Sint Annaparochie, 15 april 2021

'Bep sâg fernúvverd dat pake Rnse met kûnstgebit deuze sachte wêrme trompybôl jussys wegkrije kon'

Janny Lautenbag met hur pangram op t broadbrd

'n Stikminnig weken leden het Bildts Aigene froegen wie't 't mooiste (en kortste) Bildtse pangram skrive kon: n soa kort en orizineel mooglik sintsy dert alle letters fan n taal in foorkomme, krekt as t Ingelse the quick brown fox jumps over the lazy dog. In n Bildts pangram motte der dus de 31 karakters a, , b, c, d, e, , f, g, h, i, , j, ij, k, l, m, n, o, , p, r, s, t, u, , , v, w, y en z in sitte.

Wij hewwe heel wat mooie insturings binnenkregen, goenent heel kort, nderen weer wat langer, ok satten dr n paar tussen diet spitig genog niet alle karakters hadden, maar de sjuryleden (Bauky Luinstra, Jan de Groot en Cees Krottje) hewwe dr och soa fan genoaten.

Nou het t even duurd foort de tslag en de priis dr waren, maar de winner fan e priisfraag is Janny Lautenbag t Menaam, met hur pangram: Bep sg fernvverd dat pake Rnse met knstgebit deuze sachte wrme trompybl jussys wegkrije kon.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Jacobiparochie, 14 april 2021

'Als we hem nu zien denk ik: jaaa, daar staat 'ie!'

De watertoren bij St.-Jacob

Al jaren liepen ze met plannen om: ooit, als het kon, zouden ze de watertoren van St.-Jacob wel willen kopen. Toen hij eindelijk te koop kwam te staan moesten ze het van een vriend horen omdat ze niet op het Bildt waren. Maar ze sloegen direct toe, en sinds twee weken zijn Erna en Willem Kolkman van Stal Hermes de trotse bezitter van het markante bouwwerk. We willen dat de hele Bildtse gemeenschap er van kan genieten.

Twee weken geleden werd het koopcontract getekend, later deze maand volgt de sleuteloverdracht. Dan is het helemaal officieel. Erna Kolkman is nog steeds in de wolken over hun droomaankoop, de 41 meter lange watertoren onder St.-Jacob. Het aantal treden heb ik niet geteld, maar het is een behoorlijke klim omhoog kan ik je zeggen, vertelt Erna Kolkman. Ik ben met angst en beven naar boven geklommen: Ik heb een beetje hoogtevrees, haha.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 april 2021

Rintje Kas veilt kermisspullen

foto hoge noorden/jacob van essen

Ondernemer Rintje Kas vermaakt zich opperbest in zijn bedrijfsloods in Sint Annaparochie die vol staat met attracties treinbanen, draaimolens en de bek van een dinosaurus.

Zijn handel ligt wegens de coronacrisis al een tijdje stil. De spullen staan nu op een veilingsite en worden vanaf 30 april geveild.

Zo hoeven zijn bestaande klanten niet te reizen en trekt hij misschien nieuwe klanten, zegt Kas, die een grote voorliefde heeft voor het kermisspul: "Soms maak ik s avonds ook nog wel een rondje op een draaimolen."

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Anne, 14 april 2021

Hoe't de Oosterbaans op 't Bildt belânde

Klaas D. Oosterbaan en syn frou Jetske Oosterbaan-Dijkstra op 'e Ouwe-Dyk

'n Paar maanden leden hew ik 'n sery artikeltsys skreven an 'e hnd fan de insinding 'Van haver tot gasolie' der't Doeke K. Oosterbaan 'n priisfraag fan 'e Friese Maatschappij van Landbouw ter gelegenhyd fan 't 125-jarig jubileum met wonnen had. Derin beskreef-y de ontwikkelings op syn bedriif fan na 1945. Hij het ok 'n femilyboek 'Wel en wee' skreven, fooral bedoeld foor syn kines. Dut geeft 'n beeld fan de femily Oosterbaan fan 't momint f dat syn hait Klaas D. Oosterbaan boer wort op de Noorderhoeve onder Tsjummarum. Wy leze over 't ferhuzen na de Ouwe-Dyk, de krisisjaren en de oorlog. Ok dut is te mooi om niet met jim te delen.

