultuurprijs

Cultureel centrum De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie krijgt dit jaar de Bildtse-Kultuurpriis. De prijs is volgens de jury een blijk van waardering voor bestuur en vrijwilligers.

Wethouder Boukje Tol van 't Bildt reikt de prijs op 16 december uit. Het cultureel centrum in de voormalige kerk dient tevens als informatiecentrum en als beginpunt van het Jacobspad naar Santiago de Compostela.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 november 2011

Vijfde Speciale Koopavond in St.-Anne

De ondernemers van St.-Anne hebben een nieuwe invulling bedacht van de koopavond, omdat de traditionele koopavond steeds minder publiek trekt. De verwachting en beleving van een avond winkelen zijn veranderd bij de bezoekers. Op donderdag 24 november wordt daarom voor de vijfde maal een Speciale Koopavond gehouden. De ondernemersvereniging "St. Anna Vooruit" heeft deze unieke invulling ontwikkeld. De essentie is het verwennen van de bezoekers met speciale acties en belevingen door de deelnemende winkels en ondernemingen.

In het centrum van St. Annaparochie worden live optredens verzorgd door o.a. het Sneker dweilorkest “de Putkapel”. Alles onder een hemel van sfeerverlichting. Een sterk thema is de grote prijzenregen. Zo wordt elke twee minuten een prijs uitgereikt. Uit de grote belangstelling voor de vorige edities blijkt dat de "speciale koopavond" een unieke vinding is voor St.-Anne. Voor de verwachte grote toeloop, in het lustrum jaar, is er rond het centrum voldoende gratis parkeerruimte.

Bron: bildtweb.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 november 2011

Azc-onrust Sint Anne begon al in de zomer

De Onrust over de azc-nieuwbouw in Sint Anne komt deels voort uit de plaatsing van zo'n dertig jonge asielzoekers in de zomer.

De jonge asielzoekers zouden zijn overgeplaatst vanuit Drachten. Met de begeleiding van de jongeren ging het mis. Anne van der Meer, die namens Plaatseliik Belang regelmatig met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) overlegt: "Er ziin toen wat incidenten geweest."

Een van die incidenten betrof de bedreiging van een medewerkster van sigarenboer Primera. Bij haar zit de schrik er sindsdien flink in.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 19 november 2011

Sinterklaas weer in St.Jacobiparochie

Wat een spanning deze keer, komt daar de koets aan zonder Sinterklaas. Een van de zwarte pieten probeerde voor Sinterklaas te spelen,maar dat zagen de kleine St.Jabuursters zomaar. Waar was Sinterklaas dan toch?

Plotseling komt daar een auto aan met de Hoofd-Piet en Sinterklaas, waren ze het boek vergeten en nog snel even teruggegaan om dat te halen? Kwam het gelukkig toch nog goed allemaal. Toen nog even achter Oranje Minnertsga aan door het dorp met vooraan politieagent Bauke, die Sinterklaas altijd door St.Jabik leidt. Deze keer doet hij dat jammer genoeg voor het laatst, want hij gaat volgend jaar met pensioen, waarom zou de Sint dat nooit eens doen?

O nee daar moeten we ook maar niet aan denken, want wie zou moet er dan al die cadeautjes schenken? In ieder geval zullen de kinderen in St.Jabik vannacht lekker slapen en kunnen ze morgen vast wat uit hun schoentjes rapen. Wil de sinterklaas commissie even extra bedanken, dank zij hen is het altijd weer een hoogte punt voor de jonge Sint jabuurstertjes.

Bron: Leeuwarder Courant
link Meer foto's >>
link En hier nog meer foto's >>

Sint Annaparochie, 19 november 2011

Tweedehands kleding en speelgoedbeurs een groot succes

Op vrijdag 18 oktober was de eerste 2e hands kleding- en speelgoed-beurs in MFC "Ons Huis". Het doel van dit fantastische evenement was om geld bijeen te brengen voor de verwenweek voor (ex)borstkanker patiënten die door gezondheidscentrum Frie-Vit wordt georganiseerd. Het streven is om deze week voor een symbolisch bedrag aan te bieden. Alle, vaak als nieuw, kleding en speelgoed dat werd verkocht is de afgelopen tijd massaal gedoneerd. Een styliste heeft van de kleding prachtige setjes gemaakt die in een modeblad niet zouden misstaan.

Tijdens een wervelende modeshow kon worden geboden op het hele ensemble. De presentator was tegelijk veilingmeester, en met kennis van zaken begeleidde zij de modellen. Van stoere jongens tot flitsende meiden outfits. De jonge meiden liepen zo geroutineerd over de rode loper alsof het de finale van Holland Next Topmodels was. De dames flaneerden hip, stoer, casual of feestelijk gekleed langs het publiek. Het kon gebeuren dat iemand de kleding die zij had weggegeven in een heel andere , vaak verrassende, combinatie voorbij zag komen en haar eigen kledingstukken weer terug kocht.

Bron: bildtweb.nl
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 19 november 2011

Het Bildt clustert windmolens

De alleenstaande windmolen ten zuiden van Vrouwenparochie wordt vervangen door een nieuwe ten oosten van Oudebiltzijl. De nieuwe sluit aan op twee bestaande windmolens.

Met dit besluit, dat de gemeenteraad nog moet goedkeuren, bevordert de gemeente de clustering van windturbines.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 november 2011

Grond Elfsteden vaarroute onteigend

Elf grondeigenaren in de gemeente het Bildt moeten onteigend worden om het noordelijk deel van de Elfsteden vaarroute te realiseren. Het is niet gelukt om met deze mensen overeenstemming te bereiken.

De gemeente heeft de grond nodig om het water te verbreden en verdiepen zodat er kleine recreatievaart door kan. Het project mag geen vertraging oplopen. Daarom wordt een voorstel tot onteigening bij de Kroon ingediend.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 november 2011

Bildts VVD-raadslid stak van schrik de vinger omhoog

Wiebe Postma

Van de schrik steunde VVD'er Wiebe Postma het onderzoek naar een nieuw azc op het Bildt, na zijn felle speech daartégen.

"Ik heb drie, vier nachten niet geslapen, ik kan hier niet goed tegen," zegt Postma terugkijkend op de gebeurtenissen. Pas na een week is hij in staat te reageren.

Tijdens de raadsvergadering vorige week sprak Postma over de gemeentelijke plannen voor nieuwbouw van het asielzoekerscentrum (azc) in Sint Anne. Hij schrok zo van de reacties die zijn woorden losmaakten - de PvdA-lractie liep woest de raadszaal uit, mensen stonden met natte ogen op de gang - dat hij toch zijn hand opstak bij de stemming. In een poging te lijmen wat toen al in duizend stukjes op de raadsvloer kapot was gevallen.

In zijn toespraak trok Postma fel van leer tegen asielzoekers - "hand-op-houdende gelukszoekers" - en azc-exploitant COA - "zakkenvullers". Ook beschuldigde hij de asielzoekers ervan het winkelend publiek weg te jagen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 15 november 2011

Verkeersveiligheidslabel voor OBS 't Fonnemint

't Fonnemint

Op 25 november a.s. vindt de uitreiking van het Verkeersveiligheidslabel Fryslân plaats op OBS 't Fonnemint te Sint Annaparochie. Daarmee is `t Fonnemint de derde school in de gemeente het Bildt die zich een Verkeersveilige school mag noemen.

Reeds bij aanvang van het labeltraject beschikte `t Fonnemint over een actieve verkeerswerkgroep. Deze werkgroep, bestaande uit ouders en leerkrachten, heeft zich samen met het team van de school sterk gemaakt voor het Verkeersveiligheidslabel. Gezamenlijk hebben zij inhoud gegeven aan de criteria horend bij het Verkeerveiligheidslabel.

Veel aandacht is besteed aan het zo verkeersveilig mogelijk maken van de schoolomgeving en de school-huisroutes. Met het schrijven van een verkeerseducatieplan heeft `t Fonnemint er voor gezorgd dat het verkeersonderwijs en de verkeersveiligheid een structurele plek hebben gekregen in het schoolbeleid. Er is een doorgaande lijn verkeersonderwijs ontstaan en er wordt aandacht besteed aan praktisch verkeersonderwijs. Met recht mag `t Fonnemint zich een Verkeersveilige school noemen.

