Oudebildtzijl, 14 augustus 2023

Kunstwerk over Drachten in de maak

In haar atelier in Oudebildtzijl werkt Milly Betten aan haar kunstwerk over Drachten. Foto: LC

In Oudebildtzijl werkt kunstenaar Milly Betten momenteel druk aan een nieuw werk over Drachten.

Sander van Werkhoven

Het nieuwe werk wordt onderdeel van een expositie van een deel van haar werk die vanaf november te zien zal zijn in museum Dr8888. Het zal de tweede keer zijn dat er werken van haar op deze plek worden geëxposeerd. Eerder gebeurde dat al in 2018, tijdens de expositie in het teken van 100 jaar De Stijl. "Tijdens deze expositie zal de hoofdmoot van de expositie bestaan uit werken van Jan Planting. Een bekende kunstenaar uit Drachten die in 1955 is overleden en vooral heel veel van de omgeving schilderde in een herkenbare stijl. Veel mensen in Drachten zullen zijn werk wel kenen of iets van hem aan de muur hebben hangen. Ik ben gevraagd als een soort moderne tegenhanger.”

Wandelroute

Hoewel ze nog druk bezig is met haar werk zijn een aantal voor Drachten kenmerkende elementen al zichtbaar. Met bovenin de logo’s van Philips en Dunlop en centraal in het schilderij een rood-witte cirkel. "Dat staat voor Het Carillon van Gunnar Daan, in het centrum.”

In haar atelier aan de Oudebildtdijk vouwt ze een plattegrond van het Drachtster

centrum open. De hier weergegeven wandelroute gaat langs een aantal bijzondere gebouwen en kunstwerken in deze plaats, waaronder de Papegaaienbuurt, theater De Lawei en de Grote kerk. Het was haar uitgangspunt bij het maken van het schilderij.

Drachten is bijzonder

"Toen ik wist dat de expositie eraan kwam ben ik eerst Drachten in gegaan. En heb willekeurig mensen aangesproken en gevraagd wat de stad voor hen betekende. Wat kom er als eerste in je op? Drachten is best bijzonder. Het is bijna net zo groot als Leeuwarden, maar toch geen stad. Het heeft geen naam in het Fries en het ligt erg centraal ten opzichte van Leeuwarden, Heerenveen en Groningen. Het heeft veel scholen, een paar grote kerken, veel winkels, theater en musea. Geloof, wetenschap, kapitaal, cultuur. Voor iedereen valt hier iets te shoppen.”

Te weinig tijd

"Ik wil een schilderij maken waarop veel te zien is. Als je er voor staat is er steeds wat te ontdekken.” Klaar is het werk nog niet. Ze wijst naar plaatsen op het schilderij waar nog een laagje verf moet komen of een kenmerkend element moet worden toegevoegd. "Dit werk is 60x60 centimeter. Ik had het liefst een groot werk willen maken, van 1x1,30, maar daarvoor had ik te weinig tijd. Dat duurt een jaar.” In plaats daarvan zal straks wel een schilderij van die omvang over Harlingen te zien zijn. "Dat is nog niet eerder buiten dit atelier geweest dus ook heel bijzonder.” Verder zullen er naast andere schilderijen ook meerdere tegels en kleiner werken te zien zijn.

De expositie wordt geopend op 4 november en duurt tot eind maart 2024.

Bron: Leeuwarder Courant