Leeuwarden, 31 december 2012

Grafiek: Leeuwarder Courant

Crisis werkt trek naar steden in de hand

De Friese bevolking is in 2012 voor het eerst in zes jaar weer wat gekrompen. Er waren minder geboorten en meer mensen trokken weg.

Gemiddeld daalde het aantal inwoners in Friesland met 0,025 procent. In de gemeenten Weststellingwerf, Tietjerksteradiel, Kollumerland, Dantumadiel en het Bildt was de krimp meer dan 0,5 procent. Het Bildt staat in deze groep met stip op nummer één met 1,25 procent minder inwoners.

De huidige krimp is vooral het gevolg van een dalend geboortecijfer. In Zuid-Friesland kwamen liefst tweehonderd zuigelingen minder ter wereld dan in 2011. In Noord-Friesland was de daling kleiner.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Aldsyl, 30 desimber 2012

Foto: Ria Koetsier

Kuiertocht tsjin boarstkanker

Goed 2000 minsken hawwe sneontejûn meidien oan in kuiertocht oer de Alde Biltdyk.

De tocht wie organisearre troch de stifting Bewegen voor Overleven, dy't mei syn aktiviteiten omtinken foar boarstkanker freget en dęrneist Fryslân promote wol.

Underweis wie der muzyk en teater, ek wiene der fakkels en wie in tal pleatsen by de tolve kilometer lange dyk lâns ferljochte.

Der wie safolle belangstelling foar de tocht, dat de ynskriuwing earder al stopset wie.

Bron: omrop Fryslân/
link Klik hier voor een mooie foto in de Leeuwarder Courant >>

Fryslân, 27 december 2012

Zeven woninginbraken op tweede kerstdag in Fryslân

De politie onderzoekt zeven inbraken in woningen in Fryslân. Al deze inbraken vonden plaats op tweede kerstdag. In een woning aan de Dirk Janszstraat in Sint Annaparochie werd een ruit met een steen ingegooid. Eenmaal binnen werden sieraden en een tv weggenomen.

Op de Buorren in Oudega (Sm.) werd een schuur naast een woning opengebroken. Eenmaal in de schuur werd een zwarte Audi RS6 met kenteken 60-NTB-9 gestolen. In de Speelmanstraat in Leeuwarden werd de deur van een woning geforceerd. Uit de woning werden een laptop, een fotocamera en kleding gestolen. Ook bij twee woninginbraken in de Telemannstraat en de Gerben Colmjonwei in Leeuwarden werden laptops buit gemaakt.

In Oudeschoot aan de Benzweg werd ook in een woning ingebroken. Daar werden sieraden, een muntenverzameling, geld en een laptop weggenomen. Tenslotte werd in een woning aan de Fleardyk in Scharnegoutum ingebroken. Daar werd een geldbedrag weggenomen. Alle benadeelde bewoners deden aangifte.

Bron: politie.nl

Minnertsga, 26 december 2012

Oranje en clubjeugd blazen en zingen Minnertsga wakker op Eerste Kerstdag

Na een goedbezochte Kerstnachtdienst - verzorgd door de fanfare, zanggroep Telling Voices en speciale gast amusementenkoor Tusken Waad en Wiid - was het voor een aantal Oranje-leden al weer vroeg dag op Eerste Kerstdag.

Een zestal muzikanten ging namelijk 's ochtends vroeg met de jeugdclubs mee met de rondgang door het dorp waarbij de jeugd het dorp muzikaal wakker zong met bekende kerstliedjes. Om 08.00 uur stond clubleider Bram Joostema klaar bij het Twaskar met pick-up truck met daarachter een grote aanhanger waarop de muzikanten, de kids en de leiding een plaatsje zochten. Regenkleding en paraplu's gingen aan en mee want het regende behoorlijk. Gelukkig klaarde het later op en konden de paraplu's worden ingeklapt.

Bron: minnertsga.blogspot.nl/
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 24 december 2012

Grote belangstelling voor kerstconcert Oranje in Minnertsga

Dat muziek en Kerst een goede combinatie is, bleek wel uit de grote belangstelling die er was voor het kerstconcert dat muziekvereniging Oranje Minnertsga zondag in de plaatselijke Meinardskerk hield onder de titel ‘Light of the World’.

Ruim 350 belangstellenden kwamen af op de happening die vorm werd gegeven door de fanfare van Oranje o.l.v. Jouke Hoekstra en met als speciale gast de mannenkoren Con Amore uit Harlingen en Ons Genoegen uit Heeg. Daarmee was de kerk bomvol en moesten sommigen zelfs een staanplaats zoeken. Dat vormde voor fanfare en koren een extra stimulans om alles uit de kast te halen en de mensen anderhalf uur te boeien met bekende kerstmelodieën: koraalmatig, populair, klassiek en modern.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 22 december 2012

Mistige Molenloop in Froubuurt

Foto: www.runforrunners/nl

SV Friesland bleef zaterdag de 22e december op het eigen Bildt met de 30e Molenloop in Vrouwenparochie. Met start en finish bij sportcentrum De Buurfrou.

Een sombere dag mist en regen, maar de wegen waren goed begaanbaar beter dan in het Noorden van Groningen waar ook deelnemers vandaan kwamen. Daar was ijzel en plaatselijk glad. Heel veel regen was er weer gevallen en Jan v.d.Hoek had de handen vol om het parkoers aan te geven met bordjes en kalk wat al gauw weer oploste met de regen. Toch hoefde men niet fout te lopen, het is gewoon even goed opletten.

Bauke van De Buurfrou wilde zijn grasveld niet kapot hebben en had dit afgezet met lint, er bleef genoeg ruimte over om de auto;’s te parkeren. Op het nieuwe snelwegfietspad was ook ruimte om te parkeren mits men maar niet in de natte berm kwam dat overkwam wel enkelen maar met wat hulp was dat ook weer geregeld.

Bron: Liwwadders Nieuws
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 21 december 2012

MSE-Forks neemt Reachable Solutions over

Heftruckvork-producent MSE-Forks uit St. Jacobiparochie neemt voor het einde van dit jaar Reachable Solutions LLC uit het Amerikaanse Franklin over.

Dat meldt de website forkliftaction. Na de overname behoudt MSE Forks een verkoopkantoor in Franklin is de verwachting. Ook zal het Friese bedrijf een hal huren van ruim 400 vierkante meter voor opslag en distributie. Hiermee wil het bedrijf het serviceniveau vergroten.

Het nieuw te vormen bedrijf MSE-Forks Inc wordt geleid door de oprichter en eigenaar van MSE Forks Hendrik Meijer. Michael Yacks, de huidige eigenaar van Reachable Solutions gaat de Amerikaanse tak leiden.

Bron: www.logistiek.nl

Oudebildtzijl, 21 december 2012

De weg naar de top

Je hebt mensen die op sportief gebied het uiterste uit zichzelf weten te halen. De een doet dit om lekker strak in het vel te blijven, de ander om de conditie op peil te houden.

Ouwe-Sylster om utens Katolina Dijkstra heeft de 6500 meter hoge Mera Peak in Nepal met een groep young proffesionels bedwongen. Niet alleen om in shape te blijven, maar vooral voor het goede doel.

Lees hier haar indrukwekkende verhaal…

Bron: www.ouwe-syl.nl

Sint Annaparochie, 20 december 2012

Stress voor niets

Mohamed Salih (midden) op zijn groentemarkt bij het AZC FOTO LC (gescand)

Drie maanden stress had Isaha Avaz van de aangekondigde sluiting van het asielzoekerscentrum. "Dat is niet zomaar weer goed."

Avaz woont met haar twee kinderen op het centrum. Toen het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) op 19 september liet weten het centrum te sluiten, ging alles bergafwaarts, zegt ze.

"De kinderen gingen herrie schoppen op het centrum. Ze scholden elkaar uit. Wij ouders waren ook onrustig, en dat versterkte elkaar alleen maar." Ze zouden moeten verhuizen, liet het COA weten. Waarheen bleef onduidelijk. Isaha legt haar hand op haar hart. "Dat voel je hier."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 20 december 2012

Eerste deel nieuwbouw Zorgcentrum het Bildt is klaar

Afgelopen week zijn 34 bewoners en een gedeelte van de kantoren van Zorgcentrum het Bildt verhuisd naar een nieuw gebouw aan de Beuckelaerstraat 25 in St.-Annaparochie. Dit nieuwe gebouw is de 1e fase van een ingrijpende verbouwing die Zorgcentrum het Bildt en Wonen Noordwest Friesland samen oppakken.

De 1e fase van de nieuwbouw bestaat uit 34 appartementen, de receptie, kantoren en diverse groepsruimten. De totale verbouwing van Zorgcentrum het Bildt bestaat uit 3 gedeeltes.

In januari 2012 wordt gestart met de sloopwerkzaamheden voor de 2e en 3e fase nieuwbouw. Dit omvat 18 tweekamerappartementen van Zorgcentrum het Bildt en 15 aanleunwoningen van Wonen Noordwest Friesland. De verwachte oplevering hiervan is eind 2013.

Bron: Wonen Noordwest Friesland

Sint Annaparochie, 20 december 2012

Uitreiking Bildtse Ondernemersprijs

Het college van B en W bezoekt de Molkerei, De Bildtse Post

Vrijdag a.s. wordt om 16.00 uur in het gemeentehuis van het Bildt in St.-Annaparochie bekendgemaakt wie de Bildtse Ondernemersprijs van het jaar 2012 heeft gewonnen. Een jury bestaande uit 3 personen heeft een drietal Bildtse bedrijven genomineerd voor deze prijs. De 3 genomineerde Bildtse ondernemers zijn Plaveka Interieurs in St.-Annparochie, Eetcafé Het Graauwe Paard in Oudebildtzijl en de Molkerei in St.-Annaparochie. Op vrijdag wordt bekendgemaakt wie van deze 3 bedrijven de titel Bildtse Ondernemer van het jaar 2012 krijgt.

Deze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Alle ondernemers op het Bildt worden uitgenodigd bij deze uitreiking aanwezig te zijn. Het duurt van 16.00-18.00 uur. De prijs wordt uitgereikt door burgemeester Gerrit Krol. De jury bestaande uit A.Tadema, voorzitster koepel van Bildtse ondernemersverenigingen; R.Bruinsma, raadslid en J. van der Meij, voorzitter jury, zal de nominaties verder toelichten en vervolgens bekendmaken aan wie de prijs is toegekend.

Bron: persbericht gemeente het Bildt

Sint Anne, 19 december 2012

451 Jaar ouwe Bildtse stenen opdoken

Foto Jan Bonefaas (gescand)

Gemeenteargifaris en historikus Douwe Zwart het fleden week 'n prachtige fônst onder ogen kregen: 451 jaar ouwe Bildtse stenen met 'n besonder ferhaal. Zwart fertelt foor de Bildtse Post over de geskidenis fan de stenen.

Op 'e solder fan 'e werkplaats fan 'e gemeentelike búttendienst hč Albert van der Veen en Hilbert Zantingh 'n nussy ouwe stenen fonnen. Se brochten een bij mij. 't Is 'n baksteen of beter said: 'n baksteentsy, want 't is maar 14 sintimeter lang ,91/2 sintimeter breed en 6 sintimeter hoog. Maar 't is wel 'n neskierig steentsy. 't Is 'n road moppy met 'n donkere, 'n brúnne toplaag, krekt as het 'e steenbakker d'r hite súkkelary overhine goaten. In die toplaag binne allegaar meetkundige figuren perst, soa-as rútten en sirkels en ândere fersiersels. In elk fan 'e twee sirkels sien wy 'n hood. Węr hč wy hier met te krijen? 't Fotografys geheugen fan Sytse Keizer brocht útkomst.

Bron: De Bildtse Post
link Lees feerder >>

Sint Annaparochie, 19 december 2012

Humana helpt het Bildt

Voor het gemeentehuis in het Bildt staat sinds vandaag een vrolijke textielcontainer van Humana. De container is door kunstenaars onder handen genomen vanwege de campagne Fair Fibers. Deze campagne heeft als doel Friezen aan te zetten hun kleding en ander textiel beter gescheiden aan te bieden.

