Sint Annaparochie, 8 maart 2022

Halma Agro in Sint Annaparochie: "Dy priisstigings binne puer it gefolch fan spekulaasjes"

Dure klanten bij Oliehandel Postma in Tytsjerk, op iedere verkochte liter verliest het bedrijf een handvol centen.

De dreiging van een boycot op Russische olie en gas heeft de energieprijzen doen exploderen. Niet alleen de gasprijs steeg maandag zelfs even met 70 procent, naar dik boven de 300 euro per megawattuur, aan de pomp betaalt ook de automobilist de hoofdprijs. Toch verdiende de brandstofhandel maandag geen cent aan die prijsstijging. Sterker nog, ze schoten er zelfs bij in.

Jaap Hellinga

Ook Halma Agro uit Sint Annaparochie merkt het effect. Het bedrijf heeft negen onbemande tankstations in Friesland en Groningen en levert bovendien aan het bedrijfsleven. "Aan de pomp zelf merken we niet dat het heel veel drukker is", vertelt Schelte Halma. "Dat was twee weken geleden, toen de Russische inval begon, wel anders. Mensen waren aan het hamsteren. Dat is er nu wel weer een beetje vanaf."

Consumentengekte

Bij het begin van de corona-pandemie in 2020 knalden de prijzen ook omhoog. "Onze omzet daalde, maar doordat de marges goed bleven, verdienden we nog heel goed", aldus Halma. "Dat is dus nu even niet het geval." De consumentengekte heeft nu plaats gemaakt voor rust, de gekte zit nu vooral aan de inkoopzijde.

De meeste pijn voelt Halma bij zijn goedlopende stations in Leeuwarden en Beetgum, waar de ondergrondse voorraadtanks vaker moeten worden aangevuld. Ewen wijst er op dat de kostprijs voor benzine en diesel niet noemenswaardig is gestegen. "Dy priisstigings binne puer it gefolch fan spekulaasjes. De Amerikanen en Arabieren wurde hjir better fan."

Halma verwacht dat de markt uiteindelijk weer zal stabiliseren. Zon sanctiedreiging kan immers niet eeuwig duren. "Ik doar myn klanten hast net te advisearjen, want it kin earst noch wol alle kanten op."

"De Amerikanen en Arabieren wurde hjir better fan."

Adviesprijs

Schelte Halma verwacht dat de adviesprijs snel zal worden opgeschroefd. "Maar autorijden zal dus wel even duur blijven. Als ik met mijn professionele klanten praat, hoor ik ze wel even schrikken."

Bron: Leeuwarder Courant