Nij Altoenae, 31 maart 2014

‘Heilige Maria deed ware voorspellingen’

Op deze plek op de Nieuwebildtdijk zou Maria zijn verschenen.

In Amsterdam had Ida Peerdeman eerder een reeks Mariaverschijningen gehad. Onder de Amsterdammers die de Mariaverschijningen koesterden, werd het nieuws uit het Bildt al snel bekend.

Maar dat viel niet bij iedereen goed. "De Friezen hadden de Amsterdamse Heilige Maagd gekaapt", zegt Mohamed El-Fers, die er een boek over schreef. De Friezen zouden willen meeliften op het Amsterdamse succes.

El-Fers mocht Rietje Meijer, aan wie de heilige Maagd zou zijn verschenen, als enige interviewen en schreef een boek dat pas na haar overlijden mocht verschijnen. In 2002 werden de verschijningen door de Rooms-Katholieke Kerk als authentiek erkend. Rietje Meijer is vorig jaar overleden.

Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Nij Altoenae, 31 maart 2014

Maria zou op het Bildt zijn verschenen

De Heilige Maagd Maria zou in 2007 diverse malen zijn verschenen in het Bildt. Zo werd ze gesignaleerd boven de kerk van Nij Altoenae.

Dat wordt beschreven in het boek 'Hoe Maria verscheen in Fryslân'. Maria sprak Rietje Meijer en een groep jongeren aan in het Nederlands en het Bildts - niet in het Fries.

Voorspellingen van de Madonna van Zwarte Haan werden zes jaar geleden weggehoond. Zo zou paus Benedictus XVI volgens haar aftreden. Die voorzegging kwam in 2013 uit.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 31 maart 2014

CDA verder met Werkgroep en PvdA, Frije Bilkerts gepasseerd

Het CDA wil een college vormen met Werkgroep het Bildt en PvdA. De PvdA wil voor deelname aan het college wel een wethouder hebben. Winnaar bij de verkiezingen Frije Bilkerts wordt daarmee gepasseerd: alle andere partijen vinden Frije Bilkerts "niet betrouwbaar".

Dat maakte informateur Lieuwe Miedema maandagavond bekend op het gemeentehuis. Uit de gesprekken die hij met de partijen had bleek dat niemand het zag zitten dat Frije Bilkerts – die van twee naar vier zetels ging – mee zou regeren.

CDA en Werkgroep het Bildt hebben samen geen meerderheid meer. De PvdA (bij de verkiezingen nog flink verloren) wil wel meedoen, op voorwaarde dat ze een wethouder mogen leveren. De partij heeft daarvoor nog geen kandidaat.

De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 31 maart 2014

Druk bezochte rommelmarkt Oranje Minnertsga

Foto Carina Twerda

De rommelmarkt die c.m.v. Oranje Minnertsga zaterdag 29 maart organiseerde, is druk bezocht. Mede door het stralende weer brachten vele koopjesjagers een bezoek aan dorpshuis De Boppeslach waar de rommelmarkt plaatsvond.

Aan de tafels, die uitpuilden van de prullen en andere hebbedingetjes, werd flink onderhandeld en gekocht. Maar ook het draaiend rad, de hoek met huis- en tuindecoraties en de verkoop bij opbod deden het goed. Bij de veiling bleken een voetbaltafel, een grote glazen pot en een glas-in-loodraam de items te zijn die het meeste opbrachten. Ook deden veel bezoekers een gooi naar het te raden gewicht van een rollade.

Na aftrek van kosten bracht de rommelmarkt uiteindelijk 1.800 euro op. De opbrengst is bestemd voor de aanschaf van instrumenten, muziek en onderhoud aan het repetitielokaal.

Franeker Courant

Sint Annaparochie, 28 maart 2014

Beëdiging nieuwe Bildtse gemeenteraad

Het Bildt heeft een nieuwe gemeenteraad. Donderdagavond 27 maart was de beëdiging en installatie.

Nieuw in de raad van het Bildt verschijnen namens de Frije Bilkerts Frans van der Mossel en Ben Bruinsma. Wietske van der Veen neemt voor het CDA in de raad.

Dinsdagavond 25 maart nam de raad afscheid van 5 raadsleden. Frans Hiemstra (PvdA), Sido de Jong, Annefrouk Hornstra (Werkgroep het Bildt), Ytsje de Groot en Kees Zijlstra (CDA) namen afscheid van de Bildtse gemeenteraad.

Gemeente het Bildt

Oudebildtzijl, 28 maart 2014

Heropening kerk vrije-evangelischen

De Vrije Evangelische Gemeente in Oudebildtzijl beleeft een feestelijk weekeinde: de gerenoveerde kerk aan de Van Albadaweg wordt heropend.

Vanmiddag is er open huis en zondagmorgen (aanvang 9.30 uur) is er een speciale kerkdienst.

De kerk in Oudebildtzijl was dringend aan een opknapbeurt toe, zegt secretaris Tinus Krol. Sinds juni vorig jaar hebben alle ruimtes een metamorfose ondergaan. De renovatie werd zo uitgevoerd dat de diensten vrijwel altijd konden doorgaan.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 28 maart 2014

SlikTones; Unieke muziek op een unieke locatie

Kelly Joe Phelps

Soms is een liedje zo mooi dat je je bijna verslikt in een toon en je bijna denkt dat de schrijver datzelfde heeft. Zo’n moment wil je delen met gelijkgestemde luisteraars en de muzikant.

SlikTones biedt grote artiesten een klein podium waar de essentie van muziek de ruimte krijgt om compleet te zijn. Nergens kan dat beter als in de intieme sfeer van de Julianakerk in Oudebildtzijl. De heldere akoestiek garandeert dat ook de ingeslikte tonen beleefd worden.

SlikTones bestaat geheel uit afficionado’s en vrijwilligers en is, heel klassiek, ontstaan op een bierviltje beschreven door Alan Laws en Frits Verhey. Beide muzikant en woonachtig in het dorp aan de rand van het slik; Oudebildtzijl.
Het eerste SlikTones concert is 9 mei en wordt gegeven door niemand minder dan Kelly Joe Phelps (USA). Een prachtige start van een verwachtingsvolle reeks.

Persbericht

Ljouwert, 27 maart 2014

SWS Froubuurt yn finale Sjongfestival

Nei trije foarrondes binne tongersdei de tsien finalisten foar it njoggende Sjongfestival foar Bern bekend wurden. De finale wurdt op freed 11 april hâlden yn de Lawei yn Drachten. It Sjongfestival is in inisjatyf fan Cedin Taalsintrum Frysk en Omrop Fryslân.

Neist de seis skoallen dy't rjochtstreeks troch wienen nei de finale, binne tongersdei ek noch trije wildcards ferdield oan skoallen dy't neffens de sjuery ek sa goed wienen dat sy in plak yn de finale fertsjinje.

Neist SWS Froubuurt út Froubuorren mei ‘Alles oars foar Dominik’ binne de finalisten: De Twine – Drylst ‘De Tiid’, De Wyngert – Drachtster Kompanije ‘Planet Earth’, Alphaskoalle – Ryptsjerk 'Planet Earth, De Balsemyn – Eastermar ‘It Spook fan de Technyk’, It Klimmerblęd – Sint Nyk ‘It Spook fan de Technyk’, De Beuk – Sint Nyk ‘Pake’, By de Boarne – Boarnburgum ‘Dyn hier’ en Eben Haëzer – Dokkum ‘Dűnsjen bliuwe’

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 27 maart 2014

Krol spreekt zich uit tegen Wilders' 'minder'

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt heeft zich donderdagavond tegen de woorden van Geert Wilders gekeerd. Krol zei blij te zijn dat het Bildt een gastvrije gemeente is waar men niet "over 'minder’" spreekt.

Krol deed de uitspraak bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad. "Ik ben nog steeds blij en tevreden met de Bildtse samenleving. Een samenleving die niet spreekt over "minder". Het Bildt is, bijvoorbeeld met de vestiging van het asielzoekerscentrum, een gastvrije gemeente. Daar ben ik bijzonder ingenomen mee, zeker in deze tijd."

Krol nam daarmee subtiel afstand van Geert Wilders. De PVV-leider raakte vorige week in opspraak door in een café PVV-aanhangers te vragen of ze meer of minder Marokkanen willen. De toehoorders scandeerden daarop "minder, minder, minder". "Ik vond dat ik dit vanavond moest zeggen," aldus Krol.

De Bildtse Post (Gerard de Jong)

Snakkerburen, 26 maart 2014

Verhuurder naar rechter om gemeentesloep

Sloepverhuurder André Minkema uit Snakkerburen stapt naar de rechter wegens de aanschaf van gemeentelijke sloepen voor de Noordelijke Elfstedenvaarroute.

De gemeenten Tytsjerksteradiel, Ferwerderadiel en het Bildt schaften deze vaartuigen aan en plegen daarmee volgens Minkema valse concurrentie.

Hij heeft bij alle drie gemeenten een WOB-verzoek ingediend en legt de zaak daarna voor aan de rechter. Subsidie geven voor faciliteiten langs de route, vindt Minkema prima, maar het geld mag niet naar de aanschaf van een sloep gaan.

Leeuwarder Courant

Den Haag, 26 maart 2014

Majorettes Oranje Nederlands kampioen

De A-majorettes van christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga onder leiding van instructrice Lydia Groenveld zijn zaterdag 15 maart Nederlands kampioen geworden in de klasse Gevorderden, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen (NK) Twirl in Den Haag.

De majorettes vertrokken zaterdagochtend al vroeg in een gehuurd busje. De show ging goed: er waren vijf concurrenten op het NK die in dezelfde klasse uitkwamen.

De show, waarop maandenlang keihard is gerepeteerd, gaat over het thema ‘Zinloos geweld’. De twee juryleden waren erg positief over de prestatie van Oranje: de ene gaf 78,6 punten en de andere 79,7 punten. Dit terwijl tijdens de vorige wedstrijd de gemiddelde score rond de 62 punten lag: een grote sprong vooruit dus!

Bron: Minnertsga Dorpsberichten

Sint Annaparochie, 26 maart 2014

Burgemeester: niet vier maar zes jaar in de raad

Burgemeester Gerrit Krol

Burgemeester Gerrit Krol van de gemeente het Bildt vindt dat de zittingsperiode van een raad naar zes jaar moet. Vier jaar is te kort, zei hij dinsdag bij het afscheid van vijf raadsleden die na de verkiezingen vertrekken.

Door een periode van inwerken, het vormen van een college en op het eind opnieuw verkiezingen is een raadsperiode effectief gezien veel korter dan vier jaar.

Ook voor collegeleden zou een periode van zes jaar beter zijn, vindt de burgemeester. Als er grote plannen in de maak zijn en het is aan de voorbereiding toe, moeten collegeleden vaak alweer vertrekken. Voor de continuďteit zou het daarom beter zijn dat een raadsperiode zes jaar wordt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 26 maart 2014

Faber expandeert in buitenland

Het Nederlandse investeringsfonds Foreman Capital neemt een belang van 45 procent in Faber Audiovisuals in Sint Annaparochie.

Directeur Cees Jan Faber, derde generatie in het familiebedrijf, houdt de meerderheid. Hij wil internationaal groeien en zocht een partner.

Faber is met vijftig werknemers internationaal actief in de sport-, concert-, televisie- en evenementenmarkt. Vooral binnen Europa. Het bedrijf verhuurt reusachtige ledschermen waarop het publiek bijvoorbeeld ski-, wieler- en voetbalwedstrijden kan volgen.

Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Franeker, 25 maart 2014

Westergo zonder Harlingen: tariefswijziging vlakker

Inwoners en bedrijven in Menameradiel, het Bildt en Franekeradeel krijgen te maken met kleinere wijzigingen in de tarieven dan wanneer de gemeente Harlingen meegedaan had met de fusie.

Dit blijkt uit de geactualiseerde Herindelingsscan Noordwest-Fryslân die de gemeenteraad van het Bildt dinsdag bespreekt. Voor de nieuwe gemeente Noordwest-Fryslân was in maart 2013 al een scan gemaakt. Omdat Harlingen daarna afhaakte, waren nieuwe berekeningen noodzakelijk.

Daaruit blijkt dat de reservepositie van de drie samen beter is dan met Harlingen erbij. Wel is sprake van een lichte daling van voorzie ningen en een slechtere centrumfunctie. De sociale structuur van Westergo is beter.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Vrouwenparochie, 24 maart 2014

Struuf als beloning voor poetsen Vrouwbuurstermolen

FOTO LC/GITTE BRUGMAN

Vrijwilligers en leden van Rotary Oldehove uit Leeuwarden hebben zaterdag in het kader van NL Doet de Vrouwbuurstermolen grondig schoongemaakt.

Martin Schram en Djoke Bierma begonnen helemaal in de nok met het wegvegen van spinnenwebben en het opvegen van stof en vogelpoep. Naarmate ze verder naar beneden kwamen en meer ruimte kregen, konden anderen hen helpen. Een fikse regenbui gooide even roet in het eten voor de hulptroepen die buitenom de poetsdoek hanteerden.

Maar om half een sloot de ploeg tevreden de schoonmaakbeurt af met het eten van een 'struuf', een pannenkoek van het meel dat in de molen wordt gemalen.

Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 maart 2014

Tegenpolen CDA en Frije Bilkerts verplicht om het samen te proberen

De Bilkerts hebben gekozen. De vorige coalitie, CDA en Werkgroep het Bildt, heeft door het zetelverlies van de laatste geen meerderheid meer: opgeteld gaan ze van 8 naar 7 van de 15 zetels. Als grootste partij is het CDA aan zet. Deze partij mag grote winnaar Frije Bilkerts niet negeren in de vorming van een college. Ze zullen het samen moeten gaan proberen.

