Dossier CHRIS WASSENAAR

Minnertsga, 2 juni 2020

Heldenonthaal in Minnertsga

Chris Wassenaar

Chris Wassenaar (47) won de Bondspartij op pinkstermaandag in zijn rijke kaatscarričre liefst zeven keer. De Reus van Minnertsga is er hartstikke trots op. Hij blikt terug. "Oeral hongen de flaggen út.”

Nu oudste dochter Anke (15) toch binnen is, kan ze net zo goed even wat doen, vindt Chris Wassenaar. "Hé Anke, sjochst noch even by de gehakballen?!”, roept de oud-topkaatser. Hij zit op een comfortabele bank in de tuin. Die grenst aan de Griene Dyk, ooit een zeewerende dijk.

Gehaktballen lusten Anke, Siete (11) en Marte (8) wel. Groente valt minder in de smaak bij de drie kinderen van Chris en zijn vrouw Eelkje Fopma. "In drama bytiden”, zegt hij. "Ik snap it net. Eelkje en ik binne gjin sjef-koks, mar it iten dat we klearmeitsje is noait fiis. Giest der echt net dea oan. De bern soenen alle dagen wol snacke wolle. Mar wy ha gjin patatmasine. Oars begjinst jűns ek te snaaien. Dat moat mar net.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>     

Franeker, 26 mei 2015

Zevenklapper Chris Wassenaar

Chris Wassenaar kan juichen: de zege op het NK is een feit. Links Johan van der Meulen. FOTO HENK JAN DIJKS

Voor de zevende keer deze eeuw won Minnertsga het NK kaatsen (Bondspartij). Net zo vaak was Chris Wassenaar erbij. De grote man staat door de zege van gisteren alleen op de vijfde plaats in het klassement aller tijden.

Af en toe dutte Chris Wassenaar gedurende de dag een beetje in. "It wie no en dan wat dreech om de gedachten by it keatsen te hâlden." Zijn maten Hendrik Kootstra en Hylke Bruinsma hadden alles goed voor elkaar en de Reus uit Minnertsga, 42 jaar inmiddels, hoefde lang geen echte bijdrage te leveren. Nou ja, hij sloeg nog een paar keer op in de eerste omloop, tegen Buitenpost (5-0 en 6-4). Waren de spieren tenminste een beetje los.

Daarna kon Wassenaar drie keer achter elkaar balkeerder zijn. Dat kwam goed uit, want een hele dag opslaan had zijn lijf niet aangekund. Nadeel: de kou nam bezit van zijn lichaam. "It wie stjerrende kâld."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Dronrijp, 31 augustus 2014

Minnertsga wint FB Oranjewâld Cup

Minnertsga won de cup met de grote oren (Foto Henk Hempenius

Minnertsga (Chris Wassenaar, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra) is zaterdag in Dronryp winnaar geworden van de derde editie van de FB Oranjewâld Cup voorheen Friesland Bank Cup.

In de finale werd kaatsvereniging Wetterlân uit Grou (Martijn Olijnsma, Alle Jan Anema en Nolke Bergstra) naar het tweede geld terug verwezen. Op 5-3 en 6-2 besliste Hendrik Kootstra de strijd met een mooie zitbal. Kleine premies waren er voor Easterlittens (Simon Zijlstra, Erwin Zijlstra en Pier Piersma) en Bitgum (Johan van der Meulen, Tjisse Steenstra en Kor Zittema).

De wedstrijd in Dronryp was het slotstuk van een competitie die over het gehele kaatsseizoen was uitgesmeerd. Gedurende het gehele kaatsseizoen zijn er op diverse plaatsen voorrondes gehouden. Deze derde editie begon aan het begin van het seizoen met 30 afdelingen bij de heren en 22 bij de dames. Uiteindelijk plaatsten zich zowel bij de dames als bij de heren 4 afdelingen voor de halve finales. Minnertsga had in aanloop naar de finale de handen meer dan vol aan OKK uit Bitgum.

link Lees het hele artikel >>
Franeker Courant

Franeker, 10 juni 2014

Chris Wassenaar gaat Triemstra vervangen

Foto: Leeuwarder Courant

Er wordt een oude rot van stal gehaald. Chris Wassenaar, 41 jaar, is gevraagd als stand-in te fungeren van de geblesseerde Taeke Triemstra.

De stilist uit Sint Jacobiparochie is door een schouderblessure uitgeschakeld. Dat kan vier weken duren, maar in het meest ongunstige geval kan Triemstra tien weken uit de roulatie zijn. Zijn maten Gert-Anne van der Bos en Daniël Iseger hebben een probleem. Op 25 mei riepen ze voor de wedstrijd in Dongjum de hulp in van Jacob Wassenaar, de jongere broer van Chris. Bovendien een echte voorinse.

Nu gaat Jacob op vakantie en zo komen Van der Bos en Iseger uit bij de in 2008 gestopte Chris Wassenaar. Voor zondag, de formatiewedstrijd in Sint Jacobiparochie, heeft hij toegezegd mee te doen. "Dy twa binne fansels net de minste maten."