Klaas D. Oosterbaan is nag maar 23 jaar at-y in 1901 boer wort op 'n huurplaats met graide en bou an 'e Honnestreek. In 1904 trout hij met Jetske Dijkstra t Minnertsga. De feefokkerij het-y fan huus t metkregen en hij het al gau 'n bst beslag fan 11 12 melkkoeien op 'e stl staan. In 'e naseumer fan 1920 komt de 'uitmuntende sate en landen' op brden. Wil hij der dus boer blive dan mot-y de plaats kope en de algemene ferwachting is, dat dat ok gebeure sil. Derdeur wort d'r op 'e eerste sitting in 'Het Wapen van Barradeel' frij hoog inset op 'e fsonderlike stikken lnd. Soafeul dat 't Klaas Doekes te duur wort. Ferskaidene strykgeldskrivers blive d'r bij de finale ferkoop dan ok tot hur skrik met sitten.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 12 april 2021

Slapen in een hoog watertorenbed. In Sint Jacobiparochie kan het straks misschien

De watertoren van Sint Jacobiparochie wordt niet meer gebruikt door waterbedrijf Vitens en staat te koop.

Bij het ontwaken vanuit je hotelbed op 41 meter hoogte een weidse blik werpen over de Waddenzee en 's middags abseilend naar beneden roetsjen. Als het even meezit kunnen toeristen straks een nachtje boeken in de watertoren van Sint Jacobiparochie.

Als het even meezit kunnen toeristen straks een nachtje boeken in de watertoren van Sint Jacobiparochie. Plaatselijk Belang St. Jabik heeft het idee om het marktante bouwwerk uit 1959 geschikt te maken als Bd en Brochje of in te richten met unieke hotelkamers. Het watertorenhotel in Nes bij Akkrum dient als voorbeeld. Sint Jabik droomt er nog een uitkijktoren met klim- en abseilmogelijkheden bij.

Het kan niet missen of er is animo voor, denkt Dorpsbelang. Sint Jacobiparochie is vertrekpunt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Veel wandelaars willen er daarom graag overnachten. De Groate Kerk in het midden van het dorp is startpunt en fungeert als informatiecentrum. De enige B&B in het dorp is dicht.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 april 2021

De uitersten van het Bildt

De Telegraaf

De Stamvader van de familie De Jong startte in 1935 een krant die strijdt voor het Bildts, een eigen taal. Nu De Bildtse Post dreigt te verdwijnen, roert het volk zich. De stamvader van de familie Faber - ook uit Sint Annaparochie - plaatste in 1938 een eerste geluidsbox langs een kaatsbaan. Nu is Faber Audiovisuals een wereldspeler. Twee mediafamilies uit hetzelfde Friese dorp in het Bildt, twee uitersten.

In de inmense hal van Faber Audiovisuals aan de rand van Sint Annaparochie - dorp op het Bildt, goddelijke Friese streek langs de Waddenzee - staat een deel van de 15.000 vierkante meter led-schermen die het bedrijf rijk is te wachten op mondiale mega-evenementen.

Wat Friezen uit het Bildt bijzonder maakt? "We zijn toch wel een beetje de Galirs van het polderland. Onverschrokken. Niet lullen maar poetsen. We hebben hier zelfs een eigen taal."

Dat Bildts wordt gekoesterd door de andere markante media-familie uit Sint Annaparochie: De Jong. Overgrootvader Dirk Gerryts de Jong begon in 1935 met De Bildtse Post, opa Gerryt Dirks was hoofdredacteur, vader Dirk Jan is nog altijd directeur en diens zoon Gerard weer hoofdredacteur.

Bron: De Telegraaf
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 april 2021

Een dichte Van Harenskerk?

Foto: Wikipedia

De Van Harenskerk in Sint Annaparochie is vaker op slot dan open, stond in een stuk over de nieuwe aandacht die het dorp aan Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh wil schenken (LC 2 april). Daar wil ik wat kanttekeningen bij plaatsen.

Sinds jaren zorgen de vrijwilligers van de Commissie Open Deuren ervoor dat bezoekers in de zomermaanden op zaterdagmiddagen de Van Harenskerk kunnen bezoeken. Door Covid-19 was de kerk in 2020 zaterdags gesloten, we hopen in 2021 weer open te zijn.

