Sint Annaparochie, 15 mei 2024

Milly Betten uit Oudebildtzijl wint in Assen de Campis Podiumprijs

Milly Betten met de prijs, voor een paar van haar werken in Assen.

Kunstenaar Milly Betten uit Oudebildtzijl ontving vorige week in Assen de Campus Podiumprijs. Volgens de jury een ‘prikkel in de professionele ontwikkeling van de beroepspraktijk van deze kunstenaar.’

Pier Abe Santema

Dit jaar wordt ze 60, en al haar halve leven is ze kunstenaar. Bovendien exposeerde Milly Betten al door het hele land. Gerenommeerde musea als Belvédère in Oranjewoud, het Fries Museum in Leeuwarden en Dr8888 in Drachten kochten werken van haar aan. "Een mooi moment dus om een aanmoedigingsprijs te ontvangen." Betten lacht erbij. Want dat ze uitgerekend in Assen de podiumprijs won ziet ze wel degelijk als een belangrijke erkenning voor haar manier van werken.

Dat de prijs ‘maar’ 500 euro is maakt haar niet uit. "Ik heb nog nooit een prijs gewonnen. Dus ik ga over dat bedrag zeker niet denigrerend doen. Ik heb er drie metalalbums van gekocht en binnenkort haal ik er ook een paar mooie nieuwe doeken bij."

Vergezichten

De uit Ferwert afkomstige Betten vertelt het in haar atelier, aan huis in Oudebildtzijl. Op

de ezel een fors nieuw werk waaraan gewerkt wordt. In het juryrapport werd het ook al genoemd: ‘Milly Betten maakt kleurrijke schilderijen gebaseerd op het Friese landschap in het noorden.’ Vergezichten, noemt ze ze zelf. "Er verandert veel in het landschap. In een eerder schilderij zag je al een grote windmolen en hier zie je een zonnepark. Ik vind het altijd raar dat die parken zoveel ruimte in beslag moeten nemen."

De eerste serie van vijf meester-
stukken was al eens te zien
in museum Belvedère

Het 1 meter bij 1.30 metende kunstwerk is nummer 8 in haar serie ‘masterpieces’ die uiteindelijk uit tien werken moet bestaan. "Dat is kenmerkend voor de manier waarop ik werk. Ik maak nooit één schilderij. Het wordt altijd een serie."

Kunstmaand Ameland

De eerste serie van vijf meesterstukken was al eens te zien in museum Belvedère. Een voorlopig hoogtepunt in haar carrière, zegt ze zelf. Ze wijst naar één van de wanden in het atelier. Hierop dertien ronde schilderijen die in november te zien zullen zijn tijdens de Kunstmaand Ameland waarvoor ze is geselecteerd. De serie is bijna af. "Het thema van de Kunstmaand is ‘oneindig’. En rond is oneindig. Ook dit is weer een serie. Met duidelijke overeenkomsten in de ronde vorm, maar stuk voor stuk toch weer allemaal uniek.."

Bron: Franeker Courant