Bron: bildtweb.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 november 2011

Bewoners morren over verzakte kade Sint Anne

De Kade, Sint Annaparochie

Sinds de gemeente het Bildt de verzakte Kade in Sint Annaparochie stutte, is er weinig meer gebeurd. De bewoners morren.

In een van de huizen aan de kade is een scheurtje ontstaan. De bewoners vragen zich af of er niet nog beweging in de kade zit, die in augustus begon te verzakken.

In het huis van Jan en Joukje Faber dat precies ter hoogte van de verzakking staat, ontstond vlak na de verzakking een scheurtje boven een raam. "En in myn hús ek," zegt hun buurman Auke van der Zee. "Nei de oplevering siet it der noch net."

Van der Zee is ontevreden over de gemeente. "Wy krije hielendal giin ynformaasje." Woensdagochtend heeft hij een gesprek met de gemeente. Dan hoopt hij te horen waar de gemeente mee bezig is. De gemeente Het Bildt zegt zich niet te herkennen in de woorden van de bewoners. "We houden elkaar goed op de hoogte."

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Annaparochie, 14 november 2011

Groene LED verlichting in buitengebied

De gemeente het Bildt gaat het energieverbruik van de straatverlichting drastisch naar beneden brengen. Om dit te bereiken zal in de lichtmasten in het buitengebied van de gemeente groene LED verlichting worden aangebracht. Ook zal het 'dimbeleid' worden voortgezet. Met deze initiatieven hoopt de gemeente het Bildt het energieverbruik van straatverlichting met 30 procent te verminderen.

De gemeente het Bildt volgt een uitvoeringsplan openbare verlichting wat loopt tot 2013. Met dit plan wil de gemeente het energieverbruik van straatverlichting verminderen, maar ook de 'lichtvervuiling' in met name het buitengebied aanpakken. Het toepassen van groene LED verlichting in het buitengebied is erg energiebesparend. Daarnaast is het ook goed voor de nachtdieren die in het buitengebied leven. Het benadrukt de duistere waarde van het gebied, en de lichtmasten zijn van uit de verte niet of nauwelijks meer zichtbaar. Hierdoor is er ook in veel mindere mate sprake van lichtvervuiling.

Op dit moment wordt al groene LED verlichting gebruikt in de masten langs de Attesweg, binnenkort zullen ook de masten langs de Bildtdijken met LED's worden uitgerust. "We zijn een duurzame gemeente en daar hoort energiebesparing op deze manier ook bij", aldus wethouder Nel Haarsma van de gemeente het Bildt.

Bron: gemeente het Bildt

St.-Annaparochie, 14 november 2011

Asbest illegaal gedumpt

De afgelopen week zijn er op drie plaatsen op het Bildt illegale dumpingen van asbest geconstateerd.

De gemeente het Bildt en de politie zijn inmiddels een onderzoek gestart naar degene(n) die verantwoordelijk is (zijn) voor de dumpingen. De partijen asbest werden aangetroffen langs de Koudeweg en de Súdhoekstermiddelweg te St.-Annaparochie. De kosten voor het opruimen van de asbest bedragen ongeveer € 10.000. Deze kosten zullen door de gemeente op de verantwoordelijke(n) voor deze dumpingen worden verhaald.

Mensen die in de periode van donderdag 3 november t/m zondag 6 november iets hebben gezien dat vermoedelijk verband kan houden met dit milieumisdrijf, worden verzocht contact op te nemen met de gemeente het Bildt. Ook kunnen zij met deze informatie terecht bij de politie. U kunt de gemeente het Bildt telefonisch bereiken op: (0518) 409234, bij de Politie Fryslân kunt u terecht op nummer: 0900-8844.

Bron: gemeente het Bildt

Minnertsga, 12 november 2011

Foto: Stefan Postema

Vaatwasser in brand

Een brandende vaatwasser zorgde vrijdagavond voor de nodige rookontwikkeling in een woning aan de Ferniawei in Minnertsga. De brandweer van Menaldum werd rond 23:15 gealarmeerd omdat de woning vol rook stond. Aangekomen voerden de brandweerlieden gelijk een binnenaanval uit. In de woning bleek een vaatwasser in brand te staan.

De brandweer had het vuur snel onder contrôle. Na het huis uitvoerig te hebben geventileerd konden de spuitgasten weer retour naar hun kazerne. De woning liep behoorlijke rookschade op.

Bron: Scannernet.nl

Ouwe-Syl, 12 november 2011

Dick Plantinga toont film van Nachtreis

Fotograaf en filmmaker Dick Plantinga van Ouwe-Syl heeft een film van de Nachtreis Bildttaal gemaakt. De film zal worden vertoont op 28 november 2011 in het Graauwe Paard in Ouwe-Syl.

De trailer is te vinden op youtube. Hier >> een link naar het video kanaal.

En hier >> kunt u de reportage in het programma K-rûte van omrop Fryslân nog eens bekijken. Het item over Nachtreis begint op 15.14 minuten.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Sint Annaparochie, 11 november 2011

Tranen van boosheid, slaande deuren in gemeenteraad

Een tijdelijk of permanent asielzoekerscentrum (azc) verdeelt de inwoners van Sint Annaparochie tot op het bot. Plaatselijk Belang en de ondernemersvereniging wilden een permanent azc aanvankelijk keren. De ondernemers keren nu op hun schreden terug. De kwestie leidde donderdagavond tot een rumoerige en emotionele discussie tijdens de gemeenteraad van het Bildt. De complete Bildtse PvdA-fractie verliet woest de raadsvergadering.

VVD'er Wiebe Postma was de boosdoener. Zijn partij is verklaard tegenstander van het azc en wil dat het liefst in 2013 sluiten. Hij noemde het raadsvoorstel over een haalbaarheidsonderzoek naar een permanent azc "een overval", omschreef het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) als een club zakkenvullers en legde een verband tussen drie recente winkelsluitingen in Sint Anne en de asielzoekers in het dorp.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Ouwe-Syl, 11 november 2011

11 - 11 - 11

Vanavond hebben de kinderen van Ouwe-Syl tijdens een winterkoude avond deur aan deur Sint Maarten liederen gezongen. De kinderen hopen en krijgen bijna overal een lekkernij, meestal in de vorm van snoep. Wanneer de bewoners horen dat er geld wordt ingezameld voor KIKA, dan wordt er over het algemeen gul gegeven.

De kinderen mochten zelf een goed doel kiezen, begrijpelijk dat er dan een inzamelactie volgt voor de vreselijke ziekte die kinderkanker heet.

Dit jaar was het wel een erg speciale uitgave van Sint Maarten, want het gebeurt slechts eenmaal per eeuw dat Sint Maarten plaatsvindt op 11 november in het elfde jaar van de eeuw.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Sint Anne, 11 november 2011

'Gjin fêst AZC yn Sint Anne'

Pleatslik Belang Sint Anne is it net iens mei de plannen fan de gemeente it Bilt en it COA om mooglik in permanint AZC by Sint Anne te festigjen. De ried is akkoart mei in helberheidsûndersyk dêrnei. Dan soe de grûn dêr't it tydlik AZC op stiet, ferkocht wurde oan it COA.

Neffens Pleatslik Belang fiele guon doarpsbewenners harren net feilich mei in permanint asylsikerssintrum yn de buert. Der binne wolris ferfelende ynsidinten mei bewenners fan it tydlik AZC.

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 11 november 2011

Permanent AZC verscheurt Sint Anne

Een tijdelijk of permanent asielzoekerscentrum (azc) verdeelt de inwoners van Sint Annaparochie tot op het bot. De kwestie leidde donderdagavond tot een rumoerige en emotionele discussie tijdens de gemeenteraad van het Bildt.

De complete Bildtse PvdA-fractie verliet woest de raadsvergadering. VVD'er Wiebe Postma was de boosdoener. Hij uitte harde woorden over asielzoekers, waarna PvdA-er Blaak met haar fractie in het kielzog vertrok.