Bron: Leewarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Franeker, 10 juni 2014

Minnertsga wint NK voor de zesde keer deze eeuw. Foto: Leeuwarder Courant

Tactiek van partuur Minnertsga betaalt zich uit

De kaatsafdeling Minnertsga heeft een tactiek: oudgediende Chris Wassenaar (41) benutten in partijen die er echt toe doen. Dat werkt prima. Zo ook op pinkstermaandag.

Voor de zesde keer deze eeuw ging de eindzege op het NK kaatsen, het eendaagse megakaatstoernooi in Franeker, naar Minnertsga. Ook in 2001, 2003, 2005, 2006 en 2011 was er winst. Zo’n afmattend toernooi is enigszins vergelijkbaar met een WK voetbal, al wordt dat over ruim een maand uitgesmeerd. Ook daar is het veelal een kwestie dat het land wint dat voor de finale nog het fitst is. In het kaatsland datKNKBheet moeten de grote tenoren zich eerst ontdoen vande zwakkere broeders, die niettemin lastige horzels kunnen zijn.

Minnertsga pakte het slim aan. Er was lering getrokken uit de wedstrijd op Hemelvaartsdag in Tzummarum toen Chris Wassenaar in de halve finale opgebrand was. De kaatsreus van weleer wordt een dagje ouder en moet zijn krachten doseren. Dus moest er vooral een beroep op hem worden gedaan in partijen die daar om vroegen. In de tweede, derde en vijfde ronde was Wassenaar, zogezegd, vrijgesteld van arbeid.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Dronryp, 2 september 2013

Friesland Bank Cup in Dronryp prooi voor partuur Minnertsga

Chris Wassenaar leidt Minnertsga naar de zege. Foto Henk Bootsma

De tweede editie van de Friesland Bank Cup is zaterdag in Dronryp een prooi geworden voor de heren van Minnertsga. Chris Wassenaar, Hylke Bruinsma en Hendrik Kootstra versloegen in de finale het partuur van Bitgum , bestaande uit Johan van der Meulen, Cornelis Terpstra en Tjisse Steenstra.

In de finale stoomden de roodgele formatie van de nu 100-jarige kaatsvereniging Minnertsga door naar een 5-0 voorsprong, voordat Bitgum iets terug kon doen. Op 5-0 4-6 keerde Van der Meulen voor de kaats en pakte daarmee het enige bordje voor zijn partuur.

Vervolgens stelde Chris Wassenaar de overwinning plus de kransen en de cheques voor Minnertsga veilig, nadat hij Tjisse Steenstra tot een kwaadslag had gedwongen op 5-1 6-2.

Bron: Franeker Courant

Minnertsga, 1 februari 2013

Chris Wassenaar en collega's in actie voor KWF

Chris Wassenaar en zijn collegas gaan 23 mei de Alp d Huez beklimmen voor het goede doel KWF. Het idee kwam van directeur Visser van Rinsma Berlikum.

We streven naar wederom veel geld in 2013. De actie Alpe d'HuZes is erop gericht om geld in te zamelen. Dit kan door te fietsen, door te lopen, door de onmacht van de kankerpatiënt om te zetten in kracht. Iedere deelnemer heeft op zijn bagagedrager vele mensen zitten waarvoor hij/zij in actie is.

Twee weken geleden overleed Chris zijn collega Remco Brouwer en oud Freule kaatser aan deze vreselijke ziekte.

Bron: knkb.nl
link Lees het hele artikel >>

Weidum, 29 april 2012

Minnertsga tweede op 61ste Bangma partij

Chris Wassenaar onder toeziend oog van de familie (Foto: Henk Bootsma).

Kaatsvereniging Goutum heeft zondag de openingswedstrijd van het nieuwe kaatsseizoen op haar naam geschreven.

Hendrik Tolsma, Cornelis Terpstra en Daniël Iseger bleken na een lange kaatsdag het meest sluitende partuur van de 36 deelnemende verenigingen. In een onderhoudende finale kon Minnertsga lang bijblijven maar na 4 om 3 pakte Goutum door en zegevierde op 5 om 3 en 6-4 dankzij prima opslagwerk van Hendrik Tolsma. Bij Minnertsga dat kaatste met Chris Wassenaar, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra moest het vooral komen van Chris Wassenaar. Wassenaar al enige jaren met kaatspensioen bleek nog altijd van onschatbare waarde te zijn. In de finale kwam Minnertsga tot 50 punten waarvan 22 op het conto van Wassenaar kwamen.

Bron: Kaatsen.nl
link Lees het hele artikel >>

Buitenpost, 13 juli 2009

'Reus van Minnertsga' helpt Viktor Elm uit de brand

Terwijl Viktor Elm na het oefenduel van sc Heerenveen met Olympiakos Piraeus een half uur handtekeningen uitdeelt als ware het lopendebandwerk, staan zijn ploeggenoten al onder de warme douche. Als kaatsicoon Chris Wassenaar opeens met zijn kroost aan komt benen en de Friese jeugd de Reus van Minnertsga aangaapt, ziet Elm eindelijk kans te ontglippen. "Die grote man met dat rode haar? Geen idee wie het is, maar hij mag vaker langskomen."