De campagne Fair Fibers (Engels voor ‘eerlijke vezels’) is een gezamenlijk initiatief van de provincie Fryslân, de Friese Milieu Federatie (FMF) en andere organisaties zoals de gemeente het Bildt, waar Humana graag een bijdrage aan wil leveren. Door middel van graffiti hebben de kunstenaars een opvallende verschijning van de container gemaakt. ‘Stoffig en versleten? Ik lust het allemaal’ is een duidelijke boodschap die de bewoners van de gemeente het Bildt bewust moet maken van het feit dat ook oude, versleten of kapotte kleding en textiel in een Humana container gedeponeerd moeten worden.

Bron: www.humana.nl
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 december 2012

'Raadslid in hart en ziel' neemt afscheid

Frans van der Mossel heeft donderdag 13 december afscheid genomen van de gemeenteraad. Het raadslid van Werkgroep het Bildt is tegen herindeling en voelt zich niet langer thuis bij zijn partij, die voor herindeling heeft gestemd.

Toch was het geen "vertrek met slaande deuren, geen 'alleingang'," zoals burgemeester Gerrit Krol in zijn afscheidswoord opmerkte. "Dit soort zaken zijn niet te plannen, dit overkomt je. Frans is tegen herindeling, hij ziet dat niet zitten en trekt zijn conclusies. Dat is rechtlijnig en consequent. Al zal het hem zwaar vallen, denk ik, want hij bemoeit zich graag overal mee. Frans was in hart en ziel raadslid. Ik heb diep respect voor de keuze die je maakt."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 december 2012

Asielzoekerscentrum blijft toch open in Sint Anne

Het COA zegt de cijfers te hebben moeten bijstellen, waardoor het asielzoekerscentrum en basisschool De Toverbal in Sint Annaparochie open kunnen blijven.

Het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie blijft toch open. Bewoners en de gemeente het Bildt reageren opgetogen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft dit woensdagmorgen tot ieders verrassing bekendgemaakt bij het begin van het sluitingsfeest van de azc-school De Toverbal, die nu ook open blijft.

Het opvangcentrum zou op 1 april 2013 sluiten, vanwege het teruglopende aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. Het COA zegt nu de cijfers te moeten bijstellen. "Er is meer instroom van buitenaf en er stromen minder mensen door naar huurwoningen. Daardoor is nu toch meer capaciteit nodig", verklaart COA-woordvoerster Jacqueline Engbers.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Ulft, 18 december 2012

Auto Motor Klassiek in januari 2013

"Ik vond het altijd al een leuk wagentje", zegt automonteur Pier Jagersma (56) uit Sint Annaparochie over zijn Opel Kadett A uit 1964. "De klassieke eenvoud sprak me aan. Toen mijn broer me belde en vertelde dat er in het dorpskrantje één te koop werd aangeboden, heb ik meteen contact gezocht. Ik heb een afspraak gemaakt en ben gaan kijken."

Inmiddels een beetje wanhopig geworden van alle negativiteit van de laatste tijd? Denk dan terug aan die goede oude tijd. De zomer van 1964 bijvoorbeeld, toen de Opel A-Kadett nog velen ontzettend blij maakte. Een nieuwe Kadett voor de deur… dat was heel wat. En als je nu zo’n keurig gerestaureerde Kadett weer ziet… dan verdwijnt wanhoop toch als sneeuw voor de zon?

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 18 december 2012

't Graauwe Paard genomineerd voor Bildtse Ondernemersprijs

De gemeente het Bildt looft vanaf eind december 2012 jaarlijks de Bildtse Ondernemersprijs uit. De prijs – bestaande uit een kunstwerk – wordt gegeven aan een ondernemer of bedrijf dat zich heeft onderscheiden in ondernemerschap, in de breedste zin van het woord. Café 't Graauwe Paard is hiervooer genomineerd samen met Plaveka en de Molkerei uit Sint Annaparochie.

Op vrijdag 21 december 16.00 uur wordt de prijs voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een ondernemersborrel op het gemeentehuis. De jury bestaat uit Atsy Tadema (directeur BOOG), CDA-raadslid Rikus Bruinsma en voorzitter Jan van der Meij, geboren op de Nieuwebildtdijk en oud-voorzitter van de PC, de grootste Friese kaatswedstrijd.

Bron: ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 17 december 2012

Snorfiets en gereedschap gestolen

De politie stelt een onderzoek naar een inbraak in een schuur van een woning aan de Oudebildtdijk. Uit de schuur werden diverse gereedschappen gestolen waaronder een flex en steeksleutels.

Daarnaast werd een snorfiets weggenomen. De snorfiets is van het merk Sparta, is blauw van kleur en is voorzien van het kenteken 36-FLB-6. Een 47-jarige inwoner van Nij Altoenae deed aangifte.

Bron: politie.nl

Froubuurt, 17 december 2012

SV Friesland houdt 30e editie Molenloop Froubuurt

Al meer dan 32 jaar organiseert de SV Friesland uit St.-Jabik hardloopwedstrijden en prestatielopen voor jong en oud over diverse afstanden. Enkele lopen bestaan al dertig jaar zoals de Molenloop, die zaterdag weer vanuit Froubuurt wordt gehouden. De tocht gaat over 5, 10, 15 en/of 21.1 kilometer en start om 11.00 uur vanaf sportcentrum de Buurfrou.

Hier is beperkte douchegelegenheid maar kleedgelegenheid genoeg voor een paar honderd hardlopers die zaterdag 22 december zich zullen aanmelden voor deze jubileumeditie. De route gaat over Froubuurt, Froubuurstermolen en dan via een stukje spoordyk bij station Froubuurtstermolen en de Camping Roos langs de Leijstervaart naar Oude Leije en naar Ouwesyl. Hier bij café Het Grauwe Paard gaan de 10 km lopers terug naar Froubuurstermolen langs de Leijstervaart en via de Oude Spoordyk naar de finish bij De Buurfrou.

Bron: Franeker Courant.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 18 december 2012

Fietster ten val gebracht met touw

Een 17-jarige fietster is zaterdag gewond geraakt toen zij van haar fiets viel. Dat kwam omdat er een touw over het fietspad was gespannen.

De jonge vrouw uit Sint Jacobiparochie fietste rond 20.40 uur over de Dooitzen de Bildtstraat in de richting van de sportvelden. Daar kan men via de jeu de boulebaan over een voetpad richting de Kadal rijden. Toen de jonge vrouw dit pad opreed bleek er een touw over het voetpad was gespannen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 16 desimber 2012

Gewest Fryslân fan 16 desimber 2012

Fryslân hat in eigen taal, mar ek noch ferskate lytse talen. It Biltsk is dêr in foarbyld fan. Yn 1986 waard dêr stúdzje nei dien en dat wie foar Van Gewest tot Gewest oanlieding om ris te dûken yn dat 'Bildts aigene'.

Prachtige bylden, moaie taalferhalen. Te sjen yn Gewest Fryslân dat ek noch efkes yn de fiere histoarje dűkt as der in besite brocht wurdt oan it Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum, dat yn de jierren 60 in plakje krige yn Ljouwert.

Utstjoerd 16 desimber, 2012 - 17:00

Bron: omrop Fryslân
link besjoch de reportaazje >>

Sint Annaparochie, 15 december 2012

'AZC-school' wordt schakelklas

Achmed (r) en Rocla aan het lezen, Links leraar Rinze Kooistra. foto HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Woensdag sluit obs De Toverbal, de 'azc-school'in Sint Anne, Waar de pakweg 40 leerlingen belanden is nog veelal onduidelijk.

"We merken dat de leerlingen wat baldadig werden van die onduidelijkheid", zegt leraar Rinze Kosistra. Daarvan is deze ochtend weinig te merken. Vrijdag togen ze allemaal naar pretpark De Efteling: cadeautje van het COA. "Ze zijn een beetje moe", zegt schooldirecteur Boudien Bakker.

Zoals Amir, die wel dertien keer in de achtbaan ging. "Als ik nu ga zitten, draai ik nog", glimlacht hij. Maar hij zal zichzelf tot stilstand moeten brengen; op tafel voor hem ligt een taaloefening die hij "een beetje moeilijk" vindt. Later, bij de tafelvoetbaltafel, geeft hij geen antwoord als hem gevraagd wordt naar het sluiten van de school. Hij lacht wat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 13 december 2012

Bilkerts willen eigen ambassadeur

Een ambassadeur voor het Bildt zoals Doutzen Kroes dat is voor het Fries; een centraal 'Bildts Kultuur Kantoor' en meer gebruik van de Bildtse taal op de gemeentewebsite.

Die plannen opperden ongeveer vijftien Bilkerts die woensdagavond naar het gemeentehuis waren gekomen om te discussieren over hoe de Bildtse cultuur gewaarborgd kan worden in een grote fusiegemeente.

De gemeente het Bildt wil de verschillende suggesties nu gaan verwerken in een nieuwe cultuurnota.

Bron: Leeuwarder Courant

Ouwe-Syl, 13 december 2012

Vreemde vogel op Ouwe-Syl blijkt Zwarte Ibis

Maandag 10 december belde Netty de Way bij Bertus Dijkstra aan en vroeg of hij een foto wilde maken van een vreemde vogel op het industrieterrein van Ouwe-Syl. Voor Netty was dit een vreemde soort die ze hier nooit eerder gezien had.

Informatie van de Friese vogelkenner bij uitstek - Johan de Jong – maakte duidelijk dat het hier om de zwarte Ibis gaat.

In het programma Op en Ut van Omrop Frylsân radio is aandacht aan deze op Ouwe-Syl gesignaleerde zwarte ibis.

Bron: ouwe-syl.nl

Sint Annaparochie, 12 december 2012

De begroting 2013

De crisis dwingt de gemeente opnieuw tot bezuinigen, tot een bedrag van ruim acht procent op de begroting.

Het huishoudboekje moet op orde zijn. Dat betekent niet dat de gemeente met de rug naar de toekomst gekeerd staat. Integendeel, ook in 2013 komt er geld vrij voor nieuwe projecten en voorzieningen die belangrijk zijn voor de inwoners van het Bildt. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een multifunctioneel centrum in Minnertsga of de Bildtse onderwijs campus. Ook komt geld beschik baar voor het vergroten van de leefbaarheid in de Bildtse dorpen.

Bezuinigen en investeren gaan het komend jaar hand in hand. Het Bildt wil een financieel gezonde gemeente zijn en blijven, maar ook een gemeente die werk maakt van haar toekomst en die van haar inwoners.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 12 december 2012

Bildtse-Kultuurpriis voor Piet Hoekstra

Foto: De Bildtse Post

’Geboren Bilkert, geboren boer’ Piet Hoekstra van de Oudebildtdijk nam vrijdagmiddag op het gemeentehuis de Bildtse-Kultuurpriis in ontvangst. In het bijzijn van familie en vrienden toonde Hoekstra zich dankbaar voor de onderscheiding, maar riep hij de gemeente ook op om de Bildtse taal en cultuur zeker te stellen, vooral als het Bildt opgaat in een nieuwe gemeente.

"’n Boer wil graag fan A naar B, maar kűnstners gaan graag bij Dokkum om na Luwt." Tussen boeren en kunstenaars bestaan grote verschillen, wilde Piet Hoekstra maar zeggen. Maar er zijn even zo goed overeenkomsten. Zoveel zelfs dat ook een boer de Bildtse-Kultuurpriis kan winnen. Jurylid voor de Bildtse-Kultuurpriis, Leendert Ferwerda, ging in vogelvlucht langs alle verdiensten van Hoekstra. Zijn inzet voor ’t Bildt 500, initiatieven als een kwartetspel van gewassen tijdens de Bildtse Aardappelweken en zijn medewerking aan grote Bildtse theaterproducties als Sware Grônd en Drie Morgen. Eenentwintig jaar lang stelde hij zijn boerderij open voor toneelvereniging De Oasthoek. En niet te vergeten, Piet’s erwten, die het Waddengoud-predikaat hebben gekregen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 12 december 2012

Sterk draagvlak samenwerkingsschool

Op 15 en 16 oktober 2012 is er een draagvlakonderzoek geweest, waarbij afzonderlijk met de directeuren, personeel, oudergeleding MR en ouders van OBS de Oprel en CBS de Korenaar gesproken is.