Postma stemde tot ieders verbazing toch in met een onderzoek naar een nieuw AZC. Hij bleef echter achter zijn woorden staan, tot verbazing van de raad.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 10 november 2011

Friese trompetten in Litouwen

Op het Noordelijk Film Festival was de wereldpremière van de film Friese trompetten in Litouwen. Deze documentaire van Piter Tjeerdsma is een bijzondere, filmische collage van muziek, landschappen en ontroerende verhalen.

De Friese korpsdirigent Piet Visser uit Nij Altoenae heeft samen met een Litouwse klarinettist zo’n twintig muziekkorpsen opgericht in Litouwen. De korpsen zijn vooral belangrijk voor sociaal zwakke kinderen, die dankzij de muziek uit hun isolement komen. Een van de hoofdpersonen is de twaalfjarige Modestas Goroško.

Hij komt uit een kansarm milieu. Vader kampt met alcoholproblemen en ook moeder is niet altijd in staat hem te verzorgen. Maar sinds hij bij het korps speelt, gaat het bergopwaarts. Hij hangt niet meer op straat rond, maar oefent, repeteert en speelt de sterren van de hemel.

Op 27 november wordt deze aflevering van Fryslân DOK uitgezonden op Nederland 2 om 15.30 uur. 's Avonds kun je de film ook zien bij Omrop Fryslân, alle uren vanaf 17.00 uur.

Bron: noordelijkfilmfestival.nl

Sint Anne, 9 november 2011

IJscoman verkoopt poeiermelk

IJsverkoper Kor Wijmenga uit de gemeente Het Bildt gaat deze winter met zijn ijscokar de huizen langs in Noordwest-Friesland.

Niet met ijs maar met gratis chocolademelk, voor kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen. Zijn actie duurt tot het ijsseizoen begint.

 

Bron: Leeuwarder Courant, gehoordgezien

St.-Annaparochie, 9 november 2011

Extra parkeerplaatsen in van Harenstraat

Samen met de ondernemersvereniging St.-Anna Vooruit en Plaatselijk Belang St.-Annparochie, heeft de gemeente het Bildt een plan opgesteld voor extra parkeerplaatsen aan de zuidkant van de van Harenstraat. Gebleken is dat er een grote parkeerbehoefte in de van Harenstraat is.

Het plan ligt vanaf 9 november tot en met 25 november 2011 tijdens kantooruren voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis bij de balie van Wonen & Werken. Graag ontvangt de gemeente reacties op dit plan vóór 28 november 2011, zodat deze bij de bestuurlijke behandeling ervan betrokken kunnen worden.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele bericht >>

Leeuwarden, 8 november 2011

Militaire oefeningen rond Leeuwarden

De Koninklijke Landmacht oefent op 11 en 12 november en op 25 en 26 november in het gebied Sint Annaparochie, Stiens, Leeuwarden en Menaldum. In totaal doen 80 deelnemers en acht voertuigen mee aan de militaire oefening.

Het gaat hierbij om het uitvoeren van patrouilles. Militairen en voertuigen gaan bewapend door het gebied. Er wordt daarbij geen munitie gebruikt. Tien nationale reserves hebben de taak om het Nederlands grondgebied te beveiligen. Om daarvoor te trainen is de oefening in de omgeving van Leeuwarden.

Er zijn veel maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat door de oefening geen schade ontstaat. Als er toch schade ontstaat kunt u dit melden op telefoonnummer 070-3396791.

Bron: gemeente Leeuwarden

Sint Annaparochie, 6 november 2011

Joop vd Veen & Ruben Bus winnen Bildts Songfestival

Foto: Jetty Boterhoek

Er waren zaterdag niet minder dan 18 optredens op het Bildts Songfestival dat alweer voor de 26e keer in Ons Huis werd gehouden.

Joop vd Veen & Ruben Bus waren met 'Better Man' (Pearl Jam) de winnaars. Erik Schipper werd tweede met 'Not over you' van Gavin DeGraw en Janette Vrij won de derde prijs met het nummer 'Grenade' van Bruno Mars.

De originaliteitsprijs was voor Wietse Jan, Schelte, Germ Sytze, Jorrit en Reinder. Zij stonden met het nummer 'Sex met die kale' van de Lawine Boys op het podium.

Bron: bildtssongfestival.nl
link Bekijk hier de foto's van Jetty Boterhoek en Roelof Varkevisser >>

Sint Annaparochie, 4 november 2011

Bildts raadslid onder scootmobielen bedolven

Leendert Ferwerda rijdt tijdelijk in een scootmobiel vanwege een gebroken heup. Foto HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF (gescand)

In een advertentie vroeg raadslid Leendert Ferwerda een scootmobiel te leen. Dat heeft hij geweten.

Ferwerda, fractievoorzitter van de Frije Bilkerts in de gemeenteraad van het Bildt, ging maandagmiddag onderuit met zijn fiets. Bij de oude spoorweg in Sint Anne week hij uit voor een fietser. "'t Foorwiel bleef steken achter 't asfalt. Der gong ik, soa over de kop."

Hij bleek een scheurtje in het bot naast ziin kunstheup te hebben. Daardoor mag Ferwerda minstens zes weken zijn been niet belasten.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Leeuwarden, 4 november 2011

Bestelbussen weer gekraakt: gereedschap weg

De afgelopen week is er in Friesland weer zes keer gereedschap uit bestelbusjes gestolen.

De politie heeft al maanden de handen vol aan de dievenbende die het op werkbusjes heeft voorzien. Deze week was het raak in Stiens, Minnertsga, Menaam en Marrum.

De politie adviseert mensen bedrijfsbussen binnen te parkeren of de achter- of zijkant tegen een muur te positioneren.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 2 november 2011

Steekpartij op azc Sint Annaparochie

Twee bewoners (25 en 28) van het asielzoekerscentrum (azc) in Sint Annaparochie worden na een steekpartij verdacht van poging tot doodslag.

Dinsdagavond laat kregen ze ruzie met elkaar in het azc, waarna ze beiden naar een mes grepen. Beide kemphanen raakten gewond.

Na de doktersbehandeling zijn ze opgepakt.

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Annaparochie, 2 november 2011

Lisette Wagenaar wint weer de Willem Hiemstra wisselprijs

Sinds 2004 reikt de kaatsvereniging St.-Anne/Drie spul is út de Willem Hiemstra wisselprijs uit. Het klassement wordt gevormd door alle leden die voor St.-Anne kaatsen op de KNKB partijen, zowel senioren als jeugd.

Dit jaar bestaat de top 3 geheel uit dames c.q. meisjes. Op plaats 3 en 2 zijn geëindigd Ilse Lijzenga en Lilijan Kingma allebei met 23 pnt.

Maar de winnaar van 2011 is Lisette Wagenaar met 35 pnt.

Bron: kf St.-Anne/Drie spul is út

Groningen, 2 november 2011

Onverlaat duwt vissers in de Aa

Twee jonge sportvissers hadden maandagmiddag nog maar net hun dobber in de Aa naast de Museumbrug in Groningen gegooid of er dook een man op die het tweetal met een forse duw in het water gooide.

In een eerste verklaring vertelde de dader tot zijn actie gekomen te zijn, omdat hij vissen met levend aas verafschuwt. Hij voegde daar aan toe net ontslagen te zijn uit een lange gevangenschap en graag weer terug wilde naar de warme cel en een dagelijkse maaltijd.

Dit laatste blijkt niet helemaal te kloppen, zo leert navraag bij de politie. De man uit het Friese Minnertsga staat bekend als enigszins gestoorde zwerver. Hij is op het bureau gehoord en daarna niet, zoals hij graag wilde, opgesloten, maar weer op vrije voeten gesteld.

link Lees het hele artikel >>
Bron: Dagblad van het Noorden

Sint Annaparochie, 2 november 2011

Foto: D.Smit/SB-Medien

Prototype Range Rover in Sint Annaparochie

Friesland heeft meer te bieden dan fierljeppen, de Elfstedentocht en supermodellen. Je komt er bijvoorbeeld ook wel eens prototypes tegen! AutoWeek-lezer D. Smit liep in het pittoreske Sint Annaparochie bijvoorbeeld tegen de nieuwe Range Rover aan.