Acht jaar terug verloor Olympiakos nog in het Abe Lenstra Stadion tijdens het enige Champions League-avontuur van Heerenveen (1-0). Aan beide kanten staan geen spelers uit die tijd op het veld. Een klein uur voor de wedstrijd keuvelen trainer Trond Sollied en zijn assistent Chris van Puyvelde wel met een paar oude bekenden van hún tijd bij de Griekse topclub, ruim drie jaar geleden. Tasos Pantos, Ieroklis Stoltidis, de Fransman Didier Domi en doelman en EK-winnaar Antonios Nikopolidis komen bij de twee buurten.

Bron: Friesch Dagblad

Tzummarum, 21 mei 2009

'Oude' Wassenaar als vanouds

Foto KNKB

Chris Wassenaar zette vorig jaar een punt achter zijn memorabele carrière als kaatser, maar de Minnertsgaster bleef beschikbaar voor afdelingspartijen. Op Hemelvaartsdag leidde 'El Gigante' het afdelingspartuur van Minnertsga naar de overwinning in Tzummarum. In de finale werd het favoriete partuur van Witmarsum met 5-2 en 6-6 verslagen door Wassenaar en zijn maten Klaas Anne Terpstra en Hylke Bruinsma.

Wassenaar was als vanouds op de generale van de Bondspartij, die op Pinkstermaandag in Franeker wordt gehouden. Zeker in de finale waren zijn opslagen soms om moedeloos van te worden voor de perkspelers van Witmarsum, Herman Sprik en Gert Jan Meekma. Folkert van der Wei nam de plek van Sprik in het perk nog over, maar hoewel Wassenaar een terugslag kende, was een nederlaag niet af te wenden.

De derde prijs ging naar het partuur van Heerenveen. Vierde prijzen waren er voor Stiens, Goutum en Sint Annaparochie.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 29 april 2009

Koninklijke onderscheiding voor Chris Wassenaar

Foto LC/Catrinus van der Veen

In Friesland zijn er woensdag met 143 koninklijke onderscheidingen zeven lintjes meer dan vorig jaar. Ook landelijk steeg het aantal onderscheidingen met 24 decoraties tot 3572 lintjes.

De bekendste naam in de Friese lijst is waarschijnlijk die van kaatser Chris Wassenaar (36), die daarmee tegelijk de jongste gedecoreerde Fries is. Landelijk gezien hoort hij ook tot de jongsten, maar een 33-jarige veehouder uit Gelderland - actief met een zorgboerderij en binnen de kerk - overtroeft Wassenaar.

Ook waren er onderscheidingen voor Sjoerd Meijer (66) uit St.-Jabik, eigenaar Meijer Plaatbewerking en voor Harmke Zuidema-van der Molen (67) uit Minnertsga. Meijer was onder meer actief voor ondernemersvereniging, het Bildts Overleg en verschillende sportverenigingen. Mevrouw Zuidema-van der Molen was jarenlang actief voor verschillende kerkelijke organisaties, Groene Kruis en Amnesty International.

Bron: Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Bildtweb.nl

Leeuwarden, 18 april 2009

foto Omrop Fryslân

Chris Wassenaar wint Friese Sportprijs 2008

In een bijzondere, live radio-uitzending van Omrop Fryslân heeft de provincie Fryslân zaterdag 18 april vijf sportprijzen uitgereikt. De Friese Sportprijs 2008 ging naar kaatser Chris Wassenaar uit Minnertsga. De sportstimuleringsprijs 2008 is gewonnen door Gehandicaptensportvereniging D.O.V. uit Leeuwarden. De publieksprijzen voor sporter, sporttalent en sportploeg van 2008 werden in de wacht gesleept door respectievelijk Sven Kramer uit Heerenveen, Marrit Leenstra uit Wijckel en Sc Heerenveen.

De Friese Sportprijs wordt jaarlijks toegekend aan de sporter die zich op sportgebied in Fryslân het meest verdienstelijk heeft gemaakt en is voor de 35e maal uitgereikt. Dit jaar is Chris Wassenaar verkozen tot winnaar vanwege zijn indrukwekkende kaatscarričre. Wassenaar werd 85 keer uitgeroepen tot koning, won drie keer de PC in Franeker, was vier keer winnaar van de seniorenbond en bereikte de negende plaats in het puntenklassement aller tijden.

Bron: provincie Fryslân
Lees het hele bericht >>

Minnertsga, 27 december 2008

In alle opzichten indrukwekkend

Chris Wassenaar stopte in september met kaatsen. Hij staat negende in het klassement aller tijden met 646 punten. Dominant, markant, meedogenloos, goedmoedig. Dat laatste vooral voor de jeugd.

oe zal de kleine kaatswereld zich Chris Wassenaar over pakweg twintig, dertig jaar herinneren? Zijn prestaties zullen dan nog meer worden uitvergroot, vooral door personen die zich hem dan nog voor de geest kunnen halen. 'Sa'n bęstenien komt der noait wer', zullen die mensen beweren. Hij zal een mythisch figuur worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsgea, 20 septimber 2008

Chris Wassenaar: tiid om te fiskjen

Gisteravond was de afscheidsavond van Chris Wassenaar. In de Boppeslach in Minnertsga kwamen familieleden, fans en kaatscollega's 'De grutte fan Minnertsgea' de hand schudden.

Het was een afscheid is stijl. Wassenaar ontving veel kado's, bloemen en waren en mooie woorden voor een groot man. Jelle Bangma presenteerde zijn nieuwe boek over de loopbaan van Chris. Daarnaast waren Wethouder Hans Kaper, Wilma Wassenaar als bestuurslid van K.v. Het Noorden, Anne Krikke sprekers.

