Oudebildtzijl, 7 mei 2023

VV Ouwe Syl verloot nu luxe Audi A5 van ruim 58.000 euro

De Audi A5 Sportback, die te winnen is door eenmalige sponsors van VV Ouwe Syl. Foto: VV Ouwe Syl

Opnieuw komt VV Ouwe Syl met een uitzonderlijke verloting: wie voor 9,78 euro ‘sponsor’ wordt van de club, kan een Audi A5 van ruim 58.000 euro winnen.

Pier Abe Santema

In 2017 haalde de voetbalvereniging uit Oudebildtzijl het landelijke nieuws toen de club een woning in het eigen dorp ter waarde van 200.000 euro verlootte. Bijna zes jaar later komt VV Ouwe Syl met een nieuw concept: wie eenmalig sponsor wordt van de club, maakt kans op meerdere prijzen, waaronder een Audi A5 Sportback van 58.698 euro.

Het idee komt van Anne Polstra, die eerder ook aan de basis stond van de huizenverloting. Sinds die actie, die de vereniging onder meer een nieuw kunstgrasveld opleverde, houdt hij zich professioneel bezig met dit soort kansspelen. Hij kon er zijn beroep van maken, omdat veel clubs hem benaderden voor advies.

70.000 euro aan prijzen

Ditmaal kunnen deelnemers voor 9,78 euro een ‘eenmalig sponsorpakket’ van VV Ouwe Syl afnemen. Wie dit doet maakt automatisch kans op de Audi, maar ook op bijvoorbeeld een vakantiereis of een helikoptervlucht. Het gaat in vaktermen om een ‘promotioneel kansspel’, legt Polstra uit. "As je in soad yn ’e wetjouwing sitte, sjogge je dizze opsje ek."

Al meer dan 1250 deelnemers hebben hun slag geslagen

Een promotioneel kansspel kan opgezet worden om een product te promoten. In dit geval zijn de sponsorpakketten voor VV Ouwe Syl het product. Er mag een prijzenpakket van maximaal een ton aan gekoppeld worden. De voetbalclub stelt in totaal voor zo’n 70.000 euro aan prijzen beschikbaar, vertelt Polstra.

Voor kantine en kleedkamers

Autobedrijf Van den Brug sponsort de actie in de vorm van korting op de auto, maar de club betaalt er zelf ook aan mee. Om het prijzenpakket en de organisatiekosten te betalen, moeten er alleen al zo’n 10.000

sponsorpakketten worden verkocht, vertelt Polstra. Dat komt neer op een kleine 100.000 euro. Er is dus een risico voor de club, want de prijzen moeten sowieso worden uitgekeerd, ook als er minder pakketten worden verkocht.

Aan de andere kant zit er geen maximum aantal ‘loten’ aan de actie, waardoor de inkomsten hoog zouden kunnen oplopen. De opbrengst is dit keer bestemd voor het opknappen van de kantine en de kleedkamers, vertelt Polstra, die lid is van de sponsorcommissie. De start is hoopgevend, volgens hem. De verkoop begon zaterdag om 8.00 uur en ruim twee uur later hadden al meer dan 1250 deelnemers hun slag geslagen. De trekking is op 31 juli.

Bord achter een van de doelen

Opvallend verschil met de verloting van het huis aan De Kolk is het bedrag dat deelnemers moeten inleggen. Destijds kostte een lot 98 euro, nu betalen mensen 9,78 euro per ‘sponsorpakket’. "De priis is basearre op ús postkoade 9078", aldus Polstra. De hoofdprijs is natuurlijk minder waard, maar het bedrag is ook een test, zegt hij. De vraag is hoeveel mensen op dit lagere bedrag toehappen. Zaterdagochtend kochten mensen gemiddeld drie pakketten per persoon, aldus Polstra.

De sponsors krijgen ook naamsvermelding op de site van de club én op een sponsorbord langs het veld. "Dat komt wierskynlik achter ien fan de doelen." Volgens Polstra is er nog wel wat ruimte bij VV Ouwe Syl. Als er 15.000 namen op moeten, is dat geen probleem, zegt hij. "It komt altyd goed."

En dat huis aan De Kolk, woont de winnares van toen daar nog steeds? Ze is net vorig jaar verhuisd, vertelt Polstra, volgens hem naar Almere, in verband met werk. "Se hat hjir dochs fiif jier wenne." Dat had de organisatie niet verwacht, de kans dat iemand het zou verhuren of meteen zou doorverkopen was groter. "Sy wie foar ús ek in lot út ’e lotterij."

Bron: Leeuwarder Courant