Hij vertelt ons: "Ik kwam eerder deze week op een parkeerplaats in Sint Annaparochie een gecamoufleerde Range Rover tegen. Het interieur was helemaal afgedekt en al snel kwam een testrijder, die zei dat ik geen foto’s mocht maken. Toen had ik al acht foto’s gemaakt".

link Lees het hele artikel >>
Bron: autoweek.nl

Stiens, 2 november 2011

Onderzoek naar toekomst Middelsee

De gemeenten Menameradiel, Leeuwarderadeel en het Bildt gaan onderzoeken of verdere ontwikkeling van de samenwerking in Middelseeverband nog wel zin heeft. Dat hebben de burgemeesters van de drie gemeenten besloten na het ‘nee’ van Ferwerderadiel. Burgemeester Van Delft-Jaasma van Menameradiel - woordvoerder namens de burgemeesters - concludeert dat de toekomst "ongewis" is en dat het samenwerkingsverband "er in ieder geval niet sterker op is geworden."

De gemeenteraad van Ferwerderadiel zei vorige maand niet verder te willen werken aan het zogenoemde matrix-model, waarbij afdelingen van de vier gemeenten worden samengevoegd en vanuit diverse gemeentehuizen werken. En ook een eventuele herindeling in 2014 tussen de vier, een wens van het Bildt en Leeuwarderadeel voor als de samenwerking onvoldoende zou opleveren, ging de gemeenteraad in Ferwerderadiel een brug te ver.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 2 november 2011

Middelsee samenwerking

De vier burgemeesters van de Middelseegemeenten in vrolijker tijden

De colleges van B&W van de vier Middelsee Gemeenten hebben gisteren vergaderd over de toekomst van hun samenwerking. Aanleiding was de raadsbehandeling van een collegevoorstel dat fusie tussen de vier gemeenten niet wordt uitgesloten als samenwerking onvoldoende oplevert voor behoud van zelfstandigheid. De gemeenteraden van het Bildt, Leeuwarderadeel en Menameradiel konden zich in het collegevoorstel vinden. De raad van Ferwerderadiel niet: fusie kan niet aan de orde zijn. De raad van Ferwerderadiel besloot tevens dat de voorgenomen versterking van samenwerking tussen de vier gemeenten op een meer vrijblijvende manier vorm gegeven moet worden.

De colleges van B&W van de vier gemeenten hebben geconstateerd dat, gegeven deze situatie, het voornemen om met z’n vieren de ambtelijke organisaties verder in elkaar te schuiven hiermee van tafel is. Drie Middelsee Gemeenten, het Bildt, Leeuwarderadeel en Menameradiel gaan nu een kort gezamenlijk onderzoek doen naar mogelijke alternatieven. In dat onderzoek wordt zowel gekeken naar uitbouw van de samenwerking tussen deze drie gemeenten als naar mogelijkheden met buurgemeenten. Het onderzoek moet medio december 2011 klaar zijn en uitwijzen welke scenario’s kansrijk zijn. Op basis van de bevindingen is het aan de gemeenteraden om te besluiten of en zo ja welk scenario verder uitgewerkt wordt.

Bron: gemeente het Bildt

Menaam, 1 november 2011

Bewoners Middelseegemeenten tevreden

De Middelseegemeenten Menameradiel, het Bildt, Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel scoren landelijk goed als het gaat om de tevredenheid van mensen die telefonisch contact zoeken met de gemeente en de publieksbalie bezoeken. In een nationaal klanttevredenheidsonderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, scoren de Middelseegemeenten een 7,8.

De 'menselijke aspecten' zoals vriendelijkheid, de deskundigheid en de uiterlijke verzorging van de medewerkers aan de balie en telefoon bij de publieksdiensten van de Middelseegemeenten krijgen de hoogste waardering. Wachttijden van nog geen vijf minuten worden zeer gewaardeerd door onze inwoners.

 

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 1 november 2011

Zingende Molenaar Jan Braaksma

Onze freelance-cameraman Jaring Rispens was dit weekend weer druk met het maken van opnamen voor de gedichtenserie Keppelfeest. In Vrouwenparochie kwam hij bij Jan Braaksma.

Dat bleek een bijzondere man te zijn. Een muzikale molenaar. Voor onze camera zong hij het door hem zelf geschreven lied Frij. Jaring maakte er een kleine videoclip van.

 

Bron: GPTV
GPTV Bekijk hier de videoclip op GPTV >>

Breezanddijk, 1 november 2011

Ongevallen op A7

Twee ongevallen op de A7 maandagavond: Bij Breezanddijk botsten twee auto's op elkaar en bij Beetsterzwaag reed een 28-jarige man uit Hoogezand in de sloot.

Op de Afsluitdijk tikte een 22-jarige vrouw uit Grou na het inhalen haar voorganger, een 61-jarige man uit Minnertsga aan. Beide auto's raakten in de slip. Niemand raakte gewond.

Bron: Leeuwarder Courant

Menaldum, 30 oktober 2011

Dirk Reitsma terug bij Radio Eenhoorn

19 Jaar geleden was Dirk betrokken bij het oprichten van een bildts programma, 'BILDTSE Saken' bij Radio Eenhoorn. Na 16 jaar stopte Dirk met het radio maken, maar het programma ging door met de medewerkers Boukje vd Meer, Griet Steensma, Germ Bleeker en Dirk Leeuwen.

Na ongeveer drie jaar weg geweest te zijn, komt Dirk Reitsma weer terug bij EVEN BILDTS, zo het programma inmiddels heet. Dirk Reitsma vervangt Griet Steensma die ziek is. Dirk zijn eerste uitzending kunt u op 12 november beluisteren op www.radioeenhoorn.nl of 107.5 mhz.

EVEN BILDTS is iedere zaterdag te beluisteren van 12 tm 13 uur en wordt iedere maandag om 18.00 herhaald.

Bron: www.eenhoorn.nl

St.-Anne, 28 oktober 2011

Hoe leefden de Bilkerts foor 't jaar 1800?

't Antwoord op bovenstaande fraag kregen wy donderdag 27 oktober te horen fan Theo Kuipers fan Tresoar en Klaas Dankert fan 'e Ouwedyk bij de lezing over de Maand fan de geskidenis. Deuze lezing waar organiseerd deur bibletheek, Stichting Ons Bildt en `t Bildts Dokumintasysintrum. 'n Mooi saaltsy fol mînsen, soa`n 25, lústerde fol andacht naar Theo Kuipers, doe`t-y an `e hând fan ouwe akten sien liet hoe`t de mînsen doe leefden. `n Maisy dat `n jonge foor `t gerecht sleepte, omdat se beweerde swaar fan him te wezen, `n boedelbeskriving met stik foor stik opnoemd wat d`r in `e huus ston, `n hypotheekakte en `n ferkoopbrief. `n Ferslag fan `n anklacht, werbij `t ferweer waar dat-y `t niet meer wist wat hij said had, hij had "'n zoopje gehad", oftewel te feul dronken!

Na `t skoft kwam Klaas Dankert an`t woord, en sonder dat `t soa ôfsproken waar, sloten deuze baide ferhalen naadloos op nander an. Ok Dankert liet aktes sien, werop de naam Danckaert foorkwam. In eerste instânsy as foornaam, later worde dut de achternaam. Wij sagen `n klain stikky fan `e stamboom, wer`t út bleek dat `t leven froeger niet maklik waar. Jong sturven kines, hait en mim doad en dan as jonky foor f. 15,- en 2 paar skoenen ferhuurd worre. `t Is later wel goed kommen met deuze Theunis Dankert; hij is de stamfader worren fan alle Dankerts die`t d`r nou nag binne. Nasaat Klaas Dankert fertelde smeuiig en foordat de anwezigen `t wisten waar `t 10 uur.