Mem Maatsje kwam als koningin op de planken en overhandigde Chris de stoel die als koningszetel werd beschreven. Het was de oud stoel van Pake Christ die opnieuw is bekleed. Na afloop was er muziek van De Wiko's en duurde het feest tot in de kleine uurtjes.

Bron: www.knkb.nl


Marsum, 14 september 2008

Chris Wassenaar (foto: Martin de Jong)

Partoer V.d. Meer wint Marsum

De lêste frijeformaasjepartij fan dit keatsseizoen is snein yn Marsum wûn troch it partoer Rutmer van der Meer, Chris en Jacob Wassenaar. Yn de finale wâde it partoer Van der Meer mei 5-1 en 6-4 oer it trijetal Johan van der Meulen, Herman Sprik en Taeke Triemstra hinne.

Chris Wassenaar makke de wedstriid út mei in geweldige boppeslach. Troch de winst yn Marsum is Chris Wassenaar de winner fan it punteklassemint.Bron: omrop Fryslân


Minnertsga, 13 september 2008

Ongekende opslager

Chris Wassenaar: 'Ik tink dat ik wol hűnderttűzen kear op 'e foto west ha.'

Als een reïncarnatie van Grutte Pier werd hij wel omschreven. Diverse bijnamen kreeg Chris Wassenaar toebedeeld. "Dy fan Reus fan Minnertsgea fűn ik wol grappich." De 36-jarige kaatser met het rode haar, 2,10 meter lang en schoenmaat 53, stopt volgende week zondag met kaatsen. In de omgang met jeugd is hij onovertroffen. "Bern binne entűsjast en dan dochst sels in bytsje gek mei. Fine se prachtich."

Nooit doet men tevergeefs een beroep op Chris Wassenaar, in het dagelijks leven automonteur. Op de avond van het gesprek wordt hij gebeld. Of hij een dag later bij een kaatsvereniging misschien nog even wat prijzen voor de jeugd wil uitreiken. Dat is kort dag. Zijn vrouw heeft uitgerekend die avond iets en moet de auto mee. "Ik moat even wat regelje, mei oppas en in auto, mar it komt wol goed", zegt Chris Wassenaar door de telefoon. Echtgenote Eelkje: "Syn neidiel is dat hy noait nee sizze kin."

Bron: Leeuwarder Courant
foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Lees verder >>

Franeker, 31 juli 2008

Friezen nuchter? Niet tijdens het kaatsen

In Franeker wordt jaarlijks de PC gehouden, het grootste kaatsevenement. Iedere kaatser droomt ervan de nieuwe koning te worden.

Twee inzittenden stappen uit, twee anderen blijven zitten. Om op de autoradio, bij Omrop Fryslân, nog even te luisteren naar de openingsspeech bij het jaarlijkse kaatsspektakel, de PC (Permanente Commissie), die PC-voorzitter Minne Dijkstra klokslag acht uur begonnen is. De PC is met zijn tijd meegegaan en heeft zijn authenticiteit behouden, zegt hij in de Koornbeurs in het centrum van het Friese stadje. Op de ochtend van de 155ste PC stelt hij vast dat zijn evenement geen ‘commercieel monster’ is geworden, zoals de Olympische Spelen of het EK voetbal dat in zijn ogen wel zijn. „Dizze wedstrijd sprekt mear tot de ferbylding as de Spullen.” Hoezo nuchtere Friezen?

Af en toe staande ovaties op het Sjűkelân. Die klinken als een partuur is uitgeschakeld met daarin een speler die voor het laatst heeft meegedaan aan de PC. De 36-jarige opslager (serveerder) Klaas Berkepas uit Hoornsterzwaag bijvoorbeeld, na achttien PC’s, waarvan hij er één won, in 2000. En opslager Simon Minnesma (35) uit Dronrijp, de (door een geheim driemanschap gekozen) koning van 1995 die ooit het avontuur koos door een commerciële kaatsploeg op te zetten. Hij loopt een ererondje, en voor de tribune met genodigden maakt hij nog een sierlijke buiging. Ook ‘achterinse’ (positie achter in het perk) Chris Wassenaar (35), ‘de reus van Minnertsga’, stopt er na veertien PC’s mee. Hij is de meest opvallende verschijning onder de kaatsers, drievoudig PC-winnaar en in 2001 en 2005 verkozen tot koning. Met een strakke worp gooit de reusachtige Wassenaar – een ruwe bonk die qua lichaamsbouw niet zou misstaan in een rugbyploeg – zijn bos bloemen in het publiek.

Bron: NRC Next

Lees het hele bericht  >>

Franeker, 30 juli 2008

Taeke Triemstra in plaats van Máxima

Prinses Máxima in een roze mantelpakje, getooid met een kek hoedje én en kaatswant. Op 30 april maakte de koninklijke familie zich zeer populair in Franeker door op het Sjűkelân, het veldje dat eens per jaar de PC huisvest, vrolijk mee te doen aan een demonstratie kaatsen.