Doel van het onderzoek was om te kijken of er voldoende draagvlak is om een onderzoeksproces te starten wat moet leiden tot een samenwerkingsschool in Oudebildtzijl.

De conclusie uit het draagvlakonderzoek is positief. Voor uw informatie treft u onderstaand de conclusie uit het rapport van Metrium aan.

Bron: ouwe-syl.nl
link 1e nieuwsbrief sws oude bildtzijl november 2012 >>

Sint Annaparochie, 11 december 2012

Verdienstelijke score op 'Dronkers-lijst'

CSG Ulbe van Houten

De middelbare scholen in Sint Annaparochie hebben verdienstelijk gescoord in de ‘Dronkers-lijst’ die door de Volkskrant is gepubliceerd. Deze lijst gemaakt door Jaap Dronkers geeft beoordelingen van het middelbare onderwijs in heel Nederland.

De CSG Ulbe van Houten scoort voor VMBO Basis en VMBO G/L beide een acht. De VMBO Kader opleiding op deze school staat met 5,50 op de lijst. De Foorakker, onderdeel van OSG Piter Jelles scoort een verdienstelijke 7,50

Het cijfer geeft weer over hoeveel kennis en vaardigheden de op het eindexamen geslaagde leerlingen van de scholen beschikken. De cijfers die leerlingen halen op het centraal schriftelijk examen zijn dus de belangrijkste basis van dat oordeel. Daaraan voegt Dronkers de verschillen tussen de cijfers voor school- en centraal examen, en de toegevoegde waarde van de scholen toe als extra bonuspunten. De toegevoegde waarde zet de prestaties van leerlingen af tegen het advies dat zij kregen van de basisschool.

Bron: Volkskrant.nl
link Hier de lijst >>

Sint Anne, 10 desimber 2012

Beuckelaar St Anne ferhuzet

Yn Sint Anne is moandei de grutte ferhuzing begûn by soarchsintrum Beuckelaer. 34 bewenners gean oer nei harren nije hûs.

De nijbou fan it soarchsintrum is goed in jier ferlyn begűn. Doe is earst in gebou fan fyftich jier âld sloopt. Op dat plak binne nije apparteminten delset. Dat is noch mar de earste faze, want yn jannewaris wurdt it folgjend diel sloopt, om plak te meitsjen foar nijbou. De bewenners wurde űnder de ferhuzing apart opfongen, wylst de famylje, frijwilligers en meiwurkers fan it soarchsintrum it guod ferhúzje.

Foar de krystdagen moat alles klear węze. Dan ferhuzet de haadyngong fan it soarchsintrum fan de Wassenaarstrjitte nei de Beuckelaerstrjitte. Flakby it soarchsintrum sitte MFC Ons Huis en de bibleteek. Doel is dat de strjitten yn de buert meikoarten ek opnij ynrjochte wurde.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei direkteur Atsje Tadema fan de Beuckelaer >>

Sint Annaparochie, 10 december 2012

Een forel uit Het Bildt is beter dan in ’t wild!

Afgelopen maanden is bij camping De Blikvaart een grote forellenvijver aangelegd. Inmiddels zijn de meeste werkzaamheden afgerond. De vijvers zijn klaar en het heldere water leeft al van alles. Naast watervlloien, kikkers zwemmen er ook 2 palingen in. Begin oktober is als test een 100 kilo forel in de vijver uitgezet. Zo kan worden bekeken of de leefomstandigheden voor de vissen inderdaad zo goed zijn als wij gedankt en gepland.

De initiatiefnemers - Erik de Vries en Klaas Leistra - hebben besloten om voor het publiek in het vroege voorjaar van 2013 open te gaan. Het gras rond de vijvers was nog niet overal genoeg gegroeid, zodat het bij natte weersomstandigheden moeilijk begaanbaar en glad zou zijn. En dat is in Nederland in het najaar helaas nogal eens het geval. In november is er nog beplanting op de eilandjes en aan de rand aangebracht zodat het in het voorjaar mooi groen kan worden.

Bron: www.forel-for-all.nl
link Klik hier voor de website van 'Forel for All' >>
link Hier vind je een video van september >>
link en hier nog een recente update met mooie sneeuwplaatjes >>

Sint Annaparochie, 10 december 2012

Zeldzame Alluminium gaspenning Sint Anna

Sinds gisteren kun je op Marktplaats bieden op een zeldzame alluminium gaspenning van Sint Annaparochie. Dit stuk zie je niet zo heel erg vaak voorbij komen, aldus de omschrijving.

Een gaspenning of gasmunt is een muntje waarmee men tot in de jaren 50 van de vorige eeuw het gasverbruik in vele gemeenten kon betalen. Hiervoor was in de meterkast een speciale meter, een muntmeter, geďnstalleerd, die door de meteropnemer werd geleegd.

Het doel van de gaspenningen was te voorkomen dat mensen een te grote betalingsachterstand opliepen bij het gasbedrijf.

Bron: Marktplaats.nl
link Lees hier de advertentie >>

Sint Annaparochie, 9 december 2012

Man mept vriend met bezem buiten kennis

Een 56-jarige Stannebuurtster heeft zaterdagavond een vriend met een bezem bewusteloos geslagen. De vriend, een 56-jarige man uit hetzelfde dorp, was op bezoek bij de man in zijn woning aan de Altoenaestraat.

Om nog onduidelijke redenen kregen raakten de twee verwikkeld in een hoog oplopende ruzie. In het heetst van de strijd deelde de 56-jarige een klap uit met een bezem, waardoor zijn vriend buiten kennis raakte.

De bezemzwaaier moest mee naar het politiebureau, het slachtoffer werd in het MCL behandeld aan zijn bloedende hoofdwond.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 8 december 2012

Leerlingen groep 6 toeteren samen met Burdine Wieger wakker!

‘Wieger wordt wakker’ is het school project waarin leerlingen van groep 6 van de Slotschool kennis maken met het leren bespelen van een muziekinstrument. Ze krijgen 10 weken les van meester Tjipke Pasma, aan de hand van een verhaal over Wieger maken ze spelenderwijs kennis met de blaasmuziek. Als afsluiting van dit project was er een optreden gezamenlijk met Burdine.

Tijdens de opkomst van de leerlingen speelde Burdine de ouverture uit Wieger wordt wakker. Tjipke vertelde over het project en de leerlingen lieten horen welke noten ze zoal geleerd hadden. Ook werd er nog het lied ‘Ik kan niet kiezen’ gezongen met begeleiding van Burdine begeleide. Tijdens het Wieger verhaal werd er door de kinderen en afwisselend door Burdine nog Wieger stukjes gespeeld.

Bron: www.burdine.nl
link Lees het hele verslag >>

Sint Jacobiparochie, 7 december 2012

Sint Jabikster jeugd weer onder dak

Sint Jacobiparochie heeft na tien maanden weer een jeugdhonk. Foto HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF (gescand)

Veertig jongeren uit Sint Jacobiparochie staan sinds februari op straat nadat hun jeugdhonk afbrandde. Vanavond heropent 't Groene Honk.

Het was in de nacht van 2 op 3 februari. Een paar jongens verlieten om kwart over twaalf hun geliefde honk aan het Kadal aan de rand van Sint Jacobiparochie. Een halfuur later zagen zij op alarmeringssite P2000 dat er brand was, in hun jeugdhonk. Direct belden ze penningmeester en jeugdcoördinator Grada Grijpma. "lk stie der de hiele nacht by. Machteleas te węzen."

Zeven jaar streed de vrouw voor de opening van het honk en nog eens tien jaar na de opening is ze er drie, vier keer in de week te vinden om alles in goede banen te leiden. "Alles om de jeugd fan de dyk te krijen", zegt de Bildtse.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 7 december 2012

De toespraak van meester Bloembergen

Voor veel Stannebuursters was en bleef hij meester Bloembergen, al was hij al hij zo'n 28 jaar gepensioneerd als leraar aan de middelbare school De Foorakker in het dorp. Op 27 oktober overleed oudleraar Pieter Bloembergen. Hij is 89 jaar geworden.

Bloembergen was een echte Bilkert, zo zegt zijn jongste zoon Tom. "Hij was honkvast, hield van het land en was voorvechter van meertaligheid. Hij hield wel van het grove en directe in het Bildtse taalgebruik, al bediende hij zich er niet van, Hij was fatsoenlijk en beleefd."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Nij Altoenae, 5 december 2012

Nij Altoenae wil de bushalte houden

Na 9 december is er geen bushalte meer in Nij Altoenae. Volgens de nieuwe route rijdt de bus van St. Annaparochie via Vrouwenparochie naar Oudebildtzijl. De bus hoeft helemaal niet om te rijden als de bus over de Stadhoudersweg via Nij Altoenae naar Oude Bildtzijl rijdt. Onacceptabel voor alle schoolgaande kinderen en alle andere mensen die met het openbaar vervoer reizen, aldus het dorp.

Plaatselijk Belang heeft protest aangetekend bij de gemeente Het Bildt: "Burgemeester Krol, wethouders en gemeentebestuur kom op voor de belangen van Nij Altoenae." Meld je aan bij Plaatselijk Belang om je protest te laten horen of laat je protest horen bij de gemeente Het Bildt, schrijft Plaatselijk Belang.

Bron: nij-altoenae.nl

Sint Annaparochie, 5 december 2012

Door overstromingen 108 ha niet gerooid

In Noordwest-Friesland is vanwege de wateroverlast van eind augustus 108 hectare poot-aardappelen niet gerooid.

Dat blijkt volgens LTO uit de eindinventarisatie van de voedselautoriteit NVWA. De telers mochten overstroomde perceelsdelen niet rooien om besmetting met bruinrot te voorkomen. Uiteindelijk kregen 66 pootgoedtelers een rooiverbod opgelegd.

Bron: Boerderij

Sint Annaparochie, 5 december 2012

Foto: Hart van Nederland

Het Bildt verstrekt vuurwerkbril

De gemeente het Bildt verstrekt eind deze maand gratis vuurwerkbrillen aan scholieren. Het gaat daarbij om leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

De brillen worden via de school uitgegeven. Leerlingen die niet in Het Bildt op school gaan, kunnen de bril op 27 en 28 december ophalen op het gemeentehuis.

De gemeente hoopt met de actie de bewustwording rond en veiligheid van het afsteken van vuurwerk te vergroten.

Bron: Leeuwarder Courant

Heerenveen, 4 desimber 2012

Lijn 73 wurdt belbus

Mei it yngean fan 'e nije tsjinstregeling op 9 desimber wurdt lijn 73 oer de Aldebiltdyk opheven en ferfongen troch in belbus fan Sint Anne nei Aldsyl. Dizze bus giet dan fierder of oer Alde Leije of oer Froubuorren nei Ljouwert.

Dat der mei de nije tsjinstregeling minder bussen troch ferskate Fryske doarpen ride, komt omdat dy ferbinings earder net útkoene. Der reizgen te min minsken mei de bus yn de daloeren, tusken acht oere moarns en twa oere middeis. Sűnt begjin dizze moanne fersoarget ferfiersbedriuw Arriva it busferkear yn in grut part fan de provinsje.

Arriva hat mei de provinsje ôfpraat dat der minder bussen ride. Ynwenners fan doarpen lykas Warten binne skrokken, en ha aksjes oankundige. Neffens deputearre Kramer koe de provinsje net oars.

Bron: omrop Fryslân / bildtweb.nl
Omrop Fryslân Harkje nei deputearre Jehannes Kramer >>

Heerenveen, 4 december 2012

Dertigers na lang wachten 'eindelijk' op eigen benen

Esther Westmaas plant haar hand in een bord verf en laat daarna een handtekening achter op een betonelement voor het nieuwe woonpand.FOTO LC/JAN DE VRIES (gescand)

Het klinkt wat sneu voor hun ouders, grinniken ze. 'Maar een groep dertigers met een lichamelijke beperking staat straks eindelijk op eigen benen.

