Sint Annaparochie, 17 januari 2021

Ga terug in de tijd met 'Films van Toen': dorpsfilm Sint Annaparochie uit 1976

'Still' uit de film

Oude dorpsfilms beleven nieuwe tijden bij de Leeuwarder Courant. En je kunt ze kijken vanuit de luie stoel. De Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en Podium TV zenden elke week Friese, Groninger en Drentse archieffilms uit. Vandaag een dorpsfilm over Sint Annaparochie uit 1976.

'Films van Toen' is een samenwerking met Groninger Archieven, Drents Archief en Fries Filmarchief. Op zondagen vertoont de LC om 9.30 uur een film uit Friesland.

De film van zaterdag is ook te bekijken op Podium TV om 9.30 uur (Ziggokanaal 35). Op zondag om 9.30 uur is op dat kanaal een Friese dorpsfilm te zien.

Bron: Leeuwarder Courant
link Bekijk de film >>

Purmerend, 17 januari 2021

Succesvolste Nederlandse motorcoureur Jan de Vries uit Sint Jacobiparochie overleden

Motorcoureur Jan de Vries tijdens de 95ste verjaardag van de TT Assen

De uit Sint Jacobiparochie afkomstige motorcoureur Jan de Vries is gestorven. Hij werd 77 jaar. De Vries was de meest succesvolle Nederlandse coureur in een soloklasse op de weg.

De Vries veroverde twee wereldtitels in de 50cc-klasse. Van de 27 podiumplaatsen die hij bij de grand prix behaalde, eindigde hij veertien keer bovenaan.

De TT wist De Vries nooit te winnen. Tijdens zijn vijf deelnames haalde hij drie keer een derde plaats. Afgelopen zomer, toen de TT 95 jaar bestond, keerde De Vries nog eenmaal terug naar het parcours. Samen met Wil Hartog maakte hij een ereronde over het circuit in Assen.

Na zijn carričre als coureur werkte De Vries als monteur in de autosport. Volgens de website racesport.nl overleed hij afgelopen donderdag, 14 januari, aan een hartstilstand.

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 17 januari 2021

Voormalige boerderij gaat in vlammen op

Foto: R. Kiestra

Aan de Oudebildtdijk is zondag aan het eind van de ochtend brand ontstaan in een woonboerderij. De bewoner kon het pand tijdig verlaten.

Bij de brand kwam veel rook vrij, een deel van Sint Jacobiparochie kwam onder de rook te staan. Vanwege de rook werd een NL-alert verzonden, daarin werd opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden. De brand ontstond in het dak en was al snel uitslaand. De brandweer schaalde groot op, verschillende blusgroepen uit Sint Annaparochie, Menaam, Harlingen, Hallum en hoogwerker uit Leeuwarden werden opgeroepen om de brand te bestrijden.

Een deel van het pand kan als verloren worden beschouwd, een ander deel heeft rook- en waterschade opgelopen. Om de brandweer de nodige ruimte te geven, is de dijk een tijdje afgesloten geweest. Het nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Leeuwarden, 14 januari 2021

'Wij ferbreke ôns nag te faak, wilens dat helendal niet hoeft'

Gerda Cuperus (foto: Ellen Floris)

Minderheidstalen over de hele wereld hebben één ding gemeen: de sprekers schakelen snel van taal als er een spreker van de meerderheidstaal aanwezig is. Ook als bijvoorbeeld iemand die Nederlands spreekt het Bildts of Fries gewoon kan begrijpen. Om mensen hiervan bewust te maken én het eigen gedrag te veranderen, heeft de Afűk samen met andere Europese minderheidstalen de cursus ‘Psychology fan dyn taal’ ontwikkeld. Bilkert Gerda Cuperus was een van de eersten die de cursus gevolgd heeft en mag de cursus straks zelf ook geven. Het liefst zou ze dat met een groep Bilkerts doen. “’n Prot Bildts- of Frys-praters hewwe onbewust nag ’n gefoel fan minderweerdigens. Dat hoeft echt niet: dut gaat ok om gewoan jesels weze kinne.”

Je stapt met je mandje vol boodschappen naar de kassa en groet in je eigen minderheidstaal (‘Môrn’, of ‘Goeiemoarn’) het kassameisje. Zij groet terug met ‘Goedemorgen’. Vervolgens gaat de interactie over de betaling, het laten zien van de bonuskaart en of je zegeltjes wilt in het Nederlands.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 14 januari 2021

'Foedselbos ferfult nou al soasjale funksy'

Voedselbos Ouwe-Syl

Te midden van de lockdown, waardoor er bijna niets meer kan of mag, heeft Jan de Vries een prachtig project om handen dat wél uitgevoerd kan worden. Samen met een ploeg vrijwilligers werkt De Vries momenteel druk aan ‘zijn’ Voedselbos op Ouwe-Syl. Sinds november wordt er elk weekend druk gewerkt. “’t Werk is nag lang niet klaar, maar ’t bos ferfult nou al ’n belangrike soasjale funksy.”