Bron: www.bildtweb.nl

Oudebildtzijl, 28 oktober 2011

De Oprel

De Oprel begroet 40ste leerling

Het was afgelopen maandag feest bij obs De Oprel op Oudebildtzijl. Alle leerlingen en leerkrachten hadden zich buiten verzameld om Jorn de Vries (4) toe te zingen. Bovendien was er voor iedereen taart. Na lange tijd een leerlingenaantal van in de dertig te hebben gehad, is de school er trots op dat in deze tijd van krimp de veertig weer is gehaald.

De school zal in de toekomst intensief moeten gaan samenwerken met de christelijke basisschool, maar redt het voorlopig prima.

 

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Bekijk de foto's >>

Sint Annaparochie, 27 oktober 2011

Losse fearren

Gelukkig kent ieder dorp wel een aantal mensen die zich er voor inspannen het leven in hun dorp aangenamer te maken. De een neemt de oude buurman mee naar de winkel om boodschappen te doen, de ander draait als vrijwilliger mee in het dorpshuis. Het zijn kleine, maar belangrijke bijdragen die het klimaat in het dorp verbeteren.

De sfeer in dorpen verbetert aanmerkelijk als mensen zich om elkaar bekommeren. Waar goede ideeën zijn die het sociaal leefklimaat verder te bevorderen, geeft Wonen Noordwest Friesland graag dat extra zetje om die plannen te helpen realiseren. Dat extra zetje kan een financiële bijdrage zijn via het project Losse fearren.

Bron: Wonen Noordwest Friesland
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 27 oktober 2011

Steen door ruit mist kind op haar na

Een slapend kind is vannacht op een haar na gemist door een stuk trottoirtegel.

Dat werd rond half twee door de ruit van een woning in de Geert Veenhuizenstraat in Sint Jacobiparochie gegooid. In de kamer aan de achterzijde van het huis lagen de bewoner en het kind te slapen.

De politie stelt een onderzoek in naar een groepje luidruchtige jongeren dat baldadig door het dorp trok. Over hen kwamen meer klachten binnen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 26 oktober 2011

Gebouwen in azc Sint Anne

De caravans op het asielzoekerscentrum FOTO LC/CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

De caravans op het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie worden op termijn vervangen door permanente bouw. Het centrum werd in maart 2003 geopend en zou in elk geval vijf jaar open blijven.

Het biedt onderdak aan maximaal vierhonderd bewoners. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat het azc exploiteert, wil het nu een "duurzaam karakter" geven zodat er voor de toekomst meer gebruiksmogelijkheden zijn.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Berltsum, 26 oktober 2011

Ynbraken fia gat yn dak

Op trije plakken ha de lêste dagen winkelynbraken west. Ynbrekkers makken in gat yn it dak om der yn te kommen. Yn Kollum is tiisdeitenacht by twa winkels oan de Andreaestrjitte op dizze wize ynbrutsen. It is noch ûnbekend oft der guod meinommen is.

Yn Berltsum binne moandeitenacht út in winkel oan de Hofsleane sigaretten stellen. Yn Sint Anne slagge it de ynbrekkers net om fia it dak yn de winkel yn de Warmoesstrjitte te kommen.

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 24 oktober 2011

Groen licht voor nieuwbouw Zorgcentrum Het Bildt

Na een lange tijd van voorbereiding is het dan eindelijk zover. In november starten Zorgcentrum het Bildt en Wonen Noordwest Friesland met de bouw van 15 aanleunwoningen en 52 zorgappartementen.

Voor het waarborgen van de kwaliteit en continuïteit is het nodig dat Zorgcentrum het Bildt 50 van de 78 bestaande zorgappartementen vervangt door 52 nieuwe zorgappartementen waarvan 18 met 2 slaapkamers. De 15 aanleunwoningen van Wonen Noordwest Friesland zijn een uitbreiding op de reeds aanwezige aanleunappartementen. Hier kunnen ouderen zelfstandig wonen met zorg op maat. Naast de appartementen worden ook een nieuw dagcentrum, groepsruimte en kantoorruimten gerealiseerd.

De nieuwbouwlocatie ligt op het terrein van de Wassenaarstraat 15 in Sint Annaparochie. De bouwtijd gaat ruim 2 jaar duren en wordt door Bouwgroep Dijkstra Draisma uitgevoerd. De totale investeringen bedragen ruim € 10.000.000.

Bron: Wonen Noordwest Friesland

Oudebildtzijl, 24 oktober 2011

Na schipbreuk en dijkdoorbraak volgt mysterieuze duistere reis

Afgelopen vrijdag en zaterdag zorgde een stormachtige Noordwesterwind voor veel onrust op het wad. Achter de zeedijk ter hoogte van Nije-Syl, lijden tientallen vissers schipbreuk. Een dijkdoorbraak volgt. Het onwaarschijnlijk nachtelijk avontuur van de schipbreukelingen eindigt op de Bildtse klei.

Het klinkt verschrikkelijk, maar niets is minder waar. Het gaat hier om de Nachtreis - Bildttaal. Eén van de projecten van de Reis 2018 met als inzet, de titel "Fryslân Kulturele Haadstêd fan Europa 2018".

Bron: Ouwe-Syl.nl
link Lees verder door hier te klikken (pdf-bestand) >>

St.-Jacobiparochie, 24 oktober 2011

Samen voor leefbaarheid

foto: gemeente het Bildt

Op 24 oktober werd aan de Geert Veenhuizenstraat te St.-Jacobiparochie een bladerbak in gebruik genomen. Wethouder Nel Haarsma van de Gemeente het Bildt, Folkert Schat van Wonen Noordwest Friesland en Brand de Haan van Dorpsbelang Sint Jabik vulden de bak samen met enkele buurtbewoners met bladeren.

Op zich niets bijzonders, zo’n bladerbak. Maar hier zit een gedachte achter. Gedachte hierachter is de samenwerking tussen de verschillende partijen op het gebied van wonen en leefbaarheid. Gemeente het Bildt, Wonen Noordwest Friesland en de verschillende verenigingen van dorpsbelang hebben leefbaarheid in de directe omgeving hoog in het vaandel staan.

Ieder jaar vindt er een schouw langs alle dorpen op het Bildt plaats. De wensen, klachten en behoeften van de inwoners worden geïnventariseerd. Dit doet de woningbouwvereniging Wonen NW Friesland samen met de gemeente het Bildt en de plaatselijke vereniging(en) van dorpsbelang. Waar mensen wonen kunnen (kleine) ergernissen ontstaan over allerhande zaken. Zaken zoals straatverlichting die niet werkt, poep op de stoep of scheef liggende trottoirtegels.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 22 oktober 2011

AED voor SV Friesland

Sportvereniging Friesland krijgt een Automatische Externe Defibrillator (AED) aangeboden door clubleden Jan en Wimmie Jorna uit Harlingen. De overhandiging vindt zaterdag 29 oktober plaats bij de Ronde over Ried.

Jan Kooistra had in het clubblad van de vereniging gezet dat hij graag een AED apparaat in de SV Frieslandbus wilde hebben en hiervoor een sponsor zocht. Deze bus staat bij zestig hardloopwedstrijden, prestatielopen, triathlon en survival waarbij de SV Friesland is betrokken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 22 oktober 2011

Different Sound bestaat 10 jaar

Het dameskoor Different Sound bestaat 10 jaar

Dameskoor Different Sound uit Minnertsga is in 2001 opgericht door een aantal enthousiaste dames en bestaat op dit moment uit 24 leden. Different Sound staat onder leiding van dirigent Simon Bouma uit Harlingen.

Waar Different Sound al eerder in de prijzen viel eindigden ze In april 2011 op het concours in Joure in de categorie A op de 1e plaats met lof met mooie kritieken van de jury. Ook de publieksprijs werd aan Different Sound toegekend.

Zij nodigen u uit voor een enthousiast jubileumconcert op 12 november. Het repertoire bestaat uit close harmony, jazz, oude en nieuw popsongs, gospel. Zij zingen meerstemmige muziek waarbij gezocht wordt naar spannende akkoorden zowel a-capella als met pianobegeleiding. Het zal een wervelend optreden worden, waarbij een verrassende choreografie niet uit de weg wordt gegaan.

