Froubuurtstermolen, 2 mei 2022

Het Bildt markeert zijn grenzen met 'groate bôrden'

Sinds een paar weken markeren grote bruine streekborden de voormalige gemeente Het Bildt. Foto: Jelke de Jager

Wie het Bildt oprijdt, kan het niet meer ontgaan: de streek is sinds kort gemarkeerd met drie grote, bruine landschapsborden van de ANWB.

Elizabeth Vogelzang

Op de Veluwe staan ze naast de snelweg met een groot burlend hert erop. In het Groene Hart zijn het oude windmolens die de streek aanduiden en automobilisten die door de Noardlike Fryske W‚lden rijden zien dat aan een bord met daarop koeien tussen boomwallen.

Mooie Paal

Door heel Nederland zijn ze te vinden: de landschapsborden van de ANWB. Sinds een paar weken staan ze ook op het Bildt. Langs de drie grote invalswegen zijn afgelopen maand de kenmerkende bruine streekborden geplaatst om de voormalige gemeente het Bildt te markeren. Eentje bij Berltsum, een bij Mooie Paal, Minnertsga en zaterdag werd de derde onthuld bij Vrouwenparochie.

Automobilisten worden welkom geheten op het Bildt. Het is een initiatief van Bildts Aigene dat geld kreeg voor de borden van stichting Bildtse Belangen. Het plan ontstond al bijna twee jaar geleden. "Maar we wilden het wel met een officieel ANWB-bord doen, dus het duurde evenĒ, zegt Ali Bronger, secretaris van Bildts Aigene.

Een van Nederlands oudste polders

Nadat gemeente het Bildt in 2018 opging in gemeente Waadhoeke werd het gebied erkend als officiŽle streek. Het kreeg een eigen vlag en wapen en de oude grens werd zichtbaar gemaakt met palen met daarop Bildtse schilden. De landschapsborden maken de herkenning van een van Nederlands oudste polders compleet, zegt Bronger.

Hel van het Noorden past niet

De ANWB wil maximaal drie karakteristieke elementen gebruiken op het bord. Bildt Aigene koos voor de zeedijk, een slikwerker en de Van Harenskerk van Sint Annaparochie, de plek waar schilder Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh zijn getrouwd. Er waren ideeŽn om ook de Blikvaart - de Hel van Noorden bij de Elfstedentocht - en aardappelen te verwerken. Bronger: "Maar dat werd te veel, dan valt het niet meer op.Ē

"We wilden het met een officieel ANWB-bord doen,
dus het duurde evenĒ

Buitenland

De ANWB is in 2008 begonnen met het plaatsen van de bruine toeristische borden over natuurgebieden langs de snelweg. Alle Nationale Landschappen en Parken die vanaf de weg te zien zijn, kregen een bord als cadeau voor de Bond die toen zijn 125ste verjaardag vierde. In het buitenland zijn borden met karakteristieke elementen van de streken al langer gemeengoed.

Bron: Leeuwarder Courant