Sint Annaparochie, 31 januari 2024
Prefab-fabriek in Sint Annaparochie ging in twee weken failliet |
Aan de rand van Sint Annaparochie staat een splinternieuwe prefab-fabriek, boordevol opdrachten. Toch ging Hout Konstruktie Friesland in twee weken tijd failliet. Jaap Hellinga Als curator Oscar van Oorschot woensdagochtend het terrein oprijdt, staan er bij de kantooringang drie mannen te roken. Handen in hun zakken, niet al te vrolijk ogend. Van Oorschot groet ze hartelijk en loopt met zijn handen vol gevulde koeken het pand binnen. Even later zitten veertien van de vijftien werknemers in de kantine. De jurist gaat op een stoel tegenover hen zitten. "Ik moet jullie allemaal ontslaan", zegt hij. "En dat doe ik bij deze." De groep lijkt het onbewogen aan te horen. Een enkeling glimlacht een beetje krampachtig. Hout Konstruktie Friesland komt voort uit Bouwbedrijf Boorsma in Dronryp. In 2017 richtten de eigenaren Freerk en Harmke van der Meer een aparte onderneming voor hun prefab-fabriek op. In Sint Anne bouwden ze een bedrijfshal van 1200 vierkante meter. Bovendien werd er een splinternieuwe CNC-machine aangerukt. 42 appartementen Sindsdien zit het bedrijf boordevol werk. "Nog steeds, we kunnen zeker anderhalf jaar vooruit", verduidelijkt Freerk van der Meer. In Spijkenisse is de houtbouwer bijvoorbeeld ingehuurd voor de transformatie van een winkelcentrum. In Nieuw-Vennep ligt een opdracht voor de bouw van 42 appartementen. Waarom het dan toch mis ging? De directeur zucht. "In Nieuw-Vennep komt de vergunning maar niet los", zegt hij. "Het gaat daar om acht parkeerplaatsen die van de gemeente net even anders moeten. Daardoor is dat werk nu weer negen weken uitgesteld!" Dat betekent dus ook negen weken lang geen inkomsten, waarop de werkgever wel had gerekend. "Dit is allemaal heel snel gegaan", zegt Van der Meer. "In twee weken tijd was het zomaar beslist. Ik kan mijn mensen niet betalen!" Familiebedrijf Het salaris over januari moet dus nog betaald worden. "Dat wil je echt niet, dat je personeel achter je aan komt. Dit is een familiebedrijf. Ik sta al vanaf mijn elfde op de steiger. Als het nodig is, werk ik nog steeds gewoon mee in de bouw. We hebben een hele goede band onderling. Ik zag dus maar een oplossing." Zo stapte Van der Meer naar de faillissementsrechter. Begrijpelijk, vindt curator Van Oorschot. "Zoals dat met die vergunningen gaat, dat is natuurlijk ook verschrikkelijk. We gaan met ons land zo de verkeerde kant op."
| Hij zou willen dat de wetgever voor dit soort problemen een oplossing vindt. "Dit zijn vijftien werknemers, maar als je al die gezinnen daar achter meetelt, dan kom je al snel op tachtig mensen. En dan heb je ook nog de toeleveranciers die niet betaald krijgen. Zo’n faillissement geeft een enorme negatieve flow." Debiteurenpost Overigens vindt de advocaat de cijfers van Hout Konstruktie Friesland er nog niet eens zo beroerd uitzien. Er ligt een schuld van 400.000 euro. Daar tegenover staat een debiteurenpost van eveneens vier ton, euro’s die nog geďncasseerd moeten worden. "Ze hebben vorig jaar nog winst gemaakt", ziet Van Oorschot. "Dat is natuurlijk een boekhoud-technisch verhaal, want die cijfers op papier, daar heb je niks aan als die debiteuren niet betalen." Vanwege de geldkrapte heeft Hout Konstruktie Friesland het bankkrediet van 150.000 euro op duizend euro na opgesoupeerd. Bovendien ligt er een belastingschuld van zo’n 180.000 euro. "Dat valt op zich mee", vindt de curator. Hoe hij het gaat aanpakken? Formeel heeft Van Oorschot het personeel ontslag aan moeten zeggen, maar hij hoopt dat ze voor hem willen blijven werken. Uitkeringsinstantie UWV betaalt zeker zes weken lang de lonen. Die tijd probeert de curator te benutten door het bedrijf zo goed mogelijk door te verkopen. "Ik word nu al door allemaal ondernemers gebeld", vertelt de curator aan de personeelsleden. "Jullie staan hartstikke goed bekend in de markt. Maar als jullie zeggen, we gaan naar huis, we gaan netflixen, dan houdt het hier op." Het bedrijfscomplex aan De Draai in Sint Annaparochie. Het bedrijfscomplex aan De Draai in Sint Annaparochie. Foto: LC De Van der Meers hebben een goede troef in handen. Alleen hun werkmaatschappij is failliet, de gebouwen en het machinepark zijn nog steeds in hun bezit. "Ik moet dus ook met Freerk om tafel", concludeert Van Oorschot.
Nog voordat de rechtbank het faillissement publiceerde, maakte de advocaat de uitspraak bekend op zijn LinkedIn. Bovendien nodigde hij de verslaggever uit. Van Oorschot wil dat zoveel mogelijk kandidaat-kopers het weten. "Iedereen heeft baat bij een snelle doorstart." Loonstrook Na zijn gesprek met de curator is monteur Roland Atema maar weer even naar buiten gelopen. Even roken. "Ik voel toch wel de zenuwen en de spanning", bekent de bouwvakker. "Met die huidige prijzen leven we van loonstrook naar loonstrook. Dus daar zit je dan toch wat over in." Hij en zijn collega’s kregen al verschillende telefoontjes van andere bedrijven: of ze niet een andere baan willen. "We hoeven er dus niet over in te zitten dat we zonder werk komen te zitten." Of Atema vertrekt? "Nee", antwoordt hij hoofdschuddend. "Ik werk hier al vanaf het begin. Ons hart ligt toch bij dit bedrijf." Bron: Leeuwarder Courant |