Bron: persbericht
link Meer informatie >>

Sint Annaparochie, 22 oktober 2011

Groei door innige samenwerking

Het nieuwe kantoorcomplex van Smeding Groente en Fruit in Sint Annaparochie. De ruimtes worden verwarmd door restwarmte van de koelinstallaties in de magazijnen. Foto LC/CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

Smeding Groente en Fruit nam onlangs de nieuwe uitbreiding in gebruik. De officiële opening vindt in mei plaats in combinatie met de vijfjaarlijkse familiedag. Familie, vrienden en kennissen zullen ontdekken dat het kantoorpersoneel beschikt over een gloednieuwe werkplek, en dat het magazijnpersoneel er een extra loods bij heeft gekregen.

Aan alles is te zien dat het bedrijf uit Sint Annaparochie voorbereid wil zijn op verdere groei. Kantoorvertrekken en magazijn hebben ruimte te over voor respectievelijk extra bureaus en stellages.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Ureterp, 21 oktober 2011

Fûgelhelling in Ureterp vangt slangen op

Californische Koningsslang

De Fûgelhelling in Ureterp vangt noodgedwongen twee slangen op. Slangen die bij de dierenopvang binnenkomen worden doorgaans naar een adres in Delft gebracht, maar toen beheerder Hetty Sinnema de vondst daar meldde kreeg ze te horen dat de opvang juist een opnamestop heeft ingesteld. De reptielen moeten nu tenminste twee weken in Ureterp blijven, zodat de eigenaren de kans krijgen ze op te halen. Het zijn opmerkelijke gasten, de Fûgelhelling vangt zelden slangen op. "Het is een vrij unieke situatie", vertelt Sinnema.

Eén slang - een rattenslang - is door een particulier gevonden in een portaaltje in Leeuwarden. De andere - een kruising tussen een ratten- en een koningsslang - is door de politie gevonden in de berm, even buiten Sint Annaparochie. De rattenslang is een tamme soort die veel wordt gehouden. De slang die bij St.-Annaparochie is gevonden, is echter zeer agressief van aard. "Het kan zijn dat beide slangen zijn ontsnapt, maar het is ook waarschijnlijk dat mensen zich hebben verkeken op de meer agressieve slang en dat ze hem vervolgens hebben uitgezet."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 21 oktober 2011

Auto te water Vrouwenparochie

Een bestuurder van een personenauto is op de Sudhoekstermiddelweg tegen een muurtje gebotst en vervolgens in sloot beland. De hulpdiensten werden grootschalig ingezet. Naast de duikers uit Leeuwarden en Harlingen werd ook de brandweer uit Stiens gealarmeerd. Bij aankomst van eerste hulpdiensten werd de bestuurder niet meer in zijn voertuig aangetroffen. De duikers werden dan ook geannuleerd. De brandweerlieden uit Stiens hebben de auto en de sloot doorzocht. Ook zochten de spuitgasten naar aanwijzingen in de auto om de identiteit van de bestuurder te achterhalen.

De bestuurder is nog door onbekende reden tegen een muurtje, bij een inrit van een boerderij, gebotst en vervolgens in sloot beland. Zowel het muurtje als de auto raakte ernstig beschadigd. Berger Ketellapper kwam ter plaatse om de auto uit de sloot te halen en om de auto af te voeren.

Bron: LeeuwarderNet
link Meer foto's >>
YouTube Bekijk hier de de videoreportage van Robin Kiestra >>

St.-Annaparochie, 20 oktober 2011

Gemeente heeft sluitende begroting voor 2012

"De financiële situatie van de gemeente het Bildt is gezond, maar waakzaamheid blijft geboden", aldus burgemeester Gerrit Krol. Met een overschot van € 83.000 heeft de gemeente de begroting van 2012 sluitend.

Tot 2015 blijkt het meerjarenperspectief ook positief. Al lijkt het jaar 2013 even spannend te worden met een klein tekort. Dit tekort heeft te maken met een lagere uitkering van het rijk aan de gemeente. "Met goed beleid moeten we dit kleine tekort wel op kunnen vangen", aldus Krol.

Om de begroting voor 2012 sluitend te krijgen stond de gemeente voor een stevig bezuinigingsproces. In totaal moest er ongeveer € 800.000 worden bezuinigd. Daarom organiseerde Gemeente het Bildt in 2010 en 2011 een serie bijeenkomsten, waar zij de voorlopige bezuinigingsvoorstellen van het college, besprak met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de inwoners van het Bildt. Naar aanleiding van de uitkomsten werden de bezuinigingsvoorstellen aangepast, waarna deze in juni door de gemeenteraad werden vastgesteld. Het Bildt koos onder andere voor instandhouding van het minimabeleid en beperkte lastenverhoging.

Bron: Gemeente het Bildt

Oudebildtzijl, 20 oktober 2011

Bildt lijdt vrijdag en zaterdag schipbreuk

De voorbereidingen zijn volop aan de gang

Er wordt op heel veel fronten gewerkt aan de verkiezing van Fryslân tot culturele hoofdstad van Europa in 2018. De Reis naar 2018 is misschien nog wel belangrijker dan de verkiezing tot Culturele Hoofdstad. Mensen vinden elkaar nu al in allerlei evenementen. Een prachtig voorbeeld is de Friese gedichtenreeks met 60 gedichtvlaggen in 60 dorpen en de dagelijkse uitzendingen op onze zender. Het komende weekend is Oudebildtzijl in rep en roer als onderdeel van de Reis 2018.

Vrijdag en zaterdag zijn er vanaf 9 uur 's avonds voorstellingen op het Noarderleech. In de volstrekte duisternis van het Bildtse landschap gebeuren bizarre zaken. Vanaf 9 uur worden mensen in groepjes vanuit het café het Graauwe Paard in Ouwesyl naar het Noorderleech gebracht. Ze beleven als het ware een schipbreuk en 'vluchten' vervolgens naar de veiligheid en de warmte van Het Bildt. De voorstelling is bedacht door Tjerk Kooistra, artistiek leider van het De Reis programma op Het Bildt en wordt gerealiseerd samen met vormgever Jaap Groen en vooral heel veel bewoners van Het Bildt. In de herfstvakantie bouwt Jaap samen met een groep handige, sterke, creatieve, Bildtkerts aan het decor onderweg. Er is een globaal plan voor de vormgeving, maar hoe het precies zal uitpakken, blijft nog even een verrassing, zowel voor de makers als het publiek.

Bron: GPTV
GPTV Bekijk hier de reportage op GPTV >>

Leeuwarden, 19 oktober 2011

Dieventruc in pashok Leeuwarder V en D

Een 24-jarige Drachtster en 25-jarige vrouw uit Sint Annaparochie zijn dinsdagmiddag aangehouden na het stelen van een flinke hoeveelheid parfums bij warenhuis V en D aan de Nieuwestad in Leeuwarden.

Het tweetal liep met nieuwe jassen over de arm door de winkel en stopte de zakken vol met dure lekkere geurtjes. In een kleedhokje haalden ze de flesjes uit de verpakking en staken deze in eigen zak.

Een beveiliger zag dat ze de jassen in de paskamer lieten hangen en de winkel verlieten. Hij zette de achtervolging in en droeg het dievenduo op Over de Kelders over aan de politie.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 oktober 2011

Rijden onder invloed

De politie heeft dinsdagmiddag tegen een 59-jarige automobilist uit Tzummarum proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de man rijden over de Warmoesstraat en besloten hem te controleren. Ze hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal.

Tevens bleek dat de man nog voor een paar honderd euro aan boetes had openstaan en dat hij nog een gevangenisstraf van 21 dagen moest uitzitten. Hij werd dan ook ingesloten en zal vandaag naar een gevangenis worden gebracht om daar zijn straf alsnog uit te zitten. Daarnaast moet de man zijn boetes nog betalen.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 16 oktober 2011

Historie Bildts Songfestival

Voor de oorsprong van het "Bildts Songfestival" moeten we teruggaan naar de begin van de jaren tachtig. Voor het eerste officiële songfestival namelijk werden er reeds een aantal veredelde songfestivals onder de naam Sesjun gehouden in de jeugdsoos ’t Honk. Op zo’n avond stonden er instrumenten en microfoons klaar voor personen die een liedje ten gehore wilden brengen. Maar deze initiatieven waren eigenlijk alleen toegankelijk voor de vaste bezoekers.