Gisteren behoorde de grasmat weer toe aan lokale helden als Hylke Bruinsma, Taeke Triemstra en - voor het laatst - Chris Wassenaar. Het is tien voor zeven in de ochtend als Franeker langzaam ontwaakt. Op straat heerst de stilte, ondanks een gestage stroom kaatsliefhebbers die zich richting theater De Koornbeurs begeeft. Zij willen geen seconde missen van de PC, de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar.

De gebruiken, de regels en de sfeer staan vast. Elke huidige editie is een kopie van alle voorgaande toernooien. Wat verandert zijn de namen van de hoofdrolspelers. Tijdens de 155ste editie komt er een einde aan de PC-carričre van de Friese legende Chris Wassenaar, met zijn kanonskogels hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het snelle huidige speltype. 'De Grutte' - met schoenen als legerkistjes en groene geitenwollen sokken - verliest met zijn maten in de halve finale. Hij neemt afscheid met een minutenlange ovatie. Hij steekt een duim op als dank aan het publiek en verlaat 'zijn' Sjűkelân. De drievoudig winnaar wordt in 2047 bij leven en welzijn opnieuw gehuldigd in De Koornbeurs.

Bron: AD Sportwereld

Lees het hele bericht  >>

Franeker, 30 juli 2008

Wassenaar verlaat Sjûkelân met staande ovatie

Foto: Leeuwarder Courant

Begeleid door een ovationeel applaus heeft Chris Wassenaar voor de laatste keer in zijn kaatsloopbaan het Sjűkelân in Franeker verlaten. De Reus van Minnertsga, drievoudig PC-winnaar en tweevoudig koning, verloor met zijn maten Rutmer van der Meer en Jacob Wassenaar met 5-3 en 6-4 van Gert-Anne van der Bos, Tjitte Bonnema en Folkert van der Wei. In zijn uiteindelijk laatste optreden op de haalde Wassenaar nooit zijn topniveau. De tegenstanders daarentegen vormden een homogeen team, waartegen het moeilijk kaatsen bleek.

Op 4-3 en 6-6 verzuimde Rutmer van der Meer zijn partuur op gelijke hoogte te brengen door in het tussenspel de punten niet te pakken. Het bleek cruciaal. Van der Bos behield vervolgens met een mooie zitbal de kaats. Van der Meer miste op 5-3 en 6-4 het perk, waarmee de partij was beslist.

Ik wie miskien noch wat te lang dwaande mei dy slach fan Rutmer", zei Wassenaar. "Dat je ferlieze is balen, mar dit is dochs wol in moai ôfskied op dizze manier. Ik waard der suver emoasjoniel fan. Dan komt alles der yn ien kear wol wat út. Dat ik de PC trije kear wűn ha is moai, mar ik hie 'm achterôf eins wol in kear as seis winne kind. Mar ik ha in moaie karjęre hân."

Bron: Leeuwarder Courant

Lees het hele bericht  >>

Makkum, 19 juli 2008

Chris Wassenaar breekt record Schuil

Chris Wassenaar schreef zaterdag kaatsgeschiedenis. Voor de 84ste keer in zijn loopbaan won hij een koningstitel, waarmee hij het record van de legendarische Hotze Schuil, die tot 83 koningsschappen kwam, brak.

Wassenaar won in Makkum zijn vierde krans binnen zes dagen. Met Jan Dirk de Groot en Auke van der Graaf was hij in de finale op 5-3 en 6-6 te sterk voor Rutmer van der Meer, Tjitte Bonnema en Daniël Iseger.

Bron: Leeuwarder Courant


Bolsward, 14 juli 2008

'Piet Jetze, De Brand en Sake; Chris slacht se der allegear ôf'

foto: www.knkb.nl

Pas als-ie gestopt is zullen zijn prestaties mythische proporties aannemen. Voor sommige romantici is Chris Wassenaar nog altijd een aardige kaatser die veel punten bij elkaar sprokkelde. Hij is geen Hotze Schuil, geen Johannes Brandsma. Maar met een recordaantal van 83 koningstitels (net zoveel als Hotze Schuil) en 829 punten staat de Minnertsgaster sinds gisteren waar hij hoort te staan: in de toptien allertijden. De illustere Bilkert Klaas Kuiken (1902-1984) heeft zijn plekje na vele decennia moeten afstaan aan de achterinse.

De toptien allertijden is een lijstje met imposante namen uit meer dan honderd jaar kaatsgeschiedenis. Piet Jetze Faber leidt de dans met 885 punten, gevolgd door de meest tot de verbeelding sprekende kaatser aller tijden; Hotze Schuil. Hij kwam tot 876 punten. Wiebren van Wieren (785), Sake Saakstra (770), Tunno Schurer (695), Taede Zijlstra (672), Klaas van Wieren (669), Johannes Brandsma (658) en Dirk Talsma (639) volgen. De lijst liegt niet, al zal er altijd discussie blijven onder de romantici wie nu beter was. "Ik no ek legendarysk? Sa sjoch ik it net", zegt Wassenaar bescheiden.

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht  >>
Lees ook "Wassenaar is een fenomeen"  >>
Lees ook "Wassenaar kaatste slechts met drie vaste opslagers"  >>

Boalsert, 13 july 2008

Chris Wassenaar 83 kear kening

Hotze Schuil

Chris Wassenaar hat snein yn Boalsert skiednis skreaun by it keatsen. Hy koe by de frije formaasjepartij syn 83e keningspriis pakke. Dęrmei kaam er it rekord fan Hotze Schuil benei en koe er yn de top tsien komme fan it totaalklassemint mei 629 punten.