Vijf stemmen. Frije Bilkerts behaalde woensdag vijf stemmen meer dan Werkgroep het Bildt. De partij van Leendert Ferwerda kreeg daardoor vier zetels, terwijl de partij van wethouder Boukje Tol het met drie moet doen. De coalitie van de afgelopen jaren - CDA en Werkgroep het Bildt - heeft hierdoor geen meerderheid meer.

Zowel het CDA als Werkgroep het Bildt hadden dolgraag samen hun meerderheid behouden. Wethouders Nel Haarsma en Boukje Tol hadden dan hun samenwerking kunnen voortzetten. Dat staat nu op losse schroeven; de baan van wethouder Tol staat op de tocht.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 maart 2014

Frije Bilkerts en CDA grootste partijen Het Bildt

Een verdubbeling van het aantal zetels voor de Frije Bilkerts in Het Bildt. De partij die de mening van de Bilkerts over deze fusie nog wil peilen middels een referendum, won de zetel van Werkgroep Het Bildt, die terugging van vier naar drie zetels.

Het CDA behield haar vier zetels. Omdat CDA en Frije Bilkerts de grootsten zijn, ligt een formatie voor de hand. Volgens lijsttrekker Leendert Ferwerda hebben de burgers hiermee de stellingname van Frije Bilkerts bevestigd dat de inwoners hechten aan zelfstandigheid. De PvdA in het Bildt gaat terug van drie naar twee, de VVD houdt de twee zetels.

In totaal werden op het Bildt 4121 stemmen uitgebracht. Eerst was er nog verwarring over de opkomst in de gemeente. De gemeente meldde eerst een opkomst van 54 procent. Later werd dit bijgesteld en bleek de opkomst op 49,46% uit te komen. Er werden tien ongeldige en tien blanco stemmen geteld.

Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 maart 2014

Bilkerts laten zich gelden in ‘Westergo’

Leendert Ferwerda

In de drie gemeenten die straks de nieuwe gemeente Westergo moeten worden, hebben de Bilkerts hun eigenheid bevestigd.

De partij die de mening van de Bilkerts over deze fusie nog wil peilen middels een referendum, Frije Bilkerts, verdubbelde volgens de voorlopige uitslag het aantal zetels van twee naar vier. Dit ging ten koste van Werkgroep Het Bildt, die terugging van vier naar drie zetels. De Werkgroep stelde na 2010 het standpunt over zelfstandigheid bij en ging mee in de fusie. Omdat de uitslag van deze twee plaatselijke partijen wel heel dicht bij elkaar lag, het verschil is maar zes stemmen, werd gisteravond al gesproken over een hertelling.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>
link Hier de uitslag en zetelverdeling >>

Sint Annaparochie, 19 maart 2014

Multifunctionele trekker en oplegger voor JDV Transport

Sinds kort heeft JDV Transport uit Sint Annaparochie een nieuwe multifunctionele trekker/oplegger in gebruik genomen. Met deze investering had het bedrijf voor ogen om een zo licht mogelijk en multifunctioneel chassis op de weg te zetten voor het 20ft transport (kippen/steilladen).

Daarnaast heeft het bedrijf bij dit voertuig een 50 m3 schrootcontainer(hardox) laten bouwen welk op de terminals voor 20ft containers van en op de auto gezet kan worden. Reden dat deze schrootcontainer erbij is gemaakt is dat het bedrijf het lege aanrijden met 20 ft containers wil voorkomen door vooraf een vracht losgestorte metalen mee te nemen in de richting van de inlandterminal(bijv. Mannheim).

Transport Online
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 maart 2014

Losse Fearren: geld voor leuke ideeën

Het twee jaar bestaande initiatief Losse Fearen van Wonen Noordwest Friesland gaat ook in 2014 door.

Particulieren en verenigingen kunnen uit deze subsidieregeling 200 euro aanvragen voor projecten die de leefbaarheid vergroten.

Het geld werd al gebruikt voor bloembollen in plantsoenen, een competitie voetbalkaatsen, de opening van een jeugdsoos en het opknappen van een eendenhok. Op een speciale website kan een aanvraag gedaan worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 maart 2014

CDA Bildt onschuldig aan ronselen

De Kiesraad heeft geoordeeld dat het CDA in het Bildt zich niet schuldig heeft gemaakt aan het ronselen van stemmen. Wel is er sprake van "een ongelukkige tekst" in de verkiezingsfolder.

Dit weekeinde werd bekend dat het CDA zich volgens burgemeester Gerrit Krol in een "grijs gebied" begaf door in een folder aan te bieden mensen te helpen die niet in staat zijn te stemmen. Het ging om hulp bij het vervoer, maar ook "het in overleg regelen van een machtiging." Dit laatste is volgens de Kiesraad "nog net toegestaan." Een partij mag de volmachtverlening enigszins coördineren. "Contact leggen tussen iemand die een gemachtigde zoekt en iemand die bereid is als zodanig op te treden, is op zichzelf niet ongeoorloofd", aldus de Kiesraad. Het wordt anders als een partij volmachtbewijzen inneemt en die uitdeelt onder anderen, zonder dat er rechtstreeks contact is tussen volmachtverlener en gemachtigde. Hiervan is geen sprake.

Lijsttrekker Nel Haarsma betreurt het dat haar partij zich in een grijs gebied bevond. Zij is blij dat de zware aantijging van ronselen van tafel is. "Wy ha gjin inkelde kiezer persoanlik benadere."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 17 maart 2014

Bauke Tuinhof uit St.-Annaparochie is de gelukkige vinder van het eerste kievitsei van de gemeente het Bildt. Foto: gem. het Bildt

Bauke Tuinhof vindt eerste kievitsei

Bauke Tuinhof uit St.-Annaparochie is de gelukkige vinder van het eerste kievitsei van de gemeente het Bildt.

Tuinhof deed zijn vondst op zaterdag 15 maart in een weiland aan de Koudeweg in St.-Jacobiparochie. Bauke Tuinhof is in het bezit van de geldige papieren en hij heeft de vondst kenbaar gemaakt door middel van een sms.

Maandagmiddag nam burgemeester Gerrit Krol het ei in ontvangst. Tuinhof ontving een certificaat en het vindersloon.

Gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 17 maart 2014

Onderzoek naar ronselen stemmen door CDA het Bildt

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt stapt vandaag naar de Kiesraad. Mogelijk heeft het CDA zich schuldig gemaakt aan ronselen van stemmen.

In het weekeinde ontstond er ophef over een foldertje dat de partij had verspreid. Daarin staat dat wie zelf niet kan stemmen, contact kan opnemen met wethouder Nel Haarsma. "Uw eventuele machtiging kan in overleg worden geregeld." Ook is het CDA bereid om vervoer naar het stembureau te regelen.

Haarsma is erg geschrokken van de ophef. "Wy hienen sneon krekt de kampanje mei in goed gefoel ôfsletten en doe kaam dit. Dęr hienen wy totaal net oer neitocht dat dit as ronseljen útlein wurde kin. It giet ús der om dat minsken fan harren demokratyske rjocht gebrűk meitsje kinne. Dat moat net ferlern gean omdat minsken net by in stemburo komme kinne."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Stiens, 14 maart 2014

Bromfietser aangehouden voor rijden onder invloed

De politie heeft donderdagavond een 43-jarige bromfietser uit Vrouwenparochie aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol.

De bromfietser reed over de Hege Herewei tussen Stiens en Finkum. De man viel op omdat hij zonder verlichting reed en daarnaast droeg hij ook nog eens geen helm. Reden genoeg om hem aan te spreken.

Omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit en op het bureau beledigde de bromfietser diverse agenten. Nadat de man 555 ug/l had geblazen, werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bron: politie.nl

Stiens, 14 maart 2014

Dronken vrouw aangehouden

De politie heeft donderdagavond een 27-jarige inwoonster van Vrouwenparochie aangehouden omdat ze zich niet kon legitimeren.

De vrouw zorgde voor overlast op het St. Vitusplein. Ze was zichtbaar onder invloed van alcohol. De 27-jarige kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden.

Tijden de rit naar het bureau beledigde de vrouw de agenten. Ze werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

politie.nl

Sint Annaparochie, 12 maart 2014

Doorstart Bouwmarkt St.-Anna

Bouwmarkt St.-Anna sloot enkele weken geleden plotseling de deuren. Via een briefje op de ramen maakte de voormalige Fixet bekend "besloten te hebben het bedrijf te beëindigen". Toch maakt de bouwmarkt nu een doorstart: als Bildtse Bouwmarkt.

Het bedrijf valt onder Elsma Beheer van Dooitze Elsma van Plaveka. "Plaveka sels komt d't niet in, soa't goenent dinke: de bouwmarkt maakt sels 'n deurstart," aldus Elsma.

De reacties op de doorstart zijn erg positief; nog zo'n grote lege zaak in het hart van het dorp (de Bouwmarkt zit naast de al gesloten Henk ten Hoor) zou funest zijn. "Ok de ondernimmers om de bouwmarkt hine binne d'r heel wiis met. Wij motte as dorp poasityf blive en de skouders d'ronder sette." Elsma hoopt dat de vernieuwde bouwmarkt over enkele weken de deuren weer kan openen.

Bron: De Bildtse Post

Den Haag, 11 maart 2014

Minister stelt besluit 'beschermde' Bildtdijken uit

Minister Jet Bussemaker neemt voorlopig geen besluit over het aanwijzen van de Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht. Bussemaker heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gevraagd opnieuw met de gemeente en provincie te overleggen. De provincie is voor de Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht, de gemeente is unaniem tegen.

Minister Bussemaker heeft dit geantwoord op vragen van VVD-Kamerleden Rutte en De Vries, die op hun beurt door de Bildtse VVD benaderd waren. Provincie Fryslân en de Rijksdienst hadden Bussemaker voorgesteld de Oude- en Nieuwebildtdijk aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht.

De VVD trok vorige maand aan de bel bij de Haagse collega's. Bussemaker schreef gisteren aan de kamer: "Gelet op de uiteenlopende standpunten van de provincie Friesland en de gemeente Het Bildt heb ik de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gevraagd om opnieuw met deze partijen te overleggen over het behoud van de cultuurhistorische waarden van het gebied en de mogelijke toekomstige status als beschermd dorpsgezicht. Ik wacht dit overleg af alvorens ik een besluit neem over de voordracht."

De Bildtse Post

Froubuorren, 11 maart 2014

Ynbrekker pakt yn Froubuorren

In jonge fan 17 jier út Froubuorren is moandei oppakt foar in ynbraak yn in wenning oan de Mathijs Beckstrjitte yn syn wenplak.

De 39-jierrige bewenster trof moarns spoaren oan fan ynbraak doe't se thúskaam. Se seach ek dat der jild fuort wie.

De frou warskôge de plysje. Dy kaam troch buertűndersyk op it spoar fan de fertochte. De jonge sit fęst foar ferhoar.

omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 11 maart 2014

Foto gemeente het Bildt

Postbezorgers bedankt voor voorkomen verkeerde verspreiding kieslijsten

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt heeft de drie postbezorgers van PostNL bedankt voor het feit dat door hun alerte handelen is voorkomen dat de kieslijsten uit de gemeente De Bilt (Utrecht) werden verspreid in Sint Annaparochie, gemeente het Bildt.

Op donderdag 6 maart bleken er per ongeluk tien kieslijsten van de gemeente De Bilt bezorgd te zijn in Sint Annaparochie.

Meldingen over deze fout werden verspreid via social media. Hierop is door de gemeente direct contact gezocht met PostNL, de distribiteur van de lijsten maar ook met de gemeente De Bilt.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 10 maart 2014

Foto Johan Kiestra, 112 Fryslân

Gaslekkage snel onder controle

Maandagmorgen om 10:33 werd de brandweer van Sint Annaparochie opgeroepen voor een gaslekkage aan de Van der Bildtstraat.

In het dorpshuis was er gas vrijgekomen na het demonteren van een kachel.

De brandweer kwam met drie voertuigen ter plaatse. Na het afsluiten van het gas hebben de brandweerlieden de betrokken ruimte geventileerd.

Bron: 112 Fryslân

Sint Annaparochie, 10 maart 2014

Bilkerts: de Urkers van Friesland

Aldert Cuperus in de rechtlijnige verkaveling van het Bildt in de buurt van Zwarte Haan. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

In het Bildt kunnen de verkiezingen uitdraaien op een verkapt referendum. Tegenstanders van de fusie met de gemeenten Menameradiel en Franekeradeel kunnen zich nu nog kenbaar maken.

Afrekendag, noemt Aldert Cuperus uit Sint Annaparochie het, als hij het over 19 maart heeft. En dan bedoelt hij afrekenen met de partijen die tijdens de verkiezingen van 2010 nog voor een zelfstandige gemeente gingen, zij het in het samenwerkingsverband Middelsee. Anno 2014 is van die roep om zelfstandigheid niets meer over. Alleen de kleine partij Frije Bilkerts houdt eraan vast.

Cuperus, vorig jaar nog koninklijk onderscheiden vanwege zijn inzet voor de Bildtse geschiedenis, taal en cultuur, voelt zich 100 procent Fries, maar 150 procent Bilkert. Wat dat laatste precies is? "Dat is niet in woorden út te drukken. ’t Is ’n gefoel. Bilkerts binne aigensinnige mînsen. Wy sęge de dingen soa’t se binne. D’r wort ok wel said dat wy haar op ’e tannen hewwe."

Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 9 maart 2014

Ronde van St.-Jabik - Hart voor Emma groot succes

Er worden heel veel acties georganiseerd voor de 3 jarige Emma uit St.-Jabik die een zeldzame ziekte heeft en hiervoor kan worden behandeld in Duitsland als de kuren goed aanslaan. De verzekering betaald hiervoor maar een klein deel en behandelen is alleen mogelijk in Duitsland of Amerika.

De SV Friesland wilde ook een steentje bijdragen en zette een loop op de kalender plus een wandeltocht en sponsorloop voor de basisschool. Zaterdag 8 maart was deze datum. Prachtige zonnige dag en de start om 4.00 uur ’s middags om de voetbaljeugd ook de gelegenheid te geven om mee te doen. Voor sommige een ongunstig tijdstip voor anderen weer ideaal.

Na de finish was er snert en soep in de garage en tent bij Hendrik en Aukje in de Hofstraat waar de start en finish was gepland. Ritters stelde een toiletwagen beschikbaar en springkussen waar heel veel jeugd plezier aan heeft beleefd. Ook de boog, verzorgingswagen en tijdjury van SV Friesland stond hier plus twee verkleedtenten. De meesten gingen naar de Fijfskaar om te verkleden en te douchen.

Persbericht SV Friesland
link Lees het hele persbericht >>

Minnertsgea, 8 maart 2014

Motorrider en fytster ferwûne

De motor skode noch in ein troch en kaam ta stilstân yn de berm   -   Foto: Anton Kappers

By Minnertsgea binne sneontemiddei in motorrider en in fytster mei-inoar yn botsing kaam. De frou stuts de Tjessingawei oer fan in pleats ôf. In motorrider koe de frou net mear űntwike en botste op de frou.

De motor skode nei de oanriding noch hűndert meter oer de dyk troch. Motorrider en fytster rekken beide ferwűne. Se waarden mei de ambulânse nei it sikehűs brocht.

De plysje die űndersyk nei de krekte tadracht fan it űngelok. Fanwege it moaie maaitiidswaar wiene sneon in soad motorriders op en paad.

Bron: Omrop Fryslân

's Gravenhage, 8 maart 2014

Alsnog kieslijsten voor het Bildt

Posters in gemeente De Bildt

Negenhonderd huishoudens in het Bildt krijgen vandaag alsnog de goede kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in de bus. Dat meldt PostNL.

Op elf adressen waren donderdag de lijsten van de gemeente De Bilt in Utrecht bezorgd. De postbode kreeg toen zelf door dat de lijsten niet correct waren en stoptemet verder rondbrengen. In De Bilt hebben zich verder geen problemen voorgedaan, stelt Hanne Kluck van PostNL na contact met beide gemeenten.

"Heel vervelend", zegt Kluck. "Het blijft natuurlijk mensenwerk, maar gelukkig heeft een mens het ook ruim voor de verkiezingen ontdekt."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 7 maart 2014

Hema Sint Annaparochie

Prijs voor Hema Sint Anne

De Hema in Sint Annaparochie is uitgeroepen tot beste winkel in de categorie ‘kleine franchise-vestigingen'.

Het hele jaar strijden alle Hema-vestigingen om in totaal zeven titels. Een jury bestaande uit managers en directieleden van de winkelketen bezocht alle winkels en beoordeelde ze op punten als klantvriendelijkheid en het uiterlijk van de winkel.

Van de Hema in Sint Annaparochie word je enthousiast, aldus de jury.

Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 7 maart 2014

Kieslijsten van De Bilt per abuis in het Bildt bezorgd

Kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van de Utrechtse gemeente De Bilt zijn per abuis in het Bildt terechtgekomen. PostNL weet nog niet hoe dat kon gebeuren.

Op een nog onbekend aantal adressen in Sint Annaparochie zijn donderdag de kandidatenlijsten voor de raadsleden van de gemeente De Bilt bezorgd in plaats van die van hun eigen gemeente het Bildt. "Heel ergerlijk", noemt burgemeester Gerrit Krol van het Bildt de fout. Bij andere inwoners van Sint Annaparochie zijn wel de goede lijsten bezorgd.

PostNL regelt in zowel de Friese als de Utrechtse gemeente de bezorging van de formulieren. Het bedrijf zegt de zaak uit te zoeken. "Het is heel vervelend dat dit is gebeurd", aldus Hanne Kluck namens PostNL. "We gaan het herstellen, zodat mensen op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart de juiste keuze kunnen maken."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Anne/Aldebitsyl, 6 maart 2014

State De Parrebeam en Tsjerkje Ald-Syl yn 'Hea!'

De froulike bewenners fan Noorderbreedte State De Parrebeam yn Sint Anne krije hjoed in beautybehanneling.

En de tsjerke yn Aldebiltsyl wie ta oan in ferbouwing en der wie wol jild beskikber, mar net genôch. Dus der is in ploech frijwilligers opstien om te helpen en dy binne op dit stuit al sa'n fjouwer moanne elke dei oan it klussen.

Omrop Fryslân
link besjoch hjir de útstjoering >>

Vrouwenparochie, 6 maart 2014

Uitgebreid dorpshuis in Vrouwenparochie

In Vrouwenparochie moet over twee jaar een nieuwe multifunctionele accommodatie staan op de sportvelden.

Atje Tadema lichtte de plannen dinsdag toe in de Raderaad van het Bildt. Het gebouw komt in de plaats van het sterk verouderde dorpshuis De Kyfhűeck. Ook de omnivereniging, waarin de kaats-, schaats- en voetbalclub al verenigd zijn, krijgt het nieuwe centrum als onderkomen.

Het nieuwe gebouw vergt een investering van 850.000 euro. Aan de gemeente wordt 400.000 euro gevraagd. De opbrengst van de verkoop van het oude dorpshuis moet ten goede komen aan de nieuwbouw.

Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 maart 2014

De Oprel, Oudebildtzijl

School in Oudebildtzijl komt te koop

Door de vergevorderde plannen voor een samenwerkingsschool in Oudebildtzijl komt de openbare basisschool De Oprel straks te koop.

Dat maakte wethouder Nel Haarsma dinsdag bekend in de Raderaad van het Bildt. De nieuwe school vestigt zich in het gebouw van de christelijke school De Korenaar. De leerlingen komen eerst tijdelijk in De Oprel zodat De Korenaar verbouwd kan worden.

Ook de peuterspeelzaal komt in het verbouwde pand. Bestuurlijk valt de school straks onder VCBO Het Bildt/Leeuwarderadeel.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 5 maart 2014

Museumvrees

Woningen aan de Oudebildtdijk. Hier ontstaat mogelijk binnenkort het grootste beschermde dorpsgezicht in Noord-Nederland. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Honderden beschermde dorpsgezichten telt Nederland, maar op de Bildtdijken houden de bewoners de boot al tien jaar af. Binnenkort hakt de minister de knoop door. Wat maakt de weerstand zo groot? "Dit moat gjin twadde Orvelte wurde."

Een groen lint in een zee van klei. Kraakhelder oogt de Oudebildtdijk. In het zonlicht springen de rode, roze en paarse muren van de dijkhuisjes nog meer in het oog. Remco van den Burg staat aan de wegkant haardhout te hakken. "Hoe zeg je, een dorpsgezicht?" Nee, daar is hij niet zo mee bezig. Of ja, toch: "Er hoeven van mij niet nog meer regels bij." Zijn buurvrouw Anita Reimer heeft daar ook geen zin in. "Elk huis hier is anders, dat maakt de dijken zo uniek. Dat moet je juist niet reguleren. Ik heb geen zin om het gras te moeten maaien zodra de buren dat ook doen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Oudebildtzijl, 5 maart 2014

Foto: Oan 'e Dyk

Culinair wadlopen met overnachting in De Witte Klok

Hotel-logement De Witte Klok in Oude Bildtzijl en Stichting Oan ‘e Dyk in Paesens bieden u een culinair wadlooparrangement aan.

U overnacht in het pittoreske Oudebildtzijl langs de Friese Waddenkust. ’s Morgens ontbijten en daarna wadlopen vanuit Paesens.

Oan ‘e Dyk verzorgt de tochten en biedt u tevens een maaltijd met diverse waddenproducten aan. Een pure beleving van het Wad van deze 2 Waddengoud gecertificeerde bedrijven.

Datum: 24 februari 2014

Waddengoud.nl

Den Haag, 5 maart 2014

Moeizame poging gemeente om inval Atema goed te praten

De Raad van State lijkt er niet van overtuigd dat de gemeente het Bildt een goede reden had om de woning van C. Atema in Minnertsga twee jaar geleden binnen te vallen. Dit bleek dinsdag tijdens een hoger beroep dat door de burgemeester is ingesteld bij de Raad.

De advocaat van de gemeente probeerde de inval nogmaals goed te praten, nadat de rechtbank in Leeuwarden de burgemeester zwaar op de vingers tikte. Volgens de advocaat was de inval nodig om te kunnen vaststellen of er in de woning teveel honden werden gehouden.

De gemeente kwam in actie na klachten van de buren van Atema over geluidsoverlast en stank. De advocaat stelde bij de Raad dat er objectief vastgesteld moest worden hoeveel dieren Atema hield en of er sprake was van een overtreding.

De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 maart 2014

Bommelder Sint Anne nog langer vast

De 64-jarige verdachte van een valse bommelding in Sint Annaparochie blijft nog dertig dagen in hechtenis.

Dat heeft het openbaar ministerie maandag besloten. Hiervoor was zijn hechtenis al met veertien dagen verlengd.

De verdachte uit Sint Annaparochie deed op vrijdag 14 februari melding van een pakketje voor zijn deur in de Grietmanstraat. Alle zestien appartementen in zijn wooncomplex werden ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het pakket, waar inderdaad brandbare stof inzat, weggehaald.

Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 3 maart 2014

Zieke Emma brengt heel het dorp in actie

De acties buitelen over elkaar heen sinds Sint Jacobiparochie een stichting heeft opgezet om de ernstig zieke driejarige Emma te helpen.

De ene dag liep Emma nog vrolijk op het schoolplein om haar broer van vijf weg te brengen, de volgende dag kon ze niet meer goed op haar benen staan. Dat was in april 2013. Bij Emma werd neuroblastoom geconstateerd, een zeldzame vorm van kinderkanker die in Nederland jaarlijks zo’n 20 tot 25 jonge kinderen treft.

Naast de zorgen rond de medische behandelingen kregen de ouders in het ziekenhuis te horen dat ze zich voor moesten bereiden op hoge kosten. Emma ondergaat nu zware chemokuren. Daarna worden kinderen met deze ziekte doorgestuurd naar Amerika of Duitsland voor verdere behandeling. Bij de diagnose ‘high risk 4’ komt Amerika in beeld, bij ‘high risk 3’ het Duitse Greifswald.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Oudebildtzijl, 2 maart 2014

Ouwe Syl krijgt met Guido Pen trainer met naam

Zoals bekend stopt het technisch duo Johan Helfferich en teamleider Rein Regnerus aan het eind van dit seizoen bij voetbalvereniging Ouwe Syl. Hierdoor moest het bestuur op zoek naar een nieuwe oefenmeester. Men kwam terecht bij niet de eerste de beste, na een paar gesprekken werd al snel duidelijk dat zowel bij Ouwe Syl als bij Guido Pen een goed gevoel overheerst.

Afgelopen zaterdag is het contract getekend, waarmee de in Heerenveen wonende coach zich voor één seizoen aan Ouwe Syl verbindt. Pen heeft een lange en indrukwekkende voetbal- en trainersloopbaan achter de rug. De bijna 54 jarige Pen speelde 142 wedstrijden in het betaald voetbal, waar hij 17 keer wist te scoren. Na de sportieve loopbaan heeft Pen zich ontpopt tot een succesvolle trainer, wat hij bij diverse clubs heeft laten zien. Ouwe Syl is trots dat ze Pen (bezig aan laatste seizoen bij VV Heerenveen 2) hebben kunnen strikken en hoopt dat de kwaliteiten van Pen ook op Bildtse grond tot uitdrukking komen.

Ouwe-Syl.nl

Sint Jacobiparochie, 1 maart 2014

Weekendmoment

Bijna iedereen heeft ze, vaste rituelen op zaterdag of zondag. In deze rubriek aandacht voor zo’n weekendmoment. Deze week Jacob de Haan, Dirk van Tuinen, Wiebren Steensma en Sjoerd Meijer, zaterdag 8 uur.

Bij binnenkomst in het Meijer Motorenmuseum in Sint Jacobiparochie ruikt het lekker naar smeerolie en motorvet. Op een rij staan oude scheeps- en stationaire motoren opgesteld. De oudste is een Loog Landaal uit 1898, de jongste stamt uit 1937.

In blauwe overalls gestoken scharrelen Jacob de Haan, Dirk van Tuinen, Wiebren Steensma en Sjoerd Meijer hier zaterdagmorgen rond om de machines draaiende te houden, of in de werkplaats andere te herstellen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Almelo, 28 februari 2014

Douwe Zondervan

In Minnertsga moeten ze dit keer voor Heracles zijn

Elke dag is hij als assistent-trainer werkzaam bij Heracles Almelo en ‘tussendoor’ is Douwe Zondervan (51) de eindverantwoordelijke bij zaterdagderdeklasser Minnertsga. Een niet alledaagse combinatie, maar Zondervan vindt het heerlijk. "Het is fantastisch, mooier is er niet." En dat met dank aan een samenwerking bij de tegenstander van vanavond. Sportclub Heerenveen komt namelijk op bezoek bij het Heracles van Zondervan en hoofdtrainer Jan de Jonge.