Wie onze website bezoekt, vindt daar de namen van twee vrijwilligers, die op elk moment van de dag bereid zijn om de deur te openen. Aan de westkant van de kerk vindt een bezoeker een bordje met de vermelding van het sleuteladres. Wie zich daar meldt, krijgt een aanbod voor een bezoek en een rondleiding. De vorige zomer is dat n keer gebeurd.

De Plaatselijke Commissie (drie leden, gemiddelde leeftijd 78 jaar) heeft voor de coronacrisis via de Bildtse Post een oproep gedaan voor nieuwe leden. Reactie: twee belangstellenden. Zodra de coronacrisis voorbij is, hopen we een grote bijeenkomst voor het hele dorp te organiseren, waar vrijwilligers zich kunnen aanmelden voor een open Van Harenskerk.

T. Brandsma. Sint Annaparochie, voorzitter Plaatselijke Commissie SAFT

Bron: Leeuwarder Courant (Ingezonden)

Sint Jacobiparochie, 9 april 2021

Josefien Kooistra, de geliefde hardloopmem en stille kracht van SportVereniging Friesland

Josefien Kooistra 1948 - 2021

Honderden loopjes organiseerde ze samen met haar man Jan: Josefien Kooistra, stille kracht van SportVereniging Friesland. De hardloopmem overleed op 18 maart.

Op 20 mei 1948 werd ze geboren in de Hoven onder Sint Jacobiparochie, als dochter van Jan Zeeders en Christina Kooyman die zonder enige bezittingen van Terschelling naar de wal waren vertrokken om hier een nieuw leven op te bouwen. Na de lagere school ging ze naar de Huishoudschool in Sint Annaparochie. Als oudste van vijf kinderen was er thuis ook genoeg te doen; schoonmaken, steentjes bikken, schilderen en timmeren: Josefien hielp graag mee en bleek een handige meid.

Toen haar moeder ziek werd, kwam daar de zorg voor haar broertje en zusjes nog bij. Een zware taak, die ze met liefde vervulde.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 9 april 2021

Watertoren in de race voor hoogwaardige overnachtingsaccommodatie

Watertoren Sint Jacobiparochie

Acht dorpen in de gemeenten Waadhoeke en Noardeast-Fryslân krijgen een uitnodiging om mee te doen aan de prijsvraagfase van het project Waddenkust K(l)eigoed.

De dorpen kunnen aan de slag met het maken van een plan om een door hun voorgedragen leegstaand karakteristiek pand te verbouwen tot hoogwaardige overnachtingsaccommodatie. Uiteindelijk komen vier tot zes panden in aanmerking voor ondersteuning van maximaal 200.000 euro.

"Ik bin grutsk op dit projekt, vertelt erfgoedgedeputeerde Klaas Fokkinga. "Ik fyn it unyk dat de doarpsbewenners dit sels sa oppakke en wurkje oan leefberens, rekreaasje en erfgoed.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 april 2021

Man uit Syrië in azc Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van terrorisme

Het AZC in Sint Annaparochie FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

In een stacaravan van het azc in Sint Annaparochie heeft de politie dinsdag een 43-jarige man uit Syrië aangehouden. Hij zou van 2011 tot 2016 mogelijk betrokken zijn geweest bij terroristische acties van IS en andere strijdgroepen in Syri en Irak.

De man verblijft sinds 2019 in Nederland. Bij de politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waren meldingen binnengekomen dat de man deel zou hebben uitgemaakt van de brigade van revolutionairen van Khan Shaykun, een rebellengroep die strijd voerde tegen het regime van Assad. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij het terroristische Jabhat al-Nusra.

De politie heeft de afgelopen tijd verklaringen van getuigen vastgelegd. De rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam heeft donderdag besloten dat de man twee weken langer vast blijft zitten.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 7 april 2021

Het Bildt, een hedendaags historisch reisverslag

Nieuwebildtdijk 69, Nieuwebildtzijl

Wakker worden in een vreemde omgeving is altijd een beetje wennen. Voor het uitvoeren van onze eigen ochtendrituelen, komen we tot de ontdekking, dat we nu eens niets vergeten zijn. Er hoeft alleen maar nagedacht te worden, waar we de benodigde spullen gisteren hebben neergezet. Het slapen is prima verlopen. En hoewel we 'buren' hebben, we hebben ze niet gehoord. Het valt dan ook op dat de ruimtes met vakmanschap zijn gemaakt door Plantinga. En dat er over na is gedacht hoe mogelijke hinder te vermijden. Zo is bijvoorbeeld de trap niet bevestigd aan de muur van de buren, maar is het 'vrijstaand' gemaakt. De trillingen van het 'doordreunen' van de trapvoetstappen blijven daarmee beperkt tot de eigen ruimte.

