Oudebildtzijl, 9 juni 2022

Van grapje naar Foute Anthem bij Qmusic

De mannen van OBZ. Van links naar rechts: Jelte Jan van der Zee, Kees Postma en Dylan van der Feen. EIGEN FOTO

Na het lezen van dit artikel heb je het sowieso in je hoofd: 'Ik ben kachel' van OBZ. Het is een echte oorwurm én sinds dinsdag het Foute Anthem bij radiozender Qmusic. De muzikale vrienden Kees Postma (20), Dylan van der Feen (22) en Jelte Jan van der Zee (24) uit Oudebildtzijl kregen 62 procent van de stemmen en lieten daarmee ‘De laatste’ van Ammar & Snelle en ‘Pistolero’ van Elettra Lamborghini achter zich.

Mieke van Veen

"We kregen dinsdag een paar minuten voor de bekendmaking te horen dat we hadden gewonnen. Ik heb toen snel mijn moeder en vrienden geappt dat ze moesten luisteren naar Qmusic omdat daar goed nieuws kwam”, zegt Kees Postma. Radio-dj’s Mattie Valk en Marieke Elsinga maakten in hun ochtendprogramma bekend welk lied het Foute Anthem van 2022 werd. Juni is namelijk ‘foute maand’ bij de radiozender.

"Dat we hebben gewonnen van Snelle en een internationale artiest (Elettra Lamborghini, red.) is erg leuk.” Dat ‘Ik ben kachel’ het Foute Anthem is, betekent dat het lied regelmatig wordt gedraaid op Qmusic. "En de eer is leuk.” De ‘foute maand’ wordt afgesloten met de Foute Party in de Brabanthallen in Den Bosch. Of OBZ daar ook optreedt, is Kees niet bekend. "Maar het zou ons wel leuk lijken.”

‘Terecht een fout lied’

Dat Qmusic ‘Ik ben kachel’ als ‘fout’ bestempelt, snapt Kees wel. "Het is terecht dat het een fout liedje is. Het nummer is destijds ook als grap ontstaan.” De vrienden bedachten het nummer in december 2020. "We deden bij mij thuis een biertje en zaten

wat muziek te maken. Jelte Jan had zijn gitaar mee en speelde wat akkoorden. Toen kwamen we op het idee om een nummer te maken.”

De dag erna doken de mannen de studio in. Toen is ‘Ik ben kachel’ ontstaan. "Dylan is producer, hij had wel eerder muziek gemaakt, maar Jelte Jan en ik niet.” Kees studeert Vastgoed en Makelaardij in Groningen en Jelte Jan werkt bij een metaalbedrijf in Franeker.

Er was een nummer, maar nog geen bandnaam. De mannen wilden het nummer uitbrengen, dus zo’n naam was wel nodig. "We komen uit Oudebildtzijl, dus zo bedachten we OBZ.” De vrienden zetten hun nummer op Spotify. Lange tijd bleef het rustig, tot Radio 538 het nummer oppikte eind vorig jaar. "Maar het ontplofte pas echt door TikTok. Het lied ging toen echt viraal.” Mensen gingen dansjes bedenken op het nummer, waardoor andere mensen dat ook gingen doen en dat leidde tot een sneeuwbaleffect. Inmiddels is het lied meer dan zes miljoen keer gestreamd op Spotify.

'Dat we als OBZ met 'Ik ben kachel' van Snelle
en Elettra Lamborghini hebben gewonnen, is erg leuk'

Vrijdag komt OBZ met een nieuw nummer: Katjelam. "We blijven in de sfeer van drank. Dat past wel bij ons.” Het is nu even rustig voor de mannen, maar in de zomermaanden staan twee optredens per week op de planning. "We gaan ook negen keer naar Terschelling om daar op te treden.” Het repertoire van de vrienden bestaat verder uit feestnummers. "Nummers die iedereen wel kent. Het is echt feest bij ons.”

Wat de toekomstplannen betreft: "We gaan mee met wat er gebeurt. Dingen die we niet verwachten, gebeuren.” Zo hadden de mannen nooit gedacht dat Qmusic hen zou berichten dat ze in de race waren voor het Foute Anthem. "Dat kwam echt als een verrassing. We maken het mee en doen ons best om het te laten slagen. Het belangrijkste vinden we gewoon dat we er plezier in hebben. O, en iedereen bedankt voor het stemmen.”

Bron: Leeuwarder Courant