Aan de Nieuwburen in Heerenveen is maandag officieel het startschot gegeven voor de bouw van een appartementencomplex met daarin plek voor deze doelgroep.

Voor de drie ijveraars van het eerste uur was een hoofdrol weggelegd. Dertigers Johan Bandsma (Gorredijk), Henk van der Meulen (Burgum) en Esther Westmaas (Heerenveen) lieten met verf een handafdruk achter op een betonnen onderdeel van het complex.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Minnertsga, 2 december 2012

Postduivenhoudersvereniging de Vliegende Post al 50 jaar actief

Bij de jubileumviering ontvingen Piet Bron en Rienik Post de bronzen erespeld van de NPO

Postduivenhoudersvereniging de Vliegende Post huldigde vrijdagavond haar kampioenen van het seizoen 2012. In het clubgebouw van deze postduivenvereniging aan de Rispinge. Na de formele prijsuitreiking was er een heerlijk lopend buffet!

Maar dat was nog niet alles. door Rienik Post werd in vogelvlucht het ontstaan van deze vereniging en het verloop , door zijn bijzondere manier van voordragen. Leuke anekdotes werden door hem verteld en mooie herinneringen uit het verleden werden door Post, een van de oudste leden van de club, opgediept.

Grootste verrassing bij de jubileumviering was het feit dat de heren Rienik Post en Piet Bron op deze avond werden onderscheiden met de Bronzen Speld van Verdienste van de Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO) en de daarbij behorende oorkonde. De onderscheidingen werden door de NPO-voorzitter Durk Buwalda uitgereikt. De Franeker zette het duo op gepaste wijze in het zonnetje. De Bronzen Speld is de hoogste landelijk onderscheiding voor verenigingsfunctionarissen. Zowel Rienik Post als Piet Bron hebben veel voor de duivensport gedaan, waaronder het voorzitterschap en secretariaat van zowel de Vliegende post als het Rayon de Kuststrook.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 december 2012

Auto in heg na ongeval

Zaterdagavond rond 19:30 werd de brandweer opgeroepen voor een aanrijding op de kruising van de Van Harenstraat en de Nassaustraat.

Twee auto's botsten op de kruising op elkaar, waarna een van de auto's tegen een hekwerk van een voortuin tot stilstand kwam. De bestuurder is door de brandweer uit zijn voertuig gehaald, waarna hij door ambulancepersoneel behandeld is in de ambulance en overgebracht is naar het MCL.

Volgens getuigen verleende de bestuurder van de grijze auto geen voorrang aan de zwart VW Golf. De inzittenden van de VW Golf kwamen met de schrik vrij.

Bron: Frank Hiemstra, 112 Fryslân
link Bekijk meer foto's >>

Sint Annaparochie, 1 december 2012

Azc-school gaat eerder dicht

Basisschool De Toverbal, die bij het asielzoekerscentrum in Sint Anne hoort, gaat al per 1 januari dicht.

Half september werd bekend dat het azc per 1 april de deuren sluit, en dat daarmee ook het schooltje verdwijnt. Nu bliikt dus dat de school al per 1 januari dichtgaat.

Volgens leraar Rinse Kooistra omdat de meeste leerlingen al in de kerstvakantie vertrekken. In OBS 't Fonnemint komt een schakelklas voor de overgebleven kinderen.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 30 november 2012

Julianakerk ondergaat gefaseerde opknapbeurt

De afgelopen maanden heeft de Julianakerk een make over gehad. De houten vloer is vervangen door een vloer met vloerverwarming en afgedekt met een prachtig grijze vloertegel. De muren (die geblakerd waren en veel scheuren vertoonde) is op een effectieve manier behandeld en voorzien van een nieuw sausje.

Ondanks de recessie waarmee heel Nederland te maken heeft, is het goed te weten dat er voor dit soort projecten geld beschikbaar wordt gesteld. En toch is het op dit moment niet toereikend om alle wensen uit te kunnen voeren, aldus schilder Fedde Faber. Faber (druk plamurend) vindt dit jammer, temeer omdat de muren, vloer en een deel van de kraak er na de renovatie piekfijn uitziet.

Wellicht komt de rest in de volgende ronde aan bod, maar gezegd moet worden, het ziet er nu al heel fraai uit. Laat de exposities, trouwerijen en concertoptredens maar komen. Zelf Sinterklaas was blij verrast bij het zien van het stukje vakwerk wat geleverd is.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Sint Jacobiparochie, 30 november 2012

Nieuwe bomen begraafplaats

Op de begraafplaats in Sint Jacobiparochie kapt de gemeente het Bildt 33 esdoorns. Ze zíjn ziek. Direct een mooie gelegenheid om de eenheid op de Bildtse dodenakker te herstellen; met esdooms en iepen dwars door elkaar was het er een bomenzootje.

Voor de 33 esdoorns komen daarom 46 kerngezonde iepen terug. Elders in Sint Jabik, aan de Prof. J.C. Dorststraat, gaan nog eens 17 zieke iepen tegen de vlakte; zij worden vervangen door 18 ziektebestendige soortgenoten.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 30 november 2012

Positief geluid in crisistijd

Sandra Dolk: 'Als mensen het niks vinden dan is het ook goed.' Foto LC|NIELS WESTRA (gescand)

Omdat de crisis mensen somber maakt, probeert Sandra Dolk de boel weer in balans brengen met United Clarity. Voor en door positivo's.

Wie goed doet, goed ontmoet, is het motto van het evenement Enjoy Positive Xperience dat zaterdag in Congrescentrum Papendal wordt gehouden. Sandra Dolk (41) - die ruim zeven jaar geleden vanuit een vinexwijk in Cappele aan den IJssel met haar man naar de Oudebildtdijk in Sint Annaparochie verhuisde - organiseert dit vanuit United Clarity: een "nog niet in te kaderen begrip".

"United Clarity is een manier waarop je naar de wereld kunt kijken. Een manier van met elkaar omgaan. Mensen zijn zich vaak niet zo bewust van hoe ze zich gedragen, hoe ze in het leven staan. Maar je hebt altijd een keuze. Kies je voor het negatieve, of kies je voor het positieve?", aldus Dolk.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Swarte Haan, 27 novimber 2012

Soad fisk by Swarte Haan

Ut in nij en grutskalich ûndersyk docht bliken dat der grut ferlet is fan de plande fiskhevel by Swarte Haan. Der kamen dizze maaitiid op it Waad foar de kust by Swarte Haan hűnderttűzenen fisken op it swiete wetter fan de spuislűs ôf, sűnder dat sy no al fierder swimme koenen.

Dat moat takom jier in stik better wurde as de fiskhevel oanlein wurdt nei foarbyld fan in oare spuislűs, in stikje fierder by Roptasyl. De fisken kinne dęr no wol fierder swimme en binne dęrtroch no yn minder grutte oantallen foar de kust oanwęzich.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Beharkje de reportaazje >>

Leeuwarden, 27 november 2012

Automobilist raakt controle over voertuig kwijt

Een automobilist (30) uit Sint Annaparochie is maandagavond gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. De man verloor op de N383 bij Leeuwarden de macht over het stuur.

Nadat de bestuurder met zijn voertuig in de berm raakte, corrigeerde hij zijn voertuig en kwam op de linkerweghelft tot stilstand. De 30-jarige man bleek geen gordel te hebben gedragen. Hij is met rugklachten naar een ziekenhuis gebracht.

Bron: www.politie.nl

Nij Altoenae, 26 november 2012

Sinterklaas op het Bildt

Op zaterdagmiddag 24 november heeft Sinterklaas met zijn Pieten Nij Altoenae op spectaculaire wijze bezocht. Sinterklaas houdt veel van kinderen, maar waarschijnlijk ook van lelijke eenden.

Veel kinderen hebben gezongen voor de Sint in Dorpshuis De Utwyk. Een zeer geslaagde middag en de Sint komt vast nog een keer terug met zijn Pieten!

Ook in andere Bildtdorpen is Sinteklaas inmiddels gearriveerd.

Bron: diverse
link Sinteklaas en syn pieten oankaam yn Minnertsgea >>
link Intocht Sinterklaas 2012, 392 foto's van Jetty Boterhoek >>
link Kleuters op audiëntie bij Sinterklaas (Ouwe-Syl) >>

Sint Annaparochie, 26 november 2012

Fakkel-wake van de Amnestygroep

Op de Dag van de Rechten van de Mens organiseert de Amnestygroep van het Bildt de traditionele "fakkel-wake" dit jaar op 10 december in St.-Anne. Komt allen om 19.00 uur bij de Van Harenskerk.

Wij staan dan een moment stil bij alle mensen, waar ook ter wereld, die onrechtvaardig behandeld worden vanwege hun mening, geloof, geaardheid, kleur en/of ras. Die mensen, die onschuldig gevangen worden gezet, gemarteld en zelfs ter dood worden veroordeeld. Wij zullen op deze dag de fakkels aansteken zodat het licht mag schijnen als teken van hoop en gerechtigheid.

Een Amnesty-spreuk zegt: "het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken".

Bron: De Amnesty-groep het Bildt

Surch, 26 novimber 2012

Ferwûne by botsing Ofslútdyk

In 59-jierrige man út Zaandam is sneintenacht ferwûne rekke by in ûngelok op de Ofslútdyk.

De man ried rjochting Noard-Hollân. Omdat er wat oan it sykjen wie yn de auto, ried er stadich. In 37-jierrige frachtweinsjauffeur út Sint Anne dy't achter him ried, hie dat net yn de gaten en botste achterop him.

De automobilist is nei it sikehűs fan Snits brocht. De frachtweinsjauffeur kaam mei de skrik frij.

Bron: omrop Fryslân

Sint Jacobiparochie, 24 november 2012

'Pleegvader Jalal'

Jalal Bouzamour draait een paar dagen mee in het gezin met twaalf pleegkinderen van Anneke de Groot in het Friese St. Jacobiparochie. Zijn ervaringen waren zaterdagmiddag te zien in het programma 'GONZO'van de NTR.

De meeste kinderen wonen al vanaf heel jonge leeftijd bij Anneke; het voelt als broers en zussen, zeggen ze en Anneke noemen ze liefdevol 'mem' (mama in het Fries). Het begon twintig jaar geleden toen Anneke in de krant een oproep las: “Pleegouders gezocht voor twee Marokkaanse jongens van 8 en 9 jaar”. De jongens zijn gekomen en gebleven en hebben nog steeds contact met Anneke. Mustafa: 'Anneke is de moeder in mijn leven'.

De meeste kinderen wonen al vanaf heel jonge leeftijd bij Anneke; het voelt als broers en zussen, zeggen ze en Anneke noemen ze liefdevol 'mem' (mama in het Fries). Het begon twintig jaar geleden toen Anneke in de krant een oproep las: “Pleegouders gezocht voor twee Marokkaanse jongens van 8 en 9 jaar”. De jongens zijn gekomen en gebleven en hebben nog steeds contact met Anneke. Mustafa: 'Anneke is de moeder in mijn leven'.

Bron: programma.ntr.nl
link Bekijk hier de uitzending >>

Sint Annaparochie, 23 november 2012

'Toegankelijkheidskeurmerk' voor Estafette

Wethouder Boukje Tol heeft het eerste 'toegankelijkheidskeurmerk' van de Wmo-adviesraad het Bildt geplaatst bij Kringloopwinkel Estafette in St.-Annaparochie.

Het keurmerk is een initiatief van de Bildtse Wmo-adviesraad. Mensen met een lichamelijke beperking ondervinden in winkels en horecagelegenheden vaak problemen met de toegankelijkheid. De Wmo-adviesraad het Bildt heeft met behulp van ervaringsdeskundigen de toegankelijkheid in de winkels onderzocht. Er is gekeken naar onder andere bereikbaarheid, rolstoeltoegankelijkheid en klantvriendelijkheid.

De eerste ondernemer die aan de tien eisen van de adviesraad voldeed, kreeg de officiële raamsticker overhandigd. Dat was in dit geval Kringloopwinkel Estafette in St.-Annaparochie.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 21 november 2012

Automobilist schijnt met laserpen

De politie heeft dinsdagavond op de Hemmemaweg in Sint Annaparochie een automobilist (21) uit Hallum aangehouden. De bestuurder richtte al rijdend een werkende laserpen naar het overige verkeer.