Voor vandaag bedenken we een kerkroute om te gaan bekijken. En om te beginnen lopen we eerst naar de Dominee Schuilingstraat. We beginnen de route bij het informatiepunt in Aerden Plaats. Boven de deur hangt de Witte Klok aan een stellage, waarop dit tevens geschreven staat. Dit wekt enige verwarring, aangezien er ook nog een Hotel | Logement De Witte Klok is. Deze is geadresseerd op Ds Schuilingstraat 6 - het gebouw met de witte Julianatoren, terwijl Aerden Plaats op Ds. Schuilingstraat 4-6 gevestigd zit.

Bron: Weiko Piebes
link Lees het hele verslag >>

Sint-Annaparochie, 7 april 2021

Ook met de Paasdagen werd er volop gebruik gemaakt van de pannakooi annex skatebaan in St.-Anna.

'Skatebaan en pannakooi moeten blijven'

De skatebaan en pannakooi in St.-Annaparochie staan niet op de nominatie om te verdwijnen. Een eerder bericht daarover bleek wat te voorbarig. Gemeente en Plaatselijk Belang St.-Anne zien dat de jonge gebruikers van de faciliteit er in coronatijd juist veel aan hebben, en er alles aan doen om hun plekje schoon te houden.

Tijdens een vergadering van Plaatselijk Belang St.-Anne over het plantsoen in het dorp, twee weken geleden, ging het ook breder over overlast door jongeren. Daarbij werd gezegd dat de pannakooi ook zou verdwijnen, maar dat bleek wat te voorbarig.

Jennifer Batteram van gemeente Waadhoeke: Het is zeker niet zo dat de pannakooi op de nominatie staat om te verdwijnen. Ja, er is soms overlast door jongeren, ook zijn er in het verleden vernielingen gepleegd. En de naastgelegen kinderopvang ervaart dat die overlast ook. Maar we zien tegelijkertijd dat de gebruikers, de skaters, in coronatijd juist erg blij zijn met de pannakooi en skatebaan.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 7 april 2021

'Kombinasy fan beesten en rekreäsybedriif is fantastys'

Wybren van der Weg hoeft de bakjes maar in de hand te nemen en zijn alpacas komen naar hem toe

Toen Wybren van der Weg vijf jaar geleden stopte met zijn akkerbouwbedrijf op Ouwe-Syl wist hij één ding zeker: er komt hier een hertenkamp. Al gauw ontstond ook het idee om een recreatiebedrijf op het boerenerf te beginnen. Inmiddels weten gasten voor het vierde jaar de trekkershutten en camperplaatsen te vinden en lopen er meer dan honderd dieren rond. Wij binne gek op die beesten.

De combinatie van dieren en recreatiebedrijf op een boerenerf is een grote kracht van Hoeve Noordveld, zo ontdekken Wybren en zijn vrouw Tineke steeds meer. En dat was niet eens zo gepland of bedoeld. De dieren binne ns hobby, vertelt Wybren aan de keukentafel, waar hij de gasten ziet aankomen en zicht heeft op de dieren die op de boerderij rondscharrelen. Kyk, der loopt 'n muntjak, wijst hij. Die noeme se ok wel blaffend hert.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Anne, 6 april 2021

Froubuurtsterbakky

Gerard de Jong

In 2018 kalkte myn broer Johan 't Bildtse woord 'Froubuurtsterbakky' op 'n stik tripleks in Taalpaviljoen MeM in Luwt. Elkeneen mocht de muren fersiere met hur of syn mooiste woord.

Maisy, betltsys, hally-trawally, sluge aaigooier (strikt nommen niet een woord, maar te mooi om niet te fermelden), en Johan syn Froubuurtsterbakky: n daalders nussy Bildtse woorden wrong him soa tussen t internasjonaal behang.