De grutte fan Minnertsgea pakte beide trofeeën. Hy wűn de finale mei broer Jacob Wassenaar en Rutmer van der Meer mei 5-2 en 6-6 fan Klaas Berkepas, Jan Willem van Beem en Daniël Iseger. It wie ek noch syn 142e oerwinning.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Harkje nei Chris Wassenaar   >>

Berltsum, 22 juny 2008

It winnende partoer (foto Martin de Jong)

Fiif bilkerts yn finale Berltsum

It partoer Johan van der Meulen, de bylotte Renze P. Hiemstra en Taeke Triemstra pakten de krânsen yn Berltsum. Yn de finale wűnen se mei 5-5 en 6-4 fan Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar.

It is de earste oerwinning foar it partoer fan Johan van der Meulen fan dit seizoen. De tredde priis wie foar it partoer Gert-Anne van der Bos, Tjitte Bonnema en Folkert van der Wei.

Bron: Omrop Fryslân


St. Jacobiparochie, 15 juni 2008

Rutmer vander Meer, Jacob en Chris Wassenaar winnen in St.Jacobiparochie

Vandaag in St.Jacobparochie een vrije formatie wedstrijd voor heren hoofdklasse. In de finale Johan van der Meulen, Herman Sprik en Taeke Triemstra tegen Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar.

Een finale waar het publiek voor ging zitten. Ook in 2007 stonden de zes kaatsers in St.Jacob in de finale. Trio Johan van der Meulen ging in een snel tempo van start en nam een voorsprong van 3 – 1 doordat op 6 – 4 Herman Sprik een zitbal plaatste. Sprik die in de finale de voorbeste opslag verzorgde. Op 3 – 1 en 6 – 4 retourneerde Taeke Triemstra van de boven lijn in het perk. Trio Rutmer van der Meer was niet bestand tegen het geweld van trio Johan van der Meulen cs. De partij werd spannende toen de middel grote kaats op 4 – 3 en 6 – 6 voorbij moest worden geslagen door de gebroeders Wassenaar. Herman Sprik plaatste een buitenslag op deze belangrijke stand en daarmee de telegraaf op 4 – 4 bracht. Op de stand van 6 – 6 moest Herman Sprik weer opslaan. Jacob kreeg de bal en sloeg de bal ver boven en namen voor het eerste de voorsprong in de partij. Op de stand 4 – 5 en 2 – 6 plaatste Chris Wassenaar een zitbal en de winst was daar voor Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar.

Bron: www.knkb.nl

Lees het hele bericht  >>

Sint Anne, 18 mei 2008

Chris Wassenaar kening St Anne

De frijeformaasje keatspartij haadklasse manlju is snein yn Sint Anne wûn troch Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar. Yn de finale bleaune se op 5-2, 6-4 Klaas Berkepas, Jan Willem van Beem en Daniël Iseger de baas. Kening waard Chris Wassenaar.

De lytse preemje wie foar Simon Minnesma, Hylke Bruinsma en Marten Feenstra dy't mei 2-5 en 2-6 ferlearen fan it partoer fan Klaas Berkepas.

Bron: Omrop Fryslân


Franeker, 12 mei 2008

Jacobiparochie wint Bondspartij

Voor de vijfde keer in haar bestaan heeft de afdeling Sint Jacobiparochie de Bondspartij in Franeker gewonnen.

Rutmer v.d.Meer, Renze Pieter Hiemstra en Taeke Triemstra wonnen in de finale met 5-2,6-6 van de afdeling Berlikum (Frederik van der Meij, Auke van der Graaf en Marten Feenstra). Op die stand behield Van der Meer de kaats.

De derde prijzen waren voor Goutum, dat in de halve finales met 5-1 en 6-4 van Berlikum verloor, en Witmarsum, dat met 5-2,6-4 boog voor Sint Jacobiparochie. Het favoriete Minnertsga (Klaas-Anne Terpstra, Hylke Bruinsma en Chris Wassenaar) verloor in de eerste omloop met 5-4 en 6-6 van de latere winnaars.

Bron: www.nos.nl

Lees bericht op site KNKB  >>

Tzummarum, 2 mei 2008

Wassenaar op schema voor de toptien

foto: Henk Bootsma (www.kaatsnieuws.nl/)

Hij is zijn afscheidstournee langs de kaatsvelden begonnen. En afscheid nemen doet Chris Wassenaar in stijl. Ging het zondag bij de ouverture in Weidum nog net mis, gisteren nam de de 35-jarige Minnertsgaster met zijn afdelingspartuur wel de kransen mee naar huis. Berlikum was in de finale op de beslissende momenten niet scherp genoeg.

Chris Wassenaar overwoog vorig seizoen al om te stoppen. Er is tenslotte meer in het leven dan kaatsen alleen. Maar na een door ziekte en blessures tegenvallend seizoen bleef de felbegeerde plaats in de toptien aller tijden van het kaatsklassement buiten beeld. Dan moest hij nog een maar een jaartje doorgaan. En zijn laatste seizoen moet er eentje worden met een gouden randje. De achterinse heeft er alles aan gedaan om zo fit mogelijk te geraken.