Het assistentschap van Zondervan in Almelo vindt zijn oorsprong twee seizoenen geleden. In het kader van de cursus Trainer Coach 1 liep de Leeuwarder stage bij de beloften van uitgerekend sc Heerenveen, waar De Jonge op dat moment nog de scepter zwaaide. Die samenwerking heeft uiteindelijk gezorgd voor Zondervans huidige assistent-trainersschap bij Heracles Almelo.

Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 26 februari 2014

Nog veel te winnen voor Bildtse politiek op sociale media

De tijd van statische websites is voorbij. Partijen die tegenwoordig het publiek willen bereiken doen dat niet alleen meer op straat, maar gebruiken sociale media zoals Facebook en Twitter. Een rondgang langs de Bildtse partijen leert dat nog lang niet iedereen dit middel heeft omarmd.

Facebook is het grootste sociale internetplatform. Toch presenteren maar drie van de vijf Bildtse partijen zich er; de Bildtse CDA en VVD hebben nog altijd geen eigen Facebookpagina (wij hebben ze tenminste niet kunnen vinden).

De andere drie hebben wel een Facebookpagina, en daar is te zien dat de campagne losgebarsten is. Frije Bilkerts, PvdA en Werkgroep het Bildt updaten hun pagina bijna dagelijks en worden door de Bilkerts ook gevonden of geliket.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 februari 2014

Gemeenteraadsverkiezingen op het Bildt

Woensdag 19 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente het Bildt heeft een speciaal webdossier gemaakt over de verkiezingen. www.hetbildtkiest.nl

In dit dossier vindt u alle nuttige informatie. Waar zijn de stemlokalen, wat u nodig heeft om te kunnen stemmen, maar vooral ook wat de Bildtse partijen willen.

Uw vragen over de gemeenteraadsverkiezingen kunt u stellen via de mail: verkiezingen@hetbildt.nl

Gemeente het Bildt

Sint Jacobiparochie, 25 februari 2014

Ronde van St.-Jabik hardlopen en wandelen voor 'Hart voor Emma'

Op zaterdag 8 maart organiseert de Sportvereniging Friesland de Ronde van St.-Jabik over 5-10-16 km. De start is om 16.00 uur. Een andere tijd dan lopers van SV Friesland zijn gewend maar dit is een speciale editie waarbij men ook de 5 of 10 km wandelend mag afleggen.

De loop wordt georganiseerd in het kader van Hart voor Emma een actie voor een ziek 3 jarig meisje uit St.-Jabik. Er worden veel acties georganiseerd en SV Friesland levert haar bijdrage met een sponsorloop voor de jeugd van de basisscholen over 0.5-1-1.5-2 km. deze start om 15.30 uur in de Hofstraat 9079 MC St.-Jabik. Om 16.00 uur gaan de hardlopers en wandelaars van start. In de Fijfskaar is kleed/douchegelegenheid in het Gymnastiekgedeelte.

Inschrijven kan in de garage van Aukje en Hendrik Hofstraat 1. Op het parkeerterrein in de Hofstraat staan kledingtenten en een stand van de Stichting met hebbedingetjes in de verkoop en een bus waar de lopers en bezoekers hun gift in kunnen doen.

Sportvereniging Friesland
link Lees verder >>

Sint Anne, 22 febrewary 2014

Ôfname kiewiten en skriezen op 't Bildt stabiliseerd

't Jaarferslag Feugelwacht 'Het oud-Bildt 2013' is weer út. Soa't wy wonnen binne is 't weer 'n heel mooi stikky werk worren met skitterende ferhalen en plaatsys.

In 't foorwoord fan 'e nije foorsitter Wietse Jan Dijkstra wort efys weromsien op 'e kouwe maaitiid fan 2013: "Volgens 'kenners' zou dit wel eens een rampjaar voor onze weidevogels kunnen worden. De natuur liep wel een vertraging op van zo'n 4 weken. Grutto's zouden niet of nauwelijks aan de leg beginnen of zakten af naar het zuiden. Legsels van andere soorten zouden verloren gaan door maaiwerkzaamheden. Maar Moeder Natuur is weer sterker gebleken dan menigeen dacht. De resultaten van afgelopen jaar waren hoopgevend, de neergang van de kievit en de grutto is gestabiliseerd."

Deur 't kouwe weer binne der in Frieslând maar 'n bitsy kiewytsaaien fonnen en op 't Bildt sels niet een. Burgemeester Krol kon derdeur spitig genog dut jaar gyn eerste kiewytsaai in ontfangst nimme.

Bron: Jaarferslag Feugelwacht 'Het oud-Bildt 2013'
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 21 februari 2014

Minkema tijdens protest voor het gemeentehuis. Foto: Bildtse Post

Bildt houdt vast aan gemeentelijke sloep

De gemeente het Bildt wijst de bezwaren tegen de aanschaf van een eigen gemeentelijke sloep af.

In september vorig jaar besloot de gemeenteraad voor 16.000 euro een elektrische sloep te kopen om de Noordelijke Elfstedenvaarroute te promoten. Toen kwam sloepverhuurder André Minkema uit Snakkerburen ook al in het geweer vanwege oneerlijke concurrentie.

Een gang naar de bezwaarschriftencommissie van de gemeente heeft hem niet geholpen.

Bron: Leeuwarder Courant

Froubuorren, 21 febrewaris 2014

Gearwurkingsskoalle iepene

Foto: Omrop Fryslân, Dirk Baron

Yn Froubuorren is freedtemoarn de gearwurkingsskoalle De Fierljepper offisjeel iepene. De skoalle mei 85 learlingen is ûnstien troch in fúzje fan de iepenbiere skoalle De Hânwizer en de kristlike skoalle De Barte. Apart fan elkoar hiene de skoallen gjin takomst mear.

De start fan de nije skoalle hat ferline jier west yn it gebouw fan de Barte. Yn de tuskentiid is it gebou fan de Hânwizers útwreide. Oan de skoalfúzje is twa jier wurke. Ek yn Aldebiltsyl binne fiergeande plannen foar in gearwurkingsskoalle.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>

Sint Annaparochie, 21 februari 2014

AZC St.-Anna tot 2018 open

Het asielzoekerscentrum in St.-Annaparochie blijft tenminste tot 1 januari 2018 open. Alle caravans op het terrein zullen door nieuwe worden vervangen.

Dat maakte wethouder Boukje Tol donderdag bekend tijdens de raadsvergadering. Bij de onderhandelingen met de gemeente heeft het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) de wens uitgesproken om de Stannebuurtster vestiging tot minimaal 1 januari 2018 open te houden. Deze week kwamen beide tot een akkoord.

De gemeente is verheugd dat het azc in het dorp blijft. Het brengt jaarlijks meer dan een ton in het laatje. Daarnaast is het ook voor de mensen die er werken - waaronder het personeel van school de Toverbal - goed nieuws, zo zei Tol.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 februari 2014

Zorgflat zingt het hoogste lied

Liefst zeven jaar was onduidelijk of de zorgflat aan de Cingel in St.-Annaparochie afgebouwd zou worden. Ruim twee jaar trotseerde het gebouw tijdens een bouwstop weer en wind. Nu de bouw eindelijk volop hervat is, lijkt het Van Harenshuus het van geluk uit te zingen...

De laatste paar weken was er regelmatig sprake van harde wind of zelfs storm. Ook afgelopen weekend was het weer raak. De wind die door de flat in aanbouw en de steigerpijpen blaast zorgt voor een meerstemmig fluitorkest. De tonen van windorgel Van Harenshuus reiken tot in de uithoeken van St.-Anna.

Voor de een klinkt het als een ambulance die in de verte aan komt rijden, anderen zeggen dat het geluid hen doet denken aan de piepende remmen van een wachtwagen. De zorgflat wordt afgebouwd, en het lijkt erop dat het gebouw dat zelf aan een ieder wil laten weten, door te fluiten in de wind.

Bron: De Bildtse Post

Sint Jacobiparochie, 18 februari 2014

Shorttracker Leon Bloemhof op naar EK en WK

Terwijl de leden van de Nationale Shorttrack Selectie in Sochi strijden voor podiumplaatsen, bereiden de achterblijvers zich voor op de volgende spelen in Zuid-Korea in 2018. Want dat is het doel wat de leden van Shorttrack Jong Oranje voor ogen hebben.

Voor Leon Bloemhof uit St. Jacob is dit ook het ultieme doel. Daarvoor is hij 3 jaar terug op 15 jarige leeftijd toegetreden tot de selectie. Dat betekent als topsporter dus een leven met een vast ritme van slapen, trainen, rusten, trainen, eten...

Als shorttrack junior staat het seizoen vooral in het teken van Star Class toernooien en toewerken naar de Europese en Wereldkampioenschappen.

Bron: sint-jacobiparochie.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 februari 2014

Bestuurder op A7 met auto over de kop

Een 44-jarige automobilist uit Sint Annaparochie is maandagnacht gewond geraakt. De man reed over de A7 bij Boornzwaag. Vermoedelijk is hij ten gevolge van suikerziekte onwel geraakt.

De auto belandde in de berm en sloeg over de kop. De bestuurder is voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 18 febrewaris 2014

Proeffjild Fobek yn Grikelân

Foto: Omrop Fryslân, Geale Groen

Feredelingsbedriuw Fobek út Sint Anne giet nei Grikelân om dêr in proeffjild foar sâlttolerante jirpels te begjinnen. Op dit stuit binne hűndert potinsjele jirpels űnderweis fanút Nederlân nei Grikelân. De hierprizen fan grűn binne dęr folle leger, węrtroch Fobek sűnder druk fan it finansjele budzjet oan de slach kin mei it űntwikkeljen fan sâlttolerante jirpels.

Wannear't de resultaten fan it proefprojekt goed binne, slút de direksje net út dat it bedriuw weromkomt nei Fryslân om de jirpel hjir fierder te űntwikkeljen.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>

Sint Annaparochie, 18 februari 2014

De Grietmansstraat werd afgezet vanwege het onderzoek dat de EOD verricht. Foto Carina Twerda

Bommelder Sint Annaparochie langer vast

De 64-jarige verdachte van een valse bommelding in Sint Annaparochie blijft veertien dagen langer in hechtenis. Dit heeft de rechter-commissaris maandag besloten. Het geeft de politie meer tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is geweest. Het pakketje dat vrijdag in de Grietmanstraat werd aangetroffen, bevatte een brandbare stof.

Zestien appartementen werden ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst kwam eraan te pas, die ondermeer röntgenfoto’s van het pakket maakte. Rond kwart over vier werd bekend gemaakt dat er geen gevaar dreigde. De bewoners konden evenwel nog niet terug naar huis. De verdachte uit Sint Annaparochie werd in 2010 vrijgesproken nadat hij het huis van zijn ex zou hebben opgeblazen.

Bron: Franeker Courant

Den Haag, 16 februari 2014

VVD vertraagt plan Bildtdijken

Jet Bussemaker van cultuur mag de Oude- en Nieuwe Biltdijk in Sint Annaparochie voorlopig niet aanwijzen tot beschermd dorpsgezicht. Eerst wil de VVD in de Tweede Kamer opheldering over de tweespalt tussen provincie en gemeente.

Officieel moet de minister nog beslissen, maar VVD-kamerlid Aukje de Vries uit Leeuwarden ziet al welke kant het uit gaat. "Provincie is voor, Raad voor de Cultuur is voor, alleen gemeente het Bildt is tegen. Dat is twee tegen een." Ze vreest dat een beschermde status ondernemers en bewoners op zal zadelen met een oerwoud aan nieuwe regels. "Het zou rampzalig zijn."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Berlikum, 16 februari 2014

Prent voor baldadigheid

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier inwoners van de gemeente Het Bildt in de leeftijd van 19, 20, 20 en 23 jaar, een bekeuring gegeven voor baldadigheid.

De mannen haalden verkeersborden van palen wat werd gezien door een getuige. Deze belde via 1-1-2 de politie.

De vier mannen werden door de agenten aangesproken waarna de bekeuring volgde.

Bron: Politie.nl

Oude Leije, 15 februari 2014

Nieuwe bedrijvigheid in Kultuurfabriek Oude Leije

Op het moment van schrijven vragen per dag 20 bedrijven in Nederland faillissement aan. Ondernemen valt anno 2014 niet mee, al moet gezegd dat we langzaam uit het diepe dal komen. Het getuigt van groot ondernemerschap wanneer iemand in deze tijd de stoute schoenen aantrekt en een onderneming start.

Ouwe Sylster Marcel Keulen is donderdag 13 februari zijn kledingbeurs gestart in één van de fabriekspanden van het vroegere Kooi op Vrouwbuurstermolen. Het oude bedrijfspand is omgedoopt tot de Kultuurfabriek van Oude Leije. Marcel hoopt dat zijn kledingbeurs een blijvertje gaat worden. Naast gebruikte dames/heren en kinderkleding, worden ook hoeden, tassen en schoenen aan de man en vrouw gebracht.

Bron: Ouwe-Syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 februari 2014

Man Sint Anne verdacht van valse melding pakketje

Foto ANP/Catrinus van der Veen

De 64-jarige man uit Sint Annaparochie bij wie vrijdagmorgen een verdacht pakketje voor de deur werd aangetroffen, is vrijdagavond rond zeven uur zelf aangehouden. Hij wordt verdacht van het doen van een valse melding.

Rechercheurs vonden in de woning van de man aan de Grietmanstraat aanwijzingen die hem verdacht maakten. Hij is in overleg met de officier van justitie aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Vanwege het aantreffen van het pakketje werd het appartementencomplex ontruimd. De 21 bewoners van de 16 appartementen konden pas om 17.00 uur weer naar huis.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 15 februari 2014

Een bom voor valentijn

Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie halen het verdachte pakketje uit de woning. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Een 65-jarige inwoner van Sint Annaparochie vond vrijdagochtend een explosief voor zijn deur. Het dorp denkt aan een cadeau van zijn ex.

