Sint Annaparochie, 6 mei 2024

Het doek valt voor Sint Annaparochie

Teleurstelling bij Timo Bijma. Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

Teleurstelling bij Timo Bijma

Sint Annaparochie deed dit seizoen regelmatig ‘leuk mee’ met betere tegenstanders, maar degradeerde zaterdag wel uit de tweede klasse K. Een niveau lager moet na de zomer een nieuwe start worden gemaakt.

Lars Goerres

Het is een treffend tafereel, waarin de spelers van Sint Annaparochie het doek zien vallen. Na de aanvankelijke zonneschijn regent het in de slotminuten van de thuiswedstrijd tegen Dronrijp onophoudelijk. Toeschouwers zoeken beschutting voor een bomenrij of onder de overkapping bij de kantine, op het veld spoelt de neerslag het laatste restje hoop op handhaving weg.

Niet dat Sint Annaparochie überhaupt nog rekening met een langer verblijf in de tweede klasse hield. Daarvoor was het perspectief als hekkensluiter te erg vertroebeld. "Maar we wilden wél graag de wedstrijd winnen”, zegt mede-clubtopscorer Timo Bijma (acht goals). Zijn ploeg is het enige Friese mannen-standaardteam dat de zegeteller dit seizoen nog op nul heeft staan. Van de eerste 23 competitiewedstrijden leverden er slechts vier een gelijkspel op.

Officieel gedegradeerd

Zodoende zijn de Bildtkers met nog drie duels te gaan officieel gedegradeerd. De achterstand (12 punten) op nummer 12 Berlikum valt niet meer te overbruggen. "Jammer”, vindt Bijma, "maar het is niet anders.” Dat het een zwaar jaar zou worden, wist men in Sint Annaparochie maanden geleden al. Enerzijds vanwege het volgens velen hogere niveau op zaterdag na de overstap vanaf zondag. Anderzijds stopten of vertrokken meerdere dragende spelers.

Een deel van hen speelt nu samen in het derde elftal, dat deze zaterdagmiddag in Zwartsluis met DESZ 3 om een plek in de bekerfinale voor reserveteams strijdt, gesteund door twee bussen vol meegereisde supporters. "Daarom verwacht ik weinig mensen hier”, zegt Ronald Riemersma. De oud-voorzitter lacht. Hij neemt als plaatsvervangend gastheer de honneurs waar in de bestuurskamer. "Mijn opvolger heeft vakantie.”

Geen slechte sfeer

Sportief mag het dan wat minder gaan, van slechte sfeer is op sportpark De Waaie geen sprake. "De jongens houden de moed erin”, weet Riemersma. De degradatie hebben de meeste leden onderhand wel geaccepteerd. "Want als je eerlijk bent, dan past de derde klasse op dit moment gewoon beter bij ons. Ja, we hadden in sommige wedstrijden meer verdiend, zoals uit tegen Bolsward, toen zij in de 98ste minuut nog gelijk maakten. Maar er zijn ook punten gepakt waarvan je na afloop zegt ‘hoe is het mogelijk?’”

Timo Bijma (r) zet een versnelling in, Patrick Postma is te laat en probeert contact te vermijden. Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

Timo Bijma (r) zet een versnelling in, Patrick Postma is te laat en probeert contact te vermijden.

Buiten staan de spelers inmiddels op het veld. De thuisploeg moet winnen om de degradatie nog minstens een week uit te stellen, Dronrijp heeft eveneens een zege nodig. De ploeg van trainer Erik Katje stapte vorige zomer na het kampioenschap in de zondagse derde klasse B net als Sint Annaparochie over naar zaterdag en bezet nu plek dertien. De twaalfde plaats is goed voor deelname aan de nacompetitie.

Een stuk dichterbij

Die komt ineens een stuk dichterbij als Sint Anna-verdediger Harmen Schuitmaker Dronrijp-spits Bauke Kamminga al na een minuut naar de grond trekt in het eigen strafschopgebied. Noa van Gils profiteert dankbaar en benut de strafschop. Omgekeerd laat Bijma een grote kans liggen om de stand weer gelijk te trekken.

Sint Annaparochie voetbalt best aardig, maar de beslissende pass is te vaak te hard of te zacht, waardoor veel aanvallen stranden. En als het doel wel een keer onder vuur wordt genomen, blijft Dronrijp-keeper Rimar Looge eenvoudig op de been.

De 0-2 van Kamminga na ruim een half uur lijkt een mokerslag. Toch herstelt de thuisploeg zich aan het begin van de tweede helft. Marc Bakker scoort binnen tien minuten twee keer, er komen kansen op een derde treffer, maar uiteindelijk gaat het wéér mis. Opnieuw een penalty tegen, wederom benut door Van Gils. In blessuretijd maakt Rowan Langedijk er ook nog 2-4 van.

