Vrouwenparochie, 16 mei 2024

De film 'Stjer' bracht Mukkes (39) en Sabine (41) uit Vrouwenparochie samen.

Sabine en Mukkes in Pathé Leeuwarden. Foto: Ilva Stoelwinder

Op een houten steiger in het Vossepark in Leeuwarden dansten Sabine en Mukkes de tango. Zonder muziek en in het licht van de volle maan. „We zijn er niet over uit wie wie zoende.”

Zander Lamme

Het is voor sommige mensen nog steeds wat verwarrend. Mukkes Mulder (39) heet eigenlijk Marten. Alleen hebben heel veel mensen daarvan geen idee. „De moeder van een kameraad van mij noemde me vroeger Mukkes als ik aan kwam fietsen. Dan was het van: daar heb je Mukkes oek weer. Het was een beetje ‘dinges’.”

De naam werd al snel door vrienden overgenomen, met als gevolg dat veel mensen niet beter weten dan dat Marten Mukkes heet. „Ik had het er een keer met een vriendin over”, zegt zijn verloofde Sabine Mijnes (41). „Toen zei ze: ‘Goh, mag ik iets vragen: hoe doen jullie het dan met dat jij twee vriendjes hebt?’ Ik zei: ‘Hoe bedoel je?’ ‘Jij hebt het de hele tijd over Mukkes en over Marten.’”

Sabine en Mukkes ontmoetten elkaar vier jaar geleden bij het muziekfestival Psy-Fi in Leeuwarden. Hij was er om het festival op te bouwen, zij om het weer af te breken. Toen Sabine uit een caravan stapte, maakte ze meteen indruk op Mukkes. „Maar je had me ook redelijk snel afgeschreven, want ik was nog veganist”, zegt ze.

Mukkes: „Ja, ze zaten veganistische gehaktballetjes te maken. Dat doe je toch niet?” Ook het feit dat Sabine een relatie had zorgde ervoor dat Mukkes afstand hield. „Maar goed, op een gegeven moment had ik ook een meid aan de haak geslagen op dat festivalterrein. Toen waren we eigenlijk als twee stellen op pad.”

Appen in het Fries

Ook na het festival bleven ze contact houden. Puur vriendschappelijk, zeggen ze. Zij was voor een andere liefde vanuit Den Haag naar Friesland gekomen en vond het wel fijn om met Mukkes te appen om de Friese taal te leren. „Daar zat verder niks achter”, zegt hij. Sabine: „Op een gegeven moment feliciteerde ik jou met je verjaardag en toen zei je: ik geef een feestje. Kom je ook?”

Het was midden in de coronatijd en zij had zich net beklaagd over het feit dat ze in Leeuwarden, waar ze woonde, geen sociaal leven had. „Dus ik dacht: dan moet ik gaan. Ik weet dat ik binnenkwam en ik had in tijden niet zoveel mensen bij elkaar gezien. Bovendien had ik nog nooit zoveel langharige mannen in spijkerjasjes en spijkerbroeken bij mekaar gezien. Een hele tuin vol.”

'Toen dacht ik: o, het is eigenlijk ook wel een leuke vent.'

Nog steeds was het volgens het tweetal allemaal heel onschuldig, toch was er al wel een liefdesteken. Een gezamenlijke vriend vroeg haar wat zij er kwam doen. „Ik had totaal geen bijbedoelingen, maar doordat-ie dat zei, dacht ik: hoezo? Hij had zoiets van: je gaat toch niet met mijn beste vriend lopen scharrelen? Toen dacht ik: o, het is eigenlijk ook wel een leuke vent.”

De film Stjer

Ook van hun volgende ontmoeting bezweren ze dat er geen bijbedoelingen waren. Zij was benieuwd of de Friese film Stjer iets was voor een niet-Fries. De Friestalige film, waarin zanger Emiel Stoffers van De Hûnekop wordt gevolgd, draaide op dat moment in Pathé in Leeuwarden, dat toen nog in het oude Tivoli-gebouw zat.

Ze kochten wat snacks, een fles wijn en kwamen op het allerlaatste moment de zaal binnen. Sabine: „Ik voelde me zo op m’n gemak. Ik heb m’n schoenen uitgedaan.” Ook grappig: leerlingen van Mukkes, die docent is aan een mbo en vmbo, zaten in de zaal. „We kwamen binnen en je hoorde allemaal leerlingen van Mukkes: ‘Hé meneer Mulder’, en allemaal beugeltjes die plopten.”