“’t Is naast ’t werk, en nou met alles nag in ’lockdown’, weer even wat âns.” Jan de Vries, mede-oprichter van Voedselbos Ouwe-Syl, prijst zichzelf gelukkig met deze uitlaatklep. Hij moest enkele jaren geduld hebben voordat het voedselbos eind vorig jaar eindelijk los kon, maar de timing is wat dat betreft helemaal niet slecht. “’t Is heerlik om búttendeur doende te wezen, met de neus in de frisse lucht.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwbuurtstermolen, 13 januari 2021

Restaurant De Molen

Restaurant De Molen tweede bij Top 10 restaurants in Friesland

Via Het Laatste Tafeltje laten veel gasten een review achter. Uit al die reviews is een top 10 gemaakt van best beoordeelde restaurants in Friesland in 2020.

Bij Restaurant de Molen in Vrouwenparochie (een klein dorpje in Friesland) geniet je van lekker eten, drinken en een ongedwongen sfeer.

Het restaurant grenst aan de Elfstedentochtroute, een ideale locatie in de winter én zomer.

Uit 61 reviews komt Restaurant de Molen op een tweede plek met een gemiddelde van 9,2.

Bron: hetlaatstetafeltje.nl

St.-Jacobiparochie, 12 januari 2021

Defensie organiseert online informatiebijeenkomst over radarpost Wier

De installatie van de SMART L radar in Wier

Het Ministerie van Defensie organiseert op 20 januari van 19.00 tot 20.00 uur een online bijeenkomst over de nieuwe radarpost in Wier.

Na een algemene presentatie is er gelegenheid vragen te beantwoorden. Deelnemers aan deze bijeenkomst moeten zich vantevoren aanmelden

Defensie: "Heeft u vragen over de SMART L radar in Wier? Wilt u meer weten over de werking van de radar? U bent van harte welkom bij de online bijeenkomst die het ministerie van Defensie organiseert. Na de algemene presentatie over de radar is ruimte voor vragen die u heeft als inwoner van de gemeente Waadhoeke."

Bron: sintjabik.nl
link Lees hier de uitnodiging >>

Sint-Anne, 12 jannewari 2021

Gerard de Jong

Sokken

As konsuminten in 'n hiperkapitalistise wereld blive wy kwetsber foor de ferlokkings fan 't groatkaptaal. Ik prebeer op beskaiden wize 't goeie te doen: soa min mooglik rotsooi achterlate en lokaal en duursem kope.

Toegeven, 't gaat met fâlen en overeandkommen. Eand novimber brak myn ferset, doe't instagram mij 'n nussy kleurrike Noorse sokken foorskoatelde. Gletsjers, snee, en in groate letters - as de baltsroep fan 'n Noors damhert: 50 prosint korting! Ik weet niet at 24,98 euro nou soa goedkoop is, maar soa likent 't al, at d'rbij staat dat de priis deurmidden gaat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

St.-Annaparochie, 11 jannewaris 2021

Woninginbraak in St.-Annaparochie

De politie zoekt getuigen in verband met een woninginbraak in St.-Annaparochie.

Tussen vrijdag 8 januari 2021 omstreeks 17:00 uur en zaterdag 9 januari 2021 omstreeks 10:30 uur is er ingebroken in een woning in de Nassaustraat.

Heeft u iets verdachts gehoord of gezien meldt u het dan bij de politie via 112(spoed) of 0900-8844(geen spoed wel politie)

Bron: Politie Noordwest Fryslân (fb)

St.-Annaparochie, 10 januari 2021

foto: Politie Noordwest Fryslân

Vernielingen bij 'leugenbank' Sint-Anne

In de nacht van zaterdag 9 januari zijn er aan en bij de 'leugenbank' vernielingen gepleegd en is er brand gesticht. De bank en een reclamekast zijn daarbij ernstig beschadigd.

De politie vraagt de daders of getuigen zich te melden. "Samen gaan we dan naar een oplossing kijken en breng ik je in contact met de eigenaar van deze vernielde goederen voor de schade afhandeling", aldus de politie Noordwest Fryslân op Facebook.

Bron: Politie Noordwest Fryslân (fb)
link Lees het hele bericht >>

Sint Jabik, 10 jannewaris 2021

Vouwwagen brandt uit op parkeerplaats

Foto: Ytzen Korf

In de nacht van zaterdag op zondag is er aan het Oosteinde een vouwwagen verloren gegaan door brand.