De navolgende jaren groeide de belangstelling om mee te doen verbazingwekkend. Veel Bildtkers, maar ook enkelen buiten de gemeente gaven zich spontaan op. In 2000 waren er liefst 18 acts. Het maximaal aantal deelnemers. Wat zeker ook groeide was de publieke belangstelling. Vanwege de groeiende belangstelling kon de organisatie niets anders dan besluiten om weer terug te keren naar ‘Ons Huis’.

Bron: www.bildtssongfestival.nl
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 14 oktober 2011

Groepsexpositie Kunstkring Uytland

De nieuwe groepsexpositie van Kunstkring Uytland in de Aerden Plaats te Oude Bildtzijl heeft als thema Beweging. Met zo'n onderwerp kunnen de kunstenaars alle kanten uit. Het resultaat is heel divers met als bindende factor dat er overal beweging in zit. Stromend water, vallende bladeren, vogels in vlucht en dansende vormen. Maar ook abstract of suggestief, en alles uitgevoerd in diverse materialen en disciplines.

Er is werk te zien van onder andere Ber Stekelenburg, Ellen Floris, Astrid Salman, Henk Rusman, Hein Kocken, Mark Glotzbach (foto), Astrid Salman en Lucie de Blécourt. In totaal vierentwintig kunstenaars wonend en werkend op en om het Bildt.

De expositie duurt t/m 19 november en is open op zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.30 uur.

Bron: Franeker Courant

St.-Annaparochie, 14 oktober 2011

Nieuw binnenklimaatsysteem scholen Middelsee Gemeenten

Diverse scholen in het Bildt en de andere Middelsee gemeenten zijn voorzien van een nieuw binnenklimaatsysteem. Dit was mogelijk met een subsidie van het Rijk en een bijdrage van de Middelseegemeenten en enkele scholen. De Middelseegemeenten hebben in totaal bijna € 4,5 ton beschikbaar gesteld.

De beschikbare middelen voor dit project waren, net zoals landelijk het geval is, niet toereikend om alle scholen in de Middelseegemeenten te voorzien van een nieuw klimaatsysteem. Dit probleem kon grotendeels worden ondervangen doordat een aantal scholen (relatief) nieuw is of dat er op korte termijn nieuwbouw plaatsvindt. De diverse schoolbesturen zijn nauw betrokken bij de beslissing welke scholen in aanmerking zouden komen voor een nieuw klimaatsysteem.

Bron: gemeente het Bildt

St.-Anne, 14 oktober 2011

Bilkerts in hur doen en laten foor 1800

Op donderdeg 27 oktober om 20.00 uur organisere de Bibletheek fan St.-Anne, 't Bildts Dokumintasysintrum en de Stichting Ons Bildt in Multifunksjoneel Sintrum Ons Huis foor de fierde keer op rij 'n aktiviteit in `t kader fan de maand fan de geskidenis. Dut jaar is 't thema "Ik en jij" en in dat kader is d'r keken naar 'n passend onderwerp.

Omdat op `t stoit 'n prot mînsen neskierig binne naar de achtergrônd fan hur foorfaren en achternamen is Theo Kuipers fan Tresoar noaden. Hij sil fertelle over "Bilkerts in hur doen en laten foor 1800". Kuipers sil 'n inlaiding houwe over 't daagliks leven fan Bilkerts foor 1800 soa't dat faitlik overleverd en bewaard bleven is.

link Lees het hele bericht >>
Bron: www.bildtweb.nl

De Bilt, 12 oktober 2011

Van Het Bildt naar De Bilt

Een nieuw verhaal van Alice Athmer-Kloosterman uit De Bilt. Dankzij het bouwproject op de foto hiernaast vond ze een huis in de Tuinstraat in De Bilt, het dorp met de naam die zo doet denken aan de plek waar ze vandaag komt.

Mijn leven ben ik begonnen in Het Bildt, een gebied langs de Waddenkust in het noorden van Friesland, dat ooit op de zee werd veroverd. Ik heb daar mijn jeugd doorgebracht tot mijn achttiende en woonde vervolgens in Assen en Utrecht, met een korte onderbreking in Den Dolder. Daarna is De Bilt mijn domicilie geworden.

De voorgaande woonplaatsen werden bepaald door het werk en de studie die ik deed,doch de Liefde heeft me naar De Bilt gebracht. Want, toen ik mijn latere echtgenoot had leren kennen en we op zoek waren naar een gezamenlijk onderkomen, kwamen we op een druilerige zondagmiddag terecht in de Tuinstraat te De Bilt. Een nieuwbouwproject aldaar werd aan het zicht onttrokken door een hoog hekwerk en het enig zichtbare was een aantal mooie oude bomen.

Bron: De Bilt schrijft
link Lees het hele verhaal >>

Vrouwenparochie, 12 oktober 2011

Vrouwenparochie vlagt feestelijk voor taal

Vrouwenparochie is de 25e plaats op rij die vlagt voor verscheidenheid van taal, sinds het begin van het Keppelfeest op 17 september. Onder de slogan 'Fan kneppeljen nei keppeljen' wordt zestig dagen lang de roerige Kneppelfreed (16 november 1951) herdacht die uiteindelijk meer ruimte schiep voor het Fries in rechtspraak, bestuur en onderwijs.

In Froubuurt wappert sinds gisteren het gedicht van de Bildtse dichteres Janneke Spoelstra, Dânse op ’e dyk:
ien kear yn it jier kaam moike Hiltsy
suster fan de beppe dy't al dea wie
fertelde dat sij en beppe 'in Froubuurt
't dânsen leerden op 'e dyk'
en dat beppe tsjinne hie bij in boer
fan wa't de frou sneontemiddeis
krekt foar't beppe nei hûs soe
dan sa sei: 'Nou,
nou most de solderfloer
nag maar even dwaile'

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 12 oktober 2011

Musicus Piet Visser centraal in documentaire

Piet Visser tijdens de opname

Eind november gaat een documentaire van Omrop Fryslân in première over de dirigent en pedagoog Piet Visser.

Vijftien jaar geleden kwam hij in contact met leden van een voormalige Litouwse militaire kapel die vlak na de omwenteling in hun land Europa introkken op zoek naar oude instrumenten om zo te kunnen blijven spelen. Piet Visser mobiliseerde de korpsen in Friesland voor steun, en trok met een busje vol trompetten, bassen, baritons en andere blaasinstrumenten naar het Litouwse stadje Panevezys. Hier ontmoette hij klarinettist en ambtenaar culturele zaken Remigius Vilys. Ze werden vrienden voor het leven en hebben intussen in de dorpen rond Panevezys zo'n 20 amateurkorpsen opgericht. Piet wordt tijdens de uitzending gevolgd bij zijn avonturen in het voormalige Oostblokland.

De officiële première is op vrijdag 11 november tijdens het Noordelijk Filmfestival Leeuwarden. De landelijke uitzending zal zijn op zondag 27 november op Nederland 2 om 15.30 uur.

Bron: Brass Info

Sint Annaparochie, 11 oktober 2011

Schooljeugd adviseert het Bildt over streekproducten

foto: Franeker Courant

De leerlingen van klas 2VWO van CSG Ulbe van Houten te Sint Annaparochie kregen vorige week maandag bezoek. Wethouder Baukje Tol kwam langs om de leerlingen een opdracht te verstrekken waar ze de hele week aan konden werken en die vrijdagmorgen op het gemeentehuis gepresenteerd moest worden. De opdracht luidde: zoek uit welke streekproducten er in het Bildt zijn, of ze duurzaam geproduceerd worden en maak een menukaart met streekproducten waarop aangegeven staat bij welke leverancier de producten betrokken worden.

