Sint Jacobiparochie, 9 mei 2020    

Festivalbranche gevloerd

Drachten, Jappie Groeneveld heeft zijn bierkoelcontainers geparkeerd. FOTO JILMERT POSTMA

De coronacrisis trekt verrassende sporen op Friese industrieterreinen. Soms spectaculaire, soms subtiele. Waardoor hopen ingevroren kippen zich op in Wolvega? Wat hebben vliegtuigkoekjes met Buitenpost te maken? En waarom laadt een Gerdykster fabrieksdirecteur eigenhandig containers in?

Irene Overduin

Dinsdag hadden de bierkoelcontainers van Jappie Groeneveld Evenementenservice verspreid over het land op de Bevrijdingsfestivals moeten staan. De ondernemer uit Sint Annaparochie is in het festivalseizoen dagelijks met honderd containers onderweg. Pinkpop, Decibel Outdoor, Into The Great Wide Open, Wâld-rock, dorpsfeesten, Groeneveld laat het bier van Heineken tot in de verste uithoeken gekoeld stromen.

Corona legde alles plat. Groeneveld heeft zijn materieel geparkeerd op industrieterreinen, zoals hier op Azeven-Zuid bij Drachten. Een ander deel staat in Oss en Houten.

"Alles is van mezelf, ik ben los van de bank. Dus ik hou dit wel even vol", zegt Groeneveld. Hij zit al dertig jaar in het vak ("Ik begon met zes biertapjes") en kon dankzij goede contacten met Heineken meegroeien toen de evenementenbranche vijftien jaar geleden serieuze business werd.

"Ik heb nooit om werk hoeven zoeken. Ik word volgend jaar 70 en ik ga lekker door. Tachtig tot honderd uur per week, doe ik fluitend!"

Over de branche als geheel is hij somber. "Er blijft niks van over. Er is niet één seizoen weg; volgend jaar wordt ook niks. De verzekeraars hebben al laten weten dat ze komend jaar niet aan annuleringsverzekeringen doen. Wie durft er dan nog iets te organiseren?" En dan nog. Massale evenementen mogen pas gehouden worden als er een vaccin is, besloot het kabinet deze week.

"Alles is van mezelf,
ik ben los van de bank.
Dus ik hou dit wel even vol"

Groeneveld heeft zijn vloot uit de verzekering gehaald en de kentekens laten schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dat hebben veel ondernemers in Nederland gedaan. Ze hoeven dan geen wegenbelasting te betalen.

Op 5 mei stonden 62.637 vrachtvervoerders te boek als geschorst, aldus RDW. Voor de uitbraak, in januari, waren dat er 5689.

Bron: Leeuwarder Courant