Heerenveen, 28 januari 2022

Ella Smeding gaat naar Peking

Ellia Smeding

Ellia Smeding leerde schaatsen in Leeuwarden. Voor Groot-Brittannië reist ze morgen naar Peking om deel te nemen aan de olympische 1000 en 1500 meter. "Een droom komt uit."

Johan Stobbe

Ze ververst de pagina met de verzendgegevens van het pakket met de olympische kleding elke dag meerdere keren. Ellia Smeding en haar vriend Cornelius Kersten zitten met smart te wachten op hun Britse schaatsoutfit.

Smeding reist morgen naar Peking en het zou fijn zijn als de kleding in de koffer kan. "Ze hebben het vorige week dinsdag al opgestuurd, maar door de Brexit duurt het best lang", zegt Smeding. "Ik heb net nog gecheckt en de pakketjes liggen nog steeds bij de douane. Dat wordt echt last-minute."

Vorige week woensdag hoorde Smeding dat haar olympische droom gaat uitkomen. "Eigenlijk zouden ze twee dagen eerder bekendmaken of ik meeging of niet." Dus leefde Smeding dagen in spanning. "Maar woensdag was ik opgelucht en blij. Daar heb ik even van genoten." Haar vriend Cornelius, die ook voor Engeland schaatst, was al eerder zeker van deelname in Peking..

Voor de 23-jarige Harlingse, die tegenwoordig in Heerenveen woont, was het voor aanvang van het seizoen geen zekerheid dat ze de Winterspelen ging halen. Vorig seizoen liep het allemaal wat minder. "Toen wist ik wel dat ik nog een hele stap moest maken om er te komen." Die stap zette ze.

De vier World Cups van november en december gingen goed en op de hooglandbanen in Noord-Amerika scherpte Smeding haar persoonlijke toptijden op de drie kortste afstanden aan. Vooral de 1.15,81 op de 1000 meter en de 1.57,62 op de 1500 meter boden olympisch perspectief.

Met haar coach Siep Hoekstra keek ze naar de opgeschoonde lijsten van de internationale schaatsbond ISU en een eigen rekensom leerde beiden dat Smeding bij de top 30 zat. "Het was alleen nog even wachten tot de lijsten werden gepubliceerd, want de ISU hanteerde andere regels rond de startplekken. Een technisch verhaal, maar het was wel even spannend of ik echt mocht."

De goedkeuring uit Groot-Brittannië liet daarna nog even op zich wachten. "Ze wilden kennelijk op het EK afstanden nog de bevestiging of ik het niveau had." Met de achtste plaats op de 1000 meter en de negende op de 1500 meter voldeed ze ook daaraan. Gisterochtend maakte de Britse bond de deelname officieel bekend en mocht ze het goede nieuws eindelijk delen.

Daarmee komt een droom uit. Twee jaar geleden zei Smeding al dat ze in Peking haar eigen koffie wilde drinken. Samen met haar vriend had ze destijds net een eigen koffiebedrijfje opgezet. Inmiddels loopt dat goed. "Er gaat zeker eigen koffie mee", zegt ze lachend.

Ellia Smeding groeide op in het Britse Oxfordshire. Haar Friese vader en Engelse moeder troffen elkaar op de universiteit in Londen. Ze kregen in Engeland drie dochters. Op haar achtste ging Smeding met haar ouders mee naar Nederland, om ook het geboorteland van haar vader te leren kennen. Haar vader is directeur van Smeding Groenten en Fruit te Sint Annaparochie.

Aanvankelijk zouden de Smedings drie maanden blijven. Dat werden er zes en uiteindelijk bleven ze hangen in Harlingen. Dochter Ellia ontdekte de schaatssport. Van Marije Hoekstra leerde ze schaatsen en de afgelopen zes jaar traint ze onder Hoekstra's vader Siep. "Eigenlijk heeft de hele familie me bijgestaan", zegt Smeding. "Daar ben ik ze dankbaar voor."

Droom komt uit

Daarom vindt ze het jammer dat Siep Hoekstra, de coach van Team Frysk, niet meegaat naar Peking. De Britse bond heeft voor het kleine team van twee schaatsers één accreditatie gekregen. "Omdat Cornelius al eerder zeker was, gaat zijn coach mee."

Die coach is Daniël Greig, de Australische oud-sprinter die tegenwoordig bij Team Wordstream van onder anderen olympiër Jutta Leerdam werkt. "Natuurlijk is mijn eigen coach het fijnst, maar ik ben wel flexibel. Ik ga in principe met hen samenwerken en ga bellen met Siep."

Die heeft nog twee weken de tijd om een gedegen plan te maken. Op 7 februari rijdt Smeding de 1500 meter, tien dagen later volgt de kilometer. Alleen de olympische kleding nog en dan kan ze morgen in het vliegtuig stappen. "Cornelius heeft net even gebeld. Het wordt krap, maar het komt vast goed."

Bron: Leeuwarder Courant (25-01-2022)