Volgens de buren in het appartementencomplex aan de Grietmansstraat is de 65-jarige een rustige man. Iedere ochtend laat hijomstipt negen uur de hond uit. Toen hij vrijdag naar buiten stapte, vond hij een pakketje ter grootte van een schoenendoos voor zijn deur. Hij nam het mee naar binnen, en ontdekte daar dat het niet in de haak was.

Direct belde hij het alarmnummer. De agenten waren om kwart over negen ter plaatse. Een bomverkenner besloot na een eerste check om de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in te schakelen. Zij concludeerden volgens politiewoordvoerder Wouter de Vries dat het om een ‘zeer, zeer verdacht pakket’ ging. "En als de EOD dat zegt, dan is het wel wat", aldus De Vries.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 14 februari 2014

Bewoners Sint Annaparochie weer naar huis

De bewoners van een appartementencomplex in Sint Annaparochie dat vrijdag werd ontruimd vanwege een verdachte pakketje, mogen weer naar huis. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het pakketje onschadelijk gemaakt. Het was volgens de politie geen loos alarm.

De zestien woningen in het complex aan de Grietmansstraat in de Friese plaats werden vrijdagochtend ontruimd toen en bewoner een pakketje kreeg waarvan hij de inhoud niet vertrouwde. Hij schakelde de politie in, die daarop besloot het appartement te ontruimen. De 21 bewoners werden tijdelijk opgevangen in het gemeentehuis. Ze mochten aan het einde van de middag weer naar huis. Het gevaar was toen geweken.

De politie wil niet zeggen wat er in het pakketje zat. "Dat is daderinformatie. Maar het was wel serieus allemaal", zegt een woordvoerder. De man die het pakketje kreeg heeft aangifte gedaan. De politie onderzoekt de herkomst ervan.

Bron: Nieuws.nl

Sint Annaparochie, 14 februari 2014

Bommelding Sint Anne heeft voorgeschiedenis

De man in Sint Annaparochie die vandaag een verdacht pakje ontving waarna een deel van de straat ontruimd werd, werd in 2010 verdacht het huis van zijn ex, in dezelfde plaats, opgeblazen te hebben.

Destijds is hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het is onduidelijk of deze oude zaak een rol speelt bij de bommelding van vrijdag. De man, die in het appartementencomplex aan de Grietmanstraat woont, waarschuwde de politie omdat hij een verdacht pakje had gekregen.

Zestien appartementen werden ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst kwam eraan te pas, die ondermeer röntgenfoto's van het pakket maakte. Rond kwart over vier werd bekend gemaakt dat er geen gevaar dreigde. De bewoners konden rond vijf uur terug naar huis. De bewoner bij wie het pakket bezorgd werd, wordt gehoord op het politiebureau.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 14 februari 2014

Marjon Witteveen in 2014, met echtgenoot Douwe en dochter Else in hun woonplaats Cambridge.

Konvooi voor ‘sneeuwbaby’ Marjon

Ongetwijfeld komt het zaterdag op haar 35ste verjaardagweer ter sprake: de ‘horrorwinter’ van 1979, waarin de nog ongeboren Marjon Witteveen zo’n wonderlijke reis maakte.

Het is de vroege ochtend van donderdag 15 februari 1979. Een ongenadige sneeuwjacht teistert Friesland, maar in huize Witteveen in Sint Annaparochie hebben ze andere dingen aan hun hoofd.

De weeën zijn begonnen. Hoe krijgt de natuur het voor elkaar; uitgerekend op deze barre dag dient de eerstgeborene van Jan en SippieWitteveen zich aan.

De man des huizes belt de huisarts. "Mar troch de snie koe dokter it hűs net út", blikt Jan Witteveen 35 jaar later terug. "Ik sei: ik helje jowol op mei de trekker."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Leeuwarden, 14 februari 2014

VVD Fryslân bezorgd over beschermde status Bildtdijken

De Bildtdijken zijn karakteristiek voor de gemeente Het Bildt. FOTO | NDC Mediagroep

De VVD Fryslân heeft Gedeputeerde Staten gevraagd waarom die, ondanks bezwaren van de Bildtse gemeenteraad toch een positief advies hebben afgegeven over de aanwijzing van de Oude en Nieuwe Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Oude en Nieuwe Bildtdijken legt dit voorstel op korte termijn neer bij staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van OCW, die er dan over mag beslissen.

De Bildtse gemeenteraad is fel gekant tegen de beschermende maatregelen. De fracties zijn bang dat het gebied door de beschermde status op slot komt te zitten. Uitbreiding en vestiging van (agrarische) bedrijven is dan niet meer mogelijk en dat is in een tijd van economische achteruitgang en hoge werkloosheid in Het Bildt nu niet wenselijk. Al twee keer eerder, in 2004 en 2010, hield de raad met succes haar poot eensgezind stijf, maar ditmaal ziet het er niet zo best uit.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 februari 2014

Woningen ontruimd na openen verdacht pakketje

Verschillende woningen aan de Grietmansstraat zijn vrijdag ontruimd na een bommelding. De EOD is ter plaatse om het verdachte pakketje te onderzoeken.

Vanochtend kreeg een bewoner van de Grietmansstraat een pakketje aangeboden van de postbode. De man maakte het pakketje open en kreeg argwaan dat er iets niet klopte. Hij maakte melding bij de politie die een explosievenexpert richting Sint Annaparochie stuurde.

De bomexpert van de politie vertrouwde de inhoud van het pakketje niet en riep de hulp in van de EOD (Explosieven Opruimingsdienst). De EOD gaat ter plaatse het postpakket onderzoeken. Uit voorzorg is ook de brandweer en de ambulancedienst aanwezig. De politie heeft verschillende woningen aan de Grietmansstraat ontruimd. Wat de inhoud van het pakketje is en hoelang de ontruiming nog gaat duren, is onbekend.

Bron: 112 Fryslân

Sint Annaparochie, 13 februari 2014

'Minister geeft nog deze maand beschermde status aan Bildtdijken'

Minister Jet Bussemaker zou nog deze maand de Oude- en Nieuwebildtdijk aanwijzen als 'beschermd dorpsgezicht'. De Bildtse VVD heeft provinciaal en landelijk aan de bel getrokken over het toekennen van de status aan de Bildtdijken. De statenfractie van de partij is kritisch en wil opheldering van het college van Gedeputeerde Staten.

De gemeenteraad van het Bildt heeft de status unaniem verworpen. De partijen zijn bang dat het 'beschermd dorpsgezicht' het gebied economisch en bedrijfsmatig op slot zal zetten.

Toch hebben provincie Fryslân en de Raad voor Cultuur een positief advies gegeven over de aanwijzing. Dit is de Bildtse raad, en de VVD in het bijzonder, tegen het zere been.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 februari 2014

Schuldenvrij het Bildt in top van Fryslân

Het Bildt staat er uitstekend voor als het gaat om schulden. In Nederland zijn slechts 48 gemeenten schuldenvrij, in Fryslân zijn dat alleen Vlieland en het Bildt. De gemeente heeft een plus van € 107 per inwoner.

Dat blijkt uit een vergelijking van alle gemeentelijke jaarcijfers door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De VNG bekeek het totaal aan schulden (zoals leningen, kortlopende en vaste schulden, vorderingen en liquide middelen) en de ontwikkeling daarvan.

Vlieland (+ € 829) en het Bildt zijn de enige gemeenten in Fryslân die een positief resultaat laten zien. Een van de redenen is dat het Bildt – in tegenstelling tot nagenoeg alle andere gemeenten – geen dure grondposities heeft waar men op moet afschrijven.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 februari 2014

Goede resultaten grondstoffenproef Oudebildtzijl

In november vorig jaar is de proef 'Beter Scheiden, goed voor later' begonnen in Oudebildtzijl. Tijdens deze proef, die een jaar duurt, worden de grondstoffen als papier, gft-afval en textiel vaker opgehaald, en wordt de container voor restafval iets minder vaak geleegd. Bovendien worden drankenkartons (zoals melk- en sappakken) nu ook thuis bij de inwoners opgehaald.

Doel van de proef is tot een betere scheiding van het afval te komen zodat de inhoud van de grijze container met 33 %, dat is 70 kg, per inwoner per jaar vermindert. De proef is nu een aantal maanden bezig en de eerste resultaten zijn bekend. Deze resultaten zijn bemoedigend: het restafval is tot nu toe afgenomen met 27% in het proefgebied in vergelijking met de rest van gemeente het Bildt.

Bron: Gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 9 februari 2014

Bekerdroom Ouwe Syl voorbij

Afgelopen zaterdag heeft Ouwe Syl 1 afscheid van het bekertoernooi genomen.

Eersteklasser Urk was kwalitatief een paar maatjes te groot voor het onverzettelijke team van trainer Helfferich. Jammer dat de score de dubbele cijfers (0-10) heeft gehaald.

Toch verdient het team grote complimenten voor wat er bereikt is. Van meer dan 1000 teams wist de Sylster fornmatie door te dringen tot de laatste 32. En dat verdient een grote pluim.

Bron: ouwe-syl.nl

Sint Jacobiparochie, 8 februari 2014

‘De komadrinkers komme d’r an’

Bauke Triemstra en Grada Grijpma voor ’t Groene Hok. Ze vrezen de gevolgen van de nieuwe drank- en horecawet. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Jeugd de straat opsturen omdat ze onder de achttien zijn en sinds 1 januari geen drank meer mogen. Grada Grijpma van jeugdhonk ’t Groene Hok in Sint Jacobiparochie voelt er niets voor.

Grijpma wil stoppen met haar vrijwilligerswerk. Samen met de 21-jarige Bauke Triemstra, ook vrijwilliger bij het honk, schetst ze wat er volgens hen gaat gebeuren. De zestien en zeventienjarigen, die gewend waren in ’t Groene Hok te komen, moeten nu naar huis gestuurd worden.

"Dat worre fytstasdrinkers." Ongecontroleerde hoeveelheden drank zullen ze in fietstassen stouwen om op een stiekeme plek ergens op te drinken. Als ze dan gepakt worden en zeggen dat ze van het jeugdhonk komen, wordt het honk als verantwoordelijke gezien en beboet.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 8 februari 2014

FOTO NIELS WESTRA

Drukte voor bouwvakkers in Sint Annaparochie

Het ene bouwproject volgt het andere in Sint Annaparochie. Op de foto wordt gewerkt aan de nieuwbouw bij Albert Heijn. Het project bestaat ook uit een overdekte laad- en losruimte, die geluidsoverlast moet voorkomen.

Daardoor kan na zeven jaar de bouwvan het Van Harenshuus ook weer opgepakt worden. Die was stilgelegd, omdat de bewoners te veel last van het laden en lossen zouden krijgen.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 7 februari 2014

Burgumer inbreker heeft verboden wapens

Een Burgumer (19) is vrijdag voor twee inbraken en verboden wapenbezit veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en vier weken voorwaardelijke celstraf. De Burgumer heeft in december en januari ingebroken in Sint Annaparochie en Vrouwenparochie. Samen met drie kameraden pikte hij onder andere sieraden en geld. Bij de woning in Vrouwenparochie zouden de inbrekers meer dan 4000 euro hebben buitgemaakt. Bij deze inbraak werden de vier overlopen.

De Burgumer bleek in het bezit te zijn van een gasdrukpistool en een boksbeugel. Beide wapens zijn bij de wet verboden. De andere verdachten waren minderjarig, zij zijn door de kinderrechter veroordeeld. De politierechter bepaalde dat de Burgumer aan een van de gedupeerden een schadevergoeding van 280 euro moet betalen. Een tweede schadeclaim werd niet ontvankelijk verklaard.

Bron: WâldNet

Sint Annaparochie, 7 februari 2014

Lijsttrekker Leendert Ferwerda

Frije Bilkerts gaan voor zelfstandige gemeente

Frije Bilkerts gaat de verkiezingen in met het standpunt dat de gemeente het Bildt zelfstandig moet blijven.

Dit kan door samen te werken met Harlingen. Over het voorgenomen fusiebesluit om het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel op te laten gaan in Westergo moet eerst een referendum worden gehouden, vindt de partij.

Leendert Ferwerda uit Sint Annaparochie trekt met deze ideeën de verkiezingslijst, gevolgd door Roel Nauta uit Minnertsga. Derde staat Frans van der Mossel uit Vrouwenparochie.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 7 februari 2014

Verpauperde huizen aan Bildtdijken plat

De langste straat van Nederland krijgt een beter aangezicht. De gemeente het Bildt wil de veertien slechtst onderhouden huizen aan de Oude en Nieuw Bildtdijk aankopen en renoveren of slopen. De gemeente heeft daarvoor een miljoen euro provinciesubsidie gekregen en legt er zelf nog eens een miljoen bij.

De Oude en Nieuwe Bildtdijk zijn samen veertien kilometer lang. Aan die ruim vijfhonderd jaar oude dijken staan enkele huizen te verkrotten. Die tasten volgens wethouder Nel Haarsma de leefbaarheid aan. "En ze zorgen voor waardevermindering van omringende huizen, dat is niet goed. Het is toch ook ons erfgoed." Uit een inventarisatie van de 510 huizen aan de beide straten bleek dat veertien huizen in dermate slechte staat zijn, dat ze direct aangepakt zouden moeten worden.