Bron: Friesch Dagblad
foto: Henk Bootsma

Lees het hele bericht  >>

Minnertsgea, 28 april 2008

Film oer Chris Wassenaar

Der komt in film oer de keatser Chris Wassenaar fan Minnertsgea. Foto: omrop Fryslân

Der komt in film oer de keatser Chris Wassenaar fan Minnertsgea. Foar de dokumintêre 'It Partoer' sil regisseur Willem Wits de bruorren Chris en Jacob Wassenaar en Rutmer van der Meer folgje yn de oanrin nei de PC fan dit jier.

Mar de film wol ek toane wat it keatsen foar de Friezen betsjut. 'It Partoer' wurdt makke yn gearwurking mei Omrop Fryslân en sil yn de simmer opnaam wurde. De premjęre is op it Noordelijk Filmfestival yn novimber.


Bron: Omrop Fryslân


Weidum, 24 april 2008

Bangmapartij steeds minder in trek

De Bangmapartij in Weidum is steeds minder populair onder de kaatsers. Aan de 57ste uitvoering van de traditionele seizoensopening nemen komende zondag slechts 32 parturen deel. In 2003 stonden er nog 42 parturen op de lijst. Wommels en Bolsward behoren ondermeer tot de opvallendste afwezigen.

Minnertsga, die de klassieker sinds 1994 maar liefst zeven maal won, is met de kaatsers Klaas Anne Terpstra, Hijlke Bruinsma en Chris Wassenaar ook nu weer een van de favorieten. Andere kanshebbende parturen zijn onder meer. Dronrijp, Berlikum, Witmarsum en Leeuwarden. Het begint in Weidum al om negen uur.

Bron: Friesch Dagblad


Wier, 15 oktober 2007

Record 'baltsje fuortdriuwe'

Sinds zaterdag bestaat er een heus Fries record 'baltsje fuortdriuwe'; hooghouden met een kaatsbal. Topkaatsers Chris Wassenaar en Rutmer van der Meer sloegen in Wier een balletje 1553 keer over. Het 'fuortdriuwe' van de bal is zo ongeveer de basis van het kaatsspel, maar een echt record bestond nog niet.

Het kaatsduo had meer dan vijftig minuten nodig om het record te vestigen. Na de poging hadden de twee lichte nekpijn. Als tweede, met 18 keer overslaan veel minder succesvol dan de topkaatsers, eindigden de Wiersters Tineke Groendijk en haar vriend Freerk Tuininga. Het evenement was georganiseerd rond het kerkje van Wier, dat deze maand in een televisieprogramma strijdt om €1 miljoen voor een grote restauratie.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees ook het verslag in het Friesch Dagblad


Pingjum, 3 september 2007

Trio Van der Meer in de fleur

foto: KNKB

Het partuur van Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar liet zich gisteren in de vrije formatiepartij van Pingjum de kaas niet van het brood eten en pakte overtuigend de winst. Het leverde het trio een 'tsjil tsiis' op. Dat was meegenomen, maar na een kortstondig dipje van twee weken zit trio Van der Meer weer in de fleur. Chris Wassenaar werd unaniem uitgeroepen tot koning en kwam in bezit van 'de zilveren tulp', zijn 76ste koningstitel. Dat zijn er nog zeven minder dan Hotze Schuil en de reus uit Minnertsga hoopt volgend seizoen in zijn laatste jaar dat illustere aantal op z’n minst te evenaren.

"It is krekt as mei in plak yn de top tsien fan it klassemint aller tiden. As it no wol of net slagget, dêr falt of stiet myn karriêre as keatser net mei. Mar it soe wol moai wêze om dat te heljen", bekende Wassenaar. Maar de Minnertsgaster achterinse vernam gisteren weer dat het lichaam zo nu en dan wel protesteert. "Ik ha it yn 'e bealch, mar as it sa rint as hjoed, dan kinne je oan det ein ta wat meistride om de prizen. En as je der dochs binne, dan wolle je it ek sa goed mooglik dwaan."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


Witmarsum/Harlingen, 6 augustus 2007

Chris Wassenaar op jacht

Met twee koningstitels dit weekeinde heeft Christiaan Wassenaar de jacht op het aloude record van Hotze Schuil nadrukkelijk ingezet. De 34-jarige achterinse uit Minnertsga staat inmiddels op 74. De illustere Harlinger kwam tot 83 bekroningen. Het aftellen is begonnen voor Wassenaar.

Chris Wassenaar kwam dit seizoen maar moeizaam op gang. Tweemaal werd hij ziek en daarna had hij moeite om in vorm te komen. Begin juli kwam langzaam de ommekeer. De ‘Grutte’ werd uitgeroepen tot koning op de uitnodigingspartij in Harlingen. In Heerenveen was zijn vrijeformatiepartuur met Rutmer van der Meer en Jacob Wassenaar dichtbij de eerste zege. Die komt er uiteindelijk op de Rengersdag half juli. Sinds die zondag is het trio weer een gevreesde tegenstander.

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


Franeker, 1 augustus 2007

Alles bij oude op de PC

Tradities zijn heilig op de belangrijkste kaatsdag van Friesland. Bij de 154ste PC, dé wedstrijd van het jaar, kregen de topformaties gisteren opnieuw geen voorkeursbehandeling. Dat leidde tot veel ergernis en een snelle uitschakeling van een van de favoriete parturen. "Er moet een ander systeen komen. Bij het tennis treffen de toppers elkaar ook pas in de finale."