Agenten reden over de Hemmemaweg toen zij merkten dat de jonge automobilist in de spiegel met de laserpen scheen. Hij deed dit meerdere keren. De bestuurder werd langs de kant van de weg gezet. Een andere automobilist stopte zijn voertuig ook en verklaarde dat ook hij met het felle, priemende licht was beschenen.

De verdachte moest zijn pen inleveren, maar wilde hier niet aan meewerken. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt voor het in gevaar brengen van het verkeer.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 21 november 2012

Protestgalg weer weg

De galg die kunstenaar Ron Schaft zondag bij het gemeentehuis plaatste, is alweer weg. De gemeente heeft het kunstwerk verwijderd.

Schaft protesteerde met het bouwsel tegen de herindeling, die volgens hem fataal voor het Bildt.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 20 novimber 2012

OZB It Bilt mei 12% omheech

De gemeente It Bilt is lanlik ien fan 'e koprinners yn ferheging fan de űnreplikesaakbelesting. Dat docht bliken út ûndersyk fan de Vereniging Eigen Huis by goed hûndert gemeenten.

Yn trochsneed giet de OZB-belesting yn de űndersochte gemeenten mei 2,7 prosint omheech. De gemeente It Bilt en twa oare gemeenten komme boppe de 10 prosint. Op It Bilt is de ferheging 12,4%.

 

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Boargemaster Gerrit Krol, gemeente It Bilt >>

Minnertsga, 19 november 2012

Goud en zilver op feestelijk jubilarisconcert Oranje

Hij was er helemaal beduusd van, Jacob Faber uit Sint Annaparochie. Tijdens het Jubilarissenconcert dat christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga zondagmiddag organiseerde in een bomvol dorpshuis De Boppeslach, werd Faber – oud-speler en oud-voorzitter – tot zijn grote verrassing benoemd tot erelid van Oranje.

Deze eer valt slechts een enkeling ten deel. De voormalig trombonist, die nog steeds zeer betrokken is bij de muziekvereniging, pinkte dan ook een traantje weg. Zo’n 25 Oranje-leden kregen daarnaast een speldje opgeprikt wegens (meer dan) 10-jarig, 25-jarig, 40-jarig of zelfs 50-jarig lidmaatschap.

Bron: oranje-minnertsga.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 november 2012

Coos van Kooten

Coos van Kooten stopt na dit seizoen

Coos van Kooten stopt na dit seizoen als hoofdtrainer van VV St. Anne.

Coos is dan vijf seizoenen in deze functie werkzaam geweest.

Dit betekent dat de club op zoek gaat naar een nieuwe trainer voor het seizoen 2013-2014.

Bron: vvstanne.nl

Sint Anne, 18 novimber 2012

Galge foar gemeentehûs It Bilt

Foto: omrop Fryslân

Byldzjend keunstner Ron Schaft fan Sint Anne hat sneintemiddei in selsmakke galge pleatst foar it gemeentehûs fan It Bilt. De galge is in protest-aksje fan de keunstner tsjin de plannen om de gemeente It Bilt te weryndielen mei Harns, Menameradiel en Frjentsjersteradiel.

Neffens Schaft betsjut de weryndieling de deastek foar de Biltse taal en kultuer. In soad Biltkerts binne neffens him op de weryndieling tsjin, mar de bestjoerders fan it Bilt hâlde dęr neffens de keunstner űnfoldwaande rekken mei.

Yn in grutte nije gemeente Noardwest-Fryslân komt it Bilt op it fuottenein te lizzen, sa mient Schaft. Hy wol dęrom de gemeente útdaagje om in referindum te hâlden oer it foarnimmen om te fusearjen.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Ron Schaft oer de galge foar it gemeentehűs >>

Sint Annaparochie, 17 november 2012

Durk de Vries, vijftig jaar strak in de maat

Durk de Vries viert vandaag zijn vijftigjarig jubileum als dirigent. FOTO LC/NIELS WESTRA (gescand)

Durk de Vries (72) is vandaag vijftig jaar dirigent. Over de lol van dirigeren: "Om it fan minsken dien te krijen, sa't ik it yn 'e holle ha."

En dat valt nog niet altijd mee. "Ien kin muzikaal węze, mar muzyk derfan meitsje, dat hâldt hiel wat mear yn." Kun je nog zo strak dirigeren, gouden keeltjes nog zo mooi over toonladders loodsen, zonder geduld kom je er niet, is zijn ervaring.

Tientallen koren heeft De Vries onder handen gehad. Het langst dirigeert hij het koor Looft den Heer uit Oudebildtzijl, nu 41 jaar. Dáár wordt zijn geduld al lang niet meer beproefd. "Ik ha oan ien wurd genôch, dan witte se krekt hoe't ik it ha wol."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Nij Altoenae, 17 november 2012

Nog een paar nachtjes slapen...

Zaterdag 24 november komen Sint en z’n Zwarte Pieten weer in Nij Altoenae aan! Vanaf 13.45 uur zal het korps bij de kerk staan te spelen om Sint en z’n Pieten te verwelkomen. Samen met alle kinderen, ouders, vrienden en belangstellenden, wachten we bij de kerk op wat zal komen.

Via de activiteitencommissie is ons ten gehore gekomen, dat het dit jaar een zeer verrassende binnenkomst wordt! Vorig jaar nog moest een Zwarte Piet z’n tractor rijbewijs halen. Gelukkig ging het allemaal goed en heeft Pietje z’n diploma op zak. We gaan het allemaal afwachten. Om 14.00 uur verwachten we Sint en z’n Pieten in het dorp om daarna met z’n allen naar het dorpshuis "de Utwyk" te gaan.

Bron: persbericht
link Lees verder >>

St.-Anne, 15 novimber 2012

Bildtse-Kultuurpriis 2012 foor Piet Hoekstra

Piet Hoekstra maakt him al jaren sterk foor ’t behoud fan de ouwe gewassen op ’t Bildt

De Bildtse-Kultuurpriis 2012 is deur 't gemeentebestuur fan 't Bildt op foordracht fan de sjury fan de Bildtse-Kultuurpriis toekind an Piet Hoekstra (1948) foor syn brede en jarenlange inset foor de Bildtse kultuur fanút ’t agrarys perspektyf.

Piet Hoekstra maakt him al jaren sterk foor ’t behoud fan de ouwe gewassen, die’t op ’t Bildt ferboud binne en nou weer ferboud worre. In 2005 het Hoekstra him spesjaal inset foor ’t gewassefeld dat in ’t kader fan ’t Bildt 500 deur him bij syn bedriif an de Ouwe-Dyk anlaid worde. As ferfolg derop ontwikkelde hij in aigen beheer ’n Bildtstalig gewasse kaart- en kertetspel, dat de hele wereld over gaat. Ok foor andere kulturele manifestasys het Hoekstra him persoanlik en as lid fan de Agrarise Kemissy doe in set.

In 2011 kreeg Piet Hoekstra ’t Waddengoudsertifikaat foor syn Kollumer Ot’n, die’t op ’t Bildt bekindhyd kregen hewwe as Piet’s Ot’n. Begonnen met ’n paar saden, het-y starigan ’n flinke hoefeulhyd oogst, die’t op ferskillende plakken ôfset wort.

Bron: Franeker Courant
link Lees 't hele artikel >>

Minnertsga, 14 november 2012

Aangehouden voor verlaten plaats ongeval

Dinsdagavond rond 19.00 uur heeft de politie op de Moaije Peal een 19-jarige inwoner van Gouda aangehouden voor het verlaten van een plaats van een ongeval. De man botste met zijn auto, toen hij in de richting van Minnertsga reed, tegen de achterzijde van de auto die werd bestuurd door een 31-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie. De bestuurster raakte daardoor gewond en werd met nekklachten en een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Haar zoontjes (leeftijd onbekend) bleven ongedeerd. De man reed na de aanrijding door maar meldde zich later toch op de plaats van het ongeval. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Zijn auto werd in beslag genomen.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 14 november 2012

Van der Mossel stopt als raadslid door herindeling

Frans van der Mossel

Raadslid Frans van der Mossel stapt per 31 december uit de Bildtse raad. Reden is dat hij het niet eens is met het standpunt van zijn partij Werkgroep het Bildt dat herindeling het beste is voor de gemeente. Zijn fractie respecteert dit standpunt, maar nu herindeling dichterbij komt vindt het Froubuurtster raadslid dat hij dat niet meer kan beďnvloeden en zich zo niet meer thuis bij de partij kan voelen.

Frans van der Mossel (57) kwam in 1998 in de gemeenteraad voor Werkgroep het Bildt. Hij groeide uit tot de financieel expert van de fractie en legde zich daarnaast toe op onderwijs en sociale zaken. Eerder dit jaar nam Van der Mossel een minderheidsstandpunt in door tegen herindeling te stemmen. De rest van zijn fractie was wel voor herindeling. Hij kreeg van de fractie de ruimte daarvan af te wijken, maar het raadslid zegt zich zo niet meer thuis te kunnen voelen in de partij.

Zijn plek in de fractie wordt overgenomen door Annefrouk Hornstra uit St.-Annaparochie, dochter van wijlen mede-oprichter van de partij.

Bron: Bildtse Post
Omrop Fryslân Harkje nei Sido de Jong, fraksjefoarsitter Werkgroep het Bildt, op omrop Fryslân >>

Sint Annaparochie, 12 november 2012

Hobbymarkt met demonstraties in Sint Annaparochie

In Zorgcentrum het Bildt, 'Beuckelaer', wordt zaterdag een gezellige hobbymarkt gehouden met meer dan dertig standhouders.

Van 10.00 uur tot 16.00 uur is er van alles te bekijken en te kopen: houtsnijwerk, sieraden, slofjes, kaarten, scrapboeken, schilderijen, bloemstukjes, breiwerk, een verzameling oude radio’s en nog veel meer op het gebied van hobby en verzamelen. Te veel om op te noemen. Kom daarom zelf even langs.

Er is ook gezellige muziek te beluisteren en in het restaurant van Beuckelaer kunt u koffie, broodjes, erwtensoep enzovoort kopen. Tijdens de markt worden ook demonstraties gegeven van onder andere het maken van glas-in-lood-obejcten, potten bakken, been-snijwerk, bloemschikken.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 12 november 2012

Breicafé loopt als naaimachine

Sinds begin oktober is een groep van 12 breisters gestart met een breicafé. "Dit was een leuke groep. Wat betekende, dat het een hele gezellige ochtend was, waar we met veel genoegen op terug zien", aldus één van de initiatiefneemsters.

Inmiddels zijn er al 13 breisters. En wat heel fijn was; er waren nu ook nieuwe gezichten bij. Omdat iedereen zo enthousiast is, ontstond het plan om vaker bij elkaar te komen breien.

Na overleg met de desbetreffende mensen is dit gelukt. Het eerstvolgende breicafé is op 26 november en vanaf 26 november elke 2e week daarna, uitgezonderd in de schoolvakanties.

Bron: ouwe-syl.nl

Westhoek, 12 november 2012

Koop oude school afgeketst

De koop van de oude Westhoekschool is definitief afgeketst. De potentiële kopers hebben inmiddels een andere woning gekocht.

De gemeente het Bildt was aanvankelijk ingenomen met de interesse van de kopers, een gezin met acht kinderen. Maar in de verkoop kwamen barstjes.

De school staat nu al vijf jaar leeg. Het Bildt zette de school ook al niet meer op de begroting voor 2013. Als zich voor 1 januari geen nieuwe koper meldt, zal dat gewijzigd moeten worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 10 november 2012

Bildtse raad achter campus

Het concept van een sportcampus in de bestaande kern van St Annaparochie. Let wel, dit is een artist impressie. Gemaakt in opdracht van de gemeente het Bildt ter ondersteuning van de discussie in de gemeenteraad.

De gemeenteraad van het Bildt heeft donderdag voor het plan voor een Campus gestemd. Unaniem was het fiat niet; de twee Frije Bilkerts stemden tegen.