Bron: Friesch Daglad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 februari 2014

Nieuw fonds voor investeringen dorpen

De gemeente Het Bildt komt met een nieuw investeringsfonds voor de dorpen. Het bestaande dorpenfonds wordt gekoppeld aan de zogeheten Streekagenda Noordwest, waarin gemeenten samenwerken.

Dat is nodig in vanwege gewijzigde financiering van het plattelandsbeleid door de Europese Unie. In het nieuwe fonds wordt 500.000 euro gestort. Het college kan daarmee snel beslissen op aanvragen uit de dorpen. Is er een hoger bedrag nodig dan 50.000 euro, dan moet dat via de gemeenteraad.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 februari 2014

Jasper Keizer uit Sint Annaparochie

Beste sporters Bildt uit 2013 gehuldigd

In Sint Annaparochie zijn woensdagavond sporters uit de gemeente het Bildt in het zonnetje gezet voor prestaties in 2013.

Het ging om kaatser Renze Pieter Hiemstra, koning op de PC, judoka Feike Nieuwhof, Fries en noordelijk kampioen, coureur Marten Bijlsma, Europees kampioen F1 Stock-car, Jasper Keizer die na het overwinnen van kanker de marathon van New York liep en zwemster Annelien Zuidema, Fries kampioen schoolslag en Nederlands kampioen met de estafetteploeg bij de 4x50 meter wisselslag. De Stepperbikers, die 360 kilometer aflegden voor een goed doel, werden ook geëerd.

Bron: Leeuwarder Courant

Westhoek, 5 februari 2014

Maatschap Jensma

Gemeente, bewoners, agrariërs Westhoek roken vredespijp

Bewoners van Westhoek, maatschap Jensma en de gemeente hebben afspraken gemaakt om de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Een conflict over een nieuwe loods van Jensma, zeven jaar geleden, heeft "een diep wantrouwen" veroorzaakt. Alle partijen willen zich nu inzetten om de verstandhouding te verbeteren. Ook de gemeente neemt extra maatregelen.

Dat zijn enkele conclusies van het onderzoek naar de leefbaarheid in Westhoek dat is uitgevoerd door Eduard Haaksman, oud-burgemeester van Terschelling en Delfzijl. Hoe hard schaalvergroting in de landbouw en de leefbaarheid met elkaar in botsing kunnen komen, wordt goed duidelijk uit het rapport.

In het voorjaar van 2007 deed mts Jensma een aanvraag voor een nieuwe loods. Bewoners waren hier op tegen, onder meer vanwege geluidsoverlast. Het leidde tot irritaties, conflicten, en procedures tot aan de Raad van State.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 5 februari 2014

Provinciaal geld voor aankoop 10 slechte woningen

Friese gemeenten scoren in het Provinsjehűs 24 miljoen euro subsidie voor bijna veertig plannen. Ze moeten zelf een even groot bedrag bijleggen.

Alle regio’s profiteren van de investeringgolf. De eilanden krijgen betere strandovergangen. Noordwest-Friesland kan tien slechte woningen aan de Bildtdijken kopen en renoveren of slopen en ontvangt geld voor het centrum van Harlingen.

Burgemeester Tom van Mourik is zeer content met een bijdrage van 2,9 miljoen euro voor grootschalige gebiedsontwikkeling aan de westkant van Leeuwarden, samenhangend met de Haak om Leeuwarden. Oude vaarroutes keren terug, asfalt verdwijnt en Deinum krijgt een nieuw sportcomplex.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 5 februari 2014

Emma heeft een Neuroblastoom. Er is 2 ton nodig voor haar behandeling.

Actie voor behandeling ernstige zieke peuter Emma

Emma uit Sint Jacobiparochie is drie jaar en ze heeft neuroblastoom, beter bekend als kinderkanker. Om geld in te zamelen voor haar behandeling, komen Friezen in actie.

Emma was een fleurige peuter van twee jaar toen ze ineens niet meer goed kon lopen. Nog diezelfde dag gingen haar ouders met Emma naar de huisarts, die voor de volgende dag een afspraak in het ziekenhuis in Harlingen regelde. De arts deed verschillende onderzoeken en meteen een dag later ging Emma naar het MCL voor een MRI-scan. Na lang wachten kwam de mededeling dat er iets achter Emma’s longen zat en ook in de buurt van het ruggenmerg. Iets wat erg groot was en er niet hoorde. Diezelfde middag moest Emma naar het UMCG. Het bleek een tumor te zijn.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Menaldum, 4 februari 2014

Aanrijding met letsel

De politie heeft dinsdagmiddag op de Dyksterbuorren een aanrijding met letsel afgehandeld. Een 59-jarige inwoonster van Dronrijp reed op haar fiets over de Moolnersrak in de richting van de kruising met de Dyksterbuorren.

Op de kruising sloeg de fietsster linksaf. Uit de tegenovergestelde richting kwam een auto die bestuurd werd door een 40-jarige inwoner van Sint Annaparochie. Deze zag de vrouw te laat waarna een aanrijding het gevolg was.

Het slachtoffer is met armletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Bron: Politie.nl

Aldebiltsyl, 4 febrewaris 2014

De ierappelskilers fan Ald-Syl

Hea! is fan moandei oant en mei freed op omrop Fryslân tillevyzje. Mei alle dagen moaie reportaazjes, Goeie! en ta beslút Samar in Momint. Hjoed is it Graauwe Paard yn Aldebiltsyl op it skerm.

Alle freedtemoarnen binne Riemer Krotje en Remkes Kooistra by it Graauwe Paard yn Aldebiltsyl te finen. Dan skile se 35 kilo ierappels foar it hiele wykein. Se binne dan efkes űnder de pannen, dogge moai wurk en krije ek noch in lytse beleanning fan kroechbaas Auke.

Bron: Omrop Fryslân
Hea Besjoch hjir de útsjoering >>

Utrecht, 3 februari 2014

Foto: Franeker Courant

Sannemaj Betten verliest Poetry Slam

Sannemaj Betten uit Sint Jacobiparochie is laatste geworden op het Nederlands kampioenschap poetry slam 2014 dat zaterdagavond in Utrecht werd gehouden.

De achttienjarige Sannemaj, die vorig jaar onder meer de poetry slam in Haarlem won, droeg drie gedichten voor. Dat deed ze op bedachtzame, ingetogen wijze. Bij poetry slam gaat het om voordrachtskunst: de dichters gaan elkaar op het podium 'met woorden te lijf. De voordracht van Sannemaj werd door zowel de jury als door het publiek met een 6,6 beoordeeld.

De Utrechtse Daniël Vis won de slam, die voor de dertiende keer werd gehouden en mag zich voor een jaar'slampion' noemen. In de jury zaten de schriiver Arjen Lubach en de dichters Esther Naomi Perquin en Andy Fierens.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 2 februari 2014

De agent deed aangifte.

Stapper slaat agent tegen hoofd

Een agent is zaterdagnacht door een 22-jarige stapper uit Sint Annaparochie tegen zijn hoofd geslagen.

De man werd op het Ruiterskwartier aangesproken op zijn vervelende gedrag. Uit het niets sloeg hij de agent. Een portier die het voorval zag gebeuren, greep in en bracht de verdachte samen met de politie onder controle.

De 22-jarige was "zichtbaar onder invloed van drugs en alcohol", aldus de politie. Hij heeft de nacht doorgebracht in een cel.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 31 januari 2014

Sannemaj Betten op poëzieontbijt

Sannemaj Betten verrast de bezoekers in De Harmonie

Met een poëzieontbijt in De Harmonie werd in Leeuwarden de Poëzieweek geopend en de landelijke Gedichtendag gevierd. De piepjonge slam-dichteres Sannemaj Betten uit Sint Jacobiparochie deed monden openvallen.

Dat poëzie uiteindelijk gewoon om taal draait, liet Sannemaj Betten zien, de achttienjarige slam-dichteres uit Sint Jacobiparochie, die de ene na de andere poetry slam-wedstrijd voor poëzieperformers wint. Zaterdag staat ze in de landelijke finale in Utrecht. Tijdens het poëzieontbijt droeg ze de drie gedichten voor: 'Hartstocht', 'Roestvrij' en 'Vanillegeur en brandnetels'. En dat deed Sannemaj - blond, staartje, dun, grijze kleren - op overrompelend eenvoudige en ontwapenende wijze.

Dit is was ze deed: ze liet de tekst voor zichzelf spreken. Ze sprak de woorden duidelijk uit, met het hart op haar tong, maar nergens gemaakt. Als ze het dit weekeinde in Utrecht ook zo aanpakt, zal ze wel eens hoge ogen kunnen scoren.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 29 januari 2014

Winkeliers verdeeld over koopzondagen

Van Harenstraat FOTO LEEUWARDER COURANT

De winkeliers van St.-Anna zijn verdeeld over het invoeren van koopzondagen in het dorp. Er komt waarschijnlijk een proef van een jaar, waarin er elke maand één gezamenlijke koopzondag is en de supermarkten elke zondag open zijn.

Ondernemersvereniging St.-Anna Vooruit, zo'n 25 winkeliers uit St.-Anne en de gemeente bespraken dat gisteravond in Ons Huis. De verenigingen van St.-Jacob, Ouwe-Syl en Minnertsga lieten massaal verstek gaan.

Op de foto snoepen wethouder Jelle Boerema van Kollumerland, Piet Hoektra en Jan van der Velde van de eerste lasagna in de Jumbo in Kollum.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 28 januari 2014

Ron Schaft

Schröder en Regnerus in race voor Libris literatuur Prijs

Jannie Regnerus en Allard Schröder zijn genomineerd voor Libris Literatuur Prijs. Dat werd maandag door de jury bekend gemaakt.

Regnerus, geboren in Oudebildtzijl, maakt kans met 'Het lam'. Eerder schreef zij de roman 'De ent' over haar jeugdlaren op het Bildt. Hagenaar Schröder dingt naar de prijs met zijn roman 'De dode arm'.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Kollum, 25 januari 2014

Zoete erwt nu ook in Friese lasagna

Op de foto snoepen wethouder Jelle Boerema van Kollumerland, Piet Hoektra en Jan van der Velde van de eerste lasagna in de Jumbo in Kollum. FOTO JILMER POSTMA (gescand)

De Kollumer zoete erwt, die in 2011 door Piet Hoeksta en Jan van der Velde van de ondergang werd gered, is nu ook in kant-en-klaarmaaltijden verkrijgbaar.

Voor 2011 waren er nog maar zes van deze erwten over. Hoekstra en Van der Velde kweekten ze terug. Met resultaat, want de Kollumer zoete erwt leidt nu weer een bloeiend bestaan. Ambachtelijke maaltijdservice Earlik Ite Fryslân verwerkt de peulvrucht in een 'Fryske lasagna'.

Op de foto snoepen wethouder Jelle Boerema van Kollumerland, Piet Hoektra en Jan van der Velde van de eerste lasagna in de Jumbo in Kollum.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 24 januari 2014

Jarige kunstenaar deelt etsen uit

Ron Schaft

Beeldend kunstenaar Ron Schaft uit Sint Annaparochie geeft op zijn zeventigste verjaardag (7 maart) veertig etsen weg aan minimagezinnen.

Omdat de kunstenaar zelf niet op de voorgrond wil treden, heeft hij Patricia Mast als vertegenwoordiger aangewezen om het eerste kunstwerk te overhandigen aan de gemeente het Bildt. De andere etsen komen bij de gemeente in het depot, zodat de betreffende gezinnen ze op kunnen halen.

Schaft viert zijn verjaardag altijd al op een bijzondere manier.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 24 januari 2014

Wonen Noordwest Friesland geeft € 75.000,- voor het nieuwe MFA in Minnertsga

Vele verenigingen krijgen hun plek in dit nieuwe bruisende hart van het dorp. Het nieuwe dorpshuis wordt gerealiseerd aan de Fjildleane bij de sportvelden. De bestaande voetbalkantine op deze locatie met kleedboxen zal worden gekoppeld aan de nieuwe dorpshuis faciliteit met foyer,vergaderzalen, keuken en een multifunctionele gym/toneelzaal met kleedruimten en berging. Het wordt een prachtige plek voor ontmoeting, interactie en versterking van het sociaal cement in het dorp.

Gemeente het Bildt betaalt het grootste deel van het plan. Verder zijn er naast WonenNWF een aantal stichtingen en fondsen die een bijdrage doen. De financiering is nog niet helemaal rond maar de verwachting is dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten. Verder zullen vele vrijwilligers hun steentje gaan bijdragen om het nieuwe MFA te bouwen. Zelfwerkzaamheid dus.

Bron: Minnertsga Dorpsberichten

Sint Annaparochie, 23 januari 2014

Bildt wil naar maatwerk per dorp met horeca

De gemeente het Bildt wil toe naar maatwerk per dorp voor de nieuwe drank- en horecawet.

Gemeenteraad en college worstelen met de hoeveelheid ‘persoonlijke feesten' die in dorpshuizen toegestaan mogen worden. In het ene dorp kan beperking van deze feesten de nekslag voor een dorpshuis betekenen. Wordt het wel ruim toegestaan, dan kan dat de commerciële horeca de kop kosten.

Vooral in Minnertsga maken de inwoners zich zorgen omdat daar nog een nieuw multifunctioneel centrum open moet gaan. De raad beslist er volgende maand over.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 23 januari 2014

Inverko lijft Duits bedrijf in

Het sinds november vorig jaar beursgenoteerde Inverko Polymers in Leek heeft het Duitse Synaplast in Niederlangen overgenomen. Synaplast vermaalt kunststof tot nieuwe grondstof voor de kunststofverwerkende industrie. Het betreft vooral (PET)flessen.