Dat ze toch echt wel iets voor elkaar voelden bleek pas voor het eerst in Grand Café De

Dikke van Dale, waar ze na het bioscoopbezoek nog even wat gingen drinken. „Daar kwam hij uit de wc gelopen en gooide hij zijn haar los. Het was echt zo: kloenk , ik dacht: fuck, I’m screwed . ”Ineens was Sabine verliefd, terwijl ze dat helemaal niet van plan was.

Huppelend naar huis

Na het café dansten ze de rest van de avond in Café Scooter’s. „En toen zijn we huppelend naar huis gegaan”, zegt Sabine. „Ik hou van huppelen en hij blijkbaar ook. Je hebt weleens van die dingen waarvan je denkt: dat lijkt me leuk om samen te doen. Als ik dacht: kom, we gaan huppelen, vond mijn ex dat stom. Mukkes vond het leuk.”

Mukkes: „In je jonge jaren heb je een bepaald eisenpakket voor jezelf, een vriendinnetje moet hieraan voldoen en dat vind ik leuk. Hoe ouder je wordt en hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je dat loslaat. Van ach, dat is ook niet zo belangrijk. Dat was met heel veel dingen: hoeft niet van rock of metal te houden. Zo was er een hele lijst.”

En eigenlijk waren ze met die idealen van vroeger niet meer zo bezig. Tot ze ontdekten dat ze die bij elkaar zagen. Het huppelen, de muziekvoorkeur. Sabine: „Op een gegeven moment was jij een nummer aan het neuriën. Ik zei: dat is van de Toy Dolls. Maar niemand kende ooit de Toy Dolls”, zegt ze over de punkband. „Dat vond ik heel gaaf.”

Tango zonder muziek

Mukkes, die in Vrouwenparochie woonde, belandde die avond bij Sabine op de bank. „Net als ikzelf, want ik was door mijn bed gezakt”, zegt ze. Op hun tocht naar haar huis pauzeerden ze op de watersteiger in het Vossepark. „Het was volle maan. We hebben daar de tango gedanst zonder muziek.” Wie wie zoende? „We zijn er nog steeds niet over uit. Maar ik vind dat jij dat deed.”

Na een paar maanden hadden ze officieel verkering. Een periode waarin ze elkaar misschien nog wel meer bevroegen dan doorgaans in beginfases het geval is. „Als je wat ouder bent, heb je ook wel wat relaties gehad en weet je wel wat je niet wilt en waar je misschien pas na zoveel jaar achter kwam.”

'Toen hij zijn haar los gooide dacht ik:
fuck, I'm screwed'

Bovendien waren ze beiden rond de 40 jaar en hadden ze een kinderwens. Sabine had net een traject gevolgd waarin ze uitzocht of ze in haar eentje kinderen wilde hebben. Daarvoor had ze ook contact met een maatschappelijk werker. „Zij zei toen ik Mukkes net had ontmoet: ‘Ga gewoon de versnelling in, stel elkaar meteen diepe vragen, ga niet lopen keuvelen.’”

Kip

Op haar 40ste verjaardag vroeg Mukkes Sabine ten huwelijk. Foto: Fotograaf Ilva Stoelwinder

Vragen die voorbijkwamen: of hij van kamperen hield. Bij een eerdere relatie ontdekte ze tot haar spijt pas na jaren dat haar vriend dat niks vond.

Ook bleef het niet alleen bij de vraag óf Mukkes kinderen wilde, maar ook waarom en hoe hij een kind zou willen opvoeden. Het bleek een goede zet. Een jaar en een paar dagen nadat ze een relatie hadden, kregen ze een zoon.

Op haar 40ste verjaardag vroeg Mukkes Sabine ten huwelijk. Althans, vroeg. „Ik had een open ring gevonden. Die kon je een beetje tunen ”, zegt hij. Zij: „Je gaf me die ring en toen zei je: ‘Op termijn halen we wel twee gesloten ringen.’ Toen zei ik: ‘Huh, maar wil je trouwen dan?’ En toen zei jij: ‘Maar je wilde toch iets regelen?’ Heel romantisch.”

Eigenlijk kwam het nooit echt tot een vraag. Mukkes: „Het was een samenloop van omstandigheden en een woordkeus.” Het maakt niet uit. Het tweetal is gelukkig. En de zwangerschap van Sabine loste een laatste probleem voor Mukkes op. „Tijdens mijn zwangerschap droomde ik over gegrilde kip.” En dus is sindsdien het veganisme overboord.

Bron: Leeuwarder Courant