Leeuwarden, 19 januari 2024

Waarom een Amerikaanse actrice die doorbreekt in Hollywood naar Leeuwarden is verhuisd

Zo Soul met haar moeder Wilma Boomstra in Leeuwarden. Foto: Eran Oppenheimer

Er woont een jonge Hollywoodster in hartje Leeuwarden. Zoë Soul (28) schittert momenteel in Netflix-hit My life with the Walter Boys en speelde in films met Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal.

Geert Veldstra

Haar liefde voor acteren ontstond in Los Angeles, die voor zwart-witdrop kreeg ze via haar Friese moeder, shorttrackcoach Wilma Boomstra. Boomstra nam net een baan aan als bondscoach van Kazachstan, Zo staat in de startblokken voor seizoen 2 van Walter Boys . Cultuurschok? Hollanders zijn geweldig, maar soms wel bot.

Beide vrouwen zitten in de winterzon voor Zos historische woning aan de Eewal in het centrum van Leeuwarden. Het is een kort intermezzo voor moeder en dochter; dit weekend moet Boomstra alweer richting Kazachstan. Zo schat zelf in dat ze nog een maandje of twee heeft voordat ze naar Calgary moet voor het vervolg van de hitserie. My life draait om een meisje dat van New York op het platteland van Colorado terechtkomt in een groot gezin met veel jongens en op een nieuwe highschool. Soul speelt de vriendin van de oudste telg van de Walter-familie, de enige die niet meer thuis woont.

Dankwoord

In Souls slaapkamer herinnert een kaartje van Netflix met een dankwoord voor de actrice aan de Hollywood-connectie. Het is lang de gekste botsing niet tussen het nuchtere Friesland en de gekte die de filmwereld soms vertegenwoordigt, herinneren moeder en dochter zich lachend. Als tiener speelde ik al in een serie met Malcolm-Jamal Warner, mensen kennen hem nog wel als Theo uit The Cosby Show . Die serie werd opgenomen in Atlanta en mijn moeder moest dan vaak in Los Angeles zijn voor mijn broer en haar school.

Wilma vult aan. Maar Zo was veertien, iemand moest zich om haar bekommeren. Dus regelde de filmmaatschappij zon grote limousine die dan bij mijn ouders in Sint Jacobiparochie voor kwam rijden. Mijn moeder werd ingeladen en in alle weelde naar Schiphol vervoerd. En vervolgens in Atlanta weer opgehaald door de volgende limousine. Nou, ik weet van mijn moeder dat de buren dan wel verbaasd stonden te kijken.

Het gezin Boomstra, naast Wilma en Zo is er nog jongere broer Q, woonde in de jonge jaren van de actrice in Los Angeles. Wilma begon daar begin jaren negentig een shorttrackschool en werkte later als bondscoach van de Amerikaanse shorttrackers.

Ik ben met Zo weggegaan bij haar vader toen zij een jaar of vijf oud was. Een paar weken later bleek ik zwanger van Q. Ik voelde me schuldig en denk dat ik een beetje

overgecompenseerd heb. Hoewel ik in mijn eentje was, mochten de kinderen nooit iets tekortkomen. Dus als Zo wilde dansen op de school van Debbie Allen ( Fame , red.) dan bracht ik haar. Q was helemaal gek van basketbal, maar hij trainde helemaal aan de andere kant van LA. En ik moest ook op mijn eigen school zijn uiteraard. De snelwegen stonden altijd vol, gek werd je ervan. Ik was vaak pas om elf uur in de avond thuis, maar zowel Zo als Q hebben hun passies kunnen volgen.

Dat acteren voor Zo die passie zou worden was allerminst vanzelfsprekend. Ik was een verlegen kind, maar hield van dansen. Daar had ik wel talent voor, maar ik miste expressie. Acteerlessen moesten dat oplossen. Mijn moeder heeft me echt mee moeten slepen, ik huilde en schreeuwde, maar drie uur later was ik verkocht. Acteren werd mijn wereld.

'Het is hier kleiner en niet al te druk'

"De sitcom met Malcolm, Read Between the Lines , was een soort doorbraak voor me. Wat mijn moeder zegt klopt, oma Feikje was echt een steun en toeverlaat. Later, toen we de film Prisoners maakten, met naast Hugh Jackman ook grootheden als Jake Gyllenhaal en Viola Davis, was mijn oma ook zon beetje de oma voor iedereen op de set. Ik ben zowel mijn oma Feikje als opa Taeke heel dankbaar. Zonder hen en mijn moeder was het allemaal niet zover gekomen.

Zo Soul met haar moeder Wilma Boomstra in Leeuwarden. Foto: Eran Oppenheimer

De connectie met haar Friese roots is zo sterk dat Soul, inmiddels een volwassen actrice die haar eigen boontjes dopt, in Leeuwarden terechtkwam. Kan dat wel, met een carrire in het verre Hollywood? Covid heeft veel veranderd. Je doet tegenwoordig vaak auditie met een band die je zelf opneemt. Mijn rol in Walter Boys heb ik ook op die manier gekregen. Dus de mallemolen van het leven in LA ontvluchten en toch relevant blijven is wat makkelijker geworden. Ik heb even overwogen om naar Amsterdam te gaan, maar mijn hart ligt meer in Leeuwarden. Kleiner, niet alle drukte en snel vertrouwd. Mensen zeggen je een week nadat je er bent komen wonen, gedag alsof je hen al jaren kent. Mijn buurman in LA weet nu nog niet wie ik ben. Nederlanders zijn aparte mensen. Openhartig en innemend, soms wel wat bot. Maar dat heb ik liever dan het weinig oprechte wat je elders tegenkomt.

IJsbaan

Hoe zit het eigenlijk met schaatsen, heeft Soul daar nog affiniteit voor? Ik ben opgegroeid bij de ijsbaan. Bij ons thuis liepen er altijd van die half ontklede jonge atleten die mijn moeder trainde. Mijn vriendinnen vonden dat prachtig, ik vond het maar niks. Haha. Ik hou van Hollandse zwart-witdrop en een bamischijf vind ik heerlijk. Maar het schaats-gen bezit ik helaas niet.

Bron: Leeuwarder Courant