Loting heeft bepaald dat een van de twee topteams, die vorig jaar beide nog tot de finale reikten, de Friese hoogmis al snel dient te verlaten. Het ouderwetse nummertje trekken bij de loting - zonder een beschermde status voor de topparturen - staat promt weer ter discussie.

Voor drievoudig kampioen Chris Wassenaar is het een uitgemaakte zaak: de toppers verdienen meer bescherming. "Nu was voor ons elk potje een finale. Voor het publiek zou het mooi zijn als er een ander systeem van loten komt. Bij het tennis treffen de beste spelers elkaar ook pas in de finale," stelt de rossige reus uit Minnertsga.

Bron: Algemeen Dagblad

Lees het hele bericht


Arum, 30 juli 2007

Favorieten laten zich gelden

foto: Leeuwarder Courant

Een slepende enkelblessure (Taeke Triemstra) en een mysterieuze ziekte (Chris Wassenaar) deed de topparturen dit seizoen hevig verlangen naar betere tijden. Dit weekeinde pikten beide parturen hun vierde seizoenszege mee, maar toch: de pijn van fysieke sores wordt pas definitief verdreven bij een zege overmorgen op de PC.

Door de fysieke malheur van Triemstra en Wassenaar werd de grond onder de topparturen dit seizoen meer dan eens weggeslagen. Het maakte de weg vrij voor de parturen van Klaas Berkepas en Jochum Bouma, die met respectievelijk drie en twee overwinningen een aardige duit in het zakje deden. De 154ste editie van de PC kent woensdag dan ook geen uitgesproken favoriet. "Ik soe der neat ûnder doarre te ferwedzjen", aldus oud-topkaatser Gerben Okkinga.

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


St. Annaparochie, 18 juli 2007

Chris wint krans in eigen dorp

Foto: Henk Hempenius

Chris Wassenaar heeft eindelijk zijn krans binnen. Na veertien jaar in de hoofdklasse had Chris nog nooit een eerste prijs gewonnen in zijn eigen dorp.

Rutmer v/d Meer, Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar kaatsten in de finale tegen Gert Anne v/d Bos, Herman Sprik en Arie den Breejen. Na 3 -3 gelijk nam trio V/d Meer het heft in handen en werd de partij gewonnen met 5 - 3.

Rutmer, Jacob en Chris kregen de winst niet kado. In de eerste omloop werd op 5 - 5 en 6 - 2 gewonnen van het goed kaatsend trio Dirk Yde Sjaarda, Erik Haitsma en Pier Piersma. In de tweede omloop was trio Simon Minnesma, Tjitte Bonnema en Folkert v/d Wei de tegenstader. Op 5 - 5 en 6 - 0 keerde Rutmer de bal voor de kaats.

Bron: www.knkb.nl
foto: Henk Hempenius


Leeuwarden, 15 juli 2007

Trio v.d. Meer winnaar Rengersdag

Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar zijn in Leeuwarden winnaar geworden van de 85ste editie van de kaatsklassieker de Rengersdag.

Zij boekten hun tweede overwinning van het seizoen door in de finale met 5-3, 6-2 van Johan van der Meulen (bijgeloot voor Johan Abma), Herman Sprik en Arie den Breejen te winnen. Op die stand plaatste Van der Meer een zitbal.

Robert Rinia, Renze Pieter Hiemstra en Peter de Boer eindigden als derde. Zij verloren in de halve finale met 5-2, 6-0 van de latere winnaars. Koning op de Rengersdag werd voorbestopslager Rutmer van der Meer uit St. Jacobiparochie.

Bron: www.nos.nl


Sint Jacobiparochie, 17 juni 2007

Eerste seizoenzege trio Van der Meer

Trio Van der Meer als PC-winnaar 2005

Op de vrije formatie-partij in Sint Jacobiparochie heeft het kaatspartuur Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt.

In de finale werd het trio Johan van Meulen, Auke van der Graaf en Taeke Triemstra op 5-4,6-6 verslagen.

Dirk Yde Sjaarda, Erik Haitsma en Pier Piersma werden derde. Zij verloren in de halve finale op 5-2,6-6 van het trio Van der Meulen.

Bron: www.NOS.nl

Lees het verslag in het Friesch Dagblad


Weidum, 29 april 2007

Klaas Ane Terpstra over 400 punten grens

Klaas Ane Terpstra uit Minnertsga heeft in Weidum tijdens de 56e Bangmapartij te Weidum de 400 punten overschreden. In de finale won Witmarsum met Gert Jan Meekma, Herman Sprik en Folkert v/d Wei van het partuur van Minnertsga: Wouter Jan de Roos, Klaas Ane Terpstra en Chris Wassenaar met 5 - 2 en 6 - 6.

Klaas Ane had 399 punten in zijn glansrijke kaatscarriere behaald. Nog een punt was hij verwijderd van de 400 puntengrens. Doordat hij nog mee kaatst in het afdelingspartuur van KV Minnerstga was dit vandaag mogelijk. Met het behalen van de tweede prijs staat zijn puntentotaal nu op 401 punten.Bron: www.knkb.nl