De campus moet een brede regioschool worden met plek voor zo't zevenhonderd leerlingen. De totale kosten ziin € 14 miljoen. In de campus moeten de middelbare scholen van Sint Anne onder één dak komen.

Met lokale bedrijven worden afspraken gemaakt over stagetrajecten en begeleiding naar een baan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Bekijkt de presentatie van zndesign >>
link Bekijkt het dossier Campus >>

Ljouwert, 6 novimber 2012

Op it Bilt twa himpkwekerijen fûn

Yn it ramt fan 'e lanlike aksje om himpkwekers oan te pakken hat de plysje seis kwekerijen oprôle yn Fryslân. Yn de Gerben van Tuinstraat yn Sint Jabik fűn de plysje 264 planten. De apparatuer en de planten binne ferneatige. Yn Harns binne nochris in lytse 150 planten fűn. Fierder binne der kwekerijen fűn yn Warten, Appelskea, Himpens en Sint Anne. Yn fergelyk mei Grinslân en Drinte foel de fangst ta. Yn Grinslân fűn de plysje in kwekerij mei 1600 planten, yn Drinte ien mei in lytse 500 planten.

De lanlike himpdei is bedoeld om de kwekers yn 'e beurs te reitsjen. Krimineel jild wurdt ôfpakt en troch it ferneatigjen fan planten en apparatuer binne de kwekers in soad sinten kwyt.

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 3 november 2012

Carmina Burana in St. Jacobiparochie

Op 16, 17 en 18 november 2012 presenteert het Prins Claus Conservatorium – onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen – een uitvoering van de wereldberoemde Carmina Burana in de originele versie voor twee piano’s, slagwerk, solisten en koor. Het koor, dat bestaat uit studenten en medewerkers van het Prins Claus Conservatorium staat onder leiding van hoofdvakdocent en dirigent Louis Buskens. Tevens zingt het Groninger Kinder- en Jeugdkoor mee in het stuk.

Bezoekers kunnen getuige zijn van het eindresultaat van een intensieve repetitieperiode waarin niet alleen studenten van het Prins Claus Conservatorium participeren, maar waar ook het Groninger Kinder- en Jeugdkoor en diverse solisten aan mee doen. Daarbij heeft de samenwerking met de Academie Minerva tot een visuele vormgeving geleid (in de Martinikerk) die meer recht doet aan de oorspronkelijke intenties van Carl Orff.

Zaterdag 17 november, 20.00 uur: Groate Kerk St. Jacobiparochie. De entree bedraagt € 10,-

Bron: Hanzehogeschool, Prins Claus Conservatorium

Sint Annaparochie, 5 november 2012

Het belang van meertaligheid in opvoeding en dagelijks leven

Dinsdag 20 november organiseren Stichting Ons Bildt, bibliotheek en het Bildts Dokumintasysintrum een lezing over het belang van meertaligheid in opvoeding en in het dagelijks leven. De bijeenkomst wordt gehouden in MFC Ons Huis, Beuckelaerstraat 2, 9076 DA St.-Annaparochie en begint om 20.00 uur. De avond wordt verzorgd door Folkert Kuiken en Henk Kas. De toegang is gratis.

Kuiken, afkomstig van de Oudebildtdijk onder St.-Jacobiparochie, is bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal. Hij is een groot voorstander van het belang van het meertalig opvoeden van kinderen. Hij vertelt deze avond over zijn jeugd in St.Jacob, zijn opleiding en werk en natuurlijk waarom het belangrijk is een kind meertalig op te voeden. Henk Kas is oud-directeur van obs It Fonnemint en geeft tegenwoordig voor Stichting Ons Bildt les in de Bildtse taal, zowel voor Bildtstaligen als niet-Bildtstaligen. Hij vertelt deze avond over de veranderingen in de Bildtse taal.

Bron: bildtweb.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 november 2012

Ondernemersclub Sint Anne zoekt leden

Het uitgedunde bestuur van de ondernemersvereniging in Sint Anne zoekt nieuwe leden. Maar het vertrouwen is wankel.

Voorzitter, penningmeester secretaris en pr-man van ondernemersvereniging St. Anna Vooruit stapten deze week op. Maar door het weinig slagvaardige optreden van de laatste jaren zijn aspirantbestuursleden moeilijk te vinden. Oud-secretaris Magda van Ginkel, nu pr-vrouw: "Wij, de drie huidige bestuursleden, willen graag vooruit. Maar het vertrouwen in de vereniging lijkt weg." Volgens haar kwam er de afgelopen jaren te weinig terecht van de plannen.

Een kandidaat-voorzitter heeft zich gemeld, maar die wil eerst dat de vereniging duidelijke doelstellingen formuleert.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 november 2012

Het Bildt wil geld voor kade

De gemeente het Bildt en de provincie zijn in gesprek over de verzakking van de kade in Sint Annaparochie. De verzakking ontstond n september zou nadat de provincie de vaart had uitgebaggerd.

Volgens het Bildt is er een "oorzakelijk verband" tussen het baggeren en de verzakking. De gemeente wil nu dat de provincie bijdraagt aan het herstel, dat € 1,2 miljoen kost. De provincie houdt vooralsnog vol dat de verzakking er al was, en dat die door het baggeren slechts is versneld.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Stiens/Sint Annaparochie, 29 oktober 2012

Twee boeren liggen nog dwars

Twee boeren op de route van de Noordelijke Elfstedenvaarroute willen hun land niet verkopen. Dat zegt Jaap Keizer, voorzitter van de vaarroutestuurgroep en wethouder in Leeuwarderadeel.

Het gaat om een boer op het Bildt en een boer in Leeuwarderadeel. Met een van de twee dacht Keizer al een overeenkomst te hebben, maar die heeft op het laatste moment toch geen handtekening gezet.

Als een overeenkomst met beide boeren uitblijft, wacht hen volgend jaar onteigening.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 29 oktober 2012

Klik op de afbeelding voor grotere foto

WMO-raad heeft eigen website

De Bildtse Wmo-adviesraad bekijkt of de gemeente deze taak Wet maatschappelijke ondersteuning goed uitvoert. De raad geeft ook adviezen. Gevraagd en ongevraagd.

De Wmo gaat over een groot aantal gebieden o.a.
Het actief bevorderen van overleg en samenwerking tussen organisaties, instellingen, groepen en personen die in of door de gemeente te maken krijgen of willen krijgen met maatschappelijke ondersteuning.

Bron: Duidelijkheid in het Bildt

Vrouwenparochie, 26 oktober 2012

FOTO NOORDOOST/ALEX J. DE HAAN (gescand)

De Bildtse klei gestrotseerd

Met enige moeite baant deze oudere man zich woensdag een weg over de modderige Súdhoekstermiddelwei bij Vrouwenparochie.

De zompige akkers laten flink wat modder achter op de banden van de oogstwagens, die het op hun beurt weer afschudden op de wegen. De buien van de afgelopen dagen maakten er ook nog eens een verraderlijke sliklaag van., maar dat lijkt deze heer niet af te schrikken.

Bron: Leeuwarder Krant
link Klik hier voor grotere foto >>

Sint Annaparochie, 24 oktober 2012

'Het Bildt zal verschralen'

De flinke bezuinigingen op de openbare ruimte van de gemeente het Bildt zullen het straatbeeld doen verschralen. Dat voorspelt wethouder Nel Haarsma (CDA). Het Bildt bezuinigt tot 2016 jaarlijks € 50.000 op het onderhoud van wegen en de openbare ruimte.

"Dat sille jo merke", zegt Haarsma. De gemeente nodigt Bildtkers van harte uit vaker buiten het eigen erf te schoffelen. "Us eigen túntsje leit der knap by, mar it stikje grien oan 'e dyk meane wy net, frjemd genôch."

 

Bron: Leeuwarder Courant

Ureterp, 24 oktober 2012

Cor Tolsma ontvangt de zilveren speld van verdienste uit handen van de NPO-voorzitter Albert de Jong

‘Duivenman’ Cor Tolsma uit Oude Bildtzijl geëerd door NPO

Cor Tolsma uit Oude Bildtzijl heeft zaterdag op de najaarsvergadering van afdeling Friesland ’96 van de Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO) in Ureterp de oorkonde van verdienste en de zilveren speld van de NPO in ontvangst mogen nemen.

Voorzitter Albert de Jong van de NPO reikte hem de eretekens uit. Na vijftien jaar zitting te hebben gehad in het bestuur van de huidige afdeling Friesland’96 en de vroegere Afd. K (acht jaar), achtte Tolsma het monment aangebroken om te stoppen als bestuurslid.

Voor 1996 bestonden er in Friesland twee overkoepelende organisatie’s voor de duivensport. Dat waren de Afdeling K., die was aangesloten bij de Algemene Bond van Postduivenhouders, en de afdeling Friesland aangesloten bij de Bond van Zaterdagvliegers. Cor Tolsma is lid van p.v de ‘Vliegende Post’ in Minnertsga.

Bron: Franeker Courant

Sint Anne, 23 oktober 2012

Swimbad op It Bilt faker ticht

It swimbad yn Sint Anne moat faker ticht troch de besuniging fan goed 40.000 euro fan It Bilt. Dat ferwachtet direkteur Jelte Dijkstra. Om de begrutting rűn te krijen wol de gemeente 10 persint op it swimbad besparje. De iennige mooglikheid om te besparjen is om te snijen yn it personiel. Dat hat konsekwinsjes foar de tsjinstferliening.

Dijkstra is űnoangenaam ferrast troch de hichte fan de besuniging. De Bildtse Slag hat dochs al te krijen mei ôfnimmende ynkomsten, omdat der minder bern binne dy't swimles hawwe.

Bron: omrop Fryslân
link Sjoch it hiele berjocht en harkje nei Dijkstra >>

Zaandam/Sint Annaparochie, 23 oktober 2012

Klanten Albert Heijn grijpen hun spullen straks uit dozen

Albert Heijn Wassenaar

Bij Albert Heijn verschijnen dozen in de supermarktschappen. Daarmee schuift het concern in de richting van Duitse discounters.

Het supermarktconcern telt zo'n 850 winkels in Nederland, waar 110.000 mensen werken. Ongeveer 220 filialen (met 30.000 personeelsleden) zijn eigendom van franchiseondernemers als Herman Jan Wassenaar, die twee zaken exploiteert in Sint Annaparochie en Stiens.

"Wij worden geen Aldi of Lidl." Wassenaar denkt straks niet met minder personeel toe te kunnen. "Een vakkenvuller verwerkt 35 tot 45 dozen per uur, het werk blijft hetzelfde."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Anne, 23 oktober 2012

Gjin rûnwei by Sint Anne

Oan de súdkant fan Sint Anne komt definityf gjin rûnwei. Neffens boargemaster en wethâlders fan it Bilt hat de gemeente dêr gjin jild foar. No moat alle ferkear noch troch de drokke Van Harenstraat.

De gemeente woe takom jier foar 50.000 euro in űndersyk dwaan litte nei de mooglikheden foar in rűnwei. No docht bliken dat der de kommende jierren hast in heal miljoen besunige wurde moat. De plannen foar in rűnwei binne dęrmei net mear realistysk, miene b. en w.

Boppedat hopet de gemeente dat der minder auto's troch it doarp komme, as de nije dyk tusken Stiens en Marsum takom jier klear is.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Wethâlder Nel Haarsma >>

Sint Jacobiparochie, 22 oktober 2012

Man aangehouden na achtervolging

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 36-jarige inwoner van Franeker aangehouden. De man werd in de Dr Oortwijn Botjesstraat betrapt in een achtertuin van een woning. Een buurtbewoner waarschuwde de politie en ging achter de man aan. Toen de agenten arriveerden zagen ze twee mannen in een weiland rennen. Na een korte achtervolging werd de 36-jarige Franeker aangehouden. De man kon zich niet identificeren en daarvoor kreeg hij dan ook een bekeuring.