Om kwart over twaalf kwam er een melding bij de meldkamer binnen van een brandende vouwwagen op een parkeerplaats. Het brandweerkorps van Sint Annaparochie ging met spoed naar het opgegeven adres. Eenmaal ter plaatse stond de vouwwagen al in lichterlaaie. Met schuim is het vuur geblust. Na een klein half uurtje kon de brandweer inpakken en terug naar de kazerne.

Omdat het waarschijnlijk om brandstichting gaat, is de politie een onderzoek gestart. Ook hebben ze rondom een school in het dorp een zoektocht gedaan. Volgens omstanders zou daar op het moment van de brand een groepje jongens zitten. Het is niet bekend of er iemand is aangehouden.

Bron: 112 Fryslân
link Bekijk meer foto's >>

Aldebiltsyl, 8 jannewaris 2021

HEA! Fiskje yn Aldebiltsyl

As it in bytsje kin binne Rick Peperkamp en Levi Bouma oan de wetterkant te finen.

In ekstra frije skoaldei jout in moaie gelegenheid om yn Aldebiltsyl der nochris in snoekje út te heljen.

De mannen meie graach fiskje en hielendal no't der fierder ek net in soad oars te dwaan is.

Mar de skoalresultaten fan Levi hawwe der wolris wat fan te lijen.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch hjir de útsjoering >>

Ouwe-Syl, 8 jannewari 2021

Oudebildtdijk krijgt kleurrijke nieuwjaarsgroet

foto: Bertus Dijkstra

2020 gaat de geschiedenis in als het jaar welke we graag in het vergeetboek plaatsen. Een veel gehoorde nieuwjaarswens is de hoop om gezond te blijven en dat we grip mogen krijgen op het geplaagde coronavirus. En dat we vervolgens weer langzaam naar het oude normaal mogen terugkeren.

Het mag door de komst van het wereldwijde virus één van de donkerste jaren van de afgelopen jaren zijn, het signaal dat het Bildt zaterdag 2 januari kreeg geeft hoop.

Een prachtige eindeloze Nieuwjaarsregenboog over de Oudebildtdijk onder Ouwe-Syl geeft al vroeg kleur aan het nieuwe jaar. En dat geeft de Bildtse burger moed.

Bron: De Bildtse Post

St.-Jabik, 8 januari 2021

foto: Jan Bonefaas

'Dorpskerstboom' straalt in St.-Jacob

Een ieder ziet elk jaar in St.-Jacob een mooie grote met lichten versierde kerstboom voor de Groate Kerk staan. Deze wordt elk jaar door het bestuur van Plaatselijk Belang en Hans Hilarides opgezet en weer weggehaald.

Plaatsing van de kerstboom is geen sinecure. Met name het optuigen heeft nogal wat voeten in de aarde. De lampjes moeten van hoog naar laag rondom in de kerstboom worden aangebracht. Indien dit niet juist wordt gedaan volgt er ‘commentaar’ van de oudste bewoners van St.-Jabik die zijn gehuisvest in ’t Logement. Zij kijken immers de hele decembermaand tegen deze boom aan.

Met behulp van de heftruck van Hans kan men op grote hoogte werken en bestuurslid Bauke heeft aardig kijk op het versieren van kerstbomen, zodat de overige bestuursleden de nodige hand- en spandiensten kunnen uitvoeren om zo het gehele plaatje kloppend te maken.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 8 januari 2021

Frije Bilkerts blijft overeind na vertrek Ferwerda uit FNP

Sytse Buwalda

De partij Frije Bilkerts is nooit opgeheven na aansluiting bij de FNP in Waadhoeke en blijft ook zelfstandig na de aansluiting bij Gemeentebelangen.

Bestuurslid Sytse Buwalda van Frije Bilkerts is er stellig over. Ook al vertrekt degene die Frije Bilkerts in 2008 oprichtte, Leendert Ferwerda uit Sint Annaparochie, van de FNP naar Gemeentebelangen, de oorspronkelijke partij blijft bestaan. Bij de gemeentelijke herindeling besloot Frije Bilkerts zich uiteindelijk bij de FNP aan te sluiten, terwijl er ook toen al oriënterende gesprekken met Gemeentebelangen werden gevoerd.