Vier groepjes leerlingen hebben een catering- en adviesbureau opgericht, vervolgens hebben ze boeren in de omgeving bezocht, in supermarkten en speciaalzaken geïnventariseerd wat daar aan streekproducten werd verkocht. Ook kwam de chef-kok Jensma van restaurant Zwarte Haan op bezoek. Hij werkt veel met streekproducten en heeft de leerlingen onder andere waddenoesters laten proeven. Leerlingen zijn ook de straat opgegaan om dorpsbewoners te interviewen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oosterbierum, 10 oktober 2011

De dieprode deken van zus Anita

foto LC/CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

De rode deken, ontworpen door textielkunstenares Claudy Jongstra, die bij Petra Andriesen in Oosterbierum in huis ligt, heeft voor haar een bijzondere waarde. Omdat hij zo mooi is, donker dieprood van kleur, maar nog meer om een andere reden. "De deken is mij dierber omdat ik deuze kregen hew fan myn sus Anita."

PvdA-gedeputeerde Anita Andriesen overleed in december 2008 op 51-jarige leeftijd. Petra is haar vijf jaar jongere zus. "De leste dâg foor hur ferstorven hewwe wy tegaar deurbrocht, mezyk lústerd, praten, en se wou my wat geve." Het rode PvdA-autootje, opperde Anita, maar daar voelde Petra weinig voor. "Doe froeg se of ik de deken wou, wer't se onder laai."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

St.-Annaparochie, 10 oktober 2011

foto: gemeente het Bildt

Nederlanderschap uitgereikt aan nieuwkomers

Woensdag 5 oktober was een feestelijke dag voor een aantal inwoners uit onze gemeente. Zij kregen namelijk van burgemeester Gerrit Krol, bij Koninklijk Besluit de Nederlandse nationaliteit uitgereikt.

De volgende personen kregen het Nederlanderschap overhandigd:
Riem El Yousif van oorsprong afkomstig uit Libanon, Dulce da Conceição Campos Sebastião oorspronkelijk afkomstig uit Angola, samen met haar zoon Bruno Sebastião de Oliveira en Danilo Filipe de Oliveira, geboren in Nederland en van oorsprong afkomstig uit Angola.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Jacobiparochie, 10 oktober 2011

Jelle Veenstra

Geslaagd concert "Bútsoekers" in Groate Kerk

Shanty's en zeemansliederen galmden zondagmiddag 9 oktober weer door de Groate Kerk in St. Jacobiparochie bij het concert van het shantykoor "de Bútsoekers". Maar niet alleen van die liederen kon het publiek van zo'n 200 personen genieten. Dirigente Marijke Rodenburg en haar mannen hebben de laatste maanden heel hard gewerkt aan de uitbreiding van het repertoire en een flink aantal (verrassende) liedjes daaraan toegevoegd. Vrijwel al deze nieuwe nummers werden deze middag voor het eerst voor een groot publiek ten gehore gebracht.

En waar kan dat beter gebeuren dan in deze kerk met haar geweldige akoestiek. Natuurlijk werden ook nummers uit het bestaande repertoire gezongen, maar de nieuwe nummers vormden een groot deel van het concert. Zo kon er worden genoten van liedjes zoals Waltzing Matilda, Sailing van Rod Stewart en Love me tender van Elvis Presley.

Bron: Website "de Bútsoekers"
link Lees het hele verslag >>

Sint Annaparochie, 9 oktober 2011

Klas voert actie tegen uitzetting 13-jarige Aram

Donkere wolken pakken zich samen boven het hoofd van de 13-jarige Aram. Hij is in Nederland geboren en woont al zijn hele leven in een asielzoekerscentrum, waarvan de laatste 6 jaar in het Friese Sint Annaparochie.

Nu hebben Aram en zijn familie te horen gekregen, dat ze dinsdag naar een vrijheids-beperkende gezinslocatie in Katwijk moeten. De volgende stap is dat het gezin wordt uitgezet naar Irak. Zijn klasgenoten willen dit koste wat kost voorkomen.

Bron: Hartvannederland.nl
link Bekijk de video >>

Leeuwarden, 9 oktober 2011

Nachtreis – BildtTaal

Op 21 en 22 oktober a.s. wordt er vanuit Oudebildtzijl een Nachtreis georganiseerd. Dit is het tweede programma-onderdeel van De Reis 2018, één van de projecten van Fryslân 2018 die al van start is gegaan. Het eerste onderdeel was het Pypskoft festival op 17 juli.

De Nachtreis – BildtTaal is een mysterieuze, spannende tocht met beelden en geluiden, verhalen en muziek. Het publiek wordt vanaf 21.00 uur in groepjes vanaf Eetcafé Het Graauwe Paard in Ouwesyl naar de zeedijk bij het Noarderleech gebracht. Ze beleven als het ware een schipbreuk en `vluchten` vervolgens naar de veiligheid en de warmte van Het Bildt. De voorstelling is bedacht door Tjerk Kooistra, artistiek leider van het De Reis programma in Het Bildt, en wordt gerealiseerd samen met vormgever Jaap Groen en vooral heel veel bewoners van Het Bildt. Met dank aan Eetcafé Het Graauwe Paard en bewoners aan de route.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Woerden, 7 oktober 2011

Horeca Bildt betaalt het minst

De dertig horecabedrijfjes in Het Bildt zijn het goedkoopst uit van heel Nederland. Een horecavergunning kost op Het Bildt nog geen drie tientjes.

Dat staat in het rapport 'Gemeentelijke leges 2011' van Koninklijke Horeca Nederland. Ook in Menameradiel is het voordelig uitbaten: een vergunning kost daar €34.

De duurste gemeente is de gemeente Rijnwoude (ZH); daar kost een horecavergunning €3039, ruim honderd keer zoveel als op Het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 6 oktober 2011

Deelname Mudbirds aan de International Blues Challenge in Memphis

de Mudbirds

Het duo The Mudbirds uit het Friese Oude Bildtzijl hebben The Dutch Blues Challenge 2011 gewonnen. Mondharmonicaspeler, zanger en gitarist Alan Laws en dobro en slide-speler René Tweehuysen mogen nu in januari 2012 Nederland vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis, USA. Dit is het grootste blues evenement ter wereld.

De Dutch Blues Challenge werd op 2 oktober jl. voor het eerst georganiseerd door de Dutch Blues Foundation. Een deskundige jury met experts uit de media, platenindustrie en de Nederlandse blues scene, beoordeelden de acts op creativiteit, muzikale vaardigheden en uitstraling. The Mudbirds werden winnaar met de meeste punten in de categorie ‘solo/duo’. Daarnaast was de jury overtuigd dat dit duo in staat is om hun act op een internationaal podium te brengen. The Mudbirds zijn ontzettend blij met deze erkenning van hun muziek.

Bron: ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 oktober 2011

Nigeriaans meisje uit azc Sint Anne vermist

De achttienjarige Jessica Eki Aiyeki uit Sint Annaparochie wordt vermist. Het Nigeriaanse meisje is op 23 september vertrokken uit het asielzoekerscentrum en heeft sindsdien niks van zich laten horen.

De asielzoekster heeft in juli asiel aangevraagd in Nederland. Sinds 9 september verbleef ze in het azc van Sint Annaparochie. De politie is naar haar op zoek. Het meisje spreekt geen Nederlands, wel Engels.

Bron: Leeuwarder Courant

Eindhoven Strijp, 2 oktober 2011

Man bekneld en gewond geraakt bij ongeval

Eindhoven Strijp

Een 24-jarige man uit Sint Annaparochie is zaterdag rond 17.50 uur, als passagier, bekneld geraakt bij een ongeval tussen twee personenauto's. Dit gebeurde op de kruising Hoogstraat/Boutenslaan. Hij is vervolgens gewond naar het ziekenhuis overgebracht.

De man zat als bijrijder in een auto, bestuurd door een vrouw (leeftijd onbekend) uit Eindhoven. Deze automobiliste reed over de Boutenslaan, komende vanaf de Keizer Karel de V Singel. Zij wilde linksaf de Hoogstraat in rijden. Een 20-jarige bestuurder uit Veldhoven reed achter de vrouw en is tegen haar aangereden.

De man is in het ziekenhuis opgenomen met een gebroken hand/pols. De kruising is na het reinigen van het wegdek, verwijderen van olie, weer vrijgegeven.

Bron: www.politie.nl

 
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)