Synaplast bestaat sinds 2011 en haalde vorig jaar een omzet van € 2,3 miljoen. De ebitda (de brutowinst voor rente, belasting en afschrijvingen) bedroeg € 150.000. Inverko telde tot dusver twee vestigingen in Leek en ondernemingen in Sint Annaparochie, Steenwijk en Emmen. Er werken in totaal 50 man. De omzet in de eerste negen maanden van 2013 bedroeg € 8,8 miljoen. Inverko zegt met meer partijen in gesprek te zijn over overnames.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 januari 2014

Bildtse partijen maken zich op voor verkiezingsstrijd

Foto: Bildtse Post

Het politiek café van Radio Eenhoorn streek woensdag 15 januari neer in Ons Huis in St.-Annaparochie. De lijsttrekkers van de vijf Bildtse partijen schoven aan, bij wat het officieuze startschot van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart was. De partijen zoeken alle vijf naar een thema waarop ze zich kunnen onderscheiden. In Ons Huis bleef het vooralsnog bij voorzichtig aftasten.

De inkt van de verkiezingsprogramma’s van de Bildtse partijen was nog niet droog, toen de lijsttrekkers woensdag voor het eerst de degens kruisten in een debat voor Radio Eenhoorn. De raadsleden hadden elkaars plannen en ideeën nog niet kunnen bekijken. En ook zelf zochten ze nog naar die onderwerpen waarmee ze zich echt kunnen onderscheiden.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 januari 2014

Dominee Boekenoogen

Sprankelend bidden in Sint Annaparochie

In de Week van Gebed worden nieuwe vormen van gebed beproefd en mag bidden ook gewoon leuk zijn. De gereformeerde traditie liet soms ruimte voor originele gebedsstijlen, zoals ds. Gideon Boekenoogen uit Sint Annaparochie liet zien.

Met dankdag 1923 dankte ds. Gideon Boekenoogen uit Sint Annaparochie, Friesland, ook voor de aardappeloogst. Hij ging de aardappelsoorten een voor een langs. ‘De Rode Star was wel best, Here, maar de Borgers, dat kon beter!’

Bron: Nederlands Dagblad

Westhoek, 21 januari 2014

Echte Bakkers lanceren Fryske Bôle

De eerste partij lokaal en duurzaam geteelde partij tarwe van Koopmans Meel heeft geresulteerd in een brood: Fryske Bôle.

Fryske Bôle is ambachtelijk gebakken Fries streekbrood met de smaak van vroeger. Gebakken met duurzaam geteelde tarwe afkomstig uit het Bildt, van kleine percelen direct achter de dijk van de Waddenzee. 'De invloeden van de zilte zeelucht en het weidse Friese kleilandschap zijn terug te vinden in de geur en smaak van Fryske Bôle. Gemalen op een Friese molen en gebakken door de Fryske Echte Bakkers: earlik hearlik fan Fryske grűn', laat Karina Pool namens Koopmans weten.

Bron: Bakkerswereld
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 22 januari 2014

Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie

Oude erwt weer in de handel

Een bijna uitgestorven erwtensoort krijgt een tweede kans in kant-en-klare maaltijden. Teler Jan van der Velde bewaarde zes erwtjes en gaf ze aan collega Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie. Die blies de Kollumer Zoet Erwt nieuw leven in.

Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen en de Leeuwarder maaltijdservice Earlik Ite Fryslân brengen het bonenras nu opnieuw in de handel. De erwtenschotel is vanaf vrijdag bij de Jumbo in Kollum te koop.

Bron: Leeuwarder Courant

Westhoek, 21 januari 2014

Bôle is reactie op macht supers

Ter lancering van het Bôle-concept werd maandag op een perceel wintertarwe op de Oudebildtdijk een spandoek onthuld. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Zestien Echte Bakkers in Friesland met dertig winkels hebben vanaf dinsdag Bôle in het assortiment. Het gaat om brood en suikerbrood van baktarwe die geteeld is in Friesland en meel dat gemalen is door Koopmans in Leeuwarden. Het concept werd maandag gelanceerd op een akker van de tarweleverancier, de maatschap Jensma in Westhoek.

Bôle is een duurzaam stuk brood met een eigen receptuur (onder meer vrij van e-nummers voor houdbaarheid en smaak). De duurzaamheid is geborgd doordat de Jensma’s aangesloten zijn bij Veldleeuwerik. Dat is een stichting die akkerbouwers begeleidt om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Daarbij is veel oog voor het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Ongeveer vierhonderd Nederlandse akkerbouwers zijn aangesloten bij Veldleeuwerik. Dit jaar zullen zich nog eens honderd boeren zich aanmelden, zo verwacht de stichting.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Stiens, 21 januari 2014

Grote scholenfusie in Noord-Friesland

Alle christelijke en openbare basisscholen in de gemeenten het Bildt en Leeuwarderadeel gaan fuseren. Met de christelijke koepels in Ferwerderadiel en Menameradiel wordt intensieve samenwerking gezocht.

Een eerste stap daartoe is een fusie tussen openbare onderwijsgroep Fier en VCBO het Bildt/Leeuwarderadeel. Fier gaat nog gesprekken voeren met G1 in Ferwerderadiel en het CBO Menaldumadeel over intensieve samenwerking.

Het uiteindelijke perspectief is dat alleen grote christelijke en openbare scholen in grote kernen zelfstandig blijven. In de kleinere dorpen wordt toegewerkt naar samenwerkingsscholen. Recente voorbeelden hiervan zijn te vinden in Deinum en Vrouwenparochie. Dit schooljaar volgt Oudebildtzijl.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Minnertsga, 20 januari 2014

Pleatslik Belang: Drank- en Horecaverordening doodsteek MFA

Het bestuur van Pleatslik Belang Minnertsga heeft grote zorg over de nieuwe drank- en horecavergunning zoals de gemeente het Bildt die in wil voeren. In de praktijk zou dit betekenen dat het nog te realiseren MFA geen volledige horeca-vergunning zou krijgen terwijl dat in de plannen altijd het uitgangspunt is geweest. Immers, dorpshuis De Boppeslach draait nu ook op een volledige horeca-vergunning. Zodat het mogelijk is om feesten, oefenavonden voor koren en toneel, grote bijeenkomsten en bijeenkomsten van persoonlijke aard te houden. Het is altijd de bedoeling geweest dat het MFA die taken overneemt, omdat de Boppeslach sluit. Concurrentie met cafe De Hoeke of snackbar Het Centrum is er niet omdat die de ruimte niet hebben voor dergelijke activititeiten.

Ook andere dorpen in de gemeente het Bildt hebben al bezwaar gemaakt tegen de drank- en horecavergunning. Tijdens de Raderaad heeft het bestuur van Pleatslik Belang Minnertsga al de nodige argumenten op tafel gelegd tegen de verordening . Aanstaande donderdag beslist de raad. Het bestuur van Pleatslik Belang hoopt dat de verordening ten gunste van het MFA wordt aangepast. Anders wordt onmogelijk om het MFA draaiende te kunnen houden. Het behoeft geen nadere uitleg dat zoiets ten koste gaat van de leefbaarheid in het dorp.

Bron: Minnertsga Dorpsberichten

Sint Annaparochie, 17 januari 2014

‘Te veel risico’s met oppervlaktewater’

Ontsmetting van oppervlaktewater voor beregening van pootgoed brengt te veel risico’s met zich mee. De NVWA gaat hier dan ook geen energie meer in steken. Die boodschap gaf Mario van Sabben van de NVWA tijdens een akkerbouwbijeenkomst van LTO Noord in Sint Annaparochie.

Gebruik van oppervlaktewater blijft een hachele zaak, ook als een ontsmettingsmiddel gebruikt wordt, stelt ook de vakgroep akkerbouw van LTO. Vanwege erg droge omstandigheden tijdens de oogst is afgelopen herfst onder toezicht van de NVWA een proef genomen met de beregening van ontsmet oppervlaktewater. Aan het eind van de proef was de sloot grotendeels leeg en werd organisch materiaal met het water meegezogen. Ook na de ontsmetting op de technisch beproefde wijze, bleek daarin nog de nodige bacteriële activiteit voor te komen.

Bron: Akkerwijzer.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 16 januari 2014

Sannemaj Betten Foto: Leeuwarder Courant

Biltker in finale NK Poetry Slam

Sannemaj Betten uit Sint Jacobiparochie staat op 1 februari in de finale van het NK Poetry Slam in Utrecht.

Woensdagavond veroverde de achttienjarige voordrachtskunstenares in de halve finale een van de acht finaleplekken. Vorig jaar won Betten ook al de Friese finale van Kunstbende en werd ze tweede in de landelijke finale.

Poetry slam is een voordrachtstrijd tussen dichters.

Bron: Leeuwarder Courant

Lelystad, 15 januari 2014

Waar staan de bedrijven met de meeste suikerbieten?

Nu de bietencampagne langzaam op zijn einde loopt, is het interessant eens te kijken waar de suikerbieten eigenlijk vandaan komen in Nederland. Oftewel: in welke gemeente is het areaal suikerbieten per bedrijf gemiddeld het grootst deze campagne?

Nederland telt 8.136 bedrijven waar suikerbieten worden geteeld met een gemiddelde van 8,8 hectare per bedrijf. De aanvoerder van de Top 5 zit daar ruim boven met een gemiddelde van precies 17 hectare suikerbieten per bedrijf en dat over 171 bedrijven. Dan hebben we het hier over de gemeente Emmen, dat met deze cijfers veruit de ranglijstaanvoer van de Top 5 is.

Het Bildt staat achtste in de ranglijst met een gemiddelde van 13,6 ha suikerbieten op totaal 42 bedrijven.

Bron: Boerenbusiness.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 15 januari 2014

‘Herinnerings as deuze kinne je niet kope’

Jan van der Zee brengt Norbert 444 bij prinses Beatrix (foto: Leeuwarder Courant)

Voor de derde keer op rij werd Norbert 444 dit weekend algemeen kampioen op de keuring van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KF'PS). Norbert's zoon Hette werd kampioen bij de jonge hengsten én reservekampioen. De paarden van Jan en Martie van der Zee uit St.-Jacobiparochie zegevierden in Leeuwarden op koninklije wijze: een aai van prinses Beatrix werd de bekroning voor deze unieke prestatie.

De telefoon van Jan en Martie staat daags na de glorieuze overwinning in Leeuwarden roodgloeiend. Deze krant heeft Van der Zee maandag nog geen dertig seconden aan de lijn, of zijn andere toestel gaat alweer. "'t Is ongelooflik," zegt Jan van der Zee. "De Telegraaf is hier krekt weest foor 'n interview, Q-Music het beld, en môrn filmt de NOS ôns. 't Is 'n gekkehuus."

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 15 januari 2014

Priis foar Het Graauwe Paard

Auke en Nynke voor Het Graauwe Paard   -   Foto: ouwe-syl.nl

Kafee Het Graauwe Paard fan Aldebiltsyl is winner wurden fan de Biltske Undernimmerspriis 2013.

Neffens de sjuery stiet it bedriuw midden yn de mienskip, trochdat it tal fan aktiviteiten organisearret en dęrby de gearwurking oangiet mei űndernimmers út de buert.

De oanmoedigingspriis gong nei pankoekrestaurant De Struverij, dat yn de Menistetsjerke yn Sint Anne festige is.

Bron: omrop Fryslân
link Lees ook het bericht op Ouwe-Syl.nl >>

Wirdum, 15 januari 2014

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

Werkzaamheden bij Wirdum

De politie heeft dinsdagmiddag op de N32 nabij Wirdum het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Sint Annaparochie ingevorderd na een forse snelheidsovertreding.

De bestuurder passeerde op de N32 een snelheidscontrole met de lasergun met 122 kilometer per uur. Op de N32 tussen de Werpsterhoek en Wirdum wordt druk aan de weg gewerkt en daarom geldt daar momenteel een maximum snelheid van 70 kilometer per uur.

De bestuurder kreeg een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Bron: politie.nl

Sint Jacobiparochie, 13 januari 2014

Pars Graanhandel kin grutter

George Pars Graanhandel fan Sint Jabik hat it kompleks fan gemeentewurken It Bilt oernaam. It terrein, mei in kantoar en in loads derop, leit njonken dat fan de graanhannel.

De oankeap is bedoeld om útwreiding yn de takomst mooglik te meitsjen en om de effisjinsje en it oansjen fan it bedriuw te ferbetterjen.

It kantoar fan gemeentewurken, mei 240 kante meter kantoarromte, wurdt de kommende moannen ferboud en yn gebrűk naam. De loads is foar it grutste part werom ferhierd oan gemeentewurken. By Pars wurkje tolve minsken.

Bron: omrop Fryslân

Amsterdam, 13 januari 2014

Struverij wint Kinderjuryprijs

Struverij wint Kinderjuryprijs

Op 13 januari 2014 vond de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Pannenkoeken Bakken plaats op de Horecava in de Rai, te Amsterdam. Tijdens dit professionele evenement streden ervaren koks van Pannenkoeken-restaurants uit heel Nederland om de titel Nederlands Kampioen Pannenkoeken Bakken.

Jetze Roskam als vaste struven-bakker van de De Struverij Pannenkoekenkerk uit Sint Annaparochie werd door de kinderjury als beste pannenkoekenbakker aangewezen en sleepte daarmee de kinderjuryprijs in de wacht.

Van de 27 deelnemers uit heel Nederland kende de jury de Struverij met zijn 'patatje pannenkoek' de vijfde plaats toe.

Bron: facebook
link Lees ook de Franeker Courant >>       link Lees ook het Friesch Dagblad >>

Leeuwarden, 13 januari 2014

Norbert 444 tijdens de ereronde

‘Drie geweldige dagen met fraaie Friezen’

De volle keuringshal in het WTC Expo in Leeuwarden kwam zaterdagmiddag tot ontlading. Het was hét moment van Norbert 444, winnaar van de hengstenkeuring van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KFPS).

