Sint Annaparochie, 13 mei 2024

Verslagenheid na steekpartij met drie gewonden in Sint Annaparochie

Een opgedroogde plas bloed in de Dirk Janszstraat in Sint Annaparochie. Foto LC

Een opgedroogde plas bloed in de Dirk Janszstraat in Sint Annaparochie is een stille getuige van de steekpartij die zich zondagavond in het dorp afspeelde.

Pier Abe Santema

Vanaf de donkerrode vlek op de stoep loopt een spoor van bloeddruppels van zeker 20 meter. Het eindigt op de plek waar de smalle straat een bocht maakt, vlak bij een gazon.

Zondagavond raakten drie mannen van 18, 20 en 22 jaar gewond bij een vechtpartij in deze straat. Daarbij zou gestoken zijn. Ook zou er geslagen zijn met een kettingslot. Enige tijd na het incident hield de politie een 27-jarige man en twee minderjarige jongens aan als verdachten.

Sfeer opperbest

Bij de organisatie van de Stannemet, een jaarlijks feest met kermis in Sint Annaparochie, heerst verslagenheid na de gebeurtenissen. De steekpartij gebeurde enkele tientallen meters buiten het feestterrein aan de Statenweg, maar het ging wel om bezoekers van het evenement, vertelt voorzitter Menno Hoekstra van stichting De Waaie. „Dit drukt zwaar op ons als kermiscommissie.”

Wat er precies gebeurd is en wat daaraan voorafgegaan is, weet Hoekstra niet. „Dat proberen wij ook uit te zoeken.” De vechtpartij vond plaats toen de feestavond op z’n einde liep. Voor de kermiscommissie kwam het incident totaal uit de lucht vallen. De sfeer was de hele dag opperbest geweest, mede vanwege het schitterende weer, vertelt Hoekstra.

‘Buiten levensgevaar’

De commissie kent de families van de slachtoffers, die volgens Hoekstra uit Sint Annaparochie komen, en staat ermee in contact. Eén slachtoffer kon meteen naar huis, de twee anderen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een van de drie is ernstiger gewond dan de andere twee en moest worden geopereerd. „Maar hij is wel buiten levensgevaar.”

De verdachten zijn niet bekend bij de commissieleden. Volgens omstanders, die op het feest aanwezig waren, maar niet met hun naam in de krant willen, gaat het om bewoners van het azc in Sint Annaparochie. Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke bevestigt dit. „Het klopt. Er zijn drie verdachten aangehouden. Wellicht is er nog een vierde in het spel.” De arrestanten zitten nog vast, laat ze maandagmiddag weten.

Ernstigste incident

Waanders noemt het „akelig en afschuwelijk dat zo’n mooi dorpsfeest opgeschud is door zo’n vreselijk incident”. De Stannemet verloopt altijd goed, zegt zij. Ze benadrukt dat de vechtpartij buiten het terrein was. „Maar je krijgt natuurlijk de link met het feest.” Een van de slachtoffers ligt nog in het ziekenhuis, weet zij. „Maar het komt goed.”

Het is het ernstigste incident tussen azc-bewoners en de plaatselijke jeugd dat zij zich kan heugen. „Iets van deze orde heeft zich zolang ik hier burgemeester ben nog nooit voorgedaan.” Over het algemeen zijn de contacten met het azc goed en er zijn ook gezamenlijke activiteiten op bijvoorbeeld het gebied van sport, vertelt Waanders.

‘Frisse tegenzin’

Toch zijn er wel signalen binnengekomen dat er al iets broeide, aldus de burgemeester. „Als het feest afgelopen is, wil ik kijken of we een slag dieper kunnen komen in de informatie.”

Er waren wel signalen binnengekomen dat er al iets broeide

In overleg met gemeente en politie is besloten de festiviteiten maandag en dinsdag wel door te laten gaan, laat Menno Hoekstra van de kermiscommissie maandagmiddag weten. „Met frisse tegenzin, want er is hier nogal wat gebeurd gisteravond. De sfeer is bedrukt.”

Gericht op de-escalatie

Volgens Waanders zijn er geen aanwijzingen dat er een vervolg op de vechtpartij te verwachten is. „Als je alles afgelast, zonder dat er zulke signalen zijn, wat voor onrust creëer je dan?” Alles is gericht op de-escalatie, zegt de burgemeester. Daarom is het besluit genomen de festiviteiten voort te zetten. Aanleiding om de beveiliging op te schalen is er volgens haar niet.

Bron: Leeuwarder Courant