Genealogie van de Dankerts, overzicht van de documentatie


VIII-a-6 Documentatie Johannes Jacobs Dankert * 30-6-1913


>
1935 - Johannes Dankert haalt het diploma melkcontroleur, zowel van de Bond van Coöp. Zuivelfabrieken In Friesland als van de zuivelfabrieken F.N.Z. (L.C. 20-02-1935 en 07-06-1935)

1935 - "Gisteravond had de eindles plaats van een Esperantocursus, gegeven door de Parijsche Esperantiste mevr. Madeleine Haudebine. … Na eenige bespreking werd een afdeeling Stiens opgericht met als voorloopig bestuur de heer S. Bakker, voorzitter; mevrouw De Boer, secretaresse; mej. M. v.d. bos, penningmeesters; mej. J. Garrelds en de heer J. Dankert." (L.C. 20 mei 1935)

1938 - Tijdens een vergadering van De Agrarische Jeugdclub, afdeling Jelsum op de "Groote Bontekoe" hield de heer J. Dankert een inleiding over: "Parlementaire, corporatieve en collectivistische staatsvorm". (L.C. 28 maart 1938)

1939 - "Een wielrijdster, die komend van Nieuweschoot de Rijksstraatweg wilde oversteken, werd aangereden door een personenauto bestuurd door de heer J. Dankert, melkcontroleur te Franeker." (L.C. 07 augustus 1939)

1956 - Nadat de vijf winnaars, die tijdens de elfstedentocht van 14 februari 1956 samen over de finish kwamen, waren gediskwalificeerd ontstond een levendige discussie of op een andere manier dit vijfmanschap belloond moest worden. Johannes Dankert pleitte samen met Y. Halma uit Oude Leije voor een publieke beloning: "Is er misschien iemand met een gironummer die mee wil werken? Twee gulden staat, dames en heren! Wie verhoogt? " (L.C. 21 februari 1956)

1956 - "Eerstaankomenden in Elfstedentocht kregen een publieksprijs… Het zijn vijf schilden met het opschrift: 'Alve Stedden-Westryd 1956; As solidaire winners'. De schenkers van deze prijzen werden vertegenwoordigd door de initiatiefnemers, de heren IJ. Halma uit Oude Leije en J. Dankert uit Finkum." (L.C. 24 april 1956)

1961 - "Te koop: Piano ƒ 90. Electr. Kookplaat (3 pl.) ƒ 27,50. Centrifuge ƒ 50. Na 6 uur. Joh. Dankert, Finkum no. 1." (L.C. 24 april 1961)

1978 - Door de Direktie van de Coöp. Condensfabriek "Friesland" werd op 30 juni 1978 een receptie aangeboden aan de heer J. Dankert, technisch administrateur, wegens het bereiken van de pensioen-gerechtigde leeftijd.
Uit een verslag van dit afscheid in de Leeuwarder Courant blijkt dat vele sprekers het woord voerden. Ing S. Kussendrager, chef van de afdeling ontwikkeling in konstruktie, opende de rij sprekers. "Dankert werkte ruim 30 jaar bij dit bedrijf waarvan de laatste jaren als chef van het laboratorium en was onder meer belast met het melkonderzoek en de kwaliteitskontrole." (L.C. 23 juni en 4 juli 1978)

1980 - "Reüny Fabryk Stiens. Nei in petear mei ûnderskate âldmeiwurkers fan it suvelfabryk yn Stiens ha wy miend der goed oan te dwaan in reüny op priemmen te setten. … It doel is de reüny dan nei de fakânsjes, sa likernôch mids septimber, te hâlden. Elts dy't in kaart stjoerd kriget berjocht. Stiens, Joh. Dankert, W. Grijpstra, Y.K. Halma." (L.C. 10 april 1980)

1981 In het NCRV programma "Showroom" van 6 januari 1981 vertelde Johannes Dankert over zijn, enkele jaren geleden ontworpen, energiespel.

1981 - "Zo mag ik het zien. … 'De soberheid van Showroom-nieuwe stijl' waarin Jan Fillekers en Henk van der Horst de rol van bescheiden verslaggever spelen, doet weldadig aan. … Voor de Friezen zal het in het bijzonder interessant zijn geweest de kennismaking met Johan Dankert uit het dorp Finkum, een gepensioneerde controleur van een zuivelfabriek, aanhanger van de ideeën van de Amerikaanse schrijver en journalist Edward Bellamy, die in de tweede helft van de vorige eeuw enige bekendheid kreeg met zijn ideeën over een socialistische maatschappij. Hij zag een maatschappij, waarin het winstmotief is uitgeschakeld, geld geen rol speelt en waarin naar behoefte wordt geproduceerd. … Cor van der Poel." (L.C. 7 januari 1981)

1981 In het Friesch Dagblad staat een uitgebreide levensbeschrijving van Johannes Dankert en zijn opvattingen, ontleend aan de theoriën van Edward Bellamy. De verslaggever beschrijft hoe hij met Dankert het door hem ontworpen gezelschapspel, waarin hij bijna vijftig jaar geleden de ideeën van Bellamy heeft vormgegeven. "Ik heb er toen drie nachten van wakker gelegen om het uit te denken." Uit het artikel blijkt ook dat muziek een hobby is van Johannes Dankert. Bij het artikel staat een foto, waarop hij zijn piano bespeelt. Ook is hij trotse bezitter van een pianola. "Ik hâld fan aparte dingen." (F.D. 21 februari 1981)

1990 - "Bellamy zag reeds eind vorige eeuw dat ons huidige kapitalistische winstsysteem ten dode was opgeschreven. De laatste stuiptrekkingen daarvan kunt u dagelijks waarnemen. Gigantische bedrijven die tot voor kort onwankelbaar leken, kampen nu met tekorten of beschikken in elk geval niet meer over die miljoenen die ze voorheen waren gewend. De directeuren hadden uit voorzorg rees een manager aangeschaft, zodat ze die de schuld kunnen geven. Nog steeds hebben ze niet in de gaten dat dit winstsysteem zichzelf vernietigt." (L.C. 20 oktober 1991)


 
Uit de Leeuwarder Courant van 6 januari 1981