KFPS-directeur Ids Hellinga was tevreden. Drie geweldige dagen met fraaie Friezen en zo’n 25.000 toeschouwers. "De puzzelstukjes vielen precies in elkaar, een geweldige theatershow ‘Fader Paard’ en enorm veel aandacht van de media. We moeten het nog even goed nazien, maar ik denk dat de keuring voor een record zorgde. Deze drie dagen zorgden voor een mooie opmaat naar Leeuwarden Culturele Hoofdstad."

Terug naar Norbert 444 en hét moment. De kloeke Fries eiste bij het kampioenschap bij de oudere hengsten voor de derde maal achtereen het algemeen kampioenschap voor zich op. De applausmeter sloeg helemaal door toen naast Norbert zijn zoon Hette, tevens kampioen bij de jongere hengsten, de reservetitel pakte.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Hilversum, 13 januari 2014

Het Bildt wil forse beperking vuurwerkgebruik

Meer dan 80 procent van de Nederlandse gemeenten is voor het aanpassen van de vuurwerkregels. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder bijna de helft van alle gemeenten. Een verbod op vuurwerk gaat de meesten te ver, maar er moet wel iets veranderen.

193 gemeenten van klein tot groot hebben antwoord gegeven op onze vraag wat zij zouden willen veranderen. Daarbij konden ze meer mogelijkheden tegelijk noemen.

De gemeente het Bildt is voorstander van een forse beperking van de afsteekperiode van 22.00 tot 2.00 uur. Ook is men woor een Europees verbod op zwaar vuurwerk. Verder wil het Bildt geld van het rijk voor handhaving door de gemeente.

Bron: NOS.nl
link Lees het hele bericht >>

Minnertsga, 12 januari 2014

Hoge scores op duivententoonstelling Vliegende Post Minnertsga

De kwaliteit van de ingebrachte duiven in Minnertsga was dit jaar erg hoog. (eigen foto)

Postduivenvereniging de Vliegende Post uit Minnertsga heeft dit weekend een uiterst geslaagde slottentoonstelling gehouden.

In het clubgebouw aan de Rispinge waren in diverse klassen duiven ingezet, die op zaterdagmorgen door keurmeester Jaap Kroese uit Leek werden beoordeeld op ondermeer kwaliteit en de ronding van de kop en de rug van de duif. Maximaal waren 93 punten te behalen. Dat het met de kwaliteit in Minnertsga wel goed zat, bleek uit het feit dat meerdere duiven een score van 92 punten haalden.

Ook na de prijs uitreiking bleef het nog lang gezellig. Het seizoen wordt traditioneel afgesloten in Minnertsga en veel duivenmelkers uit de regio waren van de partij in het clubgebouw van PV de Vliegende Post.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele bericht >>

Leeuwarden, 11 januari 2014

Beatrix huldigt Norbert 444

Beatrix huldigt Norbert 444

Prinses Beatrix heeft zaterdagmiddag de winnende hengsten gehuldigd bij de keuringen in het Leeuwarder WTC.

De beschermvrouwe van het Friesch Paarden Stamboek kwam het 135-jarig bestaan van dit instituut vieren. Winnaar (voor het derde jaar op rij) werd Norbert 444 van de familie Van der Zee uit Sint Jacobiparochie.

Op de foto ook de Leeuwarder waarnemend wethouder en loco-burgemeester Thea Koster, met de ambtsketen om.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 januari 2014

Struverij naar NK pannenkoeken bakken

De Struverij

Een pannenkoek bakken lijkt simpel, maar de valkuilen zijn legio. Maandag is het nationale kampioenschap, met Friese inbreng.

Vier Friese pannenkoekmeesters zijn erbij. Naast De Struverij uit Sint Annaparochie willen ook afvaardigingen van De Oude Hof uit Appelscha, De Koppenjan uit Jubbega en De Lickebaert van Vlieland de jury overtuigen met hun baksel.

Moet een pannenkoek volmaakt rond zijn, of zijn rafelrandjes juist vereist? En is de delicatesse verplicht zo vlak als een biljartlaken, of kunnen kratertjes geen kwaad? Vastomlijnde regels hierover bestaan er niet. Alle deelnemers moeten binnen tien minuten twee pannekoeken bakken: een naturel exemplaar en de specialiteit van het huis.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 10 januari 2014

Verliefd op de kracht in mensen

Willem Wassenaar: 'Theater is niet cynisch.' FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Theatermaker Willem Wassenaar verblijft afwisselend in Minnertsga en Berlijn, leeft met een Nieuw-Zeelandse partner en richt zijn blik nu op Oost-Europa. Een theaternomade.

De 34-jarige Wassenaar is een rijzige man. Een grote, vriendelijke reus met indringende ogen en een uitbundige stem. Na wat omzwervingen heeft hij werk gevonden bij het fameuze Deutsches Theater. Hij maakte er een jongerenvoorstelling en is nu gevraagd voor een internationaal theaterproject.

Het bevalt hem in Duitsland. "Ik ben nog nooit in een omgeving geweest waar theater zo serieus wordt genomen. Het is in Duitsland een centraal medium in de maatschappij. En het is allemaal hartstikke jong wat er in de zaal zit. Ze komen er echt wat halen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 9 januari 2014

Bildtse zorgen over jeugd en de Drankwet

Het Groene Hok, Sint Jacobiparochie

De nieuwe Drank-en Horecawet, die op 1 januari is ingegaan, baart nu al zorgen op het Bildt. Zestien- tot achttienjarigen zijn tot de straat veroordeeld, is de kritiek van jeugdhonken.

In Sint Jacobiparochie zien ze de gevolgen al, zei Grada Grijpma van de Stichting Jeugdhonk ’t Groene Hok woensdag op de RadeRaad. De leeftijdsgrens voor het schenken en verkopen van alcohol is opgetrokken van zestien naar achttien jaar, maar jeugd die op 1 januari al zestien of zeventien was, is gewend aan het nuttigen van zwak-alcoholische versnaperingen. "Die moeten wij nu de straat opsturen", aldus Grijpma. "Terwijl ze in het honk leren om verantwoord met alcohol om te gaan."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Leeuwarden, 8 januari 2014

Het Bildt zeventiende op lijst duurzame gemeenten

De gemeente Leeuwarden is de op twee na duurzaamste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde Lokale Duurzaamheidsmeter 2013. Tytsjerksteradiel is vierde van de 63 deelnemers. De derde Friese gemeente is Het Bildt op een zeventiende plek.

Klein vindt het opvallend hoe goed Friese gemeenten op de duurzaamheidsmeter scoren. Vooral de prestatie van een kleine gemeente als Tytsjerksteradiel noemt ze fraai. "Voor een relatief kleine gemeente is een duurzame ambitie vaak lastiger te realiseren dan voor een stad als Leeuwarden."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 januari 2014

Froukje de Jong

De Jong stapt op bij Stichting Ons Bildt

Froukje de Jong is opgestapt als voorzitter van Stichting Ons Bildt. Ze heeft per 1 januari haar functie neergelegd wegens "drukker werk en andere bestuursfuncties", zo heeft Stichting Ons Bildt laten weten. De stichting verwerpt de kritiek van schrijvers Sytse Buwalda en Sonja Nauta.

Stichting Ons Bildt (SOB) heeft dit gezegd in een brief aan haar begunstigers. Het bestuur reageert zo op de commotie die eind vorig jaar ontstond. Schrijvers Sytse Buwalda en Sonja Nauta openden in deze krant de aanval op SOB.

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 8 januari 2014

Foto: Leeuwarder Courant

Noordwesthoek moet kaatsmuseum steunen

Niet alleen de gemeente Franekeradeel, maar ook het Bildt en Harlingen moeten het nieuwe kaatsmuseum steunen.

Dat voorstel deed Leen Ferwerda van de Frije Bilkerts woensdag in de RadeRaad van het Bildt. Volgens Ferwerda is de kaatssport van belang voor heel Noordwest-Friesland en daarmee ook het in financiële nood verkerende kaatsmuseum in Franeker.

Dat zoekt nieuwe huisvesting omdat in het oude onderkomen de huur te hoog werd.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 6 januari 2014

Excelsior blaast nieuwjaarsconcert nieuw leven in

We moeten terug tot 1 mei 1894, de datum dat muziekvereniging Excelsior Ouwe-Syl is opgericht. 120 jaar verder blijkt, dat na samenvoeging van Crescendo en Excelsior, er nog volop muzikale toekomst is voor een muziekvereniging. Sterker nog, sinds kort is er een jeugdafdeling, iets wat met het oog op de toekomst, een prima ontwikkeling is.

Al is het dan geen officieel jubileumjaar, voorzitter en kersverse trotse vader Jouke Zijlstra liet tijdens het nieuwjaarsconcert weten, dat Excelsior komend jaar een feestelijk tintje mee wil geven. Dit vindt plaats door het geven van een aantal concerten. Zondag 5 januari was de aftrap van het onofficiële jubileumjaar. Op grond van de overgrote belangstelling en de drive waarmee de muzikanten hun talenten etaleren, kan het een prachtig muzikaal jaar worden.

Bron: ouwe-syl.nl

Apeldoorn, 6 januari 2014

Executieveiling van 14 woningbouwkavels in Sint Jacobiparochie

Op 12 februari 2014 zal online en in het kantoor van Nysingh advocaten – notarissen te Apeldoorn t.o.v. notaris mw. mr. E.M. Dutmer in het openbaar bij opbod en afmijning 14 bouwkavels ten behoeve van woningbouw Kaatsveld-Sportveld executoriaal verkocht worden.

Het betreft de kavels gelegen aan de Klaas Groeneveldstraat 1 t/m 7, Klaas Groeneveldstraat 2 en 4 en Anske Zwaluastraat nummers 1 t/m 9 en Anske Zwaluastraat nummers 2 t/m 6 in Sint Jacobiparochie.

Deze 14 bouwkavels worden enkel als combinatiekavel aangeboden. De bouwkavels worden derhalve niet afzonderlijk aangeboden.

Bron: onlineverkoop.dtz.nl
link Klik hier voor de brochure van Sint Jacobi Parochie, Kaatsveld-Sportveld >>

Leeuwarden, 2 januari 2014

Grafiek: Leeuwarder Courant

Krimp Friese bevolking houdt aan

Voor het tweede jaar op rij is het Friese inwonertal gedaald. De teller staat vandaag met zo'n 646.500 op het niveau van vier jaar geleden.

Vooral de Stellingwerven en de kleigemeenten tussen Franeker en het Lauwersmeer hebben hun bevolking zien krimpen.

Het inwoneraantal in de gemeente het Bildt daalde met 22 tot 10.624 inwoners. Dat is een daling van 0,2%, verleden jaar was de daling nog 1.25%.

Over heel Friesland genomen beloopt de krimp 300 zielen. De daling is wat groter dan die in 2012.

Bron: Leeuwarder Courant (klik op afbeelding voor grotere grafiek)

Sint Annaparochie, 2 januari 2014

Groen licht voor nieuwe Aldi St.-Anna

Een blik op de nieuwe invulling van het Ulbe-terrein (gescand)

De plannen voor het Ulbe-terrein, waar supermarkt Aldi en zo'n 35 woningen komen, kunnen verder worden ontwikkeld. De gemeenteraad gaf daar donderdag 19 december de benodigde € 71.400 voor. Flije Bilkerts wil eerst een haalbaarheidsonderzoek naar de plannen, maar staat daarin alleen.

Enkele raadsfracties hadden eerder al gevraagd om het punt uit te stellen: de omwonenden waren nog niet eens goed geďnformeerd, maar wethouder Haarsma zei dat uitstel het hele project zou vertragen. De gemeente organiseerde daarom in allerijl - de avond voor de raad - nog een informatiebijeenkomst waar de plannen werden gepresenteerd: zowel over de nieuwe Aldi-vestiging als de sloop van tien huurhuizen aan de Kempenaerstraat.

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 2 januari 2014

Jaarwisseling rustig in Sint Jabik

Na een kort nachtje heeft Bertus 's morgens eerst maar een een rondje door St. Jacobiparochie gemaakt. Het is nog doodstil in het dorp, iedereen ligt nog lekker op één oor of zit lekker aan het ontbijt.

Je kunt merken dat het vannacht slecht weer is geweest. Er is helemaal niks gebeurd in St. Jacob, hier een daar ligt nog wat rommel van het afgestoken vuurwerk, maar dat is het dan ook wel.

Alleen de brandbak op de hoek voor de Groate Kerk smeult nog wat na en staat er nog net zo alleen als vannacht. "Een rustig begin dus", aldus Bertus.

Bron: sint-jacobiparochie.nl

Sint Annaparochie, 1 januari 2014

(foto: Bert Ferwerda)

Rustige jaarwisseling op het Bildt

Een grote steekvlam schiet op uit de container op de hoek in St.-Annaparochie, oudejaarsnacht. In diverse dorpen werden vreugdevuren ontstoken nadat de klok twaalf had geslagen tijdens de jaarwisseling.

Oud en nieuw verliep rustig op het Bildt. Vooral in St.-Jacob werd de hele dag carbid afgeschoten. De brandweer moest oudejaarsavond één keer uitrukken voor een klein containerbrandje aan de Dordtse Straat. Voor zover bekend zijn er onder de twintig Friese vuurwerkslachtoffersgeen Bilkerts.

(foto: Bert Ferwerda)

Bron: De Bildtse Post


 
archief 2013 (4e kwartaal)
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken