Sint Annaparochie, 16 augustus 2023

Praten over haar mentale problemen bracht kansen

Michelle van der Veer met haar hond Mila, aan wie ze veel heeft als ze weer eens onrustig slaapt. (Eigen foto)

Michelle van der Veer (20) postte twee jaar geleden een video die haar leven veranderde. Ze deelde hoe erg ze worstelde met haar mentale gezondheid. Hoeveel impact die ene video op haar leven zou hebben, had ze van tevoren nooit gedacht.

Danique Hoekstra

Ze herinnert zich haar eerste video nog goed. Enorm spannend om te delen met de wereld, maar ze vond het nodig. "Dat was best wel eng, maar ik had nooit twee boeken geschreven en 107.000 volgers op TikTok gehad als ik niet zo open was geweest.”

Ze kreeg de diagnose ‘mentaal onstabiel’ en is net een paar weken in behandeling. De mentale problemen zijn voortgekomen uit onverwerkte jeugdtrauma’s. Ze werd veel gepest op school en kreeg ook te maken met verlies van familieleden. "Ik kreeg er pas later last van en het kwam vooral in de vorm van vermoeidheid, verdriet en stress. Soms wist ik zelf niet eens waarom ik aan het huilen was.”

Alles delen op TikTok

De filmpjes op TikTok delen helpt daarbij. "Er zijn zoveel mensen die dit ook hebben, vooral jongeren. Ze herkennen zichzelf erin. Ik krijg nu elke dag wel vierhonderd berichtjes van mensen in dezelfde situatie.”

Door haar ongekende succes op TikTok valt ze op, ook bij uitgevers. In 2022 mocht ze daardoor een boek schrijven. "Een verhaal over mezelf, maar ik heb het nog luchtig gehouden”, zegt Michelle erover. Het tweede boek is nu in de maak en zal volgend jaar uitkomen. "Dat wordt een verhaal echt door mijn ogen gezien, met een diepere laag dan het eerste boek.”

Dat opschrijven is geen gemakkelijke opgave. "Het is best wel heftig. Je bent aan het schrijven, maar ook mentale problemen en trauma’s aan het verwerken. Dus je komt jezelf steeds tegen.”

Een goede vriend

Ze is zelf pas net in behandeling voor haar problemen. "Ik heb drie jaar lang gevochten om een beetje hulp te krijgen.” Dan verandert haar toon ineens naar enorm opgewekt.

"En ik heb een hond!” Ze kocht de puppy eigenlijk voor haar moeder, maar haar ouders zagen een hond in huis niet per se zitten. "Nu wonen Mila en ik samen in Sint Annaparochie.”

Het alleen wonen bevalt haar wel, behalve het bijhouden van het huishouden. "Zeker met die hond die altijd troep mee naar binnen neemt als ik net heb gestofzuigd”, zegt ze lachend. Maar de band tussen baasje en dier is gelijk een sterke.

"Ik slaap nog steeds onrustig en ondanks dat Mila nog maar een puppy is, doet ze het licht ’s nachts aan zodat ik wakker word. Dat heeft ze nooit geleerd, maar ze doet het wel. Ze geeft me zelfs sokken aan als ik aan het aankleden ben.” De labradoodle is zonder enige training direct in de rol van hulphond geschoten. "Ik weet ook niet hoe ze dat geleerd heeft. Ik schrok ervan.”

De eerste keer dat Mila haar wakker maakte, was ze vooral in de war. "Ik dacht: hoe kan het licht nou aanstaan? Maar toen ik aan het koord trok om het uit te doen, deed zij het direct weer aan. Ze heeft me nou echt al een stuk of vijf keer wakker gemaakt.”

Nominatie Tina Awards

Dat klinkt alsof het allemaal best goed gaat met Michelle, maar elke dag is nog steeds een strijd. Een paar weken terug kreeg Michelle ineens een enorme opsteker. Een nominatie voor de Tina Awards in de categorie Girlpower. "Ik stond gillend in de tuin toen ik dat hoorde.”

‘Ik heb drie jaar lang gevochten
om een beetje hulp te krijgen’

Michelle wist namelijk van niks. Haar volgers op TikTok hebben haar opgegeven voor de Tina Awards. "Dat is wel echt een eer. Dat ze aan mij denken om me op te geven.” Van de twintig genomineerden mogen er vier finalisten naar het Tina Festival

Op 16 augustus worden er vier finalisten in de categorie Girlpower gekozen en op het Festival zal de winnares bekend worden. Toch denkt Michelle niet dat ze daar op het podium zal staan. "Er zitten ook bekende mensen tussen, maar ook mensen die tegen kanker vechten. Dat vind ik veel krachtiger dan mijn verhaal en die deelnemers gun ik het ook.”

Van video’s tot nominaties. Michelle had nooit gedacht dat het zo zou lopen. "Doordat ik eerlijk en open ben geweest over mijn problemen, heb ik ook weer heel veel kansen gekregen. Ik heb straks twee boeken, een Tina nominatie, heel veel volgers en ik word gewoon herkend op straat. Echt onwerkelijk.”

Bron: Leeuwarder Courant