Een agent met een politiehond heeft de omgeving nog afgezocht, maar nergens werden sporen van een inbraak aangetroffen. De 36-jarige verklaarde tegenover de agenten dat hij moest plassen en daarom in de Dr Oortwijn Botjesstraat liep. Zeker gezien het tijdstip een vreemd verhaal. Ook voor het wildplassen kreeg de man een bekeuring. Vervolgens mocht hij het politiebureau weer verlaten.

Bron: www.politie.nl

Leeuwarden, 20 oktober 2012

Leeuwarder opgepakt voor bedreiging en mishandeling

Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden is vrijdagavond opgepakt omdat hij in de Prinsenstraat drie mannen heeft bedreigd.

Terwijl de man zijn bedreiging uitsprak, ontstond er een vechtpartij waarbij een 18-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie een duw en een klap kreeg. Vervolgens sloeg de man een 20-jarige inwoner van Tytsjerk met een kettingslot. Hierbij liep het slachtoffer een wond aan zijn been op.

Bovendien meende hij de slachtoffers met de dood te moeten bedreigen. Nadat de slachtoffers de politie via 1-1-2 hadden gewaarschuwd, kon de verdachte worden aangehouden.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 20 oktober 2012

Schrijver ‘De Kleine Keizer’ in K-rûte en Brands Boeken

Zaterdag 20 oktober zijn o.a. de opnamen van het lied 'The Tiny Keizer' op Ouwe-Syl gemaakt.

Woensdag 24 oktober komt schrijver Jan van der Mast in het Omrop Fryslân programma K-rûte vertellen over zijn roman ‘De Kleine Keizer’. Kleine Gerrit Keizer (96 cm) was afkomstig van Oudebildtzijl en leefde van 1874 tot 1946.

Naast het boek is er ook een lied gemaakt over klaine Gerrit: ‘The Tiny Keizer’. Dit lied wordt tijdens het programma ten gehore gebracht door Olmo van der Mast en Channa Degreef.

Daarnaast leest Van der Mast voor aan de blinde Annie Wiersma (1927) uit Leeuwarden. De geboren Loosduinse heeft Kleine Gerrit zeer goed gekend. De uitzending is te zien tussen 18.30 en 19.00 uur, daarna wordt de uitzending om het uur herhaalt.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Harlingen, 19 oktober 2012

Kink in kabel herindeling Friesland

De herindelingsdatum van vijf Noordwest-Frieslandse gemeenten staat ter discussie. Harlingen - een van de beoogde fusiepartners - vindt de fusiedatum van 1 januari 2015 te vroeg. De overige gemeenten nemen Harlingen dit standpunt niet in dank af. Het is onduidelijk wanneer een knoop wordt doorgehakt. De provincie wordt te hulp geroepen.

De Harlingse gemeenteraad is nog niet zo ver dat hij ja of nee kan zeggen tegen een gemeentelijke herindeling. Voordat een dergelijk besluit kan worden genomen, wil hij eerst in beeld hebben welke voor- en nadelen kleven aan het samengaan met Franekeradeel, Menameradiel, Het Bildt en Leeuwarderadeel.

Bron: www.binnenlandsbestuur.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 oktober 2012

Gemeente moet bezuinigen

http://www.studionoord.net/image.php/1376/archive_format/Manieren van omgaan met bezuinigingen... Strip voor Gemeente Amsterdam van Studio Noord-Johan van Zanten (fragment)

Om de begroting sluitend te krijgen, stelt het college van B en W de gemeenteraad voor een aantal bezuinigingsmaatregelen voor. Deze maatregelen hebben betrekking op kortingen op subsidies, minder uitgaven in de openbare ruimte, bezuinigingen op de bedrijfsvoering en verhoging van de onroerend zaak belasting (OZB)

De tekorten komen door afnemende inkomsten vanuit het rijk. En door lokale veranderingen. Zoals vertrek van het asielzoekerscentrum (AZC), oprichting van een regionale uitvoeringsdienst, en vervanging of reparatie van kades en bruggen.

Bron: gemeente het Bildt
link Klik hier voor hele strip >>

Skopje, 18 oktober 2012

Ivana Ziesel, directeur Tom Valk van de Middelbare Hotelschool en Emmylou Zanen vieren het succes.

Hotelschoolstudent Ivana Ziesel (19) wint zilver bij vakwedstrijd in Macedonië

Ivana Ziesel (19) uit Sint Jacaboparochie heeft als student aan de Middelbare Hotelschool Friesland zilver gewonnen tijdens de internationale horeca- en toerismewedstrijden in de Macedonische hoofdstad Skopje. De Bildtker cursist van de niveau 4-opleiding Frontoffice medewerker won haar prijs in de categorie ‘Front Office’.

De vakwedstrijden in Macedonië werden van 8 tot 13 oktober georganiseerd door de AEHT (Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme, oftewel de Europese vereniging voor hotelscholen en toeristische opleidingen). Het betreft hier een evenement waar maar liefst zeshonderd cursisten uit bijna veertig Europese landen met elkaar de strijd aanbinden.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 18 oktober 2012

Schade wateroverlast boeren € 750.000

De wateroverlast op 31 augustus heeft zo'n honderd akkerbouwers in Noordwest-Friesland omzetschade bezorgd. De gezamenlijke schade beloopt € 750.000. Dit concludeert akkerbouwvoorman Teun de Jong uit Sint Annaparochie.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt dat ongeveer 150 hectare pootaardappelen niet gerooid mogen worden, omdat ze mogelijk besmet zijn de bruinrotbacterie. Dat betekent een omzetderving van circa €1,5 miljoen. Verzekeraar Potatopol vergoedt ongeveer de helft van de schade, zodat de schade uitkomt op €750.000.

Bron: Leeuwarder Courant

Boksum, 17 oktober 2012

Klaaiwurk in Boksum beleeft een vliegende start

Nadat Parnas, het centrum voor kunsteducatie uit Leeuwarden, in juli 2012 is opgeheven hebben oud-cursisten van docent keramiek Paulien Ploeger de vereniging Klaaiwurk te Boksum opgericht.

De vereniging wil cursussen en andere activiteiten aanbieden waarbij de creatieve ontwikkeling en kunstzinnige vorming voorop staan. Professionele keramisten vervullen de rol van adviseur/docent zodat de kwaliteit gewaarborgd is.

Klaaiwurk heeft de complete inboedel van de keramiek-afdeling van Parnas overgenomen en verhuisd. De ovens, de draaischijven, de glazuurafdeling en de grondstoffen: alles heeft onderdak gevonden in de boerderij van Maarten en Afke Klaver-Andreae aan de Buorren 41 in Boksum.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Harlingen, 17 oktober 2012

Kleur op het Bildt (eigen foto)

Binnen vier jaar fusie Noordwest-Friesland

Vijf gemeenten in Noordwest-Friesland gaan fuseren. Dit willen althans de colleges van deze gemeenten. Onduidelijk is nog of dit al in 2015 haalbaar is.

Harlingen, Franekeradeel, Menaldumadeel, het Bildt en Leeuwarderadeel willen samen verder, beslisten de burgemeesters en wethouders dinsdag. Over het moment waarop is onenigheid. Behalve Harlingen willen de gemeenten de fusie op 1 januari 2015 in laten gaan.

"Dat tijdstip vormt het grote probleem", zegt burgemeester Roel Sluiter van Harlingen. "Wij kunnen op zijn vroegst een jaar later." Harlingen zal vermoedelijk een referendum houden over de opheffing van de gemeente.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 17 oktober 2012

Graanmolen "De Welkomst"

Vanaf 1844 stond op 't Hoekje, de kruising Middelweg en Koudeweg, een graanmolen. In 1883 is deze molen afgebrand. Een jaar later is deze molen vervangen door "De Welkomst".

In die molen is tot diep in de zestiger jaren van de vorige eeuw graan gemalen, toen is er een bar in gevestigd. De laatste molenaar was Herman Wieringa. In de nacht van 2 op 3 november 1975 is ook deze molen tot de grond toe afgebrand.

In het Fries Film Archief bevindt zich een filmdocumentaire over deze molen: "Gejaagd door de wind", een film van de korenmolen "De Welkomst" met molenaar J.W. Verhagen.

Bron: 'Raizen deur de Bildtse geskidenis', Aldert Cuperus
link Bekijk hier de film >>

Sint Annaparochie, 17 oktober 2012

Ook in Minnertsga staan huurwoningen te koop.

Verkoop huurwoningen verloopt uitstekend

Ondanks alle berichten over het tegenvallende verkopen van woningen verloopt de verkoop van (huur)woningen bij woningcorportaie Wonen Noordwest Friesland uitstekend.

De prognoses voor 2012 voor de verkoop van 50 woningen, zijn met nog één kwartaal te gaan, nu al gehaald. De verwachting is dat er uiteindelijk in 2012 54 woningen zullen worden verkocht.

 

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 13 oktober 2012

Opening Eetcafé De Smâle Kant

Zaterdagmiddag om 12:30 is het eetcafé aan de van Harenstraat opnieuw geopend. Met de nieuwe naam "Eetcafé De Smâle Kant".

Het eetcafé is een paar weken terug over genomen. De nieuwe eigenaren hebben de zaak aan de binnen- en buitenkant opgeknapt. Ook is er een nieuwe naam bedacht. In plaats van Plate-Restraurant Sieps is het nu Eetcafé De Smâle Kant.

Bij de opening was Die Twa aanwezig. Ook waren er vele mensen bij de opening aanwezig.

Bron: Berlikum Nieuws

Dronryp, 13 oktober 2012

Piet Voordes uit Dronryp

Piet Voordes heeft Disney in de vingers

De kleuterschool van Sint Annaparochie, ergens halverwege de jaren zestig. Juf loopt de klas in en vraagt een van de kinderen of hij een helikoptertje wil tekenen. Piet Voordes maakt een paar verbluffende halen met zijn tekengerei. Klaar. Alstublieft, juf.

Hij was een jaar of vijf en besefte het toen nog niet. Maar met terugwerkende kracht schat Voordes dit moment, dat zich zomaar voordeed in het klaslokaal, op waarde. "Het leek wel een beetje mijn eerste echte opdracht."

De 46-jarige Bilkert is striptekenaar van beroep. Hij behoort tot de bevoorrechte elite van tekenaars die werkt voor het weekblad Donald Duck en is de man achter de stripversies van Piet Paulusma en Ernst, Bobbie en de Rest.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 12 oktober 2012

Van Harenskerk overgedaan

De Van Harenskerk in Sint Annaparochie wordt zaterdagavond door de gemeente het Bildt overgedragen aan de stichting Alde Fryske Tsjerken.

Het onderhoud van de kerk uit 1683 drukte steeds zwaarder op de schouders van de protestantse gemeente van St. Anne, die er daardoor vanaf wilde.

Alde Fryske Tsierken vroeg een afkoopsom van € 350.000 voor het overnemen van de kerk. De Protestantse Gemeente betaalde € 310.000; de gemeente het Bildt € 30.000.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jabik, 12 oktober 2012

Foto: Greetje Bosma

Spul om beamkap by buorlju

De gemeente It Bilt hat in ynwenner fan Sint Jabik in kapfergunning jûn foar seis beammen dy't by de buorlju yn de tún stiene. Mei dy fergunning hat de man de beammen by de buorlju yn de tún omseage.

De minsken dęr't it om giet binne poerrazend en wolle in saak oanspanne tsjin de gemeente en tsjin har buorlju. De beammen stiene der al fyftich jier.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Sjoch mear foto's en harkje ek nei Greetje Bosma węrfan't de beammen kapt binne
en it kommentaar fan wethâlder Nel Haarsma >>

Minnertsga, 11 oktober 2012

Bezwaarcommissie maakt gehakt van inval

De machtiging die burgemeester Gerrit Krol van Het Bildt gebruikte voor een inval bij hondenbezitter Kees Atema in Minnertsga was niet in orde.

De gemeentelijke bezwarencommissre maakt gehakt van de formulieren die de burgemeester opstelde om de inval te legitimeren. Zo stonden niet alle wetshandhavers die de woning betraden op de machtiging, terwijl de wet dat wel voorschrijft.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 11 oktober 2012

Brandstof gestolen

De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van brandstof uit een brandstoftank van een personenauto. De diefstal vond plaats tussen 5 en 8 oktober uit een auto die geparkeerd stond aan de Westerweg.

