Sint Jacobiparochie, 3 april 2020

Familiebedrijf SV Friesland loopt al veertig jaar voorop

Bondsvoorzitter Eric van der Burg van de atletiekunie KNAU spreekt Jan en Josefien Kooistra via Skype toe, terwijl dochter Bonnie op de achtergrond geduldig wacht op het moment dat ze de versierselen bij haar vader mag opspelden. FOTO: JAN SPOELSTRA

Wie Jan Kooistra zegt, zegt Josefien. Samen het kloppend hart van Sportvereniging Friesland, die op 1 april 1980 het levenslicht ziet. Ondanks lichamelijke ongemakken en het coronavirus loopt het familiebedrijf al veertig jaar voorop.

Het echtpaar uit Sint Jacobiparochie krijgt twee dagen geleden, op de oprichtingsdatum van SV Friesland, de gouden speld van de atletiekunie (KNAU) op een unieke en heel bijzondere manier uitgereikt voor veertig jaar trouwe dienst. Via Skype spreekt bondsvoorzitter Eric van der Burg mooie woorden en dochter Bonny mag daarna de versierselen opspelden. ,,Het is eigenlijk een beetje als een geintje ontstaan met een eigen loopje. Maar we hebben er geweldig veel plezier aan beleefd. En nog steeds”, zegt de 73-jarige Sintjabuurster.

Bij de Merenloop in Grou heeft hij zijn laatste kunstje als speaker opgevoerd. Noodgedwongen, omdat het coronavirus de sportwereld in zijn macht kreeg en lam legde. "De lopen in april en mei zijn allemaal al afgelast. We hopen dat het vanaf 1 juni weer wat soepeler wordt, al hebben heel veel mensen er geen vertrouwen in. Er zijn ook al heel wat loopevenementen voor juni van de kalender gehaald.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 april 2020

Bewoners zorgcentrum Sint Annaparochie besmet met coronavirus

FOTO GOOGLE STREETVIEW

Twee bewoners van zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie blijken besmet met het coronavirus.

Medewerkers en bewoners reageerden geschrokken toen de besmetting woensdag bekend werd gemaakt. "Dat docht wat mei de minsken", zegt directeur Atsy Tadema. "Wy hawwe der tsjinoan wrotten om it firus bűten te hâlden en dan is dochs it samar űnder ús."

Het tehuis was al twee weken afgesloten voor de buitenwereld. Tadema is ervan overtuigd dat er in veel meer zorgcentra voor ouderen mensen besmet zijn, maar lang niet altijd komen berichten die medewerkers, bewoners en hun kinderen daarover ontvangen bij de media terecht.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 april 2020

Foto: 112Fryslân/Ytzen Korf

Zoekactie naar mogelijk persoon te water

Donderdagavond moesten de hulpdiensten in actie komen voor een mogelijk te water geraakt persoon in de Jan Jansz Costerstraat.

Omstreeks half elf zagen voorbijgangers een fietslampje in het water liggen, omdat zij het niet vertrouwden werd er 112 gebeld.

Brandweerlieden waren snel ter plaatse en zijn meteen begonnen met het doorzoeken van het water. Ook werden de duikers van Leeuwarden en het oppervlakte reddingsteam uit Grou opgeroepen. Zij hoefden uiteindelijk niet in actie te komen.

Gelukkig werd er niemand aangetroffen in het water en konden de hulpdiensten na een klein half uur weer terug naar hun posten.

Bron: 112Fryslân

Amman, 3 april 2020

Corona in Jordanië: 'Ze klappen hier iedere dag voor het leger'

Jetze Roskam in Griekenland, tijdens een eerdere reis.

De coronacrisis treft bijna elk land. Wat merken Friezen in den vreemde ervan? Wij legden hen een drietal vragen voor. Te beginnen bij Jetze Roskam (28) uit Sint Annaparochie, die veel reist en momenteel vastzit in Amman, de hoofdstad van Jordanië.

Hoe gaat het met je? Ben je gezond? "Het gaat goed met me, ik voel me gezond en fit."

Welke maatregelen zijn er bij jou getroffen? "Nou, ze hebben hier nu curfew (avondklok). Dat betekent dat je niet de straat op mag. De eerste dagen brachten ze water en brood langs de huizen, maar na vier dagen hebben ze toch besloten dat kleine shops en groentezaken open mogen tussen tien en zes uur. Om zes uur gaan alle sirenes af, twintig minuten lang, om duidelijk te maken dat men absoluut niet meer de straat op mag. En iedere dag om acht uur ’s avonds applaudisseren ze hier voor het leger, zoals dat in Nederland een tijdje geleden voor de zorg gebeurde."

"Verder mag je geen artikelen aanraken die je niet koopt en moeten we mondkapjes dragen. Er mogen geen auto’s rijden en vliegvelden zijn volledig gesloten. Sigaretten worden verbannen, omdat de regering denkt dat die bijdragen aan het oplopen van corona. En zelf rook ik... Huur, elektriciteit en internetrekeningen worden uitgesteld. Steden zijn volledig afgesloten door bewapende militairen, die ook op veel kruispunten staan."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 3 april 2020

'Er gebeurt niks op het complex dat normaal bol staat van de reuring'

Taeke Triemstra koaning op St.-Annemet hoofdklasse partij verleden jaar

In Sint Annaparochie zijn de kermis (22-26 mei) en de hoofdklassepartij op de 24ste mei afgelast. Dat is slecht nieuws voor KF St. Anne Drie Spul Is Ut. "De kermis wordt georganiseerd door stichting De Waaie en staat op eigen grond”, legt voorzitter Teun de Jong uit. "De inkomsten stromen normaal naar de voetbal- en de kaatsvereniging. Die missen we nu.”

De feesttent en muziekband die al waren vastgelegd, zijn niet gratis "Daarom ben ik blij dat wij in het schema voor 1 juni zaten”, zegt De Jong. "De overheid heeft evenementen tot die tijd verboden, dus ik ga er vanuit dat we niet opdraaien voor de kosten. Als je tussen 1 en 20 juni zit, is dat maar de vraag.”

Het doet hem zeer dat het in Sint Annaparochie nog een hele tijd stil zal zijn op de velden. "Onze hoofdklassepartij is een topevenement. Maar ook de dorpspartij op de zaterdag ervoor kan altijd rekenen op een grote deelname. Er wordt ook al niet gevoetbald. Er gebeurt niks op het complex dat normaal bol staat van reuring en activiteit.”

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 2 april 2020

Politiebeertje

Speurtocht politiebeertjes in Sint Annaparochie

De politie in Sint Annaparochie heeft voor de kinderen een leuke speurtocht uitgezet: "Wil je een frisse neus halen na een dag binnen te hebben gezeten? Dan hebben wij deze maand een leuke speuractie voor jou in petto.

In het centrum van Sint Annaparochie hebben we her en der politiebeertjes achter de ramen gezet. Deze beertjes kunnen jou goed zien aankomen. Tel alle politiebeertjes die je ziet, maak dan een mooie tekening, zet je naam, adres, leeftijd en het aantal politiebeertjes wat je hebt gezien op de achterkant van deze tekening.

Doe deze tekening in de brievenbus bij het politie bureau aan de Hemmemaweg 28A in Sint Annaparochie. Iedere deelnemer krijgt een kleinigheidje toegestuurd."

Bron: Politie Noordwest Fryslân/facebook

Olterterp/Vrouwenparochie, 2 april 2020

Piet Blokland wint fotowedstrijd Fryske Gea

De winnende foto ‘Springtij Buitendijks’ (© Piet Blokland.)

Piet Blokland uit Vrouwenparochie heeft de jubileum fotowedstrijd van It Fryske Gea gewonnen met zijn foto 'Springtij Buitendijks'.

Met de bekroning van drie foto’s is het eerste seizoen van de jubileum-fotowedstrijd Kiek’es! van It Fryske Gea afgerond. It Fryske Gea bestaat dit jaar 90 jaar. De jarige natuurbeschermingsorganisatie nodigde bezoekers van haar gebieden uit hun mooiste momenten te delen. 147 mensen stuurden dat ene speciale, unieke moment van afgelopen winter in.

De vakjury mocht de 147 inzendingen van de afgelopen wintermaanden terugbrengen naar tien genomineerden. "We ontvingen echt geweldig mooie foto’s, soms gemaakt met professionele apparatuur en soms gemaakt met een mobieltje. We zagen grappige momenten, bijzondere lichtval, mooie dieren en prachtige vergezichten. Het viel natuurlijk niet mee om een keuze te maken", aldus jurylid Fokje Posthumus.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 2 april 2020

Twee coronabesmettingen in Beuckelaer St.-Anna

Soarchsintrum Beuckelaer yn St. Anne - Foto: Zorgcentrum het Bildt

In verzorgingscentrum Beuckelaer in St.-Annaparochie zijn twee bewoners besmet met het coronavirus. Het verzorgingshuis heeft de afdeling geďsoleerd, enkele medewerkers worden ook getest op het virus.

De besmettingen kwamen woensdag aan het licht. Het verzorgingscentrum heeft daarop direct verregaande maatregelen getroffen. De twee patiënten wonen op afdeling ‘Fioel Groen’. Deze afdeling wordt geďsoleerd van de rest van het centrum. Zes personeelsleden zijn inmiddels ook getest op het virus; de uitslagen hiervan worden morgen bekend.

Volgens directeur Atsy Tadema grijpt het nieuws in, bij bewoners en personeel. “’t Het groate impakt op ’t personeel en de beweuners. Wij prebere ’t hoofd koel te houwen. Maar je konnen d’r op wachte. D’r binne in de regio al meer die’t ’t hewwe, maar dat hore je niet. Fanút ’t oogpunt fan transparânsy make wij ’t bekind.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 2 april 2020

Plots keren Jan en Josefien Kooistra terug van de camping, voor een erespeld van de Atletiekunie

Jan en Josefien Kooistra luisteren naar de mooie woorden van Atletiekunie-voorzitter Eric van der Burg. FOTO CHRISTIAAN VALK

Ze zaten op de camping, maar kwamen op verzoek van de familie naar huis. Gistermiddag bleek waarom. Jan en Josefien Kooistra ontvingen de erespelden van de Atletiekunie.

De wijze waarop Jan Kooistra (73) en zijn twee jaar jongere vrouw de onderscheidingen ontvingen, is niet eerder vertoond. Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie, kwam vanwege het coronavirus niet naar Sint Jacobiparochie. De oud-inwoner van Oosterwolde sprak de Kooistra’s toe via een videochat.

Hij roemde het paar vanwege zijn enorme verdiensten voor de hardloopsport en overdreef daarbij geen woord. Na de loftuitingen droeg hij ‘de klus’ over aan Bonnie Valk-Kooistra, dochter van Jan en Josefien. Zij smaakte het genoegen haar ouders te voorzien van de al ‘stiekem’ toegestuurde erespelden en bijbehorende oorkondes. Vlak daarna ging de bel: namens de Atletiekunie werd ook nog een bos bloemen bezorgd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 1 april 2020

Blydskip en teloarstelling foar sportferieningen yn Sint-Anne

Twa klups, beide út Sint-Anne, beide stean se earste, mar der is mar ien kampioen. Neidat de KNVB tiisdei bekend makke dat der yn it amateurfuotbal net mear spile wurdt, waard ek bekend dat der gjin kampioenen útroppen wurde. Mar it follybalbűn hat wer wat hiel oars besletten.

En yn Sint-Anne betsjut dat, dat fuotbalferiening VV St.-Anna dit seizoen gjin kampioen wurdt. Se ha acht punten foarsprong op de nűmer twa Renado yn de tredde klasse. Mar dochs gjin promoasje en gjin titel foar de klup.

De follybalfroulju fan VoVeSa binne lykwols wol útroppen ta kampioen. Se spylje yn de earste klasse fan de regio Noard en moasten noch fiif wedstriden spylje. It follybalbűn docht it oars as it fuotbalbűn. VoVeSa mei promovearje en is kampioen. Al sit in kampioensfeest der net yn.

Bron: Omrop Fryslân

 
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>