Wat is n Froubuurtsterbakky? Ik sou graag naar t Bildts Woordeboek ferwize, maar der staat t niet in. Ok in n boeky met Bildtse sechys komt t woord niet foor. Op google: nul hits . Bildts is (nag) gyn wereldtaal, maar dos ferbaast mij dut. Dat op dat immns groate internet, dat wij metnander soa onhurig folskrive t woord Froubuurtsterbakky ontbreekt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Mackay, 6 april 2021

Operaasje Fryske Flagge: Bauke Hovinga, in 'Biltker' yn Australië

Foto: Bauke Hovinga

Alle lannen op ierde hawwe in emoji fan de eigen flagge, mar de Fryske flagge stiet der net by. Om dr feroaring yn te bringen, hat Omrop Frysln Operaasje Fryske Flagge betocht. De Fryske flagge moat yn de list fan emoji's komme, mar dat slagget s net allinnich. Drom kinne Friezen om utens harren Fryske flagge op s online wrldkaart pleatse. Dizze wike Bauke Hovinga, in 'Biltker' dy't hjoed-de-dei yn Australië wennet.

Bauke Hovinga (44) is berne yn Sint-Anne, mar wennet no yn Mackay (Queensland) yn Australi. Dat hy dr bedarre is, hat alles te krijen mei in learaar fan syn middelbere skoalle. "Doe't ik in de fierde klas fan 't VWO sat, had myn wiskundeleraar mij 'n adres geven fan 'n maisy t Papoea-Nieuw-Guinea om brieven t te wisselen. Myn Ingels waar niet niet heel goed en dus waar dut foor mij de menier om myn Ingels te ferbeteren. Ik skreef 'n brief en kreeg d'r een werom."

En dat wie noch mar it begjin, want hy hat acht jier lang brieven skreaun en krigen. "Doe hewwe wij op 'n bepaald stoit besloaten om nander te treffen in Australi. En drie jaar later binne wij troud."

Bron: Omrop Frysln
link Ls it hiele berjocht >>

St.-Anne, 3 april 2021

Iisbaan yn 'e maaitiid

Hendrik Elings, iisbaan Wikel

"Ondanks 't prachtige plak der't de iisbaan lait, bleef dochs 't bordsy an 'e boom mij 't meest bij. 'Max 10 km per uur' staat d'r op. Souwen dr flitspalen op e iisbaan staan?"

"Ondanks de prachtige ligging van de ijsbaan, bleef het bordje aan een boom mij het meest bij. Max. 10 km per uur staat erop. Zouden er flitspalen op de ijsbaan staan?"

"Net tsjinsteande it prachtige plak wrt de iisbaan leit, bliuwt it boardsje oan de beam my it measte by. Maks 10 km yn de oere stiet der op. Soene der flitspeallen by de iisbaan stean?"

Iisbaan yn e maaitiid is een digitale presentatie waarmee Friese ijsbanen in het voorjaar in beeld worden gebracht.

Bron: Tresoar
link Mear sjen? >>

St.-Annaparochie, 2 april 2021

'We gaan Saskia en Rembrandt hier weer laten leven'

In 2006, het vierhonderdste geboortejaar van Rembrandt, werd zijn huwelijk met Saskia nagespeeld in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie. FOTO NIELS WESTRA

Rembrandt trouwde in Sint Annaparochie, maar daar zijn weinig sporen van te vinden. Het dorp wil daar verandering in brengen: 'We gaan Saskia en Rembrandt hier weer laten leven'

Een beeldje en een dichte kerk. Daarmee moeten Rembrandtfans het doen als ze een bezoekje brengen aan de plek waar de wereldberoemde schilder trouwde met zijn Saskia. Sint Annaparochie wil het paar weer laten leven.

Wie nu in Sint Annaparochie op zoek gaat naar sporen van Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh is gauw klaar. In het hart van het dorp staat natuurlijk de imposante Van Harenskerk, de opvolger van het godshuis waar het beroemde paar elkaar in 1634 het jawoord gaf. Maar die zit vaker op slot dan dat hij open is.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>
 
archief 2021 (1e kwartaal)
archief 2020 (4e kwartaal)
archief 2020 (3e kwartaal)
archief 2020 (2e kwartaal)
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>