"Waardeloos”, zegt Bijma. Hij vindt dat scheidsrechter René Wijma de bal aan de andere kant van het veld ook op de stip had moeten leggen. "Daar wordt iemand van ons gewoon in zijn rug geduwd en dan laat hij doorspelen.” Na een korte zucht: "Het zit ons niet mee dit seizoen.”

Positief in gesteld mens

Even verderop maakt trainer Albert Ruitenburg de balans op. De 49-jarige Goutumer begon vorige zomer bij Sint Annaparochie aan zijn eerste grote trainersklus, maar slaagde er niet in om de club in veilige haven te loodsen. "Teleurstellend natuurlijk”, zegt hij. "Ik ben een positief ingesteld mens en probeer dat naar de jongens ook uit te stralen, maar als je bijna alleen maar verliest wordt het steeds moeilijker om je elke week weer op te laden.”

Hij wist toen hij tekende al dat hem een zwaar seizoen te wachten stond. "Want zaterdag of zondag is qua niveau dag en nacht verschil. Tegelijkertijd baal ik ervan dat spelers tijdens de competitie op vakantie gaan. Veel mensen vinden dat tegenwoordig misschien normaal, maar het bemoeilijkt de zaken wel als je de lijn na een goede wedstrijd door wilt trekken en twee of drie jongens mist.”

Noa van Gils (r) probeert Dronrijp-verdediger Harm Schuitmaker te passeren. Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

Noa van Gils (r) probeert Dronrijp-verdediger Harm Schuitmaker te passeren.

‘De kerst wel gehaald’

Desondanks had Ruitenberg graag willen blijven. De mededeling dat het bestuur niet met hem verder wilde kwam op 29 december dan ook onverwacht. "Maar als men zoiets besluit dan moet je dat als trainer accepteren.” Lachend: "Mijn zoon grapte al: ‘je hebt de kerst in ieder geval wel gehaald’.”

Waar Ruitenberg met competitiegenoot GAVC een nieuwe club gevonden heeft, verkast Katje na negen seizoenen Dronrijp naar Harlingen. "Best gek, als je er zo over nadenkt”, zegt hij. "Maar ik ben nog niet bezig met wat er straks komt. Dit boek moet eerst goed uitgeschreven worden.”

Extra hoofdstuk

Als het aan hem ligt, komt er met de nacompetitie nog een extra hoofdstuk bij, nadat Dronrijp onder zijn leiding eerder van de vijfde naar de tweede klasse opklom. "Wat dat betreft hebben we vandaag gedaan wat we moesten doen, om het gat naar Berlikum (nu 2 punten, red.) te dichten. Het is bij ons niet heel mooi of gepolijst, maar met een goed hart en veel inzet laten we bij vlagen leuke dingen zien.”

De afscheidnemende trainers in één beeld gevangen: Erik Katje (Dronrijp, voorgrond) en Albert Ruitenberg (St.-Annaparochie). Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

De afscheidnemende trainers in één beeld gevangen: Erik Katje (Dronrijp, voorgrond) en Albert Ruitenberg (St.-Annaparochie).

Een van de lessen die zijn elftal dit seizoen heeft geleerd is dat je je nooit gewonnen moet geven, ook al is een tegenstander beter. "Vandaag brachten we dat perfect in de praktijk. Zij combineerden gemakkelijker en kwamen knap terug tot 2-2, maar uiteindelijk trekken wij ‘m over de streep. Niet met mooi voetbal, wél op basis van wilskracht en doorzettingsvermogen.”

Precies dat zorgt ervoor dat aanvoerder Van Gils stug doorgaat. "Wy moatte it wedstriid foar wedstriid besjen. Elkenien wurket der bikkelhurd foar en dan sjogge wy it wol.” Nacompetitie spelen om degradatie te voorkomen zou sowieso een nieuwe ervaring zijn. "Dus dat wolle wy wolris meimeitsje, ek al is de kâns om der fia dy rûte yn te bliuwen lyts.” Achttien teams strijden om twee plekken in de tweede klasse.

Een treetje lager

Bijma (28) en zijn ploeggenoten acteren na de zomer sowieso een treetje lager. "Dat is voor de meeste jongens leuker én leerzamer”, zegt hij. Of Sint Annaparochie in het restant van de competitie nog een keer gaat winnen? "Zal wel lastig worden. Volgende week ben ik er zelf niet bij en met Leovardia, Sneek Wit Zwart en Stiens treffen we sterke tegenstanders.”

Bijma woont inmiddels in Dokkum, maar blijft de club ook volgend seizoen trouw. "Lekker met vrienden in eigen dorp voetballen is het mooiste dat er is. Zeker wanneer je wat vaker wint. En als het goed loopt, kunnen we misschien wel om een periodetitel meedoen.”

Bron: Leeuwarder Courant