Een 27-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie deed aangifte.

Bron: www.politie.nl

Ouwe-Syl, 10 oktober 2012

Fietsje Klaine Keizer door toevalligheden terug op geboortegrond

Kleine Gerrit Keizer is een begrip op Ouwe-Syl, maar ook ver daarbuiten. De lilliputter van Ouwe Syl zwierf als circus attractie over de wereld.

Uit historische informatie van onder andere dorpshistoricus Sytse Keizer blijkt, dat kleine Gerrit diverse fietsjes heeft gehad, waaronder een kleine Gazelle. Veertig jaar was de tweewieler uit beeld, door allerlei toevalligheden op de juiste momenten, is deze nu terug op Ouwe-Syl.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel en bekijk de fotoreportage >>

Minnertsga, 10 oktober 2012

De Wizebeam

Dorpsschool is zeer zwak

Het onderwijs op De Wizebeam in Minnertsga is zeer zwak. De Inspectie van het Onderwijs heeft de christelijke basisschool geplaatst op de 'zwarte liist' van slecht presterende scholen.

Aan het eind van groep 8 presteren leerlingen al jaren minder dan verwacht. Het onderwijs is op diverse onderdelen onder de maat. Niet alle leraren geven goed uitleg en de zorg is onvoldoende.

Bron: Leeuwarder Courant

Westhoek, 9 oktober 2012

Koop Westhoekschool wankelt door ruzie

Eindelijk was er een koper voor de dorpsschool in Westhoek. Maar het rommelt tussen de makelaar en de kopers.

De beoogde kopers van de Westhoekschool, een Overijssels gezin met acht kinderen, hebben de koop inmiddels ontbonden en een claim van ruim € 30.000 bij makelaar Pieter Boskma neergelegd. Boskma: "Ik begrijp hier niks van. En die koop is eenzijdig ontbonden, dus ongeldig."

Volgens de kopers heeft Boskma hun zaken verkeerd voorgespiegeld. "Toen wij hierheen wilden verhuizen, zei hij dat er al een bestemmingsplanwijziging in behandeling was. Maar dat bleek niet zo te zijn." Boskma: "Dat heb ik niet gezegd. Ze wisten heel goed waar ze aan begonnen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Ljouwert, 8 oktober 2012

10 Henk ten Hoor's moarn iepen

Tsien fan 'e santjin Fryske Henk ten Hoor-winkels gean tiisdei wer iepen. De winkels fan it fallite kleanwinkelkonsern binne oernaam troch Romani Beleggingen. Al mei al hat de belizzingsmaatskippij út Zevenaar sechstich fan de 103 winkels en 250 man personiel oernaam. De kurator is noch hieltyd yn petear mei oernamekandidaten foar de oerbleaune winkels.

De Fryske winkels dy't ticht bliuwe,stean yn Burgum, Drachten, Kollum, Ljouwert, De Lemmer, De Lemmer (Verlaet) en Easterwâlde. Henk ten Hoor weriepenet de winkels yn Boalsert, Bűtenpost, Damwâld, Dokkum, De Jouwer, Noardwâlde, Sint Anne, Stiens, Surhústerfean en De Westereen.

Bron: omrop Fryslân

Minnertsga, 6 oktober 2012

Man gewond na val van hoogte

De politie heeft zaterdagochtend het personeel van de ambulance geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Hearewei. Daar was een 41-jarige inwoner van Minnertsga tijdens werkzaamheden door een dak gezakt. De man maakte vervolgens een val van zo’n acht meter.

Met letsel aan onder andere de rug werd het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 6 oktober 2012

De charme van lelijk

Bert Ferwerda met zijn kinderen aan de gametafel. Op de achtergrond langs de muren de stellingkasten met 1300 computerspellen.. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

Wie de woonkamer van Bert Ferwerda (42) in Sint Annaparochie binnenkomt, waant zich in een speelhal uit de jaren tachtig.

Een grote stellingkast, stampvol klassieke computerspelletjes. Daartussen dozen met een aantal vintage spelcomputers: de Nintendo 8-bit, een Atari, een Coleco Vision en de eerste Playstation. In de hoek een heuse gamepilaar zoals die vaak in winkels staat. Ferwerda, die werkt als operator bij koffiebrander Coffee United in Bolsward, verzamelt al decennialang oude spelcomputers en de bijbehorende spelletjes.

De gamer in Ferwerda ontwaakte bijna dertig iaar geleden. "Ik was een jaar of twaalf. Het was begin jaren tachtig en mijn tante had een Vectrex, een pas verschenen spelcomputer." Bij zijn buurjongetje zag de kleine Bert een Atari, die zijn ontluikende liefde voor spel computers in alle hevigheid deed losbarsten. "Ik was verkocht."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 5 oktober 2012

Dubbele

Filatelist Durk Bosma (66) uit Sint Annaparochie doet zijn dubbele postzegels de deur uit. Hij biedt de 15.000 zegels te koop aan voor een schijntje: 25 euro. Leuke instapprijs voor jonge aanwas, die broodnodig is want "het is een oude-mannenhobby".

Bosma zat al een tijdje met de dubbele zegels in zijn maag. "Ze staan hier maar te staan los in een doos." Hoe hij weet dat het er 15.000 zijn? "Wegen. Duizend postzegels wegen ongeveer honderd gram." Bosma's totale verzameling telt een dikke vijftigduizend zegels. Die zitten netjes in verzamelboeken.

Bron: Leeuwarder Courant (GehoordGezien)

Sint Annaparochie, 5 oktober 2012

Bildtse Hogerhuiszaak is binnen anderhalf uur beklonken

In MFC Ons Huis werd gisteravond gerepeteerd voor 'De Hogerhússaak'. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN (gescand)

Comprimeren is voor de fysicus Sytse Buwalda een tweede natuur geworden. Zijn toneelstuk over de Hogerhuiszaak duurt geen anderhalfuur.

Sytse Buwalda schreef boeken over de geschiedenis van het Bildt, beijverde zich voor de Bildste taal, maar met toneel had hij tot twee jaar terug nooit enige bemoeienis gehad. Dat veranderde toen hij tijdens een muzikale theateravond van Bennie Huisman en Fredrike Kleefstra over de gebroeders Halbertsma dacht: ik zou zoiets moeten maken over 'De sűnde fan Haitze Holwerda' van UIbe van Houten.

Hij schreef een vertelvoorstelling met liedjes, maar bewerkte die op advies van anderen tot een toneelstuk. De hiervoor opgerichte

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 4 oktober 2012

Samenwerking voor het betrekken van scholieren in Het Bildt

Het Bildt betrekt boeren, burgers en jongelui In de Friese polder hebben de boeren last van zwerfafval van scholieren. Dat belandt in de sloten, het veevoer en de oogst. Om de rommelmakers hiervan bewust te maken, organiseerde Het Bildt een maatschappelijke stage.

De scholieren fietsen tussen de akkers en weilanden door naar school. Plattelandsgemeente Het Bildt organiseerde als maatschappelijke stage een opruimactie. Samen met de scholengemeenschap, woningbouwcorporatie, provincie en boeren. 'Gemeente Schoon adviseerde over hoe we het probleem vanuit de scholieren konden benaderen', zegt Doede Machiela, beleidsadviseur bij gemeente Het Bildt. 'We pakten hen met alle actoren uit de keten bij de hand. Het zwerfafvalprobleem leeft bij al deze partijen. Je staat er als gemeente niet alleen voor. Dit project past bij ons streven om ons als gemeente vooral te richten op kerntaken en andere partijen waar mogelijk te laten aanhaken.'

Bron: www.gemeenteschoon.nl
link Lees ook het artikel 'Het Bildt betrekt boeren, burgers en jongelui' in Gemeente Schoon (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 4 oktober 2012

Metamorfose in Sint Jacobiparochie

Gerenoveerde huizen aan de Van Wijngaardenstraat. FOTO LC/MARIJE GEERTSMA (gescand)

In Sint Jacobiparochie zijn twee rijen van vijf woningen uit 1948 gerenoveerd. Van Delfts Rood naar zwart-wit.

Zo'n renovatie kan niet spectaculair zijn, zou je denken. Toch is het opmerkelijk dat ze na 64 jaar niet meer karakteristiek Delfts Rood zijn. Ze verkleurden van rood-oranje naar zwart-wit.

Dit Delfts Rood is de traditionalistische bouwstijl, waarin na de oorlog vele honderden volkswoningen in Friesland zijn gebouwd. Het'Delfts'in de aanduiding verwijst naar de traditionele stijl van de zogeheten Delftse School. Het is een eenvoudige variant. Het 'Rood' komt van het gebruikte bouwmateriaal : gladde rode steen en oranjerode pannen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 3 oktober 2012

Sydo de Jong terug als raadslid bij Werkgroep het Bildt

Sydo de Jong neemt vanaf 13 december de raadszetel in die vrijkomt naar aanleiding van het vertrek van fractievoorzitter Louwina van Noord. Sydo de Jong is de huidige voorzitter van het bestuur van Werkgroep het Bildt en was eerder raadslid voor Werkgroep het Bildt van 2002 tot 2010. Hij zal vanwege de onverenigbaarheid van beide functies het voorzitterschap van de partij neerleggen.

Over de vraag wie van de fractieleden het fractievoorzitterschap op zich zal nemen, zal de partij uitsluitsel geven na de raadsvergadering van 8 november. Daarin zal Werkgroep het Bildt op gepaste wijze afscheid nemen van de huidige fractievoorzitter Louwina van Noord. De fractie en het bestuur van Werkgroep het Bildt zijn zeer content met de bereidheid van Sydo de Jong om plaats te nemen in de raad en de fractie. Werkgroep het Bildt meent daarmee haar fractie een zelfde krachtige stem binnen de gemeenteraad te kunnen laten horen als altijd.

Bron: www.werkgroephetbildt.nl

Sint Anne, 2 oktober 2012

Bilkerts bang foar 'groepen'

Ynwenners fan de gemeente It Bilt sjogge oerlêst troch groepen as grutste foarm fan bedriging. Dat docht bliken út de Veiligheidsmonitor 2011. Dęrfoar waarden 600 ynwenners frege nei harren gefoel fan feiligens. 17,5% jout oan him wolris űnfeilich te fielen.

De Bilkerts fine rommel op 'e dyk, hűnestront en hurdriders ek in probleem. Sy sizze fierder dat de plysje te min sichtber is. 55% fan de űnderfrege Bilkerts fynt dat de diken en paden yn de gemeente goed űnderholden binne. De Veiligheidsmonitor wurdt om de twa jier hâlden.

Bron: omrop Fryslân
link Lees ook het bericht op de gemeentelijke website >>

Oudebildtzijl, 1 oktober 2012

Fietsje van Kleine Keizer terug in Ouwe-Syl

Van links naar rechts: nazaat Joukje Rodenhuis, transporteur Rutger Visser en speurder Henk de Vries met het fietsje van Gerrit Keizer. FOTO LC/WIETZE LANDMAN (gescand)

Het fietsje van de legendarische Kleine Keizer uit Oudebildtzijl is terug. Het maakte een lange omweg, van Ouwesyl, over de Rocky Mountains, en weer terug.

Romancier Jan van der Mast, die vorig jaar een boek over de Bildtse legende Gerrit Keizer - een mannetje van nog geen meter groot - schreef, zag het levendig voor zich: de 'Kleine Keizer' op een minifietsje, racend over de Oudebildtdijk. "Niemand mag erop rijden: het is geen kinderfiets!"

Als Gerrit er op reed, had hij wijnig last van vervelende jongens die hem uitjouwden, memoreert Van der Mast. In de roman 'De kleine Keizer', over het leven van Gerrit Keizer (1874-1946), wordt beschreven hoe hij altijd een stokje met een staaldraadje eraan bij zich had. Daarmee prikte hij zijn plaaggeesten in het voorbijgaan in hun vel. "Inmiddels weten de meesten wel dat ze beter uit mijn buurt kunnen blijven als ik ze passeer."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>
 
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken