Franeker, 16 maart 2022

SAM wint in Waadhoeke, CDA krijgt gevoelige dreun

Hanna van der Werff

SAM Waadhoeke kwam als grootste partij uit de bus in Franeker. Het CDA dat de afgelopen vier jaar de leider van de coalitie was kreeg klop en levert twee zetels in.

Elizabeth Vogelzang

Zware verliezen en jubelwinst in Waadhoeke. SAM Waadhoeke werd met zeven zetels de grootste partij, op de voet gevolgd door Gemeentebelangen, dat ook zeven zetels behaalde.

SAM-lijsttrekker Hanna van der Werff, Schingen en opgegroeid in Sint Jacobiparochie, zweefde zowat van geluk toen na lang wachten ook de allerlaatste uitslag binnenrolde. Haar partij is aan zet en mag de coalitie smeden. "Bizar. We mogen aan de bak en gaan dat sociaal en duurzaam doen.” SAM zat de afgelopen vier jaar ook in het college.

Ook Douwe Kamstra van Gemeentebelangen straalde van oor tot oor. Met 93 stemmen verschil werd zijn Gemeentebelangen de tweede partij. Stiekem had hij de hoop de grootste te worden, maar een zetel meer dan vier jaar geleden voelt ook als een beloning.

De FNP vierde feest. Lijsttrekker Bert Vollema zag zijn club klimmen naar zes zetels. Een monsterwinst voor de partij die vier jaar geleden vijf zetels veroverde maar door overstappers tijdens de raadsperiode twee verloor. "Wy ha mei in nije ploech en in nij programma de minsken witte te berikken. Tige grutsk dat dat slagge is.” Met twaalf stemmen verschil bleef de FNP het CDA voor dat een gevoelige dreun kreeg.

Vier jaar geleden werd de partij nog glorieus de grootste met acht zetels en leidde het het college met twee wethouders. Nu kwamen de christendemocraten niet verder dan zes zetels. "Schrikken dit”, reageerde lijsttrekker en zittend wethouder Caroline de Pee. Bij de eerste uitslagen leek de schade nog beperkt, maar uiteindelijk zakte de partij naar de vierde positie. Hoe ze het verlies moet verklaren is lastig. "Lokaal hebben we de gemeente mee opgebouwd. Landelijk is er ongenoegen, mogelijk moeten we daar voor bloeden.”

Ook de VVD leed gevoelig verlies. De partij met lijsttrekker Joke Osinga zat de laatste maanden met vier mensen in de raad en komt terug met twee zetels. De ChristenUnie raakte door onmin in de partij zijn zetel eind vorig jaar kwijt. Bernita Hakvoort veroverde het plekje in de raad terug.

Bron: Leeuwarder Courant