Sint Annaparochie, 13 mei 2022

Vmbo geschiedenis was, deels in het donker, goed te doen

Sander, Hendrik, Aron, Ytsen (achter), Roel en Jelle (voor) na hun geschiedenisexamen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Het geschiedenisexamen voor de vmbo-leerlingen van CSG Ulbe van Houten in Sint Annaparochie was goed te doen, klonk het na afloop in sporthal De Bildtse Slag. Behalve dan misschien vraag 4. "Er zijn zoveel wetten."

Tim Fierant

Ze staan er ontspannen bij, in de hal van sportcomplex De Bildtse Slag. Hendrik Wagenaar uit Hallum, Sander Born uit Berltsum, Ytsen Bosma uit Stiens en Thomas Beeksma uit Hijum hebben net het vmbo-examen geschiedenis achter de rug. Het ging goed, analyseert Sander. De heren waren te spreken over de vragen: veel Tweede Wereldoorlog, en interbellum. En ook wel wat staatsinrichting, maar gelukkig weinig eeuwenoude geschiedenis. "De oorlog vind ik altijd wel interessant", zegt Hendrik. "Het ging gewoon eigenlijk best wel goed", blikt Sander terug.

Trucje

Of ze hard geblokt hebben de afgelopen weken? Dat verschilt: waar Ytsen zegt dat hij "helemaal niks" gedaan heeft - "ik vertrouw op mezelf" - hebben de anderen wel wat geleerd. Hendrik: "Geschiedenis is qua leren misschien wel het moeilijkste. Je moet echt stampen, stampen, stampen." Een vak als wiskunde, vult Sander aan, is toch meer het leren van een bepaalde vaardigheid, een trucje misschien zelfs, dat je daarna op allerlei sommen kunt toepassen. Geschiedenis is simpelweg het leren van feitjes en gebeurtenissen. "Je moet echt leren", zegt Hendrik. "Dan weet je het meeste wel."

Het was dus goed te doen, of was er nog een vraag die ze even uit het veld sloeg? "Vraag 4!" antwoorden de mannen in koor. "Een vraag over de Woningwet, over het weghalen van krotwoningen ofzo." Sander: "Dat is zo’n klein dingetje, er zijn zoveel wetten, dat moet je maar net weten."

Pikkedonker

Ze zijn nu wat uitgelaten, met de eerste examens achter de rug en het weekend voor de deur. Tijdens het examen zaten ze evenwel héél erg stil. Zo stil, dat de sensorverlichting er pardoes van uitfloepte. "Wel vier of vijf keer!", lacht Sander. En omdat er in de hal geen ramen zitten was het dus eventjes helemaal pikkedonker. Ook geschiedenisdocent Marianne Engwirda bekent even later dat ze bij de eerste keer maar hoopte dat de lichten wel weer aan zouden gaan. Dat deden ze dus.

Ook volgens Engwirda was het examen goed te doen. "Ik heb er alle vertrouwen in. Het was een goede afspiegeling van de stof die we behandeld hebben."

"De oorlog vind ik altijd wel interessant"

Zelfbeheersing

Het viertal was mooi op tijd klaar en staat al een tijdje te ouwehoeren wanneer even na elven ook de rest van de leerlingen de hal inrolt. "Makje!" roepen er meerdere in koor.

Wat gaan ze het weekend doen? Weer met de neus in de boeken? "Bier drinken" zegt Ytsen vol bravoure. "Voetballen", straalt Hendrik. "En ook nog even wat Nederlands leren." "In elk geval niet naar de Rypster Merke", zegt Sander. Waarom niet? "Ik weet niet of dat verstandig is. Wat een zelfbeheersing hé?"

Bron: Leeuwarder Courant