Het probleem destijds was dat Ferwerda op de provinciale kieslijst voor de FNP stond, vertelt Buwalda en dat was voor Gemeentebelangen niet te rijmen. De kandidaten van Frije Bilkerts kwamen daarom op de gemeentelijke FNP-kieslijst van Waadhoeke. FNP-bestuurslid van Waadhoeke, Johannes Rozenga van Westhoek, was daar destijds blij mee. Hij was ook betrokken bij de Frije Bilkerts en denkt dat de Bildtse taal veel beter vertegenwoordigd is bij de FNP.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Heerenveen, 7 januari 2021

Zwarte Haan

Arriva vernoemt trein naar Zwarte Haan

Een van de achttien namen voor de nieuwe 'Wink'-treinen van Arriva is Zwarte Haan. Het publiek kon een stem uit brengen, wat geleid heeft tot namen als Thús, Hongerige Wolf, Reaklif en de naam van het Bildtse buurtschap.

Arriva was met de namenwedstrijd op zoek naar de favoriete bestemmingen van de inwoners van Groningen en Friesland. De 18 nieuwe namen zijn: Het Wad, d'Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hongerige Wolf, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestędetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 januari 2021

FNP woest over vertrek Ferwerda

Leendert Ferwerda

Bilkert Leendert Ferwerda keert de FNP de rug toe en sluit zich aan bij Gemeentebelangen in de gemeete Waadhoeke. De Frysk nasjonalen zijn "bitter teloarsteld".

Ferwerda zegt zich niet langer thuis te voelen bij de Frysk nasjonalen. Voor die partij haalde hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2017 ruim 500 stemmen; in zijn eentje goed voor één zetel.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar staat hij op de lijst van Gemeentebelangen. Tijdens de resterende raadsperiode zal hij die partij ook al vertegenwoordigen in de raad.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Hjir it berjocht op omrop Fryslân >>

St.-Annaparochie, 6 januari 2021

Ferwerda verlaat FNP voor Gemeentebelangen

Foto: LC, Catrinus van der Veen

Raadslid Leendert Ferwerda verlaat per direct de FNP. Hij sluit zich aan bij Gemeentebelangen en is voor die partij beschikbaar voor de verkiezingen van maart 2022. Ferwerda zegt zich “niet langer thús te foelen” bij de FNP. De partij is verbijsterd door het besluit.

Ferwerda (77) is al het tweede FNP-raadslid dat deze periode overstapt naar Gemeentebelangen (GB): een jaar geleden verliet ook Haaye Hoekstra de FNP, dat met het CDA en SAM Waadhoeke in de coalitie zit. De coalitie heeft met 17 van de 29 zetels nog wel een ruime meerderheid.

Het was volgens Ferwerda geen optie om de rit bij FNP uit te zitten: “De pertijen binne na de raadsferkiezings toe al doende met pertijprogramma’s en de kieslist. Myn beslút is derdeur in de nag lopende raadsperioade niet langer te kombineren met ‘t raadslid wezen foor FNP Waadhoeke.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Goutum, 5 januari 2021

Henk Rusman voert beeld van collega uit

Evert en Riet Steutel uit Goutum vielen als een blok voor een beeld van Rinus Roelofs uit Hengelo. Ze kochten het, en collega beeldhouwer Henk Rusman uit Oude Bildtzijl voerde het uit.

In september verschenen Structuren van Rinus Roelofs in de Ster en Cultuurladder op televisie. Een heel kort berichtje tussen andere reclameboodschappen. Evert en Riet Steutel zagen het en besloten af te reizen naar Hengelo, waar acht sculpturen van de kunstenaar te zien waren op het Stationsplein. Ze kregen gezelschap van vriend en beeldhouwer Henk Rusman.

Rusman en Roelofs kennen elkaar. Beiden werken geometrisch abstract en behoren daarmee tot een kring van kunstenaars die elkaar treffen in beeldentuinen of op grote buitententoonstellingen. Roelofs houdt zich vooral bezig met zogeheten polyhedra, structuren van dezelfde figuren, die ingenieus in elkaar passen. Ook een kunstenaar als Leonardo da Vinci tekende dergelijke composities. Wereldwijd de bekendste polyhedra zijn die van Maurits Cornelis Escher.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 1 jannewaris 2021

It azc yn Sint-Anne - Foto: Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude

Persoan oanholden by stekynsidint by azc yn Sint-Anne

De plysje hat yn de nijjiersnacht in fertochte oanholden foar in stekynsidint by it azc yn Sint-Anne. Dat meldt de plysje.

By it ynsidint rekke ien persoan lichtferwűne.

Wat der presys bard is by it azc en wat de rol fan de fertochte west hat, is noch net bekend.

Bron: Omrop Fryslân

Sint-Anne, 1 jannewary 2021

Gelukkig Nieuwjaar!
Happy New Year!

 
archief 2020 (4e kwartaal)
archief 2020 (3e kwartaal)
archief 2020 (2e kwartaal)
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>